arabi la schi

Eu îmi plătesc online absolut toate facturile la utilități. Nu am mai stat la cozi de nuștiucâți ani să plătesc o factură. O să râdeți când auziți de cozi, dar știți ce COZI URIAȘE se fac la RDS în casierie, ca să își plătească rumânii internetul? Enel au cozi la automatele de plată, unde săracii badigarzi fac scurtă la mână reînvățând, lunar, găștile de pensionari să își plătească facturile.

De la fiecare din furnizori primesc un mesaj plin de veselie, în care sunt anunțat că pot și am dreptul și onoarea de a-mi activa direct debit pe contul respectiv și VOI SCĂPA DE GRIJA PLĂȚII UTILITĂȚILOR LUNARE!!!

Din fericire, eu am un dicton după care mă ghidez în viață: Familia mea e mai importantă decât familia ta.
Așa că mă gândesc că e posibil ca luna viitoare să nu am bani. Sau să mă îmbolnăvesc. Sau să am nevoie de bani să plec în Maldive la schi. Sau să îmi cumpăr vibratoare. Nu contează, orice aș face pentru mine e mai important decât ce aș face pentru alții.

Prin urmare, aș prefera ca să am banii mei în cont, atunci când am nevoie de ei și să fie decizia mea unilaterală de a-mi plăti facturile, atunci când vreau eu, nu să îmi zboare ei automat. Da, știu, sunt un om rău.
Asta e…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    idem

  2. #2

    Idem

  3. #4

    Apropos de direct debit, sunt unii pe la Unirii care strang bani pentru ursi panda sau ceva si care iti propun oprortunitatea unică de a le plati abonament pentru salvat ursii panda. Ăia mi se par cei mai tari.

    • #5

      serios, pentru salvat panda?:))))

    • #6

      Au și urși bruni: www.wwf.ro/doneaza/

      Practic, nu faci abonament la salvat urși panda, ci adopți un urs, un râs sau un tigru dintr-o familie săracă.

    • #7

      eu cred ca asta cu ursii panda e mai degraba o metafora pentru tiganii supraponderali neindemanatici, e vreun ONG sorosist, ceva. Ca tiganii normoponderali si care se misca repede printre oameni nu trebuie salvati, aia se descurca si singuri.

      Pentru mine cei mai misto cu direct debit sunt bulangiii aia de la GoDaddy unde daca vrei sa platesti prin PayPal nu poti decat daca activezi/accepti sa iti ia periodic automat din cont. Dupa ce activezi asta si faci plata, trebuie sa cauti in contul de PayPal si sa dezactivezi mizeria cu plati recurente pentru GoDaddy. Iar la urmatoarea plata o iei de la capat, activat plati recurente, platit normal, dezactivat plati recurente. Pentru ca…direct debit.

    • #8

      E copiat modelul din afara, in uk primesti unele beneficii daca ai diverse direct debituri. Eu am unul pt ceva ce am cumparat pe credit si unul la un ong si cu astea am primit gratuit un upgrade la cont si imi ies banii dati catre ong si raman cu aproape 2 lire in plus de la dobanda.

    • #9

      Si Salvatii Copiii tot asa cer, 25 sau 50 sau 100 ron lunar cu direct debit. Ma oprisem odata si m-am gandit ca poate sa donez un 5 sau 10 ron, dar a fost prea putin pentru ei.

    • #10

      Interesant de vazut cheltuielile administrative pe romania pentru anii raportati pe site
      2009 – 1296818 lei
      2010 – 203686 lei
      2011 – 1685800 lei
      2012 – 600229 lei

      Pentru un proiect bazat pe voluntariat e cam dubios. Plus ca e imensa fluctuatia de la an la an

    • #11

      ma scuzați dar pentru salvarea urșilor Panda se poate apela la Borcea … știe el mai bine cum e cu reproducerea în captivitate 🙂

    • #12

      @Anca Pe mine m-au convins.

  4. #13

    Simt ca majoritatea comentatorilor sunt ingrijorati de faptul ca ai spus ca mergi in Maldive la schi, asa ca vreau sa le comunic pe aceasta cale sa stea linistiti, ca tu glumeai. Arhi merge la schi in Monte Carlo, ne-am intalnit pe partia de la cazinou.

    In rest, idem.

    • #14

      Care ski boss?
      A fost fotografiat pe aeroport in Baleare.A dat si presa

  5. #15

    100% deacord cu tine. Si 6lei la salubritate prefer sa-i platesc eu nu sa-i traga prin direct debit.

    • esti inscris cu juma de persoana de platesti 6 lei? rebu ia vreo 8,5 de persoana. parca in sectorul 3 e gratis, nu?

    • Nu toti oamenii cu internet sunt bucuresteni

    • si nu toti bucurestenii sunt oameni cu net 🙂 . stiu, m-am gandit dupa. my bad.

  6. #19

    Neincrederea in sistem, problemele cu facturile si lipsa de informatii m-a determinat sa nu folosesc acest serviciu in Romania. In Anglia il folosesc peste tot deoarece il consider util si eficient.

  7. #20

    Bre, da’ de ce nu impaci capra cu lupul ?
    1) activezi direct debit
    2) reglezi limita maxima a sumei permise la debit dupa media ultimelor 3 plati (sau mai jos, cum vrei tu)

    • #21

      haha , asa am facut eu … am calculat o medie … am pus acolo pentru gaz xxxlei ( parca 350 ) si am primit o factura de 355lei ( nu m am deranjat… am zis las ca luna viitoare vine mai putin si se plateste atunci)
      P.s. pt cei care au direct debit.. plata se face in ultima zi de facturare.. si mereu primesc mailuri de la toti providerii de genul “plateste acum ca sa nu fii debransat bla bla” pe care nu le bag in seama.
      Si ce sa vezi …daca e factura cu 1 leu mai mare decat maximul setat de tine … plata nu se face deloc, eu am realizat asta mult prea tarziu cand deja eram debransat de la gaz, si am fost nevoit sa platesc 200 lei taxa de rebransare ( era mijlocul verii cand am realizat eu ca nu platisem vreo 5 luni in spate).
      + O faza foarte nesimtita la GDF Suez… ” vine un nene maine la ora 13, sa fiti neaparat acasa… daca vine si nu e nimeni in locatie se plateste o amenda/taxa/ceva de 80 lei ” Ok bine dar daca nu pot sa fiu maine la ora 13 acasa? nu se poate reprograma la alta ora sau in alta zi? … raspunsul lor : NU , deja sunteti programat si daca nu sunteti acasa platiti 80 lei si se face alta reprogramare . FMM GDF

  8. #22

    Ehm… se poate dezactiva oricand.

  9. #23

    Pe aici dacă nu plătești facturile prin direct debit ești curățat la prima factură de 100-300€ depozit.
    Eu am pus limită la fiecare DD ca o măsură de siguranță împotriva greșelilor sistemului automat folosit de furnizorii de servicii. Și pot anula oricând orice DD individual.
    Nu e ușor să evit plată facturilor fără consecințe nasoale, dar pot să mă protejez cât de cât bine.

  10. Din contra.
    Prefer sa nu ma trezesc cu netul (sau mai grav, curentul) taiat pentru ca am fost uituc si n-am platit.
    Absolut toate facturile (curent, internet, asigurare de sanatate, pana si abonamentul la sala) sunt luate direct din cont. Primesc doar mail cu factura si data scadentei.
    Bineinteles, pot opri oricand platile recurente din aplicatia de online banking daca ma razgandesc

    • #25

      Mie RDS si Telekom îmi trimit mail dacă uit să plătesc factura
      Nu fac toți la fel ?

    • #26

      Doar ca daca se intampla sa apara o suma suspecta neclarificata si dai reject o sa te incarce cu comision pentru rejectare si apoi ajungi sa iti mananci nervii cu recuperatul sumelor de mai bine te lasi pagubas. Chiar si asa tot prefer varianta cu direct debit.

    • #27

      Poate exista si o cale de mijloc in care poti sa platesti prin direct debit doar unele facturi care stii ca le vrei platite mereu.

    • #28

      Cea mai buna solutie la problema pusa de Cetin mi se pare cont offshore cu visa atasat in paralel cu un cont curent din care dai access la debite, cont care are atasat si credit carduri cu scadenta la data fixa si descoperire pe cont. Daca ai o urgenta banca ramane ultima si daca chiar ai nevoie si de banii din debite le dai cancel si ai fallback pe contul din offshore in cazul in care se intampla in romania ce s-a intamplat in grecia. Desigur nu-ti faci cont offshore in cipru, delware, virgin island si altele de genul astea, faci in Singapore, UK, Elvetia tari in care mai greu se pot intampla evenimente de genul celor din Cipru .

  11. Eu am activat DirectDebit pentru facturile cu suma fixa – RDS, Enel (stiu cam in ce limite ma incadrez), telefon. Faza foarte foarte tare este ca factura la Enel ramane constant neplatita pentru ca scadenta de DD pica exact inainte de salariu, cand bani in contul ala pla. ING insa nu dau o notificare ca lumea, gen SMS sau mail, ci dau o notificare din aia in aplicatie de trebuie sa dau sapte clickuri sa ajung la ea.

    …dar nu inteleg de ce e “rant” – cu ce te deranjeaza serviciul atata timp cat nu-l folosesti?

    • #30

      Din principiu
      A doua mare greșeală e sa ai factura unica si pentru energie internet ,telefonie ,televiziune
      Daca n,-am bani pentru tv stau pe internet .Cu factura unică, n-ai plătit tot- n-ai nimic

  12. #31

    Chiar daca ai banii ,facturile se plătesc in ultima zi de scadentă .

    • #32

      E o faza interesanta cu scadenta… factura la gaz/energie electrica se poate plati fara penalizari in maxim 45 zile de la emitere, indiferent de data scadentei: la gaz scadenta e la o luna de la emitere, la energie electrica e la doua saptamani de la emitere. Inainte aparea pe factura si data de la care se pun penalizari ,acum nu mai stiu daca apare.

  13. #33

    Caz real cu direct debit. Am avut contract cu Vodafone pentru un abonament combo pe doi ani, doua sim-uri, unul de voce si unul de date, o promotie la un moment dat. Am setat direct debit sa platesc abonamentul, in jur de 160 ron pe luna. Expira perioada contractuala si fac portare de numar la altii si ii notific sa inchida abonamentul. Ei ma anunta ca au inchis abonamentul si totul happy joy joy.

    Dupa apropape doi ani ma uit intr-o zi pe extrasele de cont sa gasesc o tranzactie, dar ce sa vezi, Vodafone imi tragea 50 RON lunar prin Direct Debit. Mi-au luat cam 1300 de RON. Sun la suport si ce imi zic aia: ca banii aia se duc pentru sim-ul de date, ca ala e alt numar, eu am portat doar numarul de voce. Mi-au facut split pe sestache la combo ca sa mai traga niste bani.

    Greseala mea e ca nu am inchis direct debit, de fapt uitasem de el. Ii dau in judecata pentru furt de bani.

    • Dupa aproape doi ani…
      Daca nu ti-a placut sa le duci grija, acum le duci dorul (banilor)

    • #35

      Bafta !

    • #36

      Eu de aia i-am zis si lu maicamea sa nu mai plateasca factura la vodafone si sa ii lase pe ei sa rezilieze. I-a sunat si au si ametito cu tot felul de chestii. Costa mai mult daca il inchide ea, decat daca ii lasi pe ei sa il rezilieze.

    • #37

      Virgil, recomandarea mea e sa verifici conturile macar odata la doua saptamani, asa , de control. Motivul e sa nu apara plati nejustificare, abonamente la pornhub, cheltuieli ale nevestei, chestii de care nu stii si sa nu actionezi la timp (inchis contul, blocat cardul, batut femeia Vaslui style). Ideea e ca nu dureaza mult, un login de pe net, poate si de pe smartphone daca ai incredere, un scroll mic sa vezi daca nu e vreo suma care iti sare in ochi si nu stii de ea.

  14. #38

    Soata de ocupa de plati online,eu fiind taranete îmi place cashul,bucata aia de plastic nu îmi spune nimic,un portofel plin de bacnote fosnitoare îmi da încă senzatia aia falsa de libertate.

  15. Mă gîndeam să scap de griji, să-mi fac din prima lună în noua țară direct debit pentru diverse.
    Prima factură, la ISP TELENET, vreo 400 de euro. Vizită la ei la sediu, nu telefone, mailuri etc, după 20 de secunde de vorbe brusc factura se făcuse de 75 de euro.
    Deci nu direct debit.

  16. #40

    Eu incep sa fiu adeptul chestiilor care nu imi cer mai mult de o luna contract. Mi-a spus un manager recent “in orice job ai fi, mai mult de o luna nu iti e garantat”.

  17. #41

    E cât se poate de corect sa dispui de banii tai in momentul in care dorești, dar totuși, in momentul in care ai ales sa beneficiezi de un serviciu, indiferent ca este internet, energie electrică, gaz, rata la mașina, abonament la sala sau la orice alt serviciu, presupun ca ai ales sa iti onorezi obligația de plata pentru serviciul de care deja ai beneficiat! Drept pentru care “decizia unilaterala de a-mi plăti facturile” mi se pare de porc. E ca si cum ai mânca si ai plăti dupa daca ai chef sau nu sau daca ai sau nu bani. De ce nu încerci sa te duci la restaurant si sa nu platesti?!? Ca doar e decizia ta unilaterala?!?

    • #42

      esti putin prost in sinele tau, nu? daca maine te imbolnavesti si toti banii tai din casa se duc ptr operatie, intai platesti furnizorul de internet, nu, ca ti-ai asumat obligatia? multi iimbecili pe internet, tati…

    • #43

      Pai Arhi, daca ai pb si trebuie operatie netul e aur in casa. In primul rand afli ca nu ai nevoie de operatie conform noii medicine germane. Apoi daca nu esti adeptul asteia, gasesti un DIY.

    • #44

      @Cristian, nu cred ai inteles ideea. E vorba de prioritatile tale nu ale furnizorului de servicii. In mod clar in cazul unei operatii a unui membru din familie, iti bagi pula in orice alt serviciu pe care l-ai platit si iti asumi consecintele. E datoria furnizorului de servicii sa ia orice actiune necesara (taiat serviciul, amenda, actionat in instanta, puscarie), nu conteaza, iti asumi consecintele pentru ca problema actuala e infinit mai grava si orice alta consecinta e minora comparativ cu asta. Nu e vorba ca cineva vrea sa traga teapa sa se duca cu banii la Tudor Chirila la concert, ci ca, in momentul ala, orice minut si orice leu conteaza.

      Unde locuiesc acum am incercat sa folosesc sistemul asta de autopayment (cred ca e acelasi cu direct debit). Va zic sincer ca ma cac in el de sistem si prefer sa platesc eu manual, odata pe luna, toate cheltuielile in 15 minute. Ideea e asa, teoretic sistemul e gandit ca sa nu uiti tu sa platesti la timp, uitatul asta putand rezulta in penalizare (bine, practic e gandit sa-si ia ei banii sa nu te sucesti tu intre timp sa platesti poate mai putin, exista varianta sa platesti minimum acceptat in loc de toata suma, exemplul la cardul de credit). De exemplu la o chirie de 2000$ daca ai stipulat in contract ca daca nu platesti intre 1 si 5 ale lunii, vine penalizare de 15% din chiria lunara, cam scump sa te trezesti cu 300$ amenda si teoretic te-ar ajuta un sistem de autopay. Problema e ca cacatul asta de autopay nu functioneaza tot timpul: nu mai sunt bani in contul x si poate tu daca ai vedea in ziua aia ai putea faci transfer de fonduri din alt cont, nu functioneaza sitemul de autopay care e un serviciu extern nu al complexului de apartamente, pe aia de la apartamente ii doare-n pula motivul pentru care nu au intrat banii, ei stiu ca nu au intrat, ai semnat in contract ca platesti amenda daca ai depasit data de 5 sanatate si virtute, ai pus o limita de sa zicem 2500$ si in luna aia a venit factura de 2501$ si n-a mers transferul ca era mai mare, si te-ai trezit cu amenda pentru 1 dolar, ti-e contul blocat, a expirat autopay-ul, ai setat autopay si ai uitat sa dai submit desi iti aparea salvat, etc. In ultimii ani am avut x probleme cu autopay-ul, unele din cauza prostiei mele (nu mai aveam bani in contul x ca ii mutasem intr-un alt cont cu o zi inainte, sau n-am dat submit), altele de sistem. Ideea e ca daca n-ai 1000 de cheltuieli de facut cred ca e mai avantajos sa intri odata pe luna, sa zicem la data de 1 ale lunii, platesti tot, vezi daca e vreo situatie care te impiedica sa accesezi banii si o rezolvi.

    • #45

      Probabil pe asta il lasau parintii sa moara de foame cand era mic, ca intai isi plateau abonamentele la private spice…

  18. #46

    Din fericire, eu am un dicton după care mă ghidez în viață: Familia mea e mai importantă decât familia ta.

    Într-un fel (şi nu, nu o expun ca o critică, dar ca o paralelă)ne mirăm degeaba, înjurăm degeaba şi tot degeaba aşteptăm de la alţii mai buni: câţi nu şi-or fi pus acelaşi dicton în viaţă însă -spre deosebire de noi- ei au ocupat poziţii de deputat, vicepremier, senator, preşedinte, prim-ministru etc.

    Pe scurt, ca şi-n jocul cu Portocalele: De ce X şi nu Y?
    De ce un senator, deputat, prim-ministru, preşedinte să-şi sacrifice familia pentru alţii, dacă nici acei alţii nu o vor face? Asta, când mă mai certam cu unii care aleg varianta să lupte într-un război sau să dea bir cu fugiţii, ca expaţii.

    Şi tot asta-mi aduce aminte de George Carlin.Mamă, mamă, ce insight a avut omul ăla.

  19. #48

    pentru deschidere de cont it da banca 100$. pentru prepay inca 100. daca faci cont de savings inca 100. daca pui in savings minim 3k inca 100.
    stai 6 luni si pleci merci cu 400 de parai cu efortul de a merge pana la banca.
    facut asta de 2 ori.
    cibc.ca

  20. #49

    Poti plati din orice shop & go rds/enel/gaze/babardel si alte chichite fara sa stai la vreo coada, si da, e sanatos sa mai faci si miscare nu doar sa dam click`uri.

    • #50

      @Ryan, a face miscare e un lucru foarte benefic pentru sanatate, cand o faci fix cu scopul de a face miscare, intr-ul loc special pentru asta (sala, parc, stadion sau chiar plimbare), nu de a te umple de nervi cu toti idiotii de la coada care zic ei ca te-ai bagat inainte, cu toate madamele care joaca solitare in loc sa serveasca omul si le ia 70 de ani sa bata doua tase dupa care revin si sterg tot randul ca au mancat o litera, care vin si-ti zic dupa ce stai 3 ore “la ghiseul 7 nu aici”, iar la ghiseul 7 iti cere taxa de timbru, deci ti-ai luat zi de concediu degeaba.

      Rolul platii online este sa poti plati de oriunde chiar si daca esti in oras/tara sau nu, de pe WC, oricand ca e noapte sau zi nu doar intre 11:30 si 14:30 cand au pus ei programul, in 1 minut, nu in 2 ore la coada in ploaie torentiala. Motivul platii online e ca te scuteste mult de timp, platesti in 20 de minute cat ai umbla in 2 zile. In momentul in care esti platit cu 100$/ora, sau ai 1 milion de alte lucruri de facut te vei gandi de mai multe ori daca sa mai mergi sa faci miscare la toate angajatele batute in cap care cer contractul casei si dovada achitarii locului de veci ca sa poti plati curentul. Asta nu inseamna ca preferi sa stai un soarec in casa, ci ca poate te plimbi cu familia relaxat in alte locuri dar cel ma probabil in plimbarea ta vei da iar de tampiti sa-ti strice ziua.

  21. #51

    Am dide activat de 6 ani si astfel se platesc facturile singure. Stabilit plafon maxim autorizat la dublul unei facturi medii si astfel am scapat si de frica ca raman fara bani.
    Acum e alegerea fiecaruia cum vrea sa plateasca, eu doar am vrut sa arat ca se poate si ca nu intotdeauna exemplul tau este de urmat.

  22. #52

    Direct debit la electric/gaz, apa, telefon și asigurare.
    Pentru operații, etc, am asigurare, saving account și credit card.
    Nu mă laud. Doar ca nu ma stresez cu facturi sau altele.
    Dacă nu plătești la timp poți deveni rău platnic

  23. #54

    Sa vezi ce frumos este cand apare o eroare de sistem si numai platesti o luna din cauza debitului si te trezesti cu lumina/internetul taiat.

  24. #55

    Platesc absolut tot prin Direct Debit (telefoane, electricitate, asigurari, internet, etc), mai putin Asociatia (unde fac OP manual) si abonamentul de Internet la AKTA de la casa de la tara unde am un Ordin de plata programat (ca e suma fixa lunara).
    Frica de direct debit este irationala avand in vedere ca pentru fiecare mandat se poate stabili o limita.
    Timpul castigat si lipsa grijii ca ramane neplatit merita.
    Cat despre “poate nu am bani luna viitoare”, poti sa dezactivezi mandatele cand estimezi vremuri grele. Dar sunt nsite servicii contractate care oricum mai devreme sau mai tarziu trebuie platite (moral vorbind).

  25. #56

    Pro direct debit. Platile efectuate cu regularitate in ziua scadentei fara dureri de cap sau timp pierdut cu scrierea numarului de factura a sumei de plata etc pentru fiecare furnizor in parte. Asta cu ce faci ca te imbolnavesti nu te absolva de plata obligatiilor cel mult le amani dar mai devreme sau mai tarziu tot trebuie platite, pe furnizor nu prea il intereseaza problemele noastre de sanatate, pentru asta avem asigurare platita tot cu direct debit 😉
    Probabil in ro nu toata lumea e familiarizata cu astfel de servicii sa nu uitam ca exista persoane care inca iau salariul in plic sau care nu au nici macar un card. Nu vorbesc de pensionari.
    De aici si frica asta ca imi ia furnizorul mai mult decat trebuia etc. Cunosc cazuri cand in ziua de salariu omu se ducea la banca scotea tot ca sa tina banii la sigur cash, ca asa se simtea e mai sigur.