Mă uitam ieri la o postare de facebook, un tip pusese un link cu creșterea petrolului și încerca să le explice oamenilor de ce companiile de combustibili ridică prețul benzinei din momentul în care crește la furnizor, dar îl scad doar la o lună după micșorare. În esență, redusese la minim, prin extrapolarea la un chioșc, care dacă vinde ceva produs care, de mâine, se scumpește la furnizor, e obligat să crească prețul, altfel iese în pagubă la următoarea achiziție. Economie simplă, pentru copii de clasa a 5 a, fiică-mea a înșeles asta singură, nu a trebuit să îi explice cineva.
Nu vă imaginați ce haos era în comentarii, cum oameni evident analfabeți, care își numără banii din portofel pe degete, îi explicau că habar nu are de nimic, că nu înțelege economia, ca pierderile trebuie preluate de companie, pentru că așa e legea pieței, câștigi, pierzi, tot felul de argumente de îți explodează capul.
Și asta la o discuție de tipul 2+2*2/2=x. (în paranteză fie spus, jumătate dintre voi nu știu din prima rezultatul la chestia asta. Și nu e de râs, nu e vina voastră, e vina celor ce au distrus școala românească, care și așa era distrusă.
Cum dracu să poți avea o discuție la subiecte mai dificile, mai interesante, mai complicate, când majoritatea dintre noi sunt așa? De asta orice discuție în contradictoriu, ORICE DISCUȚIE de pe net are maxim 3 schimburi de replici până la mă-ta-i proastă.
NOU
oricum ai da-o, x=4 🙂
NOU
sa excluzi alte variante, sa ai certitudini din astea inseamna sa nu ai o gandire incluziva, moderna, conform cu noile valori. rusine!
NOU
Eu v-am zis ca e ambiguu.
NOU
4
NOU
Finalizarea utilizată de cei mulţi este “mă-ta-i proastă, gen”.
NOU
Cu tot riscul sa ma repet (ca am mai scris asta in alte comentarii), orice om care lucreaza cu publicul iti poate spune asta si iti va spune si ca nu stiu ce ne vom face in 10-15 ani. Cred ca ori o vom lua razna, ori vom emigra, astia care mai pricepem. Sunt doctor, inca mai am rabdare si energie sa explic pacientilor cu cuvinte la nivelul lor ce si cum legat de consult, tratament etc. nu aveti voi habar de cate ori explic (repet), scriu pe raportul medical si ii si intreb daca au inteles, ei zic “daaaaa” dupa care vin data viitoare cu tratamentul incomplet sau deloc facut, fara investigatiile cerute, vin nu cand ii programezi ci cand gasesc ei masina, timp si dispozitie sa vina… dar la final aproape 90% intreaba “dar sigur e diagnosticul asta? Ca am citit eu pe net (insert orice aberatie aici)”… mind fucking blowing… bai si oameni de la care ai pretentii, studii superioare, sus pusi etc. Linie izoelectrica pe EEG, fratica, singurul neuron e responsabil de peristaltism…
NOU
Tu esti doctor. Tu explici. Felicitari sincere, esti unul din putinii care face asta. E normal ca lumea sa nu aiba incredere in voi, zeci de ani v-ati purtat ca niste zei urmasi directi ai lui Dumnezeu. Toti avem povesti cu medici care nu te bagau in seama fara spaga, toti am intalnit medici incompetenti la modul cras, toti am intalnit medici aroganti si nesimtiti. Din pacate sunteti judecati dupa majoritate, si majoritatea voastra nu merita nici macar o flegma intre ochi. Repet, nimic personal, daca chiar faci ceea ce zici meriti o statuie, dar cat timp majoritatea colegilor tai se va pisa la propriu pe pacienti nu te astepta ca acestia sa fie mai breji.
Ps: eu personal am trecut prin asta…dupa o operatie de 4 ore a sotiei mele a iesit medicul si a zis: citez” operatia a reusit, am reusit sa extirpam glanda tiroida, dar din pacate sotia dvs este pe respiratie asistata si nu avem ce sa ii facem. Ne trebuie un ORL-ist si nu avem. Va recomand sa va ganditi daca doriti sa o tinem in coma indusa mai mult timp”. Am trecut prin asta…si tu acum vrei sa am incredere in tine si sa te respect DOAR pt ca esti medic? Increderea si respectul se castiga in timp, si voi per ansamblu sunteti doar o gasca de spagari infecti.
NOU
Eu am intalnit un doctor care le raspundea celor pomeniti de tine cu:
NU stiu ce scrie la facultatea de medicina “de pe net”, cea pe care am terminat-o nu era “pe net” era “pe deal” in Cotroceni.
NOU
@Chris06: imi pare tare rau de necazul prin care ai/ati trecut, stiu si eu ca padurea noastra e mai plina de uscaturi decat de copaci verzi, din pacate, dar aici e vina intratului in spital mai mult pe pile decat pe compententa am fost si eu in postura de pacient si ii tratez asa cum as vrea eu sa fiu tratata.
@septimiu: am renuntat de mult sa ii mai “pun la punct”, nu rezolv nimic, ba chiar pierd timp degeaba si creez sentimente negative. Ii las sa zica si le spun de ce nu e ce cred ei si le mai zic ca sunt liberi sa mai ceara cel putin inca o parere daca eu nu i-am convins. Which is ofc the right thing.
NOU
@blackanger
Multumesc pentru gestul de compasiune, dar nu cred ca iti pare rau. Nu cu adevarat. Daca ti-ar parea rau ai face ceva ca sa cureti padurea de uscaturi. Cand ai reclamat ultima data un coleg medic pentru ca a luat spaga? Sau ca a intrat baut in sala de operatii? Sau ca fumeaza in cabinet? Nu cred ca ai facut asta….si desi esti un om bun in sufletul tau te complaci sa stai in cocina in continuare.
Voi, medicii, va asemanati cu preotii mai mult decat va inchipuiti…aveti legi proprii, tribunale proprii, in general justitie proprie. Si se stie ca ” corb la corb nu scoate ochii”.
Si sa nu zici ca nu cunosti nici un medic spagar ca nu te crede nimeni.
NOU
chris, ma ierti ca te intreb, dar de unde pula mea stii tu ce a facut si ce nu a făcut omul?
NOU
@arhi
Am zis ca nu cred. Nu am auzit niciodata de un medic reclamat de catre un alt medic. Tu cunosti asa un caz? Nu se poate nega ca daca depui reclamatie contra unui medic esti trimis la colegiul medicilor, adica tot la ei.
El poate este un om bun, demn de stima, dar nu poate sa ceara respect DOAR pt faptul ca este medic, cand chiar el recunoaste ca are o profesie plina de uscaturi angajate pe pile. Eu ca pacient nu am.de unde sa stiu daca acel medic este angajat pe pile sau pe competente.
Daca imi aduc aminte bine, chiar tu ai patit o faza urata la una din nasterile avute de sotia ta…parca era ceva de genul ca sunteti tineri si puteti face alt copil.
Sunt si medici, dar putini sunt oameni.
NOU
@chris06: da, sistemul e de tot rahatul. Reclami un coleg la colegiul zonal, aia il cheama si ii spun pe fata “uite, ba, te-a reclamat x” si incep sicanele majore, mai ales daca esti subordonat respectivului. Stiu caz de pacient pe care l-am sfatuit sa reclame la dna caz de conditionare a actului medical, cand s-a dus blindat de dna cu microfoane, dr intrase in concediu subit, avertizat de cineva din interior. Ce vrei mai mult? Fac si eu ce pot, dar am si eu familie si pentru siguranta lor nu ma pot transforma eu in justitiar. Nici nu e treaba mea. Ma rezum la a fi corecta si a-mi face cat mai bine meseria si la a colabora doar cu colegi similari mie, cand se poate. Ar trebui sa faci ceva cu toata furia aia stransa, cred ca e greu sa traiesti asa… nu e ok sa generalizezi pentru ca si atitudinea asta naste monstri. Sa zicem ca te duci la un medic ok cu ostilitatea asta vadita, ala clar va intra in defense mode ca simtim si noi pacientul ostil si pus pe scandal, tu vei avea impresia ca actul medical nu e ce te asteptai, ostilitatea ta va creste si se creeaza un lant vicios.
NOU
🙂
www.mediafax.ro/life-inedit/situatie-de-a-rasu-plansu-exercitiul-2-2-2-2-2-a-creat-haos-pe-un-grup-al-parintilor-alo-domnu-medic-ce-operati-nu-auziti-ca-nevasta-mea-e-cu-calculatorul-de-pe-telefon-in-fata-18477365
NOU
Nu cred… ar trebui oamenii aia sa apara si la TV, sa vada cat de prosti sunt.
NOU
Raspunsul este evident 4.Cine spune altceva mama lui este psd-ista.
NOU
Da de unde, Cetin! Habar nu ai, nu te pricepi. Să-ți spun eu cum stă treaba?
NOU
N-are cum să dea alt rezultat în afară de 4, conform ordinii operațiilor învățate-n clasele întâi și a doua la matematică: înmulțire, împărțire, adunare, scădere.
Cum dracu’ poate uita cineva așa ceva? E ca și cum ai uita să mergi la budă când te taie căcarea.
NOU
Chestia mishteaux este ca Arhi a ales un exemplu in care ordinea operatiilor nu cam prea conteaza, rezultatul e tot 4. Cre’ca e in cautarea consensului online.
Okay, recunosc, daca vrei musai poti sa gasesti si 3, dar in general iese cam 4.
NOU
recunosc, intai il facusem cu 1, ca sa trezesc suspiciuni
NOU
Discutia asta e echivalenta cu cea de acum cativa ani despre creditele in franci elevetienii, cand valoarea francului se triplase clientul suporta tot desi banca sfatuise sau in multe cazuri conditionase acordarea creditului in franci ca cica ar fi fost cea mai predictibila si stabila moneda. Basca contractele in care diverse taxe si comisioane erau scrise cu fonturi minuscule invizibile cu ochiul liber. Dar bancile evident n-aveau nici o vina cam la fel e si cu carburantii a caror pret creste imediat la orice crestere nesemnificativa a barilului si scade nesemnificativ sau deloc la cateva saptamani dupa ce pretul barilului scade simtitor.
NOU
Vand un produs al carui pret este influentat de pretul otelului la bursa, influențat gen 80% e pretul materiei prime. Cand creste bursa, update de pret la fabrica cu data de 1 ale lunii urmatoare (daca e mare cresterea, update saptamanal). Cand scade pretul, update peste 3 luni. Cam asa e si cu petrolul.
Nu zic ca ar trebuii sa vina cu bani de acasă, dar hai sa nu facem ajustari doar in sus, e de porc
NOU
Boss, aia cu mulți de 2 îmi da 4. Însă îmi da cu virgula la chestia cu obligația de a creste pretul, altfel iese pe pierdere. Alfabetizeaza-ma, pls.
NOU
pai boss, daca produsul se scumpeste dar el vinde la pretul vechi, cum mai cumpara acelasi numar de unitati de produs? nu trebuie sa aducă bani de acasa? tu pareai de ala alfabetizatu’…
NOU
e corect ce spui dar ei vand din depozit o parte, e drept nu are nici un sens sa vinzi la pretul vechi decat daca vrei sa-ti falimentezi competitia(eventual), oricum in mare cresterile nu sunt doar ‘ca a crescut’ pretul ci trebuie sa te protejezi contra inflatiei, dar unii cred statul si vad doar 2-5% cand inflatia e 10% poate mai mult
ps. de fapt pretul combustibilului e cel mai realist echivalent al inflatiei
NOU
rumbu, serios, nu trebuie sa te chinui, nu intentionez sa mut discuțiile imbecililor de acolo aici. the end
NOU
@Arhi, omul doar a intrebat cum functioneaza, nu te-a contrazis in nici un fel…
NOU
postarea asta e aur
NOU
toate ca toate da X=42
acu imi iau prosopu si plec
NOU
“dar la final aproape 90% intreaba “dar sigur e diagnosticul asta?”
Aici ai putea eventual sa presupui ca ei constientizeaza ca sunt prosti si ca sunt majoritari, deci vor sa fie siguri ca nu esti si tu :).
NOU
Nu am citit postarea, insa cred ca aici e si o discutie despre stocuri. Daca vinzi cu stoc zero (ce iei azi, dai tot azi sau maine, ar trebui sa ajustezi instant oferta in sus/jos, in functie de cotatia din piata.
Daca vinzi cu stoc non-zero, inseamna ca ai cumparat deja la un pret si inca nu ai vandut. Fie ca pretul furnizor creste sau scade la T zero (prezent), tu pastrezi pretul fiindca te raportezi la ceva ce ai cumparat deja la T minus 1. Cand vei ajunge (la T plus 1) sa vinzi produsul cumparat la noul pret, atunci ajustezi si oferta ta.
Un exemplu similar este comportamentul bancilor la momentul modificarii dobanzii de referinta: a crescut la BNR? Hop majoram si noi la credite. La depozite, mai diseara. A scazut? Scadem la depozite. La credite, mai pe maine.
Ma rog, e posibil sa-mi scape chestii, sunt niste idei scrise la prima vedere.
NOU
Nu vreau sa te ofensez, coboară la magazinul de la coltul blocului și îți explica patronul cum funcționează treaba
NOU
Si apoi cum mai da OMV-ul stiri ca au facut profituri record (si) anul asta?
NOU
efectiv oamenii nu inteleg ca adusul banilor de acasa pentru a cumpara aceeasi cantitate de produs, dar mai scumpa, e pierdere:)))
NOU
Explicatia e destul de simpla daca o iei pas cu pas:
Tu ai un chiosc si vinzi eugenii. In fiecare luna, mergi la fabrica si cumperi 1000 de eugenii cu 1 leu bucata si le vinzi cu 10% adaos, adica 1 leu si 10 bani. La final de luna, ai 1100 de lei, din care 1000 ii dai pe un nou stoc de marfa si 100 de lei ii dai pe tigari si bautura. Intr-o zi, cand iesi pe poarta fabricii cu cele 1000 de eugenii, te uiti in spate si vezi ca brusc a crescut pretul la 1 leu si 10 bani bucata. Tu ce faci? Le-ai luat cu 1 leu, daca le vinzi tot ca pana acum, luna viitoare o sa te coste 1100 de lei un stoc nou de marfa si nu mai ai cu ce sa iti iei tigari, adica o luna intreaga muncesti degeaba. Pe de alta parte, daca scade pretul la 90 de bani, dupa ce tu ai luat cu 1 leu, nu iti permiti sa scazi pretul pana nu termini stocul.
NOU
nu ai cum, menutule, nu ai cum. efectiv copilul meu a inteles asta ca un fapt normal. ai noștri sunt…
NOU
@Skyler foarte bună explicația, dar mai este un caz:
Când fabrica reduce prețul de la 1100 la 1050 (încă este peste prețul mediu al stocului tău inițial), tu reduci prețul de vânzare la 1150, sau între timp ți-ai reeveluat stocul la 1100, și faci extra profit pentru că tu ai plătit doar 1000 pe el?
NOU
Vad ca unii o tin cu copiii lor (cei mai destepti, putem intreba orice parinte), altii cu eugeniile si chioscul de la bloc. Voie buna, alea. Pacat ca:
– altfel iese în pagubă la următoarea achiziție – invalid, si asta deoarece urmatoarea achizitie o vinzi mai departe (in profit)
– nu trebuie sa aducă bani de acasa? tu pareai de ala alfabetizatu’… – practic, asa functioneaza economia: faci rost de bani de investitii, gen. De acasa, de la banca, sau de la bursa. Ah, daca vrei sa cocosezi clientul final, bineinteles ca e o varianta – dar nu si o lectie de economie/bun-simt
– revenind la companiile implicate in jocul cu rezultat final pretul benzinei la pompa, este aberant sa simplifici cu o comparatie cu chioscul de la bloc. Sunt companii care au armate de traderi, care fac hedging si speculeaza si care, cu siguranta, nu ar avea probleme in a “aduce bani de acasa”
NOU
Frumoasă explicația cu eugeniile, dar simplistă și omite un aspect important al economiei libere: banii ăia de țigări ai patronului (profitul) nu sunt garantați într-o economie liberă.
NOU
asa cum nici pretul tau mic nu e garantat, in aceeasi economie
NOU
Imi pare rau la domni economisti ca mi-am permis sa simplific atat de mult.
NOU
Bineînțeles. Nici prețul mic nu este garantat. Așa cum nu este garantat nici dreptul de a cumpăra eugenii, la o adică. Nu îmi permit un preț mai mare, nu mai cumpăr. Nu mai cumpără nici vecina. Peste câteva luni tot mai mulți renunță la eugenii. De unde vindea la început 1000 de eugenii, patronul mai vinde câteva sute sau poate numai câteva zeci. Efectul ăsta se numește criză. Mai întâi de nervi, iar apoi economică. Poate dacă patronul nu transfera toate scumpirile în cârca consumatorului de eugenii, ci accepta să fumeze mai puțin într-o primă fază, poate nu se ajungea la o asemenea evoluție. Evident, la benzină nu e chiar ca la eugenii, cum sublinia și Florin.
NOU
Skyler, din câte înțeleg prețul asimetric este un efect observat, nu cauza. Greșesc?
NOU
Da, este un fenomen care apare in mai multe domenii, nu doar la combustibil si este observat mai ales la bunurile care se tranzactioneaza pe bursa, cu preturi foarte volatile. E explicat de economisti, folosind foarte multa matematica, cum depinde de felul in care se regleaza piata dupa astfel de fluctuatii. Rockets and feathers se numeste modelul ala (urca repede ca o racheta si coboara incet ca niste pene).
NOU
Problema e ca Petrom nu vinde direct ce produce. Statiile de benzina sunt francize care cumpara carburantul la randul lor si il vand mai departe. Marja de profit e infima.
NOU
In general nivelul educatiei oamenilor a tot scazut in ultimii 30 de ani si sunt multe influente nefaste asupra acestui lucru. Analfabetismul functional pe care il descoperim acum a fost ceva omniprezent in societatea noastra, doar ca acum ceva timp nu a existat un canal prin care acesta sa se manifeste. Si odata cu explozia social media chestia asta era inevitabila si mai ales era destul de previzibil ca vom ajunge in acest punct. Intr-un fel este trist ca am ajuns aici, dar a fost alegerea noastra si e timpul cumva sa ne-o asumam. Iar in ziua de azi sa fi prost si dezinformat in acelasi timp este o alegere pur personala. Si spun asta in contextul in care orice informatie zburda la liber si poti sa inveti o gramada de lucruri, daca desigur vrei.
Referitor la discutia cu pretul petrolului si mai ales cum influenteaza acesta pretul benzinei pentru omul rand lucrurile sunt cat se poate de simple. Creste pretul petrolului aceasta crestere este transpusa foarte rapid in pretul la pompa, scade pretul petrul petrolului scaderea se lasa asteapta si uneori se mai scumpeste un pic treaba. Dincolo de intreaga dinamica a afacerii care este una complexa, omul de rand asta percepe. Si nu este ceva analfabetism functional in situatia ci pur si simplu reactia umana in fata unei situatii in care el/ea se simte furat/a.
NOU
Pai nu e pierdere daca o si vinzi. Daca nu o vinzi sau daca o vinzi la pretul cu care ai cumparat-o e pierdere. Mi se pare destul de simplu.
Daca ai cumparat un stoc la un pret si ii modifici pretul de vanzare in functie de cerere de fapt tu iti maresti marja comerciala pentru acel stoc.
NOU
… Sau curva.
NOU
“Preţurile la carburanţi…poate ar trebui Consiliul Concurenţei să facă acea anchetă să ne spună din când în când dacă lucrurile sunt OK acolo şi ele sunt determinate chiar de piaţă. Pentru că altfel este o piaţă liberă, dar şi eu ca şi dumneavoastră văd că atunci preţul petrolului creşte, imediat creşte preţul la pompă, dar atunci cînd preţul petrolului scade, nu scade preţul la pompă. Este cumva o asimetrie şi sper că această asimetrie nu este dată de vreun cartel sau ceva, ci este cumva un lucru în piaţă, determinat de cererea care nu scade”, a afirmat Florin Cîţu.
NOU
mare economist si asta
NOU
Creste petrolul. Creste pateul. (iar propozitia 3 e in articol)
NOU
Aia de la OMS au venit in tara si nu le este clar de ce vaccinarea este asa jos si de ce avem asa multe cazuri. Ti-au dat vaccine, ai infrastructura decenta sa le faci, s-au platit “reclame”, ce se intampla ? Suntem chiar un studiu bun de caz.
NOU
Am gasit zilele trecute in spam boxul de Facebook un mesaj vechi de jumatate de an, lung si frumos scris de un om care ma anunta ca mi-a dat report la FB si a doua dimineata se prezinta la politie si tribunal cu o plangere pe numele meu pentru ca i am zis ca e analfabet functional la o postare cu un text la care lasase la randul lui un comentariu prin care dovedea clar ca reusise sa parcurga textul simplu din articol dar nu reusea sa il ințeleagă. La sfarsit mi a urat probabil mandru tare “Succes”. Imi imaginez cam ce fata ar face un procuror mai rasarit citindu-i asa zisa plangere si eventual uitandu-se la tot contextul.
NOU
Lasand ecuatiile matematice care modeleaza fenomenul la o parte pentru un moment, preturile cresc repede pentru ca nimeni nu vrea sa piarda bani, si scad greu din acelasi motiv. Mai adaugam si faptul ca majoritatea vanzatorilor nu sunt producatori ci distribuitori.
Mai avem si inertia economica. Pretul se stabilizeaza sus si in timpul unei reveniri economice, cel putin pana cand producatorii decid ca au suficiente resurse pentu a putea “rupe randul” ca sa vanda mai ieftin la bucata, dar un volum mai mare de produs.
Mijloacele de productie au de asemenea o inertie foarte mare. Este foarte usor sa faci downsizing in perioade de criza economica, dar este si riscant pentru ca lasi un gol in care poate intra alt competitor cu un produs/serviciu similar. Iar daca incerci sa cresti productia reactionar, in cel mai bun caz scade calitatea produsului. In cel mai rau caz produci literalmente otrava (a se vedea numarul mare de cazuri de produse contaminate cu oxid de etilena) sau gunoaie (a crescut numarul de electronice noi care se ard desi sunt folosite in regim normal de functionare).
NOU
amesteci chestii reale cu unele ideologice!