Ăsta e cel mai prietenesc sfat pe care îl pot oferi, în relaţia cu autorităţile.
NU RIDICAŢI PLICURILE RECOMANDATE DE LA POŞTĂ.
Pentru că recomandatele se trimit de către stat, în general, şi le primiţi astfel tocmai pentru a exista dovada că aţi primit acel plic, adică semnătura pe care o lăsaţi pe acel cartonaş la poştă.
Aşa că dacă nu există semnătura, în mod oficial nici nu aţi fost înştiinţaţi de nimic.
NOU
ok, așa și vom face ;). dar ce anume te-a făcut să recomanzi și altora aceasta? ai pățit-o dja?
NOU
nu, am citit la petreanu ca a ridicat o recomandata de la fisc:)
NOU
aha, asta e 🙂
NOU
cu excepția recomandatelor ce nu sunt trimise de către stat 🙂
NOU
numeste pe cineva ce trimite recomandate, exceptand desigur firma la care lucrezi ce vrea sa te anunte ca esti concediat
NOU
Daca stiam asta acum o saptamana aruncam foaia prin care a fost mama anuntata ca are un recomandat de ridicat
NOU
eu trimit situatia elevilor mei parintilor lor prin scrisori recomandate….
NOU
banuiesc ca ii anunti de asta, nu?
NOU
ii anunt pe elevi ca vor primi situatiile, nu stiu daca ei isi mai anunta si parintii.
NOU
@camil: – proprietarul apartamentului in care locuieste si care-ti aduce la cunostinta cu amabilitate ca ai 3 luni la dispozitie sa te muti, pentru ca din motive personale doreste sa se mute el insusi in locuinta cu pricina. Si care-ti ureaza si-o zi buna in incheierea scrisorii 😀
– providerul de net cu care vrei sa-ti reziliezi contractul (pentru ca e neam prost si vrei un provider mai serios), si care, daca nu-i trimiti recomandata, se face ca n-a primit, n-a vazut, n-a auzit, el e mic nu stier nimic, tat-su-n pod jupoaie capra si-ti prelungeste automat contractul pe inca un an 😀
Pe prima am primit-o (si-am semnat :(), pe-a doua am trimis-o (si-a semnat 😀 muahahaha).
NOU
oameni ce încă mai scriu scrisori pe hârtie și vor să fie mai siguri că ajunge la destinatar 😉
(știu, epoca de piatră :D)
NOU
Erata: ”in care locuiesti”
NOU
Eu am o prietena care primea recomandate de la fostul prieten, care era un fel de stalker… Cred ca voia sa afle daca mai sta in aceeasi camera la camin, sau ceva de genul 😛
Exista tot felul de motive pt care se trimit recomandate…
NOU
un motiv cu atat mai puternic sa nu ridici nici o recomandata
NOU
si ce rezolvi daca nu le ridici? daca e vb de fisc sigur nu renunta dupa prima incercare si apoi se ingroasa gluma. 🙂
NOU
s-o crezi tu. odata ce nu esti instiintat legal, ei nu au baza legala de a face nimic, iar in maxim 3 ani, orice amenda expira
NOU
Curiozitatea a omorat o pisica.
NOU
imi erai de mare folos cu postu asta in urma cu o saptamana cand am primit o recomandata de la politia comunitara cluj … ce sa fie daca nu o bucurie :))
NOU
hehe, asa am scapat de vreo trei amenzi de parcare pe vremea cand nu se ridicau masini:)
NOU
Foarte adevarat si prietenesc sfatul de aici!Eu astept (impropriu spus) cateva recomandate de la BPR (Brigada de Politie Bucuresti) ,unul este pentru un radar de 235km/h aproximativ(stiu sunt inconstient) ,si altul pentru un proces cu ei momentan suspendat din nu stiu ce cauza!Iar de amenzi ,nu are rost sa zic ca or sa le trimita degeaba!
Chiar sa nu va asteptati sa primiti ceva “de bine” prin recomandate de la stat sau vre-o institutie a statului!Fiscul nu returneaza TVA si nici nu te scuteste de impozite toata viata ca un USA pentru nush ce merite.
Spor la alergat postasi cu paru’ (stiu, ei nu au nici o vina)
NOU
trai-ti-ar familia, si sa nu ai nevoie de…bun sfat
NOU
ar fi fost nasol daca n-as fi ridicat recomandatele din vremea cand comandam carti prin posta 🙂
NOU
Nu vă bazați că scăpați de “chestii” doar pentru că nu luați recomandata de la poștă. Următoarea mișcare posibilă este trimiterea unui executor care face o afișare publică – și aici nu mai e nevoie de nici un fel de semnătură și nici un fel de alt martor. A afișat, a semnat, te-ai fript. Iar în cazul ăsta e de preferat să știi exact ce voia de la tine.
A adevărat că la amenzi nu se chinuie nimeni să facă altceva în afară de a trimite recomandate – dar asta doar pentru că numărul celor care le iau e suficient de mare. Dacă e vorba de rezilieri, chemări in judecată, concedieri, etc, n-aveți nici o șansă să scăpați definitiv.
NOU
Cred ca ar fi o idee buna sa scrie si de la cine e recomandata pe biletelul ala de ti-l lasa in posta. :))
NOU
Numai recomandatele? Sa-mi zica mie cineva ca primeste si altceva prin posta in afara de fel de fel de instiintari de plata…
NOU
Eh … nu e chiar asa ..
La prima recomandata trimisa, daca nu semnezi de primire nu iti pot face nimic.
La a doua , la fel.
Daca nici la a 3-a nu o iei si nu semnezi de primire se considera rea vointa din partea ta – ca nu ai vrut intentionat sa o ridici iar instanta va considera ca autoritatea respectiva si-a facut datoria legala de a te instiinta si va da curs apelului(procesului).
Asta o stiu din proprie experienta :
Regia autonoma municipala i-a dat in judecata pe parintii mei pentru o restanta de vre-o 3 milioane.
Au trimis notificari de convocare in vederea concilierii (reesalonarea datoriei) insa nimeni nu le-a luat de la posta pentru ca nu s-au gasit avizele – nu din rea vointa.
S-a ajuns la proces si s-a judecat in lipsa.
Avocatul din oficiu a invocat excepte motivand ca nu sa semnat de primire si astfel se incalca prima prevedere din nu stiu ce cod care impune incercarea in prima instanta a rezolvarii pe cale amiabila.
A avut castig de cauza.
Regia autonoma a facut recurs la curtea superioara de justitie si a invocat o prevedere care spune clar ca ei sunt obligati sa iti aduca la cunostinta, nu si sa se asigure ca ai citit respectiva notificare.
A castigat procesul.
Aceste lucruri le stiu din deciziile judecatoresti primite acasa.
Daca le mai gasesc o sa transcriu aici exact.
In final, ideea este ca degeaba nu semnezi de primire pentru recomandate. Nu castigi decat cel mult timp.
Cat despre cei 3 ani este cat se poate de corect – vechea poveste cu recuperatorii de datorii la retelele mobile care incearca sa ii sperie pe creduli. Dupa 3 ani datoriile se prescriu (doar in conditia in care nu s-a facut nici un demers legal de recuperare – daca ai semnat o confirmare de primire cei 3 ani pana la prescriere se scurg din momentul semnarii confirmarii de primire).
Scuze de mesajul lung 😀
NOU
Nu recunosc nimic 🙂
NOU
Bun sfatul. O singura data am primit o recomandata si atunci stiam de la cine e. Nu am avut onoarea sa mi se adreseze statul 🙂
NOU
@lucian: poti sa detaliezi putin cu vechea poveste cu recuperatorii…
stiu pe cineva in situatia asta si poate il ajut cu un sfat. Multumesc anticipat
NOU
Arhi, spuneai ca o amenda expira in 3 ani ceea ce stiam si eu.Acum mai bine de 3 ani am luat o amenda de la jandarmerie nu am semnat si mi-a venit prin recomandata, si iar nu am luat-o in seama.Faza e ca acum mi-a venit in cutia postala cum ca am de platit amenda,care e bagata acum la impozit.Daca ma duc sa ma cert putin cu ei rezolv ceva?
NOU
stiu de 2 ani chestia 🙂 un politist mi-a spus-o .nu ridici,nu platesti amenda.am vreo 3 “sterse” pana acum
NOU
si eu am avut o amenda de 100 de ron care nu am ridicato si mia venit 450 de ron scrisoare de la fisc…nebunia dracu…nui de joaca cu statu roman, ca daca vrei sa o contesti tre so platesti mai intai si dupaia te targuesti cu ei
NOU
Cei cu constiinta curata nu ar trebui sa se teama de recomandate 😀
NOU
Cand venea cate o recomandata la firma eram toti cu morcovu’ , intotdeauna erau amenzi sau radare si nu stia nimeni care ale cui sunt ca eram numai “soferi” 🙂
NOU
jollyca, vorba aia, sa ridice primul piatra:)))
NOU
Stiti voi ceva cu aia trei ani, dar nu stiti bine…:)) Daca exista o creanta, iar timp de 3 ani de la emiterea facturii, amenzii sau despre ce este vorba, curge termenul de prescriptie exinctiva. Acest lucru inseamna ca dupa trei ani in care nu s-a achitat nicio parte din suma respectiva, prescriptia extinctiva stinge numai dreptul material la actiune, nu însusi dreptul subiectiv civil. Asta se traduce in urmatoarele…tu inca ai sa-mi dai mie bani, dar eu nu te pot da in judecata pentru a recupera banii de la tine. Dar, dreptul la creanta inca exista, asta inseamna ca tu inca ai sa-mi dai bani, dar mi-i dai doar daca vrei….nu pot sa te oblig dar pot sa te constrang. Dar, exista foarte multe dar-uri…:)) daca ai creanta la Vodafone, intri intr-o baza de date ce se numeste Preventel si data viitoare cand tu sau un membru al familiei tale vor dori sa-si faca un abonament li se va solicita un depozit(suma ce se restituie dupa 6 luni). Daca ai datorie la banca intri in Biroul de credit pentru sume oarecare si Centrala riscurilor bancare pentru datorii peste 200 de milioane de lei vechi si vei deveni eligibil pentru un credit peste 6 ani. Daca ai amenzi la politie, stat, autobuz…cacat, ele se vor adauga la plata impozitului, pe care daca nu-l platesti…nu poti sa-ti vinzi un imobil, o masina…diverse.
Deci datoriile nu se sterg ele se “transforma” intr-o constrangere. Singurul avantaj al unei datorii neplatite este ca poti sa tragi de timp pana cand intri intr-o perioada financiara favorabila si poti sa-ti platesti ….chestiile.
NOU
Ideea articolului este perfect valabila. Practic chestia asta de 4 ani cand imi vin amenzile luate pe masina de serviciu. Ziua cand sunt la serviciu vine nea postasu’ lasa instiintarea in cutie eu o iau si o rup…ce recomandata sa am eu daca nu fac comenzi la teleshoping?!?
Dar termenul de prescriere (din cate stiu eu) al amenzilor si a altor datorii la bugetul de stat este de 5 ani nu de 3.
NOU
e 3, 5 ani esti in biroul de credit
NOU
www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_8186/Termen/de/prescriere/datorii/bugetare.html
NOU
stai sefu, ca alea sunt datorii la buget, eu zic de amenzi
NOU
@cosmin
Referitor la amenzile de circulație puse în cârcă la impozitare – doar dacă au fost semnate, dacă sunt de genul celor de radar venite cu recomandata și neridicate (nesemnate de primire la poștă) și le bagă în cur . Asta o spun din propria experiență.
NOU
Aici e fix despre amenzi la circulatie:
www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_49782/Prescriptie-amenzi-circulatie.html
NOU
Art. 14. –
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
(2) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 2 ani de la data aplicarii.
Art. 14. – (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
ceea ce ne aduce la aceeasi discutie, cu neridicarea recomandatelor. dar e bine de stiut ca sunt 2 ani, nu 3:))
NOU
nu ridic nici o recomandata, numai daca stiu ca am comandat online vreun colet.
am primit si eu cateva recomandate “no name” dar nu le`am ridicat. muhahah!
NOU
Amenda chiar daca nu ridici recomandata se va trece automat la impozit, si ala tot trebuie sa il platesti odata, culmea e ca eu am platit amenda si am dus chitanta la politie, iar cand sa dus bunica sa plateasca impozitul a intrebat dar x cine e ? nepotul , de ce? Pai are o amenda neplatita. Si paa la urma am platit amenda de 2 ori bine nu era suma mare.
Asa ca e cu dus intors asat cu neridicatul recomandatelor.
NOU
@cosovo
Tu ai plătit amenda, ai dat chitanța milițienilor…ei s-au făcut că nu o mai au…tu nu ai mai avut o copie, ai plătit x2….
Ce treabă are cu recomandatele?
NOU
pai am primit recomandata acasa inainte, prima data nu m-am dus sa o ridic, asta spuneam ca nu conteaza daca semnezi sau nu pt recomandata (in cazul in care este o amenda se va trece automat la impozit)
NOU
Asta numesc eu o discutie constructiva…de la 3 a urcat la 5 si am stabilit ca e 2 ani. 🙂
NOU
Io sincer nu vad de ce sa nu ridic recomandatele. Am primit de la ANAF pentru forfetar, la 2 saptamani dupa ce s-a stabilit impozitul. Ca astia n-au rabdare, sa ajungi in banca si cu restul de acte, tre’ sa il platesti ieri. S-a platit odata cu restul de obligatii la stat si gata, dar lor le place sa trimita hartii. Am semnat si stampilat. Atat timp cat nu faci rahaturi, nu ai de ce sa te temi de recomandate.
Impozitele se platesc, ca asta este situatia (si nu sunt deloc fericita, dar nu am de ales), amenzile la fel. Am primit amenda de la TelPark, am platit-o si gata. Cand am lasat masina acolo am stiut ca nu am tichet, nu vad de ce sa ma fac “nestiutoare” cand e vorba sa platesc pentru prostiile mele. Ne cam lipseste niste coloana vertebrala, sa zic asa. Ai comis-o, platesti. Punct.
NOU
Misto bucuria asta a voastra ca ati fentat statu’ si nu va platiti amenzile. Ce daca se mai angajeza cativa caratori de hartii la stat sa tot emita si trimita recomandate, se mai pune de niste procese in lipsa si se freaca menta prin sectoru’ bugetar, ca doar e si asta o gramada de treaba. Nici una din actiunile alea nu se fac pe banii din impozitele voastre.
NOU
@underscore: si ce ai vrea sa bat tara cu 60 la ora pentru ca niste incapabili (platiti tot din banii mei) nu reusesc sa faca draq o autostrada calumea…pentru ca angajatii statului incaseaza comisioane grase ca sa construiasca Behtel (nu merita sa ma obosesc sa caut pe google cum se scrie) -firma falimentara in SUA- 3 km de autostrada in 3 ani? “je man fu” in el stat si in bugetarii care si asa is prea multi.
Nu ai auzi unu sa zica “Strategia Romaniei pe urmatorii ani este sa mareasca exportul, sa produca, sa devenim nr. 1 in domeniul x!” Numai privatizari de 2 lei.
Pt ce trebuia de ex privatizat ROMTELECOM, Sectorul energetic?!? ce pana mea daca nu e particular nu curge apa pe Dunare ca sa invarta turbina? Hai sa o lasam balta cu bugetarii si cu fictivul stat roman.
Istoria vorbeste: am fost, suntem si vom ramane din pacate lingaii Europei.
NOU
Amenzile mai vin recomandate…Deci nu ridicati recomandatele, nu stiti de amenzi, nu le platiti si asta e:). Totusi Posta mai exista?
NOU
In cazul actelor administrative procedura spune ca trebuie sa-ti trimita prin posta cu confirmare de primire, dar daca scrisoare se intoarce fara semnatura pot sa treaca la forma de comunicare prin ‘publicitate’…adica ANAF poate sa puna la avizier si pe site-ul lor de internet un document prin care te anunta ca ti-au emis un act administrativ fiscal.
Ca semnezi, ca nu semnezi..nu prea scapi de banii care trebuie sa-i dai la stat.
NOU
si ziceti ca intra la impozit… dar, daca nu ai pe numele tau nimic, unde intra atunci ? 🙂
… into the oblivion, i guess… 🙂
NOU
Eu am primit o recomandata ca imi da primaria 150 lei ca am fost nou nascut .Trebuia sa o ridic ?
NOU
Dar ce faci atunci cand postasul semneaza confirmarea de primire si iti lasa scrisoarea in cutia postala? Cu cine te certi?
Mi s-a intamplat…
NOU
Nu fiti prosti. Ridicati recomandatele. Daca va inchipuiti ca semnatura “voastra” nu apare undeva, va inselati. Oficial ati primit-o. Atentie mare ca nu aveti cum proba in instanta, sau e atat de dificil incat mai bine semnati din prima.
NOU
KV » serios, nu poti proba in instanta ca nu e semnatura ta? serios?