Mugur-Isarescu-profit-din-vinuri

Sunt un susținător al legii dării în plată. Bine, un susținător trist și demoralizat, pentru că după toate intervențiile din ultimul timp, inclusiv cea a asincronizatului Mugur Isărescu, practic organizatorul degringoladei bancare din românia, nu mai cred că se va alege ceva din această lege, ci va fi trimisă până la urmă la coș.

Daaaaaaar. Când văd că deținătorii de credite în franci au ieșit să facă manifestație pentru lege, mi se face silă și parcă îmi trece tristețea. Pentru că, din toți oamenii care au credite băgate pe gât de bănci, cei cu credite în franci sunt ultimii care ar putea comenta pe tema asta.

Da, credite băgate pe gât. Știu că aveți memoria scurtă și țineți minte doar ce apare la antena 3, dar știți că băncile NU îți dădeau să citești contractul cadru, pe care trebuia să semnezi că l-ai citit și ești de acord cu el? Practic, în 2007 nu mi-am luat casă exact din cauza asta, pentru că un consultant bancar ironic mi-a aruncat zeflemitor că e un contract standard, nu am ce să citesc.

Da, băncile merită arse pentru că au profitat de naivitatea economică a oamenilor. Dar și oamenii merită arși atunci când și-o fac cu mâna lor. Când eu nu îmi luam casă și dădeam chirii peste chirii, pentru că nu eram atât de tâmpit să iau credit în pesos sau franci elvețieni, oamenii se lăfăiau în credite avantajoase, cu dobânzi mici și ne priveau pe toți de sus, pentru că nu înțelegeam economie.

La ultimul credit luat de mine, euro era 3200 de lei. Sau 3 lei și 20 de bani. Acum e 4.5 lei. Pe mine cine mă despăgubește și de ce nu fac scandal pentru că pierd pe valută? Eu nu am dreptul să fiu prost și naiv?

Bănuiesc că nu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

50 comentarii Adaugă comentariu

  1. Daca iti iei imprumut in moneda tarii tale, teoretic nu aice probleme sa ai.

    • #2

      ăhăhăhăhăhăhăhăhăh tu ai putin peste 20 de ani, nu?:))))))))))))))

    • comentariul zilei de departe, mari sanse sa ajunga cel putin comentariul saptamanii :)))

    • #4

      Cred ca are 15 nu 20 :)))))

    • #5

      MMMMMMMMMMMONSTER FACE PALM! :)))))))

    • #6
    • #7

      Domnul Isărescu? Mugur Isarescu?

    • #8

      Eu am credit Prima Casa in lei. ROBOR e la minim istoric. ROBOR-ul in 2007-2008 era de 17%. Avem memorie scurta.

    • Yeap, dar totusi am luat-o pe o logica elementara ce astept sa-mi fie demontata caci vad ca gresesc, spre deosebire de majoritatea eu pot sa-mi accept greseala daca-i cazul, deci, care-i solutia ideala pentru voi? Euro, nu? Caci nato, viitor, etc?

      De ce ron nu e o solutie?

    • #10

      se stie ca fratii camatari dadeau doar in euro si franci. doar un camatar tampit da in lei pt ca nu mai ai ce sa ii faci imprumutacului.

    • @ Alin.

      Cand faci un imprumut e bine sa fie in moneda in care esti platit. Astfel ai protectie la variatia de curs. (In cazul celor cu credite in franci elvetieni, rata lor este tot x franci. Problema este ca acum cheltuiesc mult mai multi lei ca sa achizitioneze acei x franci. )

      Asta doar asa, de inceput. Apoi trebuie sa te uiti la dobanda, cum e formata si pe unde este robor, euribor, cacabor (nici o legatura cu BOR :P) ca sa-ti faci o idee pe unde poate sa ajunga.

    • #12

      ma tu esti sigur ca roBOR nu are legatura cu BOR?
      eu credeam ca de aia fluctueaza ca sa aiba BOR bani de catedrala….

    • Revenind la ideea mea, ce am zis gresit? Asta incerc eu sa inteleg.

      Tu ai spus ca e ok sa faci imprumut in moneda in care esti platit, eu am zis ca-i ok sa faci imprumut in moneda tarii tale => moneda in care esti platit. Am vorbit teoretic, neintroducand variabile alte variabile.

    • In ecuatie, cum era aia hmm tastatura swiftkey si graba

  2. In cazul meu situatie este win-lose oricum o dau.
    Am luat paj de mii de euro si am dat pana azi 30 de mii. Sold 30.000.
    Daca las casa pierd 30+30 (cat face casa).
    Platesc in continuare, le mai dau vreo 50 de mii.
    Macar am ramas cu un teren pe care banca acum il vrea ca garantie suplimentara.
    Colac peste pupaza, cea mai mare banca din Romania si-a adus aminte ca are o oferta pentru mine (scazandu-mi rata cu 70 eur), dar trebuie sa renunt la posibilitatea de a-i da in judecata pentru clauze abuzive ( taxa administrare cont, etc).
    Leo DiCaprio, spune-mi ce sa fac?

    • #16

      degeaba-ti pui speranta in Leo, ca la faza asta Isarescu tine cu ursul

    • #17

      poti incerca un sepukku

    • #18

      Si cand te-ai bagat la credit nu stiai ca tre sa-i dai bancii inapoi 80k ? Sau iti puneai sperante ca o sa faca vreo 200k, o dai si faci credit pe una de 500k.

      Eu nu va inteleg pe toti astia care dupa 10 ani isi dau seama ca desi au dat 50% din principal, pe scadentar scrie ca mai au 80%. Chestia asta n-o stiati de la inceput ? A aparut acum in contract?

      Nu iau apararea bancilor, care sunt intr-adevar jegoase, dar cateodata e bine sa folosim capul si pentru a gandi, nu doar pentru a nu ploua in gat.

    • Daca te oferteaza cu ceva de genul, e sigur ca poti sa castigi cu datul in judecata. 🙂

    • #20

      Cine citeste contractul (daca ti-l da) cand tu te gandesti la ce perdele pui si ce parchet laminat sa alegi…

    • #21

      E vorba de atitudinea romaneasca: “Lasa ca ma descurc eu”.

  3. #22

    Buna ziua si ma scuzati ca inoportunez.
    As avea o intrebare de adresat comunitatii, de la care astept raspunsuri pertinente, cum numai comunitatea asta stie sa raspunda:
    – Am un credit in franci si unul in euro, as vrea sa stiu daca la momentul asta exista vreo valuta, ceva, in care sa mai fac un credit, pentru ca astea 2 valute nu ma mai multumesc.
    Celor care vor sa-mi recomande ciocanul libanez le pot spune de pe acum ca am luat deja, odata cu creditul in franci.
    Stima!

  4. #30

    Other people’s money!

  5. #31

    “Când eu nu îmi luam casă și dădeam chirii peste chirii, pentru că nu eram atât de tâmpit să iau credit în pesos sau franci elvețieni, oamenii se lăfăiau în credite avantajoase, cu dobânzi mici și ne priveau pe toți de sus, pentru că nu înțelegeam economie.”

    cata dreptate ai !! mi-ai reamintit, exact asa am patit, mi-am luat-o maxim de la “diversi” care ma abordau cu “ba saracule”… inclusiv din familie
    pentru ca am refuzat sa iau credite aiuristice, sa dau sume si mai aiuristice pe apartamente prapadite din fundul unui cartier si am preferat chirie cativa ani pana s-a spart gogoasa

    • #32

      #amin.
      Esti fraier, elvetia e tara neutra, moneda e stabila, trebuie sa fii prost sa refuzi. zi mai bine ca nu nu esti in stare. etc

    • Cand iti iei salariul in pulicei romanesti exact de o moneda stabila ar trebui sa te feresti.

  6. #34

    Sper sa iasa legea.
    Oricum, aici esti slave to the slave to the slave. O schimbare ar normaliza lucrurile un pic.

  7. #35

    Hai sa facem miting si noi, sa ne dea benzina cu 2.7 lei, cat era in 2008!

    • #36

      pai ce plm?! :)))

    • mars al libertatii mane

    • #38

      Șșșșt, nu-i deranjati pe aia de la benzinarii, ca incet-incet ajungem si la 3 lei. Am alimentat zilele trecute, am ajuns acasa si cand m-am uitat pe bon, am crezut ca m-am transportat in timp… 1 litru de benzina de 95 era 4,6 lei. De asta spun, incetisor, in vreun an asa, ajungem si la 2,8 lei…

    • #39

      Nu ajungem. Dacă petrolul ar fi gratis, prețul la pompă ar fi în jur de 4 lei. Nu se poate renunța la supraacciză, pentru că a fost deja bugetată.

  8. #40

    Ăștia cu creditele în franci ies în față acum pentru ca sunt deja în formă pe line de făcut gura mare.
    Dar cred ca nu e neapărat rău dacă așa se adună o masă de protest chiar dacă ei pătează un pic imaginea.

    Zic că or fi ei vinovați că au fost proști și-au luat credite în franci și poate e un pic cam mult să ceri recalcularea cursului, că cineva trebuie să suporte paguba, dar legea darii în plată e ceva de care au și ei dreptul sa se bucure si poate că asta ar fi fost echitabil sa li se fi oferit ca opțiune de la început:
    -Frate, ai fost prost, acum tragi și plătește la cursul zilei, nu ne obosi cu vaicareli economice, ca părea ca te pricepi foarte bine la economie când ai luat creditul.

    -Pe de altă parte dacă nu poți și vrei să te eliberezi, domnii de la bancă îți pot valorifica proprietatea la prețul pieței, iar diferența o vor acoperi din “comisionul de risc”, că așa e în tenis. Nici ei nu sunt tocmai inocenți, nici neapărat bine intenționați.

  9. In RO, toti fraierii tre sa plateasca inclusiv pierderile … (vezi inclusiv utilitatile, nu numai bancile).
    Vive la smecheria !!!

  10. #43

    Sincer nu inteleg logica unui credit in alta valuta. Adica avind in vedere inflatia din Romania e 100% sigur ca iei un credit la o rata de X iar cind il termini de platit ajunge la o rata de X+Y. Iar venitul tau e in lei.

  11. Arhi problema cu legea asta nu e chiar alb vs negru. Tu practic vrei sa aplic retroactiv impotriva bancilor. Practic ele isi pot baga picioarele in noi si sa ne dea muie, pe sistem maghiar.
    Iarasi, avem programul PC, care fute ratingul tarii, daca il bagi in legea asta.

    E o zona dubioasa. E aiurea sa crezi ca totul se rezolva cu “muie banci”

    • #46

      well, ee dubios. dar hai sa gandim fix pe problema. prieten cumpara apartament in 2007 in complexul lebada. vine banca si il evalueaza la 250 000. in 2009, aceeasi banca vine si reface evaluarea si zice ca apartamentul face 60 000, sa faca bine prietenul sa aduca garantii pana la 250 000 altfel ii ia casa plus proprire. ce si unde e dubios aici?

    • #47

      satz dau si eu o speta boss: prieten cumpara apart prin 2000. banca il evalueaza la 20.000 si acum face 90.000.
      daca tu consideri normal sa-i pasezi bancii numai pierderile nu crezi ca ar fi la fel de corect sa-i dai si castigul acolo unde e cazul?! unde e coane printzipu’ pe care va sa zica ….nu-l avem?!

      cu legea asta a darii in plata o sa atingem idealul socialismului “De la fiecare, după posibilităţi, fiecăruia, după nevoi”
      amin

    • #48

      pai, sa il paseze. iar legea darii in plata si a falimentului personal exista in majoritatea tarilor, inclusiv in aia de unde tastezi tu.

  12. #49

    vorbesc de Bucuresti. omu’ a inchiriat apartamentul toti anii astia si acu ceva timp in urma imi spunea ca a recuperat din chirie toti banii platiti. daca il vinde acum face in jur de 90.000 euro profit (nu il vinde totusi ca e bine sa incasezi chirie).

    ce voiam eu sa zic este ca atat timp cat unii fac profit pe urma banilor luati de la banca iar altii au pierderi nu ar fi corect sa intervina statul numai pentru unii (recte aia care au pierderi) indiferent cat cacat ar manca zamfir&co pe tema asta.

    • #50

      dej m-am turat :))
      sa se infiinteze frate Ministerul Pacanelelor si Fondul de Ajutor/Siguranta aferent! Aia care castiga sa fie sanatosi iar aia care pierd sa primeasca despagubiri pen’ca patronii fura la aparate. si daca fondul nu face fata sa platim noi toti in virtutea unui principiu al Solidaritatii Sociale in fata Hazardului. n’asea?