Când mergi pe lungile și proastele drumuri ale patriei, ai timp să te gândești la multe. Mai ales când prinzi o coloană de 1 kilometru de tiruri e de preferat ca, în loc să înjuri inutil și să încerci să te sinucizi în depășiri criminale, să stai, să mergi cu 60 la oră și să te gândești.
În tinerețile mele, aveam un dublu casetofon Fisher, exact cum e cel din poză. Era mândria mea, scopul meu de a fi. Pentru că avea un cap de înregistrare senzațional și puteam înregistra de la radio la super calitate. Aveam zeci de casete cu muzică, din cele mai bune posibile.
După aceea a urmat era muzicii digitale. Pe vremea când un HDD de 80GB era cea mai mare chestie găsibilă pe piață, eu aveam 60 GB de mp3uri, wav-uri, flac și mai știu eu ce. Kazaa, oDC, Napster, fumega linia de internet de câtă muzică descărcam. Desigur, ilegal, pentru că, spre deosebire de vremurile cu casete, apăruse deja legea care incrimina împrumutul de muzică. Încă nu era varianta de acum, în care eu fac pușcărie dacă îți împrumut ție CD-ul cu muzică pe care l-am cumpărat legal, dar totuși, destul de strict.
Ei, în timp ce parcurgeam miile de kilometri ai autostrăzilor lui Șoavă, am realizat ceva. De ani de zile, eu nu mai am muzică în calculator. Deloc. Pentru că, dacă vreau să ascult ceva, ORICE, am youtube oricând la dispoziție. Sau Zonga. Sau Deezer. Bine, Deezer nu folosesc, dar ca idee, există ca serviciu.
Pentru drum, de ce aș avea CD sau SD-uri cu mp3-uri? Am cuplat telefonul la bluetoothul mașinii, am deschis Zonga, am dat drumul la playlist și cam aia a fost. La fel de bine, puteam da drumul la youtube, dar hai să zicem că e un avantaj traficul gratis din Zonga, pe Vodafone.
Nu, nu e vreun articol publicitar. Este pur și simplu demonstrația că nu mai avem nevoie de posesia fizică a muzicii. Internetul se dezvoltă agresiv, în curând, mai mult ca sigur, va începe să fie prezent cu acoperire wireless gratuită în toate orașele sau de-alungul autostrăzilor și DN-urilor. Va fi, de fapt deja este, inutil să îți aglomerezi telefonul cu sute de mp3-uri, când vei putea doar să dai drumul la softul preferat sau la legătura din cloudul unde îți ții muzica și să asculți ce vrei, cât timp vrei.
Practic, ideea de a vinde muzică pe orice tip de suport devine nesustenabilă. Nu ai de ce să o cumperi, pentru că întotdeauna o vei găsi pe un site dedicat muzicii, site care, cel mai probabil, se suține din publicitate.
Unde se va duce vânzarea de muzică în viitor? Nu am habar. Poate în concerte, poate în altceva. Dar ce e cert că sistemul actual, în care te băgăm la pușcărie dacă nu cumperi un mp3, a devenit anchilozat și depășit.
Your move.
NOU
Coincidenta, chiar aseara mi-am convertit niste muzica in format MP3 de pe YT, melodii vechi pe care le uitasem, si le-am pus pe un “batz” de memorie sa mai ascult in masina. Deci, la ce ghiseu platesc? 🙂
NOU
Si nu trimiti tu lista aia si la prieteni? Eu inca mai am o lista de la posesorul acestui blog pe care o mai ascult in masina. Nu am timp sa bag muzica pe “batz” dar mi-ar placea sa am niste liste.
NOU
Miha Draga, tu ai idee ca eu abia zilele trecute am gasit mailul de la tine dupa ce ai ajuns in Canada? O sa iti dau un mail diseara sa iti mai spun despre noi. Sa il pupi pe Tudor de la noi. Si pe toti.
NOU
miha ma bucur ca ai ajuns acolo si e totul bine. transmite-i lui tudor ca mi-e dor de el. va pup!
NOU
Titi…te pup si eu!:)
NOU
Vă pupik dulcik și mi-e dor de voooooi !! poop!!! :*
NOU
E un fel de a spune ca fumega Internetul, cand foloseam Kazaa pe vremea aia, pentru ca luai un mp3, folosind linia de la Connex, in vreo 10-15 minute ziua, dupa ce-ti rupea capul caraitul asurzitor al modemului dial-up. :))
NOU
eu lucram la fima de internet, descarcam cu 10MBps cand lumea nici nu isi imagina ca exista asa ceva
NOU
Arhi, cred ca am numarat de-a lungul timpului, vreo 20-30 de meserii pe care le-ai practicat. Apropo: domeniul vafcat.net a fost o buna perioada de timp, liber pentru inregistrare. Ma oftic pentru nu l-am luat. Il stii ? 🙂
NOU
nu
NOU
Pai e simplu, depinde pe ce gen te incadrezi ca si artist:
-manelistii sunt “all season” ca_cauciucurile
-“bumtzi-bumtzi” vara, toamna la balul bobocilor si ce iese de revelion prin caminul cultural de la Olanu (exemplu random)
-“Hrushca’s style” de craciun
-juratii de la concursuri proteviste iarna la Sala Palatului
-roacherii in pub-uri underground
si valabil pt toti, depinde de scandalul in care te arunci la “acces din” rect si Maruta.
Cam asta e schema de castig a cantautorilor autohtoni, nu vanzarea propriu-zis de muzica.
NOU
Un drum Timisoara-Cluj, e cca 4 ore, la cum conduci tu, sa zicem vreo 5.
Inteleg ca tot timpul ai ascultat manele, probabil ca sa intri mai repede in atmosfera chefului de sambata-duminica.
NOU
eu cred ca el e manelist neutru din fire, in sensul ca-i plac toate genurile, baladele de la ganz si metallica, techno si house, muzica clasica bineinteles, insa manelele doar alea bune si la chef.
NOU
E OK daca te plimbi doar pe drumurile patriei. Problema e ce te faci in locurile fara acoperire (eventual gratuita) 3G:
– avion (un zbor de 10h Londra-Phoenix nu e tocma’ scurt)
– roaming (in maximum 200 km spre sud, est sau vest sunt in alta tara, uneori am si iesit din ea spre a treia)
– Cuca Macaii (mai exista si de-astea)
De-aia zic ca muzica pe suport nu va disparea cat timp cloudu’ nu va avea acoperire cvasiglobala si 3G-ul va fi supus in continuare tarifarii suplimentare.
NOU
deja au bagat internet pe unele linii aeriene. e chestiune de timp pana cand vor avea toate. in UE, in scurt timp roamingul va disparea. deja la orange si voda, cu 4 euro pe zi iti folosesti extraoptiunile ca si cum ai fi in tara. nu mai exista cuca macaii
NOU
Arhi, omul are dreptate cu partea de acoperire. Meseria ma obliga de multe ori sa vorbesc la telefon in timp ce conduc – nu sariti pe mine ca am bluetooth – si de multe ori se intampla sa raman fara semnal la mobil, ce pretentii de internet sa mai am??? Tot in Romanica mai patesc sa trec pe langa granita cu Serbia si sa am semnal mai bun de la ei in roaming decat de la Vodafone, si asta pe portiuni de poate si 20 km.
Am inteles ideea, tu te referi la ce se va intampla in 1-2 ani, noi ne referim la cazuri concrete care au loc azi.
NOU
Deezer are “offline mode”, iti descarca piesele/playlist-urile pe telefon/tableta/laptop exact pentru perioade din astea. Nu stiu cum e Zonga, dar presupun ca are ceva de genul asta.
NOU
cu ce va ocupati voi, ma, de calatoriti de la londra la phoenix? si mai aveti timp sa coborati printre muritori si sa cititi bloguri? tot timpul devin frustrat cand citesc vreun comentariu cu unu caruia i s-a stricat climatizarea cu ioni negativi din empire state building, altu’ cum ca trenurile de mare viteza din franta de fapt intarzie sau mai stiu eu care ne spune in comentarii ca la tokyo nu e chiar asa mare inghesuiala la metrou. eu va pot relata cume cu tramvaiul, ca masina mi-e cu probleme mecanice de ceva vreme, ce e nou la mall-ul orasenesc si ca ne-au marit leaga cu 27 de lei luna asta. in rest nu mare lucru…
NOU
unde e poza cu casetofonul ?
si da, cunosc vremurile alea..erau frumoase. Ma duceam la concerte cu 3se si animal x , abia asteptam o emisiune in care aparea Andre sau mai stiu eu ce formatie..cumparam reviste gen bravo (mai exista?). Internetul nu era asa important atunci pentru noi. Acum ne ducem la concerte cu trupe mari din afara si daca vrem sa ascultam o piesa, youtube e raspunsul
NOU
Nu stiu daca mai exista Bravo, dar sigurat nu mai au prea multi cititori. Cand ai informatia la deget cu un singur click, de ce ai da bani pe o revista?
NOU
www.youtube.com/watch?v=Kppx4bzfAaE isus e negroteiul meu
NOU
Ahahaha!
www.youtube.com/watch?v=Bhy0_jkOXCo
NOU
am gusturi mai ciudate.
de exemplu cateodata am chef de cantece de munte (inregistrate la reportofon pe vremea cand eram tanar, folk vechi … astea nu se gasesc online sau pe youtube sau mai stiu eu pe unde. dar sunt pe hdd.
din punctul meu de vedere, daca am de ales sa cuplez nexus-ul 4 sau creative mp3 player-ul la masina, o sa cuplex creativul. intotdeauna.
NOU
pune-le și tu pe youtube să ne bucurăm și noi de ele.
NOU
vezi ca promovarea pe reactii s-a incheiat, transmite mai departe
NOU
vale, tu eres el dueño. 🙂
NOU
spotify
cei mai bine investiti 10 euro in online (10 ca vreau nush ce calitate :))
muzica oricand am un comp, cand nu anumite playlisturi dwl-date pe telefon, telefon legat la masina…
Mirific
NOU
Am si eu Spotify, dar artistii si-o cam fura. Pe fiecare ascultare le vine cam vreo zecime de cent, putini bani ajung la ei si deja incep cativa sa se retraga, mai ales cei care nu tin de case de discuri care au contract cu Spotify. Sper sa mearga cat mai mult Spotify, eu cam gasesc aproape tot ce am nevoie acolo.
NOU
Asa merre treaba pe ascultare? Atunci piesele care au 3,4 milioane ascultari iau numa 30-40 k pe piesa?
Destul de naspa. Si eu sper sa nu pice spotify ca m-am saturat de ‘magazinele de inchiriat’ si nici un dolar pe melodie nu-mi vine sa dau.
NOU
Haide bre că mai săptămâna trecută făceam drumu’ Sibiu – București și vorbeam cu cineva la cască pe undeva pe defileul Oltului și la un moment-dat pula semnal (să mă scuze doamnele).
Și-mi mai vine în minte vacanța de anu’ trecut din Muntenegru (țară non-UE by the way, adică unde nu se aplică roaming-ul) și încă nu știu cum m-a taxat Orange-ul cu 9€ pentru câțiva Kbytes scăpați pe țeavă. Zonga ? Neah. Muzica mea, transferată de pe cd-uri pe hdd-uri și colecție de 8gb pe un stick în mașină înfipt fix în USB-ul casetofonului. În plus și calitatea e alta că n-ai bandă să streamuiești ceva cum trebuie…
NOU
am vazut saptaman trecuta o poza cu un hipster si un pickup la o cafenea, deci da, te cred.
NOU
(P) Stii ca de pe Zonga poti sa-ti descarci playlisturile offline ca sa le asculti cand nu ai conexiune la net (sau cand nu esti pe w/less),nu?
NOU
Pe vremea când Arhi era mândru de Fisher-ul ăla, eu mă emoționam la un deck Akai. Am încercat să ascult de cruiozitate câteva dintre serviciile astea de muzică online, se aud foarte foarte prost, așa că am rămas la FLAC și ALAC de pe CD-urile personale, desigur.
NOU
Nu, nu despre Zonga… Saptamana trecuta mi-am descarcat si eu aplicatia, insa am ramas profund dezamagit. Desi am internet atat pe wireless cat si pe 3g, piesele se intrerup cand au ele chef si sar la urmatoarea. Nu pot asculta o piesa cap-coada. Si nu! Nu e de la internet sau telefon. Pur si simplu aplicatia se joaca cum vrea ea cu melodia.
NOU
mie imi merge perfect
NOU
Da, stiu, am colegi carora le merge ok, dar nu stiu de ce la mine da rateuri la TOATE melodiile. Au ramas surprinsi toti care au vazut, deci nu am eu vedenii 🙂 Sunt in cautare de altceva…
NOU
Modul de a vinde muzica s-a schimbat deja. Acum poti sa cumperi “la melodie” de pe iTunes sau Amazon, fara sa trebuiasca sa dai bani pe tot albumul si sa-ti dai seama ca e un rahat (astept sa pot cumpara melodii de pe Amazon si in Banana Country numita Romania).
Marea majoritate a artistilor castga bani din turnee, concerte etc. Tocmai din cauza asta sunt artisti care isi dau munca pe gratis (vezi Nine Inch Nails sau Radiohead) in semn de “protest” la adresa lipitorilor de la casele de discuri (care s-au trezit ca internetul le-a furat meseria).
NOU
ce te faci cand n-ai dinte albastru la masina? Stiu, folosesc un Modulator d-ala, dar parca deja devine prea complicat…internet+telefon+fir+modulator.
Asa, un stichi de 8gb..
NOU
iti instalezi un adaptor de intrare casti
NOU
+1 pentru mufa de aux (pentru care le dau o mare ue astora de la mitsubishi pen’ ca dupa ce ca costa 250 de lei imi mai cer si avans pe care trebuie sa ma duc pana la mama dreq la service sa-l platesc).
Eu mi-am luat un modulator care merge acceptabil (nu am pretentii de audiofil) cu batul de usb infipt in el.
NOU
muistii de la care am eu rabla, pentru acelasi an au fabricat o rabla pentru SUA si una pentru EU. Aleia din SUA i-au pus din fabrica gaurica de Aux. Pentru EU: mue
NOU
idem, ford focus
NOU
felicitari pentru articol!
nu am dat share din cauza pozei cu manelistul
NOU
Tu faci așa, la fel fac și alții și după aia vedem că nu mai există melodii. De exemplu, am câteva melodii pe care le găsești cu mare greu, căutând pe mii de site-uri.
În plus, pe youtube e mai nasol cu muzica. Azi asculți o melodie, mâine nu mai e, că au scos-o. Și-ți bagă varianta cenzurată de la vevo, care vrea să pune fundul pe tot ce înseamnă muzică la nivel cumercial…
Eu de exemplu am 1,5 tera de hdd. Am doar 100 giga liberi. Vreau să dau format la partiția C și n-am cum. Mai trebe un hdd de 1 tera. Și tot așa. Strâng pe harduri în neștire. Însă am și chestii unicat. filme bune, vechi, muzică bună, de nu există nici pe youtube…
În plus, nu toți au în mașină conexiune wireless la net…
NOU
“Tu faci așa, la fel fac și alții și după aia vedem că nu mai există melodii.”
Cum sa nu mai existe melodii? Pai ai idee cate piese si albume sunt lansate in fiecare an? TONE!
Si chiar daca nu s-ar mai lansa absolut nimic, exista suficienta muzica lansata deja, de nu-ti ajung 1000 de vieti sa o asculti cel putin o data.
NOU
N-am citit toate comentariile, dar: suntem si oameni care nu avem smartphone si nici nu vom avea vreodata, sau prea curand. Pentru ca eu consider ca telefonul e pentru avut convorbiri telefonice cu el. Pentru internet stau zilnic aprox 12 ore pe scaun in fata unui calculator. Si atunci in masina ascult radio prin oras si cd-uri prin afara orasului. Ca nici masina care suporta stickuri usb n-am si nici nu doresc si investesc in astfel de device-uri prea curand.
NOU
Posesia fizica a muzicii inca mai este necesara daca vrei sa asculti ceva mai calitativ de un mp3 sau calitate youtube. Acuma pe masina intradevar ca nu conteaza , dar cand esti acasa la un pahar de whisky in fotoliu parca ai vrea sa auzi instrumentele cat mai clar 🙂
NOU
Iti zic eu, instrumentele se aud foarte clar cu MP3-uri la 320 kbps CBR. Sunt nenumarate teste (ABX blind tests) care dovedesc ca majoritatea covarsitoare a oamnenilor nu pot deosebi un FLAC/CD de un MP3 la 320 (FLAC-ul e practic WAV/CD audio comprimat fara pierderi de calitate). Si asta folosind casti si sisteme audio foarte bune.
La MP3-uri conteaza foarte mult encoderul folosit (preferabil LAME), bitrate-ul si calitatea sursei (daca se aude prost CD-ul, la fel va fi si MP3-ul).
NOU
Merita citit:
www.codinghorror.com/blog/2012/06/the-great-mp3-bitrate-experiment.html
www.codinghorror.com/blog/2012/06/concluding-the-great-mp3-bitrate-experiment.html
Rezultate surprinzatoare…
NOU
Tot mai bun e gramofonu’ lu’ bunicu’. Cand nu mai mergea se uita la “coarda” si daca era rupta ii cerea jartiera lu’ bunica. Daca tot nu mergea, lua acul ii dadea 3 pile pe varf. Daca nu gasea pila avea piatra de la intrare unde isi mai freaca bunica si calcaiele la miez de vara. Baga 3 manivele si auzeam pe Moscopol sau Cristian Vasile, Titi Botez, Gion, Livianu si Ioana Radu. Acu ai neste alea mici de incap intr-un santz de amprenta si daca n-ai curent electric……ejti mort.
NOU
Spotify
NOU
muzica o inchiriem. spotify, deezer, parca si apple au lansat un serviciu similar. platesti un abonament pe luna si aia e. eu folosesc spotify cu optiune de offline pt tableta\mobil