Luna trecută, într-o noapte, m-am simțit atât de rău încât a trebuit să mergem la urgență, la spitalul din Liverpool. Asigurare îmi făcusem, bolnav eram, deci ne-am urcat într-un Uber și am plecat spre spital.
Am ajuns acolo aproape de ora 1 noaptea. Prima surpriză, holul era cam ca gara Obor, înainte de renovarea de acum 25 de ani. Un aer vechi și rânced, destul de jegos peste tot, toate ușile deschise, fluiera curentul ca pe câmp.
Am dat asigurarea, am completat niște date, de ce am venit, după care am luat loc, în frig, pe un scaun. Și am așteptat. Cam 30 de minute, până m-a preluat o doamnă medic foarte rapidă da, ce aveți, ok, mda, ok, bine, intrați și așteptați.
Și am intrat în sala următoare, cea din poze. 10, 15 oameni, maxim, care mai de care mai provălit și prăbușit pe scaunele alea. Mă uitam la ei și mi-era milă, aoleu, față de cum sunt ăștia, mai bine mă duc acasă, că ocup locul degeaba.
Și am început să aștept. Și să aștept. Și să aștept. Între timp, în spatele meu, o tipă horcăia de parcă mai avea puțin și murea. A început să plângă, să țipe și să bată cu pumnii în ușa pe care scria triaj. O țineau acolo de 36 de ore, pe scaunele alea, pentru că avea niște sângerări și i-au interzis să meargă acasă. Odată la câteva ore, îi dădeau o pastilă contra grețurilor. Și atât. În rest, nu interesa pe nimeni, era treaba ei cum stă pe scaunele din sală.
O alta tușea în cel mai îngrozitor mod posibil, aveam fizic impresia că moare, erau niște urlete, nu tuse și era vizibil că scuipă sânge în pălăriuța aia care îi fusese dată de cineva de la curățenie, ca să nu facă mizerie pe jos.
Pe la 3.30, vine o vietnameză, mă bagă în sală, îmi ia tensiunea, A, its good, all good. Dar știți, mă simt rău. Yeah, yeah, o să vă iau niște sânge și o să vă vadă doctorul. Și m-a scos înapoi pe hol. Nu am mai auzit de ea niciodată.
Am ieșit din nou, destul de prăbușit, moralmente vorbind, mi se părea că trecuse un secol de când eram acolo. Doar că nu. Tipul ăla grăsuț din fundal era acolo venit cu o zi înainte. Îi puneau, din când în când, niște perfuzii și, în rest, dormea și gemea pe scaunele alea, sprijinit de maică-sa.
Și am așteptat, și am așteptat. Nu s-a mai întâmplat nimic, toată noaptea. La 8.30 a ieșit o altă doamnă, cu dosarele noastre în brațe, să facă prezența, să vadă cine mai e acolo. Am întrebat cât mai așteptăm, că avem 7 ore de când suntem acolo, am fost asigurați că va mai dura și că răbdarea e foarte importantă, în aceste situații. Când i-am zis Îmi bag pla-n mă-ta de vacă, we are leaving, singurul răspuns a fost Oh, ok și a luat dosarul și l-a dat la o parte.
Cam asta a fost experiența mea cu NHS în UK. Mi-am promis ca în viața mea să nu îmi mai calce piciorul într-o instituție medicală englezească.
NOU
Damn e mai rau decat in Romania, dar sunt sigur ca este un caz izolat.
NOU
Din pacate nu este un caz izolat, vor sa privatizeze sistemul de sanatate si aloca din ce in ce mai putini bani.
Experienta asemanatoare cu o prietena in Brighton, stat 72 de ore in triaj.
Toti cei pe care ii cunosc isi fac asigurare de sanatate privata. Daca e de o urgenta, cum ti-o fi norocul.
La medicul de familie si mai rau, cel putin 3 saptamani pana iti face programare, iar daca trebuie sa fii vazut de un specialist (in cazul meu endocrinolog) waiting time este de 7 luni.
NOU
poti sa mori relaxat, fara sa ii pese nimanui de tine
NOU
Nu locuiesc in Anglia insa:
– programare control de rutina urolog: pe la mijlocul lui mai,
– colonoscopie si gastroscopie: cam tot pe atunci… Iarăși control de rutina,
– control de rutina la cardiolog: alerg dupa o programare de 3 saptamani.
Daca ar fi cu adevarat ceva nasol as plati o parte privat si ar merge mai repede…
NOU
am vrut in februarie sa-mi fac programare in policlinica teritoriala de stat din romania. termenul era luna mai. am mers la privat. mentionez ca sunt ”asigurat” in sistemul de stat. alta data am renuntat la programare din cauza modului defectuos in care era organizat accesul la consultatii (medic venit cu aproape 2 ore intarziere, prioritate pentru boschetarii neasigurati care vin de la urgente si pentru domnii parnaiasi, caderea sistemului informatic de verificare a cardurilor).
NOU
Ai fost, cumva, la vreun Urgent Care Centre?
În Londra, cel puțin, sunt câteva nivele de sprijin medical:
1. nu este urgență = prin GP, faci programare și apoi te trimit la specialist și, de acolo, poate la un tratament/operație, etc. La GP te înscrii fără să dai bani și fără asigurare privată sau de stat;
2. pare a fi urgență, dar nu e pericol de moarte = mergi la un Urgent Care Centre fără programare la GP și fără să ai asigurare de nici un fel;
3. este urgență = suni la 999 și chemi salvarea; la fel, fără bani, fără asigurare.
Am avut experiențe bune la GP și la specialiști în majoritatea cazurilor. A fost și un caz în care mi se făcuse rău, nu îmi găseau vena și o căutau cu acul pe sub piele poate-poate, dar ăla a fost singurul din multele interacțiuni avute.
Nu știu dacă la Liverpool se aplică aceleași reguli pentru Urgent Care Centre ca în Londra.
NOU
GP în sus, GP în jos, c-o fi, c-o păți. Zi, coae, ce e GP (=General Practitioner=medic de familie), că nu stă jumate de Românie să gugălească abrevieri absconse. Uite, cum a făcut Adrian mai jos. Bravo, Adrian!
AMDG
NOU
Am sunat la 999 cu dureri din cauza unei pietre la rinichi. Groaznic! M-au pus sa sun la 111. Dupa patru apeluri ale mele, doua ale lor si 4 ore de intrebari, raspunsuri si rugaminti, au venit. La spital am stat 7 ore cu tot cu analize, consult si coada la farmacie. Nu se grabeste nimeni prea tare, nimeni nu e o urgenta daca nu moare in momentul acela. La iesire peste 150 de persoane asteptau sa le vada un doctor. Personalul medical a fost in regula si respectuos, contrar experientelor unora. Asistenta filipineza a gasit vena din mana dreapta dupa ce a spart-o pe cea din stanga. Londra cu 3 saptamani in urma.
NOU
Este foarte adevarat totul si NU este un caz izolat. Nu ai nici posibilitatea de a alege mediul privat pentru ca nu exista. Poti muri ca nu le pasa. M au tinut 3 saptamani cu bronsita pulmonara fara tratament, fara sa ma trimita la un specialist. Dupa 3 saptamani am ajuns in urgente…
NOU
Ai dreptate. E cam de cacao NHS. Singurul spital de urgente din zona Poetsmouth este supra aglomerat mai mereu, daca ai ceva urgente trebuie sa astepti o gramada, la fel si la GP( medicul de familie) daca vrei sa fii consultat trebuie sa joci foarte bine ca mai ai un pic si mori, altfel nu primesti decat un paracetamol si cam atat. Dar, dar pot sa iti spun din propria experienta pt ca prin luna septembrie am avut un abces intre fese, am fost la urgente am asteptat vreo 5 ore pana m a vazut un medic care m a chemat a 2a zi pt operatie( o mica incizie cat sa dreneze purioul). A 2a zi m am prezentat la ora 8 cum mi au spus si dupa ce am asteptat vreo 6 ore fara sa beau apa sau sa mananc pt ca urma sa mi faca anestezie totala m au bagat in operatie. Ai dreptate cand spui ca NHS este naspa, greoi, plin de asteptari dar macar spitalul era dotat cu niste sali de operatie de statea matzu-n coada. Daca e sa facem comparatie cu ce e in Ro unde te pun pe tine sa vii cu pansamentele si medicamentele de acasa, ca sa nu mai zic de curatenie efectiv, e o mare diferenta intre uk si ro. Toata lumea stie ca NHS este greoi si lipsit de personal, dar in curand sper sa schimbe ceva. Numai bine!
NOU
Am avut mana rupta la cot si aveau niste aparate de au vazut o micro-fisura. Dar au omis sa vada ca era si sarita de la cot, din incheietura si de sus din umar…doar au omis.
NOU
In Spania, Germania și Italia – in orașele unde am fost noi (cu nașterea copiilor – privat și public) sau membri ai familiei (copii și boli copii), sa știi ca e foarte bine.
Eu nu am sa înțeleg niciodată de ce alege cineva:
1. Un oraș mare
2. Anglia
.. atunci când părăsește țara. Dacă nu ești in IT (și nici atunci pt ca se poarta remote), și nu ai obligația unui job, ce sa cauți acolo unde totul e mai scump, mai murdar, rândurile mai lungi, vremea de cacat, oamenii reci, etc? Credeam ca ideea e sa părăsești țara pentru ceva mai bun, și sunt sute de alte opțiuni. 🙂
Dacă e limba, nu e un motiv solid. Se învață. Altfel nu îmi explic – mai ales cu majoritatea populației anti expați și Brexit pe vine.
Am fost prin Londra, am vizitat, pare un NY mai mic. Dar in nici unul dintre cele doua orașe nu as trai. MI ales cu copii mici.
NOU
cred ca am mai zis de vreo 10 ori pe aici. eu nu m am mutat in anglia, sunt aici pe perioada cat e sotia cu jobul. si, odata cu 29 martie, perioada asta se apropie de final
NOU
Got it. Nu citesc toate comentariile / articolele.
NOU
trebuia!:)
NOU
Englezii sunt moldovenii Europei
NOU
Hai ca m-ai facut mandru de mine in plm. Si londra e un fel de iasi mai murdar, pp?
NOU
iu orite mate ?
NOU
Am un prieten pneumolog care lucreaza in Londra. Pacientii sunt programati cu minim 6 luni inainte. Ajung unii de s-au programat pentru o tuse, doar sa le zica sa isi ia adio de la familie ca e cancer si e prea tarziu pentru orice. Ca daca veneau cu cateva luni inainte scapau…
NOU
Vezi sa nu vada pretena de la primarie postarea, ca PULEA mai vede spitale renovate.
E de ajuns sa intrebe vreun reporter ce se mai aude de spitalele din Bucuresti, ca o si auzi: “Pai daca ati sti ce zic romanii de spitalele din Anglia, la noi e inca FOARTE BINE!”.
NOU
Eram in Scotia in 2007 si am avut un mic accident de munca: unui coleg roman i-a sarit ceva metal topit si s-a ars pe spate. Eu l-am insotit pentru ca el nu vorbea engleza. Am trecut de triaj ceva mai repede si am ajuns in sala de tratament unde dupa doua ore m-am dus si am facut scandal. Le-am urlat ca vin dintr-o tara pe care ei o considera lumea a treia dar nu mi s-a intamplat sa stau trei ore cu o rana deschisa si necuratata in spital. S-a executat un medic care a curatat rana cu apa ne-a pus o plasa de silicon pe rana apoi pansament si ne-a trimis la plimbare.
Aveau toate dotarile si procedural erau beton insa nicio evaluare la cat de bine merge sistemul si daca e loc de mai bine. La noi n-am vazut inca pe nicaieri plasa aia de silicon pentru arsuri sau rani insa la UPU pune mana un medic pe tine ceva mai repede. Si la ei cazurile venite cu salvarea aveau prioritate.
NOU
Daca n-ai dat si tu o șpagă…
NOU
#Ataaaaat!!!!!……
NOU
Ăsta e NHS-ul ăla care e visul oricărui hipster american și european, ăla gratuit și hyperminunat, dar pe care monstrul de UE nu îl lasă să se dezvolte pentru că le suge banii ca un bampir? With great Brexit comes great joy.
NOU
Din ce stiu marea problema e NHS in sine si o oarecare lipsa de personal. Totusi sa privim partea plina a paharului nu cred ca in spitalul de acolo colcaie pioceanicu sau stafilococu auriu ca la noi.
NOU
Ba da. Se întâmplă și la case mai mari. Sursa: medic din Germania și statisticile UE (care sunt publice).
NOU
Din greseseala au infectat cateva mii de pacienti cu HIV…ca e Anglia.
NOU
Tot comentam noi ca e nasol cu serviciile de sanatate in Romania, si asa e in multe cazuri, dar nu intotdeauna. Am avut ghinionul de un accident casnic destul de nasol iarna asta care m-a trimis la urgente pt prima data in viata mea, si sincera sa fiu am fost mai mult decat multumita. Ne-am dus prima data la camera de urgenta a spitalului cel mai apropiat de casa, care e un spital mic si nu au mare lucru acolo, dar mi-au acordat rapid primul ajutor, si doctorul de la urgente de acolo a sunat el personal la sectia mare de urgente de la spitalul judetean sa le zica ca vin si ce problema am, a vb si cu chirurgul de garda sa-l puna in tema. Dupa ce am ajuns, practic n-am asteptat aproape deloc, m-au evaluat, m-au trimis din sectie in sectie la vreo trei specializari unde am avut nevoie de tratament si de consult, si nu am asteptat mai mult de 10 minute nicaieri. Si toata lumea a fost super-draguta, super atenta, s-au purtat frumos, n-au dat nici macar o secunda senzatia ca asteapta ceva gen mita de la mine.
NOU
Poarta și tu vreo trei tricouri Manchester United.
Nu vezi că te-au deochiat!?
NOU
Bau! Lume nouă:)
NOU
iorait meit ? nu a fost suficient
asta plus #brexitiscoming sunt motive solide sa nu ramai
NOU
Ieri la Floreasca, mers cu un traumatism accidental la spate. Full holul de asteptare, dar am fost preluat in cateva minute de medic. Luat sange pe loc, trimis la radiografii. Aici a durat cam o ora pentru ca urgentele mari au prioritate, eu macar puteam sa merg singur. Facut 5 radiografii. Mers la ecograf, in 10 minute facut ecografia. Apoi inapoi in camera de garda, examen de urina pe loc. Inca 20 de minute asteptate si primit rezultatul final plus reteta cu chestii de luat.
UPU + SMURD cel putin in Bucuresti si la Floreasca rulz!
Iar Arafat merita statuie, orice ar spune altii. Vorbesc doar din experienta personala.
NOU
Vara trecuta, Bagdasar, ajunsa la urgente, recunosc mai mult dintr o alintatura, in cel mult 40 de minute aveam analize facute, perfuzie cu b uri si linistita ca totul este ok…nu stiu de ce ne cramponam ca totul in romania este la pamant
NOU
Ai punctat bine.. Spitalele de stat din străinătățuri sunt de toată jena.., în Italia am văzut spital pediatric cu linoleu pe jos, plin de umezeala, renovare cred ca pe la 1800,în România totuși mai găsești un privat mai de doamne ajuta. Plus marea problema, așteptarea imensa pt controale.
NOU
adica ”la italia” n-ai gasit un spital privat ”mai de doamne ajuta”?!
NOU
@Manu, tu ai comparat mere cu pere și te-ai decis că sunt mai buni strugurii. :)))
NOU
La privat în Italia,, în afara de centrele de renume, e doar spoiala iar în unele cazuri nu accepta asigurarea privata. În rest doar coada la așteptat., și în unele cazuri poate nu mai scapi cu viata.
NOU
În schimb în lumea a treia, American Hospital Tirana, nu am ce reproșa, asigurare acceptata tratament foarte bun, deși pt albanezi e încadrat la lux
NOU
@Ciuby:crezi ca mere sau pere? Sunt aceleași mere..,unele doar mai poleite sa zicem. Sistemul de sănătate de pe afara e foarte greoi și plin de vicii, clinicile private depinde de caz. În Italia,, la stat foarte multa mizerie,mai ales la cele din sud, cele private doar în orașele mari sunt de doamne ajuta și bineneteles contra cost ești primit foarte bine
NOU
Ba baeți, pai ce ne mai plângem atunci de țărișoara noastră ca văd ca tot mai bine e in Romanica. Nu te joci nene cu spitalele din România, sunt top in comparație cu alea din Anglia, Franța, Italia, Germania. In ultima perioada tot citesc articole cu tot felul de persoane care au trăit experiențe de kkt in străinătate…..poate eu, care nam mai fost de vreo 5 ani in România nu mai știu cum e ?! poate e cazul ca noi ăștia emigratii sa lăsam dracu țările și orașele astea inferioare României, murdare, cu spitale de cacat unde nimeni nu iti da atenție și sa ne intoarcem înapoi ca văd ca pan la urma tot mai bine e in România. Cheers
NOU
Pe afara doar in Austria am reusit sa ajung in spital, internat la cardiologie in Graz (LKH parca), iar acolo a fost impecabil, de la curatenie pana la amabilitatea personalului si pregatirea lor pentru a face fata situatiei.
NOU
Pentru aia care cred ca e un caz izolat, nu e! E absolut la fel si-n Franta, am fost doar de 2 ori in viata la urgente, o data pentru mine, si o data pentru altcineva. Am asteptat cred ca vreo 8 ore, si cand am vazut cum era inauntru si vroia sa ma interneze, am zis da sa semnez ca plec pe raspunderea mea si-am fugit mancand pamantul. A doua oara a fost si mai crancen, in sensul c-am si fost certat c-am venit cu persoana la urgente, ne-au lasat in sala de asteptare sa-si revina pana cand am putut sa plecam.
NOU
Ca sa ne revenim un pic. Sotia a lesinat pe strada anul trecut, undeva aproape de casa. Am adus-o acasa, am chemat SMURD. Au venit repejor, au gresit initial strada, ok per total. Au propus sa mearga la Universitar. Destul de plin, dar nu exagerat. A stat in total 12 ore. Au vazut-o cativa medici si a facut EKG. A stat 3 ore dupa neurolog. Toaleta? INFECTA. Mancare sau apa? La vending machine la pret de Centrul Vechi. Ma luase capul, m-am dus cu masina la o farmacie. Tot stateam prin curte sa nu lesin si eu de la caldura. O tanti minoritara avea si ea frezoane. Cu 20 lei la un brancardier s-a scos si de nu algocalmin si de 2 cafele. In fata intrarii parcate ambulantele si cazanele pa Anglea ale altor minoritari. Dupa 10 ore i-au dat voie sa plece. Doar ca de la epuizare a lesinat iar in fata medicilor. Vina era exclusiv a mea ca nu i-am dat sa manance!!
1500 lei mai tarziu (alte analize recomandate, plus RMN) am aflat ca nu are nimic serios. Tensiunea cam mica in ziua aia.,. In medie ieseam bine, ca-mi crescuse mie.
NOU
mancare si apa tot la vending machine e si in UK. la preturi mai mari decat ce spui tu. minoritari? uh, sa vezi cum vin curcile negrese urland si injurand ca nu le convin chestii. sper ca e bine sotia ta acum.
NOU
Totul ok, multumesc. Si sper sa nu avem motive de povestit experiente de genul, nici de bine, nici de rau
NOU
ce ai avut? cum te-ai facut bine daca ai plecat, ai fost in alta parte?
NOU
nu conteaza
NOU
inteleg ca ai avut o experienta de cacat, si tocmai ca sa fie evitate situatiile din povestea ta, procedura lor e asa:
faci programare la GP (medicul de familie) la care te poti inregistra odata ce ai adresa acolo. permanent sau nu.
daca crezi ca e urgenta, suni la 8 dimineata la GP pt programare de urgenta in aceeasi zi. nu te ia peste Gogu care are deja programare, dar te poate lua cam in jum de ora sa zicem, depinde de programari (la GP e mai putina lume decat la urgenta).
daca chiar crezi ca e urgenta mare, suni la 111 (nu 999 care e generic pt salvare, pompieri si politie, 111 e numai pt urgente medicale). la tel iti pune niste intrebari ca sa stabileasca nivelul urgentei si in functie de cum considera, ori iti trimit salvarea, ori te indruma la spital (ori iti dau niste sfaturi, cateodata oamenii se sperie dar nu e atat de grav).
e asa tocmai ca sa previna exact haosul aglomeratiei pe care l-ai vazut acolo (nu ca ar asculta multi).
uite, de ex fiul meu are un prieten care mai are cativa frati. ei, la fiecare tuse, febra sau muci maica-sa e cu ei la urgenta, si anunta si pe facebook, de acolo stiu. la asta ma refer, din cauza asta gasesti 1000 de oameni si stai 7 ore. nu zic de tine, ca nu stiu ce ai avut. dar e un studiu care spune ca 75% dintre cei care merg la urgenta nu-s urgente.
eu am avut o criza de gastrita urata de tot, am sunat la 111 si au crezut ca e infarct si mi-au trimis salvarea. desi era destula lume care astepta la urgenta m-au preluat la elecrocardiograma, raze si analize de sange repede. a fost alarma falsa si nici macar n-am solicitat salvarea, dar simptomele mele se incadrau la ceea ce se considera urgenta.
si las si un link unde explica in ce situatii sa te prezinti la urgenta, ca tot suntem in picioare, si vezi daca recunosti vreun simptom pe acolo din ce ai vazut in sala de asteptare. (apropo de ala care tusea tare, iarna asta am avut pe rand toti patru o tuse de se cutremurau peretii si care a trecut de la sine)
www.nhs.uk/using-the-nhs/nhs-services/urgent-and-emergency-care/when-to-go-to-ae/
NOU
si daca crezi ca e o urgenta medie, nu mare, si e 1 noaptea? astepti sa se faca 8 sa se trezeasca domnul dr?
NOU
@ Luna – suni direct aici, e non-stop:
www.facebook.com/Vrei-Nu-Vrei-Tot-La-Noi-Ajungi-1495736610745440/
NOU
nici nu trebuie sa suni. afla ei, ”pe surse”, chiar si inaintea legistului si contacteaza operativ ”apartinatorii”!
NOU
Flandra: La medicul de familie, programare online cam de pe o zi pe alta, maxim. Specialist cam în două, trei săptămîni, dacă e consult de rutină, periodicul e programat… Urgență am avut prilejul, cam pe loc… Ba a doua zi m-am trezit și cu medicul de familie la pat, în vizită, anunțat că sînt internat. Am fost internat de cîteva ori, spitalul local și Universitarul din Antwerpen, absolut impecabil totul… Costă pe an CAS, eu, soția și fiul, 85 euro, o vizită la medic 3 euro, îmi iau medicația o dată la trei luni cam 800 de euro, cpmpensat costă 38 euro.
NOU
Vezi? Avea dreptate autobuzul ăla roșu!
NOU
Am cazut cu bicicleta in Germania, fractura de rotula. S-a intamplat seara, nu am dat importanta atunci pe moment. A 2-a zi direct la urgente la spitalul de stat Universitar, dus de un coleg cu masina. Completat un formular la receptie (nu aveam asigurare nemteasca, aveam “international travel insurance”), trecut ca si asigurare “PRIVAT”, formular in limba romana. Asteptat in sala de asteptare 10 min, m-a luat la XRAY, apoi in 30 de min aveam ghips si eram programat la operatie peste 7 zile. Operat, 4 zile la pat, conditii bune. Nu stiu germana, daca vreun personal nu stia engleza chema pe cineva care stia. Per total experienta ok in Germania.
NOU
Gratis si de calitate nu exista. Cine viseaza asa ceva e naiv. In sistemele astea in care toata lumea e asigurata se incearca sa se faca economie la sange, tocmai pentru a nu supraincarca sistemul.
Stiu caz in Doiciland in care persoana a avut un atac de panica. Pentru ne-experti, simptomele seamana oarecum cu cele de infarct. Ajunge la spital, il diagnosticheaza aia si il trimit acasa. Primeste factura de la spital pentru ca le-a consumat timpul desi viata nu i-a fost amenintata. Asigurarea nu acopera cazuri de astea.
Intrebarea e: de unde putea sti omul ce avea si ce decizie iei cand o persoana apropiata pateste asa ceva?
NOU
Ce aberatie! Sigur nu acesta a fost motivul pt care a primit factura.
NOU
Holy Jesus!
Inseamna ca francezii au de departe cele mai bune servicii de sanatate. Am fost de doua ori (ce-i drept, nu la urgente) si mi s-au parut excelente conditiile, de la curatenie la rapiditate si atitudine…
Plus totul moca daca ai carte verte si asigurare complementara de la munca….
Ok, n-am avut eu ceva grav si complicat dar am mai citit povesti de operatii in Franta cu reanimare and shit si iarasi, super conditii.
Cand ii aud ca se plang ca e nashpa, ca s-a degradat sistemul de sanatate, ma intreb cum naiba era acum 10 -20 de ani….primeai si un blowjob la externare?
NOU
clar ca titlul este generalizat cu strainataturile, este vb de UK, NHS. Din pacate copilul nostru are nevoie de ingrijire permanenta, nu intru in detalii cu de ce am plecat din ro, ideea este ca nu este vacanta sa nu ajungem la spital si asa am vazut cam care le sunt sistemele. Localizati suntem in Elvetia pentru ca aici a avut o sansa la viata fata. Sistemul englezesc este, din europa de vest, unul din cele mai slabe din punct de vedere triaj, calitate oferita pe timpul spitalizarii, etc. Daca as face un top cred ca ar fi (exceptand Elvetia, despre care nu indraznesc sa comentez) Spania, Olanda, Finlanda ar fi top 3. Din punctul nostru de vedere care am bifat urgente si spitalizari de la 3 zile in sus in vreo 10 tari… Romania nu va zic unde se afla..
NOU
La Elvetia visez si eu, cu balele pe la gura.
Cred ca e singura tara, din Europa, la care ma gandesc, cand vine vorba de mutat, doar CA, nu-i asa simplu sa te muti acolo :))…
As fi vrut sa zic “norocosilor”, dar din comentariu reiese ca nu v-ati mutat acolo de placere…
NOU
Deci pana acum avem:
– oameni de cacat
– servicii de cacat
– conditii de locuit de cacat
– vreme de cacat
– mancare de cacat
– preturi de cacat (asigurari, chirii)
Pana la urma care e beneficiul care contrabalanseaza toate astea?
NOU
brexitul!
”vom fi iarăşi ce am fost, şi mai mult decât atâta”!
NOU
Sunt țări și țări. Mi-am trăit majoritatea vieții în Canada, și de fiecare dată când văd textele alea cu “I can’t hear you over the sound of muh free healthcare” mă înfior, știind foarte bine care sunt condițiile în spitalele canadiene. Experiențele mele au fost similare cu ale tale în Anglia, doar că spitalele sunt atâta de pline încât nu ai loc să arunci un ac în sălile de așteptare. Pe socru-meu l-au scos din sala de operație după o apendicită și l-au lăsat să aștepte pe o targă pe hol vreo 8 ore. Horror.
Pe de altă parte în Olanda, unde sunt acum, serviciile au fost mereu impecabile. Mai scumpe ce-i drept, pentru că trebuie să plătești asigurare obligatorie privată și aia începe să acopere cheltuielile doar după un anumit prag, dar eu unul n-am fost în viața mea în spitale mai curate și mai bine organizate.
NOU
E bine că ai ajuns în toate “străinătățurile” și ai putut trage concluzia pertinentă că spitale minunate nu există.
NOU
am scris eu ca in toate? nu scrie clar in articol ca e vorba de NHS in UK sau ai nevoie de explicatie?
NOU
E cute cum te prefaci ca nu ai fortat exprimarea in titlu. Ba la final ai mai venit cu o generalizare: “Mi-am promis ca în viața mea să nu îmi mai calce piciorul într-o instituție medicală englezească.”. Sa te plangi ca ai avut o experinta naspa intr-un SINGUR spital dintr-o tara straina si sa zici toate-s la fel mi se pare putin deplasat, sa nu zic altfel.
NOU
awwww, ce dragut, apostolii dreptatii. trebuie sa trec prin toate spitalele din UK ca sa pot sa generalizez? sau si din Commonwealth?
NOU
Franta, oras mic(100k), acum 2 saptamani. Ajung acolo la 15.30 cu dureri de cap oribile, astept la o coada de 15 oameni. Echipa de urgente face trierea, pacienti vin si pleaca in continuu cam la 15 min. Ma iau la verificat, intrebat ce am si dat medicamente durere cam in 45 min, ma pun pe pat targa si ma duc in salon cam 30 min dupa. Am stat 1 saptamana, nici cel mai mic repros de facut.
Diagnostic si internare dupa mai aprox 1.5 ore.
Spitalele din orasele mari sunt mereu supra-aglomerate si nu au destui oameni, parerea mea.
NOU
Confirm ca sistemul medical din uk este de tot cacatul. Dacă ești răcit sau nu te simți bine, succes sa îți faci programare la medicul de familie (GP). In Decembrie 2016, chiar cu o zi înainte sa ma întorc in țara pentru sărbători, am făcut puroi pe amigdale. Nu puteam respira sau sa înghit. Am sunat la 111, ah venit cu ambulantă, mi-au luat tensiunea și temperatura și au decis sa ma ducă la spital. Ajuns la spital, am fost pus pe un hol cu alți cred ca 40 de oameni. Și aștept…. și aștept… tot așa vreo 3 ore. Mai venea câte o bătrânica din când in când sa ma întrebe dacă vreau apa sau biscuiți. Când in sfârșit vine un doctor, se uita la mine in gat, spunând ca e doar inflamat. Mi-a dat un paracetamol și m-au trimis acasa. Norocul meu ca a doua zi am ajuns in România, unde m-am dus direct la Floreasca, unde m-au internat pentru tratament (perfuzii). In 2 zile eram pus pe picioare.
NOU
Doua situatii, doua sisteme de sanatate:
1. Acum vreo 3 ani, baiatul cu temperatura 40-41C, somnolent, frisoane, tot tacamul dupa rapel la vaccin antivaricela. Sunat la salvare sanador unde aveam abonament, “Nu avem masini libere, doctorii sunt la interventii”, sunat la salvare la 112 “Nu avem acum masina, cum se elibereaza cum va trimitem!”. Copil comprese, frisoane, tavaleli. Dupa o ora, sunat iar la 112, “tot nu ni s-a eliberat masina, cum avem va trimitem”. Dupa inca jumatate de ora (in timpul asta mai coboram ca boul din cand in cand in fata blocului, sa nu cumva sa fie salvarea acolo si sa nu nimereasca), iar sunat “Acum v-am trimis masina, a venit o doctora din concediu dar sa stiti ca vine din partea cealalta a orasului si intarzie”. Dupa inca o ora, cu ura mustind prin toti porii, am luat copilul in brate si am coborat spre masina mea, sa il duc cumva la spital. In hol ma intalnesc cu o vaca de la o salvare PRIVATA care e subcontractata de 112. Ii zic ca nu mai am nevoie, astept de 3 ore si ca e bataie de joc asta, puteau sa zica din prima sa ma duc singur la spital la urgente. imi arata ceva gen degetul, si se intoarce si pleaca. Strig ca ii fac reclamatie, sa imi spuna numele sa o identific. O ia la pas grabit spre masina unde o astepta soferul, pleaca in tromba. Suit in masina mea, in drum spre spital, sun la 112 sa fac reclamatie. Sunt pasat la madam Slabu, sefa ambulantei pe bucuresti sau national ceva, care vorbeste mereu pe la TV. Ii zic de bataia de joc cu intarzierea, de magaria subcontractatei si ca vreau sa depun plangere. “Dar de ce sa depuneti plangere, ce a facut? Poate nu ati vazut bine, poate nu a aratat degetul, poate era obosita poate poate poate”. Copilul e bine, ok, am stat o zi internati atunci, IV cu antitermice si hidratare. Sfarsitul povestii nr1.
2. (Long story) Anul trecut ne mutam toti in Germania, de unde scriu acum. La vreo 2-3 saptamani dupa ce am ajuns aici, cand ma barbieresc observ un ganglion inflamat pe gat. Ce sa fie, ce sa fie, toti fusesera raciti, si pe mine ma cam durusera oasele si avusesem temperatura, o fi de la raceala bla bla. Hai totusi sa ma duc la doctor, sa vada ce si cum. Caut pe google Hausarzt (medici de familie) in zona mea, gasesc pe unul pe maps la 2-300 de metri de casa, ma duc fara programare fara nimic. Doua babe in fata mea, receptia foarte amabila, ma lasa sa stau si fara programare, ma preia doctorul in vreo jumatate de ora, vorbea f bine engleza, pe cat de bine vorbea el engleza pe atat de prost vorbeam eu germana deci completandu-ne reciproc ne-am inteles perfect. Mda, e cam dubios ce aveti, imi face o ecografie pe loc. Nu pot determina, am salvat ecografia, reveniti saptamanaviit si vedem daca a evoluat in vreun fel. Cat va datorez, ca inca nu mi-a venit cardul de asigurat. Pai vizita si eco costa 50 de euro, dar nu e nimic, daca ziceti ca aveti card nu imi platiti nimic, veniti cu el data viitoare. Sunteti sigur? il intreb. Sigur ca sunt sigur, nu ati zis ca sunteti asigurat? zice el candid. Nu si-a pus problema ca putem sa nu mai vin, sa ii dau teapa de o ecografie.
Revin saptamana urmatoare, ganglionul tot acolo. Imi pare rau ca va voi iradia, trebuie sa faceti un CT la gat, v-am facut programare maine, va duceti la X la ora 10, nu beti nu mancati nimic inainte. Pai si cat costa, ca tot nu mi-a ajuns cardul acasa. Pai in mod normal costa 200 de euro, dar ca sa nu platiti sunati la asigurare, le ziceti sa va dea asap pe mail o scrisoare ca sunteti asigurat si cu scrisoarea aia va duceti la CT si e valabila. Sunteti sigur ca e valabila? Da, sigur e valabila, faceti asa cum va zic.
Ma duc a doua zi la CT, fusese valabila treaba cu scrisoarea de la asigurari, dupa doua zile iar la doctorul de familie, buna ziua buna ziua. Am o veste cam nasoala pt Dvs, imi zice el, si la momentul ala am simtit cum pamantul se deschide sub mine cum se deschid in filme trapele sub picioarele spanzuratilor. A iesit prost CTul Dvs la gat, v-am facut programare poimaine la biopsie la gat, apoi peste inca o zi la CT full body. Va duceti la spitalul Y, intrati jos in hol, luati bon de ordine, va inregistrati, asteptati pe monitor sa va apara codul, urcati la etajul 2, usa a 3a pe stanga, intrebati de Hans la oncologie, ca v-am trimis eu la biopsie.
Babaieti, cand auzi chestia asta fiind aterizat de sub o luna intr-o tara straina, abia ce ai terminat de despachetat hainele si montat mobila, e ca atunci cand iti place un serial foarte tare si ai ajuns la ultimul episod spre generic asa, desi tu ai impresia ca povestea ar mai fi mers continuata niste zeci de episoade. Si iti amintesti diverse momente, cand te-ai distrat, cand te-ai enervat urmarind serialul ala etc., cum pm sa se termine tocmai acum?
Long story short dupa biopsie si al doilea CT, talk de lamurire cu oncologia. Buna ziua, buna ziua, am sa va dau o veste proasta si una nu foarte proasta, vestea proasta este ca aveti un limfom malign extrem de agresiv, vestea nu foarte proasta e ca e un stadiu inca ok si in general avem rata buna de recuperare si de vindecare. In lipsa tratamentului prognoza de viata e de cateva luni, maxim. Azi e joi, in we nu va putem interna, veniti marti la ora 9 sa va internam sa incepeti tratamentul. Din nou momentul cu prabusirea, serialul care se termina, bine ca gandurile nu se aud din exterior. Desi in cabinet se lasase linistea pentru ca nu eram in stare sa articulez mai nimic, in capul meu haosul era ca in intersectie la Lizeanu la 6 seara cand ploua toamna dupa ce a inceput scoala, urlete, claxoane, haos. Reusesc sa ingaim doctoritei sa o intreb cat costa, ca nu stiu daca am atatia bani (ce pmea fac, vindem casa din romania, ii las pe-ai mei pe strazi daca mor, ma vindec si muncesc dupa aia, ma sinucid si ii scap pe toti de un chin dar unde kkt sa ma sinucid ca ma gasesc ai mei mort si raman cu imaginea asta si sunt studii care arata ca copiii din familii de sinucigasi sunt mult mai inclinati si ei sa se sinucida etc etc etc etc). Ma intreaba daca sunt asigurat, ii zic ca da, pai atunci stati linistit ca aici e Germania, nu va costa nimic. Pai nu mi-a ajuns cardul inca acasa, fmm de card. Pai nu e nimic, va invat eu, le scrieti la asigurari sa va trimita o scrisoare etc., insa este extrem de important in cazul Dvs sa incepeti tratamentul cat mai urgent.
Din nou long story short, marti la ora 9 eram acolo, la 11 eram internat in rezerva cu inca un nene, curatenie maxima, baie in camera ca la hotel, televizor individual cu cablu TV, radio, internet, catalog cu mancare din care sa iti alegi meniul,mancare mai buna ca la mama acasa dar nu la dimensiunile portiilor la care mancam eu ca un porc. si da-i si baga chemo si imunoterapie la greu, incepea o batalie de niste luni.
Sase luni mai tarziu sunt inca aici, rezultatele sunt incurajatoare, am ajuns aproape de finalul tratamentului. Sper sa il termin cu bine, sper sa imi fi trecut, sper sa nu revina, sper sa scap si sa mai povestesc si peste 10 ani despre ceea ce am patit la venirea in Germania.
In DE iti vin acasa facturile cu tratamentul si exista o coplata. Indiferent cat costa tratamentul, platesti maxim 5 euro sau 10 euro in f de cat de scump e acel medicament. Pe zecile de mii de euro cat a costat pana acum tratamentul meu eu am contribuit cu bani pana acum cu vreo 500 de euro, iar aici includ si parcarea platita la spital, si netul luat de acolo, si senvisurile de la cafeteria (am zis mai sus ca sunt mancau, uneori mai bagam suplimentar la glanda), plus coplata mea la 6 luni de tratament.
De ce scriu toata poliloghia de mai sus? Pentru ca mi se pare nedrept sa bagam toti strainii in aceeasi groapa si sa ridicam in slavi o cocina populata in majoritate cu monstri desensibilizati, nu oameni sau medici, ca sistemul medical din romania. Pentru ca nu am fost tratat decat cu maxim de politete, delictatete si compasiune de la cel dintai medic pana la ultimul si de la cea dintai asistenta pana la ultima, fara nicio aluzie ca sunt un emigrant nou venit, care nu stie germana, care nu are prostu´ nici cardul de asigurat gata, pentru ca nu am dat un cent spaga sau atentie. Nu a avut nici puma din zeci de angajati ai sistemului de sanatate de aici ceva cu faptul ca sunt din Romania, niciun fel de discriminare sau lipsa de respect. Doar zambete, doar prietenie, doar incurajari. Am pierdut numarul de “stati linistit, sunteti bine, nu vreau sa jignesc pe nimeni dar parerea mea e ca norocul Dvs a fost ca v-ati nimerit aici cand v-ati imbolnavit, cred ca aici e mai bun sistemul decat la Dvs in ro”. Si chiar nu aveam cu ce sa ii contrazic la asta.
Voi reveni vreodata, ever in Ro, altfel decat ca vizitator? Nu, atat timp cat nevasta, copiii si cu mine traim toti, atat timp cat nemtii nu vor incepe sa arda sau sa gazeze romani, no fuckin way. Daca dam vreunul coltul, all bets are open, dar pana atunci, dupa ce vezi cum se poarta o tara si un sistem care respecta oamenii, iti trece orice fior patriotic prostesc pentru ca intelegi ca o patrie sunt oamenii care te respecta, ajuta si care te fac sa te simti bine, nu un loc. Sper sa ajung iar sa fiu sanatos, sper sa incep lucrul cat mai repede, sper sa am un job bine platit si sa platesc taxe cat mai mari pt Germania pentru ca au un sistem care functioneaza si care merita respect si pe care te poti baza la o nasoala.
NOU
Multa sanatate!!!
NOU
“Sper sa am un job bine platit si sa platesc taxe cat mai mari pt Germania”.
Exact, dar exact asa e 🙂 Ai cuvantul meu ca sunt bucuroasa sa platesc, de mai bine de 10 ani, taxe acestei tari – desi nu-s tocmai mici – dar cand vad ce servicii primesc, dau din tot sufletul.
La subiect, NHS e o rusine. Stomatoloaga blonda care face pe bloggerita incerca la un moment dat sa explice ca “sistemul britanic functioneaza” si mai lua si la per p*lis pe cei care comentau ca nu e tocmai normal ce se intampla. Dar ce sa-i ceri, ei o asteptare de 9 luni pentru un control la specialist i se parea normala.
Multa sanatate iti doresc!
NOU
functioneaza o pla, o completa durere in cur fata de oamenii care intra acolo. toti cu asigurare, de altfel
NOU
Mihai multa sanatate!
Noroc ca ai fost in locul potrivit la momentul nefericit.
In ce zona/oras esti?
NOU
In nord, Hamburg.
NOU
Man problema vine din faptul ca ajung la spital la A&E cazuri care vin pe picioare, stau pana se enerveaza, pleaca acasa tot pe picioare si a doua zi sunt suficient de vii incat sa povesteasca pe net ca se asteapta mult la urgenta. Evident ca cazurile care puteau merge la GP asteapta mult, ca au prioritate aia cu matele pe afara sau cu AVC sau alte nasoleli.
NOU
confirm
NOU
www.express.co.uk/news/uk/1099582/nhs-crisis-nurse-accident-and-emergency-letter-A-E-wait-times/amp
NOU
Vorba lui domnul Goe: pai vedeti ca sunteti neinformati?
Deeeci, problema sistemului public de sanatate britanic se va rezolva odata cu brexit si aruncarea in el cu cele 360 milioane (zic bine?) de euro care acum sunt jecmaniti de statele UE, care trateaza cetatenii britanici si apoi cer banii de la NHS.
Mai jos aveti niste detalii, destul de incalcite, nu am inteles exact ce si cum.
“Total budget of NHS in England for 2018/2019 is 126 bulion punds.”
fullfact.org/health/how-much-does-uk-recover-health-costs-eu/
NOU
dupa brexit or sa ramana sutele de mii de pensionari britanici care ”isi chinuie batranetile” prin zonele turistice ale spaniei, portugaliei, greciei, ciprului fara asigurare de sanatate?!
NOU
practic, da, asigurarea aia internationala nu va mai valora nimic
NOU
@daddy, nu-i adevărat, fake news! Pensionarii de care zici, unii stau tot anul, alții sînt „rîndunici” au fost asigurați(!) de prim ministrul spaniol că totul va rămîne la fel.
Aaa, da, a mai spus spaniolul că pe principiul reciprocității…
NOU
Am stat si eu mult prin strainataturi (de unde m-am intors acum 3 ani) si pot sa spun asa:
– acum ceva timp sistemul romanesc de UPU (urgente) era jalnic dar in ultimii ani s-a imbunatatit destul de mult ; Am avut de-a face cu el in ianuarie si am ramas uimit de progres (cel putin la mine in oras, sa nu generalizez) ;
– am avut o experienta cu un serviciu de urgente in Spania, in 2014. Un sictir mai mare la doctorii de acolo fata de niste amarati venite de durere (nu de bine) la urgente nu am vazut in viata mea, nici la ultimul dispensar de tara de pe vremea comunismului. Ii durea efectiv in cot de oameni care asteptau acolo si de 12 ore, oameni cu suferinte mai mult decat vizibile. Si eu m-am lasat pagubas si am plecat acasa dupa vreo 7 ore, ca si autorul articolului. Oamenii cred ca tot sistemul occidental de sanatate este ca la spitalul ala celebru privat din Viena sau prin alte spitale mari. Nu e chiar asa, au si ei problemele lor. au si ei sictiritii lor in halate de medici. Oamenii sunt distribuiti cam la fel, dupa curba lui Gauss. Peste tot (si la noi si la ei) sunt medici excelenti, buni , mediocri, lepre si idioti care ar fi trebuit sa se faca macelari
NOU
Daca locatia din poveste era ”undeva in Rumenia” ar fi fiert comentariile de cristosi si dumnezei la adresa tarii, doctorilor, natiei si pamantului pe care ne-am nascut. Cum vorbim despre taramul fagaduintei- Anglea, ai avut ocazia sa alfi in patrusaptedemii de comentarii despre GP si alte cacaturi spus foaarte politicos din care reiese ca suntem o natie de ipocriti de cea mai joasa speta.
NOU
iti dai seama ca, in romania, ar fi facut la fel. Da, ma simt foarte rau si cred ca mi-e viata in pericol, dar voi astepta calm pana dimineata la 8, sa il sun pe GP, pentru a ma consulta si a vedea ce e de facut. SIGUR SIGUR.
NOU
Tărâmul făgăduinței nu e Anglea. N-are cum.
NOU
@Vali : Exact ! Eu personal ma feresc sa mai spun cand ma intalnesc cu cineva vreo istorioara mai putin placuta de pe vremea cat am stat dincolo, tot timpul se gaseste cate un prieten sa-mi spuna : stai ma , nu e asa, esti tu prost ! (ma rog, cu alte cuvinte – desi majoritatea au stat pe acolo a zecea parte din cat am stat eu). Mai bine tac…
NOU
Man, nu stiu, asteptarea e si aici peste balta, HSE tot un fel de NHS este. Dar in Ro, la Elias, doua din doua a fost tot cu asteptare de numai 5 ore cu bolnav de 80 de ani cu leucocite la limita socului septic, adus cu salvarea, externat prima data, adus cu soc septic peste 2 zile, internat dupa 5+ ore, tratat ca animalele cu noi de fata, un mort in salon cu noi de fata inconjurat cu paravan doar dupa ce a mielit-o, vizibil in timp ce, bolnavi cu pampersi sa-i vada toata lumea, si alte chestii.
Dar, e fix la fel ca in UK, aia veniti pe picioare cam plecau acasa.
NOU
Anglia, Sua, Italia sunt recunoscute pentru sistemul medical de stat complet defectuos.
În parte pentru că se dorește privatizarea serviciilor medicale, în parte din cauza incompetenței. Țările Scandinave, Germania, Danemarca dar cu mici excepții stau foarte bine.
La mine se renoveaza 3 spitale concomitent+dispensarele redeschise și dotate în anii trecuți, 5 ambulanțe noi și încă vreo câteva care vin, apartamente pentru medici sau plata navetei, pot spune că în curând voi avea servicii medicale mai bune decât mulți cunoscuți de prin Italia, Grecia, Uk etc.
NOU
In Germania cel puțin nu prea sunt spitale de stat. Spitalul unde mă tratez eu e deținut de o corporație, asigurarea e din cea obligatorie dar e tot privată, nu statul german te asigură ci are o listă de companii care au dreptul să încheie asigurări obligatorii și din care trebuie sa alegi (cam ca pensiile private in Ro). La mine în oraș, singurul spital de stat am înțeles că aparține armatei – deși și acolo am înțeles că te poți duce chiar dacă ești civil.
NOU
Welcome to the dark side!
NOU
Te-au pedepsit pentru ca te-ai imbolnavit! sic!
Sanatate maxima!
NOU
Nu am fost de foarte multe ori la medic dar niciodata nu mi s-a intamplat in Romania sa ajung la medic in cabinet si pur si simplu sa imi spuna senin ca nu are ce sa imi faca si sa merg acasa!
Eh, in Germania fix asta am patit. pur si simplu! “mergi acasa domnule ca nu am cu ce sa te ajut…”
Aveam o nenorocita de raceala de nu mai respiram bine.
Am ajuns odata si la un spital de urgenta, tot in Germania (legat de o lovitura mai veche la cap). Dimineata la ora 7 eram doar eu in tot spitalul :). A aparut relativ repede o doctora, s-a uitat la mine si mi-a zis ca daca nu am membre lipsa, nu curge sange suvoi, nu sunt lesinat de tot (eram doar pe jumatate…) nu reprezint o urgenta si sa merg la medicul de familie sau la un neurolog sa imi verifice capul. Cu precizarea ca stie ca nu o sa gasesc loc mai devreme de 2 luni..
Si gata, mi-a aratat usa iar ea a plecat. Iar eu la fel, sprijinit de pereti incet incet a trebuit sa o iau din loc.
Noroc ca era ger afara si mi-am mai revenit suficient cat sa ajung acasa..
Tot in Romania am gasit si neurolog mai devreme de 2 luni 🙂