1. Dupa 5 ani de casnicie, averea sotilor devine comuna. NU EXISTA NICI UN ARTICOL DE LEGE CARE SA SPECIFICE ASA CEVA. Averea dobandita inainte de casatorie este avere privata, nu devine bun comun şi nu se împarte în nici un fel, între nimeni, nerămânând decât eventual moştenire. Deci Hormonica o să ia doar o pensie alimentară babană şi nimic altceva.
  2. .

  3. Pentru specialiştii în drept care s-au perindat ieri pe aici, când mi-ai trimis un mail, nu mai e mailul tău privat, ci mailul meu privat, iar atâta timp cât mailul nu posedă calităţi de operă de artă, ce incumbă drepturi de autor, e liber la publicare. Nu există lege care să inculpe publicarea conţinutului mailului MEU personal. Ştiu că sunteţi deştepţi şi cunoscători, dar încercaţi să înţelegeţi că legea e una şi zeama din capul vostru e alta.
  4. .

  5. Autorităţile sancţionează doar sharingul de fişiere, nu şi descărcarea lor. Nimic mai fals. În rromânia nu există o lege a internetului, ci doar legea drepturilor de autor, care nu specifică NICĂIERI acest lucru, ci este astfel făcută, în mod generalist, încât poţi fi arestat lejer pentru un download. Depinde doar de cât de deştept sau de plimbat prin lume sau TÂNĂR, e judecătorul care vă va audia.

.

Am rugămintea să nu mai veniţi cu argumente gen aşa ştiu eu sau ati vazut voi intr-un film cu jack boris.. Sunt lame, nu ajută la discuţie şi vor fi pur şi simplu marcate ca spam. Încerc să fac seriile astea de articole pentru a vă deschide ochii, pentru că voi chiar aveţi impresia că dacă vă arestează nea Petrică sectoristul, trebuie să vină să vă spună You have the right to remain silent, anything you say can and will be used against you in a court of law altfel e ilegal.

Foto via Vali Petcu

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

43 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ne-am americanizat de tot.. Am ajuns sa ma intrebe un copil de vreo 8 ani la o nunta : “De ce nu zice preotul aia cu : <>”. Superb. Filmele americane ne fac creierii varza.

    • #2

      Bulina Neserioasă » sa stii ca sunt o plaga filmele astea, oamenii chiar cred ca ce vad la tv se aplica si la noi

  2. Ma tu nu te-ai invatat 🙂 in rromania e plina de “experti” …

  3. 1. Legile Romanesti sunt cele mai proaste legi concepute vreodata.
    2. Legea in romania se aplica in orice fel, numai corect nu.
    3. Romania nu are nicio treaba cu tarile civilizate si legile concepute de acestea.
    Concluzia: Oameni buni, suntem in Romania!.. Asta spune multe!

  4. Chiar mă întreb dacă la noi se citesc drepturi sau ceva sau doar îţi dau cu bastonul în cap. Mă îndoiesc totuşi, nici în SUA cea paranoică nu e obligatoriu să ţi le citească…

    • #7

      nottle » ba e, e lege en.wikipedia.org/wiki/Miranda_warning, daca nu ii recita miranda law, judecatorul il elibereaza, indiferent de acuzatie

    • The Miranda warning is not a condition of detention, but rather a safeguard against self-incrimination; as a result, if law enforcement officials decline to offer a Miranda warning to an individual in their custody, they may still interrogate that person and act upon the knowledge gained, but may not use that person’s statements to incriminate him or her in a criminal trial.

      Deci, nu e tocmai obligatorie.

    • #9

      Dusmanul » aaaa….cum? vorbim de arestare, judecare etc. daca il ridica de pe strada sa ii ia un interogatoriu si il trimite acasa, aia nu e arestare. ori e clar ca daca il ia si nu ii recita miranda, politistul stie sigur ca nu va ajunge la proces cu respectivul.

  5. chestia cu cititul drepturior in sua e sfanta.

  6. Românul se pricepe la toate … cu vorba. Când e timpul de făcut … e mai tăcut. (no, că a ieşit şi cu rimă).

  7. pai da’ tu cu ce argumente ai venit? ca asa stii tu? 🙂 parca nu merge nici asa.

    • #13

      Teniescu » lol, eu iti explic ca nu exista lege care sa specifice lucrurile astea. vrei sa iti aduc argument legea care specifica ca nu exista lege care sa specifice specificatiile de mai sus sau cum?

    • nu. dar ai putea veni cu un mic argument pentru partile precum alea din ghilimele daca chiar vrei sa demonstrezi ceva.

      NU EXISTA NICI UN ARTICOL DE LEGE CARE SA SPECIFICE ASA CEVA. “Averea dobandita inainte de casatorie este avere privata, nu devine bun comun şi nu se împarte în nici un fel, între nimeni, nerămânând decât eventual moştenire.”

      altfel eu pot sa scriu ca caps ca exista, tu poti sa zici ca nu exista, tot cu caps. cum hotaram cine are dreptate? 🙂

    • #15

      Teniescu » pai e simplu, tu daca spui ca exista, trebuie sa vii cu legea. eu nu am cu ce sa vin. asa ca CAPSURILE tale ar fi fara valoare in contextul in care nu aduci nimic nou, in afara de un trolling de calitate

    • ete, te faci ca nu intelegi. :)) care troleaza pe care aici?

    • #17

      Teniescu » aud un ecou?

    • Sigur ca nu poti veni cu asa ceva, insa ai putea veni cu declaratii de la toti parlamentarii de dupa ’89 ca nu au dat o astfel de lege.
      Din pacate orice aude un roman e litera de lege, nu doar ce vede in filme, sa nu uitam raspunsul universal si final “asa se face” care e mai tare decat “howgh”- ul indian 🙂

    • #19

      @gigi: nu trebuie sa intrebi toti parlamentarii, ci doar sa citesti codul de procedura civila.

    • #20

      Codul familiei, art 31

      Art. 31
      Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
      a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
      b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
      c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
      d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
      e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
      f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

    • #21

      In schimb:
      Art. 30
      Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
      Orice conventie contrara este nula.
      Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.

    • #22

      mouse » din ce am inteles, vor sa introduca respectiva conventie intre soti.

  8. Ce vrei Arhi? Noi cu filme am crescut si de cele mai multe ori asa stim ca merg lucrurile. Baga si niste legi aici sa putem sa ne aruncam si noi ochii pe ele. Mersi de aducere aminte.

  9. #24

    apropo de punctu 3, legea dreptului de autor zice asa:
    Art. 34. (1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul prezentei legi, reproducerea unei opere, cu exceptia partiturilor muzicale, fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina utilizarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor ori pe titularul drepturilor de utilizare.

    Acum intrebarea este: e prejudiciat autorul? contravine utilizarii normale?
    Dreacu stie 🙂

    • #25

      mouse » e facuta fix ca o laba, ca orice lege rromaneasca, pentru a permite debuseuri ulterioare, in cazul celor care si le permit (mai exact, cei ce dau spagi la judecatori, procurori si alte categorii cu drept de veto)

    • #26

      Articolul ala se refera la o opera care deja o *ai*. In sensul ca poti sa faci o copie daca vrei la ea atat timp cat o folosesti tot tu sau in cadrul familiei. Nu se refera la torentul pe care il dai jos de la vecinu’.

      Nu vad nimic neclar.

      Romania are legi bune, similare si inspirate din legislatia europeana. Problema sta insa in constatarea (politie) si aplicarea lor (justitie), nicidecum in continut.

    • #27

      de unde rezulta ca se refera la o opera pe care deja o ai?

  10. #28

    “Deci Hormonica o să ia doar o pensie alimentară babană şi nimic altceva.” Nu e babana pensia, e “doar” vreo 1000 USD, cel putin asa ziceau astia pe undeva. Iti dai seama “doar” 30.000.000… Cum poti sa cresti un copil cu “doar” atat de putin, intr-o Romanie, unde, sunt familii cu 6-7 membri, care traiesc toti cu mai putin de atat… Da’ ce mortii lor ar vrea, sa-i dea 50.000 de euro pe saptamana? Ca vad toate parasitele, care se plang si o vaita pe curva aia, ca vezi, domne, a prostit-o strumful ala, iar acum, ea e o caprioara nevinovata. Asa e in Romania, tara asistatilor, unde daca un asistat de-al tau, ia un pumn in muie, plastic vorbind, toti cei din “clica” lui, ii iau apararea, dar daca un om muncitor isi pierde locul de munca, lumea va zice “las’ c-o merita!”.
    P.S. Referitor la poza. Cum adica Monica Columbeanu cu tatele goale? Eu credeam ca doar capul e gol, iar sanul cu silicon.

  11. Asta cu 5 ani de la căsătorie mi-a spus-o și mie cineva de la imobiliare, dar în sensul următor: dacă unul din soți avea un apartament înainte de căsătorie, pe care acum îl folosește împreună cu celălalt soț atunci, după 5 ani este necesară semnătura amândurora, în cazul în care se dorește vânzarea/donarea lui.
    În mai puțin de 5 ani, soțul deținător e suveran și poate face orice cu apartamentul respectiv.
    Nu mi-a citat nicio lege în sensul ăsta și nici nu m-a prea preocupat subiectul.

    • #32

      Bazaconii » e o tampenie ce ti-a spus. nu are nici o treaba, e apartamentul sau si atat.

    • Atâta timp cât nevastă-mea nu vrea să vândă apartamentul, stau liniștit. Că e al ei! :D:D:D

  12. #34

    La pct. 3 da-mi voie sa te contrazic. Legea 8/96, prin art. 139 ind.8, sanctioneaza doar “punerea la dispozitie” adica sharing-ul, nu si download-ul.
    Nu-i mai speria pe copii. Insa, dpdv practic, ca sa poti face download trebuie sa “pui la dispozitie”, care e infractiune.
    P.S. Cand aveam dosare din astea, doar cei care aveau la share peste 250 GB ne interesau. Si nu, nu am trimis niciunul in judecata.

  13. “Autorităţile sancţionează doar punere la dispozitie de fişiere, nu şi descărcarea lor” este o afirmatie corecta dpdv legal. Legea 8/1996 nu are o prevedere care sa incrimineze “descarcarea de fisiere”. Restul e bla bla legal.
    Daca vrei sa interpretezi ca legea nu iti permite sa respiri fara taxe, o poti face, dar sa emiti judecati fara sa indici unde anume este incriminata si sanctionata o fapta e exact ce ai cerut cititorilor tai sa nu faca.

    mm are dreptate, tu nu. Daca vrei sa informezi corect e cinstit sa scrii ca nu e un mit fals. Daca vrei sa fii mandru purtator de stindard al celor care sustin si alte aberatii de genul pirateria=furt … e blogul tau, just do it 🙂

  14. 4. “Daca ai avut accident cu masina si erai baut, e vina ta.” Alt cretinism.

  15. #37

    chestia cu 5 ani nu se referea la casatorie ci din cate imi aduc eu aminte la concubinaj. e vorba de un proiect de lege care n-a mai ajuns la maturitate. se vorbea la un moment dat cum ca dupa 5 ani de convietuire, dreptul de proprietate al concubinilor asupra bunurilor comune ar fi urmat sa isi schimbe regimul juridic adica din coproprietate pe cote parti in coproprietate in devalmasie. chestie care dpdv este o tampenie atata vreme cat sotii, la partaj, nu stiu cum sa mai faca sa dovedeasca o contributie mai mare la dobandirea bunurilor din masa partajabila.

    in ce priveste treaba cu downloadul de materiale aflate sub incidenta legii dreptului de autor, aici se poate discuta mult si bine. in primul rand, trebuie facuta distinctia intre descarcarea facuta de pe retelele alea “hub-uri” sau cum dracu se numesc ele si descarcarea de pe torrenti. in primul caz, te poti acoperi punand in “share” chestii curate: imagini ISO ale unor distributii de linux (avand in vedere ca majoritatea sint aprox 4gb, cu 10 bucati ti-ai facut cota pentru a avea acces pe majoritatea hub-urilor). cind vorbim despre torrenti… aici e cu bube: astia spun ca de indata ce ai inceput sa descarci un rahat il si pui la dispozitie, evident in masura in care ai descarcat, fie ca vrei fie ca nu vrei acest lucru. dar sint convins ca exista “workaround” si pt asta

  16. Decat atatea batai de cap, daca se impart bunurile dobandite inainte de casatorie sau nu, nu e mai simplu sa nu te casatoresti? Asa garantat o sa ai o viata mai frumoasa si mai simpla! :=))))))))

  17. #39

    Deci daca eu trimit un manuscris cuiva prin posta, e manuscrisul lui si-l poate publica?

    • #40

      Dan » am precizat, daca e opera de arta, nu. mailul e o laba, nu o opera de arta

  18. #41

    @Thomas:corect-daca bunurile dobandite in timpul casatoriei se impart la doi dracu se mai insoara! De exemplu daca eu imi cumpar o masina de 30000 euro in timpul casatoriei din banii mei si la divort trebuie sa-i dau jumate asa mai bine stau in concubinaj!

  19. 1. Conform Codului Familiei, bunurile dobandite in cursul casatoriei sunt bunuri comune. Deci Hormonica, cat a fost cu Virinel, probabil a avut grija sa stranga cate ceva.
    2. Destinatarul mail-ul, la fel ca destinatarul unui plic, este, practic, titluarul sau. Deci poti face ce vrei cu el, aici ai dreptate.
    3. Nu e adevarat. Doar sharing-ul este pedepsit la ora actuala in Romania. Si ba da, se poate face download fara sa uploadezi nimic.

  20. #43

    ce legatura cu articolul are poza in care apare Ekaterina Zueva ?