Ieri noapte și ieri pe zi au fost manifestații de stradă împotriva noilor blocaje instituite de minunata putere de la București, s-a strigat jos masca, jos coronavirusul, Șoșoacă forever și alte chestii de astea.

De fapt, la manifestațiile astea mulți sunt paraziții analfabeți tip șoșoacă sau târfe precum Lovin, dar sunt și mulți oameni normali, oameni vaccinați, oameni care sunt, efectiv, SĂTUI de mânăriile guvernului și de perioada asta în care șmecherii fac bani și proștii devin și mai săraci.

Da, există o nemulțumire generală legată de aceste lockdownuri. Pentru că sunt haotice și fără sens. Pentru că, din cauza lor, industrii întregi au falimentat. Nu ai cum să zici Gata, de mâine deschizi restaurantul, iar în 7 zile îl închizi din nou. Un restaurant nu funcționează așa. Pentru că, în cel mai direct mod, guvernului nu îi pasă să ajute pe nimeni, în afară de a fura. Toți cei care au aplicat la așa zisul program de ajutor guvernamental au fost călcați de ANAF și amendați cu sume mai mari decât au primit. Ajutoarele sunt sub forma de garanție bancară, adică băncile decid cui dau împrumuturi, iar băncile nu dau împrumuturi decât celor care nu au nevoie de împrumut.

Oamenii, mulți, foarte mulți, au ajuns la capăul sacului. Nu au joburi, pentru că nu doar în IT se muncește în românia, au terminat orice rezerve, nu mai au de la cine să împrumute, nu mai au de unde să primească ajutoare de la nimeni. DUpă care Câțu vine și anunță că mai trebuie să mai trecem printr-o mică suferință și gata. În timp ce pe ei îi doare în plă de orice reguli, pentru că regulile sunt pentru săraci. În timp ce cluburile deâinute de șmecherii din poliție funcționează bine mersi și iau amendă mai mică decât consumația la o masă.

Sigur, e ușor să îi disprețuim pe oameni și să aruncăm cu căcat în ei, de la înălțimea joburilor freelance sau de la distanță, cât timp ei și copiii lor mor de foame. Și nu înțelegem de ce târfe precum Lovin, Șoșoacă, îi căpușează, călărind pe valul lor de ură. Pentru că sunt singurii care îi ascultă, restul avem nasurile prea adânc înfundate în propriile cururi ocupate să elimine arome de icre negre.

Nemulțumirile astea nu vor trece și se vor amplifica din ce în ce mai mult, dacă nu se schimbă ceva.
Simplu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

98 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Treaba cu “nu au joburi” nu e o scuza. Sunt o gramada de firme care angajeaza personal chiar si in pandemie si nu e vorba doar de IT (de exemplu o gramada de multinationale care au linii de productie). Cine ii opreste sa se angajeze in alta parte?

    • #2

      In teorie suna usor, dar nu știu daca si in realitate e la fel de simplu.
      Gandeste-te cum e sa fii actor in vremurile astea, sau ospătar(ma refer sa fi făcut toata viața doar asta) si exemplele pot continua.

    • #3

      @Aderentiu: nu as pune in aceeasi oala, ospatarii si artistii. De ce? Pentru ca ospatarii nu prea au optiuni acum, doar sa se reprofileze sau sa dea in cap. Artistii, daca nu ar fi lenesi, au ditai youtube-ul la dispozitie. Au facebook. Au tot felul de metode de a-si presta meseria, daca chiar vor. Anul trecut prin martie un grup de actori cunoscuti incepusera o serie pe youtube. Practica era pandemia, cu zoom call, dar cu niste personaje fictive. Deci se poate, mai ales in perioada asta in care lumea consuma mult online. Faci ceva, macar nu stai pe cur degeaba. Dupa cateva mii de likeuri poate vine si o promovare, poate vine si altceva. Poate te remarca vreun regizor si face un film si te cheama, etc.

      Sigur, sunt mii de actori/artisti si probabil doar o parte vor reusi, dar macar cei consacrati, ar putea sa isi suplimenteze veniturile asa, iar statul sa ajute doar pe cei de mai jos, cei mai putin cunoscuti etc. Nu sa-i dea Deliei sau mai stiu eu cui ajutor de stat.

    • #4

      Anul trecut s-a dat drumul la cantina la plantatie la mine. A fost o bataie de vreo 15 chef pe post. A castigat cineva care a lucrat la un hotel de 4* in poiana bv, si e absolut impresionant ce face cu un buget de 15 lei de om. Adica nici la un restaurant bine cotat nu mancam asa de bine.

    • #5

      companiile alea cu linii de productie au dat si ele afara
      ingineri de testare si quality au disparut pe capete
      stiu cazuri unde, pe o linie de testare, din 17 oameni au ramas cu 2, si vorbim de companii gigant cu fabrici in toata lumea

      la ora actuala daca nu lucrezi in energie, IT, comert online stil amazon/emag sau ceva afiliat covid (masti, echipamente de protectie spital, ventilatoare etc) O CAM SUGI sau esti pe cale sa.

    • #6

      Actorii din București au rămas cu salariile la zi. Foarte mulți, inclusiv din provincie, joacă online, se promovează pe Facebook și lumea plătește cu drag bilete pentru a-i vedea. Nu zic că e ușor, dar nici nu e că nu au ce pune pe masă (asta dacă nu luaseră credite mai mari decât îi ținea plapuma).
      Cu ospătarii e într-adevăr problematic, mai ales cu cei mai în vârstă. Cei tineri se pot duce să lucreze la bandă, la o linie de producție (nu vorbesc din povești – been there done that pentru o perioadă, imediat după ce am emigrat).

    • #7

      Actorii din București au rămas cu salariile la zi. Foarte mulți, inclusiv din provincie, joacă online, se promovează pe Facebook și lumea plătește cu drag bilete pentru a-i vedea. Nu zic că e ușor, dar nici nu e că nu au ce pune pe masă (asta dacă nu luaseră credite mai mari decât îi ținea plapuma).
      Cu ospătarii e într-adevăr problematic, mai ales cu cei mai în vârstă. Cei tineri se pot duce să lucreze la bandă, la o linie de producție (nu vorbesc din povești – been there done that pentru o perioadă, imediat după ce am emigrat).
      Dar chiar și ospătarii ăștia, dacă au permis de conducere, se pot reprofila pe livrat mâncare (făcută de restaurantul respectiv). Lumea comandă în draci. Spanac, te duci și la depozit la ambalare, că nu crapi. Vorba unui comentator, locuri de muncă ar fi, dar fug de ele că e grea munca, mai bine ragem Liță Chițălău cu Șoșoacă.

    • #8

      @Dan Mai terminati mai cu artistii si online-ul!! Muncesc cel putin 12 ore pe zi ca sa vand ceea ce stiu in online si castig 200 de euro. Am 20 de ani de experienta, sunt bun la ce fac si promovez ca la carte. Nici de chirie nu-mi ajung, daramite de utilitati si mancare. De ce castig numai atat? Pentru ca mai sunt altii mii ca mine, ca oamenii au mai nou attention span of a goldifish, ca nici ei nu stau pe roze cu finantele. Asa ca lasa-ne cu lenea si incapacitatea noastra de adaptare. Nu zic ca nu “e mai bine decat sa nu faci nimic” Dar nu e solutia salvatoare. Traim ca niste animale.
      Si nu, nu putem fi toti it-isti.

    • #9

      Gicu Hugi hai sa ne zici tu cum si cat de repede s-ar reprofila o doamna bucatareasa de 50+ care lucreaza in horeca. Si ia in considerare ca nu e una ci sunt sute probabil.
      Sau aia din textul lui eftimie cu non stop ul de la colt de strada unde lucreza toata familia.
      Sau orice om de 50+ care si a pierdut job-ul, cine crezi ca il mai angajaza ? toti vor tineri cu putere de munca.

    • #10

      @vlad: vrajeli, am vazut destule anunturi de recrutare la companii (in mod special cele cu linii de productie in electronice, automotive etc.)

      @dny: minim 3 luni conform legii. Se numeste perioada de proba. Pe linii de productie se angajeaza oameni pe banda rulanta, indiferent de varsta. Firma e obligata oricum sa iti faca scolarizare la angajare. Si esti platit pentru lunile alea indiferent cum te descurci. Dar decat sa incerci sa faci un ban cinstit pe cont propriu in aceste vremuri grele mai bine te milogesti sa te scoata statul din rahat, nu?

      De fapt adevarata problema pentru saracii ospatari e ca la firme de productie nu le ies banii de ciubuc.

    • #11

      Ce usor este sa vorbesti. Mai iesiti dracului din bula voastra. Oamenii sunt la limita supravietuirii,oameni care isi doresc sa munceasca.

    • #12

      @Ana: din localitatea de unde sunt un coleg cunoaste personal vreo 2 AURisti care au iesit ieri in strada, o femeie si un barbat. Femeia n-a muncit in viata ei, dar are 4 copii, iar gagiul n-a muncit nici el vreodata. Unde sa ies din bula? Sa vad ca avem o tara de trantori care viseaza la tot felul de pomeni din partea statului?

    • #13

      Aparent e frumos ce zici dar sunt o categorie de oameni care odata dati afara greu isi mai gasesc de lucru. Discriminarea de varsta exista. Am avut doi oameni la mine la companie care au fost dati afara…55 si 57. Foarte buni in domeniul lor. Unul imi spunea ca el crede ca a ajuns la 1000 de aplicatii de anul trecut. A avut doar cateva interviuri si de la interviu a realizat ca varsta isi spune cuvantul. Au facut cateva volunariate ca poate , poate l-o baga cineva in seama si macar de un contract se lipeste…dar cat sa stai si pe voluntariat? Ca de oase rupte pe 0 bani toti angajatorii ar fi happy

    • #14

      @ GH – pe mămica ta la 50 de ani, cine o mai angajează ? Că pe centură nu mai trec tiruri. ps. Cu comentariul tău ai demonstrat cât ești de inteligent.

    • #15

      Intrebare. Dacă peste tot în lume sunt e la fel, oare chiar toți sunt tâmpiți? Ok, ai noștri nu sunt buni, dar Germania, Anglia, Spania, Italia unde sunt restricții mai dure ca la noi, și aia sunt idioți?

  2. #16

    Restaurantele sunt tot atat de vitale economiei ca o frectie cu otet cand ai cancer. Oameni care au milioane de euro stau si plang ca de 1 an de zile nu isi pot redeschide restaurantul. Frate, vezi ca e pandemie, ia-ti banii si fa o fabrica, produ ceva, nu sta si te plange ca nu te mai lasa statul sa faci bisnita cu bere, sa o iei cu 5 lei si sa o vinzi cu 15 si tu sa pretinzi ca aia ie afacere. Orice masura poate fi rastalmacita, dar prima data trebuie sa inteleaga toata lumea ca e o situatie exceptionala si astfel se iau masuri exceptionale. Nu vrei sa porti masca, nu murta, dar poart-o langa aia care vor sa poarte masca, nu decide tu ce e bine si ce e rau pt ca nu e prerogativa ta. S-a inchis Bamboo deja…cred ca articolul e mai vechi.

    • #17

      Esti aerian! Cati din proprietarii de restaurante si care traiesc din businessul asta crezi tu ca sunt milionari in euro? Toti va raportati la cateva restaurante de lux, multe din ele facute de oameni care au banii din alte domenii si au fost facute ca ‘hobby’,

    • #18

      ai un typo la “spalare de bani”

    • #19

      Mai bine-i impuscam pa toti astia de se vaita-n mortii lor de paraziti. Dati ba drumu la fabrici si uzine. Produceti dreacu ceva. Bravo tati, le-ai zis-o!!!

    • #20

      Hai sa depasim spectrul asta ca horeca nu e vitala si bla bla. Sunt de acord in anumite privinte, dar aici vorbim de alta chestie. Futerea aceasta cu uite deschidem, inchidem, ora 23, ba nu – ora 22, apoi ora 18, apoi deloc ca inchidem.
      Pai mai da-i in mm, restaurantul nu e casa de pariuri. Pana si acolo ai nevoie de hartie pentru imprimanta si alte consumabile, daramite la un restaurant.

      Impredictibilitatea asta dauneaza rau. Daca ziceau clar, deschidem pentru o luna, programul sa fie x – y, capacitatea de xx% etc si, daca incidenta cazurilor de dupa o luna este favorabila, atunci continua, altfel va pregatiti sa inchideti. Patronii isi puteau organiza altfel treaba.

    • #21

      Ce ii opreste sa livreze online?
      Sunt atatea firme care livreaza de ani de zile (Trenta, Presto) si nu au restaurant. Nu ii aud sa se planga.
      Normal ca te plangi, ca nu mai poti sa il taxezi pe fraier cu apa de la robinet, o lamaie stoarsa si un cub de zahar, denumita “limonada” la 15 lei.
      Gimme a break.

  3. #22

    In general astia din horeca care plang cu lacrimi de crocodil ca mor de foame sunt aceeasi care au gasit solutii “romanesti” atunci cand le-a dat voie sa functioneze la capacitate mai mica. Exemplu vazut de mine: anul trecu cand au dat drumul la terase, au zis ca ai voie doar afara, pe terasa (ceva de genul asta). Ce a facut romanul nostru geniu in business? Pai a inchis terasa cu plexiglas, sa nu ii fie clientului frig, sa stea mai mult. Legal era tot afara, doar ca nu.
    Apoi a venit restrictia pentru nunti si botezuri. Ma invita un amic la botezul lu fi-su. Era limita de 15 persoane sau ceva de genul asta. Ii zic: friend dar tu nu ai 15 membri in familie? Plicul e pregatit, ti-l dau si fara sa mananc sarmale. Zice: lasa ma ca am stabilit la restaurant, ne face bon separat si ne imparte in grupuri de 15 persoane maxim, n-are ce sa ne faca.
    Cam asa sta treaba cu astia de plang acum ca mor de foame, si vorba cuiva de mai sus, singurul lor talent in viata e sa dea tunuri de sezon.

    • #23

      iarna asta am vazut o gramada de terase functionale, inchise aproape ermetic 🙂

    • #24

      Un aspect la care ma gandesc si eu de fiecare data cand aud sau citesc ca oamenii s-au saturat.

      Unii din protestatarii care sunt acum nemultumiti sigur fac parte din cei care umpleau parcurile cu masca pe barba, rupandu-li-se de restrictii, atunci cand ele chiar ar fi putut face diferenta la cazuri si la raspandirea lor (sunt convinsa ca daca ar fi respectat mai multi primele alea 2-3 saptamani de acum un an, situatia ar fi fost ceva mai buna acum). Bineinteles, vina e impartita. Incepand cu inteligentul “da, sa instauram starea de urgenta, dar nu chiar atat de urgenta, sa ne bucuram si noi de weekend” si continuand cu ce scrie si-n articol, restrictiile astea au cam fost facute cu picioarele.

      Sper sa vina o mana de fier internationala si sa inchida cu executare jegurile de localuri (si pe patronii lor) care fac din astea. Cum era si ala-n care behaia acadelia de curand.

    • #25

      Ieri ma duc sa iau niste peste de la o pastravarie din zona. Ii cer eviscerat si incepe valea plangerii. Ca nu are angajati, ca toti vin 2 zile si pleaca, unii chiar fara sa anunte in nici un fel, ca i-au crescut vanzarile, dar nu se poate bucura pentru ca munceste 14 ore pe zi ca sa acopere lipsa de forta de munca. Gradinita de stat. De 3 luni s-au pensionat ingrijitoarele. Vin fetele sa lucreze, stau cateva zile apoi dispar in ceata, la fel, fara sa anunte (nu stiu de unde vine moda asta, am lucrat in locuri nasoale rau da tot am avut bunu simt sa imi dau demisia). Restaurantele care vor, fac treaba in continuare. La noi s-au deschis vreo 4 NOI, si unul s-a extins cu 2 noi locatii. Deci undeva, ceva, nu se coreleaza.
      Cat despre masuri de protectie, oricum in continuare cine e anti poarta “chin diaper” si iti sufla in ceafa la casa.
      Nu inteleg ce e asa de greu sa stai in casa un an, si sa nu te intalnesti cu gasca sa stai la latrat la bere.

    • #26

      Poate sunt singurul tampit care vede ca astia care se bat cu caramida in piept cu libertate, anti masca huoo, sunt fix aceeași idioti care se plang de guvern, arafat, bill gates arunci cand cresc cazurile si nu mai e loc la ATI

    • #27

      La exemplele zise de @zanghe, adaug si eu ( despre mine : ies doar cu masca si asa am facut-o de la inceputul pandemiei, si cand nu era obligatoriu ; am respectat “cu sfintenie” masurile si cand le-am considerat inutile, scriu cacatul ala de declaratie si daca cobor si traversez strada, nema socializare , nici macar cu familia / prietenii apropiati etc ) :
      1. Instructorul auto – anul trecut dupa lockdown prin vara am luat ore , ca mi-am dat seama ca nu am alta varianta sa ies si eu din oras ( surpriza, inca nu am iesit ). Revenind, zicea instructorul “domne, ce horror a fost in lockdown , nu am avut voie sa profesez , nu am avut ce manca ” . Purta masca ? NU . I-am zis , s-a facut ca ploua , ca nu l-as auzi daca vorbeste, lasa ca ai tu deja masca. Eu eram cu 3 masti si kkt la cur , el nu avea nici un stres. Credea in Covid, credea ca poate fi nasol , dar il incomoda masca ( chiar el a zis ). Sa mentionez ca era “usor” obez si mai zisese ceva boala, deci era in categoria de risc. As fi schimbat instructorul , dar toti erau la fel ( si nu glumesc, cand eram pe traseu vedeam cum saluta instructorul meu alte masini cu scoala si vedeam ca si celalalti instructori nu aveau masca )

      2. Frizeria de la parterul blocului , unde ma tundeam lunar inainte de pandemie. Nu m-am tuns de 1 an si 3 luni la frizerie, ci doar acasa, zero 🙂 . M-a sunat frizerita in lockdown ca vine in zona , daca vreau sa cobor sa ma tund , i-am zis ca eram deja zero . Am vrut sa merg la ceva timp dupa lockdown, dar cum era la parter vedeam inauntru de fiecare data cand coboram jos ca tundeau fara sa poarte masca ( si clientii la fel fara masca , si nu ma refer pe scaun, ci cat asteptau) . Uhm, nu merci.

      3. Am iesit de cateva ori sa luam masa in oras la cate o terasa, cred ca de max 5 ori de la inceputul pandemiei , cand era mai relaxare / cazuri mai putine . Ospatarii cu masca sub barba . Nu stiam cum sa ma mai trag , imi tineam respiratia cand venea la noi la masa, you get the idea.

      Exemplele pot continua , dar ce pattern am gasit eu este ca fix aia care ar suferi MAXIM daca intram iara in carantina sunt fix aia care s-au cam pisat pe ele masuri. Si nu zic de masurile de kkt care le ia guvernul acuma, ci strict de alea de bun simt de poarta in mm masca. Si e aiurea ca sunt sigur ca erau destui care respectau masurile din toate domeniile mentionate si acum au si ei de suferit…

  4. #28

    Nu sunt dispretuiti oamenii care au iesit ieri in strada, este doar bula asta infecta de cam vreo 50.000 de oameni maxim care are cateva ” voci puternice ” iar vocile astea nu stiu sa faca decat aceleasi 3 glume cu ” haha ne injecteaza cipuri ” , ” haha traim in dictatura pt. ca ne pun sa purtam masti ” , asa cum inainte de pandemie faceau alte aceleasi 2-3 glume repetitive ” Puie MSD ” si ” Dragnea la brutarie ” . Astia sunt, atata pot, par mai multi pentru ca isi dau non stop share-uri si comentarii intre ei, le-as insira aici numele de fb sau blogurile sau ce mai au, dar nu-i nevoie, ii stiti cu totii care sunt, chiar daca nu-i urmariti, sigur aveti cate 2-3 prieteni // colegi // cunostiinte care le dau like si share la orice.

    Nu le mai merge nici cu ” au iesit mosii saraci in strada pentru o sticla de ulei ” pentru ca majoritatea celor iesiti peste tot in orase sunt tineri, pentru ca in tot jurul lumii, cei care urasc cel mai mult regulile astea sunt tinerii, pentru ca suntem conectati mai mult sau mai putin la viata sociala si urmarim si stim ce se intampla peste tot in lume, ce se intampla in locurile unde ies smecherii si bogatii din tara asta si de pretutindeni, locuri in care n-a existat niciodata vreo restrictie si unde viata merge inainte ca intotdeauna fara sa se inchida nimic .

    Pentru ca nu stiu de ce, as vrea sincer sa am o explicatie pentru asta, dar chiar asta a fost realitatea : virusul asta chiar a fost parca facut numai pentru saraci. Unde este bogatie si unde se strang banii multi in lumea asta nu s-a inchis absolut nimic, nu s-a restrictionat absolut nimic, Miami a fost full blast, in L.A. a fost lockdown dur doar vreo 10 minute, toate insulele din Caraibe au fost la fel, la liber, Coasta de Azur la fel, Dubai, Maldive, Bali asijderea, doar centrul Londrei si New York au avut restrictii mai dure, dar si acolo au fost petreceri private, si in afara ca a mai aparut prin ziare vreo ” razie ” la cate un miliardar sau cate o vedeta care a dat petrecere privata ( si n-a patit nimic, doar au venit vreo 2-3 masini de politie la ei pentru rating ), nu s-au dat nici pe acolo pedepse .

    Am aproape 5.000 de oameni in lista pe fb, urmaresc peste 1.000 si pe insta, 90% din ei cu varste intre 20-30 de ani, sute dintre ei posteaza si dau share uri mereu anti reguli, anti restrictii, anti toate lucrurile astea, si garantez ca nu sunt nici needucati, nici tarani, nici nespalati, nici nimic .

    Cum plm sa mai fie astia luati in serios de oricine, daca overlordu’ Arafat n-a fost capabil sa ofere nicio explicatie logica pentru inchiderea magazinelor la 18, in afara ca ” trebuie sa ajunga oamenii acasa inainte de ora 20 ” – pai cine mortii ma-tii ii pune ma pe oameni sa intre la 8 in casa, nu TOT TU ?? atunci cine plm sa mai aibe vreo pretentie.

    Atunci cand mizeria de Vlad Voiculescu, care inainte sa ia taurul de coarne si sa primeasca cadou functia de ministru era cel mai guraliv din lume pe internet ( la televizor, fata in fata cu problema si cu camerele nu prea stia sa vorbeasca, e mai greu cand trebuie sa dezvolti tu, si n-ai oameni care-ti scriu statusurile ), iar acum nu este capabil sa faca o conferinta de presa de o ora in care sa explice pas cu pas logica masurilor de acum si planificarea imediata, si ii lasa doar pe Arafat, Catu si pe altii sa vorbeasca in locul lui, in timp ce el face glume in comentarii pe profilul de fb al lui Julius C. pai cum plm sa mai existe pretentii ca lumea sa respecte ceva, orice, care vine din gura astora ??

    Este superb cum bula pulii mele, inainte sa vina USR-ul la butoane, si mai ales inainte sa ajunga mizeria de V.V. la sanatate, il considerau pe Arafat un comunist care a instaurat dictatura la SMURD si care trebuie miscat din scaunul lui, iar acum ca este sustinut si de ai lor, ca sa nu cumva sa vorbeasca vreodata impotriva USR-ului si a propriilor lor alegeri, sunt toti gen ” trebuie sa respectam ce spune domnul Arafat, ce stiti voi, PSD-isti inculti ?? “

    • #29

      Ce-ai facut boss, te-au dat afara din primarie / minister? Vezi ca batranii aia prosti, nu au devenit prosti la batranete, asa au fost mereu. Aia multi de zici tu ca ii ai pe fb si insta vor deveni urmatoare generatie de batrani prosti. Realizarea suprema la voi e sa dati o muie in vama printre gunoaie. Asta e libertatea la care visati.

    • #30

      @zanghe: HEIL Caramitru!

    • #31

      Hai sa nu ne cacam pe noi ca nu au fost numai elitele la protest. Au fost si oameni normali, am si eu colegi si prieteni care s-au dus, dar sa nu ne mai prefacem ca nu au dominat bombardierii, dacii liberi, jurnalistii de facebook gen videochatista si lazarus, interlopi si sindicalisti (vezi declaratia lui radoi). Si s-a vazut asta in retardismul anumitor fapte, gen sa protestezi la spital.

      Altfel, oamenii au tot dreptul sa protesteze pentru aceste decizii fara logica.

    • #32

      @punkreas : nu m-am referit doar la cei ce au fost fizic acolo, ci in general la cei impotriva masurilor per total, si care impartasesc doleantele celor iesiti. a fost oricum un protest de luni seara, cine are de munca a doua zi la program fix n-ar fi avut ce sa caute pe acolo ( decat daca i-ar fi trecut corvoada prin fata blocului ), deci si asta a contat .

      trebuie subliniat si faptul ca a fi impotriva restrictiilor nu inseamna nici pe departe a ” nu crede ” in virus, asa cum incearca sa impinga narativa cateva ziare si cativa mizerabili de pe net, principala problema chiar asta este, a aglomera magazinele si mijloacele de transport intre orele 16-20, este cel mai important factor care probabil va ajuta la raspandirea virusului, nu ca au iesit 4 – 5.000 de oameni in aer liber. Pai atatia intra intr-un metrou burdusit de oameni pe M2. Intr-un tramvai full cum sunt pe 1, 32 sau 41 intre orele astea intra vreo 250 de oameni. Aici este problema.

      Daca numarul cazurilor va creste in perioada asta, va creste mult mai mult din cauza aglomeratiei cauzate in vehiculele de transport si in magazine, decat din cauza asa zisului protest, desi narativa unora va fi ca au crescut numai din cauza astora iesiti in strada.

    • #33

      Da, deciziile sunt cretine, asta e clar. In orice caz, dupa ce o sa se vaccineze toti cei din familie, prietenii si cunoscutii, si daca vad ca ritmul de vaccinare scade si sunt locuri libere (adica populatia o lasa moale cu dorinta de vaccinare), o sa ma cam doara la palarie de ceilalti.

    • #34

      ventore, ai consultat fo statistica din care sa rezulte ca in ”la”, miami si bali saracii sunt minoritari, iar in londra si new york duc lipsa de bogati?!

    • #35

      Ventor, nu ai dreptate cu insulele din Caraibe si nici cu Coasta de Azur. Despre restul zonelor nu stiu.

      Si eu am “prieteni” pe facebook care partajeaza articole anti-reguli, anti-masca si anti-restrictii. Nespalati nu sunt, dar majoritatea sunt genul care s-au lasat de facultate ca era prea grea si oricum nu-i ajuta la nimic.

    • #36

      @daddy, mai reciteste, m-am referit la locurile in sine, locurile din Miami, L.A. etc. unde se aduna bogatii, vedetele, sportivii etc. au fost pline tot anul si sunt in continuare, iar singurele exceptii de locuri cu oameni bogati ( n-am zis nimic de locuri sarace ) au fost New York si Londra, unde intr-adevar au fost restrictii mai dure si chiar n-a functionat niciun hotspot si nimic de genul asta, asa ca bogatii si vedetele si etc. din locurile astea au recurs la petreceri private

      Nu stiu ce ai inteles tu acolo :)))

    • #37

      Am rude în L.A. A fost lockdown dur acolo. Poate în Beverly Hills nu, că vilele alea oricum sunt izolate unele de altele :))), dar pentru omul de rând, a fost.

    • #38

      @ventor bravo! Oamenii din bula asta nu doar ca sunt minoritari, sunt absolut insignifianti ca numar, lucru de care nu isi dau seama. Deh, asa e cu elitele 🙂

      Mai rau, sunt complet rupti de lumea reala. Tu iti dai seama ca ei au aflat dupa un an de zile ca localurile “smechere” functioneaza pe blat? Dupa un an de zile! Peste vreo 6 luni o sa afle si ca lumea e prin oras lejer dupa ora 22-23 si nu pateste nimic, sau ca 99,99% din oameni isi continua viata sociala aproape ca inainte, zburand noaptea taxiurile prin bucuresti cu petrecareti intorsi de la chefuri sau diverse adunari. Doua folii cu medicamente in buzunar si n’ai stres.

      Bine, ei sunt rupti de lunea reala de mult. Cineva comenta pe alt blog ieri ca cine are job cica oricum nu iesea din casa dupa 22.

      Eu n am intalnit nici macar o persoana atat de radicala ca cei care comenteaza aici pe bloguri. Bai, una! Nici macar doctori.

    • #39

      @Nancy poate tot in zonele pentru plebe, pentru ca-n video-uri, postari, story-uri etc. ale vedetelor, sportivilor din NFL, NBA etc. se vedea altceva, cine a vrut sa faca bairam, a facut :))

      @nm.bradu Exact, perfect comentariul tau :)) partea trista este ca oamenii astia se simt mandri ca sunt atat de deconectati de realitate. La zoso e de 3 ori mai rau decat aici, aici mai triaza Arhi din ei, e trist ca au ajuns asa, blogurile au fost intotdeauna mai de nisa, dar halul in care s-a ajuns in ultimii 3-4 ani ma deruteaza total, oamenii astia nu au habar nici macar de realitatea din fata blocului in care locuiesc !

    • #40

      @Ventor: exact asta am și spus: ”pentru omul de rând a fost lockdown dur”. Plebe, cum zici tu – adică oameni care muncesc pentru salariu.

  5. #41

    Aia care spun ca doar prostii protesteaza acum sunt la fel de prosti ca aia care spuneau la oug13 protesteaza aia platiti de soros

  6. #42

    Abia acum incep sa cada micile afaceri, dupa vor cadea alea medii si cam atat. De pestii mari nu se leaga nimeni si nimic. Da, Cetin, e greu sa empatizezi cu ala cu dintii stricati si foamea-n burta cand tu habar nu ai de asa ceva, e lenes da-l naibii. Eu am crescut nu neaparat saraca (mancarea nu mi-a lipsit niciodata) dar inconjurata de multi pt care un biscuite cu gem era festin. Ii inteleg pe deplin si inteleg si cat de greu le este sa iasa din cercul saraciei. E foarte greu, si, din pacate atunci cand esti sarac de cele mai multe ori esti usor de manipulat si usor de cretinizat pt ca tie iti pasa sa nu iti mai fie foame nu de principii. Cunosc 2 oameni care au restaurante si ambii sunt oameni normali cu familii cu copii, care isi vad afacerile crescute cu greu facute praf… Astia doi se aprovizionau cu carne de vita de la un consatean care are ferma, acuma a ramas cu viteii pe stoc, a primit o oferta de la un abator, nici macar un sfert din pretul la care vindea. Asta cu ferma ofera casa masa si salariu la 2 oamenii din astia saraci lipiti si familiilor lor. Nu stiu cat o sa mai poata face asta, nu prea mult cred eu. Dupa ce nu o sa mai poata as vrea sa stiu ce o sa faca oamenii astia si copiii lor, oameni fara educatie, fara nici un fel de calificare care pt statul romani si pt romanii elevati nu exista.

  7. #43

    Puteau sa se uite puțin la minunația de Franța, unde de două luni suntem obligați sa intram la ora 18 in casă și unde toate sunt închise de anul trecut din toamnă.
    Rezultat? Toți se înghesuie in weekend la magazin.
    Pentru ca eu locuiesc în zonă rurală, pot spune că am văzut diferența, la modul că dacă înainte de mizeria cu ora 18, în weekend de abia dacă erau câțiva rătăciți prin magazin, acum e o imbulzeala de nedescris, pentru că în afara de pensionari nimeni nu se poate încadra în acel interval, când munca se termina de multe ori chiar la 18. De abia acum s-a mutat limita la ora 19.
    In ceea ce privește numărul cazurilor, nu s-a schimbat nimic.
    Dar ei o țin tot asa, deși vorba unui avocat de aici, bă dacă absolut toate sunt închise de atâta amar de vreme și bagi oamenii la cutie înaintea găinilor, cum de e posibil sa nu existe nici o fluctuație a cifrelor? De unde mai apar cazurile?
    Pe de alta parte, numărul de paturi din spitale a fost redus și din câte am căutat eu, deși acu juma de an se vorbea de suplimentarea numărului, nimic nu s-a întâmplat și uite asa, la populație de 67 de milioane sunt 6000 și ceva de paturi, din care, unele oricum erau deja ocupate cu pacienți cu alte boli grave. Dar ei ii dau în continuare cu “situația e critică”.
    In afara de a ține oamenii închiși și a falimenta micile afaceri, efectiv nu s-a luat nici o măsură reală, pe cand în alte situații “similare” au fost puse paturi improvizate inclusiv în curtea spitalelor. Deci acu 100 de ani se găseau soluții, azi în 2021, nu, ca vai că fonduri, ca vai că lipsa de doctori…
    In schimb, în timpul vacantei școlare, oamenii au putut pleca la mare sau la munte, DAR cu condiția ca la ora 18 sa fie în casă…. Pe bune???? Care e logica? Pai ori arde, ori nu.
    Si fix asa a fost și anul trecut. În august nu a mai existat virus, iar după ce oamenii au cheltuit banii de concedii, gata, hai înapoi în carantină ca e nasoală situația.
    Asa ca da, în opinia mea e normal sa fie proteste, ca nimeni nu o sa dea bani de pomana pentru cei falimentati, pentru șomeri, pentru tratamentul depresiilor sau înmormântările celor care s-au sinucis. Și dacă pe ăia de sus ii doare la banană, oamenilor li s-a cam aprins beculețul de alarmă numit sărăcie cruntă.

  8. #44

    Plm,astia strigau ca vor o tara ca afara,dar nu le plac regulile.Este evident ca orice regula va nemultumi o categorie,dar de aici sa incepi cu tiganii gen ars masca,si delir nationalist-sosoaca,e cale lunga,si multa lipsa de educatie si respect.
    Cat despre industria restaurantelor,fata de colegii lor din Europa,in Romania au avut destul de multe portite si inlesniri sa lucreze in perioada pandemiei.Nu stiu cum sta capitolul respectiv la ajutoare de la stat,dar probabil ca e dureros pentru ca multi fac evaziune fiscala,insa im fiecare oras reprezentantii industriei s-au dat in stamba,vezi bistro del arte brasov,nuba sau altii.
    Cat despre cei de la putere,ce fac bani si profita,multi sunt ajunsi acolo cu votul/in absenta votului poporului roman si minoritatilor conlocuitoare,multi au frati,surori veri,rude,poate printre cititorii blogului…deci nu sunt o specie aparte,ci sunt de-ai nostrii si reprezinta trasaturile poporului,ne place sau nu asta.

  9. Una e să protestezi civilizat, distanțat și cu masca. Alta e să te înghesui, să dai masca jos și să îi dai foc. Dar, poate în momente de astea, poate nu mai este o prioritate.

    Dar nu asta e cea mai mare problemă, după umila mea opinie. Ci faptul că Guvernul ia măsuri, pe care nu le explică deloc. De ce este bine că nu mai ai voie noaptea afară. Care sunt beneficiile, de ce trebuie dată această măsură? Nu au spus nimic, Cîțu nici nu s-a deranjat să iasă aseară la TV să screamă ceva, probabil erau prea puțini în stradă să-i pese.

    Problema e că aia puțin vor transmite mult virusul, sau cel puțin, asta ne spune teoria.

    • #46

      Cel mai aiurea mi se pare faptul că nu există o listă simplă oficială unde să poți vedea care sunt restricțiile dintr-o anumită localitate. Este peste 4 la mie, peste 7, este carantină?
      Noi am pus restricțiile, tu ia și descurcă-te.

    • #47
  10. Să mai remarc ceva, o comparație între 2017 și 2021:

    – Acum patru ani, unii se dădeau de ceasul morții, că protestatarii sunt plătiți și sunt doar câteva mii. Făceau calcule, peste calcule, ca să demonstreze că sunt extrem de puțini.
    – Ieri, aceiași oameni, se dădeau din nou de ceasul morții, să spună că sunt mulți oameni în piață și ar fi mai ceva ca în 2017.

    Iubesc “dubla măsură”.

    • #49

      Daca tot zici de dubla masura, aceeasi care in 2017 erau guralivi ca “am fost 500000/1000000/1000000000! dar nenorocitii vor sa diminueze amploarea luptei pentru libertate” stau acum si arunca in scaba cate un “da-i dracu’ ca nu-s 100 acolo”

    • Comparativ sunt mai puțini, mult mai puțini. Doar că nu sunt chiar de neglijat. Poate au fost peste 50 de mii în toată țara.

    • #51

      Dubla masura functioneaza in ambele sensuri. Daca atunci erau tineri frumosi si liberi, acum sunt niste teroristi analfabeti functionali care peste 2 saptamani o sa umple sectiile ATI. Daca atunci unele televiziuni ne prezentau cum sunt atacati jandarmii si cum se distruge cladirea guvernului, acum alte televiziuni ne arata cum protestatarii la Brasov trec prin fata spitalului in care un bolnav de COVID a iesit la fereastra.
      Te ajuta insa sa mai vezi care sunt curvele politice printre jurnalistii romani, cine isi doreste libertatea din principiu si cine o foloseste doar ca pretext ca sa vina ai lui la putere. Si din pacate, numarul celor care scriu pe baza principiilor pe care le au, e infim.

    • Acum risti o amenda iar cei mai in varsta nu ies de frica infectarii, situatiile sunt total diferite si nici protestul din 2017 nu a inceput cu sute de mii de participanti ci s-a tot dezvoltat pana a ajuns la acel numar.

  11. #53

    Din punctul meu de vedere, guvernul ar fi trebuit sa plateasca salariile fiecarei persoane care nu a mai putut sa lucreze din cauza pandemiei. Or fi bani multi, dar se duc o gramada de bani in Romania pe rahaturi inutile, macar cheltuiala asta ar fi ajutat firme sa nu se inchida/oamenii sa nu moara de foame. Si ar fi fost mai usor de gestionat toata situatia pandemiei.
    Guvernul, pe langa ca ia masuri absurde si ineficiente (carantina in localitatea X, restaurantele deschise in localitatea Y la 3 km distanta – ce rezolvi in felul asta?) a mai si comunicat, si continua sa comunice, extrem de prost.
    Nu exista o campanie pro-vaccinare de doamne ajuta, nu exista emisiuni cu persoane normale si bine informate la televiziunea publica, care sa mai spulbere din dezinformari si fake news – pentru ce platim noi abonament TVR? Ca sa-l vedem pe Cristoiu? Pe penibilul ala mincinos Cristache, sau cum dracu il cheama?
    Nu sunt obligati medicii de familie sa contacteze pacientii si sa-i inscrie pe lista de vaccinare – si sunt multi oameni care nu stiu sa se inscrie, care nu stiu ca trebuie sa se inscrie, care nu sunt siguri daca ar trebui sa se vaccineze sau nu. Ar trebui sa fie datoria medicilor de familie sa-i contacteze, lamureasca, programeze.
    Daca de la bun inceput se pedala mult mai mult pe purtarea corecta a mastii peste tot, cu informare serioasa si sistematica a cetatenilor, am fi fost intr-o situatie mult mai buna. Tarile asiatice, unde purtatul mastii e o practica obisnuita, au gestionat mult mai usor pandemia.

  12. #54

    Când ne vom da seama ca acest virus nu va mai dispărea și ne vom obișnui sa trăim cu el, atunci ne va fi tuturor mai ușor..

  13. #55

    Am citit și eu câteva comentarii câtorva de aici: sunteți absolut paraleli cu viața. Să îl pui pe unul care are un business horeca în moarte clinică să își deschidă un alt business în aceste momente înseamnă că ești de o răutate și o prostie incredibilă. Să îndemni pe unul să se angajeze așa imediat în altă parte când tu nu știi în ce situație este acel om mi se pare că iar ești extrem de prost. Mulți dintre voi sunteți atât de proști și atât de rău intenționați. Se vede de la o poștă că vă place când alții pățesc nasoale. Ăia care au ieșit la proteste au făcut-o că le merge bine, nu? Voi când ați ieșit la proteste pentru OUG13 ați făcut-o că vă convenea ordonanța, nu? De aceea această țară nu va merge bine NICIODATĂ, pentru că este locuită de oameni care au fluturi în stomac atunci când celorlalți li se întâmplă rele, când sunt executați de bănci sau ANAF, când rămân fără joburi sau nu au ce mânca. Nu mai zic de reveneală că n-are rost.

  14. imgur.com/a/i78i9XC – esența protestelor de aseară.

    • #57

      Hai ca a aparut si primul ” bulist ” care a cautat cu lupa pana a gasit un om batran pe la protest. Ca mai avea si biblia in mana, clar, astia au fost toti de acolo, ia zi, cum ii numesti, ” pupatori de moaste ” , nu ?

    • #58

      Pana zilele trecute, asta era esenta. Mai ales duminica, ma mai uitam pe Romania TV, sa vad cum relateaza despre proteste. Erau maxim 100 de speriati, printre care aveam femei cu batic si icoane sau biblie, barbati imbracati in costume populare, in general cam toti ciudati.
      Dar ieri, spre surprinderea mea, a fost diferit, din ce am vazut la televizor. Au fost mii de oameni, in multe orase, nu doar in Bucuresti, si in miile astea de oameni nu toti sunt ciudatii descrisi mai sus.

    • Nu asta era ideea, ci faptul că unii oameni, bătrâni, aleg să iasă la proteste, fără mască, crezând că ceea ce fac ei este bine. Faptul că are o Biblie în mână, este mai puțin important: putea fi o pancartă, putea fi o poză cu cineva, un mesaj, orice. Faptul că tu, fiind în categorie de risc, te expui așa de mult, poate fi o problemă.

      Și eu am un oarecare background religios. Nu am ceva cu oamenii credincioși și nu sunt “ateu”, pentru că e cool. Sunt moderat. Mama este extrem de credincioasă, citește zilnic un turn de acatiste și rugăciuni și (când nu era pandemie) era duminică de duminică la biserică. Cu toate astea, mama poartă mască, s-a vaccinat și așteaptă cu nerăbdare ziua în care o voi putea face și eu. Și, iarăși (când nu era pandemie), mama pupa și ea moaște. O da, și am pupat și eu, tot înainte de pandemie. How about that?

  15. #60

    Cata dreptate mi se pare ca ai? Suficienta incat sa comentez si eu prima data doar ca sa confirm 🙂

  16. #62

    Au fost multe greseli facute de toata lumea. Incepand cu cretinatatea de anu trecut prin impunerea starii de urgenta, pentru a se da niste tunuri, continuand cu golania de la alegeri si totul s-a incheiat zilele astea cand Arafat a dat o mica flegma pe popor atunci cand a explicat de ce s-au propus ultimele restrictii. Restrictiile astea sunt o cretinatate in sine, dar mai ales reprezinta o sursa de stres pentru cetatean. Practic in fiecare zi, trebuie sa stiu ce incidenta am in localitatea in care traiesc. Incidenta ce o pot gasi pe siteu: alerte.ms.ro . Site care apropo, nu functioneaza….
    A doua mare problema in toata chestia asta, o reprezinta marea multime, care are impresia ca virusul este o joaca si ca daca ei patesc ceva, cineva va veni sa-i salveze. Nu stiu cat de conectati la realitatile romanesti sunt, dar in Romania a intra intr-un spital de stat este ca si cum te-ai baga sa joci o mica ruleta ruseasca. Inteleg ca multi se simt tineri si cred ca nu vor pati nimic, dar sunt destul de sigur ca asa-zisul curaj le va disparea daca ar sti ca vreun cunoscut de-al lor are o forma grava.
    Suntem intr-un punct de cotitura in intreaga lupta cu virusul si mai mult ca oricand este nevoie de o explicare clara a anumitor masuri. Pe langa asta avem nevoie, de o analiza mai clara asupra costurilor si beneficiilor a acestor masuri restrictive. Inteleg visul umed al unora in care sa salvam cat mai multe vieti si mai ales reticenta de a pune un cost pe viata unui om, dar suntem in punctul acela in care trebuie sa punem discutia pe tapet.

    • #63

      Ai mare dreptate, si nu numa ca trebuie sa stii zilnic incidenta din localitatea in care traiesti, ci daca cumva ai vreo treaba si trebuie sa tranzitezi seara 5 comune in drumul tau spre casa / munca…trebuie sa stii incidenta din fiecare comuna…vii cu excelul dupa tine, extrem de aberant. Unii mai merg la munca si seara, schimbul 2/3 si ii opreste politia de 15 ori pana ajung acasa / munca.

      Te informezi cand pleci de acasa, iti faci declaratii, iei cu tine adeverinte…mai lipseste sa ai si vreo foaie de parcurs de completat, cerere aprobata de nevasta, unda verde de la turnul de control aerian si toate astea doar ca vrei sa iti faci treaba.

  17. Din ce am vazut eu la tv majoritatea covarsitoare erau foarte tineri sau tineri pana in 30 de ani care n-au trait nici un minut in comunism, la categoria asta pe langa faptul ca in cel mai rau scenariu de infectare au simptome moderate, e greu sa le explici ca libertatea e doar intre orele 7-21, mai ales ca e varsta la care ziua incepe dupa-masa si se termina dupa ora 4-5 noaptea, hai sa nu fim ipocriti toti am fost in liceu si facultate cand principalul interes era cand se organizeaza urmatorul chef, pe vremea mea mergeam la cluburi doar dupa ora 11-12, mai repede era prea devreme.

    Si eu cred ca protestele se vor amplifica e greu sa explici oricui dubla masura a autoritatilor, chiar ieri ministru sanatatii statea fara masca in parlament in timp ce oamenii de rand erau legitimati pe strada in aer liber pt ca nu aveau masca.

  18. #65

    lasati selectia naturala sa lucreze!
    bine, acum guvernantii nu pot lua aceasta decizie, dar ar trebui s-o faca cand vor fi vaccinuri la discretie. ca sa fie acoperiti legal, pot organiza si un referendum privind ridicarea tuturor restrictiilor, intre momentul indestularii stocurilor de vaccin si momentul t+(8+2) saptamani.

  19. #66

    Toți cei care au aplicat la așa zisul program de ajutor guvernamental au fost călcați de ANAF și amendați cu sume mai mari decât au primit.

    *citation needed

  20. #67

    Protestand incalcand orice regula de pandemie ofera foarte multa credibilitate protestului.

  21. #68

    Măsurile au fost prezentate ca impuse de specialiști. Chiar dacă prin specialiști se înțelege Raed Arafat, un absolvent de terapie intensivă, care n-a profesat niciodată meseria de doctor, așadar, semidoct în materie de virusologie, de boli infecțioase, totuși Guvernul și-a asumat aberațiile dictatorului sadic Raed Arafat ca fiind condiția crucială pentru ca noul val de Virus să nu ducă la transformarea țării într-o vastă morgă. După ce-ai prezentat cu huiet măsurile ca vitale, fără de care noul val nu poate fi stăpînit , a renunța la ele sau a le îndulci sub presiunea străzii ar însemna să buimăcești o altă parte a populației, cea pe care a reușit s-o sperie Raed Arafat cu zbieretele sale de Cioclu apocaliptic.

  22. streamable.com/5zdi65 – unele dintre revendicări.

  23. Cand autoritatile vor putea raspunde la urmatoarele intrebari probabil revoltele se vor stinge treptat:

    Ce s-a intamplat cu milioanele de masti care erau pt cei defavorizati ?
    De ce acum sunt mai putine paturi la ATI in loc sa fie un numar cel putin dublu dupa mai bine de 1 an de pandemie ?
    De ce suntem printre ultimele locuri in ue la vaccinare (locul 19 din 27) in conditiile in care sunt sute de mii de oameni pe listele de asteptare ?

    Mai sunt si alte intrebari insa astea 3 mi se par cele mai importante.

    • #71

      ti s-a parut ca pe protestatari ii intereseaza sa primeasca masti, sa fie locuri la ati sau sa se vaccineze?!
      ai de plm, ciolacilor!

    • Acolo sunt tot felul de oameni, inclusiv din cei care si-au pierdut jobul si din disperare nu mai pot sta linistiti sa auda placa ca se rezolva totul in 2-3 luni pe care o spun autoritatile de 1 de an.

    • #73

      Nu stam asa de rau. In Suedia medicii inca nu sunt vaccinati. Acolo au multi batrani si inca vaccineaza batranii (o anume varsta). In februarie, scriau medicii romani care lucreaza acolo ca le zicea statul ca o sa ii vaccineze in aprilie. Deci are strategia lui particulara Suedia, dracu’ stie logica, sincer.

  24. #76

    Aceste proteste sunt mult mai grave.. daca oms si tarile normale cat de cat, nu slabesc lantul, avem o problema enorma! Focul a fost aprins! Democratia este in pericol, evident ca si concept si libertate, in sensul de valori ale democratiei de dupa Al 2 R. Mondial. Istoria ne arata ca de fiecare data, in momente de restrictii, crize, cu ajutorul demosului, a votului popular extremistii s-au instalat la putere.
    Catu trebuie sa inteleaga ca o tara nu se conduce ca un job de banca. Nu schimbi orarul cum vrei tu, nu treci operatiunile in online etc. Si nu ai procedura de lucru, cand 50 de betivi, 10 frustrati, 20 idealisti etc in frunte cu Sosoaca vin cu oule in fata guvernului.
    Iar her president, iar e prin vacanta, nu stim unde. Imediat i se termina si lui mandatul, in Schengen nu suntem, iar astia in piata mai aduna 15 la suta, din cei comunisti: Vestul nu ne vrea, degeaba am pus un neamt.

  25. #77

    Cu oamenii aia nu vorbeste nimeni din bula noastra pentru ca “sunt prosti”. De aia tinerii intra in USR/PLUS si fac politica pentru varful icebergului, lasand masa asta de oameni in mainile AUR / PSD, ca dupa aia s-o injure superior. Nu cauta nimeni, nici guvernul nici altcineva, solutii ca amaratii astia sa o duca un pic mai bine sau mai usor. Nici macar nu intereseaza pe nimeni de copiii lor care o sa fie analfabeti si neinstruiti, d-apoi de ei. Cel mai mult ce pot oamenii astia sa spere e ca ii baga AUR in seama dandu-le un scop (sa nu purtam masca, sa injuram ungurii care ne ataca) sau, si mai bine, un primar PSD care le da ulei din cand in cand. In rest, ziceti-mi o singura masura luata in interesul oamenilor astora, masura reala nu ca le mai promite cineva ceva.

    • #78

      posteaza aici o propunere concreta de masura care ar trebui adoptata!

    • #79

      Una din masuri poate fi masurarea corecta a analfabetismului in scoala si in afara ei, apoi program national sau local de masuri pentru a imbunatati cifrele. Program national de tabere pentru copiii din medii sarace, pentru ca ei nu mai ies din satul/mediul lor niciodata si saracia li se pare normala. Program “a doua sansa” de a aduce adulti analfabeti la un anumit nivel de alfabetizare. Alta masura ar fi legislatie reala de integrare a oamenilor alora in societate, ii lasam pe afara si ne miram ca nu sunt niste membri onesti ai societatii. Si mai ales acum, cand ai copiii in scoala, apropie-te prin scoala / servicii sociale de problemele reale ale copiilor alora. Daca voi credeti ca nu se poate mai sus, dati o tura pe la Casa Buna si cu ei in Nucsoara / Leresti / Pojorata . Daca un om poate sa inspire asta pentru sute de oameni, se poate face si politica de stat. Atata numa ca nu iasa nimic pe termen scurt, e greu sa dai tunuri din faptul ca inveti copiii despre igiena.

  26. #80

    Bre, s-a încălzit afară, zburdă hormonii, școală ciucea iar voi vreți ca ăștia micii să stea în casă în loc să pună și ei mâna pe-o țâță, ceva? Normal că protest tu-i ciapa mă-si.

  27. #81

    Dupa un an de stiri negative, de numarat intruna ba noii infectati, ba locurile pline la ATI, de citit sute de articole despre masuri de protectie-gen ce masca e mai buna, ce dezinfectant e mai ok, apoi prospecte despre vaccinuri, studii publicate ori in pre-print, dupa numarat zilele, saptamanile pana la rapel, al parintilor, al apropiatilor si apoi al meu,
    am obosit.
    Si asa ma doare la basca de cei ce au iesit la protest ieri de nu pot sa va zic. Din partea mea sa iasa fara masca, sa stea imbratisati, sa bea din aceeasi sticla. Mi-e perfect egal! De ce sa ma dau cu fundul de pamant, sa urlu pe internet sau aiurea, sa condamn? Pana la urma, trebuie sa functioneze selectia naturala.

  28. #82

    sunt multe probleme care au scos oamenii in strada, de la prostie pura, falimente sau somaj generate de restrictii, depresie pandemica, plictiseala cronica, suparare pe lume in general si pe dreapta in special din Domnesti si multe altele, dar totusi sunt intrebari la care nu avem un raspuns:
    oare coriandrul are aceleasi proprietati magice pentru sanatate ca patrunjelul?
    oare usturoiul chinezesc are aceleasi uluitoare proprietati curative ca usturoiul romanesc?

    • #83

      Pentru ultima dilema te pot lamuri eu: in mod evident NU!
      Toate retetele Oliviei specifica clar: usturoi romanesc. Deci din asta dacic, de-al nostru.

  29. #84

    Radem glumim; la urmatoarele alegeri aur 20+% sosoaca & friends iar vreo 5

    • #85

      confirm afirmativ. poate chiar mai mult

    • #86

      Bai, eu n-as fi asa de convins. Mai vedem.

    • #87

      e posibil sa le scape putin din mana chestia asta. nici ei nu isi doresc prea mult scandal, doar asa ca sa ramana in atentia iubitorilor de agitatie. daca reusesc sa ramana in echilibru cu scandalul au doar de castigat eletoral.

    • #88

      Eu cred că o să aibă mai puțin decât acum. Nici 3 luni n-au trecut și au scăpat de Șoșoaca. Ori se vor ciunti în mai multe partidulete extremiste, ori vor ci absorbite de psd sau acoliții.

  30. #89

    Si peste toate astea apare si klaus care glasuieste “Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului”.
    Serios coae? Parca mai ieri erai gatit cu giaca rosie, in piata, urcandu-te pa cadavrele alora din colectiv ptr oleaca de capital electoral. Iete d-aia n-au bipezii astia nici o credibilitate. Dupa ce ca-s ticalosi, simt si nevoia sa semnalizeze lucru’ asta.

  31. #90

    Popularisme ieftine, sorry. ”Foarte, foarte mulți au ajuns la capătul sacului” nu corespunde cu doar 200-1000 ieșind în stradă, în funcție de oraș. Ar avea mai multă amploare protestele și ar participa mai mult decât antivaxxiști, misecuviniști, ciumeți și interlopi. Ieri în Timișoara făceau în piață muzichie doi clarinetiști, unul s-a prezentat la microfon cu nume-prenume, s-o jeluit că nu mai are job de un an, după care îl găsești pe FB cu Audi și saxofon de aur în poze. Mke.

    Critici la adresa măsurilor guvernului și a gradului lor de (in)competență, perfect, dar fără „vai poporu” și „vai biznisurile” când la toate restaurantele comanzi cu 100 cât ai servi două porții normale la masă acolo.

  32. #91

    Omule bun datorită jobului vizitez o grămadă de fabrici, locații, magazine, instituții ale statului, supermarketuri. In Arad sunt doua mari fabrici care respectă si au respectat regulile pandemiei. Una e japoneză cealaltă germană. In rest pauză…sau de loc chiar. Sigur sunt avertizările peste tot da’ nime’ nu le lua în seamă. Așa e din aprilie anu’ trecut…La “stat” prin Consiliul județean se respectă acum destul de strict, înainte îi durea in bască, la prefectură in schimb, a fost și este chill, in scoli din 6 prin care am fost doar într-una profesorii sunt/au fost cu mască toți. Mai sunt supermarketurile unde cred că e la fel și la voi, benzinării unde în afară de Petrom când vine vb de reguli, bate vântul lobodă și cam atât a fost cu restricțiile alea stricte de au devenit oamenii sătui. Prin magazine mici…Dumnezo cu mila. Pe bărbie măscuța in caz că vine controlul. Prin farmacii idem.
    Bineînțeles vb doar de Arad. Acum in Arad au ieșit în stradă vreo mie de “sătui” …cum le zici. Au făcut demonstrații de kickbox, au strigat lozinci ampulea…ca la țară. Pe mulți îi știu bine, pe altii din vedere. N-am cum să îi știu pe toți da’ majoritatea pe care îi știu, astă vară erau pe ștrand, la plimbare cu motoarele, la chefuri cu baru’ închis, se strângeau unii la alții etc. “make-up artiste” care n-au purtat vreodată o mască la muncă, clientele lor nici atât. Acum au fost în stradă cu p…da mare.

    Și asta când eu, tu sau alții stăteam, stăm ca proștii închiși în casă și respectăm ca fraierii regulile.

    Și eu sunt sătul frate, sătul să văd durere in paișpe peste tot și acum că dă firu’ ierbii să văd toți cârnații care îmi arată mie obrazu’ că-s sătui. Ia mai dă-i in p..a lu’ Sânpetru pe toți.

    PS: Aradul geme de joburi. Dar și de proști. De impresari care în pandemie fără 2000-2500 de lei în mână nu se mișcă la un job de necalificat. Iar dacă vine vb despre Horeca arădeană și ai săi ospătari…mie unu’ nu-mi pare rău. Ducă-se.

  33. #92

    Nu stiu, dar per total parca devenim tot mai imbecili ca natie. Credeam/speram ca dupa intratul in UE, o sa devenim mai europeni. Incet-usurel, dar sigur. Ori noi de fapt ne ducem tot mai mult spre tâmpenie: ortodox-misticism, punem botul la toate conspiratiile, fanarioti/spagari, cocalarism la nivel de natie 🙁

  34. #93

    Buna seara, domnule Cetin

    Este prima data cand incerc sa comentez ceva pe blogul dvs, cu permisiunea dvs.

    Nu stiu daca ce scriu mai jos este util pentru cineva, ramane la latitudinea dvs sa decideti.

    Preambul:
    – sunt parinte singur, fara bunici disponibili, nu lucrez in telemunca, un salariu sursa de venit pt mine si copilul meu de 6 ani. De anul trecut fac eforturi financiare, platesc ca sa imi pastrez serviciul. Iau bani Imprumut sa platesc servicii pentru copil gen bona si afterschool privat, alternez cu concedii, totul cu intelegea angajatorului si a colegilor. In Noiembrie 2020 facem covid, si eu si copilul. Alte concedii medicale, vacanta de iarna, afterschool pe bani imprumutati.
    La afterschool privat, din 15 Iunie 2020 a fost un singur caz declarat de copil pozitiv. Se deschid gradinitele de stat in 8 Februarie 2021. In 13 Martie, la mai bine de 90 de zile de la boala noastra, sambata seara, primesc mesaj de la gradinita ca exista un copil pozitiv, se suspenda cursurile live 14 zile, intra in online toata grupa, carantina. Luni, 15 Martie, aflu ca perioada de carantina este intre 11-24 martie. Copilul meu este considerat contact direct, e in carantina. Eu nu sunt in carantina. Fac apel la zilele de concediu, la angajator, la colegi, la intelegere. In grupa de la gradinita sunt 22 de copii care nu cred ca au avut covid. Asta inseamna o estimare de 22 copii x 10 zile lucratoare, 220 zile lucratoare in care este posibil sa bage din nou copilul meu in carantina.
    Ce pot sa fac?

    1. Legislatie:
    Exista Protocol de testare rapida in unitatile de invatamant, emis in Februarie de Ministerul Sanatatii. Anexa 1 contine formular de consimtamant al parintelui, pentru testarea la gradinita/scoala a copilului. Protocolul specifica ce trebuie sa faca gradinita daca un copil are simptome, trebuie sa il izoleze intr-o incapere, sa ceara consimtamantul parintelui, daca acesta il da, sa testeze rapid copilul, sa anunte DSP etc. Acest formular este trimis parintelui doar daca exista suspiciune de covid, in cadrul gradinitei.
    Ce a facut Gradinita? Gradinita a anunta parintii ca un copil este bolnav. Parintii l-au luat acasa. Au chemat salvarea, test, DSP. Carantinare grupa copii.

    2. Legislatie:
    Ordinul comun al Ministerului Educatiei/Ministerului Sanatatii nr.3.459/280/2021 din 06.03.2021, specifica, la art.4:

    La aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul […] intr-o grupa de invatamant prescolar sau clasa de invatamant primar.
    In aceasta situatie se efectueaza testarea colegilor, se suspenda cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioada de zile,
    iar Ancheta epidemiologica stabileste persoanele care vor fi carantinate. […]

    Ce a facut DSP?
    A emis decizia de carantinare a tururor copiilor din grupa, fara testare. Pe decizie nu mentioneaza si partea de testare, din Ordinul comun al celor doua Ministere.
    De ce? Probabil pt ca DSP nu are protocol de testare, pentru ca legea este incompleta.

    3.Legislatie:
    Hotararea CNSU 9/11.02.2021, Art.5:
    Art.5 -(1)Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru:

    a) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare contactului, fapt dovedit
    prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de
    anticorpi de tip IgG) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării
    până la data contactului;

    b) persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care autrecut cel puțin 10
    zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct.(2)Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării
    celei de a 2-a doze, necesară pentru aplicarea excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre,se realizează prin intermediul documentului
    emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

    Daca ar fi fost testat copilul si ar rezulta ca e pozitiv, dupa izolarea de 14 zile, pentru urmatoarele 90 de zile ar fi fost considerat sanatos si nu s-ar mai impus carantinarea lui, la urmatorul copil bolnav din grupa, conform Hotararii CNSU 9/11.02.2021, Art.5.
    Chiar si daca copilul meu nu intra in carantina, grupa de la gradinira trece in online timp de 14 zile, ramane inchisa.

    4. Educatoarele nu au fost contacti directi ai copiilor, deoarece, cf definitiei de caz, au purtat masca. Educatoarele nu au fost in carantina.

    5. Se discuta despre o posibila adeverinta verde EU, care sa contina informatii despre vaccin sau info despre un test relevant negativ in ultimele 72 de ore sau info despre depasirea bolii. Putem sa calatorim in alte tari, in concedii, cu test negativ. Si nu putem sa trimitem copiii cu test negativ la gradinita/scoala?

    Revolta, furie, asta simt. Trimit mailuri la ministere, poate cineva va tine seama de lipsa de agregare a legilor, poate isi vor da seama ca gresesc. Un parlamentar local USR a spus ca si-au dat seama de dublul standard sustinut, legat de testele PCR, dar ca nu stie daca vor schimba ceva. Si ca e nevoie sa primeze siguranta medicala a oamenilor, nu interesul economic. Sistemul medical este sustinut cu bani. Daca nu sunt bani incasati din contributii, pana ajung bani de la UE, daca ajung, despre ce vorbim?

    Voi incerc sa ajung in audienta si la alti parlamentari locali, trimit mailuri la ministere.
    In tarile bogate europene, civilizate, au sustinut educatia cat de bine au putut, copiii sanatosi, si pe parintii lor i-au lasat sa lucreze, pentru ca toti sunt angrenati in sistem.
    Sunt studii care avertizeaza asupra impactului pe sanatatea si securitatea copiilor, si azi iese un consilier al ministrului sanatatii si spune ca se stie ca singura masura buna este inchiderea unitatilor de invatamant, pentru stoparea pandemiei????
    Pai sa le inchidem de tot, gradinite, scoli. De ce sa mai platim salarii, utilitati?
    Si credeti-ma, nu putem lucra toti online, nu putem face toti reconversie rapida profesionala daca ne pierdem joburile, nu mai avem resurse sa ne sustinem, dupa 1 an si mai bine, si mai ales, nu imi plang de mila, expun o situatie. Cred sincer ca sunt multi parinti in aceasta situatie, doar ca nu sunt prea vizibili in media.

    Cu scuze pentru lungimea mailului,
    va doresc sanatate si sa fiti bine

    • #94

      Doamna Anca, cu permisiunea dumneavoastra, va mai invit sa comentati de multe mii de ori:)

    • #95

      Anca, îmi pare rău. Sunt mulți părinți în situații asemănătoare. Săptămâna trecută am stat de vorbă cu o mamă efectiv disperată, la capătul puterilor.
      Nu am ce să spun decât că sper să se termine și să ne putem reveni.

  35. #96

    Eu n-am văzut decât infractori și huligani care distrug bunuri publice sau bunuri private. Ce așteaptă să își dea demisia Covid? Vor libertate, le doresc libertatea de a muri sufocați fara loc în spital.

  36. #97

    Acum cativa ani parca se plangeau aia de au Pescaria lui Matei ca nu gasesc ospatari. Ca toti stau 3 zile si pleaca. :))) Cand era de ospatarit nu ospatarea nimeni, acum se plang toti ca nu mai au unde sa ospatreasca :)) Superb

  37. #98

    Bai proteste neproteste pot sa inteleg si saturatia unora de buna credinta care pur si simplu vad hotarari luate fara cap si fara coada,ineptii ca inchisul magazinelor mai devreme care vor rezulta in mai multa imbulzeala in acelasi loc in mai putin timp .Nevoia de protest in fata unor baietii care tot au zis ca o sa faca si o sa dreaga de UN AN JUMA de zile si ei nu au fost in stare sa imparta mastile alea la toate persoanele defavorizate(believe me I know) in timp ce patura de sus o arde in petreceri etc etc…e greu sa nu o iei razna cand pe langa toate tu nu ai o sarma in stomac.N am inebunit eu sa ii plang de mila lu garcea sau altori fentatori de anaf dar tb privit in ansamblu iar ansamblul da cu minus. Ca sunt si dezaxati sau mai saraci cu duhul care participa la proteste nu schimba nimic,e plin de dashtia si in partea cealalta si trebuie sa ne dam seama ca multi avem realitatiile noastre in zilele astea de rahat
    Una peste alta tot ce ne sta cu adevarat in putiinta e sa avem grija de noi si de cei apropiati.
    P.S Asta o spune unul care a avut grija cat a avut pana cand a aparut o bresa de securitate si uite ca de 3 zile ma lupt cu panarama asta iar maicamea pleaca maine la investigatii si ceva oxigen.
    Ideea e sa nu privim de sus alte persoane pt ca si cei care vor sa aiba grija si care inteleg gravitatea pot avea o mica scapare…ooohoooo si cati dashtia nu au fost pana acum,diferenta fiind ca eu nu ma laudam peste tot cu portul mastii.
    Aveti grija de voi cat puteti si faceti tot ce tine de voi in rest sanatate sa fie si sa tot comentam la anu pe aici cu vaccin facut si pandemia sub control!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.