Am urât masiv cozile. Fiind copil care și-a mâncat copilăria pe vremea împușcatului, coada, pentru mine, era veață. Trezit la 3 pentru iaurturi și lapte, pentru frații mici. Stat la cozi kilometrice de câte 3 zile la piața Amzei, așteptând un iluzoriu pui care putea să vină sau nu. Cozi de 10-12 ore la alimentara de cartier pentru ouă, cozi care, nu o dată, s-au terminat cu oameni în spital, de la înghesuială și lovituri. Jegul de responsabil de la alimentara nu vindea ouă decât pe la ușa din spate și acolo se formau cozi de sute de oameni. Coborârea de la ușă era o pantă de ciment lustruit, pe care trăgeau ăștia lăzile. Inevitabil, în înghesuială, cineva cădea cu ouăle pe panta aceea și, automat, se transforma totul într-un patinoar. Iar porcii râdeau înăuntru de fiecare dată când mai cădea cineva și, nu de puține ori, începea să plângă, pentru că alte ouă nu mai putea lua.
La cozile de la Amzei am aflat, de la vârstă mică, cât de animale sunt, cu adevărat oamenii, atunci când e vorba de mâncare sau viață. Cozile erau uriașe, se împresura chestia aia centrală din piață de câteva ori și durau câteva zile. În general, se primea, DACĂ se primea, marfă, vinerea. Cozile începeau de marți sau, dacă se apropia vreo sărbătoare, chiar și de luni. Se făceau liste care se transmiteau din mână în mână sau se lăsau copiii la coadă. Și cât stăteam acolo, îmi blestemam zilele, zeci de ore în care nu puteam să fac nimic decât să stau acolo, ca să nu îmi pierd locul.
Când venea carnea, de obicei pui (frații Petreuși, 2 la pungă, mici, schilozi, fără niciun gust, întotdeauna rebuturile care nu puteau fi exportate) începea omorul. Listele nu mai valorau nimic, veneau țiganii și spărgeau rândul, oamenii din față încercau să păstreze cordoane de oameni, cordoanele se luau la bătaie cu ciorile care, la final intrau peste cei dinăuntru, oamenii din spate realizau că nu vor mai prinde carne și începeau să se împingă, să ajungă în față, totul era un mol masiv care tălăzuia pe valuri de urlete de ființe care fuseseră, odată, oameni. Am fost călcat în picioare nu de puține ori de oameni care brusc, deveneau placizi și îmi ignorau corpul căzut, neîncercând nici măcar să mă evite, darămite să mă ridice de jos.
Aveam 15 ani la revoluție. Pensionarii care rup cozile acum la plata impozitelor, din prima zi, erau, probabil, mai mari decât mine cu maxim 20 de ani. Adică aveau 30-35 de ani.Oameni relativ tineri, care, nu-i așa, luptau pentru schimbare și care trecuseră prin cele mai crunte întâmplări posibile, care fierbeau oase de porc de câte 2-3 ori ca să facă ciorbă, care își vedeau femeile murind după avorturi făcute în casă, pentru că partidul voia mulți copii, oameni care ar fi trebuit ca, în primul rând ei, să lupte pentru a scăpa de tarele care ne-au dezumanizat și ne-au transformat în animale de povară pentru casta comunistă de la conducere.
Doar că, uite, nu. Oamenii stau ore întregi la coadă ca să primească reducere la impozit pentru plata în avans. Reducere pe care o primesc dacă plătesc până pe 31 martie. Impozit pe care îl pot plăti și online, și la magazine, la automate de plăți, la poștă, oriunde. Dar ei preferă să stea la coadă, unul în spatele celuilalt. Își aduc aminte, astfel, de vremurile bune în care singura lor problemă era să se încoloneze mai repede, la ordinul cuiva.
Uitați-vă la boșorogul ăla cu șapcă de YMCA ce mândru este el că a plătit tot, la oficial, nu la improvizații, pentru că e mai sigur, are dovada. Dacă îl întrebi cu cine a votat, ce credeți că va răspunde? Cum credeți că și-a educat copiii? Așteptați schimbarea, privindu-i ochii lăcrmimoși și mândri?
NOU
Romanian Rhapsody
NOU
Gara Bucuresti, 2018. Cozi interminabile la ghiseele unde trebuie sa te apleci, sa te auda tanti. Nimeni nu foloseste lucrarea diavolului de langa. Acolo trebuie card care invers e drac si noi suntem cretini ortodocsi.
NOU
Multi care merg cu trenul fie sunt studenti, pensionari sau alte persoane care au diverse gratuitati. La aparatele alea ,din cate stiam eu, nu exista vreun mecanism prin care sa cumperi bilete cu reducere. In rest merg bine aparatele alea: am incercat si in Bucuresti si in Brasov.
NOU
Apa-canal Sibiu. 2019. Nu ai posibilitatea de a primi factura Online. In posta fratiuq. Futu i in gura.
NOU
idem polaris cta , firma de gunoi a famigliei mazare-strutinsky- porcusor, vin facturile cu postalionul in 2 sapat in acelasi oras, distractie mare daca ai firma, le inregistrezi luna viitoare (altfel o factura neinregistrata e de rau,foarte rau ) si cu toate asta anafu nu numai ca ti le scoate dar iti da si amenda ca nu le-ai inregistrat cand trebuie desi le arati plicul cu data …nu-i intereseaza, ” trebuia sa te duci la sediul firmei sa le iei de acolo”, pam -pam, rezolvare de bugetar.
NOU
Decat sa te plangi pe net, mai bine mergi peste ei zilnic pana cedeaza.
NOU
hopa uite bujetaru, ce-ar fi tu sa suji cariciu? ps: facturile nu-s disponibile la sediu “ca-s trimise direct de tipografie”, in cel mai bun caz primesti un sold fara nici un nr de factura dupa indelungi cautari intr-un laptop ponosit, solutia e plata anticipata a cat crede consumatorul si apoi o regularizare anuala daca se face, daca nu banii raman la ei …si poate administratorii firmelor nu au timp si drum sa se duca la polaris ca asa vrea polaris, mai ales daca sunt din jurul constantei, de ex eforie, vara numai drumul e 2 h plus coada de la ghiseu. Ps: nici cu facturile la soferii lor nu a mers,ca cica “aia au alta treaba nu sa imparta facturi”
NOU
Asta cu vârsta am realizat-o și eu acum ceva timp și m-am îngrozit. Tot zicem de pensionari nostalgici după epoca de aur și votanți de hoți și corupți. Băi, pensionarii aceștia abia își începeau viața de adult când a început revoluția. Cum să fie nostalgici? Cum să aibă aceste apucături? Când a avut timp comunismul să-i îndoctrineze, să le intre în sânge, dacă acești oameni de 60 de ani acum, aveau doar vreo 30 atunci? Or fi existat copii și tineri pe atunci pentru care să fi fost ceva deosebit statul la coadă, foamea, lipsa apei, luminii, căldurii? Mă îndoiesc. Eu am trăit aproape 10 ani în anii luminați, ultimii 3 înainte de loviluție în București, când treaba devenise cam nasoală. Și am experimentat chestiile scrise mai sus și multe altele. Și urăsc acea perioadă și toate lucrurile legate de ea. Și atunci, cum ar fi ca, peste vreo 20-30 de ani, să mă trezesc împingându-mă la tot felul de cozi, aplaudând la demonstrații tot felul idioți care îmi aruncă în scârbă niște bani sau mâncare, votând și admirând niște hoți care mă țin în frig, poluare, gunoi? Exclus!
Nu, n-are cum, dăm vina degeaba pe comunism. Oamenii aceștia au fost așa imbecili mereu, la fel de imbecili și-au crescut și copiii, și nepoții, cei care acum nu știu să se descurce în societate, care au degeaba iphoane și smartfoane că nu se pot lega la șireturi fără ajutor. Explicația pentru numărul lor mare încă o caut.
NOU
Explicatia pentru numarul lor destul de mare ar putea fi “exterminarea” elitelor de catre comunisti si exodul “creierelor” care e in plina desfasurare. Lucrez in sectorul public, 85% din cei cu care am de-a face sunt cu iq sublimitar…
NOU
Am fost la coada continentului de pe vremea dacilor, fiti realisti….de aceea si ortotoxia si comunismul a “prins” atat de bine pe natia noastra…..natie puturoasa care nu se misca decat cu biciul…la 1907 trageam cu tunul in tarani, la londra exista metrou….despre ce sa mai vorbim ? Ca sunt si romani ok ? inteligenti si care emigreaza sau in mica parte raman aici ? Sunt, dar din pacate mereu au fost in numar prea mic pentru a putea misca societatea in ansamblul ei….asa a fost mereu, din pacate….
NOU
Moșul din poză e exact descrierea perfectă a statatorului la coadă rumân.
NOU
…si a sobolanului ciripitor la secu care si-ar vinde si mama ptr o repartitie la tv color sau “bilet in eforii”
NOU
Statul la coada este mai mult decat statul la coada, mai socializezi, te mai plangi, mai injuri guvernul…si mai trece juma’ de zi din viata ta amarata de pensionar.Asa sa platesti la un aparat care este farmecul, dureaza totul 5 minute si dupa aceea ce faci?
NOU
Mi-ai luat vorbele din gura. Acesti pensionari abia asteapta sa iasa undeva, sa se certe cu cineva, sa fie observati in societate. Parerea mea e ca duc o viata anosta si prin aceste “evenimente” se simt mai importanti, parca ii baga si pe ei cineva in seama, nu conteaza pentru ei ca asta inseamna sa-si plateasca taxele la stat.
NOU
Daaa, abia asteapta sa se puna la o coada (gen la Lidl) unde sa se frece de tine si sa te impinga de la spate .
NOU
Majoritatea sunt nostalgici, au pe “era mai bine inainte, pe vremea lui ceasca” in gura tot timpul pentru ca aveau o pila undeva si stiau ca nu stau la cozi, sau mama/tata era doctor/la aprozar/alimentara, etc si primea “atentii”. Am intalnit o gramada de specimene care nu gandesc mai mult de “eu ma descurcam atunci” si “era mai bine inainte”. Nu se gandesc la restul, care stateam la cozi si ne zbateam pentru o banana, un pui sau lapte. Asta ca sa nu vorbesc de ratii si salam cu soia.
NOU
Apogeul la treaba asta mi-a fost dat de un comentariu pe FB la o poza din aia cu o alimentara goala, unde plangeau romanii ca era greu, ca era foame, ca erau cozi. Well, vine una si zice ca doomne, nu mai mintiti tineretul, era mancare destula, ca eu STIU, ca am fost vanzatoare la Alimentara. Mi nu nat.
NOU
Pe oameni nu ii afecteaza de fapt atat foamea si frigul cat statutul lor social, mai bine spus pierderea acestuia. De foame si frig sufereau toti, era neplacut, dar era ceva trecator. Apreciau mai bine punga de potocale sau kilul de cartofi, atunci pe care puneau mana pe ea. Nici nu stiu daca faceau foamea propriu-zis, e posibil ca pana la urma sa fi mancat mai mult si mai prost. Principalele produse erau rationalizate, dar retrospectiv privind, daca imi aduc bine aminte, consumam cu mult mai mult ulei, paine, zahar, carne decat dupa revolutie, cand erau la liber.
Un vanzator, un taximetrist, o sora medicala, un medic sau un instalator, aveau un statut pe care dupa revolutie si l-au pierdut. Ce era un macelar inainte de revolutie si ce a devenit dupa? Cum sa nu fi devenit nostalgic. La nimic nu e omul mai sensibil deact la degradarea statutului sau social. Nu exista umilinta sau frustrare mai mare. Revolutiile se fac tocmai de catre aceste categorii decazute, nu de plevea mizera de jos, care nu are niciodata nimic de pierdut si nimic de castigat.
Cred totusi ca se pune accentul prea mult accentul pe lipsuri. Regimul a fost in sine odios, nu cred ca daca nu ar fi fost problemele cu mancarea si caldura nocivitatea lui ar fi fost mai redusa. Sclavia alieneaza si corupe, poate definitiv.
NOU
Eu chiar am făcut un sondaj cu privire la aceasta situație care se repeta în fiecare ianuarie. Am avut și ocazia având nefericita inspirație sa înmatriculez o mașină cam în perioada asta acu doi ani. Și explicația este destul de simpla as zice. Plictiseala și nevoia de a fi băgat în seama. În viata oamenilor ăștia nu se intampla practic nimic și nici nu s-a întâmplat mare lucru. Au fost întotdeauna duși de colo încolo. Și odată ce au devenit pensionari nici de dusul asta nu mai au parte. Și astfel orice prilej de a ieși din casa și de a interacționa cu cineva mai ales cineva “oficial” devine un eveniment major care nu trebuie ratat. Pe urma aceasta experienta neobișnuită trebuie povestita, analizata, sucita și rassucita pe toate părțile cu ceilalți colegi de leat.
Dacă aveți timp mergeți peste doua trei săptămâni la aceleași administrații financiare locale/ANAF și veți vedea cam aceleași fete. De data asta vin sa își scoată certificate fiscale sa verifica ca totul este în ordine. Și to asa la fiecare trei luni.
NOU
Exact. Asta cred si eu, sunt singuri si nu cele mai ascutite creioane din penar oricum…asta e singura modalitate care le trece prin cap ca sa iasa din singuratate. De aia se plimba toata ziua in RATB pe la piata din capatul celalalt al orasului, de aia se duc la piata in fiecare zi, lipsa banilor si nevoia de a gasi chilipiruri si a face economie este secundara la majoritatea dintre ei. Nici nu exista o infrastructura pentru ei, cluburi de seniori, etc, nici ei nu sunt educati sa socializeze sa isi umple timpul cu ceva constructiv. Si atunci asta fac…stau la coada. Acolo se simt in siguranta, sunt in elementul lor, le este familiar, sunt alaturi de oameni la fel ca ei, mai injura pe unul pe altul, se mai plang de diverse, si uite asa trece ziua si i-a auzit si lui cineva gura pe ziua de azi, s-a simtit important pentru un moment. Trist.
NOU
Sunt curios ce se intampla cu bugetul preconizat (inca se calculeaza, din ce am inteles) daca oamenii nu mai stau, brusc, la coada, si incep sa-si cam bage picioarele in plata impozitelor?
NOU
Pana sa apara posibilitatea de plata online sau in alte parti, faceam si eu coada la taxe si impozite in primele zile desi NU sunt pensionar si nici nu am apucaturi comuniste (urasc statul la coada); motivul era ca aveam liber de la Craciun pana pe 7 ianuarie (luam liber cand isi lua seful liber) si apoi lucram cate 12-14 ore pe zi, deci nu aveam cand sa mai vin, iar sa imi iau o zi de concediu ca sa le platesc lor impozitul chiar nu merita… da, era plin de mosi si babe precum cel din poza, rai din nastere, inraiti suplimentar de saracia in care isi duceau zilele si inveninati de televiziuni precum latrina trei… si ce discutii incepeau, geez, mama teoriei conspiratiilor, eu care nu aveam timp sa ma uit la TV ma si miram de unde pana mea se inspira astia si ce fumeaza… trist, oamenii astia vor creste alti oameni ca ei, rai, mici si veninosi
NOU
Eu am intrebat, de curiozitate, de ce se sta acolo, la coada, cand plăteam o amendă auto. Au zis ca au încercat să plătească si altfel, la automate sau la posta si le-a venit somatie acasa ca nu au plătit.
Mie mi s-a intamplat sa iau o amendă la Sibiu, sa o platesc la TAXE SI IMPOZITE SIBIU si sa imi vina somatie, acasa la bucurești. Acum 2 ani.
Am platit online tot, dar unii care stau la coadă, stau de frica, pt ca nu mai au încredere în nimic.
E adevarat ca ne place sa stam la coada, la orice, dar mai exista si exceptii reale, din pacate.
NOU
Asta pentru ca mijloacele lor de plata nu comunica intre ele, nu isi transmit datele. Am patit-o si eu. Dar am pastrat dovada in email si le-am aratat-o.
NOU
Nu are legătură cu tema de mai sus. Poate doar tangențial (fiindcă și atunci a fost coadă). Știe cineva ceva legat de plimbatul pensionarilor în Grecia, gratuit? Au mai plecat acolo? S-au mai întors? Dacă da, au fost mulțumiți, se mai duc?
NOU
Eu sunt mare fan plata online gen internet, energie electrica..etc dar in relatia cu minunatul STAT Roman surprizele neplacute au sanse mari de aparitie : amenda de circulatie care te trezesti ca este neplatita sau taxa de pod..nu mai repetam istoria cu plata prin sms care a fost un esec si multi sau trezit cu amenda.
NOU
In Timisoara abia din 14.01 incepe nebunia.
Am fost azi sa depun cerere pentru contul online si m-au trimis acasa. Trebuie sa revin in 14 cu cererea semnata.
NOU
Inainte de ’89 (si 10 ani dupa), Facebook se numea, simplu, “coada”.
NOU
De coada cu japca de la Doctor ce zici?
Am fost programat la ora 14.30 la doctor la clinica sante vie din brasov (asa sa se stie) pentru o consultatie. Am ajuns acolo la 14.15 si am stat pana la 19 ca sa ma vada doamna doctor.
Motivul? pai sa stau la coada. S-a intrat in ordinea in care s-a venit,nu in ordinea in care eram programati.
Am facut gura mare pe acolo,am cerut banii inapoi ca nu voiam sa astept 2-3-4 ore ca la spital de stat.Nimic,nu se poate deoarece banii au fost varsati deja in cont.
Dupa cine am stat la rand? Dupa 7 babe venite ,evident ,primele..cu 2-3 ore inaintea doctorului
NOU
de aia m am scos de la ultimul medic de familie. va rog sa va faceti programare. faceam programare, ajungeam acolo, da, se intra in ordinea sosirii. desigur, cu 100 de babe
NOU
Treaba asta e cu dus si intors. De exemplu, bunicamea s-a dus in octombrie 2018 sa isi faca programare la cardiolog, urmatorul slot disponibil era in februarie 2019. Poti sa fucking mori pana atunci. Faza e ca programarea respectiva nu era pe baza de trimitere, ci cu plata, ca altfel statea si mai mult.
NOU
Foarte fain articolul. Pe imbecilii astia nostalgici i as inchide intr un judet sa stea acolo la cozi si sa fie scuipati zilnic de psdistii lor.
Dincolo de asta este ingrozitor cati tampiti sunt in tara asta. Absolut ingrozitor.
NOU
Nu poți închide stătătorii la coadă într-un județ: locul perfect pentru ei e Bucureștiul.
NOU
Nu e numai vorba doar de impozite ci de toate celelalte: plati facturi, ridicat pensiile de la posta, de invatat minimul de baza la un telefon, nesimtirea lor de dimineata in autobuz cand ei nu au ce face, nu mai lucreaza dar ingroasa randul in mijloacele de transport in comun si pretentia sa li se cedeze automat toate locurile, batrani care la 7 dimineata veneau in kaufland sa citeasca ziarul si care il puneau mototolit inapoi (de ce sa dea 1-3 lei pe un amarat de ziar, e prea mult, mai bine il folosesc si il lasa acolo) si cate si mai cate….
Cand eram in Kaufland la Orange aceeasi poveste. Aveam schimb de tura maxim 30 minute pe dupa-masa. Preferau sa stea la rand ca prostii sa isi incarce o cartela sau sa isi plateasca abonamentul desi la inmedio langa noi se putea face aceeasi chestie. La 10 minute de mers pe jos era Mall-ul, unde iarasi, aceeasi chestie puteau face. Plus miiile de magazine cu puncte de platire facturi PayZone si Paypoint. Le-am explicat de n ori ce trebuie sa faca, mai simplu decat sa zica un cod de client si un nr de telefon (pe care le aveau in mesageria telefonului), nu cred ca exista… asta ca sa nu ma leg de plati online. Nu vor sa invete, prefera sa fie ajutati constant, sa stea la rand si sa isi mance nervii si sanatatea. In fiecare luna imi venea un batran (vorba vine batran, ca avea doar 62 de ani, lol), sa ii setez ceasul la telefon. Dumnezeu stie ce facea de luna de luna i se reseta ceasul de la telefon.
Rezistenta la schimbare, de a se alinia normelor actuale de viata, e grea … si apoi se plang ca li-i greu si ca nu sunt respectati…
NOU
Nefericitul Decret 770/1966 a produs retardaţi pe bandă rulantă,retardaţi care au procreat şi au produs alţi retardaţi,etc.,etc. ……………….