Nu știu voi cum vă simțiți, dar eu am din ce în ce mai acut impresia că, de fapt, google tâmpește, nu te face mai deștept.
Pentru că nu mai simți nevoia să memorezi nimic. Știi că întotdeauna vei găsi informația de care ai nevoie tastând în căsuța de search. Neuronii nu au de ce să fie puși la muncă.

Exemple? ohohoho. Înainte țineam minte toate codurile “secrete” de la telefoane. Zilele trecute mă chinuiam să întreb pe twitter cum blochez outgoing calls, uitând că există un cod pentru asta. Deh, leneșul căuta un app.

Voiam să îi scriu cuiva bros before hoes și m-am trezit căutând pe google cum se scrie hoes, că nu mai eram sigur. Asta în condițiile în care acum 10 ani luam cursul TOEFL fluierând.

Da, ușurința de a găsi informația nu ne face bine, dimpotrivă.
Google, moartea neuronului.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    si incep sa vad tot mai multi oameni care habar nu au ce e ala address bar intr-un browser.

    • #2

      Vlad » am o gramada de oameni care intra pe blog cautand www.arhiblog.ro. COME ON!!

    • #3

      :))) la asta chiar nu ma asteptam :)))

    • chiar asa de multi iti scriu tot url-ul la cautare ?:)) ce “taree” .

    • #5

      Si eu cunosc multe persoane care in loc sa scrie adresa in address bar o scriu in search box-ul de la google 🙁 trist.

    • La chorme adress bar-ul si search box sunt una si aceeasi.

    • True, daca tastez arhiblog in address bar si nu-mi face autocomplete face search. Click pe primul link si gata. Neuronul e intact.

    • @Dragos: Eu scriu a si imi apare adresa, e cea mai vizitata cu a.
      Dar nu e asa grav sa dai pe google arhi blog si sa te aduca el. Zic si eu.
      P.S.: Cred ca te ajuta sa stii cum ajungi la o informatie, ceea ce e ceva. Cand cauti ceva nou, chiar te ajuta.

  2. #9

    Si eu care am crezut ca sunt singurul care cauta cum se scrie anumite cuvinte pe google.Bravo pentru articol de mult ma gandeam la asta cu “ask google”.

  3. Sa moara Base de m-am gandit vreodata la asta 😀

  4. @Vlad>> ce e ala address bar ?

    :))))))

  5. Vezi, mai lasa calculatorul si pune mana si citeste carti! Continua ceea ce faceai in tinerete… 😀

  6. Am observat si eu ca foarte multi intra pe Google si apoi tasteaza www…. Asta se intampla cand nu ai inteles cum se mananca ‘ternetu

  7. Nu cred ca ai dat peste ” Ho’ ” in TOEFL. 😀

    • #16

      Dorian » ABSOLUT, dar ca fost traducator de filme, translator si fin cunoscator al slangului, trebuie sa fii tampit sa nu stii sa scrii asa ceva. a se remarca…

    • @Arhi, deci tu esti ala care distrugea subtitrarile mai putin decat aia care le distrug acum? 🙂

  8. #18

    si de ce mi-as bate capu sa retin coduri si numere de telefon si alte chestii? serios acu, faptul ca memorezi un sir de caractere nu te face mai inteligent. si nici nu-ti pune neuronii la munca.
    eu is programator. chiar crezi ca-s nebun sa memorez nush cate sute de clase cu nush cate mii de functii fiecare (la randul lor cu nush cati parametri)? ajunge sa stiu ca exista si cum le pot folosi.

    • #19

      semeketh » memoria se antreneaza. vei observa in timp ca, nelucrand cu ea, ti s-a deteriorat. In liceu am memorat luceafarul in..2-3 ore. acum nu cred ca mai tin minte 3 strofe

    • #20

      arhi, memoria se antreneaza logic. nici macar la scoala nu te pune sa memorezi ca prostu pagini intregi. iti cere sa inveti logic. pentru ca se dezvolta altfel gandirea.
      13539, 13749. doua numere de telefon care le stiu de vreo 20 de ani. doua exemple de numere memorate logic (repere, calcule, etc). daca te uiti atent o sa descoperi si logica lor.

    • #21

      Sunt de acord cu semeketh, probabil pt ca am aceeasi meserie.:)
      La marile interviuri nu te intreaba chestii de stiut pe de rost (desi in Ro se practica), ci cum faci fata unei probleme noi.

    • Se poate “memora” o enciclopedie acolo… dar sa inveti toate functiile existente + parametri e aproape la fel de folositor ca memoratul cartii de telefon…

    • #23

      eu » a, deci voi programatorii doar compilati diverse librarii….

    • Da… exact asta suntem, niste clickaitori de butoane… adevarul e ca niste maimute vesele ar putea oricand sa ne ia locul… NOT. 😛 Ceea ce folosesti zilnic inveti fara sa vrei… dar la cat de repede evolueaza trebile n-ai cum sa cunosti in detaliu absolut tot. Important e sa stii cum sa cauti ce-ti trebuie. Let me google it for you.:P

    • #25

      @arhi. a, deci voi blogarii doar trantiti pe net diverse cuvinte.

    • #26

      semeketh » era o gluma…

    • #27

      m-am prins. si ti-am raspuns tot cu o gluma.

  9. True. Insa hai sa vedem si reversul: atunci cand te arunci cu capul inainte, fara sa cauti ceva.
    Hai sa-l dau exemplu pe piticu, cu al sau articol: Cu taurina inainte (as da link sa nu se supere piticu, insa ma gandesc ca ajung in spam). Acolo abereaza la modul grav despre cum stie el sigur ca taurina e extrasa din sperma de taur (sau e chiar sperma de taur pura). Chestii la fel de adevarate ca guma de mestecat din piele de caine sau broastele din stomac (de acum 15+ ani).

  10. #34

    . 3141592653589793238462632283279
    . 1 2 4 8 16 32 64 128 256 512 1024 2048 4096 8192 16384 32768 65536

    stau stocate in neuroni prajiti definitiv – intr-un bostan suspendat deasupra gatului, fara internet;

    la ce sunt bune ?

    cand am nevoie de o parola solida , cam cate combinatii pot face din cifrele alea – pe care le am sudate in cap pana dau in Alzheimer? 😉

  11. Inainte stiam numerele de telefon ale tuturor cunoscutilor, pe din afara. Acum stau in dubiu si cand tre sa il spun pe al meu.

    Funny thing tho, inca mai stiu cateva din numerele vechi de pe vremuri desi nu le-am mai folosit de ani buni…

  12. pe de alta parte e bun si google la ceva: inainte tineai minte cum facea fiecare gagica pe care ai bifat-o sa le poti povesti prietenilor; acu’ o cauti pe google si trimiti link

  13. #41

    Stii cand iti dai seama ca te-a prostit internetul? Cand ramai fara acces o zi. Si nu esti in vacanta, ca atunci chiar nu-ti pasa. O zi de stat la birou sau acasa fara internet. Experiment.

  14. #42

    Examenul nu se numeste TOEIC? Nu de alta, dar sapt viitoare, pe 15 am si eu examenul asta. Partea de “listening” e cum e, dar ce te faci cu scrisu?…
    Mai retii ce punctaj ai avut? Mie imi trebuie minim 750 🙁 .

    • TOEIC=Test of English for International Communication
      TOEFL=Test of English as a Foreign Language
      Samana da’ nu rasare… Prietenul google te poate lamuri mai mult. Type “TOEFL vs TOEIC” 😛

    • #44

      @eu, tks man pt edificare. De cele mai multe ori cand scriu nu pot verifica pe loc pt ca o fac de la birou. Primul lucru cand am aj acasa a fost sa verific. Ai dreptate.

  15. Eu nu sunt de acord.
    In primul rand memoria nu are nimic de-a face cu inteligenta.

    In al doilea rand:
    Eu sunt programator. Am de facut proiecte, am termene de respectat, am bani de luat (ma rog, firma are). Lucrez cu platforme enterprise, cu framework-uri mai bune sau mai proaste, in fine – lucrez cu multe chestii. Multumesc profund lui google atunci cand imi da rapid raspundul la intrebarea “de ce pana mea da eroarea aia atunci cand…”, sau “cum fac repede sa…”. (antecomentatorii mei din bransa stiu cum e).

    Cat despre “leneșul căuta un app” – asta e lenesul invatat cu ios/android. Noi astia “amarati” avem app instalat de la nokia pentru blocat outgoing calls 😀

    • #46

      Memoria are de-a face cu inteligenta dar nu o determina neaparat.

  16. Era o vreme cand numerele de telefon trebuia sa le tii minte sau sa le notezi intr-un carnetel cu litere si ca sa le formezi invarteai de un disc cu 10 gauri. Sunt curiosi cati dintre cititorii acestui blog ma cred pe cuvant.

    • #50

      ipo » eu inca am blackbookul dintr-a 11 a

    • Eu tin minte multe numere de telefon ale prietenilor din liceu, dar dupa 1999-2000 cand a inceput telefonia mobila sa fie mai accesibila mumu. Acum nu stiu pe dinafara niciunul din numerele parintilor!

    • la cate tel am pierdut, nu-l stiu nici pe-al meu. dupa al III-lea telefon, nu m-am mai obosit sa memorez.

  17. #53

    Varsta, prietene, doar varsta… Anii trec, Alzheimerul (m-am uitat pe google ca sa fiu sigur cum se scrie, desi stiam ca e corect!!!) si google devin prietenii nostri cei mai buni.

  18. nu cumva or fi unii care cauta in google bar adresa lui google ca sa caute mai departe ce au ei nevoie? 🙂

  19. Am gasit zilele trecute un articol chiar pe aceasta tema, poate stiai de el (poate chiar te-a inspirat in scrierea acestei postari, poate nu) si mi-am dat inca o data seama de influenta Google asupra vietii noastre zilnice si tind sa-ti dau dreptate. Acum nu incerci sa mai tii minte lucruri care ti-ar trebui daca ai la indemana varianta Google.
    www.adevarul.ro/life/Cum_ne-a_schimbat_Google_0_601740140.html#

  20. Apropo de google:

    Wikipedia: Eu ştiu totul!
    Google: Eu am de toate!
    Facebook: Eu ştiu pe toată lumea!
    Internet: Fără mine nu aveţi valoare!
    RENEL: Serios?

  21. #57

    @ baxter: In primul rand, trebuie sa faci cat mai multe teste; faci partea de Reading, verifici, iar daca ai gresit, incerci sa retii formularea corecta. La un moment dat, o sa vezi ca intrebarile sunt cam in acelasi gen. Intr-o saptamana se pot face lucruri mari :P.

    • #58

      Eheee… cam asta fac de vreo 2 saptamani ! Teste si iar teste! Sper sa ajung la punctajul cerut.
      Ms de sfat! 😉

  22. #59

    Eu cunosc multi oameni care-s prea lenesi pentru a cauta pe google, ceea ce e grav.

  23. Da, ai dreptate, google ne face sa nu mai retinem multe lucruri, e mai usor sa dai o cautare. Este studiu, foarte multe persoane folosesc google pentru a scrie www.site decat sa scrie direct in browser.

  24. Si eu am cam uitat cum se scriu anumite cuvinte in engleza, apeland mereu la google.
    De curand am inceput sa pun subtitrarea in engleza la filmele urmarite, poate poate ma “corectez”.

  25. desteptaciunea se masoara acum dupa ce te intereseaza sa cauti, nu dupa ce stii. mai ales cand nu e vorba de lucruri pe care trebuie sa le stii pentru profesia pe care o ai.

  26. hm… ai si tu dreptate. parca mai repede ma chinui sa retin o informatie pe care am cautat-o 10 minute intr-o carte decat cea pe care am gasit-o online in mai putin de 30 de secunde….

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam