Una din chestiile cele mai descumpănitoare pentru un român, când ajunge în Bavaria, este faptul că magazinele se închid la 7 iar în weekend nu se lucrează. Am ajuns în Bavaria noaptea, pe la 2 și am luat-o pe nevastă, hai să căutăm o benzinărie, să ne luăm ceva de mâncare, băut, chestii. Surpriză, NICIO BENZINĂRIE nu era deschisă peste noapte, am mâncat la singurul McDonalds deschis pe o rază de vreă 30 de km.
Faza e că, în timp, îți dai seama că asta e ceva mișto. Oamenii ăia care, altfel, și-ar pierde zilele vieții servind oameni cu mâncare și altele, au și ei viață, au familii, au timp să meargă în excursii, au timp de tot ce facem noi, ceilalți, care ne simțim îndreptățiți să putem merge la Mall în orice moment al săptămânii. Și să vezi ce frumos te înveți că, dacă e ora 6, nu mai pleci la cumpărături, că nu mai ajungi nicăieri, mâncare ptr weekend iei vineri, alcool la fel, totul e mai simplu planificat, cheltui mai puțini bani și, overall, ai altă calitate a vieții.
Același lucru e și cu pauza de masă. Nemții au pauză de masă, punct. Între 12 și 2 se închide, frumos, orice bancă, orice magazinaș de pe stradă, tot. Oamenii merg acasă, mănâncă, se odihnesc sau fac siesta, după care vin la muncă cu un cu totul alt chef de viață. Și chiar se vede.
Mi-am adus aminte de asta cu pauzele de masă aici, în Brăila, când am dus un tv la reparat. TIpul care are magazinul de reparații, la 13 închide ușa și pleacă în pauza de masă. Nu îl interesează dar stați puțin, am doar o mică problemă, un minut etc. Veniți după ora 15, succes și drum bun. Calm, relaxat, zâmbitor.
Așa cum ar trebui să fim toți, dar nu prea avem cum. Pentru că, în românia, pauza de masă e blasfemie. 30 de minute, eventual pe rând, eventual cu Hai, ai mâncat, că avem o grămadă de treabă, cu mai lăsați-o dracului de pauză de masă, că mai e un pic și plecați acasă.
Asta e ce lipsește în românia, în general. Respectul pentru cei de noi. Respectul ăla pe care nu îl vezi când intră cocalarul cu ceafă lată în magazin și zice DĂ ȘÎ MIE UN POLMOL, HAI, REPEDE, CĂ MĂ GRĂBESC!
NOU
Şi eu cred că e corect ca oamenii care lucrează în comerţ să aibă liber duminica. Numai că tendinţa la nivel general european este de dereglementare, în sensul că repausul duminical tinde să nu mai fie obligatoriu: en.wikipedia.org/wiki/Shopping_hours.
(O lege similară, adoptată de Orban în Ungaria, este una dintre cele mai nepopulare măsuri ale liderului de la Budapesta, care a făcut tot posibilul – şi a reuşit – să evite un referendum propuse de opiziţie pe această temă.)
În general, se merge pe ideea de a delega decizia către factori locali, ceea ce iarăşi pare corect. De exemplu, într-o ţară cu venituri substanţiale din turism (să zicem Grecia) proprietarii de magazine au tot interesul să ţină deschis cît mai mult timp, inclusiv duminica.
NOU
Poate la privat.. ca la stat pauza de masa e sfanta.
NOU
La stat pauza de masa se suprapune cu ora de sfârșit de program, ai dracului mai au și early lunch ca la 12 deja ai ajuns târziu….
NOU
A, da? Unde asta, în ce film, ca să știu și eu? Uite, eu lucrez la un muzeu național, de stat. A naibii pauză de masă, nu numai că nu e pe hârtie, dar trebuie să mai mânânci și în hopuri, pe apucate. Ah, să comanzi ceva de mâncare? Nici măcar un sandviș amărât nu poți termina câteodată.
Unii dintre voi vorbesc așa vorbe, ca să se afle în treabă, că de știut sigur, nu știu mai nimic.
NOU
Tequila, mai **** noastră….
NOU
@Ubercool, păcat că te-ai enervat, nu-ți face bine la sănătate… 😀
NOU
Pauza de masa e sfânta și prin Italia, în orășelele mici magazinele închid de la 13 pana la 16,inclusiv farmacii. Insa centrele comerciale duminica sunt deschise, acum se propune lege ca duminica sa fie obligatoriu închise, după protestul mai multor angajați din sector. Și în construcții la fel, pauza de o ora e sfanta.
NOU
Problema e ca la timpul de lucru de 8+ ore nu va renunță niciun angajator. Poate prin IT… Și sa pleci noaptea, sa vii noaptea e cam nasol.
NOU
Eram in Viena si cautam in disperare lapte pentru copil, ca na, nu stiam ca se pune lacat pe magazin. Am luat de la o cafenea, care a ramas deschisa. Ne-au dat doua cutii, ca venea week-endul si era nu stiu ce sarbatoare si totul era inchis. Ni le-a dat gratis.
NOU
Stii scena aia din Simpsons cand Homer manevreaza peleta de uraniu pana cand aude semnalul de sfarsit de program si isi baga p₩£@ in ea de peleta? Eh cam asa sunt romanii nostri.
– Băbăeț, avem niste beton in cifa. Hai sa il turnam ca se intareste.
– Sefu acum avem pauza de masa.
…
– Băbăeț, reactorul urmeaza sa devina supercritical. Hai sa bagam niste bare de moderator.
– Bos, in 15 minute ca acum e pauza.
…
– Băbăeț, de la cat la cat avem noi pauza de masa?
– De la 12 la 1 sefu!
– Pai si de ce ieseati din Edeka la 12 fara 10?
– Am luat si noi de mancare sefule!
Pauza de masa e super mega ultra sfanta la romani (cel putin aia cu care am avut treaba de-a lungul timpului).
Sunt de acord in schimb, cu faptul ca magazinele sunt inchise dupa 6 si duminica iti schimba calitatea vietii, mai ales prin prisma faptului ca te pune sa faci o chestie care la romani e mai putin obisnuita: sa planifice.
NOU
Cred că prima dată a apărut în anii 50 in Ferma Animalelor, când la pauza de masă lăsau totul să se prăbușească și fugeau să mănânce.
NOU
Asta cu nu se lucrează sâmbătă și duminică mi se pare o prostie. Vai săraci vânzători e greu sa stea după tejghea. Sunt alte mult mai nasoale unde oamenii nu se bucură nici de nopți nici de weekenduri nici sărbători.
Despre pauză de prânz e buna dar pe mine personal o oră obligatoriu mă încurcă.
NOU
Pe tine te incurca si limba romana dar nu mai conteaza. La cum gandesti este foarte posibil sa te puna multe lucruri in dificultate. Abia nu te plictisesti in pauza de pranz.
NOU
Ai înțeles ce am avut de zis? Da? Atunci ciocul mic și joc de glezne. Toți știți gramatică dar nu înțelegeți nimic. Forma fara fond. Poate că fac mai multe lucruri in timp ce scriu mesajul, poate că mai mult de 70% din timp mi-l petrec vorbind în altă limbă… nu te apuca tu să faci presupuneri despre mine că așa încep și eu cu presupuneri despre doamna care te-a născut.. că nici asta nu are legătură cu subiectul discuției.
Daca erai așa deștept întrebai de ce mă încurcă pauză de prânz de o oră.
Din cauza asta se voteza cu PSD-ul. Nu contează ce zic și ce fac atât timp cat “vrăjeală” merge că ăștia ca tine corecteză greșelile gramaticale.
NOU
De ce te incurca pauza de pranz de o ora?
NOU
Pe mine personal mă încurcă pauză de o oră pentru că este prea mult timp pentru masă și prea puțin timp pentru odihna așa că de cele mai multe ori am in fiecare zi jumate de ora în care pierd vremea. Chestia asta e specifică mie și domeniului in care lucrez. De multe ori pauza este impusă și nu este discutată în prealabil cu cei cărora le este impusă. In anumite domenii unde se lucrează cu program fix, cu clienții, îi înțeleg utilitatea dar când programul este mai flexibil uneori poate jumătate de oră este suficient sau poate 2 ore este mai bine, variabil în funcție de preferințele individuale.
NOU
@Radu M. nu am presupus nimic de mama ta, am tras pur si simplu niste concluzii din ceea ce ai scris. Ce e asa greu de inteles? Si eu vorbesc si gandesc in limba engleza 50% din timp, asta nu e o scuza. E doar parerea mea. Asta inseamna ca votez PSD? :)))) Halucinant mod de a gandi. Oricum, hai sa nu ne masuram in tastaturi si sa incheiam aici!
NOU
@varucu Concluzii greșite și care nu își aveau rostul in conversație. Ideea cu PSD era că ai fost distras de cum am scris și ai inceput sa bati câmpii pe lângă subiect. Dar poate tu ai timp sa recitești imediat mesajele și poate că autocorrect-ul îți funcționează mai bine. Sunt multe glume pe net cu oameni care nu au idei sau argumente și se iau de greșeli… De obicei au 12 ani… Tu daca te uitai la Bundy presupun că ești ceva mai bătrân așa că puteai să nu sari la concluzii și să discuți la subiect.
NOU
La prima vizita pe care ne-au facut-o prietenii nostri in DE le-am spus ca tot e inchis duminica si dupa soc, prima intrebare a fost, pai si daca e inchis Mall-ul unde se duc oamenii duminica. 🙂 Oameni ies din casa, se plimba, se dau cu bicicleta, au alte forme de distractie decat cumparaturile
E una dintre cele mai bune chestii pe care e-am descoperit aici
NOU
La inceput fu greu, dar apoi , cand te-ai prins ca daca te calculezi din timp , nu pica cerul + ca si aia este oameni si are drepturi (nu fac campanie la PSD…), te obisnuiesti….
NOU
In Doiciland e inchis peste tot duminica. Sambata la multe magazine e program full.
Restaurantele, fast-food-urile, shaormariile sunt deschise si duminica. La fel muzeele si celelalte atractii turistice.
Benzinariile sunt teoretic deschise si noaptea dar nu poti intra in magazin, ii pasezi baiatului cardul sau banii si ii spui ce vrei sa cumperi.
NOU
Mi-au trebuit exact două zile să mă obișnuiesc cu faptul că magazinele se-nchid la ora 20.
Cu toate astea, mai „derapez” din când în când, iar atunci mă salvează benzinăria care are ș-un mic magazin alimentar pe lângă.
NOU
mie cam vreo saptamana
NOU
Banca la care am creditul nu doar că n-are program cu publicul luni pe 29 și pe 1 mai, dar n-are program cu publicul nici azi, vineri (în alți ani aveau program scurt, până la 12 sau 13).
Nu știu de program are azi banca la care am lucrat, dar au program cu publicul pt anumite tipuri de operațiuni (program la ghișeu, cu angajat) și luni și pe 1 mai. Sau așa am citit azi o știre. Încep să mă bucur că nu m-au păstrat (în ultimii ani înainte de Paște, Crăciun, de revelion se lucra normal, până la 17, chiar dacă era 24 sau 31 decembrie).
NOU
Probabl nu știi, dar de anul trecut (practic) ziua de Vinerea Mare înainte de Paște a devenit sărbătoare legală și este liberă. E dat act normativ în sensul acesta.
Zilele de 24 și 31 decembrie nu sunt sărbători legale, sunt în continuare zile obișnuite de muncă.
NOU
Mulțumesc pt info. Încerc să-mi amintesc de anul trecut de Vinerea mare și nu reușesc. Anul ăsta sunt șomeră.
Totuși și luni a doua zi de Paște și 1 mai sunt libere legale de multă vreme.
NOU
Depinde si pe unde stai in bavaria.
La mama intr-un orasel neaos german exista un singur restaurant care se deschide la 12 restul se deschid la 5 sau 6 dupa-masa. La 11 seara oricum se inchid. Cafenele se deschid la 6 dimineata dar la 5 se inchid toate. In straubing sambata se inchide tot la ora 1 la pranz… in afara de hipermarketuri.
In sarbatori legale si duminica doar restaurantele se deschid si doar seara/dupa-masa si nu toate. Dar na… ei isi respecta timpul de lucru. Si culmea ca sunt mai productivi decat romanii
NOU
Să vezi ce frumos e sa fii in pauza de masă și exact atunci sa dea ofițerul de serviciu alarmă și să trebuiască să te echipezi și să întinzi dispozitive…
Cetin, ai făcut armata la pompieri și știi la ce mă refer.
NOU
ss ve zi ce frumos e sa fii la vizita cu gagica si/sau parintii si sa lasi tot si sa fugi
NOU
De exemplu, in Ro, la LILD, angajatii au liber 2 zile de Pasti: Duminica si Luni.
Cam asa e si de Craciun.
Sunt printre putinii comercianti care fac asta si e la nivel national.
Bravo lor ca isi apreciaza angajatii ca si oameni, nu numai robotei.