Întâmplător, an de an, pe data de 15 septembrie începe şcoala. Da, e o coincidenţă stranie, ce mă lasă şi pe mine mască.
În fiecare an, fiecare şcoală din rromânia are buget de renovări. Schimbat uşi, chestii distruse, pictat table şi alte chestii utile pe lângă casa omului. Până aici sună destul de simplu, destul de ciclic, ai crede că un director de şcoală ar şti despre ce e vorba şi ar putea gestiona situaţi relativ uşor.
Ei bine nu, sunteţi proşti. Nu e aşa. În fiecare an, renovările şcolilor încep fix la sfârşitul lui august, în fiecare an muncitorii o freacă cu elan iar renovările ajung să se întindă până în octombrie.
Şi la fel, în fiecare an, directorii ies pe sticlele televiziunilor şi îşi clamează neputinţa, ministerul răuvoitor, muncitorii porci şi nesimţiţi, firmele care doar vor să profite şi tot aşa.
Păi bă, dacă în fiecare an se întâmplă chestia asta, de ce la anul nu începeţi renovarea mai devreme? De ce nu încheiaţi contracte cu cei care fac renovările în care să le impuneţi despăgubiri uriaşe dacă întârzie măcar o zi peste termenul limită? De ce? Oare o fi din cauză că luaţi şpăgi? Că încheiaţi contracte de renovare doar cu firmele care vă dau comision? Oare asta o fi?
Nu pot să cred. Totuşi, e vorba de un dascăl, de un apostol al luminii spirituale pe pământ. De un om ce împarte spiritul cunoaşterii printe minţile plăpânde ale copiilor noştri. Nu cred că s-ar mânji astfel.
NOU
Tot timpul se apuca inainte de inceperea scolii tocmai pentru a nu le reprosa ca au stat degeaba..
PS: Arhi de ce vechea tema inapoi?!
NOU
cealalta avea probleme grave de usabilitate
NOU
Da, zici bine UN DASCAL este lumina…blablabla
Nu UN DIRECTOR. Mica-mare diferenta.
NOU
“[…]De un om ce împarte spiritul cunoaşterii printe minţile plăpânde ale copiilor noştri.” – asta era pe vremea lu Domnul Trandafir si, din pacate, acum e doar o amintire frumoasa.
NOU
directorii sunt alesi dintre profesori
NOU
Ei spun ca li se du banii tarziu, dar eu stiu multe firme care muncesc pe datorie. Adica s-ar gasi cine sa munceasc din 16 iuni pana la 1-14 septembrie, sa termine lucrarea si sa incaseze frumos banii la 30 de zile de la darea in primire a lucrarii. Directorii ar trebuie sa aiba co**e si sa faca asta. Ei se tem insa, ca nimic nu-i sigur in romania si s-ar putea ca in toamna sa nu primeasca nimic de la minister, buget sau cine o mai fi responsabil in tara asta cu banutii.
NOU
Probabil ca se apuca la timp, dar si muncitorii avand mentalitate de romani nu se grabesc deloc, ci stii si tu cum e: TIMPUL TRECE, LEAFA MERGE…
NOU
In invatamant se ia spaga extraordinar de tare. Si cand ma refer la spaga, nu ma refer la faptul ca profesorii le cer bani la elevi direct, ci ii trimit la meditatiii, cadouri, fond al clasei, al scolii, lucruri dezbatute de sute de ori peste tot, care nu au ajuns la niciun raspuns. Si nu cred ca vor ajunge.
NOU
Pot spune ca eu am fost printre persoanele norocoase. La noi liceul s-a renovat (complet) atat vara cat si in timpul anului scolar. Doar vreo saptamana maxim am stat in alta clasa, in rest nu am fost tare deranjati. Mergeam la scoala sau era vacanta, iar muncitorii lucrau. Si totusi e vorba de un liceu cu trei etaje, care are peste 1000 de elevi renovat complet interior si exterior. Acum pot zice ca fostul meu liceu e chiar modern si sincer toata lumea raman :oogle: cand vede cum a ajuns liceul. din punctul asta de vedere am fost norocoasa, dar cunosc cazuri pe la scolile de prin comunele invecinate…La noi nu a fost problema de bani, chiar a zis si directorul ca suntem printre cei norocosi, insa cum spuneam am vazut si alte cazuri mai putin fericite
NOU
exista stipulat un termen de executie a lucrarilor si penalizari daca se depaseste termenul. dar nu se aplica legea si nici nu se respecta. daca unei firme ii bagi penalizari si santierul nu e gata, firma oricum are bani luati inainte, isi aduna sculele si lasa santierul balta
NOU
SPAGI+NESIM :borg: TIRE=LOVE
NOU
arhi e o mica problema in aceasta chestiune. nu stiu cum e la altii dar in ploiesti primaria se ocupa de renovarea scolilor, adica primaria a facut licitatia ptr renovarea scolilor, primaria da OK-ul final la terminarea lucrarilor si, binenteles, primaria plateste.
NOU
Renovarea o face nu’s ce serviciu din primaria de care apartine scoala respectiva. Ministerul n-are nimic a face cu “renovarea”. Stai jos, nota 4, sa nu se mai repete; data viitoare pote-ti faci si temele pentru vacanta.
NOU
pentru ca luna august e luna de concediu in sistemul de invatamant. adica practic se inchid toate. deci normal ca orice lucrari incep cand se termina concediul. ca doar n-or sta sa renoveze in mijlocul vacantei lor.
NOU
Pe cand lucra ‘soarele’ prin tari germanice, la orice intarziere platesti DE TE RUPI. Daca nu esti atent, poti ajunge la niste despagubiri criminale, care te pun ca firma in bot. Nu mai discutam despre calitatea lucrarii, ca iti venea neamtul in inspectie, nu era perfect zidul si iti spunea sa il dai complet jos si sa il refaci. Pe banii tai si deadline-ul ramanea NESCHIMBAT. Deci era indicat sa iti faci treaba cum trebuie si totul in timp util, pentru ca altfel plateai.
Asa ar trebui sa fie peste tot.
Problema este ca ai nevoie de “cojones” pentru o faza din asta. Si nu le poti avea fata de firma “agreata’ ( a cuscrului, nepotului etc.) sau fata de cei care te-au “uns” ca lumea de tot sa le accepti propunerea de a efectua lucrarea. In momentul in care tu, directorul, esti deja manjit, nu mai poti veni cu vitejii, ca ai incurcat-o.
Cand se vor da lucrari PE BUNE, cu licitatii corecte si fara spagi, beneficiarul poate avea pretentii de respectat termeni contractuali si calitate. Intrebarea mea este .. cate din lucrarile astea sunt luate CURAT? Cati directori pot sta cu fruntea sus ca au procedat ca la carte?
NOU
Pentru ca nu sunt bani tovarase
Nu sunt toti muncitorii putori in rromania, dar nimeni nu iti gata lucrarea pe 1 septembrie 2009 ca sa ia banii pe 1 decembrie 2010.
NOU
la mine la facultate lucrez ocazional intr-un laborator unde trebuie cumparati frecvent reactivi de sute de euro. atata tot ca pt ce depaseste anumite sume, se face licitatie o singura data pe an, in septembrie, chestie de regulamente/legi. reactivii aia expira in 6 luni.
daca si la scoli e ceva asemanator, cu date fixe pt evaluarea lucrarilor necesare, date fixe pt licitatie, etc…. normal ca se intind pana in anul scolar urmator.
NOU
UIte mama e prof la un liceu din Buc. Ei, acolo se face intr-un an mare reparatie mare. Se pune parchet, termopane, table din alea de marker. Nu ma leg de banii sau societati ca nu stiu amanunte.
Ei, peste un an toate erau distruse. Geamurile nu se mai inchideau de cat de fortate fusesera, tablele au devenit expozitii de grafitti parchetul s-a distrus.
De-aia se renoveaza in fiecare an cred.
Nu zic ca directorii sunt sfinti sau licitatiile sunt pe bune – dar si elevii sunt de vina.
NOU
Vorbesti aiurea in tramvai despre directorii de scoala.
Daca te informai putin ai fi aflat ca gestiunea infrastructurii scolare este in sarcina primariei ca si bugetul scolii de altfel. Prin urmare nici un director nu are cum sa “profite” de lucrarile de reabilitare pentru ca le gestioneaza primaria sau inspectoratul scolar (si in functie de provenienta fondurilor).
De altfel, daca mai rumegai putin cuvintele aruncate, trebuia sa te gandesti si la cati directori de scoli (invatamant primar, gimnazial, liceal) se plimba cu mertzanu.
In concluzie domnu’, una e realitatea intarzierilor in lucrarile de reabilitare a scolilor si alta e aruncatul cacatului, in mod subtil, pe dascali. Spor!
NOU
Bun venit in romania…(am scris intentionat cu r mic…)
NOU
Am incerc sa nu ma mai supar pe toate problemele astea. Si am reusit pana acum, cand imi dau seama ca mai e un an si incepe copilul scoala. Si uite asa ma apuca un chef de plecat din tara…
Ma mai gandesc ca nu are importanta cine s-a documentat si cine nu, mai important e ca cine ar trebui sa faca isi faca treaba bine nu si-o face. Asta e cel mai grav.
Ce bine ar fi sa vem sa aruncam cu cacat, ca asa ne face placere, si sa nu avem in cine!
Pfui, da pe ce lume traiesc?
NOU
bre, eu am lucrat anul asta la o renovare de liceu bucurestean. din pacate, nu prea pot da detalii – stiu, sunt de kkt, recunosc, imi asum – dar exista intr-adevar unele situatii in care blocajul care duce la pierdere de timp nu poate fi evitat,si asta din vina sistemului,a procedurilor, indiferent de cit de bine-intentionati sunt si constructorul, si directorul. pune peste asta si dorinta unora de a cistiga mai mult si interese diferite de interesul public, si o sa obtii o problema care, desi pare rezolvabila pina la 15 sep, nu este.
pt ionita marius: habar n-ai.
NOU
apostol al luminii spirituale? da’ sintem in star wars, sau babylon5?
NOU
Am mai auzit de treburi din astea, normal, si e adevrat ca in general directorii ar fi putut face mai mult ca sa se rezolve problemele inainte de inceperea scolii, cu exceptiile inevitabile.
eu vroiam doar sa ma dau mare ca la noi in liceu nu e cazul. se face si ce e necesar, si ce e facultativ, la timp si cum trebuie. doar geamurile super-vizibile nu s-au schimbat, cica e monument cladirea si ar strica fatada niste termopane, deci nu ii lasa primaria gen. si asa era si in scoala generala, si la fel si in cea primara. am invatat in trei institutii diferite si peste tot directorii isi faceau treaba cel putin rezonabil. toate scolile din oras (alba iulia) arata bine spre foarte bine, cu tot ce e nevoie ca sa functioneze bine.
depinde si de autoritatile locale si de cat de mare poate fi scandalul daca e vreo problema. eu sunt la un colegiu national cu aproape 1000 de elevi dintre care unii pui de oameni cu influenta in tot felul de domenii, deci conteaza si asta…