Când am avut primul copil, eram tot VAAAAAAAI, CE GREU E, VAAAAAI, CE DIFICIIIIIL, AOLEEEEEU, NU MAI AM VIAȚĂĂĂĂĂ, CE NASOL.
Când a venit al doilea eram VAAAAAAI, CE BINE ERA CÂND AVEAM DOAR UN COPIL, VAAAAAI, CE LINIȘTITĂ ERA EA ȘI CE DRAC ESTE EL, VAAAAAI, NU MAI AM VIAȚĂĂĂĂ.

Băi băieți și fete, a venit al 3 lea. A venit doar ca să îmi arate că atunci când aveam 2, viața era simplă și liniștită, iar fi-miu nu era deloc drac, dimpotrivă, era cel mai liniștit copil și cel mai fără probleme.

Eu, care râdeam de cei care îi protejează toată cassa, toate rafturile, toate colțurile, explicând oricui voia să audă că, de fapt, copiii sunt așa cum îi educi și că trebuie învățați că nu e bine să umble acolo, mi-am primit lecția.

Are 10 luni, nu merge în picioare, dar stă în picioare și se ridică. Deschide absolut orice raft, orice ușă la care are acces, locul preferat de ținut mâna este la balamaua ușilor, verifică manual orice priză care îi cade în fața ochilor, distracția favorită e urcatul scărilor, iar de coborât nu vrea să accepte că trebuie să coboare cu picioarele înainte, așa că o ia cu capul în jos și dumnezeu cu mila

VAAAAAAI, CE BINE ERA CÂND AVEAM DOI COPII ȘI CE LINIȘTIT ERAAAAAM ȘI CE DRAC E AL TREILEA, VAAAAAAI, NU MAI AM VIAȚĂ.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Văleu, astia o ard pe masuri pro-natalitate si tu ce faci? :))

    Acum cateva zile a avut asta mica 2 nopti misto, cu somn din ala bun, fara sa planga DELOC, am scos-o la bere in oras, m-am laudat peste tot in gura mare ca NE-AU TRECUT COLICII (dada, la persoana 1 plural, asa fericita eram), vai ce copil cuminte am, mai fac unu, viata dulce, ce norocoasa sunt ca am scapat yay. Bam, a treia noapte doar o ora de somn si o zi de caraiala continua cu mancat din ora in ora aproape.
    =) fml. Alarma falsa. Mai AVEM colici!

    • #2

      si căcuță cum faceți?

    • #3

      Ai sa razi, dar sotia era nevoita uneori sa faca cu el in brate 😀 Deci da.. e corect “facem cacuta”…

    • #4

      Si la noi ar fi valabila vorba, ca vrea tinuta in brate cand face =))

    • #5

      Olei viata…

    • #6

      @Laura >> asculta la cineva care a trecut prin asta: Colief. Le gasesti la orice farmacie, un flaconas de marimea unei unghii, scumpe, dar merita.

      Noua ni s-a schimbat viata total. In bine

    • #7

      dada, doar ca nu merge la toti.

    • #8

      Cind credeam ca fiica-mea are colici de fapt ii era foarte cald sau foarte sete. fiind nascuta iarna, si tinuta sa doarma ziua in cosulet pe balcon, russian style, cind a venit caldura a inceput sa urle. O tineam in cel mai subtire body si ii mai daddeam si cite 10-20 ml apa Borsec fiarta si racita intre doua ture de lapte. Iar “colicile” au disparut.

    • #9

      Corcoran, am de toate acasa: colief, protectis, infacol, espumisan, gripe water… De la cele mai scumpe la cele mai ieftine. :)) nu m-am zgarcit, pur si simplu ce functioneaza azi e paf maine.

    • #10

      @laura
      Asa te inteleg….
      Anul trecut de 1 mai eram cu baietel la urgente, colici severe. La ecografie a iesit o mare de gaze. Nu avea nici o luna, efectjv nu am stiut ca sa ii mai facem. Si da, am incercat toate nebuniile cu tot cu regim eu pt ca il alaptam.

      Multa rabdare!

    • #11

      Ma bag si eu precum musca.
      Colidep? Al meu n-a avut colici. I-am dat din a 2a sapt. O fi fost de la colidep..o fi fost natia lui de bebe…nush :))

    • #12

      Avem si Colidep. :))
      Asa cum zice si altaioana, unii fac, altii nu. Unora le merge un remediu, altora nu le merge niciunul. Si eu am bagat preventiv infacol si uite ca din saptamana 3 nu mai am liniste. Asteptam sa treaca, aia e. :))

    • #13

      La al meu s-a dovedit a fi un reflux “fantoma” nu colici si o chestie numita Reflagin a facut minuni, nici nu ne venea sa credem. Slabe sanse sa ajute, dar na, poate mai vad si altii.

    • #14

      De fapt nu functioneaza nici unul, doar ca na copiii nu au mereu colici, si in zilele in care nu au ti se pare ca a functionat. Oricum, ce e peste 3-4 luni nu mai sunt colici (dupa definitia medicala) si trebui vazut, daca continua asa

    • #15

      LAura… kebene pro baby a mers biiine la noi. In schimb pe partea cu dintisorii nu merge nimic, nimic. Sunt dupa o luna de dormit cate 2-3h pe noapte si nu vad luminita de la capatul tunelului. Acum bebelusul meu are 8 luni, inca nu are dinti, desi il supara de vreo 3 luni.

  2. #16

    Daca dupa nici dupa primii 2 noi nu te-ai invatat minte, ce sa-ti fac?
    Eu am vazut la altii, si deja mi-am invatat lectia :))

  3. #17

    Avem o fetita de 4 ani si pe drum gemeni. Orice sfat de supravietuire este bine venit.

    • #18

      Your first one is an angel!!!
      Vin dracusorii, ascunde ps4 si leaga tv-ul cu sufa de metal!!!

      In alta ordine de idei asa am zis si eu…fiul mai mare, cata energie, vai nu sta deloc, etc…
      Fiimea de 4 ani….10x power!!!
      Sa vedem urmator ingeras cata energie poseda…eu zic ca doar 100x…

    • #19

      Din experienta (vazut la altii) nu e asa greu. Asiguri tot ce poate asigura sa nu cada (mai ales daca e scump), pui labute din alea de ikea la tot ce inseamna colt ascutit, muti tot ce poate fi periculos (detergent, etc) in sertare cu siguranta anti copii si cam asta e.
      Alte staturi:
      – nu da cu lavabil la primul desen pe perete, vor veni multe altele dupa
      – sigurantele anti copii pentru sertare, cauta din alea care se descuie cu magnet. Nu au nimic vizibil care sa sugereze “aici nu e voie”. Sunt copii care atunci cand vad ca li se blocheaza accesul cu ceva, trag pana rup acel ceva. Asa, daca nu e nimic acolo sa le atraga atentia, il lasa in pace.
      – goleste casa de tot ce e inutil, decoratiuni, covorase, carpete, etc. Iti vei multumi pe viitor cand va trebui sa faci curat.
      Altele nu stiu.

    • #20

      CIPRIAN, VAI DE SUFLETUL TAU…:)))))))

    • #21

      NU ASCUNDE PS4.

      Se lanseaza PS5 in curand si o sa fie mai usor de justificat de ce dai banii pe el.

    • #22

      Apropo de ce zice Zarax…sa nu te puna cineva sa lipesti prostii de alea de blocaj cum a facut desteptul de mine la primul copchil:
      1.Copilu le-a rezolvat/rupt/dezlipit a doua zi
      2.Nu stiu ce lipici au dar am stricat mobila sa dau rahatu ala jos de pe usi/sertare etc.
      3.Cum zice si colegu mai sus, atrag atentia si acolo se duc teava.

    • #23

      Party time!

    • #24

      Eu la inceput am tinut agenda/tracker: la ce ora a mancat fiecare (si cat/ ce), a luat vitamina D sau nu, ce probleme trebuie sa urmaresc la fiecare in parte. Mde, a fost nevoie sa ajung la o solutie dupa ce am hranit un copil de 2 ori si pe celalalt deloc sau dupa ce picam de oboseala adultul de serviciu ma intreba “cand si ce/cat trebuie sa manance A? Dar lui B mai trebuie sa ii dai medicament? Si cine trebuie sa manance dietetic, A sau B?”.

      Referitor la protectii de usa, sa nu isi prinda degetele pe la balamale, recomand ceva in genul asta (keyword “Türscharnierschutz”) :   https://www.amazon.de/-/en/Outgeek-Protector-Hinge-Finger-Supplies/dp/B07MF2Y5SV/ref=sr_1_4?dchild=1&keywords=T%C3%BCrscharnierschutz&qid=1601968170&sr=8-4

    • #25

      intotdeauna am zis ca parintii de gemeni sunt adevaratii eroi

  4. #26

    According to my mom, la al patrulea esti complet relaxat si nu mai ai nicio problema 😀 (eu sunt a patra la mine in familie, decretelul, la maaaare distanta de primii trei). Ce-i drept, ai mei au fost grozav de relaxati (resemnati?) cu mine, am crescut practic fara interdictii. Eu totusi n-am dorit sa verific teoria, am facut un singur copil, cuminte si linistit.

  5. #27

    Zicea o vorba: oricat de rau ti-ar fi inceput ziua, sunt intotdeauna sanse sa ti se termine si mai rau.
    In rest, sa va traiasca toti. Mi-a placut postarea Aishei cu clatitele, maine-poimaine va-ntrece in rankingul A-listerilor si va fi noua printesa, la propriu.

  6. #28

    Stiu ca aici nu-i grup de parinti pe fb, dar imi incerc norocul, si apelez la bunavointa lui Cetin pentru aprobarea comentariului.
    Am o fetita care tocmai a implinit 2 ani, si avem probleme destul de serioase cu somnul. Acum 6 luni am apelat la un specialist in somn, si timp de 3 luni totul a mers perfect, fetita se culca inainte de 10, si dormea fara intrerupere pana a doua zi la 10. Apoi, s-a intamplat ceva, si totul s-a dat peste cap. Posibil sa fie de la faptul ca sotia a reinceput lucrul, nu stiu.
    A inceput sa adoarma din ce in ce mai tarziu. Cand adormea pe la 12-12.30 eram bucuros, era relativ ok sa doarma in jur de 10 ore si inca 2 dupa masa. Dar, de 2-3 saptamani, a inceput sa adoarma pe la 3 dimineata. Am incercat toate trucurile posibile si imposibile, numai stiu ce sa fac.
    Daca ati trecut prin asa ceva, va rog sa ma ajutati cu niste idei…

    • #29

      Iti zic eu cel mai bun truc, tot la altii vazut. Obosesti copilul. Pune-l sa alerge, sa se joace, sa sara, cu cat mai mult efort fizic cu atat mai bine. Si va cadea lat. Oricat de certat cu somnul ar fi, bateria tot i se termina odata si odata si isi da shut-down (nu radeti).
      Sa nu faci insa greseala ca atunci cand vezi ca pica sa il iei cu baie, si alte ritualuri de somn. Mai bine le faci inainte. Pentru ca altfel il scoti din starea aia de adormire si in loc sa obtii un copil care adoarme usor, vei obtine un copil morocanos care tot nu doarme.
      TLDR; Cat mai multa activitate fizica, cand da semne ca adoarme (si va da), direct somn fara alte prostii.

    • #30

      Fa-i program de trezire la 7 dimineata, ca pentru cresa sau gradinita. Se trezeste tirziu, adoarme tirziu. Se trezeste devreme, se culca devreme…

    • #31

      @Calin
      Am trecut și noi prin ceva similar – fi-miu care de pe la 2 luni rupea patu’ la 19 – 19:30 cel târziu, a început să adoarmă și la 10-11-12 noaptea.
      Tot la consultant în somn am ajuns și noi, încă nu a revenit complet, dar suntem pe drumul cel bun, deci singurul sfat pe care vi-l pot da e să reveniți la planul făcut de consultant (presupun că v-a dat așa ceva) și să țineți cu dinții de el.
      Ce am observat eu la fi-miu e că până și o abatere de 5 min de la rutină îi fwte tot programul.
      Dacă vrei o schiță în linii mari despre cum decurge programul pe care ni l-a dat nouă tanti Nani-nani, Cetin îți poate da adresa mea de mail.
      Sau dacă mai interesează pe cineva, pot scrie tot aici, în comentarii (cu acordul patronului, evident).

      Ps: fi-miu 2 ani și 1 lună acum, de 1 lună suntem cu el pe sleep training, programul i s-a bușit undeva prin mai-iunie, când am făcut o renovare destul de majoră prin casă.

      Ps2: @Zarax e și nu e așa cum zici tu, în sensul că ajută mult oboseala fizică, dar uneori poate duce în extrema cealaltă – supra-oboseală (dracu știe dacă așa îi zice “științific”), ceea ce duce la faptul că practic plodul nu se mai poate “scoate din priză”, adoarme greu, doarme puțin și agitat și intră într-un cerc vicios al oboselii extreme din care greu ieși. Paradoxal, copiii dorm cu atât mai bine cu cât sunt mai odihniți (cel puțin la vârsta asta)

    • #32

      Trebuie sa faci un program:

      a. 20.00-20.30 – la dus
      b. 20.30-21.00 – daca mai dorește sa mănânce ceva, acum este momentul. anunți ca în jumătate de ora TOATĂ familia merge la somn.
      c. 21.15-21.30 – daca obișnuiți sa-i puneți un desen animat, puneți ceva scurt de 10 minute (un singur episod și niciodată pe telefon, ci pe televizor).

      d. 21.30 – toată lumea la somn (nu mai ramai tu sau soția la televizor, pe telefon, pe laptop etc..), nu vei reuși din prima seara, dar în 10-14 zile totul va fi ok.

      am fost în aceeași situație pana când am conștientizat ca noi eram problema nu copilul.

      decizia de a merge la somn trebuie sa fie spusă de părintele cu mai multa autoritate.

    • #33

      @Iulia
      Noi avem făcut un program. Trezirea la 9-9.30, somn după masă 13-15.30, seara inainte cu 20 de minute de culcare avem o rutină în care ne uităm pe cărți, citim povești. În jur de 21 o punem la somn. Uneori ne iese, alteori nu. Fetița adoarme singura în patutul și în camera ei, stingem luminile. La prânz nu avem probleme, doar seara.
      Ciudat e, ca de exemplu sâmbătă am pus-o în pătuț și a dormit neîntrerupt până dimineața la 9.30

    • #34

      am trecut pe aici sa va spun ca nici mama consultantului de somn si mama oboselii n-o vor face pe fiica-mea sa doarma o noapte intreaga

      de fapt la oboseala face chiar urat noaptea

    • #35

      @Calin – poti incerca sa scoti somnul de la pranz, eventual, daca oricum doarme pana pana dupa 9 dimineata, si daca nu e foarte obosita la pranz. Fiu-meu dupa ce i-am scos somnul de pranz, in jur de 2 ani, a inceput sa doarma cam intre 7 PM si 7 AM. Dar el nu a avut probleme cu somnul niciodata.

      In schimb am o nepoata care a avut probleme cu somnul de la nastere si le are si in ziua de astazi, cand e in liceu. Ii vine foarte foarte greu seara sa se relaxeze si sa adoarma, desi e moarta de obosita si chiar se straduieste. Au incercat cu de toate de-a lungul timpului, specialisti, melatonina, tot ce exista, si cam degeaba. Cand era mica nu reuseau seara sa o puna la culcare si intra intr-o stare din aia de hiperactivitate ca nu o mai scoteai nicicum. Eram in concediu la un moment dat si am stat cu frate-meu si cumnata-mea intr-o noapte pana la 4 dimineata, din disperare, sa vedem daca o lasam de capul ei, nu cumva reuseste sa sa-si autoregleze singura somnul? Nope, nicio sansa, avea vreo 2 ani pe atunci, si la 4 dimineata insira margele pe o sfoara, zici ca era hipnotizata. Practic au trecut aproape 24 de ore fara sa pice singura, de somn. Si biata de ea tot asa e si in ziua de astazi, abia pe la 2-3 noaptea reuseste sa adoarma aproape tot timpul, si dimineata e groaznic de obosita, are dificultati de concentrare, migrene etc. Eu presupun ca te nasti cu predispozitia asta catre insomnie, mai avem vreo 2 insomniaci in familie.
      Ce totusi functiona la ea cand era mai mica – o puneau la culcare inainte sa dea primele semne de oboseala. Cand era deja in faza de maraiala, frecat ochi etc, deja era foarte greu sa se relaxeze si sa adoarma. Daca in mod normal ora de culcare e 10 PM, incearca sa vezi daca nu merge mai bine 9 PM, de ex.

    • #36

      Susțin cu activitatea fizică și completez: pe cât de mult posibil in aer liber. Asta conta enorm la ai mei, chiar și când erau mici și nu făceau mare lucru, o simpla plimbare în cărucior de o ora-doua îi făcea să doarmă mult mai bine decât în zilele când nu îi puteam duce.

    • #37

      Soacra-mea imi obosea copilul de dormea neintors 🙂 . Ea merge mult pe jos. Dupa o tura- doua de parc ( copilul mergand pe jos chiar daca avea 1-2 ani) abia astepta sa stea jos. Si jos era de fapt in pat.
      Noi nu aveam timp pt chestii din astea. Asa ca puneam tv-ul pe mut si unul din noi se baga in pat cu copilul. Nu ziceam niciodata ca dormim ci ca stam sa ne odihnim ochii. Dupa ce adormea ne prelingeam efectiv din pat si puneam in locul nostru plapuma ( ca sa simta cald)

  7. #38

    Pai si acum zici, Arhi?
    36 de saptamani si 5 zile… pana acum imi era frica de nastere…dupa postul asta imi e frica de ce vine dupa 🙂
    O singura chestie ma consoleaza, la buda n-am mai fost singura oricum de vreo doi ani, de obicei ma pazeste un catel, mai recent ma onoreaza cu prezenta si o pisica…

  8. #41

    Situatia exact opusa in cazul meu.

    Primul copil a fost (si este) destul de complicat, iar primii 2 ani au fost cei mai dificili si ne-a testat rezistenta la stres, de am ajuns sa ne intrebam daca suntem buni sa fim parinti sau facem ceva total gresit. Ma mir ca am mai ajuns in punctul de a ne decide sa-l facem pe al doilea dupa acea perioada.
    Al doilea copil in schimb este complet “ca la carte” – doarme bustean, mananca bine, a trecut de colici si eruptii dentare fara sa ne dam seama (doar a cerut mai des suzeta), ne permite sa mergem in concedii fara restrictii si este cea mai vesela persoana pe care am cunoscut-o vreodata.

    Uneori ne intrebam cum este posibil sa fie atat de diferite experientele cu cei doi copii.

  9. #42

    Am 3 copii, toti 3 baieti… Au 10, 6 si aproape 2 ani. Avem bunici care ne ajuta doar in vacantele de scoala, mai ales cea de vara cand, inca, copiii merg bucurosi la bunici. Zic inca pentru ca ma astept ca cel mare in 2-3 ani sa nu mai aiba chef de vacante lungi la bunici. Sunt si zile grele, dar cred ca mai degraba ni le facem noi adultii, copiii fiind copii, facand boacanele clasice ale copiilor. Si da, copiii, fratii sunt diferiti si e foarte bine sa fie diferiti, fiecare cu felul lui, cu placerile si cu supararile lui – nici nu mi-as fi dorit altfel. Chestia cu cel mic e cel mai dracos sau cel mai energic, nu cred asta, eu cred ca noi, imbatranind, nu mai avem energia pe care o aveam la primul copil. Ma gandesc ca in cazul meu primul copil s-a nascut la 27 ani, iar al treilea la 35. Eh la 35 nu mai am tonusul de la 27, plus ca sunt 3 copii si oricat de mari sunt, fiecare are nevoie de atentia ta la un moment dat al zilei, asta in timp ce cel mic are nevoie full de atentia ta – de aici si impresia ca ala mic iti tufe meciul de fiecare data.
    Sunt de acord insa ca cel mic invata si se dezvolta mult mai repede, vazandu-i si incercand sa ii copieze pe cei mari.

  10. #43

    deci stai, tu ai crescut 2 copii pana acum si nu ai avut chestii d-alea de inchis toate usitele, dulapul, sertarele, etc? Bai ce noroc au unii.

  11. #44

    Chiar acum sunt in Parc cu nevasta si copilu. Vrei sa doarma? Mers pe jos, a inceput sa alearga, efort cat se poate. Nu ii menajati, intra si potolu mai bine si iti adoarme uneori direct la masuta lui. Consum de energie de fiecare data, ma uit ca noi alergam toata ziua cand eram mici si nu am crapat. Mai ales acum daca tot e vremea asta frumoasa.

  12. #45

    Doar atat: N-as mai putea sa fac matematica cu inca unul