Primul acvariu avut de mine a fost un eșec monumental. Primit cadoul de la cineva, cu tot felul de ustensile prin el, care mai de care mai hoță, a fost un fel de lagăr al morții pentru nenorocoșii pești care au fost cumpărați de mine. Mureau săracii, pe capete și nu înțelegeam de ce. Doar le schimbam apa des, le dădeam mâncare multă, aveau nisip de pe plajă, ce mai aveau nevoie? Țin minte că unul a murit și am uitat de el până l-am găsit dizolvat, ca o gelatină, în spatele unui pietroi.

În fine, după multe generații de Sonderkommandouri decedate, am și aflat că de fapt nimic din ce făceam nu făceam bine și că săracii pești nu aveau nici o șansă, din primul moment.
În fine, am plecat din Constanța fără acvariu iar azi, prin grija domnului Andrei Cismaru, am primit un super acvariu, de-mi țopăiau copiii prin bătătură precum caprele lui Nick of Stephen of Peter.

Așa că, adevăr vă zic vouă.
Ia ziceți la moșul sfaturi, pornind de la decantarea apei, întreținere, de unde cumperi cei mai frumoși și rezistenți pești, ce pești nu se suferă și ajung să se pape reciproc, cum se schimbă apa cel mai simplu și mai frumos etc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

62 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    man te-ai legat la cap grav de tot cu asta… exista bloguri, siteuri, forumuri cu sute de mii de pareri asa ca ai de lucru, nu e chirurgie pe creier dar iti va lua ceva timp 😐 aproape ca tre sa fii biolog pentru un acvariu “de succes”

    1
  2. #2

    Să te caci în acvariu, că peştii mănâncă căcat.

  3. Păi mai întâi să ne spui cât de mare e acvariul, ca să ştim ce poţi caza. Eu am crescut ciclide africane pentru că nu-mi plac peştii mici, pe care să nu-i pot individualiza. :)) Bine, pentru aşa ceva, trebuie acvariu mare, măcar de vreo 180-200 l. 😛

  4. #6

    le schimbi apa cand incepe sa se tulbure , si maxim 80% odata din apa ce o au in acvariu, si inainte trebuie lasata apa in bidoane fara capac sa se poata evapora clorul din ea, apa de la chiuveta contine foarte mult clor care omoara pestii, apoi le pui putina mancare, daca ai vazut pe fundul vasului mancare statuta atunci e un semn ca le arunci prea multa mancare care va polua apa, cei mai frumosi si mai rezistenti sunt beta, rezista chiar si intr-un bol fara sa aerisesti si un pic la caldura, mi-a trait unul mai mult de 3 ani de zile

    • #7

      silviu » asta cu evaporatul clorului m-a ucis…

    • #8

      Loool :)))

    • #9

      draci stai sa se evapore clorul, iei un flacon de tetra aqua safe (26lei) si pui dozajul corect in apa din acvariu dupa ce ai schimbat`o.

      1
  5. ia un Beta (mascul) si cam atat 🙂

    • #11

      Dragos Palade » si ma uit la el din cand in cand, batandu-i in geam Here fishy fishy?

  6. decât să aștepți 3 zile să se evapore clorul, mai bine iei apă plată din comerț, zic eu:)))

  7. Apa cam o data la 2 saptamani si nu mai mult de o treime, scurgi printr-un furtun nu bagi galeata in acvariu, tot cu furtunul ala cureti si suprafata substratului. Ma rog asta depinde mult si de marimea si numarul pestilor in acvariu, ideea de baza ramane ca nu se schimba niciodata in totalitate. De asemenea inainte sa torni printr-un furtun apa de schimb (decantata sau fiarta in prealabil pentru a scapa de clor) e bine sa o aduci cam la aceiasi temperatura cu cea din acvariu pentru a evita socurile termice.

    . Hrana de doua ori pe zi, dimineata si seara. Mancare se pune putina, doar cat mananca pestii in doua minute, excesul se indeparteaza pentru a nu putrezi in apa. Pestii mor cel mai des de supra-alimentare, foarte rar mor de foame.

    Pozitioneaza acvariul intr-un loc cu lumina dar nu exact langa fereastra ca sa nu ai probleme cu algele.
    Acvariul ar trebui de asemenea sa stea intr-un loc ferit de socuri de orice forma.
    Nu se recomanda sa-l tii intr-un loc in care se fumeaza, de asemenea mare grija la ce pulverizezi prin camera.

    Vine iarna = tubii la congelator, nu uita sa-i etichetezi corespunzator pentru a evita situatia neplacuta in care ti-i baga nevasta la ciorba :))

    Atentie la Beta (pestele luptator) desi cu mult mai frumosi decat femelele, masculii se omoara intre ei. Cum ii recunosti? Dupa “Spada” si culorile mult mai vii.

    In numele tuturor pasionatilor de acvaristica din intreaga lume te rog sa nu te atingi in veci de un bol rotund, daca tii pesti intr-un asemenea vas meriti sa mori in chinuri groaznice inecat cu capul in el, alaturi de cel care vinde asemenea instrument de tortura.

    1
  8. Avand in vedere ca asta e a doua oara cand iti iei acvariu presupun ca nu e nevoie sa-ti mai spun ca asta nu e o pasiune ci un microb :))

  9. #15

    Nu mai am acvariu da cativa ani, dar mai tin minte unele sfaturi pe care le-am primit de la un prieten de familie care se ocupa cu asa ceva. Tipul avea vreo 40 de acvarii, deci tind sa cred ca stie despre ce vorbea. Sa purcedem…

    Apa se schimba cam odata la o luna, doua, cand incepe sa devina tulbure. Daca intre timp nivelul ei scade e suficient doar sa adaugi. Apa nu se fierbe, ci se lasa la temperatura camere cateva zile pana iese clorul din ea . In momentul in care nu mai prezinta bule, clorul a iesit.

    Nu se pun scoici sau nisip in apa. Daca totusi vrei nisip, se gaseste de cumparat pe la magazine de specialitate ( trebuie sa fie granule, nu
    nisip fin ). In schimb pietre si mai stiu eu ce se fierb inainte de a fi puse in apa.

    E bine sa aiba o lumina artificiala pe timpul zilei.

    E bine sa le dai la pesti delicatese din cand in cand, gen viermisori sa purici de apa vii. Se gasesc la magazin.

    Cand cuperi pesti si vrei sa-i pui in apa, nu ii arunci direct. Ii lasi in punga in care ti i-a dat si aia o pui in apa vreo 15 min, pana ajunge la aceeasi temperatura din acvariu.

    Cand schimbi apa nu e bine sa scoti pestii din apa. Lasi un strat de apa pe fundul acvariului ( cam 10 cm ) si completezi.

    Daca pui si plante in apa nu iti recomand carasi. O sa o manance.

    Cam atat imi aduc aminte. Despre pesti nu prea am ce sa zic, ca nu mai tin minte prea multe si fiecare are chichitele lui, unii find mai sensibili. Ai putea sa ii intrebi pe vanzatori, dar nu cred ca o sa iti dea prea multe sfaturi, pentru ca vor sa te intorci la ei.

  10. E cu apa dulce?
    La valoarea ta ma asteptam la unul cu apa sarata… 🙁

  11. Decat pesti, mai bine iti iei un sarpe sa il tii in acvariu.

    • #18

      ‘Mai bine’ poate fi folosit, in cazul de fata, in constructii precum ‘mai bine imi tai coaiele cu un fierastrau cu lama ruginita decat sa am un sarpe prin casa, in preajma copiilor’. Pestii nu ies din acvariu si nu se pot tara pana langa tine… cred.

  12. #20

    Lasa pestii si pune in acvariu broscute din alea micute.
    Sunt si mai rezistente si sambata dimineata le scoti si lei pui pe covorul din sufragerie sa se joace aia micii cu ele prin casa.
    E o placere sa-i vezi pe copii cum alearga de-a busilea pe jos dupa broscute prin casa.

    PS. Sfatul asta l-am primit si eu de la un fost prieten.

  13. #23

    Aruncă acvariul şi ia-ţi un câine.

  14. Odata, de mult, pe cand eram eu student caminar, am pus bani impreuna cu ailanti, sa cumparam acvariu si pesti…
    Toate bune si frumoase pana cand a venit vacanta de iarna.. La intoarcere, dupa doua saptamani, am gasit o saramura in acvariu si o duhoare in camera ca-mi vine si acu’ sa borasc, la fel ca atunci.

    Asa ca, gandeste-te ce o sa faci cand vei pleca de acasa…

    • #25

      2-3 zile am lasat pestii singuri. exista mancare care se dizolva greu si pestii mananca treptat din ea. mai mult de atat nu i`as lasa fara supraveghere. emotia cea mai mare e daca da o pana de curent si filtrul sau aparatul cu bule nu mai porneste, aia ii omoara sigur.

    • Plus ca exista si aparat special de dat mancare la pesti in cazul in care pleci in concediu.
      Iar cu pana de curent ar fi o problema daca nu mai porneste filtrul dar nu chiar asa mare daca ai destule plante prin acvariu.

    • #27

      @Maddy, iti vand eu un UPS bun, Mustek. Iei unul care tine PC-ul pornit jumatate de ora, la cat consuma becul si pompa aia, tine 2 zile zic eu.
      Ne putem uita la specificatii, sa calculam cat rezista exact, sigur dormi mai linistita stiind ca au autonomie asigurata de UPS.

  15. #28

    după aproape 2000 de lei investiţi în acvariu + diverşi peşti, diverse instrumente etc + trilioane de nervi şi minute consumate pentru întreţinerea lui am decis: afară din casă.. Da, copiii se bucură, dar numai o perioadă, apoi noutatea trece şi rămâi cu treaba. Plus, acvariile mici (60 l e mic, aşa am avut şi eu) cică se întreţin mai greu decât cele mai mari. Asta, sigur, conform experţilor acvarişti de pe forumuri…

  16. #29

    mergi la o balta de pe langa bucuresti si prinde 2 regine (bibani soare) sau ti le dau pescarii degeaba ca de obicei le lasa sa moara pe mal.
    Sunt frumos colorate, rezista la temperaturi mici si nu sunt pretentioase. Sunt rapitori deci daca pui guppy, xigo etc o sa aiba ce manca 🙂
    Cand cresc maricei ii poti hali cu mamaliga si usturoi.

  17. Si eu am avut 2 acvarii..primul dezastru.. al 2lea l-am primit gata cu pestisori si iarba de acvariu; si au supravietuit ani de zile fara griji multe . Ideea e sa faci un habitat cat mai natural si responsabilizat copii pentru curatat si hranit :). Bafta

  18. #31

    sunt curios chiar cati din cei care comenteaza au acvariu.
    Arunca un ochi aci : www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

  19. De 60 L e mic si e mai greu de intretinut, eu am momentan unul de 90 L dar in viitorul apropiat am sa fac pasul la unul de 200 L.
    Daca l-ai luat doar pentru cei mici iar tie nu iti place sa cureti acvariul cel putin o data la 2 saptamani atunci eu cred ca vei renunta destul de repede la el.

  20. #33

    daca ai putina grija la instalarea initiala, poti avea un acvariu frumos fara mari batai de cap.
    – Inainte de a baga pestii, acvariul trebuie ciclat. Asta se face lasand acvariul in functiune o perioada fara pesti in el, dar punand putina mancare zilnic. Scopul ciclarii este aparitia bacteriilor care descompun amoniacul rezultat din descompunerea fecalelor si a hranei ramase in nitrati (no2) si apoi nitriti (no3). Vei observa ca dupa cateva zile apa se va tulbura, se face albicioasa, ca o ceata. Cand apa se limpezeste, ciclarea este completa. In perioada ciclarii se lasa incalzitorul la 30 de grade si lumina aprinsa in mod obisnuit ( undeva intre 8-10 ore/zi). NU se schimba apa sub nicio forma. Dupa ce se limpezeste, poti baga pestii.
    – Lucruri pe care NU trebuie sa le faci :
    NU se spala filtrul. Filtrul doar il clatesti putin atunci cand schimbi apa, dar o faci in apa pe care ai scos-o din acvariu in prealabil. Clorul din apa de la robinet ucide bacteriile formate in filtru.
    NU se schimba o cantitate mare de apa! Schimba apa la cam o saptamana, la acvariul tau de 60 L un schimb de 10-15L e cel mai indicat. Apa trebuie sa fie la o temperatura cat mai apropiata de cea din acvariu, de preferat sa fie tinuta intr-un recipient cu gura larga, deschis, 24H inainte de a o pune in acvariu, pentru eliminarea partiala a clorului si a gazelor de presiune ( apa nu urca de bunavoie prin tevi la bloc). Apa de la robinet e in regula;
    NU suprapopula acvariul. De exemplu, pentru un Xyfo se recomanda cam 6L/apa. In cei 60L ai tai intra maxim 10 Xyfo( sau pesti cu marime asemanatoare);
    NU da prea multa hrana pestilor! Mai bine le dai mai des si mai putin decat prea mult. Le dai putinel, cat sa manance in 3-5 minute, asta vei observa singur, ataunci cand ii hranesti.
    – Alegerea pestilor : trebuie sa alegi pestii in functie de cateva criterii. In primul rand trebuie sa fie compatibili. In al doilea rand, trebuie sa alegi pesti care traiesc la temperaturi apropiate ( ex: scalarii – 27-28, carasii ~23 de grade).

    In mare cam asta e, sper ca n-am uitat nimic. De principiu, lucrurile cele mai importante : acvariu ciclat inainte, nu spala filtrul niciodata ( clateste-l in apa scoasa din acvariu), nu da prea multa mancare.
    Succes 🙂

    • #34

      am uitat ceva important : FIltrul NU se opreste niciodata!

    • Tot ce mai adaug e că acum se găsesc în pet shopuri o grămadă de tipuri de peştişori, deci nu trebuie să cumperi neapărat beta sau xyfo. Poţi începe cu nişte scalari, arată destul de interesant şi nu sunt genul de peşti care se ascund după un bolovan toată ziua. Oricum, la magazin or să-ţi spună vânzătorii ce specii sunt compatibile, ca să nu ai surprize.

  21. #37

    60 de l e mic. o sa ai mult mai multe necazuri decat cu unul de 200.
    s-au dat clinkuri, dar in primul rand cauta ciclul azotului.
    www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

    nu pune pietris colorat, capete de mort si alte kkturi.
    nu baga plante pana nu stii cate lumina le trebuie, si cata le dai tu. daca nu au suficienta lumina se topesc si otravesc apa in final.
    chiar, ce neoane ai ? ai ?
    ce filtru ai ?
    eu ti-as recomanda ceva de la aquel interne daca nu ai. sunt silentionase daca il tii n camera de dormit, si suficient de bune.
    www.happypets.ro/aquael-internal-fan-1-p-2226.html?zenid=0dc71241306bebe096cdce6d3bf9fac4
    filtrul se spala in apa de la acvariu.
    atat.
    cand faci schimburile de apa la acvariu, in apa aia care o arunci speli buretele. nu sa il aduci la stadiul de fabrica, cat sa fie ok spalat.
    nu se schimba apa multa. 10% pe saptamana sa zicem. acvariul e de 60 de litrii gol.
    daca bagi substart si nu il umplii pana sus, probabil vreo 50.

    sanitarii (peste de substat) nu mananca rahat. asa cum toata lumea stie. aia manca mancarea cazuta pe fund, asa ca nu se mai strica.

    nu supra popula acavriu.
    nu lua pesti gen guppy, molly samd. (vivipari). se zice ca sunt pentru incepatori, dar nu prea sunt.
    da, sunt frumosi, dar nasc pui vii cel putin o data pe luna, si ca majoritatea oamenilor zici ca da domnle sunt 100, dar sunt mici merg.
    in nici un caz carasi. cand o sa ai acvariu de la 150 de l in sus poate.

    eu ti-as recomanda 4-5 corydoras, 1 beta mascul (cel mai frumos care il vezi) si 2 femele beta si 4 ottocintus pentru ca o sa ai alge.
    pietris bob de orez pe fund sau nisip (fiecare cu avantajele si dezavantajele lui) fa rost de niste melci de substrat mai fa rost de niste melci asasini pentru a nu se inmultii ceilalti prea mult :).
    o buturuga/craca ca decor si loc de ascuns cu nitel java moss pe ea.
    plante zai cxe lumina ai, si iti recomand ceva.
    nu te infige la plante scumpe. vezi pe acvarist.ro la bizz pe bucuresti, gasesti oameni care dau pachete diverse, si te pot si sfatui.

    apa si clorul e o alta legenda tembela (adica sa tii apa 2 saptamani sa iasa clorul din ea)
    clorul iese din apa daca o agiti. iese din apa daca torni cu debit mare intr-o galeata. totul e sa aiba suprafata de dispersare, daca torni intr-o sticla nu iese.
    deci, daca pui de la robinet, toarna intr-o oala mare de ciorba, agit-o 2-5 minute, si poti sa fii sigur ca nu mai are clor, si poti sa o pui in sticle, sa ajunga la temperatura camerei.
    cum am zis, vreo 5 litrii/ saptamana iti ajung. hai sa zicem 10, ca esti incepator si o sa fie ceva busit pe acolo.
    sa nu uiti de un incalzitor, sa incerci sa tii apa pe la 26 sau 28 de grade.

    corydoras vezi ceva de genul sunt mai draguti : minim 4, sunt pesti de haita, maxim 5 in acvariul tau :
    en.wikipedia.org/wiki/Corydoras_julii
    ottocintus : pentru control alge : www.theaquariumwiki.com/Otocinclus_macrospilus
    betta : www.theaquariumwiki.com/Betta
    melci substrat : en.wikipedia.org/wiki/Red-rimmed_melania
    melci asasini : www.zooland.ro/Melcul_Asasin__Anentome_Helena_-7368.html

  22. #38

    mancarea. nu se da mancare in excess.
    se da cat mananca ei in 3-4 minute.
    nu ar trebui sa dai de 2 ori pe zi, o data e de ajung.
    recomandat sa nu dai o zi pe saptamana de mancare.
    vezi ce manca specia. nu are sens sa dai fulgi vegetali la pestani care vor ceva pe baza de carne.
    nu are sens sa dai numai fulgi de exemplu care stau la suprafata pana sunt mancati, cand ai pesti care se hranesc si pe fund.
    pestii de substart au alta dieta fata de pestii normali, ei vor in general pastile cu spirulina. iei pastila o rupi in 5-6 bucati aia se scufunda repede.

    nu baga toti pestii dintr-o data dupa ciclul azotului. daca nu ai tester de apa, ia unul de care te poti lipsi, de exemplu un guppy. lasa-l o saptamana, vezi daca e ok. daca e, cumpara cory. lasa-i si pa aia, peste inca o saptamana ia beta daca totul e in regula. samd.
    teoretic ar trebui sa ai acavriu de carantina, unde sa pui pestii mai ales daca sunt de la petshop.
    cel mai bine ar fi sa iei de la persoane particulare, pentru ca la petshop acceasi apa circula prin toate acvariile. daca e unul cu boala in el, o au toti.
    nu cumpara pesti din acvarii care au pesti cu probleme.
    hell, eu nu as cumpara pesti deloc dintr-un petshop, daca au un acvariu cu probleme. am scris mai sus de ce.

  23. Ratonu si Halex au sfaturi bune.. pe aia cu “schimba apa cand e tulbure” ignora-i :))
    Trebuie sa stii ca acvariul e un mini habitat inchis, de aia e mai greu de intretinut unul mic decat unul mai mare. Orice schimbare faci in acvariu se simte mult mai tare la unul mic si poate da peste cap echilibrul. Misiunea ta e sa mentii echilibrul ala.
    Filtrul e o componenta f importanta – totusi el are rol de filtrare biologica, gazduieste bacteriile care descompun reziduurile de la pesti si resturi de mancare in nitriti si nitrati. Asta inseamna ca trebuie sa aspiri prin acvariu odata pe sapt/2 sapt in functie de cat e de murdar. Cea mai buna varianta e un filtru extern(si cea mai scumpa) – mai poti opta pentru cel cascada care se atarna de marginea acvariului, sau cel intern care mie mi se pare urat mai ales intr-un acvariu mic.
    Un acvariu arata urat fara plante. Daca bagi plante trebuie sa ai lumina, aditie de CO2 si nutrienti. Asta e triunghiul magic.
    Ca lumina – de obicei cea din capacele de pe piata nu e suficienta, e bun un upgrade cu neoane cu spectru ok pentru plante – iti recomand osram 865, e f ok calitate/pret. Sunt 2 variante, T5>T8, cam 30-40W ar trebui sa iti ajunga. Recomand puse pe o priza cu programare si facut program cam de 7-8h/zi in 2 etape.
    Aditia de CO2 – o poti face cu o bomba DIY cu drojdie si zahar si un difuzor ceramic, sau poti cumpara solutie Easy Life Carbo care functioneaza si ca algicid. Cea mai bun varianta e sa le bagi pe amandoua 😀
    Nutrienti – poti folosi Pro Fito tot de la easy life 1/saptamana la schimb de apa, e cea mai usoara solutie. Macronutrienti ar trebui sa ajunga cei din apa de schimb daca o faci 1/saptamana.
    Ca sa repet ce s-a spus mai sus – filtru NU il opresti niciodata, bacteriile care traiesc in filtru au nevoie de oxigen din apa care e circulata de pompa filtrului.
    Mai subliniez odata importanta curatarii acvariului – daca ai acvariul curat, filtrat bine, cu plante, CO2 si lumina ok, nu o sa ai alge, apa o sa fie cristal si o sa arate ca o bijuterie in casa.
    Ca si plante – ia-ti plante mici, cu frunze mici, dar nepretentioase – o sa arate mult mai bine intr-un acvariu de 60l si o sa dea impresia de aquascape mare.
    Pesti – la fel, mici si nu f multi. Eu in 60l as pune un card de 10 neoni si 2-3 corydoras.
    Ce sa zic, daca te prinde subiectul, merita. O sa citesti mult si o sa bagi jdemilioane in scule si o sa ajungi cu acvariu de 400l in casa :))
    Pun si o poza cu acvariul meu pe care l-am facut ca incepator acu vreo 2 ani, poate te motiveaza 🙂
    img718.imageshack.us/img718/9672/img3086b.jpg

    • #40

      b, in nici un caz co2 la un acvariu de 60 de l pentru incepatori. pentru aia iti trebuie experienta, si oricum o sa moara plantele sensibile din alte motive, nu pentru ca nu are suficient co2. sau poate sunt eu prea neincrezator :).
      sunt o gramada de plante aspectuoase care nu necesita co2, si au cerinte luminoase scazute. cu alea ar trebui sa inceapa. un anubias, un java moss, niste echinodorusi nepretentiosi ajung pen tru prima jumatate de an.

  24. #41

    am acvariu de 2 ani, tot ce am invatat a fost de pe internet.
    daca te duci intr`un pet store nu te baza pe ce iti spun vanzatorii, de multe ori stiu atat cat stii si tu sau chiar mai putin.
    e mult de explicat si poti afla totul in 2-3 ore citind site`uri de specialitate dar 2 lucruri o sa iti faca viata usoara: pompa manuala de curatat substratul si buretele cu magnet pentru curatarea sticlei pe interior unde se depun alge, chiar daca pui solutie anti alge (se fac de la lumina).
    legat de pesti, e chestie de gusturi, mie imi plac scalarii si am 3 perechi. un “nor” de vreo 15-20 de neoni (depinde de marimea acvariului) merge bine cu aproape orice alti pesti si pe langa iti mai trebuie sanitari (hoplo catfish, corydora). am 2 sucker fish (ancistrus) care sunt clasificati la sanitari dar sincer fac cel mai mult rahat dintre toti pestii. arata creepy, sunt urati si se bat intre ei dar mie imi plac.
    legat de mancare, ia de la Tetra, fulgi pt. pestii de suprafata si pastile pentru aia de la fund. dc nu esti expert nu te combina la viermi, inima de vita congelata si taiata bucatele si altele, ramai cu mancarea din magazin.
    de 2 solutii ai nevoie dupa fiecare schimb de apa: anti alge si indepartarea clorului.
    acuma ca vine iarna o sa ai nevoie de un incalzitor ca sa`ti tina apa la o temperatura placuta pentru pesti, vezi in functie de ce specie iti alegi.
    multa bafta!

    • #42

      ps. sa iti iei un aparat care da bule de oxigen in acvariu, nici pe ala nu`l opresti niciodata, la fel ca si filtrul. al meu e de la tetra si e silentios. tine garantia pentru toate ca mie de ex. mi s`au stricat 2 aparate cu bule de aer si mi le`au schimbat pe gratis.

    • #43

      nu trebuie dracie de bule.
      e de ajuns ca stutul filtrului sa fie orientat putin in sus si valureasca apa, si bineinteles sa nu aiba 1000 de pesti in el.
      hoplo sunt prea porci si prea mari pentru un avcariu de 60, ancistrusii cresc si ei mari, si stau si ascunsi. daca ai decor pentru ei, o sa stea ascunsi, dar nu e decor o sa stea stresati. cory + otto e o combinatie ok pentru acvarii mici.

    • #44

      eu am decor si stau ascunsi, nu ma deranjeaza. acuma am citit ca are de 60l..al meu de 240l, loc destul in el pentru toata lumea.

    • Ancistrus cresc bine dacă au acvariu mare. Am avut eu un exemplar care ajunsese monstruos de mare. M-am chinuit vreo 2 ore să-l prind. :))

  25. Arhi, dupa ce am citit toate comentariile iti pot da un singur sfat: ARUNCA ACVARIUL!!! :))

    ala trebe bibilit mai ceva ca un copil mic, mai bine pui o plasma pe perete cu un filmulet cu niste pesti, iesi mai ieftin din toate punctele de vedere

    • #47

      nici vorba :). daca il faci cum trebuie de la inceput, ramane sa schimbi apa si sa dai mancare. tragedia vine dupa, daca te prinde microbul, atunci incep sa zboare banutii de prin buzunare, cand ai sa-ti doresti mai mare, si mai mare, imens 🙂

      problema cea mai mare la noi este ca cei de pe la magazinele care vand pesti si acvarii sunt habarnisti si nu sfatuiesc clientii incepatori corect. de n ori am auzit cum le spuneau sa spele bine bine filtrul la robinet, sa puna apa fiarta si racita in acvariu, sa combine pesti care n-au ce cauta impreuna. nici vorba de ciclat acvariul, bacterii, intretinerea corespunzatoare.

  26. #48

    am mai scris ceva un reply la b, dar cred ca nu a aparut. hai sa mai scriu o data.
    co2 + acvariu 60 + incepator = bad ideea. poti sa iti omori toata fauna intr-o zi.
    uite aici de ce : www.thekrib.com/Plants/CO2/kh-ph-co2-chart.html

    sunt destule plante din care poti sa alegi, care sunt putin pretentioase la lumina / co2.
    java moss, anubias, echinodorus.

    alte probleme ce ai putea sa le ai ca incepator :
    pelicula bio pe suprafata apei. (impiedica oxigenarea apei)
    nu e daunatoare, dar e semn de dezechilibru.
    prea multa mancare de obicei. dispare de la sine cand se regleaza echilibrul.
    poti sa o recoltezi manual cu servetele desfacute care se pun pentru cateva secunde pe suprafata apei, sau o sticla de jumate, scufundata cat sa traga apa pe la margine.

    apa verde. din nou, dezechilibru. nu e daunatoare, nu te grabi sa schimbi 90% din apa cum zice lumea. pestii traiesc foarte bine, e doar o explozie de ceva asemanator cu planctonul. se duce de la sine in timp (dar dureaza) sau in 4-5 zile cu un filtru uv. (avand in vedere ca e cam 2-3 milioane unul mai bine iti iei un acvariu mai mare cu ocazia asta :P)

    punte albe gen sare pe pesti : gris. boala tipica a pestilor luati din petshopuri. de citit www.acvariidevis.ro/forum/topic/2513/de-cititdespre-tratarea-grisului-ichthyophthirius-multifiliis/

    cam atat la nivel de incepatori. inotatoare insangerate, puf pe pesti, ala e un curs de avansati :).

    referitor la alge si utilizarea de alte produse chimice :
    NU BAGA CHIMICALE in acvariu decat in caz de forta majora.
    degeaba omori algele, daca nu tratezi cauza. doar iti otravesti apa.
    algele nu sunt rele. nu iti sugruma pestii. scapi de alge cu pesti care mananca alge. scapi de ele cu plante de suprafata care mananca toate chestiile benefice algelor si in excess in apa. muti acvariu din bataia directa a razelor soarelui.
    chimicalele sunt ultimele chestii care le bagi intr-un acvariu.

    la fiecare schimb de apa, poti sa adaugi in apa care o pui putin albastru de metil medicinal (pentru oameni), cat sa se faca apa putin albastrie. nu are ce sa faca rau, face doar bine.

  27. #49

    Imi cer scuze, dar in afara de Petru si Catalinm toti au scris numai tampenii. Asa ca imi permit sa copiez linkul lui catalinm www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati
    Citeste bine asta cu ciclul acvariului. Este CEL MAI IMPORTANT LUCRU.
    Daca nu ai rabdare sa citesti, scriu mai pe scurt informatiile ESENTIALE.
    – Acvariul se pune in functiune fara pesti si se tine asa cam o luna.(daca tii neaparat poti pune 1-2 carasi aurii care in principiu pot trai si in WC ). Nu scoti nici un pic de apa timp de o luna, chiar daca initial se tulbura si pute. Rezisti si dupa vreo 3 saptamani o sa ai surpriza placuta ca apa se limpezeste singura si ii dispare mirosul. In cazul in care chiar nu rezisti mirosului schimbi maximum 10% din apa dupa 2 saptamani
    – Dupa o luna(trei saptamani in cazul mai optimist) poti pune pestii si apoi in fiecare saptamana schimbi cam 15-20% din cantitatea de apa. Niciodata si cand zic asta zic NICIODATA nu schimbi mai mult de 30% din apa din acvariu(decat in cazuri catastrofale in care cam trebuie sa o iei de punctul 1)
    -Apa o scoti prin cadere cu un furtun, in principal de pe fund unde se aduna mizeriile. Inainte sa scoti apa e bine sa cureti/razuiesti geamurile pe interior.
    – Apa pe care o introduci in acvariu trebuie tinuta minim 24 ore intr-un vas descoperit cu gura mai larga. E bun si un bidon gen muraturi. Pentru acvariul tau de 60l este suficient un bidon de 10-15l deci nu e deranj mare. Parerea mea, intarita de sfaturile specialistilor este ca recomandabil ar fi un acvariu >120l, se intretine la fel de usor si are avantajul unei inertii termice si chimice mult mai bune care confera o mai mare siguranta.
    _ Timpul necesar intretinerii acvariului(100-200l) daca respecti punctele esentiale este de 1-2 ore/saptamana.
    – Atentie cu copiii, de obicei acestia daca sunt mici nu sunt cei mai buni prieteni ai acvariului, au tendinta sa dea mancare in surplus, sa bage diverse obiecte in acvariu sau in cazul extrem sa-l sparga/rastoarne.
    – Pestii manaca cu cea mai mare pofta hrana vie, asta ii face sa creasca repede si sa aiba culori frumoase. Din pacate hrana vie are doua inconveniente majore, necesita timp pierdut cu procurarea/intretinerea/servirea si introduce agenti patogeni din cauza carora pestii se imbolnavesc si mor. Nu exista spectacol mai placut decat sa vezi pestii mancand viermi tubifex dar nici nevasta nu va fi prea fericita daca ii tii vara in frigider.
    Citeste pe site-uri de specialitate, nu asculta aiureli de la oameni care au avut si ei un acvariu in copilarie si au exterminat generatii intregi de pesti.
    Rezumat.
    CICLAREA ACVARIULUI + SCHIMBAT 15-20% din apa saptamanal. Mancare data doar atat cat consuma in 3-5 minute, daca ramane in surplus trebuie scoasa grabnic.
    Pesti usor de ingrijit/mentinut: Xifo, Gupi, Zebre, Mulinezi, Coridoras, Jandarmi, Gurami. Pentru orice altceva trebuie sa te documentezi.
    Si apropo de cei care au scris mai sus, Beta Splendens este un peste relativ greu de intretinut mai ales in combinatii cu alti pesti sau mai multi masculi care se bat pana la moarte.

    • #50

      beta e unul din cei mai usori de intretinut pesti si e si rezistent (daca respectivul nu e obtinut prin niste incrucisari chiar cretine), mai ales ca in combinatia scrisa de minte nu are nici un alt peste in zona lui de suprafata. femelele o sa il evite in afara perioadei de imperechere, si o sa se infoaie de cate ori e miscare pe langa acvariu. o sa aiba un spectacol mai interesant decat alte combinatii de pesti de suprafata. in plus ritualul de inmultire e chiar bestial.
      2 masculi in nici un caz.

  28. #51

    Intre timp au aparut si comentarii cu adevarat utile, imi cer scuze, comentariul meu nu a aparut si n-am rabdare sa il scriu din nou asa ca scriu esentialul:
    CICLAREA ACVARIULUI + SCHIMBAT APA SAPTAMANAL 15-20% (NICIODATA MAI MULT) + documentare pe site-uri de specialitate.
    Daca nu respecti primele doua nu o sa ai niciodata un acvariu adevarat si usor de intretinut.

  29. sfaturi d-astea am urmat şi eu, numai că am încurcat speciile şi s-au halit între ei pân-a rămas unul. Ăla a murit din lipsa cărnii de peşte.

  30. Pestii cred ca sunt printre animalele de companie (daca pot sa le zic asa) cel mai greu de intretinut. Si care sunt si cel mai putin amuzanti.
    Am avut si eu acvariu pentru ca ii stresam pe ai mei ca vreau animale de companie, asa ca mi-au luat pesti.
    Imi amintesc si acum ca mi-au pus acvariul in fata, iar eu ma uitam tamp la el si ma intrebam “now what?”

    • #56

      Sunt greu de intretinut pentru un copil, pentru oameni mari e joaca de copii. Amuzanti poate nu sunt dar nici nu trebuie scosi de 3 ori pe zi la plimbare sa-si faca nevoile, sa nu mai zic o consultatie/interventie la medic pentru un catel. Daca nu te bagi la specii pretentioase nu e nimic greu de intretinut la acvariu. Pestii mai mor dar nu e o tragedie, cumperi altii sau daca ai noroc se mai si inmultesc natural.

  31. #57

    la cate posturi/sfaturi vad aici se pare ca e mai usor sa schimbi nevasta decat sa te decizi ce acvariu sa iei. 🙂

  32. #58

    cele mai bune sfaturi le ai deja de la Halex, user, B si Tetelu. Ca sursa suplimentara de informare acvarist.ro care a mai fost mentionat este bun (comunitate ok, activa, donatii, pesti si plante sanatoase, oamenmi cu experienta – grija doar la “dimensiuni” – multi de acolo au acvarii de ceva vreme, au investit mii de lei in ele si cate-odata te sfatuiesc sa spargi bani pe lucruri care la inceput si mai ales in acvariu de 60l nu sunt necesare… asta pana nu te prinde microbul).
    Intarind ce au spus comentatorii mentionati si adaugand cate ceva:
    APA: declorinata 24 ore in vas cu deschidere mare. nu schimba mai mult de 10-15l saptamanal, prin aspirarea substratului. Sa NU o fierbi, prin fierbere se elimina clorul, dar si oxigenul. Ea se va reoxigena treptat, dar nu suficient de repede pt pesti. Incerca la orice problema (ciclare, alge, film la suprafata apei) sa gasesti cauza problemei (hranire prea abundenta, filtrul n u misca apa la suprafata, etc) si nu apela pe cat posibil la solutii si chimicale, care ataca efectul, dar nu readuc echilibrul.
    LUMINA: plecand de la presupunerea ca ai un kit (acvariu + capac cu neon de 15W + filtru intern + eventual incalzitor): in general lumina este insuficienta pentru a avea plante sanatoase (necesare de altfel pt rolul lor in descompunerea anumitor substante, pentru oxigenul eliberat in apa, etc). Poti suplimenta usor folosiind un bec economic + soclu + cablu, sau ceva mai complicat cu neon. Incearca sa ajungi macar la 0,5W/l. Nu costa mult, se poate bricola usor.
    PLANTE: sunt cateva plante cu care nu ar trebui sa ai probleme la lumina pe care o ai, mai ales daca suplimentezi cum am sugerat, nici nu ai nevoie de CO2 si fertilizanti diferiti (substrat, coloana de apa, schimb de apa, etc). Eu am avut surprize placute in 54l cu egeria, valisneria, cabomba (ceva mai firava), anubias, microsorum, pistia. Anubias si microsorum se prind de decor, nu le baga in substrat, deoarece le mor radacinile, ele isi iau nutrienti din masa apei. La fel si pistia (planta plutitoare, asemanatoare oarecum nufarului, dar fara floare). Recomand macar una din aceste specii, deoarece tragand nutrienti direct din coloana de apa, reduc riscul aparitiei algelor.
    SUBSTRAT: incearca sa eviti nisipul, se compacteaza tare in timp. Dar nici nu da banii pe substrat fertil (echivalentul pamantului pt flori), pe care trebuie sa-l acoperi cu ceva inert si complica situatia si la schimbul de apa pana iti faci mana. Mergi pe ceva cu granulatie mai mare. Eftin e pietrisul de rau, mai practic daca vrei sa cheltui ceva banuti sunt JBL Manado, Stoffels Granupor sau Vulcanit (nevertebrate.ro le au deobicei in stoc, la pret bun si sunt ok la livarari). Substratul granular are mai multe avantaje: gazduieste colonii de bacterii benefice (denitritoare), nu sufoca radacinile plantelor, etc.
    POPULATIE: exclude din start pesti de talie mare (am vazut ca unii au recomandat scalari, carasi…). Pentru pestii de talie mica ce ii poti tine in 60l, o regula simplista, dar care functioneaza daca ai plante, filtrare, nu suprahranesti, etc este urmatoarea: 1l de apa pt fiecare cm de peste adult. Tine cont ca daca scazi substratul, 1-2 cm la cantul superior care nu sunt umpluti, decorul, etc, ramai cu max. 50l apa. ti s-au recomandat neoni, corydoras si ottocinclus. mi se pare o recomadare buna pt acvariul tau. card de 8 neoni, 3-5 corydoras, 3 otto. Desi Otto si Corydoras nu sunt pesti de card la propriu, adora compania speciei lor, asadar nu lua 1-2 exemplare. Daca crezi ca ai unde palsa puii, guppy pot fi o varianta mai spectaculoasa pt micutii tai datorita coloritului si puilor care vor fi mereu in acvariu. Dar tu vei avea mai multa bataie de cap….
    TEMPERATURA: seteaza pe 24-25 grade. citeste despre pestii pe care te decizi sa ii iei si modifica. dar pt inceput, cu 24 grade nu dai gres.
    DECOR: lemnele din petshopuri sunt ok (mopani, mangrove, red moor). Atentie insa la pietre. unele sunt calcaroase, folosite la acvariile cu ciclide africane. Daca nu esti sigur, ia cu tine la petshop o sticluta mica cu ceva otet in ea. Picura putin otet pe piatra. daca se produce efervescenta (nu se vede intotdeauna, dar se aude daca o duci la ureche), renunta la piatra. Safest bet e cu lava rock.
    AMPLASARE: pozitie cu lumina naturala, dar fara raze de soare directe pt a avita pe cat posibil aparitia algelor (putin probabil la inceput sa reusesti).
    MELCI: cei de substrat care ti-au fost recomandati. Te scapa de hrana in surplus si de plante in descompunere. Daca observi o crestere ingrijoratoare in numarul lor, hranesti prea mult. Incepi sa hranesti mai putin si cumperi 3-4 Anetome Helena (melc care se hraneste cu alti melci). Cu rabdare, Anetomele rezolva problema partial, iar lipsa hranei va reduce inmultirea lor.
    CICLAREA: este cea mai importanta din tot ce ti-a fost recomandat.

    PS: nu lua de bun tot ce ti se spune, incluzandu-ma pe mine. Este un hobby in care selfstudying + esecurile proprii te invata mai multe multe decat ce iti spun altii.
    PS 2: ape limpezi si bucurii cu noul (speram) hobby.

  33. #60

    cu placere si alta data !

  34. #61

    am avut vreo 40 de pesti, de toate natiile, pe care i-am tinut intr-un acvariu cam cat monitorul de mare si la care am schimbat apa de vreo 5 ori intr-un an. era un acvariu gol si sinistru, fara nisip, cu niste plante aruncate prin el ca sa nu-mi bata soarele in ochi cand ma holbez la pesti ca un psihopat ordinar. la un an mi-au murit toti dupa ce le-am aruncat mancare prea multa, ca plecam de-acasa. au mancat ca pe front, pana au pleznit. pana sa se sinucida in masa, n-am avut niciun deces in aceasta familie numeroasa de lighioane transparente, colorate si alte artefacte, cu care impresionam pizdutele care veneau pe la mine.

    auzi la maddy, o trec emotiile la aparatul cu bule. dar ce, daca mai iasa ei din cand in cand sa ia o gura de aer, behaie?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.