Pacienții care au bani vor primi îngrijiri medicale mai bune decât cei săraci, a recunoscut Victor Costache, ministrul interimar al Sănătății. La om „e ca la mașini”, a declarat acesta, la Realitatea PLUS. Mai clar: toți șoferii își fac RCA, doar cei care își permit plătesc și CASCO.
Declarația aceasta e prezentată, prin mai toate materialele, foarte tendențios și de partea întunecată a forței. Gen Nu e corect, domnule, toată lumea trebuie să primească aceleași îngrijiri, cu aceleași costuri.
Uitând, convenabil, cum plătești CAS de te dor buzunarele, în timp ce milioane de români nu au nici măcar asigurarea minimă, pentru că nu le pasă și se tratează la urgențe, sau plătesc asigurarea minimă la 2 ore pe zi și au acces la fix aceleași tratamente cu cei care plătesc din impozite, CAS și CASS câteva salarii medii de români, lunar.
Da, sistemul de sănătate, cum e acum, nu e ok. Nimeni nu e tratat bine, nimeni nu e tratat corect, șpaga e la putere și totul pentru că nu există un sistem de asigurări suplimentare, care să îți dea acces și la alte servicii, dacă aia ai tu chef și potență. Pentru că nu e deloc ok ca, după ce plătesc mii de euro anual pe impozite și kkturi la stat, dacă ajung într-un spital, să fiu înghesuit într-un salon cu 10 țigani care nici nu știu ce e ăla CAS și unde se plătește. Iar singura soluție să fie sugerată de toți Dacă nu îți convine, du-te la privat. BĂ, ATUNCI DE CE PLĂTESC ASIGURĂRI?!
Change my mind.
NOU
Hipocrate trebuia să se facă ceasornicar.
Aa… și câți gândesc asemeni lu’ nea Costache, câți dau din cap și murmură: „Da, așa e, așa e corect.”
La ce relații bănuiesc eu că are domnul ministru, nu se poate să nu-l cunoască pe șeful francmasonilor care, bănuiesc, gândește la fel.
NOU
Aha, francmasonii care vor sa ne injumatateasca folosind vaccinuri cu mercur
NOU
Si rosiile cu chimicale
NOU
Le big0one și w fiți atenți…
Înainte să fie cazul femeii ucise la Floreasca, unde au făcut zid să nu fie nimeni anchetat, a mai fost cazul acesta:
www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cazul-copilului-mort-la-sanador-iml-a-sangerat-lent-ore-n-sir-pana-a-murit-1063457
Oribil, nu? Aceeași problemă cu ancheta: nu s-a mai întâmplat. De ce? Newsweek argumentează:
newsweek.ro/actualitate/pediatra-de-la-sanador-care-l-a-operat-pe-copilul-care-a-murit-este-sotia-sefului-masonilor
Cu „Săru’ mâna” și „Ne scuzați de deranj”.
Spitale private la care dl ministru nu avea cum să nu fie introdus în cercuri și combinații. La ce coincidență este asta, prezintă un trafic de influență extraordinar de grav.
Bleh, ce să știu eu, nu? Sigur-sigur știți voi mai bine, cât de repede v-ați repezit să faceți bășcălie când ați citit critici împotriva francmasonilor.
Vă pupă Pavlov. 🙂
NOU
@Pavlov, eu zic sa nu dai tot acum. Mai lasa sa ne radem si pe viitor 😉
NOU
@Qaeso: m-ai deconspirat…adevarul este ca mafia masono-dentista ma plateste in bitcoini prin intermediul lui Soros.
NOU
Cand eram in tara, plateam 5.000 euro pe an CAS+CASS. Habar n-am care e diferenta, pentru ca nu am reusit sa beneficiez niciodata de tratament medical gratuit si de pensie nu trag nici o speranta. Cand am avut nevoie de somaj nu s-a putut ca la PFA este prevazuta doar plata, nu si incasarea fara adeverinta de SALARIU. La spital am fost foarte aproape sa imi omoare copilul de 3 ori, pana m-am invatat minte si n-am mai calcat. Cand a trebuit sa ma operez, m-au programat peste 3 (trei) luni la analizele preliminare si 6 (sase) luni la operatie ca era dom’ doctor plecat din tara. Asa ca tot privat, tot pe banii mei, 1.500 lei ziua de spitalizare plus tratament.
Acum platesc in continuare aceiasi bani, ca e obligatoriu cand esti smecher si intri pe cod RC de consultanta, dar sunt la 10.000 km distanta si deci in continuare nu primesc nici macar o reteta compensata.
Exact tot banii astia ii dau si in State, si cred ca nu are rost sa detaliez diferentele.
Asa ca spune-mi prietene, care parte nu e corecta si unde e combinata francmasoneria aia?
NOU
Ensi: toata lumea stie ca francmasoneria vrea sa ne distruga neamul fara sa stie nimeni.E o conspiratie secreta binecunoscuta
NOU
printre primele masuri luate de guvernarea infractorului dragnea a fost sa nu se mai acorde retete compensate decat daca obtineai scrisoare medicala de la policlinica teritoriala de stat. in plus, trebuia sa te prezinti trimestrial, chiar daca afectiunea nu este vindecabila.
buuun, am incercat sa ma conformez.
m-am dus in zori si am obtinut un bon de ordine pentru luna urmatoare la un consult in policlinica spitalului de stat de care ”apartin”.
in ziua ”programata”, avand bonul cu numarul 10, m-am prezentat la usa cabinetului, la ora 12, cand trebuiau sa inceapa consultatiile, cand deja toti ceilalti asteptau de mult, se imprietenisera!
aproape de ora 14, apare nea doctoru, intra in cabinet si, dupa vreun sfert de ora, este chemat primul pacient.
dar, ce sa vezi, primii doi pacienti, abia sositi de la penitenciar, au avut prioritate!
spre ora 15, iesisera puscariasii, dar sosise un boschetar tanar si vioi, care statea in capul oaselor pe patul-targa.
ca nu erau in niciun caz conditiile minimale pentru invetigatii medicale efective si decente, conta mai putin, facusem controlul anual la privat.
mi-am bagat pula-n gatzii celor responsabili, am renuntat sa mai astept ca prostul, m-am dus la farmacie, mi-am luat medicamentele la pret intreg si am lucrat pana seara ca sa recuperez timpul pierdut in ghena aia sinistra care se pretinde spital. trebuie spus ca bugetul acestei mizerii este imens!
asta-toamna, dupa caderea slugii puscariasului, m-a sunat medicul de familie si m-a invitat sa vin cu scrisoarea medicala anuala de la clinica privata ca sa-mi elibereze reteta compensata!
NOU
Amin. În sfârşit o părere normala, non comunista si decenta vis a vis de sistemele sociale. Ma bate de ce trebuie sa beneficiem de același servicii când plătim toată diferit.
NOU
Pentru că ăsta e scopul unui sistem social. Altfel ar fi capitalist.
NOU
Un amic ‘s-a trezit’ acum o luna foarte revoltat: pe ce se duc banii in sanatate, ca tocmai ce a virat vre-o 6 mii si ceva de lei CAS pe luna Decembrie 2019, dupa diferite bonusuri si al 13-14 salar…. asta in timp ce in ultimii 10 ani facea misto de mine ‘ca ce mai agit atata cu politica, educatia, sanatatea, infrastructura ca doar nu imi pune pe masa ceva’.
Nu imi pune! dar ne ia da nu ne vedem!
NOU
Platesc anual cam 7000lei CASS doar cu gandul ca in cazul unei afectiuni mai grave ce presupune interventie chirurgicala etc sa am o acoperire.
Ca altfel analize uzuale, ecograf, consult oftalmologic/cardio etc tot le platesc ca si cum as fi neasigurat…
Astazi am sunat sa vad cand se pot face analize decontate… prin iunie au ajuns cu programarea.
Daca esti bolnav ai toate sansele sa mori pana iti vine randul.
NOU
Asa e si in alte tari. Daca vrei mai repede platesti.
NOU
Angajatorul meu plateste lunar 1600 dolari pentru asigurare. Plus ce mi se trage si mie din salar. Copilul e inclus in asigurarea mea, dar de aia tot am platit 180 dolari un vaccin. Care cica e gratis, dar a venit impachetat intr-o factura de aproape 1000 din care asigurarea a platit doar 800. Fiindca doctorita romanca in New York…. ma intreb?
NOU
Pai nu conteaza cat platesti, ai fix aceeasi acoperire ca si aia care freaca menta si n-au chef de munca.
7000 lei pe an e putin. Eu platesc 19.000. Stau si ma gandesc daca in SUA, unde asigurarea de sanitate te rupe la bani, as iesi mai ieftin decat la noi.
NOU
@Andrei, in Florida unde sunt eu, la un pachet angajator rezonabil, nu Google, pentru o familie de 3 persoane asigurarea e cam 800$ pe luna. Angajatorul poate sa iti acopere 0 la 50% din banii astia. Deci sa zicem 500$ x 12 luni = 6.000$/an in care ai inclus tot ce inseamna problema medicala (ochelari, stomatolog, pediatru, medic de familie, medic specialist, spitalizare, operatii). Indifferent de suma maxima, care poate depasi 10.000$ pentru o interventie chirurgicala simpla cu spitalizare (deci cam de 5 ori mai mult ca la noi), tu nu platesti pe tot anul mai mult de 2.500$ de persoana sau 4.500$ per 3 persoane, unde fiecare eveniment e maxim 10% din factura – noi anul trecut am platit cam 300$, in conditiile in care am avut si o spitalizare.
Deci poate ca iesi mai ieftin daca iei in considerare ca ii dai cam degeaba si la 19.000 adaugi si toate cheltuielile din cursul unui an
NOU
Asa si daca tiganii nu stiu ce este acela CAS care este problema?Sanatatea nu trebuie sa fie despre bani ci despre a ajuta omul bolnav in suferinta.Pentru ca daca se va urma trendul acesta cu profit profit cu orice pret s-ar putea ca la un moment dat multi dintre noi sa fim sub linie si cand va fi vorba de un transplant de ficat, inima sau rinichi doar aceia care cotizeaza 1m euro sa primeasca.
NOU
sanatatea nu ar trebui sa fie despre banii mei. ori platim toti la fel si se trateaza si tiganii, ori facem scala valorica.
NOU
dar despre ce plm e medicina ma? Ia zi-mi si mie cu ce se platesc orele alea de educatie? Cu ce se platesc aparatele? Cu ce se platesc substantele? Medicamentele? Cercetarea?
Ideea asigurarilor este ca daca toata lumea plateste ai un fond mare de bani din care sa se poata face platile astea.
NOU
Spune-le asta nemtilor, francezilor, italienilor, suedezilor unde cei care castiga mult platesc impozit mare(inclusiv la sanatate) dar si ala care nu plateste nimic beneficiaza fix de aceleasi servicii pentru ca asa este normal si firesc.Si nu are nici o relevanta ca tu platesti impozit 10.000 si unul nu plateste nimic pe partea de ingrijire medicala trebuie sa primiti fix aceleasi servicii.
NOU
Sanatatea daca se doreste a fi performanta, nu se face pe baze sociale ! Ca si orice altceva
Pe bazele astea sociale si pe principiul egalitatii de drepturi, mostenite de la o guvernare comunista ( ce a urmat unor alti 30 de ani de nationalism si “noi prin noi insine” ), pe aceste baze, Romania va merge fix ca acum. Adica prost multumesc. Doar ne plangem si dam vina pe altii, mai o spaguta, mai o pila, mai un sindrom Dumnezeu. si oricum daca merge prost asa a fost sa fie ca deh…
Problema mare este legata de incapacitatea de intelegere tocmai a acestui factor de performanta. Eu daca vreau servicii de calitate, as vrea sa ma tratez intr-un spital privat unde sa platesc fix diferenta intre costul mediu al procedurii stabilit cum vreti voi ( care vine din CAS-ul si impozitele mele) si costul punctual al acelei proceduri in acea unitate medicala. Daca vreau sa ma tratez la stat unde e gratuit, pentru ca sunt zgarcit, e problema mea daca accept sa ma inghesui cu alte 5 persoane in rezerva sau sa stau pe hol cu tot neamul lui manivela.
Nimeni nu exclude de la serviciile medicale omul de rand.
Atata timp cat spitalelor private nu le este decontat in mod uniform acest cost, vor aparea probleme ( nu mai avem buget de la CASMB platiti dvs RMN-ul si asta e altfel stati pana in 2021, nu putem sa va decontam nimic pentru ca statul spune ca daca nu ceri cat vrea el, nu te lasa sa platesti diferenta , etc )
Asta in timp ce spitalele de stat, completeaza cu mare avant fisele interne catre CASMB/etc trecand acolo toate maneverele de transplant de cap, pentru o operatie de amigdale. Chestii pentru care exista buget si pe care nu le verifica nimeni ca deh e clinica universitara condusa de un ‘dumniezeu’ mai mic
Deci as zice sa lasam nationalismul-socialist si mila atavica a poporului roman – cat timp nu se va face performanta, bolnavii in suferinta vor sta tot la mana vreunui ‘dumnezeu’ Lucan care a dat rinichiul unui copil, marelui actor al neamului romanesc, ca asa a vrut el. Pen’ca marele actor a avut meleonul ala de vorbeati mai devreme (desigur la figurat)
Vae victis – performanta se face rasplatind performerul ! Nu ai bani de masina mergi cu itebeul lu coana fiiRea dar daca itebeul e gratuit, atunci avem o problema…..
NOU
Corect, sanatatea nu trebuie sa fie despre bani ci despre a ajuta omul in suferinta. Eh, ia lasa-mi tu in fiecare luna banii aia mie si da-mi posibilitatea sa ajut omul in suferinta DACA VREAU, pentru ca nu e despre bani… Atata timp cat mi se retin lunar sume din 4 cifre, am pretentia sa nu fiu tratat la fel si in aceleasi conditii ca licheaua ce nu a platit 1 leu impozit sau ceva in viata lui.
NOU
In tarile normale si civilizate statul se ocupa de sistemele de sanatate el asigura tot asa cum este si normal si privatul este aproape inexistent sau daca este acopera niste nise in care statul sa zicem este mai putin interesat.Iar ce incercati sa explicati voi aici este pur si simplu o prostie si sper ca realizati si de ce.
NOU
bai robert, tu habar nu ai despre ce vorbesti cu tarile civilizate si sistemele de sanatate.
NOU
Stiu despre ce vorbesc dar nici nu trebuie sa ma crezi pe cuvant sa iti explice cei care stau prin strainatate cum sta treaba.Uite ar fi interesant ca cineva din Franta sau Suedia sa ne impartaseasca o experienta.
NOU
stii o pula
NOU
Robetzica ie troll sau se conecteaza Dragnea din mititica ?
“si privatul este aproape inexistent sau daca este acopera niste nise in care statul sa zicem este mai putin interesat”
Pe bune ? Deschidem si noi internetul ala? Asa evitam niste injuraturi venite pe buna dreptate din partea unora care daca nu lucreaza in sistem, macar stiu cu ce se mananca…
Pentru restul ideilor socialiste, cred ca nu e cel mai bun loc de exhibare. Mai ales ca suntem cam multi frustrati pe aici si pe ‘dincolo’ tocmai din cauza acestor mizerabile idei de socialism necompetitional, dejectate la nivel de tara. Care ne afecteaza pe toti. ‘Carele este’ !
NOU
Aha. Deci eu care plătesc la cnas un procent dintr-un salariu de 10000 ron și primesc aceleași servicii medicale mizerabile ca unul care nu plateste nimic.
Super. Uite cum facem. Vreau masina noua, și decretez ca tu trebui sa mi-o plătești.
Ti se pare corect?
NOU
Toate pana la moldoveni! Nu-i asa robert?
NOU
I-ati sarit in cap doar pt ca e mai socialist din fire si vede lucrurile altfel. Stiu ca pe internet e mai usor sa il faci pe unul in toate felurile (mai ales ca Robert chiar e material perfect), si eu fac asta des, dar chiar e inutil. Sunt 2 feluri de a vedea lucrurile aici, niciuna din parti nu o sa isi schimbe parerea, sunt avantaje si dezavantaje in ambele feluri.
Primul ar fi sistemul american, n-ai bani, mori. 30 milioane de oameni nu au asigurare, stau la mila politicienilor care tot anunta ca schimba/scot Obamacare, spera sa nu faca vreo apendicita. N-or fi toti tigani. Daca ai oaresce bani, poti sa iti ipotechezi casa, iti permiti sa platesti o operatie cu 5 zile de spitalizare. Esti milionar, beneficiezi practic de cel mai performant sistem medical din lume. Si asta e principala dezbatere la alegerile astea, a inceput sa prinda si la americani ideea ca sanatatea omului n-ar trebui sa depinda de bani. Idealuri de-astea noi, de secolul 19.
Al doilea e sistemul mai socialist, unde toata lumea are dreptul. Idee buna, frumoasa in absolut, dar greu de pus in practica. In unele tari a mers mai bine (vezi Canada), in altele mai prost, vezi Romania, unde banul se sifoneaza la greu, sistemul e subfinantat, ca oricum nu sunt destui bani, se mai si profita (mersul la urgente, ca acolo e obligat sa te primeasca). Noi doar suntem o struto-camila si vrem sa migram si mai mult spre sistemul american, desi aia nu stiu cum sa scape de el.
Da, e frumos cand avem bani, traim in bula, avem pretentia sa fim tratati mai bine decat saracii, ca nah, noi platim. Dar daca se intampla vreo nasoala si ajungem incapabili sa producem un leu si ramanem la mila statului sa primim lunar un tratament scump timp de zeci de ani de zile pana la sfarsitul vietii noastre, poate ni se schimba parerile si am avea nevoie de mai multi prosti ca Robert care sa fie de acord sa plateasca in gol, ca sa nu crapam.
NOU
Problema băieților de pe acest blog e că se cred bazați cu veniturile lor. Sunt peste restul săracilor. Ce uită e că au ajuns aici unde sunt beneficiind de un alt sistem similar: cel de învățământ.
Scopul acestor sisteme ar trebui să fie, așa cum zice și Robert, să ofere servicii tuturor membrilor societății, pentru că ăsta e scopul unei comunități, până la urmă. Ca cei care pot oferă protecție celor care nu pot, în schimbul unor beneficii (ex. muncă fizică).
Dacă doar bogații ar trăi în țara asta, am rămâne fără oameni la serviciile de salubritate, fără profesori, fără paznici, fără lucrători comerciali, fără șoferi, meșteri etc.
Încercați să construiți un oraș ipotetic, ca în republica lui Plato, în care nu există servicii sociale sau există dar sunt accesibile doar bogaților. În care taxele sunt mari sau casele extrem de scumpe (ca preț de achiziție sau utilități). Cum ar funcționa?
NOU
Cam toți comuniștii astia wannabe știți fix o pula.
Hai sa vedem ce zice la suedia “those who aren’t covered by any of these agreements must arrange for their own insurance coverage, as medical treatment can be very expensive without any form of insurance”
CA să meri la doftor dai câte 100lei mereu. Pana se strâng de vreo 7-800
Toți oamenii în Suedia plătesc asigurare medicala. Inclusiv pensia e impozitata
Io dau 300sek/luna sa știu ca în caz de ceva ajung mai repede la un doctor
In germania e și mai si, cu pachete de asigurare speciale
Dar voi știți ca aici e gratis.
NOU
Hm, atunci daca tot vrem sa platim toti la fel, sa ne tratam toti la fel atunci sa si fim bolnavi toti la fel!
NOU
Vad mai multe comentarii pe aratura si mi-e lene sa raspund fiecarui doritor de modele frantuzesti sau suedeze.
1. Pentru cateva categorii de asistati social statul ar trebui sa aloce fonduri pentru a compensa lipsa lor de contributii la FNUASS. Iar in aceste categorii intra nu doar nationalitatile conlocuitoare ci si minorii (de ex). Ori statul roman (prin onor Gov) nu aloca acesti bani deci din start CNAS pleaca la drum cu mai putini bani decat ar avea teoretic pe hartie.
2. In loc sa investeasca masiv in asistenta primara (medicina de familie, asistenta farmaceutica, preventie prin educatie), statul RO investeste in medicina de urgenta, spitale (prost dimensionate si finantate) si salarii (crescute in mod aberant).
Dezvolt ideile de la punctul 2 pe rand:
a) cheltuiala unui stat pe preventie / asistenta primara este invariabil mai mica (per capita) decat asistenta secundara sau tertiara – in cuvinte simple: o vizita la MF costa mai putin si are beneficii mai mari daca se intampla cand si cum trebuie.
Masuri pe termen scurt: asigurarea asistentei primare in orice comunitate cu mai mult de 20 de suflete (pentru ei ai nevoie de un medic de familie, maxim 1 zi / luna, min 1 zi / an – depinde de profilul demografic si alti factori).
Masuri pe termen mediu si lung: cine nu respecta indicatiile din MF, plateste factura la spital (partial sau total).
b) mergi la spital la urgenta (CPU/UPU) si esti cod alb (caz tratabil in MF) platesti 100% din factura emisa de spital
Din experienta practica a unui spital de provincie, aproape 10% din cazurile prezentate la CPU intr-un an sunt coduri albe. Toate acestea sunt o risipa de bani (si asa putini).
Dar nu poti sa refuzi aceste cazuri si nu ai cadrul legal de a solicita banii de la “pacientii” prea lenesi sa mearga la MF (acolo unde au). Prin MF inteleg medic de familie si asistenta primara / centre de permanenta.
Si nimeni nu vrea sa puna la plata oamenii respectivi pentru ca in general ei sunt masa mare si importanta de votanti.
c) spitalele sunt prost dimensionate in sensul ca pe infrastructura din anii ‘60 si fara o analiza constanta si permanenta a nevoii de servicii (pe care e indicat sa o livrezi cat mai aproape de comunitate) nu ai cum sa faci performanta (act medical de calitate, cu resurse minime, acolo unde sunt necesare). De exemplu, uitati-va la aberatii de genul spitale cu sectie de chirurgie dar fara anestezisti, spitale cu sectie / compartiment de neurochirurgie dar fara recuperare neuro in zona, spitale cu compartiment de onco dar fara spitalizare de zi pentru tratament (iar pacientii sunt in permanenta pusi pe drumuri), etc.
d) spitalele sunt prost finantate in sensul unui sistem inadecvat de finantare (per caz rezolvat) unde tarifele sunt de aprox 1300-1800 lei / caz indiferent de timpul procedurilor, durata de spitalizare, consumul de medicamente & materiale. Astfel se ajunge in situatia aberanta ca mai mult de 80% din buget sa mearga exclusiv pe salarii.
e) salariile crescute in mod aberant, fara criterii de performanta. Ajungi in situatia ca un medic primar care joaca toata ziua Solitaire in policlinica sa castige mai mult ca un tanar specialist care are grija de 5-10 pacienti internati si care are intotdeauna alternativa de a se fofila in timpul programului (7-15) si de a-si chema pacientii la privat incepand cu ora 15. Nu e chestie de bani (cel putin nu acum) ci de cutume.
3. Mai sunt multe de spus pe subiect dar tre’ sa plec spre aeroport.
NOU
@Paul
Multumesc mult pt punct de vedere
NOU
Cel mai bine e sa fii bogat si sanatos!
NOU
sanatitii…
NOU
sanatatii, sanamamii, nu conteaza a cui e sana, cata vreme e chefir 🙂
NOU
Scuze de offtopic, desfac o șampanie. CCR a declarat neconstituțională ordonanța cu cartelele prepaid doar cu buletinul.
NOU
*Momentan.
Acum se duce o luptă cu stabilirea pensiilor speciale. Mai ține-o la rece că… nu s-a câștigat nimic concret. După ce l-au scos pe tovarășul Iliescu, nu prea îți mai vine chef de nicio șampanie.
NOU
Foarte bine.
NOU
Ce numar de telefon are CCR? Intreb pt un prieten care a cumparat un telefon si o cartela SIM din targul Vitan si vrea sa anunte o bomba la sediul CCR, guvern, parlament, etc.
NOU
aveti grija ce va doriti!
presupunand ca baietii trec la treaba si implementeaza treaba asta, s-ar putea sa va treziti cu servicii medicale cu 5% mai bune in timp ce 70% din pacienti vor fi tratati cu 20% mai prost (daca se poate spune asa) pentru ca in final avantajul trebuie sa fie de partea celor care “impart” si se stie ca de sute de ani, politicienilor romani li s-a rupt in doua de populatie.
Mai rau, o semi-privatizare a la US v-ar face pe cei potenti financiar sa platiti inzecit mai mult decat spagile curente pentru servicii medicale absolut similare.
Poate sunt pesimist dar problema sistemului de sanatate romanesc nu sunt banii ci administrarea lor.
Ce nu se pierde in gentiile Vuitton ale amantelor sau in masinile de 100KE + ale “managerilor” este extrem de prost administrat.
De aia zic, in prima faza o categorie de “corporatisti si antreprenori” se va bucura ca gata, platesc mai mult si primesc mai mult. La final s-ar putea sa primiti un mare nimic. Vorba aia, si PH00T00TI si cu banii luati.
NOU
Asta incercam sa le explic si eu ca sitemul privat este o porcarie si unde exista in lume face mai mult rau decat bine pentru ca limiteaza accesul populatiei la servicii medicale de baza.Intreb si eu asa oare francezii, nemtii, italienii, suedezii, norvegienii, spaniolii sunt mai prosti ca nu au sisteme medicale private si statul acopera tot?
NOU
cum ziceam, vorbesti prostii. toate au sisteme de asigurare private care iti asigura alt tip de tratament. TOATE.
NOU
in Franta sunt destule spitale private, poate nu atatea precum in Romania dar din ce am vazut, astea private sunt f nisate pe acele parti pe care sistemul public nu le acopera prea bine.
De exemplu sunt spitale private exclusiv pentru tot ce tine de chirurgie plastica, spitale “americane” unde n-ai probleme de “comunicare” daca nu vorbesti franceza pentru ca toti doctorii vorbesc engleza.
Apoi mai e o categorie de spitale private care dubleaza spitalele de stat dar au un standard (si) mai inalt decat cel public care oricum e decent de bun. Adica gen mancare mai buna, saloane mai mari, vedere spre padure, d’astea 🙂
NOU
Dragilor
Luati de cititi, mai plimbati-va nitel pe afara si apoi sa discutam ca azi mi-ati ridicat teniunea degeaba. Nu stiu daca sunteti troli sau efectiv aveti lacune, dar orice e in vestul tarii noastre iubite si mult-stimate e PLIN de medicina privata. Medicina privata care are si ajutorul statului, in sensul de decontare a procedurii pe care o puteai face si la stat, dar ai ales ca platind mai mult sa iti fie facuta la privat, cu decontarea aferenta.
” sitemul privat este o porcarie si unde exista in lume face mai mult rau decat bine pentru ca limiteaza accesul populatiei la servicii medicale de baza.Intreb si eu asa oare francezii, nemtii, italienii, suedezii, norvegienii, spaniolii sunt mai prosti ca nu au sisteme medicale private si statul acopera tot?”
@Robert cel incapatzanat si cu feeling de troll – te rog citeste aici si fa putina cultura europeana :
www.statista.com/statistics/486355/number-of-public-and-private-hospitals-in-spain-by-region/
Comuta pe ce tara vrei tu sa vezi care e raportul intre spitalele private si cele publice. dupa cum vezi cel putin in ES raportul Privat/Public este supraunitar – in medic cu cca 50% mai multa medicina privata decat publica. si vorbim de spitale si nu de clinici. Si eu stiu ce vorbesc
Vreti sa vedeti cum e in Franta ? o tara cu orientare social(ista) ?. Pai sa citim zic :
about-france.com/medical-help.htm
Paying, and getting reimbursed:
The standard principle of the French health service is “pay first, reclaim, then get reimbursed”; but for this does not always apply in the event of hospital treatment.
Reimbursement rates: Travellers with an EHIC card will be refunded about 70 per cent of standard doctors’ and dentists’ fees, and between 35% and 65% of the cost of most prescribed medicines. Dentists frequently charge rates above the standard recognised scale of charges. Some common items such as bandages and comfort medicines are refunded at the lower rate, or not at all.
Doctors visits and hospital out-patients
You must pay for treatment and then, using your EHIC card, claim a partial refund from the local Health Insurance Office (Caisse Primaire d’Assurance-Maladie or CPAM) in France. Ask the doctor / hospital for the address of the local CPAM office.
A&E (Urgences) and in-patient treatment
If you are treated in A&E or for other purposes as an in-patient in an approved hospital (state hospital or recognised private clinic) and show your EHIC card, the cost of your stay and treatment (from 80% to 100% in a state hospital) will be paid directly by the local CPAM to the hospital. You will just be billed for the balance, plus if appropriate the fixed daily hospital charge (‘forfait journalier’). These are non-refundable under EHIC, which is why it is important to have private health insurance cover as well. ”
Restul e cancan si vorba lunga pesedista si infricosata – de faptul ca isi pierde electoratul tampit si fara dinti in gura. Stati linistiti electoratul ala nu are de unde sa va plateasca pensiile peste 15 ani. Mai sugeti ce puteti stimati pesedei si acoliti ca tot la ceapa ajungeti. Adica fix acolo de unde au plecat parintii vostri ( nu ca ar fi ceva de rusine) . Se inchide un cerc
Vae victis
@Arhi – azi m-am umplut de nervi – cum rezisti ?
NOU
”presupunand ca baietii trec la treaba si implementeaza treaba asta, s-ar putea sa va treziti cu servicii medicale cu 5% mai bune in timp ce 70% din pacienti vor fi tratati cu 20% mai prost”
”De aia zic, in prima faza o categorie de „corporatisti si antreprenori” se va bucura ca gata, platesc mai mult si primesc mai mult. La final s-ar putea sa primiti un mare nimic. Vorba aia, si PH00T00TI si cu banii luati.”
”Poate sunt pesimist dar problema sistemului de sanatate romanesc nu sunt banii ci administrarea lor.”
sigur, romanasul vrea rezultate diferite fara schimbarea premiselor!
iliescu si arahat, faruri calauzitoare!
NOU
Arhi – nu chiar. Unde sunt eu acum, Jersey – Channel Islands, nu exista nimic privat. Se plateste 6% din salariu pentru social services (asigurare medicala si pensie) si platesti doar vizita la medicul de familie (toti platesc vizita, angajati sau nu). Orice se intampla de aici incolo este gratis.
Nu poti nici macar sa mergi la farmacie sa cumperi medicamente (cu exceptia nurofenului si paracetamolului), orice altceva se da pe baza retetei de la medic si este gratis.
Am asigurare privata de la munca care imi acopera orice problema medicala in Europa, ceva dentist si imi returneaza banii pentru vizita de la medicul de familie.
Toata lumea plateste 6% din salariu. Nimeni nu se plange ca altii platesc mai putin pentru ca este vorba de sanatatea/viata unui om!
Asa ar si trebui sa fie doar ca in Romania se abuzeaza sistemul extraordinar de mult.
NOU
Robert dragule, am pus mai sus un comentariu pe viu despre cum si cat costa si ce primesti. Mentionez ca pe aici pe la portocali TOATE spitalele si clinicile sunt private, cu exceptia unei mici retele pentru veteranii de razboi. Si pana una alta, este recunoscut ca cel mai performant sistem occidental
NOU
Cel mai simplu e sa taxezi, nu sa controlezi costurile. Astfel ca, actualul ministru marjeaza pe chestiunea cu taxatul.
Platesc destul de mult pe asigurarile de sanatate de la stat lunar si complementar mai am si doua private (beneficii de la jobul meu si al sotiei, care fie spus pentru chestii simplute sunt bune, dar pentru chestii mai complicate tot la stat ajungi). Dar parca nu as vrea o privatizare a asigurarilor de sanatate pentru ca la chestiuni foarte grave nu te acopera nicio asigurare, iar goana dupa profit va conduce la majorare pretului actului medical.
Inteleg ce zici tu de scala valorica, dar cum sa functioneze? Daca primesti servicii proportionale cu contributiile tale e posibil ca in cazul unor interventii chirurgicale mai complicate tu sa nu ai acces pentru ca nu ai contribuit suficient.
NOU
eu ma refer la servicii in sine. alt tip de cazare, nu bou vagon, rapiditate in obtinerea analizelor, chestii de astea. si da, egalitarism la nivelul platilor, nu e normal ca unul sa plateasca 20 000 de lei anual, iar altul sa plateasca 200, dar sa beneficiem la fel de chestii. ori platim toti 200, ori lasa-ma sa imi fac asigurare unde vreau eu, ca nu suntem in coreea de nord
NOU
Cand ne convine e bine sa fie socialism, cand nu , sa imi iau banii si sa plec.
Eu nu inteteg dc nu ai ramas in tarile alea cu apa calda,daca spui ca acolo ar fi mai bine.
Sistemul de stat e adminstrat prost, dar ideea e buna. Daca te vei imbolnavi grav , Casa trebuie sa iti aloce o suma mai mare, o singura data, decat ai contribuit toata viata.
Chiar nu ai vrea sa iti rupi o unghie si sa fii dator pe viata ca in SUA.
E fix ca reducerile la benzina sau mancare. Daca scade , nu vei vedea nimic in buzunar.
NOU
De mai multa vreme se vorbeste despre “pachetul minim” de servicii de sanatate, dar niciun partid politic nu are tupeu sa-l defineasca. E normal intr-un stat social cum suntem noi, ca toti cetatenii, indiferent de cat platesc sau daca platesc, sa beneficieze de un minim de ingrijire medicala atunci cand au nevoie. Dar sa fie clar ce contine pachetul asta si cat costa – cate consultari gratuite la medicul specialist, ce operatii, ce medicamente, ce cazare spitaliceasca, ce mancare, etc… Apoi sa poti opta pentru pachete mai complexe in functie de cat si unde platesti. Vrei sa ai asigurare dentara? Platesti in plus si nu mai ai treaba cu factura de la stomatolog (evident, sunt niste limite si aici). Vrei sa ai asigurare pentru tratamentul cancerului – platesti in plus la asigurare si, daca Doamne fereste te imbolnavesti, nu mai faci fundraise pe facebook, nu mai depinzi de reach-ul anuntului si de empatia altora. Evident ca de taxele produse de astfel de firme poti subventiona pachete mai bune si pentru cei mai nevoiasi, se poate regla sistemul si social in asa fel incat un om grav bolnav sa poata beneficia de anumite tratamente chiar si fara o asigurare complexa. Nici macar nu trebuie sa inventam nimic, au facut altii inaintea noastra.
NOU
si te faci daca asigurarea acopera un deget si tu ti-ai taiat doua? Pe care alegi sa-l salvezi?
NOU
De fapt dupa ce iesi din spital afli ce si cum e cu asigurarea. Adica dupa ce ti-au tratat degetele (amindoua) primesti factura unde scrie ce si cit e acoperit de asigurare. Pentru diferente exista MasterCard, banci, agentii imobiliare…
NOU
Acum, ca n-au nici o asigurare minimă.. n-au, dar măcar sa se trateze de vreo boala, dar se mai și îmbată ca porcii de nu mai știu ce-i cu e și umplu spitalele la fiecare sărbătoare de nu mai apuca sa fie tratați bolnavii de raul lor.
NOU
Propunere:
1.) toti cetatenii beneficiaza de un pachet de ingrijire de urgenta indiferent de situatia financiara de la pct 2.) – asta acopera urgentele (alea in care vii pe targa si ca sa nu dai coltzu’ te baga cu salvarea direct in spital). Evident ca nu definesc eu urgentele ci astea trebuie facute conform “standardelor” medicale; or fi si medici cu creier care sa poata sa defineasca asa ceva in mod clar, transparent si utilizabil.
2.) fiecare cetatean are un cont virtual si contributia efectiva la CAS este “virata” in acel cont virtual (o fi bun cardu de sanatate si la asa ceva? habar nu am da’ cu 2-3 specialisti in IT, ca doar e plina Romania de asta, cred ca poate fi facut cardu si sa mearga si sa fie bun la asa ceva)
3.) cei care nu se incadreaza la pasu 1.) ca si grad de urgenta pot beneficia de ingrijiri la orice clinica de stat/privata cu ajutorul contului virtual de la pct. 2.)
Cred ca un sistem care sa respecte filozofia pasilor de mai sus (ca n-am pretentia ca ceea ce am scris contine toate detaliile necesare pentru implementare) ar elimina inegalitatea tratamentului medical in functie de contributia CAS efectiva pastrand totodata si dreptul la viata a oricarui cetatean cu probleme medicale urgente (dar realmente urgente!).
Am ratat ceva? Daca da, completati, stergeti, modificati sau faceti o alta propunere!
Mersi!
NOU
Anul trecut am fost internat in acelasi salon cu tiganul Pardailan. Serios, asa il chema.
Nu muncise niciodata in viata lui, dupa cu recunostea si fura din Italia. Doua-trei luni acolo, doua-trei inapoi in tara. Fratisu fura din SUA, de unde i-a trimis pe loc 8000$. Avea dosar penal pentru furt de curent. A facut infarct la Craiova, de unde era si l-au adus cu elicopterul la Militar, unde i-au pus un stent. Toate pe o asigurare din aia minima platita ulterior operatiei.
NOU
suna a spaga… numai Viorica si Iohanis se plimba cu elicopterul pe bune.
NOU
hai @RobertD ! Explica-ne te rog pe acest frumos caz concret egalitatea la care aspiri.
Dupa ce ne explici, te rog sa citesti asta : en.wikipedia.org/wiki/Public_goods_game , care nu e ideologie sau o chestie politica, e o manifestare a naturii umane: cand cei ce fenteaza sistemul nu sunt sanctionati, sistemul se prabuseste, pentru ca cei corecti nu vor sa fie luati de fraieri.
NOU
se numeste “solidaritate”
dai banii pentru cei care au nevoie, nu pt tine
NOU
Pe principiu asta ar trebui eliminata si pensia pe handicap… Teoretic un om sanatos si bogat oricand poate deveni bolnav si sarac, invers foarte putin probabil. Priveste sistemul social de sanatate ca un RCA. teoretic daca un cazan loveste ferrari-ul tau si RCA e la Euroins vei avea totusi parte cel mai probabil de o reparatie… mai cu piese sh, mai cu scandal, cu masina in service mai mult timp.
Sistemul de sanantate e eronat atata timp cat nu asigura un nivel minim de calitate. Restul e cancan.
NOU
Platesc anual peste 40k RON la asigurarea de stat…nu m-am folosit de ea aproape niciodata in 20 ani. Cred ca o data am ajuns la urgenta la un spital judetean si am jurat sa nu mai calc pe acolo.
Am abonament la clinica privata si asigurare medicala de sanatate, orice fel de consultatii sau analize am nevoie le fac in sistemul privat.
Este echitabil in aceste conditii sa mi se retina acelasi procent din salariu si sa beneficiez de fix aceleasi conditii ca cei care nici macar nu se deranjeaza sa puna osu’ la treaba?
Nu am nici o problema sa sustin bunastarea generala a societatii, mi se pare de bun simt ca cei cu venituri peste medie sa aiba o contributie proportionata si nu o valoare fixa. Dar pune-mi un procent obligatoriu fix de 2,3, hai 5% si lasa-ma in pace pe urma daca eu prefer sa optez pentru sistemul privat….
NOU
Sa inteleg ca va doriti un sistem performant ca in State 🙂
Nu mersi, eu il prefer pe asta social, european, chit ca fac parte din categoria aia care contribuie cu varf si indesat la sistem si pana cum n-am beneficiat decat de-o operatie de apendicita. A, nici macar de aia, eram copil, asigurat prin parinti.
Nu stii niciodata ce te asteapta, e optimist si curajos sa zici ca tu contribui prea mult. Pana la prima cura de citostatice cand tratamentul anual e cateva sute de mii de euroi.
NOU
Deci eu platesc asigurari de sanatate la statul asta roman imputit si corupt si beneficiez fix de acelasi tratament ca un parazit social care nu plateste nimic !?
Vad ca sunt unii pe aici care spun ca este corect ceea ce am spus eu mai sus si li se pare si normal, ca ce plm suntem socialisti. Eu propun altceva, tu stat de doi lei nu mai imi iei mie bani de asigurari de sanatate si fac eu ce vreau cu banii aia.Eventual o suma minima pentru medicina de urgenta , in caz de accident , in rest ma duc la privat sau nu imi fac asigurare medicala si crap ,aia este, viata e dura boss…
NOU
A mai zis cineva mai sus. Sistemul de sanatate nu e acolo sa faca bani, ci ar trebui sa fie un serviciu al statului (unul dintre putinele) pe care il ofera in mod egal oricui, faptul ca unii platesc 7000 de lei iar altii nimic nu e neaparat problema, problema e ca in loc sa ne scandalizam ca banii aia sunt folositi ca amanta lui Secureanu sa isi puna marumura in casa si silicoane sau mai stiu eu ce somitati cu impresii de zei pe pamant sa faca niste combinatii, sau cum se plangea PAH ca distrugem sistemul privat de sanatate, asta pentru ca cineva a indraznit sa investigheze imperiul Polisano pentru ca furau cu milioanele banii pentru bolnavii de cancer, noi venim aici sa ne plangem ca un tigan sau un analfabet de la tara care oricum o sa moara de ciroza si nu o sa dea nimeni doi bani pe el ne mananca sistemul de sanatate indraznind sa deranjeze cadrele noastre medicale de o moralitate dumnezeiasca.
NOU
Dar pe cei care au platit toata viata la sanatate si acum, ca sunt batrani si bolnavi (parintii, bunicii nostri)? Si pe ei ii aruncam la gunoi ca “nu contribuie”? Oamenii astia s-au imbolnvit majoritatea lucrand in conditii insalubre timp de 20-30 de ani. Lor ce le facem? Ii transformam in “Produsul Verde”?
NOU
legea prevede ca:
– pensionarii sunt considerati asigurati
– pensionarii cu pensii mici sunt scutiti de plata asigurarilor!
deci arahatii nu ii pot folosi ca scuturi umane!
NOU
Aberații venind de la un gunoi care trebuia să zboare în momentul în care e angajat la spital privat în același timp în care e ministrul sănătății.
Nimic altceva nu contează, nici un argument.
NOU
Eu nici cu RCA-ul nu sunt de acord. Eu platesc 2400 de lei pe an RCA si vine Gogu cu cazanul, 78 de ani si chior de un ochi, cu RCA de 200 de lei pe an si imi mezdreste cotetul, dupa care ma trezesc ca nu mi-l repara nici un service, ca Gogu si-a luat cea mai ieftina asigurare de pe piata si are si reducere de varsta si de handicap.
NOU
E greu sa inteleaga romanul treburi ce nu sunt gratuite :))
O alta dimensiune a problemei este ca banii se duc centralizat la guvern si apoi sunt impartiti.
NOU
de cand s-a dat ordonanta, arahatul tipa din toti bojocii, pe unde apuca, ca vine dezastrul daca spitalele de stat intra in sistemul concurential!
ceea ce poate fi adevarat pentru spitalele de stat, dar este in beneficiul asiguratilor!
ca in toate domeniile in care s-a introdus concurenta, au rezistat doar cei performanti, in beneficiul clientilor.
sa se desfiinteze societatile private, pentru ca duc la falimentul celor de stat, cam asta emana arahatul!
cand l-a intrebat la digi daca smurdul este institutie de stat sau privata si cum/cine hotaraste atribuirea urgentelor intre smurd si salvare, arahatul a dat-o-n balbaiala!
NOU
Eu vad cam doua probleme, pe care lumea se preface ca nu le vede si totusi exista:
1. Serviciile medicale publice in Romania sunt, cele mai slabe din UE(vezi statistici la morti ce pot fi evitate sau infectii nosocomiale).
2. Administrarea serviciilor, respectiv bugetul ce este inclus acestor servicii este prost administrat. Cand spun prost, spun ca este fentat de mai toata lumea si nimeni nu pare a fi deranjat, uitati o modalitate inedita: www.riseproject.ro/articol/institutul-de-boli-inventate/ .
In toate aceste probleme de vina sunt oameni ce alcatuiesc sistemul, respectiv, conationalii nostri ce dribleaza legea. Ce propune, ministrul asta de elita, este in mare sa mai platim niste taxe, daca vrem servicii medicale de calitate, dar nimeni nu poate garanta calitatea asta intrucat nimeni nu are interes real sa faca asta. Stiu in privat e mare jmecherie cat timp sunt cazuri usoare, cand apar chestii complexe fie mor(multe nu rasuna in presa), fie sunt trimisi la spital de stat. Ca ceva sa se schimbe aici, trebuie si oamenii sa se schimbe, dar asta nu se face din pix, se face in timp.
NOU
repet, ca nu se intelege:
medicina de urgenta este monopol de stat!
sa mai explic de ce privatii nu trateaza urgentele?!
NOU
3. exista ZERO educatie in randul populatie in directia preventiei afectiunilor, a controalelor preventive.
NOU
@daddy
Perfect de acord cu tine, dar care e probabilitatea ca spitalul privat sa considere cazul o urgenta si sa ma trimita la un spital de stat, doar asa ca nu e optim?! Asta in conditiile unei asigurari jmechere private.
Stiu ca ar fi concurenta and shit, dar oamenii din privat au aceleasi metehne ca cei de la stat, doar ca nu sunt atat de vizibile.
NOU
exista reglementari si suprareglementari cu care arahat ii preseaza pe toti prestatorii.
de exemplu, daca in timpul prezentarii la medicul de familie ai o cat de mica manifestare clinica care ar putea sa fie incadrata in domeniul urgentei, medicul este obligat sa anunte pe loc smurd-ul!
solutia ca pentru urgente sa nu ajungi la stat este doar demonopolizarea domeniului. doar asa vor putea sa apara spitale private care sa nu te mai trimita la serviciul de urgente de stat.
acum, ignoram situatia monopolista si invinuim sistemul privat pentru discriminarile aplicate de monopolul de stat, ca sa ”demonstram” ca privatul nu vrea/nu este in stare.
oricine poate analiza discursul arahatului din ultimele zile, care repeta acelasi lucru: sa nu se elimine monopolul de stat, pentru ca prestatorii de stat nu vor face fata concurentei! bine, el o spune in cuvinte de jupan pesedist, ca orice profitor al sistemului plangand pe umerii saracilor.
NOU
Deci tu practic vrei ca de banii pe care ii dai sa ai parte de servicii medicale mai bune? Presupunand ca se intampla asa, inseamna ca ori scade calitatea serviciului de nivel inferior, ori cineva plateste mai mult.
Banuiesc ca te referi la prima varianta.
Cat de jos scadem serviciul de baza? Cati saraci lasam sa umble cu lepra pe strada, fara ochi, cu maini rupte, etc? Adica nu mai bine il scoatem de tot, daca tot il facem si mai de rahat decat e?
Eu unul sunt pentru un sistem de sanatate public cat mai bun, in limita banilor disponibili, iar conceptia asta cu saracii care iti fura banii, mi se pare, cel putin, neconstructiva. Dar da, recunosc, sunt un utopist care e de parere ca omenirea a evoluat suficient ca sa ofere si celor mai saraci o viata decenta, din banii alora mai bogati.
Medicina privata, sincer, ma inspaimanta. La toate nivelurile. Sa lasi niste paraziti sa profite pe seama bolnavilor e peste puterea mea de intelegere.
NOU
“Medicina privata, sincer, ma inspaimanta. La toate nivelurile. Sa lasi niste paraziti sa profite pe seama bolnavilor e peste puterea mea de intelegere.”
Paraziti ? Ce are a face medicina privata cu parazitismul
As putea spune ca spitalele de stat beneficiaza de parazitism – dar nu medicina privata unde exista competitie si performanta ? Sau doar ne dam cu parerea, sa fie asa, rulaj ?
NOU
Pardon, n-am explicat bine. Mi se pare ca orice mare corporatie este in esenta parazita, si ca industria medicala contine in proportie foarte mare, mari corporatii, al caror scop este sa faca cat mai multi bani, in cel mai psihopat fel posibil.
In momentul in care estimezi viata omului prin costuri+profit, mi se pare ca esti un parazit infect care n-are ce cauta in rasa umana.
N-am nimic cu un om care face un spital privat, si castiga si un salariu decent din asta, ca sa fie clar. Am problema cu companiile internationale care fac miliarde refuzand vindecarea oamenilor.
NOU
Cred ca esti nostalgic dupa teoria ca toti suntem egali, socialism stiintifiic, etc..
La prima virati la stanga…
NOU
Pentru perspectiva suntem pe locul 79 in lista astora, dupa cati bani da fiecare om la sanatate. Oare se poate mai mult de banii astia?
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_health_expenditure_per_capita
NOU
Lista este cat se cheltuieste pe sanatate in tara respectiva (public + privat), nu cat dam la sanatate.
Si suntem pe locul 139, daca sortezi si tu tabelul ala.
NOU
@rumbu Nu stiu ce ai sortat tu de ti-a dat 139. Si ce vrei sa spui de fapt, ca statul cheltuieste mai mult decat dam noi? Sau te deranjeaza ca e stat + privat? Sau comentezi doar ca sa pari destept? Ca nu pari…
NOU
Dar sa se dea la toti la fel, ca nu e pb. Dar sa se dea rezerva privata, cu baie privata. Mai sus se faleste unul cu 7000 pe ani platiti la cass. Pai ar trebui sa duci papucii la alti bolnavi la cat platesc ei pe an
NOU
Nu conteaza cati bani platesti (cantitate) ci ceea ce primesti de banii aia ! (la fel, nu conteaza cati bani castigi ci ce poti face cu banii castigati). Daca sistemul medical de stat din Romania, ar oferi servicii decente (adica nu la modul ca daca ajungi la spital pt o chestie minora sunt sanse sa nu te mai intorci, sau sa te intorci cu inca vreo 2-3 afectiuni noi si sa mai trebuiasca sa dai si spaga) aceasta discutie nu ar avea loc la in acest fel ci poate ca in US, servicii medicale la acceasta calitate, free si pt oricine, nu se mai pot asigura din banii incasati din taxele legale !Pt ca in US, ca vad ca foarte multii oamenii fac acceasta comparatie, motivul nu a fost calitatea serviciilor medicale (ca erau proaste).
In Romania, sistemul medical de stat ofera niste servicii foarte naspa, iar cresterea salariilor personalului medical nu a facut ca serviciile medicale de stat din Romania sa se imbunatateasca vizibil, urmand logica, cresterea preturilor pt serviciile medicale (pt ca de fapt de asta vorbim) nu o sa faca statul roman sa ofere servicii medicale de calitate la nivel european !
Toate acestea se intimpla doar din cauza ca Romania este o tara foarte corupta ! In Romania, toate lucrurile merg slab, naspa, prost, groaznic, mizerabile si a.s.m.d. din cauza CORUPTIEI !
In Romania de 30 de ani, asta promit toti, daca o sa muncim mai mult o sa castigam mai mult, daca o sa castigam mai mult (in sensul ca o sa platim cantitati de bani mai mari) o sa avem: scoli mai bune, servicii medicale mai bune, autostrazi, etc. Au crescut salariul minim, au crescut salariile si pensiile diferitelor categorii sociale, a aparut TVA, diferite taxe si impozite, unele taxe si impozitele au trecut la angajat etc, e adevarat, pe alocuri am mai avansat cate un pic dar per total, nesemnificativ, tot in coada topurilor suntem ! Toate acestea pt ca cea numita CORUPTIE avaseaza si se dezolvata mai repede si mai puternic decat toate celelalte !
Daca maine, statul roman, scoate o lege (ineficienta si cu mari lacune nu din prostie ci pur si simplu ca de fapt serveste altor interese), de genul: statul roman se obliga sa plateasca pt fiecare bolnav minim 1000 E (poate sa fie si Xmii de euro) pt fiecare zi de spitalizare, ca sa ii ofere sanse maxime si cele mai bune conditii, care credeti ca ar fi genul de afacere care ar inflori in Romania in perioada urmatoare ? Eu pariez pe “samsarii de bolnavi” care trateaza bolnavii romani in strainatate (si ca spagile vor creste) !
NOU
[ BĂ, ATUNCI DE CE PLĂTESC ASIGURĂRI?! ]
1) de fraier sau ma rog, pentru ca nu ai incotro.
Problema mi se pare putin simplist abordata. Pentru ca legea TE OBLIGA sa platesti CAS si CASS, adica 35% din venituri. Nu ai de ales intre: a) platesc asigurare la stat, b) platesc asigurare la privat c) NU platesc ca dau cand e cazul [ sau ma rog, un minim la stat ca sa nu inchida sandramaua ]. NU, platesti oricum. Buba? Pai ai de ales la imbolnaviri din lista de la ei, ai alta boala, cucu tratament si daca nu ai la ciorap, esti mancat [ adica dus pe lumea celor ce nu platesc impozite! ]
Caz A) frate-miu si-a rupt clavicula, a mers la spital cu cardul in dinti, i-au zis ca e super ok [ fractura cu deplasare ], i-au pus un bandaj in x si i-au zis sa vina la schimbat bandajul di 2 – 3 zile. Cum asta e cam capatanos, a mers la un prieten de familie, ortoped. A facut iar radiografie la privat, ca aia de la spital e pe computer si nu ti-o da, l-au intrebat: vrei operatie sau ramai asa? Pai daca nu fac operatie, se vindeca osul? Se sudeaza? Nu prea .. da cum vrei matale, ca te cam costa operatia. Pam pam … a dat banu si i-au pus tija.
Caz B) Medicul de familie indica tomograf, programat peste 3 luni, concluzie: la cu plata a 3-a zi!
Cand dai 57% la buget, chiar te intrei de ce platesti! Taxa de drum si nu sunt drumuri, CASS si nu ai parte de tratament la toate bolile, etc. Asta e tara, alegem ca in Elvetia? Salarii mari si platesti la medic cand e cazul?
NOU
Problema nu e ca nu sunt bani (ca sunt). Problema e cum sunt cheltuiti si distribuiti . Eficienta cheltuirii lor duce spre zero, in detrimentul pacientilor (si a personalului care e onest in sistem). Asta e directia corecta spre care trebuie sa ne canalizam energia.
Nu-mi imaginez vreo secunda ca medicilor sau asistentelor le place sa lucreze in spitale jegoase sau sa se roage de pacienti/sa cumpere ei din buzunar diverse consumabile doar pentru ca niste nemernici au decis ca nu se cumpara.
Cum nu e nici vina personalului medical ca au fost achizitionate substante biocide de proasta calitate/diluate
NOU
In Romanistan dreptul la sanatate este un drept constitutional. CAS este o taxa de solidaritate sociala, s-a renuntat de cativa ani la sintagma asta dar asta este in realitate. 🙂 E un impozit prin care sustii sistemul cum il sustii si pe cel de pensii. Nu o sa se schimbe nimic pt ca ar insemna sa le iei saracilor un drept si suntem o tara plina de saraci si te-ai trezi cu scandaluri prin spitale si alte cele.
NOU
Când vă mai doriți privatizarea serviciilor sociale, gândiți-vă la cheltuielile americanilor cu învățământul.
NOU
doar un alt punct de vedere:
www.desteptarea.ro/noi-suntem-smecheri-aia-sunt-prosti/
NOU
@Domnule Nae….
Un articol de stanga, plin de protocronism, scris de un individ a carui mutra iti inspira orice, mai putin ceva legat de titlul ziarului online in care publica
Probabil trebuie sa se cheme Adormirea nu Desteptarea…
“Pentru pacient, însă, lucrurile sunt și mai grave: la privat va trebui să plătească în plus față de ceea ce decontează statul.”
Wow – cine-l pune sa mearga la privat ? Sa mearga la stat si sa se bucure de ce are acolo gratuit. BMW gratuit nu exista. Nici Dacie dar e alta poveste. Eu de ce sa nu profit de taxele mele cand ma duc la privat ?????? Si de ce sa sponsorizez toti puturosii ( ca pe aia necajiti gasesc eu cum sa ii sponsorizez) ?
“O zi de spitalizare dacă e decontată de Stat cu 200 de lei, iar la privat costă 400, diferența o va da din buzunar. Asta dacă va mai prinde fonduri.”
Asta e problema: ca nu mai prinde fonduri – ia sa deconteze statul 200/zi la orice persoana care vrea sa se interneze la privat si vedem atunci cati se vor mai duce la stat ? Cat timp statul va spune tie iti dau mai mult si fara sa te verific ( spital de stat) si tie cat imi mai ramane ( privat ) sistemul va fi multumesc, prost
In rest informatia e, multumesc din nou , o porcarie. Sa vireze toti la stanga daca le-a placut asa mult timp de 50 de ani. Si puneti-va si sapca cu che si o tzarshica da’ barba, ca va va da senzatia de mari revolutionari din varful fotoliului
Speram ca la 30 d ani dupa porcaria aia numita revolutie sa fim mai destepti. Dar vorba lui Brancusi……………………………………………………..
Vae victis
NOU
“Eu de ce sa nu profit de taxele mele cand ma duc la privat ??????”
Ne zici si noua cum vei face asta? Suntem tare curiosi.
NOU
Problema în România este și ca se poate face asigurare ulterior operației. Cacaturi d-astea.
Uite, în cazul meu doamna a avut o intervenție, după ce ne mutaseram aici. Pula asigurare. Am dat banii cu factura, la stat. Ca deh, asa suntem noi mai prosti