Scris de Psihologul Oficial al Arhiblogului

Citiți tot și citiți cu atenție, ca să realizați până unde se vrea statul imxtionat în viața privată a unui om.

“Primavara Araba” de la Colegiul Psihologilor din Romania

Dupa cum probabil stiti (sau banuiti) breasla psihologilor din Romania are un organism care o coordoneaza, Colegiul Psihologilor se numeste. La fel cum au si notarii, avocatii, arhitectii, contabilii, fotbalistii si moasele.

Nu e nimic rau in asta, ca psihologii sa fie coordonati de ceva/cineva. Dimpotriva, poate fi ceva bun, in masura in care acest organism adauga putina ordine si credibilitate in randul profesiei. Eventual face si ceva PR pentru profesie in randul marelui public. Certifica competente. Elimina uscaturile.

Pentru ca activitatile pe care la fac psihologii sunt destul de diferite (unele sunt institutionalizate, altele sunt profesii liberale) Colegiul functioneaza cu ajutorul unor comisii: psihologie clinica si psihoterapie, psihologia muncii, transporturilor si serviciilor, psihologia educationala, psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala (da, exista si asa ceva, ce credeati? 🙂 ).

Stiu, probabil vi se pare ca este ca si cum am face un “Colegiu al Mesterilor”, unde bagam in aceeasi oala zidarii, faiantarii, tamplarii, sticlarii si reparatorii de piane. Cam asa si este. Psihologii au de fapt profesii (si culoare profesionale) foarte diferite adunate artificial si fortat sub aceeasi umbrela. Si cei civili si cei militari. Dar sa nu deviez, despre asta povestim alta data, daca mai ma primeste Arhi cu inca un guestpost. 🙂

Anul trecut, undeva intre Craciun si Anul Nou, cand psihologii, ziaristii si bloggerii erau ocupati cu totii cu taierea porcului, facutul sarmalelor si alte traditii presedintele Colegiului Psihologilor a luat o decizie pe care s-a si grabit sa o publice in Monitorul Oficial. “Decizia no. 1/2012”, asa se numeste. Decizia are doua parti, una proasta si una absolut revoltatoare. Dintr-una cineva castiga multi bani, din cealalta cineva castiga multe informatii.

Prima parte a deciziei obliga psihologii sa timbreze toate actele pe care le emit (pentru cine nu stie, orice act poarta deja parafa psihologului, cu un cod unic de identificare). Timbrele ar fi necesare pentru securizarea actului psihologic. Timbrele (fara numar, fara numar) se tiparesc la Fabrica de Timbre. Un contract in plus n-a omorat pe nimeni. Mai ales daca e contract mare. E an electoral, cheltuieli exista peste tot. O mica taxa in plus, indirecta, pe care o platesc in final, evident, consumatorii de servicii psihologice. Adica noi toti atunci cand ne prelungim permisul de conducere, la o angajare sau eventual daca vrem un pistol cu bile care sa ne dea iluzia sigurantei. Cei care isi prelungesc permisul de la Glock-ul cu glont nu platesc mai mult, masura cu timbrele se adreseaza, firesc, doar psihologilor particulari. Cei care sunt risipiti prin institutiile statului nu sunt obligati sa foloseasca timbre.

Partea cu timbrele e partea proasta a povestii. Haideti sa trecem acum si la partea revoltatoare.

Imaginati-va ca ori de cate ori mergeti cu taxiul taximetristul v-ar cere buletinul, ar completa intr-un formular cu atentie toate datele din buletin, v-ar intreba de scopul si destinatia calatoriei iar apoi ar raporta lunar toate acestea la un Colegiu al Taximetristilor. Nu stiu cum ati proceda voi dar eu as ezita mult sa mai merg cu taxiul in conditiile astea.
M-as intreba serios ce legatura exista intre “Colegiul Taximetristilor” si alte institutii ale statului…

Cam asta ar vrea conducerea Colegiului Psihologilor sa se intample de la 1 ianuarie 2012. Fiecare client de psihoterapie (sau alte servicii psihologice) trebuie sa fie prezent intr-un ‘contract de servicii psihologice’, cu Nume Prenume Adresa, datele trecute apoi intr-un registru special de evidenta profesionala si apoi – guess what? – urmeaza o raportare electronica lunara obligatorie la Colegiu. Atentie, nu vorbim de evidentele fiscale, normale si firesti in orice profesie. Vorbim de dorinta Colegiului Psihologilor de a fi informat lunar despre clientii pe care i-au avut psihologii si psihoterapeutii particulari. Orwell a fost un parlit fara imaginatie.

Ce importanta mai are ca psihoterapia e o profesie liberala, ca vorbim de o relatie directa intre psihoterapeut si clientul sau (nu deconteaza nimeni aceste servicii, clientul le plateste 100% din buzunar), ce mai conteaza confidentialitatea, faptul ca omul acela isi pune sufletul pe masa, exista domni (si poate doamne, cine stie?) care viseaza sa fie informati lunar despre cine la ce psihoterapeut a mers. Bine ca nu exista si obligativitatea inregistrarii audio-video a sedintelor, cu o copie trimisa la Colegiu. Sau nu exista inca, sper sa n-am gura aurita.

Ce v-am povestit mai sus nu e un scenariu SF ci o hotarare publicata deja in Monitorul Oficial, care teoretic ar trebui deja aplicata. Teoretic. Se pare ca breasla psihologilor s-a apucat sa isi dezmorteasca vertebrele, sa faca mici exercitii de coloana verterbala si sa se opuna aberatiei si bocancului pus pe gat.

Cu vertebrele dezmortite a fost cam asa:

Mai intai a aparut o petitie online semnata de cateva mii de psihologi. Apoi a urmat hotararea Comisiei de Deontologie a Colegiului Psihologilor din Romania de a recomanda psihologilor sa nu aplice hotararea. Ca sa intelegeti absurdul situatiei imaginati-va ca parlamentul nostru bland si bun ar vota o lege iar procurorii & judecatorii patriei ar recomanda populatiei sa nu respecte acea lege, pentru ca e prost facuta si abuziva. Nu-i asa ca va vine sa luati telecomanda sa schimbati canalul?

Daca o sa va uitati pe net o sa vedeti ca majoritatea s-au inflamat de la timbre. Pe drept, pentru ca masura cu timbrele e categoric abuziva. Insa mie cea mai revoltatoare (si periculoasa) mi se pare avarierea grava a confidentialitatii relatiei psiholog-client. Daca un om vine la mine si imi spune ca il cheama Ionescu eu il cred pe cuvant, fara sa ii cer buletinul sa vad daca nu cumva e Georgescu. Chiar daca eu stiu de la televizor ca el e sigur Georgescu. Intr-un cabinet de psihoterapie numele nu sunt importante. Si nici nu ar trebui sa fiu obligat sa raportez mai departe ca Georgescu (care pretindea cu viclenie ca ar fi Ionescu) a fost pe la mine…

In incheiere am sa incerc sa sumarizez:

1. exista o hotarare oficiala prin toate serviciile psihologice vor fi timbrate (doar cele particulare, daca lucrati pe la stat life’s good) .
2. exista o hotarare oficiala prin care daca vizitati un psiholog (si/sau psihoterapeut) acesta este obligat sa treaca in raportarea lunara electronica ca l-ati vizitat.
3. exista cateva comisii din cadrul Colegiului si foarte multi psihologi care nu sunt de acord cu aceste hotarari si nu vor sa le respecte.

Se intampla chiar acum, in acest moment cu psihologii si serviciile psihologice din Romania. Un fel de “Primavara Araba” a psihologilor din Romania.

P.S. inainte sa vorbesc cu Arhi despre publicarea acestui text pe “arhiblog” am apucat sa vorbesc la telefon cu o jurnalista de la o binecunoscuta gazeta nationala careia i-am povestit toata tarasenia. Jurnalista s-a straduit sa ma convinga timp de 30 de minute ca nu am dreptate si nu e nimic in neregula sa iti treci datele din buletin intr-un registru cand mergi la un psiholog. Si nu e nimic in neregula ca psihologul sa fie obligat sa transmita altora copii dupa datele din registru. Ii urez jurnalistei sa traiasca intr-o lume in care sa i se ceara buletinul si cand isi cumpara o gogoasa sau un bilet de tramvai, poate asa va reusi sa faca distinctia intre ce e in regula si ce nu…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

41 comentarii Adaugă comentariu

  1. Orwell a fost un parlit fara imaginatie.
    Si cu asta ai spus tot.

  2. #2

    de ce ar vrea “Colegiu’ ” asta sa stie ce frustrari te fac pe tine sa vrei sa vizitezi un psiholog?:|

  3. Traim intr-o tara mishteaux!

  4. Până acum speram că mergem pe scenariul de înfipt cip-uri în dos, m-am răzgândit…
    De la legi înțelepte s-a născut evaziunea pe lumea asta și oile urmează vocea.

  5. colegiul asta e pasta, doar si pentru faptul ca ii da lui butoi drept de practica in continuare, in ciuda faptului ca distinsul zburda pe la teve-uri si face profesia de ras cu declaratiile lui!
    dar ce zici tu e aiurea rau, in special partea cu registrul. si’asa la noi e inca impamantenita prejudecata cu psiholog = doctor de nebuni, daca mai devine obligatorie si raportarea asta, n’o sa se mai duca nici dracu!
    a! si ca tot veni vorba, e o prostie faptul cnas nu deconteaza si vizita la psiholog. dar asta nu ma mira: tara asta te vrea cu capul!

  6. #6

    eu folosesc astfel de servicii, deci ma priveste in mod direct. asta e ceva chiar foarte personal, ce nu cred ca priveste pe nimeni altcineva..sunt date confidentiale si nu ar trebui sa isi bage nasul. in conditiile astea poate nu o sa ma mai duc. apoi o sa apara un neghiob la psiholog sa isi puna mainile in cap si sa se intrebe “dar de ce nu a vorbit cu nimeni? de ce nu a apelat la ajutor de sprcialitate”..ete d’aia

  7. Majoritatea romanilor nu vad nimic dubios in asta. Sint obishnuiti din epoca de aur cu faptul ca statul stie totul despre ei. Idea ca trebuie sa raportezi ceva pare ceva firesc si normal, pentru ca altfel cum sa poti sa controlezi populatia?
    Pericolul principal este faptul ca informatiile personale adunate de institutile statului, indiferent sub ce pretext, se vand pe bani grei (pe sub mana binenteles) marilor companii de marketing, companiilor de asigurari, bancilor etc… care aduna cat mai multe informatii personale despre cetateni…
    Marile companii internationale se bazeaza pe astfel de informatii cand adreseaza anumite produse pe o piata noua, pentru ca o pot face cant mai tzintit.
    Asta ar fi problema cea mai mica.
    Dar cand va duceti la banca si vi se spune ca nu vi s-a aprobat creditul, fara nici o explicatie, cu toate ca indepliniti toate criteriile, sa va ganditi ca banca stie anumite lucruri despre voi, pe care nu ar trebui sa le stie…

  8. #8

    Pai tu ai fost primul care a implementat chestia asta: nu ai luat datele de la sute de membru arhiblog? Ia zi repede, cui ai mai dat datele?

    • #9

      he, he! interesant. acuma si cei de la COPSI garanteaza confidentialitatea, tocmai pe criteriul folosit de ARHI. asa ca, sunt curios ce ar zice patronul blogului.

  9. #10

    Nu imi vine sa cred ca domnul Anitei a fost in stare de asa ceva, se vede ca nu practica psihoterapia sau orice gen de intalnire cu clienti fata in fata.
    Daca obligi un client sa iti arate buletinul te-ai fript, terapia nu mai are aceleasi sanse de reusita.

    Confidentialitatea este unul dintre elementele de baza in psihoterapie si consiliere psihologica, desfiintezi intreg procesul obligand oamenii sa renunte la mantia confidentialitatii.

    Plus ca aceasta tarasenie instiga la evaziune. Eu nu as declara clientii, de ce sa o fac? Inventez doua trei sedinte pentru timbre si imi protejez clientii.

    Excelent articol, m-am distrat si revoltat in acelasi timp!
    Sper din tot sufletul sa nu ramana in picioare aberatia asta de hotarare.

  10. #11

    salutare.
    in primul rand trebuie stabilit din capu’ locului ca multi de la colegiu – in special presedintele, sunt niste oameni, pentru care interesul personal primeaza in fata oricaror principii.
    doi. treaba cu timbrele e de cacao in forma actuala si se vede de la o posta interesul financiar al unora.
    trei. mai e o hotarare a guvernului care taie craca psihologului (vorbesc evident de psiholgul care lucreaza pe domeniul psihologia muncii si organizationala), dandu-l pe mana medicului de medicina muncii. vezi legea sanatatii si securitatii in munca 355/2007 completata cu hotararea 1169/2011. baietii buni de la colegiu au aparat interesul membrilor de s-au cacat pe ei.
    patru. zi-mi si mie te rog (cu paragraf si aliniat, daca se poate) unde e stipulata obligativitatea raportarii lunare la colegiu a evalarilor/consilierilor. (nu am remarcat acest lucru si nu imi vine sa cred ca hotararea prevede asa ceva)
    cinci. salut aparitia unui astfel de articol pe un blog de mare audienta.

  11. #12

    Doamne fereste, ce violare a intimitatii !

  12. #13

    Doamne fereste, ce violare a intimitatii !

  13. #14

    gun-con-TROLLer 😛

  14. Asta e inca o data dovada ca pentru romani a merge la psiholog inseamna ca esti nebun, drept urmare ar fi bine sa se stie toate datele despre tine, ca vezi dom’le, e un dilimache liber pe strazi!
    Liberi nu suntem oricum, dar ni se pare in regula sa vrem ca unii sa fie mai liberi ca altii, de aici si motivarea tuturor idiotilor ca e absolut normal sa se faca copii dupa registrele alea!

  15. #16

    okok ne revoltam, dar mai inainte de asta trebuie sa stim de ce. articolul mi se pare emotional si manipulativ.
    ce inteleg eu din faptele prezentate:
    – cele 2 masuri sunt in stransa legatura, nu trebuie sa fie luate separat. cred ca s-a dorit eliminarea evaziunii fiscale. sistemul seamana, pentru cine cunoaste, cu cel al timbrelor pentru bauturi alcoolice.
    – nu inteleg de ce se crizeaza lumea in legatura cu confidentialitatea datelor. nu zice nicaieri ca terapeutul trebuie sa declare si ce anume discuta cu “pacientul”
    – masura inregistrarii pacientilor mi se pare pe de-o parte o asigurare. daca terapeutul greseste ceva exista dovada. 😉
    deci una peste alta mi se pare aproape buna acesta hotarare: eliminarea evaziunii + responsabilizarea terapeutilor.

    • #17

      cornu’ » cum spune un antecomentator, sunteti atat de tampiti de comunism, incat vi se pare normal sa se raporteze totul oriunde, ca asa e bine, statul trebuie sa stie. retarzi, in plm

    • #18

      Securistule !

  16. #19

    Macar spune-ne si noua la ce tabloid iscaleste duduia, asa ca chestie.

    Merci, V.

  17. #20

    sincer sa fiu, nu-mi place ideea de a viola confidentialitatea dintre terapeut si psholog, chiar daca in condica nu scrie ce problema cred ca am si alte detalii picante, problema e ca trebuie sa raportez cine imi calca pragul… ca la spovedanie pe vremea impuscatului

    • #21

      firar, vroiam sa zic “dintre pacient si terapeut” …

  18. #22

    Pentru ca modestul meu text e “manipulativ si emotional” as vrea sa vin cu cateva raspunsuri:

    @cazane goale si accesorii: Colegiul nu vrea sa iti stie frustrarile, prietene, vrea sa stie doar cine esti, unde stai si cand ai vizitat psihologul. Crezi ca nu e destul?

    @alice: du-te in continuare si eventual discuta despre confidentialitate cu cel pe care il vizitezi. Desi uneori nu par, psihoterapeutii sunt mai sanatosi la cap decat cei pe care i-au ales sa ii conduca

    @revoltator: da, a cere buletinul unui client (adica a-i arata cat de putina incredere ai in ceea ce iti spune) e probabil moartea relatiei terapeutice.

    @adi_k: mi-e mai simplu sa ti le arat pe cele care nu se aplica, uite o exceptie misto:

    ” (3) In domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, psihologii pot utiliza un registru special, realizat in conditiile art. 2 alin. (1) lit. c)-d) din dispozitie, pentru evidenta persoanele examinate/asistate a caror identitate nu poate fi destainuita, in conditiile legii, acesta fiind arhivat in cadrul structurii de psihologie.” (NORME METODOLOGICE)

    Nu-i asa ca suna bine “structura de psihologie”? Noapte buna civilie, oriunde te-ai afla…

    Cu alte cuvinte in mod oficial exista clienti de psihologie a caror identitate nu poate fi destainuita, ce e greu de inteles aici? 🙂

    @cornu: cele doua masuri au beneficiari separati (unii vor banii, altii vor informatiile) de asta eu le-am prezentat asa, separat. Ca cei care au luat decizia vor sa ni le bage pe gat la pachet, ca poate nu ne prindem care cu care e clar. Tu de ce ai vrea sa le vedem tot impreuna?

    @V: bine, bre, pai tocmai ma lasa Arhi sa ma plang pe blogul lui pretz de 1100 de cuvinte despre incalcarea confidentialitatii si tu ma inviti sa o dau pe goarna pe jurnalista? Cum mi-ar sta? N-ar suna un pic a ipocrizie? 🙂

    @antiorice: merge si cum ai zis prima data 🙂 Sunt destui psihologi care au terapeuti si ii asta ii ajuta…

  19. So it begins…. metoda de control si stapanire a populatiei a ajuns si in Romania, azi maine o sa pretinda ca ii reglemntare UE. Si o sa ne ducem la psiholog obligatoriu odata pe an sa vedem daca mai suntem normali. Cum sa fi normal intr-o tara condusa de hoti?

  20. #24

    bun.
    acum am inteles. nu scrie niciunde in respectiva hotarare de o “raportare electronica lunara si obligatorie la colegiu”. cu restul ai dreptate si ramane cum am stabilit: interesu-si poarta fesu’. al lor e sa faca bani din afaceri mai mult legale si mai putin morale, iar al tau e sa faci valva.
    cred totusi ca oamenii nu ar trebui impinsi sa creada ca nu vor mai beneficia de confidentialitatea actului psihologic.

  21. #25

    @adi_k: ai inteles gresit. Citeste respectivele hotarari de pe site-ul copsi.ro si ai sa te lamuresti. Ca si fiu mai precis fiecare prestare de servicii psihologice se face doar pe baza unui contract (psihoterapeutul trebuie sa faca un contract cu oricine ii calca pragul), contractul se inregistreaza obligatoriu in noile registre si se face si raportarea periodica.

    “Timbrele profesionale se aplica prin lipire in partea dreapta a actului profesional (aviz psihologic, raport de evaluare psihologica, raport de expertiza psihologica, proces-verbal de finalizare a sedintei de consiliere/psihoterapie, etc.) emis de catre psiholog, dupa care se stampileaza/parafeaza, dupa caz.”

    Ok, deci suntem in clar ca folosim timbre & registre pentru “procesul-verbal de finalizare a sedintei de consiliere”

    ” (2) Registrele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-b) din dispozitie reprezinta registre de evidenta profesionala in care se inregistreaza activitatea formelor independente de exercitare a profesiei, respectiv, a cabinetelor individuale, a cabinetelor asociate sau a societatilor civile profesionale de psihologie, organizarea si prezentarea acestora constituie o obligatie a psihologilor titulari.

    (3) Registrele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c)-d) din dispozitie reprezinta registre de evidenta profesionala in care se inregistreaza activitatea individuala a psihologului, indiferent de formele de exercitare a profesiei sau specialitatea profesionala in care sunt realizate actele profesionale, organizarea si prezentarea acestora constituie o obligatie individuala a psihologului, care isi poate exercita profesia intr-o forma independenta si/sau salariala.”

    Ok, deci ne-am clarificat si ca registrele sunt obligatorii si le prezentam la control, da?

    “[…]Totodata, acestia au obligatia realizarii si completarii registrelor privind evidenta actelor profesionale, inclusiv in format electronic.[…]”

    (3) Indiferent de regimul de timbrare al actelor profesionale, psihologul are obligatia evidentierii acestora in registrele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. c)-d) din dispozitie.

    Ok, deci in registre trecem tot, tot ceea ce contine contractul (datele de identificare ale clientului/pacientului) si le facem si in format electronic.

    Care parte cu devoalarea confidentialitatii clientului de servicii psihologice din noile hotarari nu ai inteles-o?

  22. #26

    @adi_k: sorry, am uitat de formularea “raportare periodica”, am inteles ca pe asta n-o (re)gaseai in ce am spus mai devreme:

    “ANEXA Nr. 3:
    REGISTRUL de evidenţă a actelor profesionale*
    *Registrul de evidenţă a actelor profesionale se realizează şi se arhivează inclusiv în forma electronică, în vederea raportării periodice.”

    Acum daca “periodic” va insemna zilnic sau lunar sau anual nu stiu si nici nu vreau sa aflu, eu unul nu ma fac informatorul Colegiului, mai bine imi inchid cabinetul si invat sa pun faianta…

  23. #27

    trebuie sa avem timbre. de acord. (in sensul ca e clar mentionat acest lucru in respectiva hotarare)
    trebuie sa avem registre. de acord.
    trebuie sa avem registre inclusiv in format electronic. de acord.
    registrele contin date personale (nume, cnp, motivul solicitarii serviciului psihologic, etc.). de acord.
    trebuie sa le prezinti la control. de acord.
    DAR! acest control nu este egal cu a trimite obligatoriu si lunar registrele la colegiu asa cum spui tu in text. acest control se refera la verificarile pe care le fac (ar trebui sa le faca) comisiile de etica si deontologie privitoare la respectarea metodologiei de lucru, a numarului maxim de evaluari, a cerintelor de spatiu, etc.
    PS: am insistat cu acest ultim mesaj nu pentru ca vreau sa te conving de ceva, ci pentru ca cei care citesc sa poata vedea si o alta parere.

  24. #28

    ok.
    acum am vazut.
    ce sa-i faci , obicei romanesc…nu citesti ce scrie cu asterix.
    in acest caz ignora te rog ultimul meu mesaj.

  25. #29

    Oricine merge la o consultatie medicala este trecut in registrul de consultatii. Medicii raporteaza lunar catre Casa de Asigurari de Sanatate date ale pacientului: nume, diagnostic, mai nou si tratamentul (vezi retetele electronice). Si nu a protestat pana acum absolut nimeni. De ce se fac atatea valuri cu registrele psihologilor?

  26. #30

    De ce ar fi deranjant sa se stie ca ai fost la psiholog? Pai intr-o tara in care a merge la psiholog=nebun, e de ajuns sa scoti capul pe undeva, sa nu-i placa unui de moaca ta si sa “sopteasca o pasarica” prin public ca te duci la psiholog. Te-a facut sa taci? Te-a facut.

  27. #31

    @armand: iti scapa esenta problemei, e o diferenta uriasa: medicul raporteaza la Casa de Asigurari pentru ca ei platesc consultatia. Cine plateste e normal sa fie informat pe ce anume i se duc banii, care e diagnosticul si care e tratamentul.

    Oamenii care vin la psiholog/psihoterapeut platesc din buzunarul lor integral consultatia. Nimeni nu deconteaza nimic. Iar daca tot platesc poate ca vor si un pic de discretie/intimitate, nu sa le ajunga datele prin tot felul de liste de direct marketing sau poate chiar mai rau.

    • #32

      Discretie si intimitate pentru avize de psihologia muncii, auto si port-arma?

  28. #33

    @armand: nu, prietene, vorbim in special despre consiliere si psihoterapie.

    Adica atunci cand ai o disfunctie erectila, colon iritabil, esti balbait, faci la 40 de ani pipi in pat noaptea, te simti nesigur in prezenta barbatilor aratosi sau ai inca vise erotice cu mama ta. Sau pur si simplu daca vrei sa te lasi de inspirat aurolac si ai nevoie de putin ajutor. Si nu vrei ca toate nelinistile tale sa se finalizeze cu un “proces verbal” scris intr-un registru.

    Pentru avize auto nu cred ca se jeneaza nimeni, nu despre acelea vorbim. Desi pentru spammeri si adresele celor cu avize auto sunt aur curat.

  29. #34

    Tu, lucrand psihoterapie, ai scris astfel de ”procese-verbale”? Ti-au cerut clientii/pacientii asa ceva? Banuiesc ca nu. Iar daca iti vor cere, vor avea nevoie de acel document pentru a-l folosi in diverse situatii – dosare medicale, probe in instanta etc. Si atunci, pentru ce atata agitatie? Mie imi seamana cu drobul de sare de pe grida.

  30. #35

    @armand: atunci eu zic sa asteptam sa ne cada in cap, ce ar mai fi de adaugat?

    E publicat in Monitorul Oficial, las-o ba, ca merge si-asa. Ii mai pui o sarma si merge. Nu e animalul nostru national Miorita?

  31. #36

    Mai bine plang in perna, decat sa ma duc la talharii astia de psihologi comunisto-securisti. Se vede treaba ca trebuie sa mai curga multa apa pe Dunare pana sa devenim normali.

  32. Nu mi se pare corect ca o posibila vizita la psiholog sa fie trecuta in acea fisa electronica si trimisa mai departe. Cred ca se incalca dreptul la intimitate.

  33. #38

    Este noaptea minti, dezmatul nebuniei!…
    Sper ca psihologii sa constientizeze toate implicatiile negative ale unor astfel de masuri

  34. Daca nu se da si o hotarare/decizie prin care preotii sa fie obligati sa raporteze electronic cine s-a spovedit (cat timp, de cate ori, etc) nu se pune… Ca doar si preotul e tot un psiholog, nu?

  35. Din fericire a cazut faza cu timbrele profesionale, iar zvonul ca fiecare psiholog trebuie sa dea rapoarte cu datele clientilor, ramane deocamdata la nivel de zvon.
    Urmatoarea reduta: decontarea (macar partiala) a serviciilor psihologice de catre Casa de Asigurari. 😀