romaneste

Printre actele necesare la programul Prima Casă este și acest document. Un document extrem de important, fără de care nu se poate face nimic. E declarația prin care deținătorul imobilului certifică faptul că nu a fost un imobil confiscat de comuniști. Normal, nu?

Da, normal până în momentul în care realizezi că această declarație se dă și e OBLIGATORIE indiferent de imobil. Chiar dacă, cum e situația de față, imobilul e construit în 2015, tu trebuie să dai declarație că nu a fost luat de comuniști. End of story. Pentru că așa e legea și așa trebuie.

Pentru că de ce am putea face lucrurile simple și logice, atunci când le putem face complicate și retardate?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. E tare faza, cumperi un imobil din 2015 si dai declaratii stupide. Numai in Romania se poate asa ceva.

  2. #2

    numai scoţ comunismul din român veci pururi

  3. #4

    Hm… imobilul vine la pachet si cu un teren… care teren nu e “construit” in 2015, deci poate avea “probleme” istorice.

    • #5

      Termenul de “imobil” se refera si la teren, nu doar la constructie. Ca d-aia il cheama imobil=nemiscator. 🙂
      Dar ai dreptate.

  4. #6

    CEC cumva? Numai aia cer aberatii din-astea

  5. #7

    www.kreditech.com Asta va fi solutia birocratiei si jegul din sistemului de creditare. Dar ma tem ca bancile centrale nu se vor reinventa fara sange de revolutionar.

    • #8

      “Our proprietary algorithm factors in 20,000 data points, which are constantly changing based on newly identified patterns.”

      Simt ca aici e vorba de o mare cantitate de IOPS, si sunt aproape sigur ca le-ai oferit consultanta. Ma gandesc ca a fost foarte usor atat pentru tine cu know how-ul tau, cat si pentru ei pentru ca mai mult ca sigur au mers pe recomandarea CTO-ului AT&T.

      George Poenaru FTW!

    • #9

      @George: imi e neclar cu se iau deciziile privind solvabilitatea unui client. Ma rog, nu contest ca sistemul functioneaza, probabil intr-un sistem informatizat aproape in intregime, dar la noi, unde de la fisc ti se spune ca trebuie sa pastrezi copia dovezii de plata a unei amenzi toata viata…

    • #10

      @Tesla Coi Te zbati rau ? Mai poti dormi noaptea ? Inteleg ca voua va este rusine cu voi, te rog urmareste-ma, chiar imi pasa ca indexari.

    • #11

      @dufu Pe inteligenta artificiala cu algortmi evolutionari. Sistemul isi va dovedi eficienta in timp, 10 ani zic eu. De anul asta Apple Store DE, Media Markt si Saturn folosesc asa ceva. Parca Media Markt are deja implementat si iti acorda creditul instant. Folosesc si date de la SCHUFA, un birou de credite celebru in Germania care are de gand sa faca parteneriate intre state.

    • #12

      @George nu ma zbat deloc, chiar ma relaxeaza nespus sa fac misto de castraveti laudarosi ca tine 🙂

    • #13

      Distractie faina ! Si cand te gandesti ca m-am laudat cu proiecte mici datorita subiectului. Vezi sa nu te ineci de la atata distractie.

  6. #14

    Dincolo de datele respective, cum as putea eu, care am cumparat imobilul poate la a 5-a mana, sa stiu daca a fost confiscat de comunisti sau nu?
    Toate arhivele apartin statului, prin urmare statul este cel ce are aceasta informatie.
    Just my 2 cents.

  7. #15

    Similar daca eu vreau sa aplic pentru un post intr-o institutie publica trebuie sa dau declaratie ca nu am facut politie politica, desi ar ajunge copia dupa CI sa certifice ca nu prea aveam cum.

    • #16

      Am fost in situatia asta. S-a uitat notarul la mine ca la bombe.

  8. #17

    Eu am credit Prima Casa la BRD si in modelul de declratie pe propria raspundere nu aparea aceasta fraza.
    Fiecare banca are propriul model de declaratie, e posibil sa fie de la CEC, ca astia sunt intr-adevar ca in epoca lui Ceausescu.

  9. #19

    Boss, am fost nevoit sa declar ca nu am facut politie politica in perioada comunista. Sunt nascut in ’89. Am incercat sa le le explica ca as fi vrut sa fi facut insa nu puteam vorbi:)))

    • #20

      Si ei de unde stiu ca n-ai practicat sportul asta in lichidul amniotioc.
      Trebuie dom’le dovada semnata si stampilata. Unde-i lege nu ne tocmim.

  10. eu tre sa imi fac buletinul. cand am fost de dimineata cu actele de la casa, certificatul de nastere si toate documentele nu m-a lasat sa depun actele ca trebe sa fie maica-mea acolo sa semneze ca de … poate in ultimii 10 ani s-a schimbat ceva si nu mai e mama mea. tara pulii

    • #22

      eu am fost cu taica-miu acum 4 ani cand mi-ai facut buletinul. deci da, se poate

    • #23

      Boss (amandoi), trebuie sa vina un gigel de pe actul de proprietate sa semneze ca te ia in spatiu ca sa iti faci buletin la adresa lui… ca asa poti sa ai actele alea de oriunde (exagerez, dar nu imposibil)… hai ca nu e chiar asa de absurd, right?:)

    • #24

      ba e, bo$$, ca legea nu spune NICĂIERI asa ceva. politia a decis ca e mai simplu

    • #25

      Daca nu apari pe contractul casei te cheama cu proprietarul , indiferent cine e acesta, mama, tata, matusa, bunicul. E amuzant sa mergi cu tati la politie sa-ti faci buletinul cand ai peste 18 ani, am trecut si eu prin asta 🙂

  11. #26

    Sa-ti mai spun ca odata a trebuit sa completez o cerere pt. eliberarea unei cereri speciale ? :)))

  12. #27

    La noi nu ne-a cerut nimeni o astfel de declaratie. Am avut o singura declaratie referitoare la faptul ca nu am mai luat credit prin prima casa. That was it. (imobil din 2013) Probabil ca tine de banca si de departamentul lor legal. In schimb mi s-a cerut o ‘opinie notariala’ asupra tuturor actelor – nu mai auzisem de asa ceva pana acum.

    • #28

      Eu am vândut un apartament în 2014 și declarația exista. La BRD.

    • #29

      Am cumparat in ianuarie 2015.. prin ai-en-gi. Sa nu fac reclama.

  13. #30

    Asa-i ca fraza de dupa partea subliniata nu se pune? 🙂
    Daca ala a construit in 2015, pe terenul vecinului cu care este in litiu?

    • #31

      asa-i ca comentezi doar ca sa te afli in treaba?

    • #32

      Am o speta fix pe tema asta. Litigiu cu pamantul de sub imobil. Notat litigiul in CF. Dar ai dreptate, ma cam plictisesc.

  14. #33

    E un rezultat al puterii notarilor cred, in loc sa munceasca ei mai bine arunca pisica la tine. Pe aici actele le face un avocat, nu un notar, tu ii duci oferta acceptata de vanzator si e treaba avocatului sa verifice daca sunt sau nu probleme cu imobilul.

  15. #34

    Eu sunt născut în 1989 și am dat în viața asta declarație că nu am făcut poliție politică înainte de revoluție….

    • #35

      eu am facut politie politica si n-a trebuit sa dau niciodata declaratia asta, ca nu mi-a cerut-o nimeni.

  16. #36

    E comunist programul prima casa. Declaratia aia e doar o prosteala juridica

  17. #37

    Canada: In formularul pentru pasaport ai nevoie de semnatura unui garantor. O persoana care sa certifice identitatea ta. Persoana respectiva poate fi si dentistul chiar daca il vezi doar de 2 ori pe an cite 1 ora.

    • #38

      In Irlanda poti sa iti demonstrezi domiciliul legal cu factura de gunoi daca e pe numele tau (ca oamenii aia pana in vara asta n-au avut never ever ceva gen buletin de identitate)…

  18. #39

    Declaratia pe proprie raspundere e pilonul de baza al birocratiei romanesti. Document mai inutil nu exista. In contractul cu banca se poate specifica cum ca, daca terenul se va dovedi in litigiu atunci contractul devine nul. Similar si cu politia politica, si cu votul in alta circumscriptie si cu toate. Daca ai mintit contractul nu are valoare. Ce nevoie mai e de declaratie?

  19. #40

    este foarte simplu sa spui ca in cazul in care vanzatorul a mintit contractul nu are valoare.

    in practica, din punct de vedere juridic, situatia e in felul urmator:
    1. asa cum a spus si ady, sintagma imobil cuprinde atat constructia cat si terenul pe care este edificata aceasta.
    2. art. 577 si urmatoarele din Codul Civil trateaza “accesiunea imobiliara artificiala”; pe scurt daca un tert construieste pe terenul in proprietatea altcuiva, adevaratul proprietar al terenului va deveni proprietar si asupra constructiei (cu indeplinirea anumitor conditii, cum ar fi buna-credinta sau reaua-credinta a celui ce a construit). Daca X construieste o casa/bloc pe terenul sau, iar ulterior un tert se prezinta si dovedeste este adevaratul proprietar al terenului (de ex: retrocedare in baza legii 10/2001, sau o simpla actiune in revendicare avand alt temei), va deveni si proprietar al constructiei (cu indeplinirea unor conditii asa cum prevede Codul Civil). In cazul in care Y a cumparat de la X casa/apartament in bloc/tot blocul, iar ulterior adevaratul proprietar obtine o hotarare judecatoreasca definitiva care constata dreptul sau de proprietate, contractul dintre X si Y poate fi anulat (solutiile in practica difera in functie de particularitatile fiecarui caz in parte).
    3. banca ofera un imprumut cumparatorului; intre banca si vanzator nu exista nicio relatie contractuala . daca contractul de vanzare-cumparare e declarat nul de catre instanta, cine achita creditul ? (sa nu uitam ca banca nu ti-a impus nici vanzatorul nici ce proprietate sa cumperi. banca ti-a dat o suma de bani, iar prin contractul de credit te obligi sa returnezi respectiva suma plus dobanda).

    ai nevoie de declaratie, pentru ca banca/cumparatorul sa poata sa-i faca o plangere penala vanzatorului, in cazul in care acesta “a mintit si contractul nu are valoare”; in orice caz, modelul de declaratie atasat pare destul de vechi pentru ca in noul cod penal, infractiunea de fals in declaratii este la art. 326

    in orice caz, daca suntem carcotasi putem considera orice fel de hartie/procedura ca fiind birocratie inutila si costisitoare (obligativitatea de a semna un contract de vanzare-cumparare in forma autentica in cazul in care se transfera dreptul de proprietate asupra unui teren, locuinta sau unitate individuala, respectiv achitarea onorariului notarului; obligativitatea de a intocmi cadastru/inscrie proprietatea in cartea funciara inainte de orice transfer al dreptului de proprietate, respectiv achitarea taxelor OCPI etc)

    daca judecam dupa criteriul “cel mai simplu si logic”, atunci procesul de achizitionare a unui apartament/casa ar trebui sa fie identic cu procesul de achizitionare a rosiilor din piata: iti dau teancul de bani, imi dai cheile de la casa si fiecare isi vede de viata sa in continuare.

    pana la urma, fiecare dintre partile implicate intr-o tranzactie incearca sa-si protejeze cat mai bine drepturile si sa isi asigure cat mai multe parghii prin care sa poata obliga celelalte parti sa-si indeplineasca obligatiile asumate. in mod inevitabil acest fapt duce la cresterea costurilor tranzactiei, cresterea numarului de proceduri prealabile, a numarului de documente intocmite in scris si/sau in forma autentica etc.

  20. #41

    mare lucru…
    pe declaratiile de intrare in u s and a, dar si pe aplicatiile de viza, era un paragraf in care aplicantul declara solemn ca nu a facut parte din guvernul nazist al lui hitler; indiferent ca te nascusei in 1921, 1945 sau 2007.

    evident birocratie, dar impusa de chichite avocatesti…

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.