Unul din lucrurile cu care nu am fost învățați, datorită regimurilor de tristă amintire prin care trecem, din 1946 încoace, este că statul, cetatea în sine, nu este o alegorie, nu este ceva conceptual, ci suntem noi, componenții lui. Desigur, comunismul ne-a învățat că statul e acolo sus, noi nu avem acces la el, statul e mare, e bun și e drept, el are grijă de noi, el ne dă, el ne ia, el trimite armata să ne împuște sau jandarmii să ne scoată din nămeți (observați procentul de năuci care consideră că armata pe stradă e un lucru bun, uitând că armata a ucis oameni la revoluție, nu o chestie abstractă)

Cel mai bine se observă asta în momente de restriște asupra cărora, factual, nu prea putem avea influență. Cam cum a fost cu pandemia asta de covid și care a scos tot ce era mai bun din toată lumea.

Toți vor ca statul ‘să le dea, să facă, să ia măsuri’. Dacă până la un punct e cumva normal, pentru că statul trebuie să ajute firmele și cetățenii, când vine vorba de business și joburi, pentru că impozitele sale de acolo vin, sunt unele lucruri unde statul chiar nu are cum și de ce să intervină. Pentru că, așa cum spuneam, ce facem noi este un efort de echipă, statul suntem noi, guvernanții sunt cei ce iau deciziile majore și atât.

Exemplul bun este cel cu școlile. Guvernul a luat cea mai bună decizie pe care o putea lua, pentru acest moment. A închis prezența fizică școlară și a permis lecțiile la distanță, online, pentru a nu facilita răspândirea virusului cu ajutorul copiilor, cel mai facil și mai ușor lucru, mai ales în comunitățile de copii de 1-8.

Pe lângă evident clasicii specialiști în biologie, care brusc știu că nu se transmite prin copii, au citit ei pe google, sunt studii, ce face klaus, nu vede?? este și valul de oameni care protestează Dar vai, noi cu cine ne lăsăm copiii? La noi nu se gândește nimeni?

Ba da, s-a gândit cineva la voi. Nu v-a expus copilul bolilor și nu v-a obligat nimeni să îl duceți la școală ca să termine anul. Practic, v-a ajutat să îl feriți de moarte pe el și, foarte probabil, unii din bătrânii pe care îi aveți în familie.

Că nu mai e situația ca anii trecuți? Că nu mai e la fel de simplu? Da, așa e. Dar așa cum ziceam, ce se întâmplă aici e un efort de echipă. Și noi trebuie să preluăm din el și să facem lucruri, pentru că nu le facem pentru alții ci tot pentru familiile noastre. Melopeea că nu ne ajută nimeni este exact ceea ce nu trebuie.

Gândiți-vă că școala mergea înainte. Că toți copiii mergeau la școli, își mâncau mucii reciproc și murea unul. Un singur copil, din cauza acelei decizii. Credeți că părinților lui le-ar fi păsat că vă vine vouă nașpa și trebuie să trimiteți copilul la școală? Credeți că l-ar fi îngropat spunând, cu lacrimi în ochi, Procentual, totuși, suntem bine, sunt fericit că overall, românii au cheltuit mai puțin cu supravegherea copiilor?

Sunteți capabili să luați decizia care ar putea duce la moartea copilului vostru, pentru că nu aveți bonă în loc de grădiniță?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Mai oameni buni…are cineva o statistica asa la gross…2015 2016 2017 2018 2019 lunile martie, aprilie,mai, referitor la aceleasi luni cu 2020 …cati romani au murit indiferent de motiv? Numarul e acelasi banuiesc…sensibil egal cu plus sau minus …de asta am pus sa socotiți pe ultimii 5 ani în urmă…Dacă are cineva asa informatii e bine sa le spuna…

    • #2

      In Romania mor 250-260 de mii de oameni pe an (sursa: insse.ro/cms/files/publicatii/Romania_in_cifre_breviar_statistic_2018.pdf pagina 12)
      Asta inseamna 20k pe luna.
      De covid au murit “doar” 600 de oameni in 2 luni.
      Normal ca va iesi un numar de decese “sensibil egal”, dar comparatia ta nu are nicio relevanta. Breaking news: in martie 2019 nu am avut niciun deces de coronavirus.

    • #3

      Găsești mai jos grafice comparative cu morți pe lună în Europa în diferiți ani
      euromomo.eu/graphs-and-maps/

    • #4

      Statistica pe 2020 o vei avea în 2021.

    • #5

      Statisticile sunt reci. Când omul se zbate pentru o gură de aer pe un pat de spital ar trebui sa vina unul din asta sa i zică omului că nu sunteți multi care muriți băi, statistic vorbind.

    • #6

      E plin peste tot cu cei care compara decesele de la o boala noua, emergenta, cu tendinta progresiva de raspandire, deci care inca afecteaza un foarte mic procent din populatie, cu statisticile deceselor din anii trecuti, unde sunt incluse toate cauzele naturale si bolile care sunt deja raspandite in intreaga populatie a tarii/a globului.
      Oare cati oameni ar trebui sa moara in 2 luni de COVID sa ii convinga ca e periculos? Egal cu numarul mortilor de anii trecuti? Jumate? Dublu? Nu inteleg.

    • #7

      Uite aici o comparatie relevanta pentru alte tari sa vezi de fapt cat de multe morti sunt in plus comparativ cu aceeasi perioada a anilor precedenti: www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html (disable javascript sa treci de paywall).

      Sunt cresteri si de 300% fata de aceeasi perioada. Sunt multi morti care nu mai ajung in statisticile covid.

    • In apa sunt rechini. Rechinii omoara 600 de oameni. Guvernul zice – toată lumea sa iasă acum din apa. Milioane ies din apa. Și apoi se trezesc unii și zic: nu știu ce atâta agitație, au murit doar 600 de oameni.

      Nu înțeleg de ce nu realizezi ca măsurile luate afectează in mod direct câți oameni mor, și pot muri sute de mii de oameni, lucru care oricum ar distruge economia (asemeni unui război).

    • #9

      Ungurul avea 2 oi. Romanul n-avea niciuna. Statistic vorbind, in medie, fiecare avea o oaie.

    • #10

      Vei compara mere cu pere. Nu mai ai accidente rutiere, nu mai ai batai in crasma sau in discoteca.

  2. #11

    Sincer, aia care s-au gandit ca din 15 mai se deschid scolile is vai steaua lor. 2 motive: 1. Au stat inchise 8-10 sapt si 2. mai erau 3 sapt pana la vacanta. La ce cacat sa le deschizi ? P.S. Am doi copii la scoala/gradinita

    • Eu unul i-am retras din grădinița și am salvat pana acum 2000 EUR pe care stimabilii profesori vroiau sa mi-i retina.

      Apoi mi-au trimis sa semnez ca opresc cursurile înainte de termen și trebuie sa plătesc penalizări 2 luni. Doar ca le-am răspuns: conform contractului da, însă nu eu am oprit cursurile, ci voi ați oprit sa le mai țineți (Montessori, copil de 5 ani – nu exista opțiune online). Și nu au mai zis nimic.

      Personal cred ca urmează al 2-lea val și e posibil sa se amâne și deschiderea anului școlar următor.

    • #13

      @Andu, daca zici ca “ai salvat” 2000 de coco, de ce i-ai dus de la bun inceput la acea grădiniță si nu la una de stat, care e gratis? Ca am impresia ca e o victorie personală împotriva unei entitati care nu te-a forțat in niciun fel sa ii folosești serviciile

    • #14

      @Cismaru – inteleg intr-o oarecare masura ceea ce spui, dar vin si eu cu o varianta.
      Statul a decretat ca se inchid scolile pentru a stopa raspandirea virusului, foarte buna decizia. Scolile si gradinitlele se inchid. Daca scolile de stat sau private si-au continuat activitatea online (mai mult sau mai putin sau mai fortat) si acolo inteleg ca daca esti la scoala privata sa continui sa platesti, explica-mi care e motivatia gradinitelor private care isi cer taxa in totalitate sau redusa pe alocuri, din moment ce copilul nu beneficiaza de serviciilor lor in niciun fel – si sa fim seriosi gradinitele care se caca pe ele cu online, o fac strict ca sa aiba un motiv ca sa ceara bani. 99% dintre noi ne ducem copii la gradinita pentru supraveghere in primul rand (cat timp suntem la job) si apoi pentru dezvoltare. Daca activitatea gradinitelor sunt oprite de catre ordonante sau deciziile autoritatilor, atunci e simplu, isi trimit educatorii si personalul auxiliar in somaj tehnic – da stiu, mai greu e pentru patroni, care nu mai au ce sa manance, oricum nu le pasa de angajati.

      PS: Am 3 copii, unul e la scoala, altul e la gradinita de stat, cel mic e inca acasa. Nu am nicio problema ca scolile/gradinitele sunt inchise, e o decizie f buna – pot spune ca toata perioada asta ne-a oferit nesperat de mult timp alaturi de copii, intr-o lume a vitezei.
      Poate ai spune ce pnm ma tufe grija daca am copilul la gradinita de stat, cand e vorba de gradinite particulare. Asta pentru ca l-am avut pe cel mare la gradinita privata si stiu ce businessmani sunt in afacerile astea, hrapareti si hulpavi.

    • #15

      @daniel nu bre, is de acord cu tine, stai linistit. eu ziceam doar ca, din formulare, Andu a zis ceva de genul “noroc cu pandemia, ca nu tre sa mai platesc alora” si aici era neintelegerea mea

    • #16

      La ce dreak sa platesti un serviciu de care nu beneficiezi? Sau la privati trebuie sa plătesti anul intreg, vrei-nu vrei, că ei ”este mai hoți”…

  3. #17

    Sunt de acord cu tine, scoala nu are cum sa continue pe pandemie. Dar … statul imi permite sa imi tin copilul acasa ? Lol. Ii dau statului jumate din veniturile mele si imi face o mare favoare: imi lasa copilul acasa, ce onoare ! 😀 Ar trebui sa mai facem o donatie dupa strangerea de masti si combinezoane poate pt profesori ca sunt stresati de atata plictiseala: sa le platim un dat la buci, o vacanta, o masina… Cata prostie mai incape in noi ?

  4. #18

    De ce e statul obligat sa aibă grija de puradel ul tău? L-ai făcut? Creșteți – l și educați-l. Nu ai cu cine sa îl lași cât timp ești la uzina? Nașpa, plătește o bona. Plus ca alocațiile nu trebuie sa existe. De ce da statul bani unora doar pentru ca exista? Ce e cu dezmățul asta?

    • #19

      dar poate vreau să-l las la privat, să aibă grija de el pe banii mei, nu pe banii statului. ce zici de asta?

    • #20

      o sa-ti raspundem si noi cand o sa ajungi la pensie. N-ai copii, nu primesti pensie.

    • #21

      De acord cu tine, insa o mica idee.
      Mai tarziu cand voi investi in puradel sa plece in afara si sa devina membru productiv al altui stat civilizat , nu Romania, sper sa nu se supere statul roman ca nu mai are cine sa plateasca pensii si este depopulat.
      Iar daca statul nu trebuie sa faca nimic, inca odata de acord cu tine dar hai sa nu mai platim atatea impozite .

    • Majoritatea din vest fac programe speciale pentru a stimula natalitatea, noi in schimb trebuie sa le dam in cap celor care au copii, ciudata tara mai suntem…

    • #23

      Nu le da nimeni in cap, bre, dar puiesc cîte 9-10 puradei și apoi se plîng ca n-au ce să le dea de mîncare. Nu mai spun de încălțări și școală…

  5. #24

    Din aceste motive n-o sa am copii niciodata. Plus ca e foarte probabil sa raman si fara bani de droguri.

    • #25

      Haide bossulica,nu intinde pelteaua si nu exagera,se stie clar ca de droguri nu o sa ramai niciodata fara parale.Se face rost boss,prin orisice mijloace cand e vorba de supravietuire…..Televizorul lu mama,carja lu tata,un capac de roata de masina,vedem noi.

  6. #26

    Romanul are o vorba “toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim”. Qed.

  7. #27

    Legat de prima idee generala a articolului : nu ai fost exagerat de vehement, dar in timpul crizei de la spitalul din Suceava, ai fost dintre aia care au aplaudat destul de furtunos interventia medicilor militari si care au inceput sa zica chestii gen ” e nevoie de armata, armata e buna si dreapta, nu ca controlorii astia RATB de la politia comunitara, ia uite cum au reinstaurat ordinea si cum au bagat frica in suceveni sa respecte ” . Parerea mea pe baza asta este ca intotdeauna apelatul la politie, armata, securitate etc. trebuie sa fie una dintre ultimele solutii in rezolvarea unei probleme. In absolut orice problema ai in viata, ca e un vecin care face galagie, un foarte minor accident de masina, scandal la munca sau vreun ghetoism printre blocuri etc. incearc-o intai sa o rezolvi amabil, amiabil, de la om la om, si doar daca simti ca esti cu adevarat in pericol sau ca nu exista nicio cale, apeleaza la organe’ .

    Nu sunt genul care pleaca cu ideea de ” toti politistii sunt nenorociti, muie la gabori ” dar cred cu tarie ca un procentaj majoritar din ei este exact asa. Agenti publici care se vad tortionari, bodyguarzi de obiectiv public care se vad gladiatori, oameni cu frustrari ramase din copilarie de la vreun parinte securist, politist etc. care era agresiv, oameni care-si urasc nevasta, situatia financiara etc. si abia asteapta sa dea de vreun amarat sa se descarce cu vreo amenda ilogica sau cu cateva injuraturi si vreo 3-4 pulane date pe sectie, natura meseriei in sine atrage oameni cu multe probleme personale, de comportament, psihice etc. si de aceea chestiile cu armate pe strazi, mega amenzi pentru iesit din casa, chemat 3 echipaje pentru ca a tusit unul langa tine in autobuz trebuie sa ramana intotdeauna ca ultima strigare a rezolvarii unei probleme.

    Legat de a doua idee generala : sunt foarte curios cati dintre copii chiar au acces la PC uri laptopuri etc. suficient de performante incat sa poata intretine un video-call pe durata a nshpe ore de scoala. In ziua de azi, mai ales pentru astia mici, la moda sunt telefoanele, nu mai e chiar toata lumea cu PC-uri si alte smecherii, foarte multi copii nici nu-si permit laptop-uri sau altceva, iesind din bula celor 4-5 cele mai mari orase ale tarii, majoritatea copiilor au ca “smartphone” o chinezarie de 5-6 milioane, nu au calculatoare sau laptopuri acasa, si chiar nu au cum sa aiba acces la lectiile astea video, si de-asta sunt non stop pe net, nu pentru ca toti au ultima smecherie de gaming posibila in dormitor. Nici macar nu-i aduc in discutie pe copiii din adancul mediului rural sau din orasele cu sub 50.000 locuitori, si nici pe profesorii de acolo, nu cred ca exista niciun fel de ore virtuale prin zonele alea. Sunt foarte curios cati dintre copiii romani au posibilitatea sa acceseze asa ceva. M-as mira sa fie mai mult de 50-60 % din ei.

    • #28

      Problema e că în astfel de cazuri nu îți permiți să încerci amiabil situația. Nu te apuci sa experimentezi până găsești un cetățean bun să îl pui să conducă spitalul. E criza, nu e loc de experimente sociale.

    • #29

      Hai sa te ajut putin la partea cu “in timpul crizei de la spitalul din Suceava, ai fost dintre aia care au aplaudat destul de furtunos interventia medicilor militari si care au inceput sa zica chestii gen ” e nevoie de armata, armata e buna si dreapta, nu ca controlorii astia RATB de la politia comunitara, ia uite cum au reinstaurat ordinea si cum au bagat frica in suceveni sa respecte ”.

      Ca tot stau fix in zona si chiar stiu mai bine situatia, faptul ca MApN-ul a trimis medicii militari si ca s-a preluat spitalul din mana civililor a fost cea mai buna decizie.
      Ca sa intelegi: o vitica de doctorita vine din Italia, la inceput de an, face o paranghelie cu colegii, ghici cine ajunge infectat brusc cu COVID? Directorul medical, in plina explozie a contaminarii, face o sedinta la comun cu mai toate cadrele disponibile (medici in general), baga in aceeasi camera infectati cu neinfectati = succes[uri]. O gramada de competenta si responsabilitate, nu?
      Vreo 500 de cadre medicale (medici, asistente, infirmiere) sunt obligate sa stea la o parte, fiind contaminate. Sunt o gramada de spitale in tara care nu au atatea cadre medicale in total!
      Tine cont: vorbim despre cam cel mai modern spital din tara cu cel mai mare ambulatoriu din Romania. Din punct de vedere tehnic, SJU Suceava este cam peste tot ce poti gasi in Romania, in acest moment. Problema au fost oamenii!
      Vine armata sa scoata spitalul din rahat, intra tot orasul in criza, carantina, ramanem vreo cateva zile fara spital (nu vrei sa stii episoade de atacuri de panica/anxietate pe care le poti avea cand stii ca cel mai apropiat spital e la dracu`, la Radauti si cand stii ca ditamai bijuteria zace inchisa la 2 km distanta). Asadar, vine armata sa scoata zona din rahat, se trezeste ca are medici care sunt deranjati ca nu sunt lasati sa faca asa cum voiau ei. Ca de ce trebuie sa respecte atatea reguli, ca e dictatura militara si alte cacaturi. Ba mai mult, unii nu voiau sa se imbrace cu combinezoane pentru ca ei nu pot si oricum stiu ei mai bine cum e cu COVIDu`. Tine cont: vorbim de personal medical, nu de coana Floarea.

      Trece vremea, se vindeca astia care au stat in carantina, teoretic trebuie sa vina la munca. Practic conducerea militara interimara se trezeste cu o avalansa de cereri de concedii medicale si/sau de ODIHNA! sau chiar demisii ale cadrelor medicale care brusc au devenit prea speriate, uitand ca asta este unul dintre motivele pentru care li s-au crescut nesimtit de mult salariile in ultimii 2 ani.

      Cu greu s-a reusit cumva stabilizarea situatiei incat sa se poata preda spitalul catre civili, de la 1 mai.

      Asa ca astia care credeti ca armata nu trebuia sa vina la Suceava sau ca nu trebuia sa impuna o disciplina 100% cazona: mai dati-va-n plm. Vorbiti din auzite si habar n-aveti pe ce lume sunteti.

      Faptul ca armata a venit in Suceava si a dezinfectat orasul, a impus zone in care nu se circula deloc (in zona spitalului), a curata de jeg si microbi un spital imens si a reusit sa readuca la statutul initial acest spital, a fost cea mai buna decizie pe care o putea lua cineva. Oamenii din zona deja fac propuneri sa se gaseasca o cale prin care conducerea militara, macar ei, sa ramana permanent aici. Si cred ca oamenii din zona stiu mai bine cum stau lucrurile.

    • #30

      ventor mananca kkt, confundand taburile armatei cu conducerea militara la un spital destinat mortii

  8. #31

    Te zbati degeaba, esti in tara unde unii fac copii pe care nu ii pot ingriji daca ninge trei zile la rand.

    • #32

      Daca ai impresia ca in alte tari este altfel, te inseli amarnic.
      Fiecare stat are imbecilii sai si sunt tari cu apa calda care, la o privire mai atenta, au o populatie mult mai imbecila decat cea de aici. Dar asta descoperi doar atunci cand incepi sa intri in contact cu oamenii locului.

    • #33

      Ia sa ghicim unde s-au dat foc la antenele 5G ca aduce covidu, sau unde s-a băut dezinfectant…

  9. #34

    Oamenii nu sunt o turma de oi proaste (marea majoritate ) si pe cale de consecinta nu vor face niciodata eforturi comune ,asa cum doreste statul mafiot.Fiecare individ e unic in felul lui si are propriile interese ,divergente fata de turma.Dar golanii care conduc statul, ne vor o turma,nu ptr ca ne-ar fi util noua acest comportament,ci ptr ca turma poate fi pastorita mult mai usor.

  10. #35

    Efortul comun presupune mai multe chestii intr-o societate un pic mai avansata.
    Nu pot sa zici: postasule, asistentule medical, angajatule treci la munca sa mearga economia, sa cheltuim bani in tara etc. Si in acelasi timp: cresa si gradinita sunt inchise, treaba ta cum te descurci.

  11. #36

    Ca scoti armata la munca pe vreme de criza inteleg, dar de ce cara pusti cu ei, asta nu mai inteleg. Cica asa e echipamentul de soldat – ala e echipament de razboi bai bombalailor, nu de plimbare prin oras. Ce, aia care sunt parasutisti ar trebui sa care si parasuta in spate, sau vanatorii de munte – schiurile? Lasati in plm pustile in rastel cand mergeti pe strada.
    Asta cu copiii o sa se regleze, e normal ca oamenii sa se planga de discomfort. Stau de saptamani in casa, au viitorul nesigur, sunt speriati si a mai aparut o problema pe capul lor. O sa se obisnuiasca si cu problema asta la care o sa ii gaseasca o rezolvare, acum toata lumea bombane, si e ok, isi consuma din nervi si frica. Am doi copii si nu i-as fi trimis la scoala daca se deschidea, si daca trebuia sa platesc amenda pentru asta. Adica inchidem scoala cand avem 100 de cazuri si la 8000 de cazuri active masurate (!) sa imi trimit copilul in comunitate? Poate parintii aia au uitat cum se iau “racelile” si “gripele” de sezon din gradinite si scoli – cacatu asta de virus e mult mai transmisibil si mai periculos. Asa ca bombanim, ne suparam, il injuram pe Orban si pe Iohannis, pe Arafat si pe Vela, apoi bagam un scurt joc de glezne si trecem la implementarea deciziilor.

    • #37

      Deci politistul poate avea pistol cu cartuse de razboi in permanenta si e ok, dar militarul nu poate cara in spate un AKM cu incarcatorul gol, ca e echipament de razboi, a ?

    • #38

      @7 – ce face cu el? Nu-i o tampenie sa cari un AKM cu incarcatorul gol cu tine? Si daca nu e gol, in ce lege / procedura scrie in ce conditii are voie un militar sa traga pe vreme de pace intr-un oras, eventual catre civili? Asta trage de avertisment, sau, ca in ’89, trage ca s-a speriat? Avand in vedere ca stiu ce inseamna test psihologic la statul roman, eu nu ma simt in siguranta cand vad mai multe arme pe strada.

  12. #39

    Te referi la oamenii in genul?
    “Pictăm, desenăm, colorăm, facem lego, ne jucăm cu păpuși, facem de toate, toată casa e un câmp de luptă, sper să se redeschidă grădinițele după 15 mai.

    Și nu e vorba de iubit copilul sau alte prostii de genul ăsta. E fix despre cum să îți împarți timpul sau atenția între work și copil. Și cum ții copilul ocupat încât să poți rezolva și call-ul de la ora 12:00 și nici pe kid să nu-l scapi la televizor, cum ar fi cel mai simplu.

    Știu că pare nesăbuit ce spun și niște mămici vor pufni încruntate, dar suntem animale sociale, avem nevoie de interacțiune, socializare, de reguli și rutine ca să ne putem dezvolta și să putem evolua.”

  13. #40

    Efort de echipa ei fură și noi donăm sa acoperim găurile din sistem.

  14. #41

    Chiar daca nu imi place sunt totusi de acord cu ce ai spus, are logica. Insa statul asta la care platim impozite ar trebui sa vina si cu niste solutii pentru parintii care lucreaza la privat si nu pot lucra de acasa . Cu astia ce facem !? ca nu toti pot lucra de acasa si nu toti sunt bugetari cu salarii babane care acum stau pe acasa si freaca menta cu 100% din salariu .
    Solutiile pentru situatia asta trebuie date de oamenii platiti regeste , de prin tot felul de agentii si structuri guvernamentale, nu de noi care nu lucram in aceste structuri ci la privat si inca odata ma repet nu putem lucra de acasa.

  15. #42

    Aici vad o afacere foarte buna pentru antreprenori. S-ar putea infiinta un fel de cluburi particulare unde copiii sa-si poata petrece 8 ore pe zi. Tinand cont ca oamenii nu au foarte multi bani in perioada asta, cluburile s-ar putea auto finanta, macar partial, punand copiii sa se joace la masina de cusut, facand masti, sau sa lipeasca niste cipuri pe placutele de iPhone, chestii d-astea antrenante si educative. Pentru parintii corporatisti se pot face si clase cu program prelungit de 12 ore. Copiii vor primi bineinteles si mancare, iar cei mai buni dintre ei poate se intorc si cu bani de buzunar acasa.

  16. #43

    in primul rand multa mwie lu’ statistica asta, ca atunci cand e pielea personala in joc, statistica nu rezolva lucruri.
    am vazut foooooarte multi oameni crizati ca nu s-a dat drumul a scoala, ca copiii se duc dracu daca nu merg luna asta la scoala.
    acum doo zile, pe rfi, era cineva care explica ca in franta, s-a dat drumul experimental, intr-o zona redusa, la scoala si in termen de cateva zile erau sute de elevi infectati si profesori care au ajuns direct la terapie intensiva. adica horror, direct.
    banuiesc ca astia din romania, copiii zic, sunt teflonati si nu se lipeste covidu de ei. sau sunt de unica folosinta ca tigaia

    • #44

      nu, dar sigur al meu nu moare, iar de al altuia ma doare-n pla

  17. #45

    Un alt lucru pe care nu îl înțelegem, DIN CAUZA regimului de tristă amintire de dinainte de 1990, este că dacă vrei comunism, de mâna comuniștilor pieri.
    Fiecare „măsură” de urgență care se ia împotriva noastră, „pentru binele nostru”, ne va duce din rău în mai rău, până când nu vom mai înțelege nimic din viețile noastre, câți om mai rămâne vii.
    Cu fiecare zi pe care o pierdem așteptând să treacă această gogomănie, ne vom duce mai aproape spre propria îngenunchere, ca oameni liberi, concept utopic care ar trebui să motiveze fiecare efort al nostru de a supraviețui.
    Nu o spun eu, ci istoria. Nu e doar datoria pe care o aveți față de voi și copiii voștri, ci față de întreaga specie umană, pentru că dacă eșuați față de aceasta, eșuați față de voi înșivă!
    Atâția oameni au murit pentru puțina libertate pe care noi o cedăm cu atâta ușurință, din frici iraționale, promovate de clasa politică și umflate de presă – ambele grupări corupte, în majoritatea lor.
    Nu vă temeți, nu renunțați! Miza e însăși libertatea noastră de a trăi așa cum credem noi că e cel mai bine, nu cum ne spun alții.
    Cei care contestă adevărul fie au fost plătiți pentru asta, fie le este prea frică să fie cu adevărat liberi, după ce au fost atâta timp educați că e bine să te supui, pentru că știu alții ce e mai bine pentru societate, pentru tine.
    Nu renunțați! Refuzați! Luptați! Fiți liberi!

    • #46

      eu folosesc DATORITA pentru a sublinia ca oamenii considera comunismul ceva bun si eficient. asa ca iti multumesc de corectura, dar nu e necesara

  18. #47

    Mă bucur că suntem pe aceeași lungime de undă! Intenția nu a fost de corectură, ci de evidențiere a exact ceea ce ați menționat și dvs.
    Oricum, pentru evitarea confuziilor de acest tip, ghilimelele sau alte forme de „distanțare literară” a cuvântului ar fi mult mai utile. Uneori ironia este mai greu de perceput în scris, fără aceste marcaje.
    În orice caz, spor la treabă și mult succes în cercetarea și promovarea Adevărului vă doresc!

    • #48

      ati omis sa folositi ghilimelele («sau alte forme de „distanțare literară”») pentru tot comentariul anterior. cred. sper…