Am nevoie de câteva idei legate de niște dotări în curte, de la oameni care le-au folosit.

Vreau o piscină, de preferință rotundă, cu diametrul de maxim 3-4 metri, dar nu din cele de plastic gonflabil, pentru că am câine. Eventual dacă știți și vreun sistem de încălzire deștept.

M-ar interesa un grătar de cărbune, care să nu fie făcut la interior din materiale gen tablă eloxată și durează 3 luni, iar la exterior să arate avion, dar inutilizabil. Mi-ar plăcea să aibă și afumătoare micuță acolo, un aspect decent, asta dacă vreți să vedeți filme și poze decente. Exclus cele din cărămidă/tuf vulcanic etc. Nu, serios, exclus, vorbim doar de grătare metalice, nu oale ceramice, nu oale de gulaș, nu PRIMO de 9000 de lei bucata, ci chestii de oameni simpli.

Vă rog, doar dacă le-ați folosit, expert în google sunt și eu. Ba chiar apreciem și povești și poze de la folosire.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

98 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sa-nteleg ca ai gasit casa. Da si tu niste detalii: Unde? Ce? Cat?

  2. #2

    Piscina intex cu cadru metalic. Am avut pana am reusit sa imi amenajez piscina ingropata. www.dedeman.ro/bucuresti5/piscina-cu-cadru-metalic-intex-28212np-rotunda-cu-pompa-de-filtrare-366-x-76-cm/p/7053903
    Pentru gratar, asa cum am recomandat si bricolerului, ia-ti un Weber Grill Master. S-au facut 5 ani de cand sta afara in intemperii si nu are pic de rugina pe el. Folosit cam saptamanal si mai intens vara. campinggrill.ro/en/weber-grill-master-touch-premium-se-e-5775?sort=p.price&order=DESC Ps: stie si afumatoare plus ca weber are cea mai larga oferta de accesorii posibile.

    • #3

      Avem și folosim piscina aceasta de www.dedeman.ro/ro/piscina-cu-cadru-metalic-intex-28212np-rotunda-cu-pompa-de-filtrare-366-x-76-cm/p/7053903 de 5 ani. Recomand prelată sub ea www.dedeman.ro/ro/prelata-piscina-intex-58932-vinyl-472-x-472-cm/p/7019165 si scara de piscina mai ales pentru copii.

      Pentru încălzire folosim 2 covoare de încălzire Intex www.dedeman.ro/ro/sistem-incalzire-apa-piscina-intex-28685-solar-1-x-1-m/p/7039801 (se leagă după pompa de recirculare) și prelată de încălzire www.dedeman.ro/ro/folie-incalzire-apa-piscina-intex-59955-549-cm/p/7029873 (nu cea din link una pe mărimea piscinei). Temperatura apei de 23-24 grade primăvara și toamna.

      Chimicalele sunt obligatorii (cu plutitor), de asemenea, termometru, plasă, perii.

    • #4

      Prelata aia de la piscina e o gluma pentru dintii unui caine de talie mare (mai ales unul care-si va schimba dintii in curand si va roade absolut tot ce gaseste si i se pare interesant).
      Al meu, cu curtea plina de jucarii, a gasit fibra de internet pe care a sectionat-o de cateva ori pana sa implineasca un an.

    • #5

      fuck

    • #6

      Subscriu la ambele.
      Piscina e testata la niste amici in RO. Au ceva similar de cativa ani in gradina. Plus labrador in dotare.

      La Weber eu am doua pe carbuni: un entry level de 47 (in uz de aproape 5 ani, cu bbq cam de 40-50 x pe an) si un master touch de 57 (in uz de aproape 2 ani, folosit cam de 10x pe an).
      Cel mic e folosit cand gatesc pentru noi 4 si nu am nevoie de prea mult spatiu pt caldura indirecta / fum).
      Cel mare il folosesc mai rar, de obicei cand am cate o sesiune extinsa de afumat diverse, copt vinete sau la gratare cu nr mai mare de invitati.
      Poze de la ultima tura ai vazut pe FB: vinete, mici, pui si cateva specialitati de vita. Facute secvential, 50-50 (direct/indirect) cu o singura incarcare de carbuni plus niste lemn de hicori.

    • #7

      @F. Absolut orice piscina de prelata e o gluma pt dintii unui caine, asa ca nu cred ca are alta optiune.

    • #8

      Maestre Cetin,
      Că ai adus vorba de grătare, nu e mai ieftin sa apelezi la comunitate pentru a fabrica pe NV un grătar decent?
      Ești maestru Shaolin și sigur găsești prin intermediul unui cititor un băiat cu degetele mai iscusite să îți fabrice la prețuri decente ce cauți.
      Eu am de ceva ani un grătar mic de pus pe sol din nichel, cu grătar din crom.
      Nu e cat un țambal, dar își face treaba

    • #9

      Iei piscina, o pui într un colț și pui un gardulet din asta jur împrejur www.dedeman.ro/satu-mare/gardulet-lemn-pentru-gradina-100-x-180-cm/p/8023324.

  3. Cu piscina e cam tricky. Trebuie sa aibă neaparat sistem de filtrare și clorare al apei, altfel o sa faci mormoloci după prima săptămâna. Eventual, ceva cu care sa o acoperi. De asemenea, gândește-te cum o umpli, dar și cum/unde o golești.

    Despre grătar, depinde de ce model. Personal, nu îmi plac cele americane, acoperite, gen cuptor. Îmi plac cele clasice, cutie cu un grătar pe ea. Dacă vrei sa mergi pe varianta asta, găsești prin piața Obor sau pe la târgul din Vitan niște băieți care fac. Și le fac destul de mișto, solide.

    Dacă vrei varianta americană, am vazut ceva pe la Metro, dar erau destul de scumpe. Nu știu dacă băieții din Obor ar putea sa facă ceva custom, un grătar american, dintr-un Butoi de bere sau dintr-o butelie de aer comprimat, de camion.

  4. #12

    Gratare gasesti la metro de toate tipurile si marimile. Daca nu faci focul cu lemne, ceea ce oricum nu e recomadat, nu il lasi in ploaie si ai cat de cat grija de el o sa te tina cam 2 ani dar avand in vedere pretul nu e o problema sa il schimbi.

    • #13

      Eu il am pe asta de anul trecut si nu are urme majore de uzura , folosit in medie cam la 2 saptamani, inclusiv iarna. Singurul minus ar fi rotile care nu sunt cele mai stralucite dar cum mut gratarul de 2 ori pe an nu ma deranjeaza.

      www.compari.ro/gratar-c4168/tarrington-house/calgary-p363486467/

      Tarrington este brand metro din cate stiu, cel putin doar acolo l-am vazut.

    • #14

      E o mizerie sinistră. După 2 ani a trebuit să bag peria, deruginol și sudură in el. alea sunt grătare pentru gagicile grijulii.
      Ceva simplu, rezistent, din materiale durabile la preț ok, să te doară la cocar că ploo pe el

    • #16

      exact asta il am si eu. Cumparat de vreo 2 ani din Leroy Merlin, la acelasi pret. L-am tinut afara in ploaie si zapada, nu mai arata ca in prima zi, tabla de jos care tine jarul e cam coapta, dar e inca utilizabil minim un an, poate doi.

    • #17

      Acest model il am de 4 ani, recomand. Trebuie husa insa.

    • eu am ceva de genu asta, nu aceeasi marca, nu la fel de scump. Pare ok 🙂

  5. #19

    Eu o am pe asta de 2 ani. Se comporta bine. O duce cel puțin încă 2 ani. Ușor de curățat și întreținut. Încăpătoare pentru 2 persoane mature. Mulțumit de ea. www.dedeman.ro/braila/piscina-cu-cadru-metalic-intex-28202np-rotunda-305-x-76-cm/p/7055710

    • #20

      Glumesti. Aia nu e piscina, e lighean.

      Ce anume fac “2 persoane mature” in ea ? spala rufe ?

  6. #21

    www.dedeman.ro/sibiu/gratar-gradina-cu-carbuni-premium-r-3172-demontabil-otel-cu-roti-67-x-40-cm/p/7053456

    L-am cumparat anul trecut, e super solid si bine lucrat. Am facut chiar si un ceaun in el.

    Bafta!

    • #22

      Și eu îl am tot pe ăsta, dar varianta cu picioare fixe, fără roți. Îl am doar de 1 lună dar sunt mulțumit de el. Stabil, construcție solidă, nu e prea mare, tot ce trebuie. Abia aștept să fac și ceva la ceaun.

    • #23

      Vrei să râd? E masa de rumeguș și carton presat de la Ikea pe care țin laptopu

    • #24

      Ionut M, da vezi că Jupiter nu cred că-i cea mai mare planetă din sistemul nostru, totuși. Și de la întâi cred că iar scumpesc ăștia gazul. Mă duc să stau undeva.

    • #25

      @Alin
      Am cumpărar materiale bune și i-am dat unui nene sudor banii pe manoperă și mi-a făcut o jucărie pe care o las nepoților.
      Problema grătarelor din comerț esye că dacă plouă pe ele in 2 ani se duc dracu.
      La al meu am picioare detașabile și îl ridic până la 80-90 cm.
      Sunt pârlit cu blide proaste.

  7. #26

    Recomand piscina Intex cu cadru. Au la Jumbo la 999 lei la diametru de 4.57 m (stiu, putin mai mare decat ai zis) si adancime apa 91 (aprox 14 mc de apa) sau la dedeman la 1300 lei la acelasi diametru dar adancime apa aprox 1.1 m (aprox 16-17 mc de apa), model 26726NP. Exista panouri solare tot de Intex care se conecteaza la filtru si care de incalzit incalzesc decent apa. Ce nu mi-a placut a fost filtrul de la pompa care in varianta cum vine din cutie trb sa speli cel putin saptamanal filtrul si cam la 2-3 sapt sa il inlocuiesti (filtru A de la Intex). Mai e varianta sa iti iei separat un filtru cu nisip care teoretic e mai low-maintanance. Atentie la tratarea apei, vei avea nevoie de dozator pt clor, tablete de clor, floculant si algicid si sa dai cu ele saptamanal. Plus curatarea fundului bazinului unde ai nevoie de un kit de curatare cu perie si aspirator manual (recomand sa iti iei si skimmer – da, tot intex – usureaza viata). La filtru mai ai varianta de a trece pe filtru cu apa sarata, dar pt mine momentan e SF.

  8. #27

    Neata – mi-ai starnit foamea! Eu folosesc (a se citi, forjez) acest gratar Weber – ti-l recomand cu toata increderea. O sa detaliez avantajele imediat (dezavantaje nu am constatat).

    Versiunea si cu smoker.

    Revenind la primul – in 9 ani de zile am facut pe el tot – de la vinete si ardei, la cefe de melc si coaste de crevete. Marele avantaj este ca i se poate regla debitul de aer cu o precizie excelenta, asadar ai control fin la temperatura de coacere. Se curata foarte usor, grill-ul din dotare e inca tzipla. Si cenusa se curata usor, cu mizerie minima lasata in urma. Sub aspectul aprinderii, de obicei folosesc bricheti, dar se descurca si cu somoioage de ziare (cine mai are ziare azi). Capacul e perfect etans, astfel incat daca inchizi ambele prize de aer se inabusa imediat si salvezi la carbuni. Bine, pana cand vin niste prieteni in vizita si copilul lor dibaci iti stropeste grillul incins la 300 Celsius cu furtunul – atunci o sa inceapa sa fumege constant, dar tot e miez :). Pofta buna!

    • #28

      Weber d’sta am si eu. Acum ma gandesc ca trebuia sa dau ceva in plus (nu mult) si sa imi cumpar varianta putin mai mare dar mai important este ca ala are si termometru. Apropo foloseste cineva termometru sau e doar nice to have ca sa stiu daca sa ma oftic sau nu!

  9. #29

    In ceea ce priveste gratarul ti-as recomanda sa le eviti pe cele cilindrice sau semisferice, pentru ca vei pune destul de multi carbuni pe centru si nu se distribuie uniform carbunii.

    • #30

      Boss, cateoda bu ai nevoie de direct heat sub un pui de exemplu si atunci e chiar bine sa ai o zona fara carbuni sub ea. Dar pr asta iti trebuie o suprafata mare a gratarului. Asadar nu recomand cele dreptunghiulare, desi am avut si d’alea sunt mai multumit de cele circulare.

    • #31

      Eu am d-asta cilindric (si ieftin) si mi se pare excelent. Carbunii stau intr-o tava cu inaltimea reglabila si caldura se distribuie suficient de uniform. Am facut si indirect, ruloul/halca de carne in centru si carbuni la capete, a iesit perfect. Decat sa dai sume mari pe gratare sclifosite si sa descoperi ca nu faci pe ele decat traditional, ca in rest e prea multa munca si dureaza prea mult si termini berea pana pui masa, mai bine d-asta ieftin.
      Recomand si o cana d-aia de aprins carbunii (chimney starter), cea mai buna inventie de la gratar incoace.

  10. #32

    Iti recomand sa iei un kettle, daca vrei sa ai si gratar si smoker (poti sa-l folosesti si pentru gatit cu caldura indirecta).

    www.hornbach.ro/shop/Weber-gratar-cu-carbuni-Original-Kettle-Premium-57-cm-negru/5633696/produs.html

    Eu nu am, am doar reverse flow smoker si e facut in regie proprie, pentru ca unul de cumparat care sa fie atat de solid e extrem de scump, dar e pe lista lui Mos Craciun.

    • #33

      O poza cu ce folosesc eu:
      imgur.com/a/2ZQi6aQ

      Carnea gatita la smoker e fantastica, daca tot dai banii, e pacat sa iti iei doar clasicul gratar la care sa faci mici.

    • ce dimeniuni ai la anvelope?

    • #35

      Atentie Weberul ala e superb dar NU e smoker!

    • #36

      Confirm si eu, merita efortul sa faci rost de un gratar-smoker, nimic nu se compara cu o halca de carne gatita lent cateva ore si apoi afumata.
      Si nu trebuie sa stai sa o pazesti, poti sa faci orice altceva in timpul ala.

      photos.app.goo.gl/V8iHWjQPFJACBMdE8

      Uite unul aproape de tine:

      www.olx.ro/oferta/gratar-american-tip-bbq-grill-IDd1kHK.html#6556ab19d2

      cu mentiunea ca afumarea o faci dupa ce s-a gatit carnea, dai jarul la o parte si pui pe el aschii de afumare ude.

    • #37

      @vali 44, dar iarna iau 44,5, sa-mi incapa si ciorapi mai grosi

    • #38

      Astea sunt rotile, eu le-am luat de la un magazin local:
      www.pestre.ro/roata-de-roaba-350-8-gf-0106-gri-cu-ax-1244_117539/

    • #39

      vazand pozele astea imi dau seama ca nu am trait pana acum in lumea cea buna. smoker sa fie atunci ! ceva detalii despre tipuri, la ce trebuie sa fiua tent cand cumpar unul ?

    • #40

      Nici un gratar nu bate discul flde tractor.Faci de toate,intr-o singura transa-carne,legume,cartofi prahiti,mici.Fara gust de fum si fara parti arse.Usor de intretinut,ieftin,te tine o viata.

    • #41

      Sunt doua tipuri de smokere din astea cilindrice, offset si reverse flow. Alea offset au cutia pentru foc intr-o parte si cosul in partea opusa, fumul calatorind prin cutie dintr-o parte in alta, pe cand cele reverse flow au si cosul si cutia pe aceeasi parte, fumul calatorind pe sub o placa metalica aflata sub gratarul care tine carnea, ajunge la capat si se intoarce peste carne catre cos. Eu am ales reverse flow pentru un control mai usor al temperaturii, pentru ca la offset se poate incalzi prea tare partea de langa cutia de foc si atunci mancarea de acolo se face mult mai repede decat in capatul opus. E important sa fie cat mai groasa tabla pe el (eu am pus placa metalica de jos de 8 mm grosime), mai ales daca nu te prea pricepi, pentru a-ti oferi putina inertie termica in cazul in care se mai slabeste focul si tu nu esti atent.

      Pe langa astea, mai sunt smokerele la care focul se afla sub carne, dar nu stiu ce sa zic despre ele prea mult.

    • #42

      asa e tenneker, are cutia in laterala si cosul in cealalta parte. daca reusesc sa il montez…

  11. #43

    Noi ne gândim sa luam o piscina pe cadru metalic Intex și sa o ingropam. Sunt tutoriale pe YouTube despre toți pașii ce trebuie urmați. Ma întreb însă dacă iarna trebuie strânsă, caz în care trebuie sa găsim o soluție practică sa astupam ditamai groapa în fața casei.

    • #44

      Mai bine strangi si iti iei una ingropata. Unele au si sistem de acoperire, pentru iarna. Costa o droaie de bani, dar daca vrei ceva permanent si sa nu stai cu gauroiul in curte iarna, cred ca e de preferat asa
      www.dedeman.ro/ro/piscine-ingropate/c/558

  12. #45

    Piscina Intex cu cadru metalic, folosita in al treilea an si e ca noua. Sa iti iei separat pompa pentru filtrare, cu nisip. Este mult mai buna decat cea care vine cu piscina, pui aprox 10 kg nisip in ea si nu ai griji o vara intreaga: www.dedeman.ro/bucuresti5/pompa-filtrare-apa-filtru-vana-6-cai-pentru-piscina-4-mc/h-accesorii/p/7029180

    Te sfatuiesc sa iti iei clor si floculant de la un magazin profesionist de piscine. Sunt mai scumpe fata de cele din Dedeman sau alte magazine mari, dar nu se compara calitatea si rezultatele.

  13. #46

    Am folosit (si tot neamu’) si recomand neaparat leagan. Eventual cu minim doua locuri (sau mai multe leagane apropiate).

  14. Trambulina. Copiii au nevoie de miscare, si nu stiu pici care sa nu fie topit dupa trambulina.

    E faina si pentru adulti.

    • #48

      De preferat una SH. Am avut eu, se plictisesc repede, am vandut-o dupa 1 an.

    • #49

      Si pentru un plus de distractie sa montati pe trambulina un furtun in genul asta www.gradina-fericita.ro/media/com_eshop/products/resized/image_5a93f56097ab9_goldenspray-500×500.png .

    • #50

      Bai…voi vreti sa scapati de copchii sau cum??…trambulina sh, apa sa-si rupa gatu…pe bune??

    • #51

      @Romeo, mai lipsea sa zici sa nu-si ia nici gratar sau piscina c-o fi, c-o pati…

    • #52

      @Romeo, google “trampoline sprinkler” si da-i pe imagini.

    • #53

      mda…deci incercati pe viu sa urcati intr-o trambulina dupa o ploaie fara adidasi(cine plm sare in trambulina cu papuci)
      cine naiba ia o trambulina sh unde pot ceda o gramada de chestii…arcuri slabite, plasa aia daca prinde un inghet e fantezie pentru un copil de 30 kile daca face o “ghiulea”, stalpi de sustinere slabiti…dar na, sunt eu mai “nebun” la cap cu piscina, trambulina de 3m si gratar in aceeasi curte.

    • #54

      copiii sunt innebuniti dupa trambuline numai cand costa 10 lei/5 minute. daca e in curte, o ignora cu succes

    • #55

      been there, done that

  15. Salut. Am scris aici ( mihai.stescu.ro/2013/02/piscinele-supraterane-un-vis-accesibil/ ) un articol despre piscine supraterane. Iti recomand una cu cadru din tabla și eventual dacă găsești cu filtru cu nisip. Dacă ai nelămuriri, te ajut cu drag.
    Mai sus se vorbea de trambulina. In astfel de piscine nu se sare niciodata…

    • Nu-nu-nu. Nu trambulina de sarit in piscina. Trambulina “normala”, de joaca. In care țopăi. Mor copiii după ea.

  16. #58

    intrebare: de ce nu vrei un gratar de caramida? Mi se pare ca are urmatoarele avantaje fata de toate celelalte de mai sus:
    – nu trebuie sa ai grija de el sa il feresti de intemperii
    -nu sar scantei pe langa atunci cand faci focul
    -nu ninge / ploua pe carne
    -nu vine tot fumul spre tine

    • #59

      Pentru ca un grătar de cărămidă decent construit de un meseriaș începe de la 3-4000 lei?

    • #60

      nu, pentru ca nu poti tranti chestia aia pe un gazon pe care il detii doar temporar.

  17. #61

    Am avut piscina Intex, modelul de 7 pe 3 pe 1.3 – www.emag.ro/piscina-cu-cadrul-metalic-intex-ultra-frame-732x366x132-cm-salinizator-aw-28364a/pd/DNPW4KBBM/

    E perfecta pentru balaceli, dar cam putin adanca (iti ajunge apa pana la buric, pentru ca niciodata nu o umpli pana la buza).

    Dupa vreo 3 ani in care si-a facut treaba cu brio am donat-o si mi-am facut piscina clasica.

    Alea rotunde sunt niste glume proaste, cu apa pana la genunchi.

    Sunt bune doar pentru copii. Decat una din aia, mai bine iti iei niste ligheane.

    Cat despre gratare, orice gunoi din Dedeman, cu un milion, isi face treaba.

    La banii aia, le poti considera de unica folosinta (si de te tin doar un sezon, e ok).

  18. #62

    Te-ai mutat? Nu am gratar metalic dar cand cautam cele mai multe variante le-am gasit la Hornbach.

  19. #63

    Gratar
    Nu as da 1800 lei pe un gratar metalic nici sa ma bati
    fabricadegratare.ro/gratare/gratar-curte/

    Arzator
    In 5 min ai jar cu carbuni
    www.hornbach.ro/shop/Arzator-multifunctional-inclus-2-cartuse/8369668/produs.html

    Piscina
    Eu asa ceva am de 3 ani si sunt foarte multumit. Orice ai lua, sa fie cu cadru metalic.
    www.dedeman.ro/bucuresti1/piscina-cu-cadru-metalic-bestway-56441-dreptunghiulara-cu-pompa-de-filtrare-404-x-201-x-100-cm/p/7043992

    Filtru piscina
    Filtru care vine cu piscina in general e de 2 lei. Cel cu nisip isi face treaba foarte bine.
    www.hornbach.ro/shop/Sistem-de-filtrare-cu-nisip-4-0-mc-h/8722630/produs.html

    Chimicale piscina
    Ai la Hornbach in zona de piscina tot ce iti trebuie. Este foarte simpu, ai pe cutie toti pasii : reglat ph / dezinfectare / combaterea algelor / floculare / curatare
    www.hornbach.ro/shop/Timp-liber-in-gradina/Piscine-accesorii/Ingrijire-curatare-piscina/Solutii-curatare-piscina/S19925/lista-produse.html

    Incalzire piscina
    OKU Panel www.olx.ro/oferta/panouri-solare-de-incalzit-piscine-oku-IDMfFF.html
    Prima baie am facut-o pe 15 aprilie. Acum 2 zile cand afara erau 32 de grade, apa in piscina avea 29 – 30 grade. Am 6 panouri instalate pe acoperisul unui foisor. Apa este filtrata si plimbata prin ele de filtru de mai sus.
    Anul trecut am incercat incalzire cu teava PEHD de 32 in lungime de 200m. Nu se compara.

    Tot ce e mai sus le am si le folosesc. De-a lungul timpului am testat tot felul de variante si la asta am ajuns.

    • #64

      Mici completari.

      == Gratar
      Eu asta o sa iau in curand www.hornbach.ro/shop/Tenneker-Smoker-XL-Gratar-cu-carbuni-si-afumatoare-suprafata-gatit-98×44-cm/5849121/produs.html
      Este un gratar cu afumatoare. Mai e o varianta mai mica de 1600 lei. O sa iau in functie de grosimea tablei. Mi se pare un pret bun pentru ce ofera.

      == Piscina
      Foarte important de unde o vei umple. Stiu ca pare misto una de 17000L, dar daca o vei umple de la retea sau de la un put de uz caznic vei sta o saptamana sa se umple. In cazul in care va trebui sa o inlocuiesti, e nasol. La fel de important este si unde o vei goli. Eu pe a mea de 6800L o umplu in o ora jumate de la put si am unde sa o golesc. Nu imi trebuie mai mare, ca nu vreau sa inot in ea ci doar sa ma racoresc.

      == Chimicale
      Cu cat e mai mare, cu atat va trebui sa pui mai multe chimicale. Pe instructiun ai ml la 10T.

  20. #65

    Despre grătare, în special despre cele care au sau permit și afumare aș putea, ardelean fiind la baza adn-ului, să îți vorbesc o zi sau două fără să mă întrerup sau să beau apă, la fel și despre pregătirea și tehnica de afumare a produselor. Mă rog, o bere ar merge …
    Din păcate, grătarele alea miștoace pe care le-am găsit sau văzut pe la americani nu sunt aduse în EU, sunt mari și grele. Toate grătarele similare făcute în Europa sunt clone făcute din tablă mai subțire, mai mici si mai puțin rezistente. De prin anii 90 oricum trendul a fost să se treacă pe cele cu gaz, probabil ca societatea evolua și în zonele metropolitane dacă făceai gratar cu carbune îți trimiteau vecinii poliția pe cap, cum mai fac și acum cănd fac bombardierii petreceri prin te miri unde. Așadar, cele mai tari grătare se fac cu gaz, și cel puțin pentru mine ies din discuție, deși sunt cele mai aspectuoase și rezistente. O struțo – cămila, un hibrid, apărut tot prin anii ’90, a fost grătarul cu gaz la care puteai pune piatraă de lava peste arzatorul de gaz, dădeai drumul la foc, încingeai până la roșu piatra, opreai gazul și voila, aveai grătar cu cărbuni. Era o chestie de compromis, să zicem, dar gustul nu era niciodată același cu cel obținut cu un grătar cu carbuni. Hibrizii gaz-cărbuni au fost și mai rari.
    Am văzut că unii colegi au recomandat câte ceva înteresant, dar cred că nu au folosit vreunul sau, în fine, probabil foarte puțin. Unul din criteriile de la care trebuie să pleci este suprafața de grătar. Una este 48 x 41 cm, alta este 98 x 44 cm. Urăsc cu înverșunare grătarele rotunde, nu m-am înțeles niciodată cu aranjatul fripturii în cerc sau cu temperatura neuniformă pe margini – dar vreau să înțelegeți că este doar părerea MEA. Gratarele cu formă dreptunghiulara mi se par mult mai utile. Cele cu afumătoare laterala sunt ok, am căutat mult timp pănă am gasit unul în Germania. Asta acum câțiva ani, nu era oferta atât de diversă la noi. Se mai găsesc grătare foarte tari, cu capac și foarte rezistente, care însă nu au afumătoare – dacă găsești așa ceva te pot învața sa faci un generator de fum, sunt 7 ani de cand am trecut la așa ceva și este o soluție mult mai utilă decât soluțiile de afumat cu vatră închisă sau deschisă.
    Daca e sa alegi ceva din Hornbach m-aș opri la acest model:
    www.hornbach.ro/shop/Tenneker-Smoker-L-37-5-x-78-cm/6830906/produs.html
    sau varianta mai mare:
    www.hornbach.ro/shop/Tenneker-Smoker-XL-Gratar-cu-carbuni-si-afumatoare-suprafata-gatit-98×44-cm/5849121/produs.html
    În trecut aveau și niște Landmann care copiau ceva marcă din US dar văd că nu mai există.
    Dacă vreodată o să îți faci gră tar de căramidă, am si pentru acel tip câteva proiecte în cap, unul făcut după sfatul meu este utilizat bine-merci din ’98 fără întrerupere, deși proprietarul s-a implicat cu două idei proprii și i-a castrat cel puțin una din posibile utilizări.
    Doar dacă ești de acord îți pot trimite pe W.app poze cu afumătoarea făcuta de mine si căteva din produsele finite, ca să te convingi că nu vorbesc din gugle sărci.

    • #66

      Si eu vreau sa construiesc vara asta un gratar de caramida si multa lume mi-a zis sa am grija cum il fac, pentru ca la ei le vine fumul in ochi in loc sa iasa pe cos. Ai ceva sfaturi pentru constructia unuia care sa evacueze fumul cat mai bine?

      Cat despre tehnici de afumare, sunt ochi si urechi. Te referi la gatire prin afumare sau afumare pentru conservarea alimentelor? In orice caz, daca ai timp si poti detalia, iti multumesc. Eu am luat pana acum sfaturi pentru afumat de la americani pe youtube si un masterclass cu Aaron Franklin, dar sunt curios ce metode mai sunt.

    • #67

      Ce ar mai trebui să iei în considerare când îți alegi grătaruL: clapetă de tiraj reglabilă, eventual să aibă pe capac si un mic coș de fum care să faciliteze tirajul, un termometru pe capac, dacă vrei să controlezi temperatura din tiraj (se poate pune foarte ușor ulterior, costă 25 de lei), suprafața de gătit (grătarul) să fie bine fixată astfel încât să nu “joace” în timpul utilizarii, să poată fi scos ușor în vederea curațării, să ai acces facil sub grătarul de cărbune ca să poți scoate cenușa (unele modele au o tavă care culisează în exterior, o soluție ok), de aprciat si grătarele care au dedesubt un mic borcănel sau recipient pentru colectarea de grasimi sau lichide, utile sunt si suprafețele laterale sau frontale pe care poți pune un vas cu carnea pentru prăjit sau farfurii cu legume (plus un suport de care să agăți ustensilele folosite), foarte util este si un gratar superior (in capacul gratarului) pe care poți pune un rând de friptură să o menții caldă păna se prăjește tura a doua.
      Cănd o să ajungi la afumare o să discutăm atunci de chips-uri de import sau cum sa le faci tu, ai o satisfacție mult mai mare să utilizezi arome proprii, de exemplu la o ceafă de porc cu afumare la cald să începi cu fag și sa pui pe final puțin prun, pentru o aromă mai standard, sau cireș pentru o aromă mai dulce 🙂

    • #68

      +1 guest post despre afumare

    • #69

      Dada, subscriu la doritorii de guest post de la omul asta. Un articol luuuuuung cat o afumare de 9 ore.

    • #70

      sunt de acord, si eu sunt interesat de un specialist

    • #71

      Mă gândesc serios să scriu ceva, să îmbin și ce vrea Arhi și ce s-a mai cerut – cu siguranță va fi ori un articol extrem de lung, ori în mai multe părți. Avem spălare, sărare/saramurare, zvântare, marinare dacă este cazul, afumare la cald, afumare la rece, tipuri de lemn și la ce tip de carne se pretează fiecare, de ce nu principiile funcționării unei afumători, metode de construcție, vatră de fum sau generator de fum, recipient de aprins carbunii, îmbunătățirea unui gratar cu capac la care i se adauga funcția de afumare … și mai sunt, tipuri de marinadă sau cum sa faci un sos barbeque … doar imaginați-va niște coaste de porc ținute în marinadă peste noapte, facute la grătar cu cărbune la foc mic, în timpul ăsta afumate cu cipsuri de stejar și pe ultimele 2 întoarceri pe gratar unse cu sos barbq …

    • skyler, la grătarele de cărămidă, principala greșeală pe care o fac cei care le construiesc este că nu le fac destul de adânci, de aia jumătate din fum îți vine în ochi. a doua boală să îl facă lung, pentru că o dată pe an vin 20 de persoane la masă și trebuie să facă grătar pentru toți odată.

      așa ceva e best: 50cm adâncime, 70-80 lungime. nu ai nevoie să faci într-o singură sesiune 200 mici.
      i.imgur.com/0fSprar.jpg

    • #73

      “Despre grătare, în special despre cele care au sau permit și afumare aș putea, ardelean fiind la baza adn-ului, să îți vorbesc o zi sau două…”. Ce-i cu graba asta?

    • Du-te, bai, cu coastele tale de aici, ca m-am umplut de bale.

  21. #75

    Piata Obor, la casutele din lemn, inaintea intrarii in piata, pe stanga, venind din Pantelimon. Sunt niste baieti care vand gratare, ceaune, vase din fonta, etc. Eu l-am luat de la ei, acum vreo 4 ani, facut custom – aprox 120×80 cm, roti ca sa-l muti mai usor, separator pentru jar daca vrei sa faci mai putin (il transformi intr-un gratar mai mic), mai inalt, demontabil. A costat atunci 350 lei, nu stiu preturile actuale. Acum le fac ei direct cu roti. Poti sa iei gata facut, dar cred ca mai fac si custom, daca vrei altceva.

  22. #76

    Gasesti in targ, sau daca cunosti pe cineva sudor/mester iti face un gratar din tabla de INOX+grill-ul efectiv din bari de INOX, cu gauri de aerisire, picioare tot la fel de inox (eventual desurubabile dar astea se strica repede) de il lasi mostenire.
    Am unul cred ca de 10 ani. Il lasi in ploaie, faci focu cu ce vrei tu si nu are treaba.
    Dar sa fie facut solid tabla groasa, sarma groasa pe grill. in functie de mester si de dorinte iti poate face si un capac sau diverse accesorii, 2-3 pozitii pentru grill etc…. 😉

    Repet daca e material solid si nu tabla de cazan il lasi mostenire.

    • #77

      Nu cred ca e genul de om care sa umble print targ, si nici pe la sudori.

    • #78

      Salut Cetin.
      Eu o am pe aceasta din poza de 3 ani (Intex 550x274x132cm). O recomand dacă ai spațiu și neapărat sa ai o platforma betonata sub ea ( întra 20 mc apă).
      Am avut și rotunda in primul an dar înălțimea de maxim 80-90 cm de apa efectiv nu m-a mulțumit.

      imgur.com/a/1LVVogI

  23. #79

    +1 la Intex cu cadru. Recomand insa sa-ti iei un filtru cu nisip – cu filtru ei de hartie nu prea faci treaba. N-am cum sa-ti dau poze ca nu sunt instalate inca…
    Gratar – eu am unul de genul: www.hornbach.ro/shop/Tenneker-TC-Barrel-Gratar-cilindric-cu-carbuni-suprafata-gatit-69×45-cm/8817845/produs.html . Il am de multi ani – insa i-am schimbat jumatatea de jos intrucat de la stins focul cu apa a ruginit. Am comandat unui sudor meserias o cutie din tabla de 3 si aia a fost ( e bine merci de cativa ani – cred ca 5). Il vopsesc cu vopsea rezistenta la temperatura 1 data pe an.

    Ce-ti mai recomand – o soba racheta ( eventual cu adaptor pt peleti) . Gatesti la ceaun diverse chestii care ies super misto ( in Ceaun de fonta recomandabil ). Noi am facut: sarmale, mamaliga, fasole cu ciolan, tochitura, pomana porcului etc. Poti face si grill, sau diverse mancaruri la tigaie. Daca te intereseaza – iti dau in privat poze + link de unde sa-ti iei. Vara – e da shit… ca nu-ti incalzesti bucataria, gatesti afara…

  24. #80

    Si eu studiez treaba cu piscina si crsd ca o sa incerc una ingropata din otel, dupa o discutie cu un amic care are asa ceva de 3 ani. Se gasesc pe net la preturi decente vs o piscina clasica. Look it up.

  25. #81

    Webber – in decembrie face 10 ani de stat numai afara, fara huse sau prostii. Folosit saptamanal vara. Arata ca nou la exterior. Doar daca te apropii gen la 10 cm si cauti atent vezi ca e vopseaua un pic crapata prin locuri. Crapata, nu sarita.

    Usor de curatat (toata cenusa pica intr-un fel de faras de sub gratar) usor de mutat (nu cred ca are mai mult de 5-6kg toata magaoaia plus ca are si roti) si poti face inclusiv chestii la capac (merge aerisirea bine.

    Am dat 900 lei acu 10 ani. N-as putea spune pretul actual 🙂

  26. #82

    Recomand piscina asta.. daca ai loc de ea in curte si in buget.

    www.dedeman.ro/ro/piscina-cu-cadru-metalic-intex-26352np-dreptunghiulara-cu-pompa-de-filtrare-549-x-274-x-132-cm/p/7029867

    Asta daca vrei sa stai si in picioare in apa. La 76 de cm inaltime, o sa iti vina apa fix pana la p**a.

  27. #83

    Iti dau sugetia, testand (cumparate) 3 gratare stand la curte de 4 ani. Cerinta mea principala, grillul, partea pe care pui carnet sa fie de otel cromat, nu fonta, nu fier… alea daca le lasi in ploaie sau pur si simplu afara ruginesc INSTANT (dupa prima folosire) si ai sa freci la ele pana iti iese pe ochi.

    Asta il poti lasa in ploaie, vant, zapada, sa nu il cureti 10 luni, dai oleaca cu o perie si un burete si e ca nou. Totodata este extrem de solid, tabla groasa, este extrem de usor de asamblat si ca avantaj are suport pentru ceaun, stiu nu are afumatoare, dar sincer afumatoare la gratar e crap.

    www.dedeman.ro/ro/gratar-gradina-cu-carbuni-premium-r-3172-demontabil-otel-cu-roti-67-x-40-cm/p/7053456

    Un alt avantaj, este faptul ca grillul are o marime standard si il poti inlocui daca e ceva.
    www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=+Gratar+simplu+Landmann%2C+metal%2C+67+x+40+cm+

    PS: e destul de greu, cand ajunge poate te ajuta cineva sa il cari sa nu iti rupi spatele 🙂

    Gratar si afumatoare care sa fie ok te duci undeva peste 2000 lei 🙂

  28. musai capac bre
    io am unu d-asta tub. Avantajul e simplu: intr-o parte stau carbunii si se face carnea frumos. In partea ailalta sta carnea la caldura. Ii mai dai cu putina apa sa nu se usuce si totu o frumos
    M-au omorat niste pui care scoteau fum ca dracu. Asa ca am scos pulpele de pe carbuni, le-am dat in partea ailalta si s-au facut la caldura indirecta perfect

    apropo. aici e 99sek, undeva sub 50 lei. Cana de aprins carbunii. Nu iti trebuie nimic in plus. O foaie de ziar si in 20 de minute ai carbunii aprinsi

  29. #88

    Piscină intex 430 diametru parca. Recomand “îmbrăcarea” ei cu scândură.
    Eu am ingropat-o circa 30cm si a ramas afara 1 metru inaltime ( are in total 130cm inaltime). Lemnul cu stâlpii m-au ajuns undeva la 800 lei. Trasul scânduri 100 lei la un vecin, arsa cu arzător, data cu lac.
    Foto ibb.co/Qc4xSc9

  30. #90

    Daca ai instalatie solara de apa calda, piscina e “radiatorul” cel mai la indemina cind pufferul atinge temperatura maxima, nu iti mai trebuie nici o alta sursa de incalzit baltoaca. Am inteles ca acum se pot obtine fonduri de la primarii pentru instalatii solare… La gratar nu ma bag cu sfaturi, dar la afumatoare pot sa zic ca daca vrei slanina afumata ca la bunica din Ardeal sau Banat e nevoie doar de un butoi de tabla, o vatra in pamint si un metru de burlan, iar ca scule o lopata, un flex, o bormasina, doua balamale si 8 suruburi. Adica sa iti faci o afumatoare rece.

  31. #91

    La piscina nu stiu, nu ma bag.
    Ca gratar eu am asta -> campinggrill.ro/gratare-cu-carbune/Gratar-carbune-Weber-Master-Touch-GBS

    (also reviewed pe vremea cand aveam blog www.bucatarulvesel.ro/prietenii-ne-au-bagat-in-randul-lumii/)

  32. #92

    Eu am de 1 an grătar de tipul asta: emag.page.link/4gcCxWb6rpWAHFwo9, l-am cumparat cu ~ 300 lei din Penny. Al meu are in plus grilajul decupat circular in mijlocul lui si il pot folosi si ca pirostrie pentru ceaun, alimentarea cu lemne se face prin usa frontala.
    Marele lui avantaj e faptul că poti controla temperatura prin ridicarea sau coborârea extrem de usor a jarului, fără să trebuiască să ridici tot grilajul cu carnea pe el… Alt avantaj e scoaterea usoara a cenusii din tava de dedesubt. Am făcut tot felul de bunătăți ținute inițial la căldură indirectă cu capacul pus si apoi pe grill cu capacul deschis. După 1 an arată destul de bine, s-a îndoit doar tabla perforata pe care stau carbunii.

  33. Echipamente premium pentru piscina:
    www.zodiac-poolcare.fr

  34. #94

    Îți recomand un grătar pe gaz. O sa îmi mulțumești mai încolo. Și eu eram gen”nu e ca ăla pe cărbune”. Mult mai ușor de folosit, fără dureri de cap cu cenușa, dacă ți se școala ca vrei sa faci un cârnat pe grătar rapid – fără d’alea stai sa fac jar, bla bla.
    Webber sunt “best of best” dar eu am un Outback care e excelent. Ii schimb pietrele vulcanice in funcție de cât de des îl folosesc (grasa carnea e), undeva la vreo 6-7 folosiri. Unii prieteni d’ai mei folosesc un fel plase in loc de pietre, alții “flavourers” cred ca se numesc – un metal in forma de V care colectează grăsimea și o arde dând fum.

  35. #95

    Incearca un gratar BROIL KING , sunt mai de calitate.

  36. #96

    Daca cunosti pe cineva in domeniu, (Ceronav sau altul) intreaba de pluta de salvare (liferaft) navala. Marimea depinde de numarul de persoane, nu e foarte inalta dar e rezistenta (chiar si SH) pentru ca se fac “revizii” periodice ori nu mai corespund noilor norme IMO ori chiar la locatiile de dezmembrare vapoare. (Alang, Gadani, etc)

  37. #97

    Nu pot sa nu remarc ce copii frumosi! Foarte faina ideea de casa pt ei, saved thei summer

  38. #98

    E reducere la kaufland la un gratar asemanator cu ce a pus vali la commentul #15. Asta seara era ~170 de lei. Eu il am de aproape un an, e destul de tzapan, e destul de mare, am afumat si peste in el. A stat si-n ploaie si se tine bine. N-o fi la fel de jmecher ca ala de la hornbach, dar e la 1/5 din pret.