manele
Nu știu dacă satul românesc trebuie să moară, dar în mod sigur, muzica sa populară trebuie să dea colțul, să închidă ochii și să ne ierte.
Am fost azi la restaurantul Ceasu’ Rău din Brasov și, cât timp am mâncat, a hăulit un CD cu un tip. Aceleași melodii, aceeași melodie, repetată la infinit, cu alte așa zise versuri hăuleu, ilai ilai ilai laa, mărioară vino-ncoa.

Muzica populară românească e slabă. Nu are nimic atractiv, nu are versuri care să spună ceva cât de cât inteligent, doar veșnicele du-mă soro la pârleaz să iau ciutura din fântână. Toate melodiile sunt la fel, practic nu poți deosebi două așa zise melodii între ele. Muzica populară românească nu evoluează și își face un punct de mândrie din asta.

Știu, s-a activat acum filonul liric în voi și simțiți nevoia să apărați străbunele noastre obiceiuri și istoria noastră milenară. Înainte de asta însă, vă rog să vă puneți niște întrebări.

Ce cântăreț de muzică populară de generație apropiată cunoaașteți, în afară de furdui iancu, benone sinulescu, dumitru fărcaș sau tudor gherghe?
Ce melodie populară relativ nouă știți, care să nu fie un remix după altă capodoperă cântată de acum 30 de ani, de furdui iancu, benone sinulescu, dumitru fărcaș sau tudor gheorghe? (pușca și cureaua lată e manea, nu se pune. la fel si jaga jaga sau dansul pinguinului, desi le rupeti la petrecerile de rockeri ahahaha, ne distram si noi, nu manea, dar ceva sa placa la toata lumea)

Exact. Habar nu aveți. La petreceți ascultați manele, că sunt singurele care au o urmă de veselie. În rest, iali ilai ilai laaa măi sau mari doine populare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

143 comentarii Adaugă comentariu

  1. Maestre, nu te lua de muzica populară că fără ea n-am fi avut acum Subcarpați.

    • #2

      Ai plus de la mine pt Subcatpati in rest cum zicea poetul in textu de mai sus…

    • #3

      Fara folclor nu am fi avut Subcarpati. Muzica populara e …un pic altceva.

  2. #4

    Cristi din banat.

  3. #5

    Nu trebuie sa moara nimeni, suntem pacifisti nu ne place violenta :)).Muzica populara autentica nu mai are priza la public in perioada aceasta.Pur si simplu e depasita.Cei care fac muzica populara in ziua de azi incerca sa o faca mai atractiva introducand tot felul de influente.

  4. #6

    În facultate, am tras multe beții pe melodii de Grigore Lese și Ileana Sararoiu 😀
    Sa nu mai zic de Taraf de haidouks, dar intră la altă categorie.

  5. #7

    Dude, daca nu stii, nu vorbi! Ai auzit de Ramona Fabian? Si asta e doar un exemplu, nu ma obosesc sa iti scriu mai multe pentru ca oricum nu esti interesant.
    Generatia tanara de cantareti de muzica populara e destul de prezenta peste tot, dar daca tu nu gusti muzica si nu te intereseaza nu inseamna ca nu exista.
    Ori iar o dai ca un troll cu postul asta, ori iar ai dat cu bota-n balta, ca de multe ori de altfel in ultima vreme

  6. #13

    Marius Ciprian Pop, Gelu Voicu (frumusel si chiar foarte talentat), Niculina Stoican. Mariana Ionescu Capitanescu…sa mai zic? Deja imi iau minusuri.
    Am facut vioara cu un tigan (el asa mi s-a prezentat pe cand aveam 7 ani) …de aia imi place si muzica populara si lautareasca.

    • Capitaneasca canta manele la nunti inainte sa devina cunoscuta. Acum e mare doamna a muzicii romanesti dar comportamentul de ghiolbanca a ramas si spun asta in cunostiinta de cauza pentru ca fiusu’ mi-a fost vreo 6 ani coleg de clasa.

    • #15

      @raresm: toti cantaretii de muzica populara sau lautareasca au cantat cate ceva “deochiat” pe la nunti. Si Irina Loghin si Dolanescu si Laura Lavric …toti pe care ii stii ca “vechi” aveau niste casete de gen BUG mafia language…dar na nu exista youtube pe vremea aia. Personal am ascultat niste casete cu niste “vechi” ai muzicii populare pentru care toti manelistii ar rosii. Pentru o nunta aveau si altceva in “meniu” pentru bani. Canta si tu muzica populara. Si vezi daca ai o nunta sa te incadrezi la “hai lelito’n deal la vie” sau de “haide mama la gheorghita sa culegem garofita” si sa vezi daca o sa ai succes.
      Eu nu m-am tras de sireturi cu Capitaneasca sau cu Prodanca sau cu Loghin sau altcineva sa stiu ce fel de oameni sunt si pur si simplu mi se drapeleaza. Ele canta frumos, ascult cate ceva din repertoriul lor si imi place. Atat.

  7. #16

    Eu nu merg la petreceri ca ma deranjeaza fumul si galagia, beau si ma droghez de unu singur, sunt o companie placuta. Cateodata ma uit in oglinda si-mi vine sa ma pup de simpatic ce sunt, ma abtin totusi ca sa ma intarat pe mine si ma multumesc in a-mi face cu ochiul, smechereste asa.

  8. #20

    5 bani, 10 bani… 😀

  9. #24

    Atat timp cat exista tarani, o sa existe si muzica populara.

    • #25

      Foarte corect, asta e adanca.

      Asta inseamna ca atata vreme cat vor exista manelisti vor exista si manele…

    • Ca s-o dau si mai adâncă, o sa citez un clasic si o sa zic ca nu exista forme fără fond…bitch

  10. #27

    Acum stiu inca un domeniu la care nu te pricepi. Sau poate ne provoci?

  11. #28

    La nunta (şi la dorinţa) mea a dat drumul taraful unei suite de 5 hore moldovenelşti legate, de nu mai rămăsese nimeni pe scaun. Muzica populară românească e foarte frumoasă, dacă o asculţi cu inima deschisă.

    PS: acuma c-am făcut oficial că-s moldoveancă, se va trezi din adâncuri lumea degrabă spirituală 😀 Asta pe lângă numeroasele voturi negative pe care le anticipez.
    Bărbaţii sunt atât de previzibili 😀

    • #29

      barbatii moldoveni sunt previzibili, bre.

      De aci si expresia “sari cu generalizarile ca moldoveanul la bataie”.

    • #30

      Ingrid, toata lumea stie ca in afara de vreo 5 judete Moldova e un vis.
      Iti dedic o frumoasa melodie populara di la noi din sat
      www.youtube.com/watch?v=la6O-JIbP3g

    • #31

      Ba uite că nu sunt 😀 Mă aşteptam să fiu deja “hidden due to low comment rating” :))

    • #32

      Si eu sunt moldoveanca, dar nu-mi place de nicio culoare muzica populara. Cu atat mai mult la nunti!! E unul din motivele pentru care nu mai merg la astfel de evenimente.

    • #33

      big0ne, Moldova ca Moldova, da’ moldovencele…. cine nu (le) ştie, pururea să tacă 😀

    • #34

      eu o chem pe Laura sa vedem si parerea ei…

    • #35

      Violeta, recunoaste ca tu nu te duci la nunti fiindca trebuie sa cotizezi 🙂

    • #36

      O da! Mai aduga si vreo doua sarbe d-alea de-ti iese sufletul din tine! Si daca nimeresti un trompetist si un saxofonist buni, poti sa duci nunta numa-n populara! Am fost in vara la o nunta si i-am cerut voie sotului sa plecam acasa cu saxofonistul 😀 un pustiulica in tenisi, dar n-am mai vazut asa inghesuiala la dans de ani de zile.

    • #37

      Ingrid, Eu sunt moldovean. Supermoldovean. Stiu despre ce vorbesti 🙂

  12. #38

    A trebuit să merg cu nişte colegi de serviciu pînă la Izvorani(din Buc.). La urcare în maşină, şoferul zice: Îmi pare scuze, dar muzică este numai indiană şi Cristian Rizescu că mi-au furat antena săptămîna trecută şi radio… pluta! Ce să fie, deci? Eu:… plm, Rizescu să fie.

    A 5-a, a 6-a melodie a fost asta youtu.be/EMzkHiIJ0n0 . Recunosc că a devenit una din plăcerile mele vinovate :D. După părerea mea, nici dacă era compusă de o echipă de mari muzicieni, sfătuiţi de psihologi specializaţi pe subliminal, nu reuşea să-mi inducă o atît de mare stare de bună dispoziţie. Şi nu e remix după vreo capdeoperă a folclorului!

  13. #40

    Suntem un neam de tzaranoi basitzi…asa ca asta este muzica pe care o meritam..

  14. #46

    Nea Arhi, gresesti. Tare de tot.

    Uite exemple pe yt care au si muzica, si versuri si videoclip ca lumea.

    Cristian Pomohaci- De la Rebrișoara în jos
    Ion Paladi – Dorul Basarabiei

    Iar cintareti buni de populara sint, slava Domnului: Lavinia Goste, Gelu Voicu, Sorin Filip, Alexandru Bradatan.

    Ti-o spune unul care n-a ascultat o manea de 25 de ani de zile. Si da, imi plac si clasice, si metal, si trance si populare.

  15. #47

    Hai “mane” :), ca nu toti ascultam populara sau manele si nu toti ajungem in conjuncturi in care suntem nevoiti sa le ascultam ca sa nu murim de foame. Nu mai generaliza 😛

    • #48

      Nu cred ca sunt multi cititori pe aici carora le pasa de muzica populara. Pentru foarte multi este ca si inexistenta, tocmai din motivele enumerate de tine. Plus ca daca nu e cu bass pentru masina nu are sens sa o asculti.

  16. Asta se întâmplă dacă te înhăitezi cu panarama aia de Petcu.
    La bibliotecă nu te-ar duce …

    • #50

      o carte n-am citi…

    • Rusine sa va fie! Oameni insurati, cu copii…
      Ce-o sa zică aia micii când o sa vada ca tati in loc sa deschida un almanah sta si pune poze cu femei despuiate pe interneț ?

  17. #52

    e numai vina lu Eftimie. Pai la cati bani a spart la Ceasu Rau, nu a cerut si el un Rahmaninov, un Hindemith…Ca la clientii fideli ar trebui sa percuteze.
    Sau daca nu asta e cauza, tot el e de vina ca a plecat la Bucuresti si nu a mai bagat bani in ceasu rau si na, oamenii s-au oriuentat dupa localnicii din Iasov, in lipsa lui Ef si a camarilei de intelectuali.
    Ai incercat si la Tampla sparta? poate totusi acolo au un DJ Bobo sau ceva 🙂

  18. #53

    Din partea mea …poa’ să moară.
    Împreună cu manelele.
    Doar că, vezi tu, de asta-i frumoasă lumea, pt. că fiecare suntem diferiți, și ne plac lucruri diferite.

  19. Liviu Vasilica… e altceva… pe piata popularei, ascult cu placere la momentul potrivit caci se pare are ceva inefabil, un altfel de feeling cand asculti pe LV.

  20. #64

    Ciuleandra tata! 😀
    dar mai sunt dude, numa dolanescu a avut 15 albume… hai sa nu ne mai luam traditiile in pula, sunt popoare care n-au nici 1/10 din cat folclor avem noi

    apropo de muzica veche si romaneasca, asculta Zavaidoc 🙂

  21. #65

    Adica ai fost la Brasov si nu ai ascultat o pe Ralurosmarin? Pacat. Acum aveai o alta parere…

  22. #66

    Bai, mi-aduc aminte cand incepea cacatul ala de tezaur folcloric…sau cantarea romaniei. Nu stiu frate, da’ sa-mi dai bani si n-as asculta popo lara sub 1,5 la mie!

  23. #68

    Uite una recenta. De numai 7 ani. Din pacate e remix. Dar mi-a placut vedeta. 🙂

    m.youtube.com/watch?v=osdmp_nC80A

  24. #69

    Tinu Veresezanu, Mandra Floare Trandafir:

    www.youtube.com/watch?v=ooAicXt56t8.

  25. #72

    ce nu am inteles eu e de ce trebuie sa moara muzica polulara (rima neintentionata). Pentru ca nu mai avem cantareti de valoare?
    No offence, mi se pare un pic cancanist titlul.

    • #73

      pentru ca e o muzica de kkt

    • #74

      nu exista muzica de kkt si femeie prea urata. Doar bautura prea putina

    • #75

      Chiar ca e o muzica de kkt. Compara jegul asta plictisitor de muzica populara cu synthpop, new wave, punk, post-punk, shoegaze, dreampop, classic rock, progressive rock, psychedelic rock, alternative rock, industrial rock, art rock, indie rock, grunge, britpop, techno, house, trance, trip-hop, chiptune, EBM, futurepop, downtempo, breakbeat, jungle, drum and bass, clasica, blues, hip-hop, jazz, disco, folk, worldbeat, ambient, hard rock, heavy metal, thrash metal, doom metal, etc.

      Exista multa muzica buna, doar sa o cauti. Radioul nu e o solutie.

    • #76

      hipster alert! ai si fular?

    • #77

      @Lucifer: Pai astea sunt unele genuri importante al muzicii. Daca iti plac astea inseamna ca esti hipster? Ai o gandire de primitiv. Mars bre in iad de unde ai venit.

    • #78

      Hi-hi, singurii oameni pe care-i cunosc sa fie de parerea, atat de categorik, k toata muzica populara e de kk sunt aia care nu stiu sa o danseze nicicum 🙂

    • #79

      si zi asa Xyz, daca astea sunt alea importante, un Beethoven, un Mozart, un Ravel, Bach si ceilalti neimportanti unde se califica intre genurile cautate de tine pe google?

    • #80

      @Lucifer: Nu vezi ca am scris si “clasica” in lista? Lista nu este un copy paste de undeva. Astea sunt genuri de muzica pe care le ascult (mai mult sau mai putin). E usor sa arunci pastile cand nu cunosti.

      N-ai cu cine dom’le, n-ai cu cine.

    • #81

      pai na, Bach e preclasic, Ravel impresionist…deci puteai sa zici clasica si moderna daca era asa. Ai detaliat tzspe mii de curente underground, dar impresionismul era prea main stream sa zici ceva de el. Iar pre-clasicii or fi mai fraieri. Asa e, n-ai cu cine, unii “stie ei”ce e important si parerea altora e de rahat. Fraierul de Enescu s-a inspirat din muzica folclorica fara sa iti ceara tie parerea daca e importanta sau nu, sau si asta tot la clasici intra ca se aud viori…

    • #82

      (buton de sarcasm apasat) @Lucica: Enescu… un hipster bah… Auzi, Pere Lachaise… “Hm”…

    • #83

      @dufu: 🙂 clar hipster. S-a dus sa moara la Paris. S-a luat dupa Jim Morrison

    • #84

      @Lucifer: Termenul in engleza e classical music.

      “Classical music is art music produced or rooted in the traditions of Western music (both liturgical and secular). It encompasses a broad span of time from roughly the 11th century to the present day”.

      en.wikipedia.org/wiki/Classical_music

      Perioada asta acopera toti muzicienii pe care i-ai mentionat. Da, este un gen vast precum rock-ul.

      Q.E.D.

    • #85

      mda..pai daca vorbeam in engleza nu mi-am dat seama. Si termenul in engleza ptr synthpop, new wave, punk, post-punk, shoegaze, dreampop, classic rock, progressive rock, psychedelic rock, alternative rock, industrial rock, art rock, indie rock, grunge, britpop, techno, house, trance, trip-hop, chiptune, EBM, futurepop, downtempo, breakbeat, jungle, drum and bass, blues, hip-hop, jazz, disco, folk, worldbeat, ambient, hard rock, heavy metal, thrash metal, doom metal care e?
      Hai sa o dam la radacini (vb engleza, da, traduci tu) si sa ne focusam. Deci n opinia ta, ar trebui sa ne pisam pe toata cultura noastra folclorica si sa ascultam ceea ce zice Xyz ca e relevant: synthpop, new wave, punk, post-punk, shoegaze, dreampop, classic rock, progressive rock, psychedelic rock, alternative rock, industrial rock, art rock, indie rock, grunge, britpop, techno, house, trance, trip-hop, chiptune, EBM, futurepop, downtempo, breakbeat, jungle, drum and bass, clasica, blues, hip-hop, jazz, disco, folk, worldbeat, ambient, hard rock, heavy metal, thrash metal, doom metal. Prietene, nu vad acolo unde se incadreaza Maria Tanase (a murit, nu mai trebuie sa ii doresti sa moara, dar cumva e nemuritoare), Dinica, Zavaidoc si multi altii. Eu unul nu ascult muzica folclorica (nici de la tara – aka populara, nici de la oras – aka manele, romante s.a). Dar tu esti asa de sigur ca detii adevarul absolut… O sa zici ca Arhi a zis primul si tu ai aprobat. Guess what, nici el nu detine adevarul absolut, dar detine blogul, asa ca poate zice ce vrea pe aici. Dar nu trebuie sa te “badesti”si iesi in fata. Asa ca we agree to disagree

    • #86

      @Lucifer:

      “mda..pai daca vorbeam in engleza nu mi-am dat seama. Si termenul in engleza ptr synthpop, new wave, punk, post-punk, shoegaze, dreampop, classic rock, progressive rock, psychedelic rock, alternative rock, industrial rock, art rock, indie rock, grunge, britpop, techno, house, trance, trip-hop, chiptune, EBM, futurepop, downtempo, breakbeat, jungle, drum and bass, blues, hip-hop, jazz, disco, folk, worldbeat, ambient, hard rock, heavy metal, thrash metal, doom metal care e?”

      Pai astea sunt deja in engleza. Am zis clasica in loc de classical pt. ca termenul asta are echivalent in romana. Restul se iau ca atare, nu sunt traductibile. Ce naiba, doar n-o sa numesti rock-ul “piatra” sau “leganat”…

      Romana e foarte saraca cand vine vorba de genuri si subgenuri ale muzicii. Intr-un fel e de inteles: ce naiba au inventat romanii in domeniul muzicii cu exceptia manelelor si lalaielilor populare?

      PS: Ai dreptate cu “we agree to disagree”. Game over.

    • #87

      Ca sa nu creada lumea ca am zis niste genuri obscure, iata o lista de artisti cunoscuti pentru o mare parte din genurile mentionate de mine:

      synthpop – Depeche Mode, Kraftwerk, New Order, OMD
      new wave – The Cure, Tears For Fears
      punk – The Clash, Sex Pistols, Ramones
      post-punk – Joy Division, Siouxsie and the Banshees, Wire
      shoegaze – My Bloody Valentine, Slowdive
      dreampop – Cocteau Twins, M83
      classic rock – The Beatles, The Rolling Stones
      progressive rock – Pink Floyd, King Crimson
      alternative rock – Smashing Pumpkins, Radiohead, Primal Scream
      psychedelic rock – The Flaming Lips
      industrial rock – Nine Inch Nails, Ministry
      art rock – Peter Gabriel, Kate Bush
      indie rock – Arcade Fire, Arctic Monkeys
      grunge – Nirvana, Soundgarden
      britpop – Blur, Oasis
      techno – Orbital, Underworld
      house – Daft Punk, Leftfield
      trance – Paul van Dyk, Armin van Buuren, Tiesto
      trip-hop – Massive Attack, Portishead
      chiptune – Crystal Castles
      EBM – Front Line Assembly, Front 242
      futurepop – Covenant, Front Line Assembly
      downtempo – Thievery Corporation, Air, Morcheeba
      ambient – Brian Eno, Jean Michel Jarre, Vangelis
      hard rock – AC/DC, Deep Purple
      worldbeat – Enigma, Deep Forest
      etc.

      Oricine are o cultura cat de cat muzicala recunoaste cel putin jumatate din artistii mentionati.

    • #88

      * futurepop – Covenant, VNV Nation, Apoptygma Berzerk

    • #89

      @xyz Prima data… deci PRIMA DATA am crezut ca ai citat lista cu preset-uri de la EQ-ul din Winamp. (glumesc)

      Nu cred ca reprezinta o alternativa corecta ce ai enumerat tu, in primul rand pentru ca peste trei sferturi din genurile alea sunt mai mult colectii de FX-uri si mai putin muzica. Daca dezbraci o melodie din aia britpop/trip-hop/tip-top minitop de sintetizatoarele scumpe (Nexus de exemplu) si de multitudinea de efecte cu care e imbunatatita, o sa iti dai seama ca trei sferturi inseamna un ritm de percutie uneori banal si restul de un sfert o melodie obosita din patru acorduri overused de o gramada de artisti.

      Nu pledez nici pentru muzica populara si nici pentru vreun alt gen enumerat pe aici, in primul rand pentru ca nu sunt un asa mare consumator de muzica, din cauza faptului ca nu prea pot sa suport instrumentele de percutie, in special faimosul cvartet “Kick, Clap, Hi-Hat, Snare”, care se gaseste in cam tot ce e modern si comercial.

      Inainte de toate, muzica ar trebui sa aiba ceva de zis inimii ascultatorului. E nedrept sa compari genuri muzicale si sa spui care-i mai bun. E subiectiv si pana la urma “spune-mi ce prieteni ai/ce muzica asculti/ce citesti/etc ca sa iti spun cine esti”.

      Asta e majoritatea. Eu m-am resemnat de mult.

    • #91

      Pe scurt, da, adica e exact muzica populara, exprimata cu ce e la indemana.

  26. Fiecare cu gusturile lui…
    In afara de manele, orice gen are piese digerabile.

  27. #94

    eu as zice asa:

    la fel cum popul romanesc a murit si toate melodiile de 3 lei de la conectr la ina masina suna identic sau cum muzica usoara romaneasca a murit, la fel e si cu populara.

    eu de exemplu o cunosc pe Ioana Radu si pe Mia Bria cu toate ca nu sunt cu populara si nu cred in treaba asta cu portul national.

    dar in schimb ce ai intalnit tu in cazul de ma sus situatia e alta care se refera la trai si la stilul de viata si respectul pentru cei din jurul tau si pentru tine si asa gasesti situatii de astea de cacat cum ar fi acel oras al mortilor vii care nu este un oras ce exceleaza la astfel de categorii.

    e doar un cimitir mai mare unde cei in putrefactie isi fac veacul nenorocind si pe restul din jurul lor. nu are cultura, nu are educatie, nu are valori. e doar un tomberon cu o piata in care nu se intampla nimic, construita de nemti, si un munte care n-are picioare sa fuga de mizeria si jegul de acolo.

    asa ca la lalaieli se pricepe cel mai bine, crede-ma pe cuvant cu o gramada de ani irositi in cocina aia.

    nu e muzica de vina, ci cultura orasului.

    mai in nord in maramures, in localuri de genul asta altfel sta treaba si cu muzica si si cu portul lor.

    u’r just in the wrong place. zombii land e tipic pentru suflatul mucilor pe strada, flegmatul verde in mijlocul asfaltului, stanutatul fara sa puna mana la gura si pisatul in boscheti. cam atat reprezinta ce ai intalnit tu. cam atat.

  28. #98

    Daca tu nu ai fost crescut in spiritul muzicii populare sau pur si simplu momentele in care le-ai ascultat nu au fost prielnice ca sa simti sau sa iti placa tipul acesta de muzica, asta nu inseamna ca trebuie sa moara pentru ca dicteaza marele Arhi.

    Sunt artisti buni in domeniul muzicii populare, multi pe care i-au mentionat si cei mai de sus si nu vreau sa ma repet, chiar daca nu toti sunt asa cunoscuti si amintiti ca Furdui sau Sinulescu.

    Stiluri si stiluri, amintiri si traditii, cred ca asta ne leaga pe unii dintre noi (nu pe toti) fata de muzica populara. Pentru mine are o insemnatate mai aparte si imi place din cand in cand sa aud si asta …

  29. #99

    La o fasole cu ciolan afumat, la nişte costiţe hinţuite, la un miel la proţap, eu ascult cu plăcere muzică populară

  30. #100

    Uite una care incurajeaza preacurvia
    www.youtube.com/watch?v=6zlzJeTdFYs
    Place? 😀

    • #101

      Si am uitat. Am dat 15 lei la un spectacol de muzica populara la Casa Radio. 90% interpreti tineri care nu se incadreaza deloc in ce spui tu. Exista o mica problema, trebuie sa i si promoveze cineva 🙂

    • #102

      Esti nebun? Cine sa-i promoveze? Nu vezi ca Arhi nu ii place, brasoveanului nici atat….cine a mai ramas?

  31. #104

    Sa moara dracu’ odata. E comuna, banala, plictisitoare.

    • #105

      Toata? Ai ascultat ceva!

    • #106

      Hai cu minusurile, oparitilor.

    • #107

      Nu ascult, dar nu arunc cu cacat. Nu iti place, nu asculta, ce e asa greu? De ce nu intelege lumea ca exista gusturi diferite? Daca frecventezi locuri in care se intampla ceva ce nu iti place nu le mai frecventa. Iti pot aduce argumente ca tot ce iti place tie e banal si plictisitor.

  32. #109

    Nu se cheama muzica populara, ci country mioritic.
    www.youtube.com/watch?v=yL7Sjs-HCEM

  33. #110

    in ce priveste pusca si cureaua lata este foarte discutabil, dar jaga jaga sau dansul pinguinului sigur – acestea nu sunt manele.

    Au o lunga istorie in muzica, secole chiar, si fac parte din grupul sunetelor “placute” omului. Cei de veritasium au aratat pe youtube ca chiar daca esti capabil sa reproduci o infinitate (sa zicem) de sunete, numai o suma se pot auzi distinct impreuna si, surprinzator, numai o suma mult mai mica sunt placute omului. Adica omul are tendinta de a asculta ceva anume, deci plagiatorii parca ar fi mai de inteles.

    Despre dansul pinguinului cred ca au scris cei de la utopia balcanica: utopiabalcanica.net/2012/01/30/dans-capitan-de-plai/
    si au aratat versiunile anterioare.

    Exista muzica folclorica proasta, insa extraordinar de proasta, un topor dat in moalele intelectului, e destul sa dati pe televizor pe ***orice*** canal de gen ca sa o ascultati daca nu va ia damblalele. Aceasta trebuie sa moara, intr-adevar, ca manelele.

    Insa daca v-as spune exista o muzica folclorica buna, care la noi nu e apreciata, ci este desfasurata doar in strainatate (ca acolo se plateste) si mai rar, ajunge pe raposatele tvr/radio cultural? Daca v-as spune ca exista muzica tiganeasca buna, care nu are niciun clin cu maneaua, care, la fel, e greu de ajuns la ea?

  34. #111

    Cel mai bine ar fi să fie legată de gâtul ardelenilor și pachețelul astfel rezultat să fie aruncat în Marea cea mare, nu? 🙂

  35. #112

    Nu (prea) mi-a placut muzica populara, dar am auzit-o pe asta, intamplator, si mi-au atras atentia versurile (atat de-adevarate) si melodia armonioasa .

    www.youtube.com/watch?v=EhXNsIM8qLE

    Asa ca am ajuns la concluzia ca anumite genuri de folclor curat te pot destinde la un pahar de vorba . Indiferent de zona din care provine .
    In facultate am fost la multe nunti de-ale colegilor si cele mai faine momente erau horele si dansurile pe muzica populara, chiar daca toti eram cu muzica anilor ’80 in vene 🙂 si mai toti eram nascuti-crescuti la oras .

  36. #113

    EH, acum ca a devenit clar ca esti aproape singur (precum cucul care canta in Bucovina) in asta, poti recomanda un parc acvatic curatel si acoperit prin Brasov (nu stiu daca sunt folosibile iarna-nu am fost niciodata)

  37. #114

    eu recomand o populara mai moderna. oare ce s-a ales de baietii astia, ca erau super ok, O puneau in rima si in franceza si in italiana si in rumana nu suna chiar rau
    www.youtube.com/watch?v=ox80ryFdfDQ
    www.youtube.com/watch?v=_aOUAXD6BZ8

  38. #115

    Pacat de valorile si strabunii nostri. De-al naibii daca nu imi fac si eu un blog, doar asa sa am si eu un punct de vedere 😉

  39. #116

    Orga (si acordeonul) au omorat deja muzica populara. Altfel, Grigore Lese mi se pare genial, cum ar fi aici: www.youtube.com/watch?v=XDkoFG1Z4Gs&list=PLNKbmB1sN5v3DkyQwVFxyMVN3xeinbEu8

  40. #117

    Cateodata muzica populara mai are legatura cu folclorul dar nu trebuie confundate astea doua.

  41. #118

    Sa nu o uitam pe Angela Rusu, la intersectia unor stiluri. www.youtube.com/watch?v=W7YIyriOXyU

  42. #119

    Georgiana Manaila 😀

  43. #120

    bre, daca moare muzica populara si maneaua, moare fitnesul de la nunti, botezuri si de la revelion.

    unde mai da jos romanul kilele de sarmale si salata de beuf?

  44. #121

    eu nu ma pricep la muzica, iar cultura mea muzicala are goluri maaaaaaaaaaaaari. muzica polulara nu prea ma coafeaza, iar daca ma intrebi de muzica populara moderna m-ai bagat intr-o ceata de tip gris cu lapte.
    dar maria tanase ramane maria tanase si as asculta oricand cu placere. “marioara de la gorj” e preferata mea.
    iar ileana sararoiu are una (ceva cu “maicuta, maicuta mea” la refren)- imi place de mor si ma umfla plansu’ de fiecare data cand o ascult. tot asa cum ma umfla plansu’ de fiecare data cand citesc “el zorab” al lui cosbuc.

  45. #122

    Adica n-ai vazut tu minunatia de galerie din Barsana pe stadionul din Berceni in 2013?
    Nu ti-a ramas la inima sefa lor? Ia uite ce n-a rasunat nici pe Wembley, nici pe Bernabeu;
    www.youtube.com/watch?v=7SXNpRt1i0g
    Maria Luiza Mih ii spune fetei, arata si canta de numa’!
    www.youtube.com/watch?v=OC_tE3dCBEE

  46. #123

    Muzica populara a trecut granitele,ce aveti cu ea:)
    www.youtube.com/watch?v=Z1T5MzaTCdM

  47. #124

    Ăsta-i un post la care aș vrea să am disponibil thumb down pentru arhi. 🙁

  48. acum înţeleg de ce posturile astea ca etno, taraf şi ,,,, mai e unul, a, favorit, nu crapă. şi ce ar mai putea fi nou în folclor? de sărbători un post tv voia să descopere mâncăruri vechi din satele noastre. erau undeva prin oltenia şi o mamaie făcea o mămăligă (reporterul chiar spunea că e o reţetă veche de 2000 de ani, adică dacii cultivau porumb, nu?) amestecând în mălai brânză şi lapte şi punând totul la fiert pe pirostrii într-un tuci. ar fi fost frumos şi presupun că reţeta era bună dacă n-ar fi fost comentariile tâmpite ale bucătarului, unul de renume, care o sfătuia pe mamaie să pună mascarpone şi nu mai ştiu ce altceva de se uita mamaie cruciş. adică cum ar îmbunătăţi el reţeta. aşa şi cu noii interpreţi de muzică populară, “descoperă” şi interpretează cântece vechi de 2000 de ani.

  49. #128

    Pe principiul asta, sa moara si muzica clasica! Versuri slabe sau deloc… Si sincer, ati mai auzit de vreo simfonie buna de la Beethoven incoace?

  50. #129

    Da cu Tudor Gheorghe ce avusesi,bre Cetine?
    Tatar,nu intelege cum se rascoleste sufletu”.

  51. #130

    Benone Sinulescu, Dolanescu, Furdui Iancu, si toate pupezele boite pe fata, cu parul in coc gen Elena Ceausescu si pantofi de nasa la costumul popular, care apar la Maruta, nu canta muzica populara. Canta o versiune degenerata, edulcorata si corupta a muzicii populare autentice, e muzica populara de Cantarea Romaniei, care nu are aproape nimic de-a face cu the real thing. Muzica populara autentica nu prea mai exista in mediul rural (decat in anumite zone, si absolut intamplator), mai poate fi ascultata doar in inregistrari vechi (perioada interbelica, anii 50, maxim 60), din fericire mai exista muzicologi care incearca sa o aduca la lumina.

  52. #131

    Pff… ai scapat usor… Inainte de vremea CD-ului, erau 2 lautari, dintre care unul surd (nu glumesc, omul avea aparate auditive in ambele urechi), care zdranganea la un pian de piept si celalalt zdranganea o chitara reghin. Iti intra tot cu noduri ciorba :))

  53. #133

    La amaratii astia de greci, orice copil care a trecut de vremea scutecelor este pus la ascultat muzica populara si a invata primii pasi de dans.
    Se considera a fi rusine sa ai un copil ajuns la 5 ani care nu stie sa se miste…traditional 🙂
    Imi place foarte mult aceasta traditie pe care o au 🙂

  54. #134

    ce ai facut tu e un fel de self troll de blog.

    1. iti recomand sa mergi de pilda intr-o carciuma de bucuresti cunoscuta pt ca face snitzele in toate pozitiile si in care poti asculta doar o melodie. over and over again. la juma de snitzel deja rozi furculita. de altfel muzica buna dar iti doresti sa-l poti ucide pe omul care da cu vocea de pe cd-ul localului.
    2. e un post de radio bulgaresc, se numeste star fm si baga muzica rock. ceva de genu rock fm. si ca la orice post cretin si de doi lei nu prea au ce sa puna. si intr-o perioada cand eram mai mereu in masina si nu aveam alte posturi functionale cretinii aia puneau la fiecare 15 minute “eye of the tiger”. fo 6 luni am auzit eye of the tiger. daca acum la liber il aud imi vine sa bat pe cineva.

    • #135

      Pai daca iti vine sa bati pe cineva pe melodia “ochiu’ lu’ tigru” e de bine, mah, ca e dintr-unul din capodoperele cu Rocky (parca a treia la numar), si batutul e in ton cu melodia.
      Si pentru domnu’ Ender, din jocul cu acelasi nume, faranumarfaranumarfaranumar!!!!….
      www.youtube.com/watch?v=btPJPFnesV4

  55. #136

    se inscrie in linie cu orice tip de muzica folk/traditionala din lume. toate sunt infecte. de la country (oribil), la celtica, arabeasca, indiana, columbiana, bulgareasca, etc. muzici preluate din tata in fiu, fara valoare creativa in afara de lirism. de aceea seamana toate intre ele, pentru ca nu conteaza de fapt decat textul. este poezie pusa pe un zdranganit de chitara, sau in cazul romanilor, tambal

    singurele exceptii sunt muzicile tribale ale negrilor din Africa.. si jazz-ul

    • #137

      Jazz-ul???? Muzica traditionala? A cui?
      Din cate stiam eu, jazz-ul e un mix de ritmuri din mai multe culturi decat pot eu sa numar pe degete. Dar se prea poate sa ma insel.

  56. #138

    Nu moare muzica populara romaneasca cind vor tatarii, bah, mai ales astia de se dau bucovineni, bah!!!
    Pai eu stiu ca tu de fapt vrei sa te razbuni ca poporul asta multi-milenar prin muzica populara a rezistat invaziilor voastre, bah! Cum ardeam noi holdele, otraveam fantinile, si pe urma la umbra codrului (care-I frate cu romanul, nu cu tatarul, bah!!!), o puneam de-o doina de jale.
    Neam de lacuste ce sunteti, eurasiaticilor (aicea am dat-o in bara, ca si noi…) !

  57. #140

    Super comic cum o grămadă de lume a pus linkuri cu tot felul de melodii populare cantate de (mai) tineri interpreți, cu comentarii ca tu nu știi, vezi asta, e altfel etc. si toate, dar absolut toate, sunt la fel de identice (sic!) si slabe precum se plângea arhi in post.

  58. #141

    Am uitat sa apas butonul de sarcasm…

  59. daca nu asculti muzica populara mata tea facut prost, cum dracu sa nu asculti muzica populara bah, gandeste inainte sa spui

    • #143

      si tu esti cu dumele astea de radu alexandru/pitigratis?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam