Am fost ieri la Microsoft Summit 2017. Simt nevoia să mai văd și alt fel de oameni, văd, de atâta timp, aceleași fețe la conferințele românești, încât le știu și ticurile verbale, nu doar opiniile.
A fost interesant, mi-a plăcut, în special doi dintre vorbitori.
April Rinne, Young Global Leader și specialist în conceptul de sharing economy (economie colaborativă) în cadrul World Economic Forum, a vorbit despre oportunitățile aduse de acest tip de economie, oferind și câteva exemple concrete în acest sens. Potrivit acesteia, folosirea unui serviciu de car-sharing vine cu multiple beneficii pe lângă avantajul de cost direct: „economia colaborativă ne ajută să economisim bani, să contribuim la protejarea mediului înconjurător, dar și să dezvoltăm interacțiunea socială. În momentul în care accesezi anumite servicii doar atunci când ai nevoie de ele, ai mai multe opțiuni din care să alegi”.
Foarte, foarte inteligentă și cu o privire de ansamblu asupra unui fenomen mondial, cu insighturi din multe țări și piețe, cu sfaturi directe pentru români. Din păcate, pentru noi a avut numai cuvinte de nelaudă. Practic, la noi aproape nu există sharing economy iar românii sunt cam ultimii la așa ceva, preferând tradiționalul E AL MEU!
Atracția majoră pentru mine a fost Toomas Hendrik Ilves, fostul președinte al Estoniei în perioada 2006 – 2016. Tipul este cunoscut pentru acțiunile care au transformat Estonia într-unul dintre cele mai digitalizate state din lume. Revoluția digitală a început, în Estonia, în perioada anilor ’90, când a fost lansat un browser care l-a determinat pe Ilves să privească digitalizarea dintr-o nouă perspectivă – atât timp cât vor utiliza internetul, cetățenii tuturor țărilor vor fi egali.
În prezent, în Estonia nu mai există termenul de „birocrație” – taxele pot fi plătite în cel mult 5 minute, iar indivizii din țările care nu sunt membre UE își pot crea cetățenie estonă pentru a obține aceleași drepturi pe care le are un cetățean UE. O firmă poate fi făcută în maxim 15 minute. Statul nu are dreptul de a cere, de exemplu, date personale care deja există în baza lor de date.
A prezentat un exemplu despre cum, la nașterea unui copil, informațiile despre el sunt transmise automat în baza de date națională, din acel moment deja se fac toate diligențele necesare pentru ca părinții să aibă toate facilitățile fără a fi nevoiți să umble brambura și să se căciulească în fața a diverși funcționari, în căutare de ștampile. Practic, în Estonia, trebuie să fii prezent fizic la căsătorie, divorț și când vinzi un bun imobil de valoare. În rest, absolut orice act se face online.
Vă spun, am rămas mut și, mă uitam la tipul de pe scenă, hipnotizat. Un domn de vreo 60+, cred, explica termeni de securitate în IT unei audiențe de 30+ cu o lejeritate și simplitate senzaționale. Practic, să auzi de la un fost președinte de țară chestii gen 2 factor authentication a fost bun în anii 80, dar acum e cam perimat, te surprinde puțin.
Estonienilor le-a luat implementarea acestui sistem 5 ani. Vă rog să vă gândiți cât timp ar lua la noi și cine ar implementa, UTI sau Siveco? Și cât de repede ar arde Toomas Hendrik Ilves la stâlpul infamiei, având în vedere că, pentru a funcționa acest sistem, cetățenii țării au trebuit să primească ID-uri cu chip? Cum ar ieși el Daniel, cu o falcă în cer și una în pământ, arătând ca CARD înseamnă DRAC, ptiu ucigă-l toaca și ne arată semnul diavolului?
Securitatea cibernetică a fost și ea abordată. Jonnie Konstantas, Senior Director, Enterprise Cybersecurity Group, Microsoft, a recomandat ca utilizatorilor de dispozitive conectate la Internet să fie întotdeauna precauți. „Este important să fii tot timpul pregatit, atacurile cibernetice pot face victime oricând. Dacă noi inovăm constant să protejăm securitatea datelor dumneavoastră, nu înseamnă că hackerii nu caută și ei modalități continue pentru a găsi breșe de securitate. De aceea, este important să iei măsurile necesare pentru a preveni un astfel de atac”, a declarat Johnnie Konstantas.
După care a trebuit să plec, am avut azi 100 de drumuri școală, engleză, karate etc. Dar a fost o experiență foarte mișto, pe care plănuiesc să o reeditez.
NOU
La noi umblatul dupa hartii face parte dn ADN nu are cum sa dispara prea curand.Numai sa iti faci o casa trebuie sa incepi cel putin cu un an inainte sa iti pregatesti “dosarul” si nici atunci nu esti sigur ca ai toate actele si avizele.
NOU
Fratemiu isi cumpara un apartament ca deh s-a insurat si cand l-am auzit cate acte a enumerat, m-a pierdut
NOU
Pe mine m-au impresionat si inceputurile in anii 90, cum au facut ei laboratoare cu calculatoare in *toate* scolile din Estonia si accesul era liber pentru oricine dorea sa aiba acces la calculator dupa terminarea cursurilor. Si cum te duci la farmacie fara reteta sa iti iei medicamentele.
Dar, da, cea mai tare e aia cu “statul nu are voie sa-ti ceara date pe care deja le are”.
NOU
La noi e clasic deja: scrii o cerere tip cu nume, prenume, cnp si adresa dupa care capsezi o copie dupa buletin unde sunt toate datele astea dupa care mergi la birou la vitel care te cauta intr-un dbf si gaseste iar toate datele astea. Dupa ce termina treaba te trimite la secretara care-i tot timpul 6 birouri mai incolo sa-ti dea numar de inregistrare si sa-ti puna stampila.
NOU
Asta cea mai tare e politica la nivel de uniune, asa-numitul “once only principle” si se aplica mai peste tot, teoretic si romanii “incearca”. Spaniolii de exemplu sunt foarte conservatori si cam birocrati, dar mai bine s-ar impusca decat sa ceara acte pe care le-au mai cerut candva. La fel in Belgia, la fel in Franta. Si bulgarii incep sa miste in directia asta. Va anunt cand apare vreo initiativa la romani :)) nu asteptati in picioare.
NOU
Culmea este că și Republica Moldova sta mai bine la capitolul digitalizare.
Cum să ai așa ceva în România când doar in dosarul Microsoft prejudiciul este de 67 mil. $.
Ne lăudăm că avem programatori buni dar Primăria București are un site din 1997, Poșta Română nu prea știe ce e ăla Tracking si plată cu cardul.
Mă umplu de nervi când mă gândesc că pentru cazier a trebuit să plătesc o taxa la impozite, să cumpăr un timbru de la poștă, să fac cerere apoi să stau la coada să iau un act de la stat care să i-l duc tot statului.
Eu nu înțeleg de ce nu vorbim cu Estonienii sa ne vanda aplicațiile și arhitectură întregului sistem, într-un an ne prindem cum funcționează.
NOU
degeaba cumperi arhitectura de la estonieni daca scalarea o s-o faca siveco…
NOU
Vorbesti prostii:
1. siteul pmb este un rahat pentru ca asa vrea pmb . si-a facut o firma in plus pt asta, nu-ti face griji. Si incearca tu sa propui ceva voluntariat la pmb si vezi cand si cum se poate.
2. posta romana are tracking destul de bun (de cel putin un an) si exista POS (poate nu in toate agentiile, dar exista)
3. nu mai ai timbru, ai doar o taxa ce o poti plati si prin transfer bancar.
Nu o fi super bine la noi, dar hai sa vedem si lucrurile schimbate.
NOU
Si daca iti vand aplicatiile ce crezi ca se schimba? Diferenta sta in oameni nu in tehnologie. Stiu angajat la ANAF care verifica manual rezultatele pe care i le dadea o formula in excel. Cand l-am intrebat de ce se mai chinuie din moment ce calculatorul ii face totul automat mi-a spus ca verifica ca nu cumva calculatorul sa fi facut vreo greseala. Omul avea o varsta, e drept, dar tocmai aia voiam sa subliniez.
La ANAF trebuia (nu mai stiu cum e acum) sa duci declaratia de venit in formular completat pe stick USB (in era internetului) pentru ca ei sa ti-l stocheze electronic undeva si mai trebuia sa duci acelasi formular printat si stampilat, ca ala era actul oficial, hartia cu stampila pe ea.
Daca mai tineti minte, cand s-a pus problema ca toate discutiile din sedintele din parlament sa fie facute publice, Vacaroiu s-a opus pe motiv ca se face risipa de hartie. Si cand au aflat ca de fapt se inregistreaza oricum, s-au plans ca “domne se consuma prea multa pelicula de film”.
Problema e mentalitatea: fosilele din administratie nu au incredere in tehnologiile noi si in plus se tem ca manariile lor sunt mai usor detectabile in felul asta. In plus, hartoagele multe inseamna o armata de oameni insarcinati sa le plimbe, deci mai multi angajati la stat.
NOU
De ce sa ne vanda aplicatiile? Mai bine ne rugam sa ne bage si pe noi in bazele lor de data si ne facem cont pe e-estonia.
NOU
Apropo de statul român, am făcut o sesizare la CNCD referitoare la un trotuar din oraș unde sunt 5 trepte iar o persoana în scaun cu rotile este nevoită să circule pe strada printre mașini.
Am primit email că pentru a lua în considerare sesizarea mea, conform Ordinul nr. 144/2008, trebuie să fac o alta petiție care să fie semnată olograf ..
NOU
Ologeste vreo 10 vecini sa ai cine sa-ti semneze petitia.
NOU
singura sansa a romaniei va veni undeva prin 2030 cand daca nu intervin idiotii europa va fi federatie
NOU
Mai vorbea si Basescu despre asta candva…la betie! O fi, nu zic, dar noi suntem daci liberi, nu ne trebuie noua Europa, noi vrem PSD!
NOU
>indivizii din țările care nu sunt membre UE își pot crea cetățenie estonă pentru a obține aceleași drepturi pe care le are un cetățean UE
Nu, cetatenia e destul de restrictiva, doar rezidenta fiscala virtuala se da usor, chestie care cam e oarecum similara cu ce se intampla prin paradisurile fiscale. Nu ca ar fi ceva rau, bravo lor, cineva trebuie sa tina banii aia 🙂
NOU
ba deloc. au ceva numit e-rezidenta, care permite oricarui cetatean non-UE sa devina cetatean UE. a subliniat foarte clar asta si a spus ca e foarte cautata de ucrainieni
NOU
Tot comentez, ca e subiectul meu preferat. eRezidenta nu e cetatenie, si nu le da dreptul la rezidenta fizica celor din afara UE. Nu ar avea cum, altfel ar invada rusii si ucrainenii tarisoara de 1.5 milioane care e Estonia. Dar e intr-adevar populara la ucraineni pentru ca ucrainenii au cea mai mare forta de munca IT din zona, si colaboreaza mult cu nordicii, ceea ce e mai usor daca ai un business estonian (desi estonienii insista ca taxele se platesc unde se desfasoara activitatea). Cipriotii vand pasapoarte pe 1 milion de euro, nu au cum sa le dea estonienii pe 150 de euro sau cat e eRezidenta.
NOU
nu rezzidenta fizica bai, pentru business. adica, daca ai e rezidenta, ai afacere in UE, cu avantajele UE.
NOU
Nu devii cetatean UE cumparand e-rezidenta.
NOU
Daca scoti dosarele si stampilele si formularele de la noi o sa avem nevoie de mii de specialisti in terapie pentru oamenii care vor intra in soc pre-traumatic. Nu poti sa elimini cozile dintr-o data, ii omori pe oameni, raman fara scop in viata. Sunt patru milioane care fac din asta o arta, o manifestare a ingustimii mintii. E pacat. Practic la noi tine de cultura, de miezul fiintei. Daca descoperim dracului ca ne place si e bine, ce se intampla cu noi?
NOU
Intr-un fel toata birocratia asta a noastra e si protectie sociala. Pentru femeile noastre, mai exact. In invatamant majoritatea femei, asistente si medici de familie femei, la primarie, la pensii, la finante, oriunde vezi ghisee numai femei. Pana si la rds, numai femei in front. Fara gluma, daca jumate dintre bugetari ar fi dati afara ar fi cateva sute de mii de femei care nu ar avea unde sa munceasca.
NOU
din alea cateva sute de mii de femei sunt cateva sute de mii care oricum nu munceau
NOU
Putem accesa si noi de undeva conferinta inregistrata?
NOU
no ideea
NOU
Caută pe youtube peste câteva zile, de obicei conferințele bune sunt sharuite. Şi eu îs curios.
NOU
Ai sărit peste partea că 70% din români sunt analfabeți digital… 😀 Estonienilor le-a luat nu 5 ani, ci mai mult, și au făcut schimbarea cu forța, oare nouă cât ne-ar lua ținând cont că nu suntem în stare nici să ne scriem adresa completă și numele corect când facem o comandă online, și că pentru orice click-next-next-next sunăm la helpdesk că intrăm în panică? De aia am murit la revoluție, să nu ne putem încasa alocația la copil dacă nu știm să folosim un calculator?
Caută și ultimul studiu al PwC privind digitalizarea României. Suntem pe locul 28 din 28 în UE la IT&C, iar steagul nostru dacic aka internetul “rapid și ieftin de la RDS” nu ne urcă la capitolul conectivitate decât pe locul 22, pentru că nu avem broadband terestru și 4G. Știu, avem 4.5G… Raportul OpenSignal zice altceva, suntem la mijlocul clasamentului, după țări africane și sud-americane. Harta 4G a României arată ca un cașcaval cu multe găuri pe lângă țările central și vest europene. Te las să ghicești ce zice la e-guvernare și la competențele digitale ale populației.
NOU
acum ma ierti, dar omul ala a spus ca a durat 5 ani. zic sa avem incredre in ala care a facut asta.
NOU
Șefu, internetul zice că primii pași pentru e-Estonia s-au făcut în anii 90. Sunt mai mult de 5 ani. La fel și la e-residency.
În fapt Estonia e pomenită la fiecare conferință pe același sistem pe care se vând poveștile cu bani făcuți din blog, din Facebook și alte minuni.
NOU
sigur. iar presedintele estoniei, ala care A FACUT fizic asta, spune ca a durat 5 ani. 1 an crearea si restul de 4 ani implementarea si crearea cadrului legal
NOU
Se stie ca presedintele e fix lupa, daca internetul zice altceva, sigur asa este. Adevarul e ca iti trebe minim 20 ani pentru un pachet de legi…
Si da coite, hai sa ne plangem de infrastrcutura de internet a romaniei ca a spus opensignal, rapoartele t-mobile, vodafone, rds sunt false. Manuta sus cati aveti instalat opensignalul. Hai sa dam un rant despre infrastructura si Mbps si sa ne prefacem ca asta conteaza, sa avem 800Mbps sa rupem fb si youtube si nu adevarata utilitate a conectivitatii vine in prinul rand prin eliminarea birocratiei si simplificarea vietii.
NOU
Englezilor le-a luat 1 an jumate sa elimine birocratia sub Cameron. Am incercat Estonia cu e-residence si am incercat si UK. UKul e dumnezeulul e-guvernarii, dar Estonia e mai impresionanta tocmai din cauza ca au realizat asa ceva fiind o tarisoara relativ neinsemnata comparativ cu UK.
NOU
In Estonia o fi fost simplu. In 90 functionarii lor erau vorbitori de rusa si probabil erau rusi asa ca n-a fost problema sa-i dea pe toti afara si sa digitalizeze tot. La noi e mai greu ca noi toti suntem daci, romani si cati or mai fi fost si plm asa ceva nu se face. Daca ne digitaliza ghita ne trebuia bugetul germaniei si exact in momentul in care cautai un cnp se bloca tot sistemul pentru 3 zile. Mai bine asa, mai ca la tara, mai pe mamaliga.
NOU
si-n Finlanda e asemanator cu Estonia, cand m-am intors in tara m-am ingrozit de ce hartogarie inca avem
NOU
au luat sistemul integral de la estonieni
NOU
si cand am vrut sa eliminam hartogaraia, de exemplu cu cardul de sanatate, mai mult am complicat-o. Inainte iti dadea medicul o reteta scrisa de mana, mergeai la farmacie, aratai buletinul, scriai cnp-ul si gata. 5 minute si o hartie. Acum dai cardul, daca merge scrie medicul 5 minute, scoate la imprimanta, mergi la farmacie, dai cardul si daca merge iei medicamentele. 10 minute, o hartie si un milion de sanse sa nu mearga.
NOU
in Finlanda iti introduce medicul reteta in sistem si la farmacie iti scaneaza cardul sa vada ce retete ai in sistem si-ti da medicamentul. hartie 0.
NOU
”Practic, la noi aproape nu există sharing economy iar românii sunt cam ultimii la așa ceva, preferând tradiționalul E AL MEU!”
Le-a spus careva daca dansii stiu ce e ala comunism sau daca au trait o viata intr-un sistem comunist?
Cat despre restul, Segnor, tu chiar crezi ca Microsoft nu paseaza intentiile si interesele SUA, respectiv CIA?
Stiu, e frumos ca oamenii vorbesc asa si asa, lejer si toate alea, dar sa nu ne imbatam cu apa rece.
Eu am invatat ceva din afara si puteti sa ma credeti: daca vor sa te fenteze, primul lucru pe care-l fac e sa zambeasca tare si mare, fortat. Pe urma, indulcesc totul cu vorbe marete, promisiuni, front-loading si promisiuni in tara Nimanui.
Nu-i asa ca multi, cam 40%-60%, zambeau intruna, sa dea falsa impresie ca sunteti toti prieteni? Sa fim olecuta seriosi, ca ne pierdem instinctul de conservare in jurul praduitorilor.
Cat despre Estonia si, vai, cat de tari sunt… totusi, risti multe cu datele astea online, intr-un centru de date. La o adica, las aici un link pentru cine intereseaza pericolul: www.corectnews.com/social/bomba-bombelor-senza-ionalul-denun-f-cut-azi-de-gabriel-sandu
Eu stiu ca americanii cu Equifax-ul si suedezii, ambele cazuri cu datele si informatiile oamenilor, sunt intr-un mare-mare cacat in momentul acesta, in ceea ce priveste, fara ironie, ”siguranta nationala”.
NOU
da, au fost sub ocupatie sovietica pana in anii 90. ocupatie, nu trait in comunism, se numeau republica socialista sovietica a estoniei. serios, nu trebuie sa comentezi chiar peste tot, desi habar nu ai despre ce vorbesti.
NOU
Dap, ce sa zic, datele astea online sunt maxim de nesigure, e mult mai usor sa spargi un cont decat sa deschizi un plic sau sa spargi un lacat. Mai multa siguranta e intr-o arhiva fizica undeva, nu? Hartia nu arde, nu se degradeaza, nu? Nu. Siguranta 100% nu exista, si estonienii sunt foarte sinceri cu asta. Am fost recent la o conferinta despre sistemele lor, si oamenii sunt foarte seriosi in legatura cu cyber security, nu bullshit Equifax.
Asta cu frica de date online e un drob de sare cat casa, si daca toata lumea ar gandi la fel am fi inca in Evul Mediu.
NOU
@Jo
Daca nu mi-ar fi disparut comentariile, era clarificat si pentru replica ta. Si nu, nu e ”de evul mediu”, ”drob de sare” si alte bazaconii din astea pudice de aroganta superiorista.
NOU
vezi ba de treaba cu prostiile tale.
NOU
Datele estonienilor nu sunt intr-un centru de date ci distribuite la diverse entitati ale statului. Enjoy: e-estonia.com/solutions/interoperability-services/x-road/
NOU
Articolul ala din link e scris de ciripoi? Dap, credibil…
NOU
cum sa nu, orice publica infractorul SRS este extrem de viabil
NOU
Of Estonia, my love :)) Eu de doi ani de zile lucrez aproape exclusiv in domeniul eGovernment, ce fac tarile din UE, ce face UE. Estonienii sunt cumva asa, pe alta planeta, dar toata lumea se misca, macar cate putin, inclusiv bulgarii si alti estici. Spania nu mai cere date pe care le are deja din ’92, si acest “once only principle” e o politica foarte populara si draga a Comisiei, implementat cam peste tot.
La noi, inca tre’ sa mergi la magazinul din colt sa faci copie dupa buletin daca vrei ceva de la primarie, nici macar asta nu fac ei pentru tine, daramite sa nu iti fucking ceara asta, ca doar la ei sunt datele. In conditiile in care Romania face parte din tot felul de proiecte pilot, ne trag astia dupa ei cum pot, doar-doar nu mai tragem statisticile in jos. Dar la noi, greieri. Nimic concret, probabil cineva organizeaza cateva seminarii, un studiu ceva, si gata.
NOU
Din cate stiu estonienii sunt aia de au inventat “let’s do it”, si au facut-o o data ( o singura data) si bine. Noi o facem de vreo 7 ani … si n-am priceput inca ce au facut aia acolo.
NOU
Estonia, cf. wikipedia, are 1.316.000 de locuitori, ceva cam juma’ de buricuresti. Ma gindesc ca o fi mai usor…
NOU
In plus, Estonia a avut sora mai mare Finlanda in ajutor inca din ’90. Si extra-plus, i-au dat un sut in cur matusii jegoase si agresive de la est.
NOU
Finlanda are ceva peste 5 si s-a putut si la ei, cam totul se face cu ID-ul de la banking online, serviciile de stat si-au desfiintat casieriile de ceva timp si acepta doar plata online etc.
NOU
Asta e dovada clara ca descentralizarea condimentatata cu federalizare a europei va misca lucrurile in directia corecta. Si nu doar in europa.
NOU
Cum primisem un sms de la banca, informandu-ma ca ANAF a initiat o proprire pe conturile PFA-ului, am fost la ANAF. Mi-au spus ca nu am nimic de plata, dar mai bine sa merg la Posta, pentru ca ei vad mai multe.
NOU
Wtf! Cere la bancă hârtiile, sunt obligați să ți le dea (doar dacă e o poprire/sechestru de la Parchet sunt obligați să nu ți le dea).
NOU
pentru a avea acces la Telekom la propriul cont si la facturi electronice trebuie sa completezi un formular (prin completare vorbesc de scris de mana pe un formular tiparit), il scanezi si il trimiti la ei. apoi speri ca aia inteleg ce ai scris acolo si nu genereaza un cont aiurea pentru ca au vazut o litera altfel decat ai scris tu. acelasi an in care premierul in exercitiu spunea ca el nu are carduri bancare. in tara in care institutii diverse iti trimit prin fax documente oficiale.
NOU
Cum boss digitalizarea Romaniei? Pai sa dam afara jum de milion de bugetari ce asta fac toata ziua, plimba hartii? Vise…
NOU
Nu știu dacă România e capabilă să mai prindă din urmă țări ca Estonia la capitolul inovare digitală. Toamna asta am fost de două ori la Tallinn unde am făcut interviuri cu lideri din domeniu ca să înțeleg de ce țara lor a putut să avanseze atât de mult după ce au scăpat de comuniști.
Motivele sunt simple:
– Entuziasmul si dedicarea oamenilor de acolo. Nu glumesc, fiecare persoana (antreprenor, politician, cercetator) cu care am stat de vorba are o tinta sau un scop bine definit si se dau de ceasul mortii ca sa il atinga.
– Tara e foarte mica, piata e mica. Ceea ce inseamna ca toate companiile vor sa vanda produse si servicii in afara tarii. De asta toti vorbesc engleza la un nivel foarte bun, sunt foarte deschisi la tot ce e nou si se plimba peste tot ca sa isi vanda serviciile de cybersecurity, egovernment, digital health, etc..
– Politicienii sunt decenti
– Reconstructia capitala a administratiei publice post-sovietice a pornit direct pe o infrastructura digitala
– Experiza in cibernetica din perioada sovietica. Compania care a dezvoltat sistemul de vot electronic are radacini in vechiul institut de cibernetica fondat de sovietici in anii 60.
Cititi mai multe aici:
sciencebusiness.net/news/how-data-fuels-estonias-economy
sciencebusiness.net/highlights/whats-secret-companys-growth-research-lots-it
sciencebusiness.net/highlights/heres-latest-app-estonia-brains-meet-money-innovation-clusters
NOU
Hai sa fim realiști, noi încă mai avem tonete unde niște mamăici vând bilete de hârtie pentru autobuz. În secolul XXI când unii au planuri să aterizeze pe Marte.
NOU
S-avem pardon ca se modernizara de cativa anisori, acu incarca card-urile.
NOU
De dosarele penale or amintit ceva? (cocos, pinalti, aia.. )
Nu`mi zi ca Microsoft nu stie de magariile care se fac cu licentele