S-a descoperit motivul pentru care statul rromân cumpără cu atât de mult drag produse Micro$oft și nu e interesat niciodată de software free sau mai ieftin.

Softurile de la Micro$oft vin unse.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

49 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Sunt mai multe motive, bănuiesc că-ți dai seama… Altfel companiile private nu foloseau softuri Microsoft. Dar din păcate nu cred că există alt mare producător care să stea atât de bine la capitolul enterprise software. Să nu mai vorbesc de suportul aproape inexistent pentru aplicațiile freeware sau sub licență GPL.

    • #2

      daca lucrurile stateau asa cum iti imaginezi tu, nu dadeau spaga pentru a le fi achizitionate softurile, ci ridicau preturile, pentru ca ar fi fost monop[ol.

    • #3

      Șpaga nu le rezolvă pe toate, doar crește simțitor șansa de a prinde un contract 🙂

    • #4

      see my point? contractele alea sunt obligatoriu de facut. daca nu ar avea concurent, nu ar da spaga. deci, practic, variante exista.

    • #5

      la stat, nu se face nimic fara spaga. Nu ar fi ales nici-o data freeware, ca ala e fara spaga. Totul a fost pe baza de spaga, doar ca Microsoft s-o fi prins mai repede decat ceilalti ca asa merg lucrurile pe la noi. Crede-ma ca si ceilalti ar fi data spaga daca ar fi fost alesi .

  2. #6

    Auzi dar tu de ce nu ai Linux pe calculator? Ai raspuns singur la asta in trecut. Raspunsul pentru care statul lucreaza pe Windows e simplu: pe asta stiu sa-l foloseasca, e practic, e usor de inteles, e exact ce au si acasa. Ceea ce inseamna ca si daca trimit angajatii la cursuri nu trebuie sa-i ia chiar de la 0 cu pregatirea.

  3. #9

    De ce nu folosesti linux ?!?! N-ai dreptate,nici tu nu folosesti linux!!!!
    Epic 😀

  4. #10

    Arhi, in piata asta eu zic ca ai doar 2 optiuni: Apple sau Microsoft. Variantele free nu sunt sigure pentru folosinta pe calculatoarele private. Nu ca Microsoft ar da cele mai sigure soft-uri, dar macar ai cu cine te lua de gat 🙂

    • #11

      Apple nu prea se pretează pentru mediul corporate. Nu au softuri care să facă față, tocmai de aceea există produse Microsoft care rulează sub OS X.

    • #12

      @Arthur, probabil ai vrut sa spui ca produsele free nu sunt sigure in mediul corporate sau de stat. Pe privat e ok sa folosesti produse free daca intelegi si accepti riscurile la care te expui.

    • #13

      Nu exista “nu se preteaza pentru mediul corporate”. Java merge la fel de bine pe mac sau linux. In plus softurile institutiilor publice sunt oricum dezvoltate dedicat. Asa cum poti face o cerere de oferta pentru un soft scris pentru platforma Windows asa poti foarte bine si pentru mac sau linux daca vrei neaparat ceva nativ, nu Java.

    • #14

      @George: Ok. Fă-mi și mie Mac-ul să mă pot loga pe el cu un user de Active Directory (sau ceva echivalent pe Mac OS X Server), recomandă-mi un client care știe Exchange-Outlook protocol (nu IMAP sau POP, vreau ceva all-in-one, fără calendar prin CalDav iar sincronizarea de contacte prin alt protocol dedicat), zi-mi un soft care știe de Sharepoint, eventual ceva și pentru MS TFS (Team Foundation Server), și ce altceva mai e specific mediului corporate. Lasă-mă cu aplicația specifică domeniului lor de activitate, aia e una, dar nu e singura aplicație folosită într-o instituție. Înțelegi ideea?

    • #15

      @dummy

      Tot ce ai insiruit tu acolo sunt chestii dependente de microsoft fara sa sa insemne neaparat ca exact acelsi task nu-l poti face cu o alta tehnologie.

      Active Directory ? Pai este implementarea LDAP pentru terminale Microsoft. Noi ce vorbim aici ? LDAP il implementezi bine mersi pe orice system UNIX daca terminalul userului e ceva bazat pe UNIX. Daca nu ai fi avut terminale Winodws nici nu aveai ce face cu Active Directory. Plus ca partajare deviceurilor nici macar nu miroase cu Bonjour.

      TMS iarasi e ceva dedicat Visual. Pai sau stii ca nu ai nevoie de Visual pentru a scrie cod de C/C++/Objective C/Java/Phython etc. Ai auzit de git ? Ei uite cu Eclipse si si Xcode te descurci de minune fara nici un TMS

      Vorbesti aiurea si pe langa subiect doar pentru simplu fapt ca tu esti incorsetat in infrastructura Microsoft si crezi ca nu exista alte sisteme care pot face acelasi lucru cu alta tehnologie.

      Ce dracu faci tu cu Exchange Protocol, Active directory, TMS si cu toate cacaturile de tehnologii insirate de tine daca terminalele din retea ar fi fost un Ubuntu, MAC OSX etc. Pentru cultura ta generala sa stii ca OSX nu depinde de o infrastructura dezvoltata de Apple (OSX Server). OSX e chiar un unix si se intelege de minune cu un server BSD, Linux, Solaris mai bine decat o face Windows cu interfete mult mai prietenoase si logice decat Windows. Iar daca vrei sa compari Visual cu Xcode asigura-te ca stii despre ce vorbesti pentru ca team managementul dezvoltat de Apple in Develeper Program este mult mai logic si util decat TMSul Microsoft.

  5. #16

    Desigur, nu trebuie sa va ganditi DOAR la sistemele la operare, sunt o gramada de bani cheltuiti si pe o groaza de alte prostii – de ex. office si multe altele. Inteleg, Linux-ul e greu de folosit, ok, bagam Windows. Dar cu Open Office le cade conciul ? Nu mai pot lucra ? Si le trebuie pachete full ?

    • #17

      open office. haha

      ala e pentru cine are rabdare si timp sa ii suporte toate mizeriile.

    • #18

      Când lucrezi cu documente pe care le trimiți sau primești din afara companiei, iar ele sunt în format MS Office, e greu de lucrat cu variantele Open Source, deoarece nu sunt sunt ÎNCĂ 100% compatibile. Să nu mai vorbesc despre faptul că aplicațiile cuprinse în pachetul MS Office oferă și o integrare ușoară cu serviciile conexe oferite în cadrul companiei, gen MS Project, Exchange, Active Directory, etc…

    • #19

      Ce-mi plac mie oamenii astia care habar n-au cum functioneaza lucrurile intr-o companie si au impresia ca fac economii inclocuind Windows + Office. Licenta de SQL Server costa la noi in companie cat toate licentele de Win+Office la un loc pentru 150 de angajati. Ca sa nu mai vorbesc de Exchange, Sharepoint, Win Server sau Visual Studio.

    • #20

      @dumy NU cred ca bugetarii nostri lucreaza toti cu documente din afara 🙂 La ce au ei nevoie LibreOffice face fata foarte lejer. Iar multe institutii bugetare lucreaza cu portale din browser so devine irelevant SO-ul.

      La noi in firma (mica) lucram de cam 3 ani cu Ubuntu si nimeni nu a comentat ca nu ar fi ergonomic sau productiv (sau nevoie de devirusare :)). Si de administrare ma ocup eu si nu am cine stie ce cunostinte de Ubuntu/Linux. Intotdeauna am rezolvat orice problema in jumtate de ora.

      Iar schimbarile de OS + aplicatii nu le-ar fi facut adminii bugetari ci o alta firma care ar fi raspuns de implementare.

    • #21

      Documente din afară?! Ăia din afară n-au decât să utilizeze ODT care e standard ISO.

  6. #22

    Eu inca nu-mi revin din soc. Eram singurul din tara asta care credeam ca MS este infipt in toate institutiile de stat pentru ca are solutii competitive?!

  7. #23

    mai citeste odata articolul, cheia e “firme intermediare partenere”, vezi a cui e firma respectiva ( parlamentar, ministru).

  8. #24

    E na…. s-au prins cam tarziu baietii 🙂

  9. #25

    Nu ti-a ajuns la urechi cum ca, mai pun astia de un portal nou, de nus cate milioane de euroi, desi au unu pe care nici nu l-au bagat in priza?

    • #26

      ba da, dar asta este pentru a facilita contactele intre IMMuri. si pentru a mai baga cateva milioane de euro in buzunarul lui Talpes

    • #28

      suntem prea saraci pentru a cumpara lucruri ieftine.

  10. #30

    ar fi fost interesant sa vezi functionari publici cu Ubuntu care sa invete comenzi ‘sudo’….lumea probabil ar fi fost un loc mai bun

    • #31

      Da, ca pentru o utilizare normala ai nevoie de sudo. De unde pana mea ai scos-o si pe asta?

    • #32

      Lasa-l ma sa-ti arate ca a auzit de sudo. 🙂

    • #33

      sudo replace user, poate

  11. #34

    O institutie are in mare nevoie de:
    – infrastructura ( ldap, dns, dhcp , fileserver, printserver etc. )
    – soft erp
    – soft crm
    – server email
    – server voip/fax

    Pentru toate astea exista alternativa open source. Insa trebuie scoliti adminii sau facut contract de suport de la o firma.
    Si ajungem la cauze:
    – reticenta userilor la linux
    – nepriceperea adminilor
    – spagile date

    My 2 cents 🙂 .

    • #35

      Dap, dar la varianta open source văd alte 2 mari probleme:
      1. Nu se integrează ușor sau chiar deloc aceste softuri între ele. Parcă totuși nu aș vrea să am câte un username/pass pt fiecare aplicație/serviciu în parte, nu știu să-și sincronizeze datele comune între ele, etc.
      2. Suportul tinde spre zero către aceste aplicații open source, dar dacă încerci să folosești o versiune mai antică, având avantajul de a găsi pe google suficiente How-TOs cu privire la ea, e posibil ca să fie outdated, și să nu-ți folosească prea mult. De aici poți extrapola…

    • #36

      @dummy

      Fii serios. Un programator Phyton (pentru ca faci usor chestii in el) si un admin decent iti integreaza orice cu orice pe un UNIX.

      Problema reala cu Open Source este ca nu gasesti tot ce ai nevoie. Nu poti compara un ERP open source cu SAP sau EBS. Dar daca vrei sa legi un MySQl cu Oracle, pai o faci mult mai usor cu pe un Linux (un bridge scris in Phython) decat o faci pe Windows. Sa nu mai vorbim de scriptingul din UNIX. Eu zic sa o lasi mai moale cu laudatul Microsoftului pe partea de Enterprise. Are si el partile lui bune, dar unii oameni s-au obisnuit cu el pentru ca oricum nu platesc din buzunarul lor. Cand vine vorba de costuri nu parca te gandesti de doua ori.

      Enterprise de acum incolo trebuie sa insemne infrastructuri bune construite rapid si pe bani putini, iar systemele Microsoft mai statu inca in picioare pentru ca deja s-au dat banii pe ele, oamenii nu vor sa strice un sistem ce deja functioneaza. Cand vor fi efectiv obligati sa schimbe tehnlogia, atunci se va migra cu siguranta la ceva mai ieftin.

  12. #37

    Cei de la Microsoft dau mita mai mult pentru upgrade-uri. Inca se foloseste la greu Windows Xp in loc de porcaria de Windows 8 sau Office 2000 in loc de porcaria de acum.

    Pe ei nu concurenta ii mananca, ci faptul ca, in 90% din cazuri, produsele lor noi fac FIX acelasi lucru ca cele de acum 10 ani.

  13. #38

    Au ajuns si sa mituiasca, minunat! Microsoft isi bazeaza monopolul in institutiile publice pe faptul ca utilizatorii obisnuiti il folosesc si acasa, piratat sau nu. Tocmai de asta nu se agita prea mult ca le este piratat sistemul de operare, creeaza dependenta utilizatorilor neinitiati, astfel incat vor dori sa il foloseasca si in afacerile lor private, sau in institutiile in care lucreza. Variante free / open sunt multe, si sunt multe entitati publice in lume care migreaza spre Linux. Ai parte de suport full si foarte bun, pe care il platesti. Dar fiindca nu platesti licente pentru sistemul de operare in sine si pentru softuri, ci platesti doar pentru suport, iesi mult mai ieftin. Munich a migrat catre Linux cu toate institutiile, au iesit si mult mai ieftin, iar Microsoft a incercat cu disperare sa dovedeasca ca de fapt e mai scump, reusind doar sa pice de prosti ca veneau cu argumente din cele mai retardate. Deci se poate; unde nu se ia mita, cel putin.

  14. #39

    Complet offtopic:

    Aaaalooo, cum ma dezabonez de la comentarii?! Inainte primeam un link fain in mail, acum ma pune sa ma bag in discutie. Iar.Eu.Nu.Vreau.Asta.

    • #40

      Și eu sunt interesat de răspuns la întrebarea asta. A trebuit să pun un filtru care le trimite în „Spam”…

    • #41

      te vede mai ciudos

  15. #42

    … pe cand credeam ca din cauza celor din sistem, care nu inteleg nici windows-ul foarte bine, desi e simplu si user friendly…

  16. #43

    Pai singura cale sa folosesc IE este sa primesc spaga.

  17. #44

    Hai s-o luam asa:

    Legat de linux:
    – Cati IT-isti de la stat cunoasteti care stiu si Linux. Daca cunoasteti vreunul, in cat timp si cu ce salariu poate fi inlocuit acesta?

    Legat de spaga:
    – Mita se practica dar la nivel mic, daca X srl si Y srl vor ambii sa vanda Microsoft, de obicei va castiga cel care da spaga. Nu scrie nicaieri ca M$ a dat spaga ca sa elimine competitia.

    • #45

      @Mark-3000
      Eu cunosc un singur IT-st de la stat (care lucrase la stat). Si e maestru in Linux. Si toti colegii lui stiau Linux.

    • #46

      Pai daca ar angaja niste admini capabili plus ceva firme de programate reala, nu gen Siveco cu VB, intr-un an, brusc 90% din administratie nu ar mai avea de lucru. Deci nu mai e nevoie nici de calculatoare si licente in cantitati mari. Dar asta inseamna oameni putini, eficienti si platiti bine. Unde ai vazut tu asa ceva la stat?

  18. #47

    Oh, wow. Licitatii preferentiale in favoarea Microsoft. Cine se astepta. Permiteti-mi sa par surprins.

    • #48

      nu exista licitatii “in favoarea” Microsoft. licitatiile sunt lansate explicit pentru produse/licente Microsoft. nu intra in competitie cu nimeni.
      nici nu poate participa orice SRL de bloc… exista doar cateva firme ce pot incheia contracte intre Microsoft si beneficiari, asa numitii LAR (Large Account Reseller).
      aici intervine spaga… intre LAR si cumparator. pentru Microsoft e neimportant cine vinde… cat timp vinde.
      ce e mai interesant este ca in Romania sunt 4 LAR (Asseco, Net Brinel, Dimsoft si Q’net) dar contractul de 33 de milioane a fost luat de D-con, o firma ce nu e LAR.

  19. #49

    si licentele OEM – toti s-au dus in cap din cauza asta