Când eram puşti, începând cam cu clasa a 6 a, în fiecare an făceam voluntariate pentru diverse chestii. Strâns de sticle, ziare sau fier vechi, cules cartofi prin diverse locuri din bărăgan, curăţat parcuri sau curăţat zăpadă de pe străzile adiacente şcolii.

Da corect, la noi numai voluntariat nu se putea numi, pentru că eram doar informaţi `vedeţi că sunteţi voluntari la strâns cartofi la CAP`. Drept pentru care plecam 2 săptămâni de-acasă, chestie care până la urmă nu era rea deloc.

Mă întreb, oare elevii de generală şi liceu din ziua de azi mai ştiu ce e aia voluntariat? Şi nu voluntariat de ăla de organizează AIESECUL, gen `hai să fim voluntari pentru o zi la cabana 3 brazi`.
Ştiu că există miliarde de ONG-uri care sug fonduri de prin toate părţile (viitorii ONG-işti comentatori, vă rog eu frumos, nu comentaţi aiurea, ştiu de bursa din Ungaria, ştiu cum faci 2 ONG-uri şi o firmă, după care începi să te dotezi, ştiu mai multe decât puteţi voi să vă imaginaţi).

S-a dus vreun ONG la ministerul învăţământului, să încerce să organizeze o campanie anuală în fiecare şcoală, campanii de curăţat parcurile, de strâns hârtiile şi plasticurile, concursuri gen cine strânge mai multă maculatură, fier vechi sau material plastic? Întreb la modul foarte serios, pentru că activităţile astea extracuriculare sunt extrem de bine primite în alte sisteme de învăţământ şi participanţii primesc notă, care notă le ridică mediile sau chiar premii în bani sau obiecte.

Întrebarea e extrem de serioasă şi nu e deloc la mişto, pentru că, dacă nu, o să vorbesc eu cu oamenii pe care îi cunosc, să punem pe picioare o activitate de acest gen.

Cred că aşa putem învăţa tineretul ce vine din urmă ce înseamnă responsabilitatea socială, ce implică o hârtie aruncată pe jos sau o inscripţie pe un copac din parc.
Nu făcând campanii cu nume caraghios în engleză, care îşi propun să cureţe românia în 24 de ore de gunoaie.

Pariu că o să se ducă maxim 2-300 de gugulani, iar declaraţia de final va fi că românii nu-i merită?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

76 comentarii Adaugă comentariu

  1. Io pe singurii care-i vad an de an facind “voluntariat” la curatat rambleul de cale ferata si alte zone virane in Timisoara sint… puscariasii. Din pacate…

  2. #2

    bai, se pierde un potential educational extrem de mare. nemaivorbind de faptul ca se face curat:)

  3. #3

    Cartofi nu am avut unde…….doar castane, ghinde si maculatura.

    E greu de facut asta cu scolile. Multi dintre cei care au facut munca patriotica au ajuns sa desconsidere munca manuala (plm….desconsiderarea muncii e sport national) si ca atare e greu sa-i faci sa inteleaga ca la o anumita varsta e ok sa faci anumite lucruri.
    Pana cand nu transformi sistemul de invatamant astfel incat sa conteze si activitatile extracuriculare vor fi numai pareri de genu” Sa munceasca plodul meu !?!?….cu mainile ?!!?…in gunoi !?!?… plm”

  4. in clasa a 11-a eram la un ong, si am ajutat la organizarea unei actiuni de genu. au venit doar 300 de kinderi, da pentru o scoala cu 500 de elevi, cred ca a fost bine. am umplut un camion de gunoie, am dat peremii pentru cei mai multi saci stransi, o iesit bine.

  5. #5

    crezi tu ca vor accepta pitipoancele si “jmecherasii” (in devenire) asemenea “injosire”?
    daca cumva li se face o poza si ajunge pe hi5?

    e greu de crezut ca se poate realiza asa ceva….din pacate

  6. #7

    In generala parca ni se cerea maculatura la scoala, peturi si alte tampenii reciclabile, cine aducea cea mai multa nu primea nimic, dar era mandru. Mergeam la curatat parcuri, la plantat copaci si alte chestii. Erau proiecte din astea gen cum e acum Eco-Scoala.Da nu am mai auzit de asa ceva.Cum zic si cei de mai sus, crezi ca ala care vine cu decapotabila la scoala o sa se injoseasca sa ADUNE GUNOAIE ?!

    • #8

      Bulina, daca pentru a trece clasa va avea neaparat nevoie de nota asta da, o va face

  7. #9

    Da, stiu un club de turism montan care organizeaza evenimente in care sunt cooptati voluntari din scoli si licee. Link

  8. @Arhi e putin ridicol sa zici de reguli gen ca daca nu faci chestia aia nu treci clasa, ai trecut de la voluntariat la obligarea elevilor.

    Sunt de acord cu initiativa de a curata, dar nu cred ca e o solutie de sine statatoare. Tratezi simptomele si nu boala. Nu mai bine ar fi niste legi klumea care sa te tune cand arunci o hartie pe jos + campanii de constientizare a oamenilor etc?

    • #11

      Andrei, activitatile extracurilare sunt obligatorii in orice sistem de invatamant civilizat. una din activitati e voluntariatul.

  9. Chiar daca are nume caraghios, ar merita LDIR toata atentia. Pana la urma tot voluntariat e, si e cel mai mediatizat eveniment. Eu tot sper sa iasa ceva bun, ca in Estonia.
    Ai nostri se lauda cu 40.000 de voluntari, insa o sa cred atunci cand o sa vad. M-as baga pe judetul Buzau, macar in localitatea natala, daca altundeva nu voi putea. Voi fi bucuros daca reusesc sa-i fac pe consateni sa nu mai arunce seminte pe jos, peturi si resturi de mancare atunci cand merg la picnic.

    • #13

      Victor, nu ai sa vezi. Eu cu nevasta-mea aproape ca ne luam la bataie cu unii si unele pentru asta. Fac ce vreau, cine pula mea esti tu sa imi spui sa nu fac? o pizda aruncase un ditai ambalajul de inghetata fix in fata magazinului tomis. ce ma intereseaza pe mine daca a aruncat ea? sa anunt politia, daca nu imi convine

  10. Eu tot de parere sunt ca ar trebui tunati oamenii pana se invata minte, decat sa bag banii in ONG-uri as baga in patrule prin orase, cum vede ceva..pac l-am amendat.

    Sunt de acord cu voluntariatul si activitatile extrascolare si cat mai practice, dar daca tot puii copii sa curete gunoiul altora, asigura-te ca se pastreaza cat de cat curatenia.

  11. #16

    cand eram mic curatam terenul din jurul scolii, am plantat copacei si tufisuri si altele

    dar e cam absurd sa vorbesti de voluntariat in conditiile in care 50% din cei care termina liceul nu iau bacul, sunt analfabeti si sunt obisnuiti cu mess, haicinci si moacabook, ceri prea mult de la un popor de handicapati

  12. Arhi, ideea este excelenta dar vei avea greutati in a o pune in practica. Principalul obstacol, MENTALITATEA!

  13. #18

    mie mi s-a incordat musculatura cand am vazut un hipster – noua generatie – aruncand cu o nonsalanta hipnotizanta ditamai punga de chipsuri pe jos, in fata mea… nu imi venea sa cred… nu in boscheti, nu noaptea… nu! ziua in amiaza mare, pur si simplu pe jos, atat. oi fi de vina pt lipsa de reactie, probabil… mea culpa…. dar cum naiba sa fii crescut si educat in halul asta?!!

  14. Cu argumente logice nu se poate, iti dai seama. Ramane camera de filmat si eventuala rusine ca „au ajuns la teveu”. Anul trecut treceam cu fratele meu prin multimea stransa la un festival si discutam cu voce tare intre noi: „baaa ce tarani, arunca gunoaie pe jos”. N-au strans gunoaiele, insa s-au prins ca nu e bine ce fac.

    Cred ca cei mai multi arunca resturile la gunoi de frica amenzilor (dar ele nu exista decat in unele orase). Oare restul le-ar arunca la gunoi, daca ar exista o recompensa?

  15. #20

    @Icegrim : ala era un exeget al poporului mentionat

  16. #21

    eu lucrez intr-un ong local din Cluj, acum avem 3 proiecte majore – 1 promovarea voluntariatului in comunitatea locala- activitati publice , 2 activitati de recreere pentru copii internati in spitalele din Cluj , 3 educatie rutiera si multiculturala in 14 comunitati rurale din judetul Cluj-Napoca. Proiectele sunt fiecare pe cel putin 1 an, si intentionam sa le continuam. Astea sunt doar acum.

    Chiar daca sunt proiecte mari cu bugete mari, sunt proiecte muncite si care aduc rezultate masurabile.
    Ne gandim si la astfel de proiecte de educatie civica, etc dar am putea doar pe cluj 🙂

    • #22

      Alex, asta nu trebuie sa fie un proiect, ci ceva ce sa dureze tot anul scolar sau un ciclu scolar (minim 4 ani). e ok daca il faceti pe cluj, altii pe timisoara, altii pe bucuresti etc. dar doar sa il faca cineva

  17. #23

    si am uitat sa zic, proiectul din scoli e in parteneriat cu inspectoratul scolar, in cluj sunt deschisi

  18. Arhi, fara ONG-uri, noi, o mana de oameni din Mangalia am incercat o asemenea actiune… strangere de hartie. Era in urma cu un an si ceva intr-un scop bine definit: strangeam bani pentru un transplant de inima, caz de care ai scris si tu si-ti multumesc inca o data…
    A fost un efort logistic si financiar extraordinar bazat pe voluntariat: tiparit afise care anuntau data si ora la care vom trece prin oras, oamenii nu aveau decat sa coboare hartia la scara blocului; copiii au lipit afisele; mobilizat microbuze de transport hartia-asigurate de cativa agenti economici din oras gratuit bineinteles; in 6 ore am traversat intregul oras… au fost gesturi extraordinare-de ex. pensionari care au aruncat sau ne-au strigat sa mergem sa luam colectii intregi de ziare postrevolutionare, sute de carti de telefoane vechi…
    concluzia: am strans 2 tone de hartie, ca volum-trei microbuze, ca valoare… 200 lei (2 milioane lei vechi).
    In cazul in care ar fi trebuit sa platim afisele si motorina… am fi iesit pe pierdere, nu?
    Ideea e ca tinerii-in acest caz colegii de liceu ai lui Vlad- au fost extraordinar de entuziasmati de actiune, au inceput sa-si puna intrebari referitor la cantitatea mare de cartoane colectata din unele magazine… dar atat de dezamagiti de rezultatul financiar al actiunii… Nu era vorba de o recompensa financiara pentru ei ci de un scop bine determinat: “salvam un brad pentru inima lui Vlad”
    (pe timpul copilariei mele spalam la greu sticle de ulei, dar aveau valoare….)
    Cu scuze, pun si un link cu detalii despre actiune www.youtube.com/watch?v=fXz7CeOcRMM
    Multumesc de rabdare.
    (In alta ordine de idei, Vlad este bine, trece in clasa a 12-a, alaturi de colegii lui!)

    • #25

      gabriela, tin minte actiunea, parca era acum vreo 2 ani

  19. #26

    @arhi da, dar daca nu scriem proiecte… nu avem finantari si sa nu crezi ca nu e nevoie de bani pt chestiile astea. In plus proiectul cu educatia rutiera e deja in al 5 an de implementare

  20. #27

    Unii elevi cauta singuri actiuni de astea, deobicei in ideea ca “da bine la cv”.

  21. #28

    si mie ce imi iese la afacere???

  22. #29

    un hemoroid

  23. martie 2009.
    Colectarea selectiva este, cred eu, descurajata finaciar de legi tampite, date de interese financiare in domeniu. Bugetele locale sunt sufocate de “cheltuieli cu gunoiul”. Decat sa stimuleze financiar populatia in colectare selectiva, se prefera plati uriase catre firme “atent selectate”.
    Eu cred ca potentialul de voluntariat al copiilor este fantastic, dar tras in derizoriu de mizeriile practicate PE FATA. Nu mai au nici o jena in a chema copiii la curatat plaja de ex. ca sa aflam apoi ce sume uriase din bani publici s-au platit catre firma de salubrizare CARE TREBUIE…
    Copiii, tinerii de azi te citesc pe tine, citesc si ziare, citesc si afla cat costa salubrizarea aiurea… si nu mai vor sa fie “folositi”
    Cat despre voluntariat la rosii, cartofi, porumb sau struguri (ca pe timpul meu), poate imi zici si mie pe unde se mai cultiva…

  24. Legat de colectarea selectiva…am vazut cum luau gnoierii pubelele si arunca gunoaiele gramada. Ce rost are sa faci colectare selectiva daca depozitarea nu e colectiva?

    De la cap se impute pestele

    • #32

      stiu, am un prieten care mergea cu nevasta-sa 2 km ca sa arunce pungile la pubele selctive. cand i-am zis ca aia le arunca la gramada, era sa faca infarct

  25. Arhi, iti pot da eu exemplu de un ONG care face activitati extrascolare, care chiar are interes doar pentru copii si pentru dezvoltarea lor. E infiintat de niste fete foarte dragute si amabile si chiar isi dau tot interesu.

    papusadeportelan.wordpress.com/

    Deci.. mai exista si persoane care fac volutariat pe bune.

  26. #34

    In liceu au venit reprezentantii unui ONG sa recruteze voluntari pentru excursii la munte. S-a oferit toata lumea. Cand ne-au spus ca pe langa trasee, e vorba si despre strans gunoaie, numarul s-a redus considerabil. Am ramas putini, dar am reusit sa facem cate ceva.

    Evident, cam toata lumea vedea asta cu ochi rai, ai mei erau ceva de genul, da’ de ce nu-ti vezi de treaba, in loc sa culegi gunioaiele altora, prietenii se uitau ciudat, iar turistii care treceau pe langa noi aruncau cu ironii fine si cu gunoaie.

  27. #35

    Eu cand eram la scoala (acum 4 ani) aveam niste chestii foarte interesante, spre exemplu adunat de maculatura. Fiecare copil aducea ce avea, si se cantareau si la sfarsit care aducea mai mult primea …ceva, nu mai stiu ce. La fel se facea clasament pe clase. Stiu ca in primul semestru de cand s-a bagat toata lumea era moarta sa aduca cat mai multe ziare si reviste etc. Dupa vreun an nu prea mai era cine stie ce, dar a mers excelent la inceput.
    Si mai aveam cam de 4 ori pe an (scolar) niste iesiri de o ora (toate clasele aproape) in care luam tricouri si ni se dadeau saci si mergeam prin tot cartierul si adunam gunoaie. Frumusel, organizare buna, iesea ceva frumos dupa noi. Dar de atunci n-am mai vazut/luat parte (la) asa cv

  28. #36

    Daca aude vreun parinte ca i-ai pus odrasla sa culeaga peturi sa vezi ce revoltat e. Pai cum sa atinga puisorul lui gunoaie?
    El trebuie sa traiasca in puf, si apoi cand da de greutati la maturitate nu stie cum sa se descurce.

  29. nu cred ca s-a pomenit de campania aia …”Scoala lui Andrei” organizat de petrom si altii (parca). Eu/noi am participat la aia , eu cu toate cursurile din facultate-> maculatura pentru reciclare; si apoi am mai plantat si tot felul de plantute in curtea scolii.
    astept sa pui tu bazele unei campanii serioase pe aceasta tema… voi urmari subiectul:D

  30. @Gabriela: stii cu cat se cumpara acum kilul de carton? cu 0 lei. Dau la reciclat 1000 – 1500 kg / saptamana. Statul, in domeniul meu de activitate ma obliga sa am un asemenea contract dar nu obliga pe nimeni sa imi si dea bani, pentru ca la sfarsit ce am dat eu gratis sa se vanda ca si curpapier scump – da asta-i alta treaba. Si o sa imi vina sa platesc la sfarsitul anului pentru ca il dau la reciclat. Deci pentru ca sunt baiet bun si dau gratis se numeste VOLUNTARIAT. So, Arhi, e bine ce fac ? 🙂

  31. Eu n.am avut aşa ceva în generala, nici în liceu n.am auzit până acum, dar de un an cred mă chinui să găsesc nişte acţiuni de voluntariat prin Bucureşti. M.am înscris şi în Ţara lui Andrei, dar majoritatea sunt prin Suceava, Iaşi.. şi alte oraşe din celălalt capăt al ţării.
    Deci nu, nu sunt organizate chestii d.asta, şi dacă sunt, nu sunt promovate.
    Păcat, eu aş fi participat… :]

  32. Cred ca ongistul a rezumat, probabil fara sa vrea, problema de la care apar TOATE problemele umanitatii- dezumanizarea:

    si mie ce imi iese la afacere???

    Materialismul, de fapt, corect numit, EGOISMUL!

  33. Am făcut voluntariat în clasa a 11-a după o prezentare pe care a susținut-o cineva de la asociația respectivă la o oră de dirigenție. Asta presupunea câte 2 ore de 2 ori pe săptămână la un centru de copii sau bătrâni (puteam să aleg) și ceva chestii ecologice gen strâns gunoaie, plantat copaci etc sâmbăta.

    Am renunțat pentru că în cadrul școlii nu aveai nici un beneficiu și nu neapărat că aș fi vrut așa ceva, dar după 7 ore pe zi de stat la școală e destul de greu să mai faci față la încă 7 ore pe săptămână consumate din timpul tău liber. Și în general copiii evită activitățile extrașcolare ca să facă ceva ce nu le aduce nici un beneficiu în afară de mulțumirea sufletească. Și acum pe bune, tu la 14-18 ani ai prefera să te lingi cu o amețită pe o bancă în parc sau să ecologizezi nu știu ce câmp?

    Dar din ce știu Școala Centrală are un club de voluntariat destul de activ.

    • #44

      andrei, tocmai asta e ideea. sa oferi ceva atractiv in schimb. copiii vor prefera intotdeauna un 10 care sa le creasca media in loc de corn cu lapte si medalie

  34. arhi , ce vrei tu e imposibil.cel putin in braila.HABAR N-AI CATI TARANI , COCALARI , RETARZI sunt care mananca o inghetata sau bea un suc apoi arunca gunoiul la 1 metru de el.raman surprins intr-un mod ORIBIL.cand vin de la baschet , prin parc , observ acelasi sport mioritico-national : spartul semintelor.numai zic de cei care-si imprastie ADN-ul pe jos.mie scarba…

    a doua zi va fi la fel.

  35. m-aș fi mulțumit și cu 3 zile scutite pe lună

  36. 1) Cand eram in clasele mici ne-au scos de doua ori la adunat gunoaiele din curtea scolii. Dupa mult timp de pauza s-a dus tata (parca imi era dusman) la director sa il intrebe de ce nu ne mai scoate la munca. Multi nu aveam tara, habar n-aveam ce inseamna sa strangi gunoaie intr-o curte sau sa sapi o gradina. La vremea respectiva mi s-a parut o idiotenie. Acum, uitandu-ma in urma, ar fi trebuit cel putin un weekend la cateva luni sa ne scoata la munca voluntara.

    2) Referitor la colectarea selectiva: am mai scris undeva tot la tine pe blog despre asta. Chiar daca vin 3 masini diferite si iau pubelele separat, gunoaiele tot mai sunt luate la mana o data inainte de a le recicla. Practic cu pubelele alea mari si colorate se asigura ca in materialul de reciclat nu ajung borsuri, capete de peste si alte laturi. Oricum, chiar si deseurile nereciclate, cele care ajung la groapa din tomberoane de blocuri sunt luate la mana si la magneti sa scoata metale, sticle si plastice din ele. TOATE firmele de gunoieri fac asta!

  37. #48

    Noi strangem [voluntar sau nu] maculatura, pet’uri si doze de suc/bere pe la scoala si na, vrei nu vrei, te obisnuiesti cu ideea si participi. Pe la scolile de vara se mai face voluntariat pentru ecologizarea plajelor, parcurilor. Si o chestie care mie personal mi se pare ff misto, poti sa te oferi voluntar sa inveti sa acorzi, in cel mai corect mod, primul ajutor si apoi chiar poti deveni voluntar la Crucea Rosie. N’am ajuns pana la a ma inscrie oficial in organizatia lor, dar partea cu acordarea primului ajutor mi se pare esentiala pentru oricine, pacat ca cei de seama mea nu’s foarte interesati de aspectul asta.
    La fel de bine te poti inscrie la fundatiile in care sunt copiii mai putin favorizati de “soarta”. Nu’ti cere nimeni vreo pregatire speciala, ci doar rabdare si placerea de a sta pe langa ei.
    Deci idei sunt, ai si unde, trebuie doar sa si vrei.

  38. #49

    1. de ce platim firme de salubritate – ziceai de parcuri , plantat copaci , etc
    2. nu poti da notele pe strans gunoaie
    3. daca primesc premii in bani nu mai e voluntariat
    4. nu ai cum sa ma obligi tu pe mine sa ma duc la curatat de parcuri si de strans gunoaie cand profilul meu este de mate-info.Eventual ma trimiti la o firma sa fac “practica” sau sa dau o mana de ajutor.Daca esti de la un profil gen – protectia mediului , ia-ti grebla si matura frunzele.

  39. ‘geaba stringi jegul de pe o strada, pentru ca nu sensibilizezi pe nimeni. Dimpotriva, se obisnuiesc cu ideea ca vin niste untermensch sa stringa dupa ei. Exemplul viu il ai in comentariul #49 al mamiferului erikk: face mate-info asa ca i se rupe, sa stringa jegul aia de la scoala inferioara de gunoieri.

    Singura solutie e un ONG de mardeiasi care sa rupa capetele alora care fac mizerie. Sau sa-i apese cu falca in cacatul proprului ciine de companie.

    • #51

      ma-ntelegi, mate-info, zici ca e cel putin la scoala de studii politice, urmand sa plece ambasador in china:))))

  40. (n-am citit toate comentariile) eu am prins culesul de struguri la practica, deh, vin din vrancea, a fost chiar misto. vorba ta, daca s-ar baga voluntariat pe note, ar fi un catralion de voluntari. stii cum sunt astia mici, orice, numai sa nu-i pui sa citeasca.

  41. @Arhi: mate-info nu se apleaca dupa coaja de saminta, ca gindeste in sistem binar si pina ajunge din subconstient in constient ce inseamna 01101101011010010010110101100001001000000110001101100001011110100111010101110100
    00100000011000110110010101110110011000010010000001110000011001010010000001101010
    0110111101110011 il trimite muma-sa la nani.

  42. #54

    Da Arhi, mai exista liceeni care fac voluntariat. La noi in liceu C.N. A.Vlaicu [orastie] avem o profa de fizica tare simpatica, care o data pe luna se intereseaza de anumite activitati in care pot fi elevii implicati..si chiar prind, vin elevi din toate clasele.5-12..uite niste exemple: am facut curat in parcu’ orasului, am facut concurs pe clase cine strange mai multe pet-uri hartii si doze de aluminiu…am mers in Retezat si am facut un concurs cu alte scoli din judet, care scoala strange mai multe kg de deseuri[de orice fel]..deci speranta mai exista:)) doar vointa sa fie!

  43. #55

    Si nu pentru note..ci din drag pentru profa..care e chiar super de gasca:)) si pentru o amarata diploma la portofoliu’ elevului 😀

  44. #56

    Offtopic: Imi explica si mie cineva cu ce se mananca AIESEC-ul asta? Am incercat sa inteleg dar dintre toate facultatile de prin zona numa a mea nu e legata de gat cu organizatia asta. Nu ca am eu vreme de a ma ocupa cu de-astea, da’ eram si eu curioasa.

  45. #57

    cand eram in liceu (mate-info :D), profu’ nostru de mate a avut o idee de genu’ asta. ne-a pus sa dam cu sapa si sa punem gazon pe terenu’ din curtea scolii. si dupa munca si rasplata, cei care au venit au luat +1 la medie, lucru mai mult decat binevenit ca tare al dreacu era profu’ asta…

  46. nu te astepta la minuni in romania. nu mai avem nicio sansa, suntem pierduti total

  47. #59

    Pustiul meu invata in Voluntari este clasa I si au avut activitati de strangere a hartiei ,sticlelor de plastic etc ,clasa cea mai harnicuta a castigat o excursie la munte

  48. pai atunci sa facem din nou armata obligatorie. Eventual si pentru femei. Sa vedeti ce voluntariat misto se face cu “Am inteles, sa traiti!”. Mie surprinzator nu mi-e dor de maculatura, sticle de lapte, tei, frunze de dud, pionieri si soimii patriei.

  49. Faceam si noi la fel si nu plangeam niciobata de lipsa de ceva.

  50. Voluntariatul asta modern se face doar daca exista expunere media, din pacate.

  51. #63

    Paradoxul e ca foarte multi elevi opteaza pentru universitati din strainatate care cer neaparat activitati de voluntariat la CV, dar in Romania sunt foarte putine chestii de genul asta, iar 95% dintre ele sunt iesiri la curatat gunoaie. Facultatile straine vor voluntariate si activitati pe domeniul respectiv, si ar trebui ca mult mai multe firme sa ofere posibilitatea de voluntariat. Spre exemplu, daca vrei sa dai la medicina veterinara, sa poti face voluntariat intr-un cabinet veterinar si asa mai departe. Nu lipseste vointa, mai mult posibilitatile. Colegii mei de liceu sunt disperati toti sa faca voluntariat.

  52. #64

    Si premiu in ce va consta ? Intr-o carte… ca asta a primit un olimpic european de 12 -13 ani la nu stiu ce fizica .. o carte cu pasaje porno chiar… ce dracu sa faca ministeru ? Sa ii trimita la asfaltat la firma lu cocos? la pus borduri pentru videanu ?

  53. E o idee stupida sa-i obligi pe elevi/studenti sa faca ceva in afara programului scoar si numesti asta “voluntariat”.
    Cred ca cel mai bine ar fi sa le pui la dispozitie posibilitatea de a face aceasta munca intr-un domeniu la alegerea lor. VOLUNTAR !
    Rasplata ar putea sa vina prin aprecierea ei in cadrul interviurilor pt. admiterea la facultati, licee …etc.

    E ilogic si demoralizator sa obligi un om care nu-ti datoreaza nimic sa faca ceva pt. tine. Mai mult, de ce i-ai lasa unui copil de 13 ani, pe care-l obligi sa munceasca fara a primi nimic in schimb, impresia ca munca lui nu valoreaza nimic ?

  54. Normal că nu îi obligi.. Duh. Problema e că nu există acţiuni organizate care să cheme tinerii la voluntariat. Dacă ar exista, sigur s.ar strânge câţiva (eu m.aş duce.. mai mult ceva cu orfelinate and stuff).
    Aşa.. clar nu poţi să îi aliniezi şi să începi: “Tu! Strângi peturi.” ; “Tu! Strângi frunze” . :))
    Dar.. în zilele astea nici să vrei şi n.ai unde să te duci la voluntariat.

  55. @daniil
    Ca sa iti explic inca odata.Nu e vorba ca nu ma aplec dupa o coaja de portocala , eu o arunc direct la gunoi, dar nu asta e problema.
    Problema e ca daca eu am invatat sa ajung la un colegiu si sa nu ma duc la o scoala de meserii , nu ma pune pe mine sa strang gunoaie.Da-mi ceva voluntariat in domeniu meu.Pune-ma sa car calculatoare la un centru de plasament , etc .Ala care studiaza biochimia , du-l la tratarea apei , adaposturi de animale etc , iar pe cei de la protectia mediului du-i la colectare de deseuri.
    Oricum , pe mine nu ma mai intereseaza , dar din cate stiu am prieteni care erau la profil de telecomunicatii si umblau 2 saptamani pe ani practica la romtelecom.

  56. @un stresat
    Si atunci aia care invatau si nu aveau chef de sapat gradini erau defavorizati?Sau la scoala umblam sa sapam pentru puncte in plus.

  57. 24 de ore de curatenie si apoi totul revine la… normal…

  58. foarte frumos site-ul lor. tipa aia cu pet-urile este fix una de-anoastra.

  59. #71

    sunt profesor… si iti zic sincer, la scoala unde predau s-au facut multe proiecte de genul… cu premii primite prin sponsorizari… si au prins… dar din pacate majoritatea proiectelor de genul acesta se fac doar pe hartie… pentru puncte, medalii, bonusuri la salar…

    PS. generatia asta de elevi… care joaca 8 ore din 9 counter sau wow… si cealalta ora stau pe mess… nu cred ca o sa ii bagi la scos cartofi… 😀 glumeam evident

  60. #72

    @ Diana… la AISEC pierzi vremea… decat sa lucrezi la proiecte aiurea… si sa primesti multumesc-uri… mai bine te bagi direct la lucru pe bani… acolo castigi experienta… si pe langa primesti si bani… la AISEC iti scot aia ochii cu o excursie pe nu stiu unde cu niste “Geek” people… la care li se parea interesant ca au baut 50 de beri intr-un weekend 40 de oameni… se si mandreau cu asta.

    am avut un coleg de camera la camin care in 2 ani a ajuns ceva sef pe la AISEC, a stat pe acolo zi si noapte, tot era gata pentru AISEC… chiar a ajuns sa isi pice examene… si nu stiu ce a rezolvat… cred ca nu mare lucru, noi radeam de el ca sta pana noaptea tarziu sa mature prin sala.

  61. #73

    Da, bre… să strângem gunoaiele…
    Ne antrenăm pentru emigrare.
    O națiune de gunoieri, asta suntem!

    @Arhi: “…n-o să-ți meargă… nu se poate… nu la noi… mie ce-mi iese… mentalitatea… ia mai lasă-mă cu mofturi d-astea… da’ guvernu’ ce face…pierzi vremea…e o idee stupidă…”

    Și chiar așa: ce vă freacă grijile de gunoi?
    Curățenia… la spital! Acolo-i locu’ ei…
    Să se vadă că trăim, ce coada mea… ce, suntem la muzeu?
    I-o-te bre… ce instincte civile la bobor…

  62. #74

    sa fac ceva pe ea de campanie, sincer vroiam sa particip. sa strang gunoaiele dintr-o zona cu gunoaie, sa pun gunoiul in saci, asta imi imaginam ca se face. Dar nuuu, am incercat sa ma inscriu, nu pot decat daca imi fac echipa sau cunosc una deja. Ok, hai ca imi fac echipa (desi nu am nici un chef sa ma rog de oameni sa vina). Dar, ma intreaba de mijl de transport gunoiul. Si eu nu am. Asta inseamna ca nu pot strange gunoiul? Da da da, stiu, pot sa strang gunoi si fara sa astept o data sau sa ma inscriu undeva, dar eu chiar vroiam. dar pacat ca nu am duba, camion, papuc, etc. 🙁

  63. Daca citeam postul asta la vremea lui…

  64. #76

    Mai, mie mi-a placut ce zice asta aici: cameradeurgenta.blogspot.com/2012/03/voluntar-de-profesie.html

    Deja parca prea ne intrecem toti cu voluntariatul dupa care nu se vede nimic, nu de alta dar si in actiunea Sa o facem Romania, gunoaiele au fost la locul lor an de an:))) Oare cineva le planteaza acolo in mod special?!?!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.