Scris De Dragos Nicolaescu

Am tot auzit vorbindu-se frumos despre statiunea “Nisipurile de Aur” din Bulgaria si cum nu aveam chef sa ma inghesui pe nisipul romanesc mi-am zis sa dau turismului bulgaresc o sansa. Primele trei zile au fost frumoase, cu soare si mancare buna, si tocmai cand eram uimit ca au o statiune mai civilizata decat ale noastre si ma pregateam sa o recomand cu caldura atunci a survenit dezastrul.

Ieri dupa masa de pranz am mers sa schimb bani la un “exchange office” unde era afisat un curs mai bun decat in hotel (1,95 leva = 1 euro). M-am dus la ghiseu si o blonda spalacita cu voce ascutita mi-a turuit ceva, mi-a luat hartia de 100 euro, mi-a dat sa semnez o chitanta si mi-a impins prin fanta ingusta un teanc de leva. Ma apuc sa numar banii si vad ca sunt doar 156 leva si nu 195 cat ar fi trebuit. O intreb ce se intampla, blonda incepe sa se agite si imi arata un panou ascuns dupa usa cu un alt curs de vanzare, imi explica pe un ton ascutit ca pe chitanta pretul de vanzare pe chitanta e scris clar ca fiind 1,56, ca pe afisul mare scrie jos de tot ca pretul afisat e cel maxim si ca o data semnata chitanta nu imi mai pot cere banii inapoi. Evident ca m-am enervat. Incep sa ma cert cu ea, ii tot spun ca asta este o hotie, ca afisele sunt facute intentionat sa induca turistii in eroare, ca oriunde in UE pot sa imi retrag tranzactia chiar daca am semnat o chitanta, in fine, tot ce imi trece prin minte. Ea imi repeta intr-o engleza stricata aceeasi poezie invatata pe dinafara: “Mister, mister, you signed! Why you signed? No money back!”. Vad ca nu ma inteleg cu ea de vorba buna asa ca trec la amenintari. “Give me back my money or I will call the police” ii spun furios. Ea imi zambeste ironic si ma invita calma sa ii chem. Atunci ar fi trebui sa imi dau seama ca este ceva in neregula dar eram deja mult prea aprins.

Am mers alaturi la un restaurant, i-am intrebat ce numar are politia, “adin, adin, nula” imi raspunde plictisit un ospatar si cu bruma de rusa de la scoala imi dau seama ca este acelasi numar ca la noi. La 14:47 sun la 112, si ii explic celui care mi-a raspuns toata tarasenia. Politistul ma asculta plictisit, ma intreaba unde sunt, ii dau ca reper McDonalds-ul din arpopiere si imi zice sa astept echipajul de politie. In timp ce astept echipajul ca sa nu pierd timpul fac poze (fata imi zambeste nosalant de parca ar fi poze pentru cine stie ce revista de moda) si ma invart de colo in colo prin soare.

La un moment dat un cuplu de rusi intra in ghereta sa schimbe bani si ma duc repede la ei sa ii avertizez “Take care! They will try to cheat you!”. Rusii evident ca nu stiu o boaba de engleza si se uita inerti la mine, asa ca trec la limbajul universal al semnelor. Pana la urma se prind, renegociaza cu fata un curs mai bun si isi schimba multumiti rublele pe leve. In rusa “spasiva” inseamna multumesc, dar nu am auzit nimic similar in timp ce plecau leganandu-si burtile. In fine nu degeaba oltenii sunt renumiti pentru incapatanarea lor asa ca ma plantez in fata oficiului si continui sa avertizez inca un cuplu de nemti si unul de romani despre escrocheria la care sunt expusi. Afara e cald, stau in plin soare si mi-e sete, dar cum singurii bani locali pe care ii am sunt cei pe care i-am schimbat acum nu ma indur sa cheltui nimic din ei ca poate reusesc sa ii dau inapoi sa imi recuperez cei 100 de euro.

La 15:18 sun din nou la 112 si mi se spune sa am rabdare ca politia o sa vina si pana una alta “pay attention, Mister!” ca sa nu mai ma pacaleasca hotii. Un sfat bun, desi tardiv, mai ales cand vine de la o politie atat de eficienta, imi spun cu necaz. Observ in ghiseu un numar de telefon pentru reclamatii, sun si acolo dar evident ca nu raspunde nimeni. Probabil e un numar decorativ. Bine ca nu e un numar din ala cu tarif exagerat ca asta chiar ca ar fi fost culmea escrocheriei. Blonda ma priveste dispretuitor cum ma invart ca un prost prin soare si fiindca ii afectez hotia cheama la telefon pe cineva. Ma asteptam sa vina unul imens cat un dulap de muschi, dar ala probabil era la masa, asa ca dupa cateva minute vine apare un tanar subtirel care ma intreaba plictisit ce naiba fac acolo, de ce nu ii las sa isi faca treaba. Are loc aceeasi discutie de mai devreme, cu acelasi rezultat futil si aceeasi invitatie de a chema politia daca nu imi convine.

La 15:35 sun din nou si politistul de la celalalt cap al liniei ma linisteste din nou ca masina de politie e pe drum. Ma plimb agitat de colo colo si de sete si cald ma apuca paranoia. Mi se pare ca toti vanzatorii bulgarii din zona stiu despre ce este vorba, ca sunt toti mana in mana. Mai ales cand vad pe unul ca ia niste euro de la fata si ii ascunde in buzunarul de la spate. Turistii trec nestiutori si buni de jumulit prin fata noastra dar nu mai intra nimeni in ghiseu. Acum dupa ce am vorbit cu tanarul, incep sa ma gandesc la mafia bulgareasca si ma trec fiori reci. Ma uit la ceas, a trecut mai mult de o ora de cand astept politia. Hm, oare in toata statiunea aste este un singur echipaj de politie? Si daca as fi patit ceva cu adevarat rau, m-ar fi furat sau batut cineva, ce naiba as fi facut? As fi stat tot asa ca prostul in soare asteptand o masina de politie imaginara? Acum nu mai sunt furios pe nenorocitii care incearca sa jecmaneasca turistii naivi ci pe politia bulgareasca. Clar, nu mai vin in Bulgaria in vacanta in viata mea!

La 16:00, tocmai cand sunam a patra oara la 112 sa le zic ca ma dau batut, ajunge in sfarsit o masina de politie cu doi politisti bulgari care nu vorbeau engleza, dar avand cu ei un politist roman care vorbea bulgareste. Le explic toata povestea si imi repeta si ei ca nu pot sa faca nimic, ca am semnat chitanta deci sunt bun de plata. Probabil s-au plicitsit de cate ori au jucat scena asta. Incerc sa ii iau pe ocolite si le explic ca pentru o hotie nenorocita ca cea din oficiul asta de schimb valutar pierd sute de turisti pentru fiecare turist inselat si ei dau din umeri. “N-avem ce sa facem, nu e de competenta noastra” imi arunca peste umar politistul bulgar nepasator. Politistul roman ma vede nervos si incearca sa ma linisteasca spunandu-mi ca si la noi pe litoral functioneaza aceeasi escrocherie. De parca asta m-ar face sa ma simt mai bine. Vad in privirea lor inerta ca s-ar bucura daca m-as da naibii batut si as pleca la mine la hotel acceptandu-mi rolul de victima neputincioasa ceea ce ma infurie si mai tare. Nu ma las descurajat, insist si le tot explic ca e o hotie si ca ar trebui sa faca ceva in legatura cu asta. Politistul roman imi sopteste ca numai pe plaja asta mai sunt vreo 20 de astfel de oficii de schimb care practica aceeasi hotie. Eu ii tot dau inainte ca vreau banii inapoi si ei se prefac ocupati, poate, poate ma razgandesc. Ii intreb de ce a durat asa de mult pana au ajuns la mine si imi explica ca nu m-au gasit fiindca sunt vreo 5 McDonalds-uri pe plaja si toate au langa ele un astfel de oficiu valutar. “Hm, si nu puteati sa ma sunati sa ma intrebati unde sunt exact?” imi zic in minte, dar nu ma mai deranjez sa ma cert cu ei si pentru asta.

Intr-un tarziu, cand vad ei ca nu e chip sa scape de mine si ca se strange lumea in jurul nostru ca la circ, unul din politisti sopocaieste ceva cu fata si imi zice ca a convins-o in mod exceptional sa imi refaca schimbul la un curs mai bun de 1,80 leva ptr 1 euro. Accept, dau inapoi bani primiti si chitanta iar fata de la ghiseu imi da o noua chitanta si 180 de leva in timp ce incearca sa ma convinga in continuare ca ea e cinstita si eu sunt un prost care fac scandal. Fac greseala sa imi apar inca o data punctul de vedere la care imi arunca cu dispret un “Shut up!” si imi impinge banii cu dezgust prin fanta ghiseului. Ii iau umilit si exasperat, multumesc formal politistilor si plec obosit.

Am recuperat banii, dar a trebuit sa stau o ora in soare, sa ma cert in engleza si sa fiu umilit de o hoata cu mult tupeu. Dar ma gandesc ca am scapat bine. Puteau foarte bine sa inchida ghiseul si sa plece sau sa ma bata pur si simplu sa ma invat minte. Norocul meu ca mafia bulgareasca e la fel de ineficienta ca si politia lor. Sau poate ca politia le face treaba suficient de bine incat nici nu mai au nevoie de mafioti. Cine stie?

PS. Am atasat pozele cu tot ce am reusit sa documentez, inclusiv telefoanele date la 112, ca sa previn comentariile de genul “povesti, nene” sau “asa iti trebuie fraiere, mie nu mi s-ar fi intamplat asa ceva”.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

244 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Acum, as zice ca trebuia sa citeasca hartiuta aia. Da cum nici eu n as fi facut o, ma abtin. Una peste alta, nu i un factor decisiv sa nu mai vizitezi buulgaria

    • Si eu era sa patesc aceasi chestie, insa am prostul obicei sa intreb cat e cursul, daca exista comisioane si sa ma uit dupa alte cursuri pe pereti (in special cand sunt in alta tara), iar cand primesc chitanta sa ma uit pe ea … dar asa sunt eu !! Aia care merg pe incredere stau in soare si se cearta cu politia pentru prostia personala …

    • Acum 3 ani am pățit același lucru, în Sunny Beach. Deși aveam confirmări prin email că plata se poate efectua atât în eur cât și în leva, am preferat euro, exact suma afișată pe booking.com. Cu cardul nu se putea. La recepție am aflat că primesc doar leva. Ok am spus, eu am rămas cu copilul acolo iar soția a traversat la casa de schimb recomandată de recepționistă. După câteva minute o văd întorcându-se plângând iar povestea nu trebuie s-o mai repet căci e f bine detaliată mai sus. Pagubă fix 100€. Mai mult, cei de la hotel se făceau că plouă, uitând de bon fiscal/factură. Cerând ferm așa ceva, au venit c-o hârtie redactată în Word de un începător. Cu puțin scandal, și-au amintit ce trebuiau să facă încă de la început. Măcar atât.

      Hoți sunt peste tot iar asta nu m-a împiedicat să mai merg în Bulgaria. Asta până cresc copiii, apoi ne putem gândi și la destinații mai bine cotate, dar totodată mai îndepărtate.

  2. #5

    1. Când nu caști ochii, ești ars.
    2. Când vrei mai bine în detrimentul unui mai sigur, ești ars. Întotdeauna am schimbat la hotel. Dacă ai creierul la tine nu faci altfel, mai ales când ești pe teritoriul unora cărora nu le vorbești nici măcar limba, și nici ei prea bine vreuna de circulație internațională.
    3. Îi urez baftă maximă printre băștinașii de la marea românească. Sunt sigur că-n materie de civilizație și hoție le sunt superiori bulgarilor. Pot să scriu ceva mai mult despre asta, dacă este interesat, că poate a uitat unde trăiește.

    Mneah. Cam asta.

  3. #7

    1. Ai scapat ieftin. In locul patrulei puteai sa faci cunostinta cu gorilele care “linistesc” clientii turbulenti.

    2. Se intampla si la noi pe litoral. Ieri au incercat sa ma traduca unii in Eforie N la o casa de schimb valutar si altii pe plaja la bagaje (metoda papucul). In al doilea caz, desi ma furnica un cant de palma am preferat sa nu-i fac cunostinta cu mos ene respectivului si bine am facut. Cand i-am spus zambind sa zboare rapid a facut un check rapid (vizual) cu inca vreo 4-5 confrati zburatori. Politia ii tolereaza din cate inteleg.

    3. @Cetin: mai stau cateva zile pe litoralul RO. Pana acum totul e peste asteptari.

    • #8

      “metoda papucul”? cum e aia?

    • #9

      Simplu. Vin la tine niște… Indivizi, și zic dacă poți să te uiți la papucii lor cât intră în apă, să nu îi fure careva. Apoi, când intri tu în apă, se fac că îți păzesc lucrurile dar de fapt le sterpelesc

  4. Mda… chiar nu știu ce să zic.
    Nimic nu cred că te-ar face să te simți mai bine, la fel cum nu te-a făcut să te simți mai bine faptul că ți-a zis polițistul că se întâmplă și la noi. Chiar se întâmplă foarte des, inclusiv in București.

    În prima poză scrie ceva de 1.56, dar nu văd tot contextul.

    Oricum, pe viitor citeste ORICE document înainte să-l semnezi. Nu, nu încerc să îți vorbesc de sus. Doar zic că este o idee bună.

  5. Imi scapa ceva, unde anume era inselatoria, in afara de faptul ca pe panourile din strada pretul afisat era cel de vanzare? ….pentru ca pe panoul acela ascuns, preturile par corecte, cumparare/vanzare, unde pretul de vanzare coincide cu cel de pe panoul de afara. Cred ca mai degraba a facut o confuzie si a crezut ca e inselat si s-a panicat.
    E cumva aceeasi situatie cu multe din statiile peco, unde la strada iti afiseaza niste preturi iar la pompa ai altele.

    • #12

      Nu iti scapa decat ca omul e oltean si na, are nevoie de motive de certa si de alte motive ca sa nu mai mearga niciodata in bulgaria. Acuma nici nu poti compara civilizatia din oltenia cu nimic altceva de pe pamant, deci e normala nemultumirea lui. Totusi un oltean care stie sa citeasca (macar cifrele) tot e un pas inainte.

    • #13

      @Mircea : nu-i tin partea, ca eu sunt moldovean, da tu cred ca esti ardelean ceva, ca prea esti fruncea

    • #14

      Mircica, nu vrei tu sa sugi lupa la olteni?

    • #15

      @ mircea
      ai un cal cu mustata de la mine pentru observatiile asupra oltenilor !

    • #16

      @Mircea: ce bulgar esti!

  6. #17

    tepe de genul asta se dau in orice oraș turistic.

  7. #18

    Puteai sa schimbi la hotel cu 193 dar ai crezut ca o sa castigi 2 leve.
    Iti meriti soarta cascatule

  8. #19

    Ce oltean cretin. Unu la mana, din câte stiu emai avantajos sa scoti bani de la bancomat, deși s-ar putea sa ma însel. A doua la mana, text mult prea mult in care se agita aiurea si labarteaza prea mult lucruri care pot fi exprimate concis.

    • #20

      Depinde cat scoti de la bancomat si la ce banca ai card. Mie pentru extrageri de la bancomat din afara imi iau 5 euro+ceva procentaj destul de mic, deci as fi dat 105.x ca sa scot 100 de euro. Dar de obicei platesc direct cu cardul.

  9. #21

    Daca ai mai stat inca 15 minute dupa venirea echipajului de politie inseamna ca ai pierdut fix o ora jumate cu tot episodul si ai recuperat 12 euro. Asta inseamna 8€ ora de munca de stat in soare ca fazanul. In vacanta. Ti se pare ca a meritat?

    • #22

      E vorba de ideea in sine, nu de faptul ca a pierdut cativa euro

    • #23

      Pentru mine “ideea in sine” nu exista cand in joc e vacanta mea pe timpul meu liber si probabil si bunastarea altora care sunt cu mine (familie, prieteni).

      Acum 4 ani in Vama mi-a venit un pui cu cartofi prajiti de putea din bucatarie. Am chemat-o pechelnerita si a zambit amabil stiind deja cat de expirata e carnea aia. “Sa va aduc altceva?” “Nu mersi”, am plecat si am luat un covrig din alta parte, am platit cartofii si aia e. Vacanta e vacanta si putine lucruri (grave) m-ar face sa pierd atata timp. Dar fiecare cu ale lui.

    • #24

      Nu asa se pune problema Gigele….ci cam cati bani mai putea sa faca agentia aia timp de cat a stat omul acolo. Oricum i-a stricat din afacere avertizand pe altii de inselatorie. Daca toti ar face la fel probabil ca s-ar scapa de mafie. Tu nu faci decat sa zici: ei m-a inselat… si ce? sunt in vacanta si sunt zen….pe zen-ul asta al tau si al altora unii se imbogatesc. Fa si tu o socoteala cam cati bani le intra alora in buzunar timp de 1 ora daca intra numai 4-5 oameni cu aprox. 200 euro. Aia cu no commission e bulshit.
      Ar fi bine sa bagati pe forum Destinatie Bulgaria(par egzample) si casele de schimb care este biine sa le folosesti sau nu, serviciile care v-au placut si alea care nu v-au placut….etc

    • #25

      Daca chiar era vorba de idee in sine nu pleca de acolo pana nu lua 195 si nu 180. Asa a fost un fel de negociere: auzi ba, fura-ma dar mai putin asa …

    • #26

      Asa e, Michelle, i-a invatat el minte. Incepand cu a doua zi nu doar ca au devenit business legitim, dar blonda si slabanogul au pus si bazele unei organizatii caritabile.

      Eu educatia o fac pe timpul altora nu pe al meu, mai ales in vacanta.

  10. #27

    lucru invatat tot in romania – de altfel – intreb inainte sa schimb: “comision”? pare sa fie un cuvant recunoscut in toate limbile … 😉

  11. #28

    A meritat sa stai in caldura pentru 30 leva (60 ron) ?

  12. #31

    @BogDan: Tu esti exact ca politistii, gen “Si in Romania se fura”. Tocmai aia e chestia, ca NU trebuie sa se fure, omul a stat pana i s-a facut dreptate, chiar daca suma nu este mare, a stat din principiu. Chestii de genul nu ar tebui sa se intample, si daca toti ar proceda ca el, cu siguranta ca s-ar mai imputina tonetele alea de schimbat bani de pe la ei.

    • #32

      Nu i s-a facut dreptate. Decat partial.

    • #33

      S-a facut dreptate ceva de genu, tot te fut dar cu prezervativ macar…

    • #34

      Eu cred că nu ai priceput foarte multe din ce am spus. Dar o lăsăm așa. Și pe data viitoare.

  13. #35

    Stai ca acuma vad, deci omul vede un panou de exchange rate cu un singur set de valori nu doua (buy/sell) cum e normal, si ce se gandeste, clar trebuie sa fie valoarea cae ma avantejeaza pe mine. olteneste.

  14. #37

    La orice casa de schimb in momentul in care mi se da sa semnez o chitanta, devin suspicios deoarece este un semn clar de teapa si evident ca o citesc si pe verso, nemaivorbind ca daca e in alta limba, cer sa mi se arate expres care e suma de primit.

    • #38

      La orice casa de schimb valutar (sau ghiseu de banca) ti se da sa semnezi o chitanta inainte sa iti dea banii. Adica normal ca o citesti, dar cum e asta semn de teapa?

    • #39

      “La orice casa de schimb valutar…… ti se da sa semnezi o chitanta inainte sa iti dea banii”

      :)))

    • #40

      @caricatura>> ia la rand casele de schimb de pe mosilor, sau de la Dristor, etc. eu numai acolo schimb si niciodata nu mi s-a dat chitanta

    • #41

      am ramas surprins de cursul bun de la shaormerie de la dristor

    • #42

      Alioja, poate ca nu ti s-a dat, nu stiu daca toate casele de exchange isi declara corect sumele incasate. Mie mi s-a dat si pentru 20 de euro, dar de obicei am schimbat pe Magheru sau la banca. Dar totusi, cum este un act in care scrie cat ai de primit in urma unei tranzactii un semn de teapa?

    • #43

      Jerome, chitanta aia se numeste Formular de acceptare a tranzactiei si scopul ei e sa reduca tepele, practic pe aia iti scrie suma pe care o vei primi si semnand confirmi ca esti de acord cu tranzactia. Casele mai serioase si bancile toate nu fac tranzactii fara asa ceva… Am impresia ca legal e obligatorie, nu semn de teapa cu siguranta.

    • #44

      @Andrei
      Aici nu e vorba de o banca ci de un ghiseu nenorocit la un colt de strada dar oricum, atata timp cat nu a citit ce scria pe chitanta, discutia este incheiata.
      Din punct de vedere legal, chitanta reprezinta cursul de schimba acceptat de ambele parti si nu un panou pus afara.

    • #45

      “La orice casa de schimb valutar…… ti se da sa semnezi o chitanta inainte sa iti dea banii”

      :)))

      unde-i partea funny ca nu inteleg.

    • #46

      Corect, dar si casele de schimb sunt sub reglementari speciale si trebuie sa dea chitanta aia… In alta ordine, aici si panoul e destul de clar. Sunt o gramada pt care cursul de afara e pt cecuri de calatorie, monede, etc.

    • #47

      Eu nu pricep de ce (sau cum de) unora li se pare normal faptul că nu se dă chitanţă. Dacă nu vi se dă, nu cereţi? La magazin nu cereţi bon, dacă vânzătoarea uită (sau “uită”) să vi-l dea?

  15. #48

    Normal ca a meritat. Azi face unul, mai tarziu inca unul. Maine la fel. Cand zilnic iti fac asta 3-4 persoane nu e deloc placut pentru casa de schimb. Mai ales daca iti intra altceva in afara de rusi in pravalie.

    • #49

      Idealism de weekend. Nu inteleg unde e ilegalitatea, in momentul in care a existat o chitanta semnata.

    • #50

      Terminati cu prostiile astea.Totul trebuie sa fie la vedere si deschis, fara chestii ascunse, dupa usa, etc. Ce kkt de comert e asta? Prin incercarea vigilentei clientului? Ce porcarie inseamna asta? este incercare de INSELACIUNE prin OMITEREA punerii la vedere a informatiilor REALE. Mai mult acolo nu scrie “pana la” daca tot e curs negociabil. Este o pacaleala MIZERABILA la limita legii. Daca totul era cf legii politistii il trimiteau acasa pe Dragos.

    • #51

      caricatura: asa e ca nu ai auzit de anularea contractelor pentru eroare, dol, violenta? Daca nu vezi tu unde e problema, “pentru ca a semnat”, asta nu inseamna ca problema nu exista. Ne mai abtinem si noi de la comentarii specialiste?

  16. #52

    Sunt de acord cu Jerome. Casa de schimba implica maxim un bon fiscal. Nu e nimic de semnat, ai schimbat un cacat de 100EUR, nu-ti iei credit si nici nu-ti vinzi casa la notar…

  17. #53

    Urmează să aflăm că a vândut euro pe Otopeni cu 3.8 lei.

  18. #54

    Pentru cei care nu vor sa aiba de-a face cu casele de schimb din Bulgaria (unde ori este un curs dezavantajos, ori exista un comision tip “camatari”), exista bancomate. Cursul la care primiti banii este apropiat de cel oficial (BNR). Si inca un sfat: folositi un card de lei, altfel cu un card de euro veti avea doua schimburi valutare (EUR – RON / RON – LEVA).

    La platile facute cu cardul (insist, preferabil card in lei) cursul este cel BNR.

    • #55

      Pentru exemplificare, scos de la bancomat la cursul de 2,289 in timp de cursul oficial era de 2,267. Facut plata la restaurant la cursul de 2.316, cursul oficial era 2,316.

  19. #56

    Intre 6-20 iulie am fost in ALBENA la celebrul 5 star FLAMINGO GRAND cu familia si inca o familie prietena. In perioada 11-13 iunie, aproape tot hotelul s-a imbolnavit si a vomitat de la mancare, inclusiv managerul neamt ala batran de supraveghea totul(il stiu ca mai fusesem cu doi ani in urma). Eu am vomitat de la noi din familie, de la prieteni sotia si o fetita de 3 ani, de la alta familie de romania sotul, sotia si o fetita(ei saracii povesteau ca au vomitat de 8-10 ori si fiecare se tinea de o chiuveta sau un wc si daca incepea si ala mic nu mai aveau unde sa vomite). Dimineata era coada la paine prajita si asa am aflat ca toatea lumea avea unu-doua cazuri. Ceai de menta nu se mai gasea.Cei de la hotel au zis da, stim, ne suna lumea, dar s-au luat probe din mancare si se fac analize. La centru medical unde am fost au zis ca sa vina luma ca asnoaptea au avut doar 5 cazuri din hotel, dintre care vreo 2 cu branule-copii. Luni ne-au zis de la hotel ca e ok cu mancarea, nu e vina lor, e un summer virus dar totusi au facut o dezinfectie generala restaurante sa fie siguri. Apoi totul a fost ok.
    In zilele urmatoarea am vazut cum managerul neamt tot statea la discutii cu cate o famile care mai negocia despagibiri, dar nu a dat nimic.
    Anul urmatot nu mai pup BULGARIA!
    Arhi poti sa-l faci articol daca ai chef.

    • #57

      e 11-13 iulie, am scris gresit iunie.

    • #58

      Ati avut vomitoriul inclus!!!!!

    • #59

      Ai pus pe TripAdvisor toata treaba asta?

    • #60

      Patit si noi, de Sf. Marie la Albena la Mura. Nevasta a avut enterocolita. Eu nu, ca am burta antrenata. Da nu pot sa zic ca nu am fost prevenit… Au zis la TV, numa ca nu am vrut sa cred…

    • #61

      Am pus si pe tripadvisor

  20. #62

    No offence, dar din ce vad pe chitanta, scrie ceva 156 din care ar trebui sa-ti dai seama ca ala e totalul pe care ar trebui sa-l primesti. Si-atunci de ce a semnat?

  21. #65

    Prietene, daca pana la varsta asta nu te-ai prins ca est europenii sunt programati genetic ca sa te insele si sa te fure, ai meritat-o pe deplin. Noi romanii avem cateva vorbe destul de intelepte, cum ar fi “la pomul laudat sa nu te duci cu sacul” si “e prea frumos ca sa fie adevarat”.

  22. #66

    Nu mai bine mergeai in Grecia unde nu aveai problema cursului de schimb?
    Si inca ceva. Bancomate nu exista in Bulgaria? Ba eu cred ca da, pentru ca tot timpul cind traversez “minunata” tara ma opresc special la o benzinarie undeva la inceputul autostrazii spre Sofia si scot niste leva. Asta daca nu plec cu ceva leva la mine, schimbati din Romania (in Constanta si Bucuresti sunt citeva birouri de schimb unde se schimba leva). Bun, e drept ca eu, repet, numai traversez Bulgaria, asa ca n-am nevoie de foarte multi bani. Citeva zeci pentru benzina (nu toate benzinariile accepta plata cu cardul), si pentru micile “accidente” prilejuite de intilnirea cu “priateli” de la politia bulgara.
    Nu stiu, mie unul nu-mi place Bulgaria nici cu lamaie.

  23. #67

    nu mai suport “civilizatii” astia care cred ca totul li se cuvine si ca traiesc intr`un fel de societate idilica. Esti intr`o tara straina, te duci sa schimbi la o ghereta ca sa economisesti 4 lei, nu te uiti cum trebuie la curs, semnezi ca primatul chitanta pe care scrie mare si lat suma pe care o ai de primit, dupa care dai 5 telefoane la politie si stai 2 ore in fata amanetului sa alungi clientii. Iar dupa 2 ore castigi, triumfator, 10 euro – ca li s`a facut alora mila de tine, nu`ti face iluzii ca din alt motiv. Ok, aia niste jepcari, nu`i normal, insa si la noi se intampla asta. Titlul ar trebui sa fie “cand s`a intalnit hotul cu prostul”.

    • #68

      link profitshare pe comentariu? sunt total pro ideii de a`ti monetiza blogul cum vrei, insa nu pe comentariul meu.

    • #69

      exista un plugin care face asta automat. daca doresti, iti pot sterge comentariul foarte relaxat.

    • #70

      Intrebare: din momentul in care ai postat comentariul “tau” pe blogul “lui”, ca raspuns la un post al “lui”, se mai chiama ca e comentariul “tau”? “Dacat” intreb si eu…

    • #71

      Telefon, masina, laptop la toata lumea!

    • #72

      Hmmm… tableta ?

    • #73

      Sandu, cred ca masini mai degraba. Sau asigurari ceva.

      Am vazut pluginul si la Vali. Misto.

    • #74

      mie mi se pare o metoda foarte ok si absolut deloc intruziva. oricum se adreseaza mai mult arhivei, nu articolelor la zi.

    • #75

      Eu mai citesc si cate un blog din afara. In viata mea nu am vazut oameni mai preocupati de faptul ca proprietarul face bani cum crede de cuvinta din munca lui precum in onlineul romanesc. Mi imposibil sa inteleg care e treba, cat de prosta educatie poti primi incat sa nu poti intelege ca oamenii care muncesc trebuiesc sustinuti nu doborati. Ceausescu asta traieste in poporul roman la nesfarsit ? Nu ma egoistule cu cap de creta, cand el castiga 1 leu in plus tu nu saracesti 1 leu dobitocule, va pune leul ala in circulatie in economie iar tu o sa simti asta ca pe un castig in jurul tau.

  24. 2 chestii de urmat in tari straine:
    – scos bani de la bancomat
    – daca e musai sa schimbi bani, ii schimbi la banca.

    Cine crede ca e mai misto altfel, bafta la certat cu angajati plictisiti si in a da explicatii politiei.

    • #77

      Am schimbat in Brno deseori. Fara niciun fel de probleme ca as fi pacalit.

    • #78

      Noi vorbim de tarile din Europa de Est si tu vii si spui ca ai schimbat la Brno fara probleme… Hai ma… Stiu povestile legate de tiganii din Brno si ispravile lor, dar parca a trecut ceva timp de atunci, nu?

    • @Andrei
      n-am zis ca toti astia de schimba valuta sunt tepari. Sunt convins ca si in Bulgaria sunt case de schimb absolut decente. Ce am vrut eu sa subliniez e faptul ca atunci cand esti intr-o tara straina, daca vrei sa fii sigur ca nu iei o teapa memorabila, numai buna de povestit nepotilor drept pilda de viata, scoti bani de la bancomat sau schimbi la banca.

    • #80

      Nu “in tari straine”. in UE!
      In Turcia comisionul pentru ridicare de numerar la bancomat depasteste in multe cazuri 5% la banci cunoscute si 8% la altele. Atata ca te informeaza inainte…

    • #81

      Si eu scot bani de la bancomat in tari straine. Dar sa vezi patanie… Eram in Sunny Beach, la Cazino nustiucum… Am bagat cardu’ in bancomat, am scris ca vreau 100Leva, si cand sa vina banii, nu mai veneau…
      Cand colo, ce sa vezi, in spatele bancomatului, era un nene care facea service bancomatului. Exact cand am bagat eu cardul…
      In final, mi-a dat 100 de Leva din mana… Am facut nitica atmosfera si am verificat tranzactia online… in final a fost ok. Insa daca si de aia de la service-ul bancomatului trebuie sa te feresti, e cam aiurea.

    • #82

      @Bit

      Daca ti-as spune ca minti cu nerusinare…

      Citeste si retine: NU EXISTA ATM CARE SA FUNCTIONEZE IN “SERVICE MODE”. Accesarea compartimentului safe al ATM-ului si a oricaror componente de natura sa se interpuna in relatia cu utilizatorul final sunt strict monitorizate. Senzorii instalati pe usa principala, seif, casetele de bani, etc… decupleaza automat functionarea ATM-ului, inregistrand in acelasi timp ora exacta si zona asupra careia s-a intervenit.

    • #83

      @BIT: Era ta-su, ma!

    • #84

      Nu te inflama, stiu. Tocmai aici e mirarea mea… Intamplator eram acolo cu o tipa care in Romania lucraza a lucrat la service ATM-uri… Simea s-a crucit la fel ca tine, insa nu m-a facut mincinos pentru ca a vazut cu ochii ei.

    • #85

      Daca ai card in lei si scoti bani de la bancomat in Bulgaria, Cehia, Croatia, etc. se face o conversie dubla valutara, din moneda respectiva, leva, coroana, kuna in euro sau dolar in functie de card (dolar pt Visa, euro pt Mastercard), dupa care se face conversia din euro sau dolar in lei la cursul bancii. La asta se adauga comisionul de conversie valutara 2% + comisionul de extragere de la bancomat, de exemplu 1%. Cum cursul de schimb al bancii este de obicei mai prost ca cel de la casele de schimb, faceti voi calculele cum iesiti mai ieftin.

      Comisioanele date ca exemplu sunt de la ING, dar din ce m-am interesat, banca fara comision de conversie valutara nu exista in Romania.

    • #86

      Am uitat sa scriu: conversia din leva in euro sau dolar se face la cursul Mastercard, respectiv Visa pe care il gasiti pe net.

  25. #87

    Mulțumesc Dragos Nicolaescu pentru informare.
    Mulțumesc Cetin pentru că ai publicat articolul la tine pe blog.

  26. #88

    Maxima oboseala, domnul “business consultant” mai bine invita fata la un cico, ca era destul de draguta. El ce credea, ca a dat 300 de euro pe un sejur si e ca-n Norvegia?

  27. E foarte bine de stiut, ca sa nu o patim si altii. Dar tot prefer hotii din Bulgaria celor din Romania.

  28. #90

    N-am timp sa citesc toate comentariile acum, banuiesc ca s-a mai spus. Afara pe galben e afisat cursul de vanzare, cu cat vand ei euro adica, iar pe panoul alb cu litere negre e cursul de cumparare, cu cat iti cumpara ei de la tine 1 euro adica.

    • #91

      Ma corectez, posibil cadeam si eu de fazan. Dupa cum a zis Lucian, afara pe panoul galben e procentul de 19.5%, reprezentand diferenta intre cursul de vanzare si cel de cumparare.

  29. #92

    Mai Arhi, mai oameni buni …. unde vedeti voi , pe care panou, in carre poza, vre-o rata de schimb de 1.95 leva pentru un euro?

    Panoul ala mare, colorat arata DIFERENTA IN PROCENTE DINTRE RATA DE CUMPARARE SI RATA DE VANZARE care, in cazul EURO este de 19.50%.

    Scrie clar pe panou si in bulgara si in engleza in partea de jos a panoului.

    Da, spatierea dintre cifre nu e cea mai fericita si poate induce in eroare sa zicem (in cazul panoului de pe strada). In cazul celui de pe geam/usa este suficient de clar.

    Ceilalti comentatori au evitat sa “acuze” ca nu ai citit chitanta inainte de a semna. Ok, 99% nu o citesc. Insa interpretarea complet gresita a panoului, cand ai si scris in engleza ce reprezinta nu mai e scuzabila.

    Acum sper sa nu ma certi 😀

    • #93

      lucian, panoul ala e o teapa. e o tehnica veche, care se bazeaza pe neatentia oamenilor. daca tu vezi un afisaj mare seara, deasura unui bar AICI SE DA MUIE!!!! intri repede, nu mai stai sa citesti ca scrie cu litere mici mici mici fraierilor care nu citesc tot afisul. e teapa, e inselaciune, e maradoneala care se bazeaza pe neatentia clientului.

    • 19.50…deja devii suspicios.
      nu apar doua numere: vanzare/cumparare = si mai suspicios.

      la noi foloseau ori comision ori 3 numere, cu doua vanzari. Una pentru cec, super curs, una pentru prosti 😀

      nu esti atent..belesti pula

    • #95

      De acord. Scrie clar despre ce e vorba. Am vazut si eu de multe ori asa. Te induce putin in eroare si intentia de inselatorie e clara, dar daca nu citesti sau nu intrebi care este cursul de schimb a cui e vina? Nu trebuia sa ii dea nimic in plus. Probabil au costat mai mult telefoanele la politie

    • #96

      Prima imagine, in dreapta, ce scrie acolo in dreptul EUR, “oameni buni”, nu 1.95? Eu asa stiu, pretul mai mic e cel la care cumpara de la clienti, iar pretul mai mare e cel la care vand clientilor.

      Iar pe cel galben da, acum vad, scrie jos ca e procent si nu cursul. Scrie? Scrie! Majoritatea ne-am fi dat seama? Nu cred.

  30. #97

    Cam de cancan, asa, dar am intrat pe profilul de Facebook al lui Dragos si la sectiunea Favorites-Music, prima trupa care apare e “Trei parale” :))))

  31. #98

    Mă, dar card nu aveți? 🙂 Mergeți cu banii la borsetă sau ce dracu’ 🙂

  32. #99

    Offtopic: E ceva in neregula cu feed-ul? N-au mai fost updates de ieri.

  33. #102

    Hai mai arhi! Tot articolul se invarte in jurul ideei ca “afara e vopsit gardul si inauntru leopardul”.

    Tu insuti ai spus: “am mers sa schimb bani la un “exchange office” unde era afisat un curs mai bun decat in hotel (1,95 leva = 1 euro).”

    Unde e cursul ala? Asa ai interpretat tu. Nu exista nicaieri numarul 1.95 ci 19.50 – una la mana.
    Doi la mana, unde scrie cu litere mici? Sunt dita-mai literele care spun ca e raportul in procente!

    In plus toata lumea se invarte in jurul acelui curs de 1.95 care nu exista nicaieri decat pe un panoul care are doua cursuri : vanzare si cumparare!

    OK, putem aprecia ca panoul din exterior poate fi foarte putin manipulator.

    Insa in momentul in care:

    1. nu citesti ce scrie pe panou cu litere de-o shioapa
    2. nu te intrebi de ce e doar o singura coloana in loc de doua(buy/sell) pe acel panou
    3. semnezi chitanta cu speranta ca lumea este una perfecta si nimeni nu vrea sa supere/insele pe nimeni

    consider eu ca e cazul sa iti asum o buna parte din responsabilitate.

    Nu ca ma dau cocos acum dar asa cum eu m-am intrebat ce e cu o singura coloana pe acel panou, am citit si mai jos sa vad de ce e doar o singura coloana si afland, am si calculat, asa cred ca ar trebui sa o faca oricine.

    Si daca vrei sa ma crezi eu nu am schimbat valuta de 7-8 ani probabil (exceptie paypal).

    Cat despre panoul cu “Aici se da muie!” deasupra barului, presupui gresit, nu intru! Ma intreb intai cine da muia, caci e posibil ca in bar sa se dea muie dar totusi eu sa fiu cel care o ia.

    • #103

      lucica, e ok, nu vrei sa intelegi sau te prefaci ca nu intelegi, e treaba ta.

    • #104

      @arhi, inteleg foarte bine, tu vrei sa subliniezi faptul ca acel panou de afara cu procentele e pus ca sa induca oamenii in eroare. Asta este singurul punct in care ai dreptate din punctul meu de vedere si pe care il inteleg si vreau sa il inteleg.

      In schimb tu nu vrei sa iti asumi o buna parte din vina pentru ca nu ai fost atent. In acelasi mod pot sa scriu si eu orice pe un panou si, culmea, nu am nevoie nici de stelute. Pot sa scriu mare si clar. Tot eu sunt vinovat. Remember ala care a vandut rahat(la propriu) pe ebay?

    • #105

      1. nu e vorba de mine
      2. aici vorbim de comert legal, care nu se presupune a fi de tipul eu incerc sa te ard si daca nu ma prinzi, hotul neprins negustor cinstit.
      3. tu poti sa scrii ce vrei pe un panou sau poti sa vinzi cacat pe ebay. o societate comerciala, prin constituirea sa si statutul sau juridic, adera automat la o anumita conduita, pe care ar trebui sa o respecte.
      4. eu nu spun ca tipul nu a gresit. ci doar subliniez ca panotajul acesta incearca sa insele clientii din start.

    • #106

      Ah! uite ca si eu o comit, eram ferm convins ca tu ai patit asta, nu m-am uitat la autor. De aici si afirmatiile legate direct de tine. Chiar eram surprins ca nu iti asumi partea ta de vina caci te stiu un tip realist.

      In acest caz suntem in totalitate de acord, si tipul a gresit si panoul e manipulator. Insa asta nu inseamna decat ca exista inca suficienti “clienti” care pot fi pacaliti. Si unii si-o merita. Vorba aia: “prost nu-i ala care cere, prost e ala care da”.

      COncluzia e ca, totusi, nu e motiv de a nu mai merge acolo :))

  34. #107

    Si daca patesti asta in orasul tau promiti sa te muti de acolo?

  35. #108

    asta-i “sunt cetatean european si am drepturi” varianta romaneasca. ei incearca sa dea o teapa, cine se prinde bine, cine nu se prinde semneaza ca primarul. si dupa aia face scandal.

  36. #109

    Am fost si eu in Bulgaria tot la Nisipuri si tot la schimbul de langa Mac. Sfat pentru viitor, cand mergi la un schimb valutar intr-un loc destinat pentru turisti nu schimbi bani dar ii arati hartia pe care o schimbi si intrebi direct cati bani primesti pe ea. Orice schimb valutar cu turisti are comisioane ascuse si se hranesc de pe fraieri ca tine 🙂 Mai iesi din tara mai vezi cum e poate prinzi la minte 😉

  37. #110

    Eu nu inteleg in primul rand de ce sa te complici cu casele de schimb. De ani de zile de cand merg in BG am scos mereu de la bancomat de pe cardul de RON + plata cu cardul acolo unde se poate si gata – am scapat de escroci. Iar euroii pe care ii aveam fizic in portofel i-am pastrat pentru tari mai spalate, acolo unde pot plati direct cu ei.

    • #111

      Adica te duci si platesti cu cardul asa, “unde se poate”? In Bulgaria? Eu n-as avea curajul asta. Poate doar sa am un card de rezerva si fara multi bani pe el.

  38. #112

    adin, adin, nula e 110… prost din start

    • #113

      Adica nula e zero si nu 2? Nu m-as fi gandit…

    • #114

      Nula e noul 2 iar 19.50 e noul 1,95. Sper ca macar euroii nu erau dolari.

  39. #115

    Observatii:
    1. Panoul din poza 1 putea reprezenta cursul de cumparare vs cursul de vanzare. Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca 1.950 e cumparare euro…

    2. Panoul de afara nu e curs de schimb – ok, nu vorbesti bulgara, dar engleza vorbesti cat de cat?

    3. Neatentia se plateste – si da, am platit si eu – Praga, panou cu 0% commission, am asumat ca e 0% comision si la cumparare, nu doar la vanzare EUR … si am gresit, la cumparare EUR era 10% comision.

    4. AI SEMNAT CHITANTA, pe care scria clar suma / cursul, pe intelesul nostru. Din momentul ala era extrem de dificil sa-ti obtii banii, si eu personal nu ti i-as fi dat inapoi. Pana unde merge chestia asta? Presupunem ca peste tot erau chioscuri cu un curs mai bun decat cel de la chioscul gasit de tine, si ca te suna nevasta dupa ce-ti luai banii, sa-ti spuna ca a gasit un curs mai bun, si tu voiai sa anulezi tranzactia si sa-ti primesti banii inapoi, si actionai tot asa, de unde pot eu sa deduc motivul real al anularii tranzactiei?.

    Hai sa fim seriosi, chestia asta nu e sinonima cu faimoasa schema Maradona, e ceva bazat pe neatentia TA si graba TA. Mai mult, pe panoul de afara scrie cu litere mari, perfect lizibile, faptul ca nu e curs de schimb.

    Poti sa te superi, dar in primul rand ar trebui sa te superi pe tine, nu pe ei. In nici un caz asa ceva nu m-ar face sa nu mai merg in Bulgaria.

    • #116

      @Jordan, e ok, nu vrei sa intelegi sau te prefaci ca nu intelegi, e treaba ta.

    • Obiectie domnu judecator… 😀

    • #118

      @ Lucian+ autorul, daca is diferiti: tu nu intelegi ceva: e o teapa semi legala, asa cum azi produsul e 100 de lei, maine e 200, redus 50% si e super oferta la doar 100 de lei. Se intampla, insa legal sunt acoperiti. Ca tu vrei sa vorbesti de moralitate si sa pui semnul egal intre o casa de schimb si o tara e ok, insa pentru cultura ta generala iti amintesc ca in Constanta cel putin exista baietii cu comisionul care sunt cel putin la fel de ordinari si nu am auzit pana acum oameni care sa spuna ca nu mai vin in Mamaia/Ct pentru teapa respectiva.
      Chiar acum ai descoperit tu nedreptatea si injustitia din lume?

    • Lucian cred ca cita din arhi.
      Dar, stiti cum e, suntem niste dubiosi care citim si comenturile de dinainte

    • #120

      @bigbear , suntem diferiti, eram doar putin sarcastic copiind raspunsul dat de arhi la mesajul meu de mai sus in care spuneam acelasi lucru ca Jordan.

      Arhi are dreptate din punct de vedere moral, toti visam la o lume perfecta insa nu va exista niciodata. Asta nu inseamna ca trebuie sa toleram astfel de practici insa nici sa nu ne asumam partea noastra de vina atunci cand gresim. Din punctul meu de vedere la vederea panoului de afara fie ma duceam si intrebam, fie si prin semne, in cifre, cat inseamna 100 euro in leva, fie (daca vedeam si panoul interior) le faceam o urare traditionala, tot prin semne.

      In final nu pricep o chestie la Arhi: ok, se presupune (si asa si este, sunt convins) ca acel panou era pus pentru a atrage clientii grabiti care nu aprofundeaza chiar daca e scris mare. Pai arhi a avut cel putin o ora de pierdut ceea ce imi sugereaza ca nu era grabit. Nu era grabit dar totusi nu a acordat 30 de secunde sa citeasca tot (desi, la naiba , ar trebui sa fim versati in astfel de practici).

      Eh .. patasti! Asuma-ti partea ta de vina.

    • #121

      băăăăăăăăăăăăăăăăă, NU SUNT EU!!!!!!!!!

    • #122

      @lucian, daca tot vorbim de oameni care nu citesc tot.

    • #123

      Hehehe, corect, am presupus gresit ca e vorba de Arhi. Totusi, promit ca nici de acum incolo nu o sa ma apuc sa citesc si cine e autorul. 99% din cazuri ar fi timp pierdut deoarece sigur este vorba de Arhi.

    • #124

      îhîhîhîhîhî:))

    • deci…judecati bietu om, cand voi nu puteti pierde 10 secunde sa cititi un comentariu. si sa-l si intelegeti
      Foarte urat!

    • #126

      burn!:))

    • arhiblog acum si cu arsuri de calitate*. va rugam seriozitate

      *se dau unele care dor de se aude din sri lanka

    • #128

      oricum, a venit ca un balsam pe sufletul mieu

  40. #129

    Patita si de mine, in Praga. Curs foarte bun (la tranzactii peste 10000 de coroane), afisat mare si frumos, curs foarte prost pentru sume uzuale. De atunci m-am invatat si intreb din start “Cat imi dati pentru 100 de euro?”

    Toata stima pentru autor si multa Udrea țeparilor.

  41. #130

    Daca mergi in Bulgaria nu e mai simplu sa schimbi leii in leva in Romania intr-un loc unde ai incredere? Ce rost are sa-ti faci praf vacanta schimbind la dughene intr-un loc unde trebuie sa dai din miini pentru a comunica?

  42. #131

    1. Am fost saptamana trecuta in Bulgaria
    2. La hotel cursul era 1,87 iar la casele de schimb era 1,90
    3. Daca o casa de schimb ofera 1,95, cred ca e clar ca ceva pute

    • #132

      FRUMOS IN BULGARIA?:)

    • #133

      Naspa 🙁
      Daca acum 4 ani eram singurii romani din hotel, restul danezi si germani, acum era plin de romani care la 11 noaptea statea pe marginea piscinei cu berea si isi bagau si scoteau ca de, platisera, era hotelul lu’ masa si lu tasu
      In schimb plaja si terasele absolut ok

  43. #134

    Eu tocmai sunt la sunny beach si e bestial. Chiar azi am schimbat cu 1.91 fara ascunzisuri. Greseala e a ta, fraiere, ca nu belesti ochii. Sunt tepe mai mari la noi, tocmai am luat una la benzinaria Mol cand plecam spre BG.

    • #135

      ce fel de teapa, povesteste-ne

    • #136

      Am alimentat la benzinaria mol de la iesire spre giurgiu. Am cumparat si un bax de apa dorna pentru cineva ca era 7 dim. Si nu prea gaseam deschis. Platit cash. Abia cand an ajuns la platesc taxa de pod la giurgiu mi.am dat seama ca m.a pacalit casiera cu 4 roni cu zambetul pe buze. Am plecat mai departe cu gandul sa nu mai calc prin Mol. Asa ca si eu am fost la fel de fraier. Nu e mult dar tot furt se numeste.

    • #137

      asa isi recupereaza ungurii avutia pierduta din transilvania.

    • #138

      “Greseala e a ta, fraiere, ca nu belesti ochii.” -> “Sunt tepe mai mari la noi, tocmai am luat una”

      Teapa a fost cauzata de aceeasi nebelire a ochilor?

    • #139

      Cica “sunt tepe mai mari la noi” si apoi ne povesteste cum l-a pacalit casiera de la MOL cu 4 lei. Sper ca nu ti-a stricat planurile de concediu.

    • #140

      da, ma asteptam la minim un plin de durere. but noes…

  44. #141

    “asa iti trebuie fraiere, mie nu mi s-ar fi intamplat asa ceva” daca stau sa ma gandesc e la fix. Eu asa ceva n-as fi patit niciodata 🙂 Foarte frumos la Nisipuri apropo, am fost chiar weekend-ul trecut recomand la toata lumea.

  45. Cu escrocherie sau fără măcar ti-au scimbat banii . In tarisoara noastră scumpa daca te duci in Sfântu Gheorghe si încerci sa cumperi ceva si nu vorbesti maghiara , nu vor sa-ti vândă ai dracu nici daca le arati prin semne ce vrei

    • #143

      rares, astea sunt legende pescaresti

    • #144

      Da, de exemplu paine, nu Rares?

    • #145

      Mda, toti al naibii, cand se duc in tinutul secuiesc, primul lucru pe care il cumpara este o paine, si mereu se intampla ca vanzatorul sa le raspunda ” nem tudom ” , si sa inceapa sa vorbeasca romaneste doar dupa ce il injuri tu… Toate legendele la fel :)) .

    • Nu e legenda . Am patit-o saptamana trecuta si nu era cu paine era cu o sticlă de cola si niste chipsuri .

    • #148

      Daca nu stii cum se spune ‘cola’ in maghiara…

    • #149

      Nah lasati-l pe bietu’ om ca si eu am patit-o dar in Praid, acum 2 ani. Intru intr-o farmacie, intreb in romana de un medicament si imi zice ca n-are si prietenul meu (care e ungur) ii zice in ungureste si dintr-o data minune ! medicamentul apare imediat :))))) Incepe apoi prietenul meu sa vorbeasca in romana si ii arata obrazu’, platim si asta ramane tampita ca s-a dat de gol. Se intampla. In Targu-Mures n-am patit niciodata, nici in Sfantu-Gheorghe, cred ca depinde doar de oameni, mai dai si de tampiti…

    • #150

      paine si cola, adica junk foods. oamenii au avut grija de sanatatea ta de aceea nu te-au servit . si tu? ii dai in gat pe blog ca sunt xenofobi!

  46. #151

    Am facut exact la fel anul trecut, la sunny beach.
    Tot o blonda plictisita care vorbea linistita la telefon cand eu incercam sa ii var pubela in ghereta.
    Am urlat ca bezmeticu vreo 10min pe acolo, indrumandu-i pe toti potentialii iepuri sa plece de acolo, in toate limbile pamantului

    Schema: curs mai bun, dar doar pentru travel checks, nu pentru cash…
    Pentru cash, curs dezastruos, am pierdut vreo 40E din schimbul asta

    De atunci, citesc de 10 ori toate semnele… schimb 5E… si abia dupa aia mai trag o fisa

  47. #153

    1. Tataie, mataluta ai cam imbatranit. Tii minte batranii aia vai de ei care fac scandal in autobuz/coada la ghiseu/magazin din orice? Da. Vaai, ce oroare ca scrie asa pe afis! Ce comunisti! Astia merita-mpuscati, nene! Dar oare pe tine te-a durut gura sa intrebi cat e cursul? Si eu am schimbat de nenumarate ori bani in Bulgaria, dar intotdeauna am inceput fraza: “so, one leva is this price over here in lei?” si “that means 100 lei is 85 leva?”

    2. Am lucrat in Dispeceratul 112. Oameni ca tine sunt nesuferiti pentru cei de-acolo, pentru ca asta nu prezinta o situatie de urgenta. Pentru asa ceva nu se suna la 112, se suna la OPC si la Reclamatii. Daca chiar vrei Politia, nu se suna la 112, nene. Ca te duci frumos si depui o cere in scris la cel mai apropiat sediu de Politie. Asta nu o stiai, asa cum nu stii pe ce ti servicii de la stat ti se duc banii din taxe si impozite. Faptul ca a ajuns acolo un echipaj este un miracol si probabil operatorul a fost mult mai ingaduitor si preventiv cu tine decat trebuia.

    3. Timpul echipajului de politie este normal. Nu este nicio intarziere. Prima data se iau “comenzile” adevarate, situatii de urgenta reale. Situatia ta nu a fost de urgenta. Operatorul probabil a asteptat sa te intelegi cu cea de la schimb valutar sau sa renunti. Este clar ca masina a plecat la ultima ta cerere, atunci cand ai devenit prea nesuferit de a mai fi ignorat. Si te-au mintit ca nu gaseau schimbul ca erau multe ca sa nu te supere mai tare. Iar tie probabil ti s-a parut o asteptare rusinoasa ca stateai ca un prost in soare si ti se parea ca toata lumea se uita la tine (nu se uita nimeni, nu esti nici primul nici ultimul prost) si era jenant.

    In concluzie, este un articol de 2 lei, stil Cancan/Libertatea si nu ma asteptam sa citesc asa ceva pe ArhiBlog. Imi vreau cele 3 minute de viata inapoi. Multumesc.

    • #154

      tataie, scrie la inceputul articolului de cine e scris articolul. funny story, nu ai citit. dar imi explici mie cum e cu atentia si restul. aham. move along, nothing to see

    • #155

      Atutudine de pulete de la stat. Isi baga lupa in cetateanul care-i plateste salariul. Sa muriti, ma!

    • #156

      Arhi, in prima faza nici eu nu m-am prins ca e scris de altcineva , ca stiam ca ai fost in Bulgaria in concediu .. Abia cand am dat putin scroll mai sus am observat numele. Scrie si tu la titlu (gen guest post) sau ceva sa ne dam si noi seama mai bine 😀

    • #157

      @ARhi : nu stiu ce te ataci, scrie ca nu se astepta sa citeasca asa ceva pe Arhiblog, nu ca nu se astepta sa scrii tu asa ceva. … wtf? ce e neadevarat in asta ?

  48. #158

    il cumpara la 1.56 il vinde la 1.95
    diferenta e de max 19.50% pt euro (vanzare-cumparare) …hm cred ca tipa avea dreptate

  49. #159

    ma nene, da chiar asa de greu e?

    in prima poza scrie clar 1,56 la cumparare si 1,95 la vanzare? Chiar nimeni nu mai judeca sau dorim sa comentam asa de dragul lumii ca nu avem ce face sau cu cine se ne certam?

    Uitati-va la noi in tara, pe siteul oricarei banci, modul de afisare este acelasi:
    1. in stanga pretul cel mai mic (adica cu cat ti-l cumpara tie banca)
    2. in dreapta pretul cel mai mare (adica cu cat ti-l vinde tie banca)

    Acum 3 ani practicau teapa cu comisionul ascuns cand scria fara comision 0% mare pe un afis afara, dar la vanzare aveau 10% (era scris pe o foaie in bulgara lor cu font de 8) lipit de peretele ghiseului.

    Dar in acest caz totul este pe fata, legal.

  50. #160

    pe panoul din geam scrie 19.50
    pe panoul din strada scrie 1 950

    este clar o inselatorie insa au avut grija sa se acopere cumva. nu stiu ce ar fi putut face politia pentru pagubit dar ar fi fost normal sa ii ia la intrebari pentru panoul ala

    oare ar trebui sa ma mire cati comentatori il fac pe “fraierul” inselat vinovat ?!
    nu stiu la cate natii este considerat vinovat pacalitul

    • #161

      scrie 19.5 pentru ca are si un 10 in fata la moneda, adica la 10 euro – 19.5 dar aia era in cazul in care cumpara euro cu leva. E greu sa te uiti pe un tabel

  51. #162

    O sa sune putin asa din basm, dar iti spun ca bulgarilor nu prea le plac atentia si circul… La ei mafia controleaza inca ABSOLUT totul, mafia are in Bulgaria influenta pe care o aveau la noi clanurile interlope in anii 90, de nu exista litera de lege peste ele…

    Atatea statiuni super decente, hoteluri de lux, majoritatea neapartinand de vreun brand international, investitii masive in fotbal, si totusi Bulgaria este una dintre singurele tari din lume care nu a avut vreodata vreun top al bogatilor. Mafia in Bulgaria – Macedonia – Albania – Serbia este extrem de bine organizata si este vazuta cam oriunde in primele 5 – 10 mafii din lume ( clanurile tiganesti asa zis interlope de la noi nu sunt mentionate mai nicaieri ) . Ai fost norocos ca poate a fost vorba de o suma mult prea mica, caci altfel, s-ar fi putut sa te intorci acasa cu cel putin un membru avariat 😀 .

  52. #163

    1) Sa te duci la casa de schimb si sa nu citesti chitanta? :))))
    2) In bulgaria? :))))))))))))
    3) Panoul cu cursul in sine, nu pare deloc ascuns/acoperit. M-am uitat atent la poze, pare a fi in stanga ghiseului, neobstructionat de nimic (in nici un caz ascuns dupa usa). Da, e vizibil doar din interior, dar nu e ascuns/acoperit de nimic.
    4) Iar pe ala de afara, galben, scrie cu litere de o schioapa ca e procent, nu curs.

  53. #164

    Nu e suficient să scrii autorul cu roșu; dacă atâția comentatori au impresia că tu ai pățit ce scrie acolo, închipuie-ți câți din cei care nu comentează cred asta. Curând, tot Internetul o să fie convins că ai luat țeapă la bulgari.

  54. #165

    Am fost în multe țări străine, unele mai sărace decât Bulgaria sau România (exemplu: Congo). Nicăieri nu am pățit una ca asta pentru că la schimburi valutare se aplică regula: bancă > bancomat > recepție hotel. Fără abateri că pici de prost, intotdeauna.

  55. #166

    Ii multumesc autorului pentru poveste si il compatimesc si sunt revoltat pentru ce a patit.

    La fel de revoltat sunt si citind comentariile:
    – Trebuie sa citeasca ce scrie pe chitanta? Scrie numai in bulgara, ce sa citesti?!
    – Scrie pe panou si in engleza? Scrie agramat, abia se intelege despre ce e vorba.
    De cand e corect si cinstit sa nu afisezi direct pretul de tranzactionare? De cand e corect si cinstit sa exprimi pretul de vanzare numai indirect, printr-o inmultire dintre un numar cu 4 zecimale si un procent cu doua zecimale? E un calcul pe care-l faci mental in mod facil? De ce nu cu integrale sau trigonometric, daca tot e cu matematici?
    Plus, in orice tara civilizata poti sa renunti la o tranzactie facuta in locuri de vanzare cu amanuntul, daca te razgandesti pe loc.
    – E prost sau lacom ca a schimbat la casa de schimb? E o unitate pe care o consideri autorizata, intr-o tara din UE, nu din Africa. Nu s-a dus dupa colt, la un valutist. S-a dus la un magazin de specialitate.
    – Se fura si in Romania, ba chiar mai rau? Face asta mai cinstit furtul bulgaresc?!
    – Politia a venit lent, si nu a rezolvat nimic, ca poate se plictisea si pleca singur. Da, de aia sunt platiti angajatii de la stat, ca sa nu faca nimic. Cum ii putem concedia?

    Ti se face sila cand vezi cata rautate au oamenii de langa tine.

    • #167

      “- Se fura si in Romania, ba chiar mai rau? Face asta mai cinstit furtul bulgaresc?!” – desigur. Ar trebui să ne consoleze. Sau să ne facă mândri, mai ştii :))
      Nu ştii refrenul “se poate şi mai rău, în România e la fel, nu vă mai plângeţi atâta”? :)))

    • #168

      cand te duci in Bulgaria inveti in plm literele chirilice sa stii sa citesti macar

    • #169

      ” – Trebuie sa citeasca ce scrie pe chitanta? Scrie numai in bulgara, ce sa citesti?!”

      Si cifrele tot in bulgara sunt? Cu caractere chirilice, nu?

      Daca tu vezi in coloane 100 , 1.56 si 156 ce kkt crezi ca sunt numerele alea? De la loto?

    • #170

      Răutatea ca răutatea… da’ ce facem cu prostia și artimetica?

    • #171

      Oamenii nu-s rai, sunt doar perfecti…

  56. #172

    Am trecut granita spre Bulgaria pe la Negru Voda. Acolo in vama e o casa de schimb valutar cu cel mai bun curs. Din Lei in Leva. Si fara tepe.

    Daca ceva e prea ieftin sau gratis, intreaba-te intotdeauna “care-i ghiseftul?”

  57. #173

    Bine, oricum toata lumea e convinsa ca arhi a luat teapa si ca a trecut acolo alt autor ca sa nu faca baietii misto de el :p Doar ca unii nu recunosc chestia asta.

    Lasand la o parte acest aspect, pana la urma irelevant in raport cu fondul problemei, mie mi se pare cat se poate de clar ca Grecia>Bulgaria>Romania in ceea ce priveste vacantele la mare. Din punctul meu de vedere Bulgaria e pentru cine nu-si permite sa mearga in Grecia, iar litoralul romanesc e strict pentru masochisti (ma refer la vacante cu familia, nu la cine vrea sa rupa cluburile intr-un week-end).

    Bulgaria, desi a progresat mult in ultimii ani, ramane totusi o tara in care exista destule apucaturi care iti pot strica o vacanta. Una peste alta insa, la practic aceiasi bani ofera servicii net mai bune decat pe litoralul nostru.

  58. #174

    Ce sa vezi, am intrat in moderare :p

  59. #175

    Intr-o vreme era si la Cluj un lant de case de schimb care practicau o inselatorie asemanatoare, aveau un curs avantajos afara, doar cascria dedesubt, cu litere minuscule, ca e “doar pentru cecuri de calatorie” acel curs. In interior aveau, of course, alt curs de schimb, foarte dezavantajos. Faza a durat ani de zile, s-a scris in media locala de nenumarate ori despre schema, televiziunile locale au facut nu stiu cate stiri cu faza, si totusi numai eu cunosc nu stiu cati clujeni get-beget care au luat teapa. In Cluj, care nu e New York, e chiar un oras mic, trebuie sa fii de pe alta lume ca sa nu stii tot ce misca prin centrul ala….Si totusi, oameni de-ai locului, nu turisti, isi luau teapa zilnic. deci nah, neatentia si prostia umana sunt infinite….

  60. Salutare,
    Duminica trecuta ne-am intors si noi de la “Nisipurile de Aur” si pot sa spun ca ceea ce se povesteste mai sus este doar vina persoanei respective. Cand la o casa de schimb care face vanzare si cumparare de valuta vezi 2 tarife de 1.565 si 1.950 tu iei valoarea cea mai mare la cumparare ( casa cumpara valuta de la tine ) – asta inseamna ca ei ar merge in pierdere.
    Eu am schimbat EUR la 1.910 si asta a fost cursul intreaga saptamana si RON la 4.41 ( am chitantele si le pot scana daca sar unii cu afirmatii.
    La casa de schimb imi facea calculul si intr-o engleza stricata imi arata pe monitor cat schimb si cat or sa-mi dea in total .
    E adevarat ca am vazut si case de schimb cu 1.95 la EUR insa sus de tot scria si in engleza ( SELL ) – la petul ala iti vindeau EUR in caz ca vroiai sa cumperi (si chiar am vazut un nene facand scandal – probabil o patise si el ca cel din articol ?!?!?!?).
    Cum spuneau si cei de mai sus vina e 100% a celui care sa dus la casa respectiva.

    Spor.

  61. #177

    vezi 2 tarife

    Unde le vezi?

    Eu vad doar un panou pe care scrie, agramat (in traducere): Marja în procenţi printre cumpărare rata şi vânzare rata pentru schimb valutar

    Printr-o “coincidenta” “vânzare rata” este egală cu “marja în procenţi”. Adică, ei vând euro cu 1,950 şi diferenţa dintre cursul de cumpărare şi cel de vânzare e 19,50%.

    Ce deştepţi sunt ei şi ce proşti sunt turiştii, nu?!

  62. #178

    După mulți ani de vacanțe în Bulgaria știu că banii se schimbă doar după răspunsul la întrebarea:
    “How much leva do you give me for 100 euro? “.

  63. #179

    Ce-am înțeles io din poze:
    • Dacă te duci cu un euro și vrei leva… îți dă 1,565 leva d-alea.
    • Dacă te duci cu leva și vrei UN SINGUR euro… tre’ să dai 1,885825 leva d-alea pe el.
    Cam așa arată 19,5% “MARGIN IN PERCENTS BETWEEN RATE BUY AND SELL FOR CURRENCY EXCHANGE”.

    La o sută dă iepuroi, primești o sută cinzeci șase dă leva și o gumă orbit.
    Dacă vrei SĂ CUMPERI o sută de iepuroi de la același chioșc, tre’ să vii cu o sută optzeșiopt dă leva și ceva mărunt.
    C-așa e la tenis bancar.
    Cumperi… vinzi… banca tre’ să câștige partea ei.
    Și nici fata aia nu stă de plăcere în cabină, nu?

    Poate la Craiova lucrurile stau altfel, nea Dragoș; n-am idee.
    Da’ am cumva senzația că te-ai făcut de băcănie în Bulgaria – ca orice oltean care se respectă. Poliția și fata au ales să scape de un scandalagiu – posibil băut – clar român – lipsit de cunoștiințe de tabla înmulțirii – că deh, e opțional în bănie! – și să jertfească treij’ dă leva pe altaru’ prieteniei tradiționale româno-bulgare.

    Bucură-te nea Nicolaescu!
    I-ai făcut pă fraieri dă treij’ dă leva d-ăia!
    Așteptăm cu interes aventurile tale viitoare cu schimatu’ dă bani la Londra, Paris, Abu Dhabi, Tokio și Slobozia.

    Acest post va trăi vejnic în istoria internețului oltenesc, ca o dovadă vie, clară și irevocabilă de – – –

    • #180

      Cu toate ironiile tale obosite tot nu reusesti sa faci legatura dintre 1,95 si 1,56.
      1,95 – 19,5% = 1,56

    • #181

      Scuzati-mi limbajul neacademic, si sper sa nu ajung in spam, dar cum pizda ma-sii “marja de profit” intre vanzare si cumparare difera de la moneda la moneda, al dracului FIX la valoarea maximala a monedei respective?!?
      Au 5 monede acolo, la toate “diferenta in procente caca maca” e de la 4% la 24%.
      Ce intelegere au astia cu bancile, ma!?!? 🙂
      Prosteala bulgareasca a la Romania anilor ’90.
      De fapt, Bulgaria e cam ca Romania anilor ’90.
      Sper din suflet ca turismul lor sa ajunga ca al nostru.

    • #182

      Ma, da’ cum “marja de profit” intre vanzare si cumparare difera de la moneda la moneda, al dracului FIX la valoarea maximala a monedei respective?!?
      Au 5 monede acolo, la toate “diferenta in procente caca maca” e de la 4% la 24%.
      Ce intelegere au astia cu bancile, ma!?!? 🙂
      Prosteala bulgareasca a la Romania anilor ’90.
      De fapt, Bulgaria e cam ca Romania anilor ’90.
      Sper din suflet ca turismul lor sa ajunga ca al nostru.

  64. #183

    Cursul de schimb cumparare vs vanzare e facut in asa fel incat diferenta in procente dintre ele sa iasa identic sau aproape identic cu valoarea la cursul mai bun ( vad ca la lei nu e la fel dar la USD, EUR si GBP e identica ). Asta e o smenuiala ieftina, ce intereseaza pe omul de rand care e marja de profit a casei de schimb valutar? Nu tata, da-mi cursul sa stiu exact cat imi platesti pe eur usd lei gbp nu marja de profit.

  65. #184

    e simpatica bulgaroaica….

  66. #185

    de aia ma duc in vacanta doar in tari care au euro moneda nationala 🙂

  67. #186

    Bine ca nu ti-au dat bani falsi cum mi-au dat mie in Riga. 😀

  68. #187

    cursul oficial este de 1,95 leva la euro. pe panou scrie de procente, si scrie 19,5, nu 1,95. 19,5% din 1,95 e 0,38. 1,95-0,38=1,57. coincidenta? bine, normal e sa scrie the margin between the official rate and the sell-buy rate.

    • #188

      de fapt cursul oficial e 1,9558 si cursul lor de vanzare de euro e 1,950. deci nu am dreptate la ultima propozitie.

    • #189

      N-are treabă Dragoș cu “procentilii” – el e cetățean ioropean și cheamă meliția!

  69. #190

    rectificare la ce a zis politistul roman: lucrurile astea se intampla si in Bucuresti (intamplat mie in Piata Romana, acum vreo 3-4 ani) ,nu doar pe litoral. E funny ca a fost fix acelasi scenariu: am stat in fata ghiseului si am alungat vreo 8-9 clienti pana a sosit politia si a “renegociat” alt curs de schimb cu “fata” de la ghiseu. Cu diferenta ca “tinerelul” nu m-a intrebat ce fac acolo, ci m-a amenintat ca s-ar putea sa mi-o iau rau pe cocoasa daca continui sa ii alung clientii. Si mi s-a adresat cu un politicos “ba cacatule”. Mai erau si ceva mici diferente (vizibile) la aspect. “Tinerelul” era tuciuriu (tiganoid), gras, si la vreo 40-50 de ani. Nimic nou sub soare. Hotii sunt aceeasi peste tot. Difera doar gradul de bronzare si timpul in care ajunge politia. In cazul meu politia a ajuns in vreo jumatate de ora doar.

    • #191

      Nu stiu acum 3-4 ani, dar in Bucuresti am shimbat de m-am plictisit. Casele de schimb chiar fac profit, si nu cred ca s-ar murdari cu scandaluri zilnice. Cel putin nu in 2014.
      La fiecare casa de schimb la care am fost, aveau calculator, si cand le spuneam ca vreau sa schimb, intai imi faceau totalul pe calculator, mi-l aratau prin geam, si daca eram ok, imi faceau chitanta si schimbam banii.
      In ultimii doi ani nu am intalnit pe nimeni care sa NU faca asta…

  70. #192

    Prostovanii cred ca asa se construieste turismul… mai vorbim peste cativa ani.
    Uite una la fel, tot la bulgari:
    bucurestiidealtadata.blogspot.it/2013/06/ulei-de-masline-extravirgin-fals.html

  71. #193

    @big0ne: Clar, ești oltean, n-ai treabă cu cifrele. 🙂
    Ingleza craiovenească ți-e cam streină, este?

    • #194

      sunt oltean, n-am treaba cu cifrele, tu ai simtul umorului 😉

  72. #195

    Q – “I would like to exchange $ 200 in €. How much € I will get after you deduct your commission?”
    A – “€ 150, we have no commission.”

    Eu așa încep întotdeauna conversația în rarele dăți în care ajung la un ghișeu de schimb valutar (indiferent dacă au sau nu afișat comisionul) și n-am avut probleme niciodată.

    Domnul Nicolaescu e cel puțin naiv dacă are impresia că doar la noi și la bulgari au loc incidente de-astea. O idee pentru vara viitoare: “De ce nu o sa mai merg niciodată în vacanță la Londra”.

    • #196

      O să cheme puliția inglesă – că cică ăia are esperiență cu românii.

  73. #197

    Treij’ dă leva e treij’ dă leva, bre!

  74. #198

    Și pe chitanță scrie 156,50 – ca să fim olteni acuma.

  75. #199

    Considerînd articolu’… io crez că e unii care nu merită să plece în vacanță în halte țări – că ne strică reputația.

  76. Eu am patit o faza din asta in buricul Clujului. Altii vad in comentarii ca au patit-o peste tot in Romania.
    Eu zic ca ai scris titlul la nervi si nu merita sa anulezi o destinatie clar superioara Romaniei pentru vacanta, din cauza celor intamplate.

  77. #201

    Arhi, tu n-ai sa mai mergi in vacanta pentru ca nu meriti! Cand tu intelegi ca “adin,adin, nula” inseamna 112 inseamna ca esti (muuult) mai prost decat in cosmarurile tale si ca pur si simplu nu meriti sa mergi mai departe de ghena de gunoi de la blocul in care stai cu chirie. Cand in anul 2014 tu te duci in Bulgaria cu EUR (de unde ai mai saracule tu euro?) si nu cu un card de credit in lei inseamna ca te-a tampit si pe tine antena 3 (apropo de Badea care nu are cont, card si ala alt martir financiar). Si daca mai si povestesti asta inseamna ca meriti sa suferi! Rau.

  78. #207

    Bre, in Bulgaria se schimba bani doar la ghiseele bancilor sau la bancomate!

    Teapa e la e acasa si un pic de prudenta sau informare prealabila nu strica. De stiut, pe viitor: Baga banii pe un card acceptat international (Visa / Mastercard) preferabil in lei, scoate echivalentul la 1-200 Euro de pe el de la bancomatele lor, sa ai de cheltuiala pe plaja, iar in rest plateste cu cardul (majoritatea restaurantelor/teraselor mai de doamne ajuta primesc carduri)… ia-o ca pe un criteriu de selectie.

  79. #208

    Mi s-a terminat scroll-ul la telefon de cand tot citesc comentarii…..

  80. #209

    Esti tare FRUSTRAT frate. Sincer ai nevoie de ajutor.

  81. #210

    www.youtube.com/watch?v=OFG9tWdzsSk

    Oldies but goldies 😀

  82. #211

    Eu am patit-o in tarisoara noastra draga, fix in centrul Bucurestiului, acum cativa ani. Era afisat mare straight in your face cursul de schimb pentru monede, iar cel pentru bancnote undeva pe dupa usa. Evident ca “pentru monede” era scris cu font 5 si nu am observat. Am pierdut o gramada de bani, dar mi-am invatat lectia: dechid bine ochii si mai si intreb ca sa ma asigur, indiferent unde schimb. Mai dau peste destepte care tin sa-mi precizeze ca e afisat cursul, dar better safe than sorry.

  83. #212

    un mic avertisment pentru cei ce folosesc rezervari prin booking.com : numele, numarul cardului, CVM -ul si data expirarii sunt … la indemana mult mai multor persoane deca ar trebui. Cel putin in Romania, sunati la hotel si incercati sa faceti o rezervere telefonica, majoritatea hotelurilor vor accepta.

  84. #213

    Bai, eu imi aduc aminte de o chestie pe care am patit-o acum 12 ani, cind am plecat prima oara in Anglia.
    Era calatorie in interes de serviciu, toate cheltuielile erau acoperite, dar am zis ca sa plec si eu cu niste bani la mine. Veneam dupa o perioada relativ proasta din punct de vedere financiar, asa ca am zis “ba, daca plec, hai sa iau si eu ceva bani la mine, sa am pentru orice eventualitate”. Buuuun, mi-am facut un calcul si am vazut ca suma pe care mi-o puteam permite erau 40 de lire sterline (in paranteza fie spus, habar n-aveam pe vremea aia care sunt preturile in Anglia si cam cu ce se maninca tara aia. Pentru cei care stiu si citesc ce am scris eu aici, probabil ca acum rad pe saturate, pentru ca de 40 de lire nu poti face mare lucru. In fine.).
    Am luat eu la rind toate birourile de schimb de pe Mosilor si toate bancile ca sa schimb din lei echivalentul a 40 de lire. Cu chiu cu vai (lira nu era nici atunci o valuta foarte populara in Romanica) am gasit la sucursala VB de pe Mosilor 40 de lire. Adica 2 bancnote de 20 de Sterling Pounds.
    Am plecat foarte bucuros in Anglia, timp de 4 zile n-am avut timp nici sa respir, traininguri toata ziua, seara cina cu restul echipei. In a cincea zi am terminat mai repede si foarte bucuros de oferta unei colege de a ma duce sa-mi arate Londra am plecat spre minunata capitala a Albionului. Bine-nteles, cu cel 40 de lire in buzunar. Surpriza cea mare a venit in momentul in care am vrut sa-mi iau bilet de metrou. Am scos foarte mindru din buzunar o bacnota de 20 de lire din buzunar, i-am intins-o omului de la ghiseu (tin minte si acum, era un negru cit dulapul), iar acesta mi-a intins-o inapoi si mi-a cerut alta. I-am intins cealalta bancnota de 20 de lire, omul s-a uitat la mine ca la unul picat din luna, si mi-a dat-o si p-asta inapoi cerindu-mi alta, sau sa plec de la ghiseu. Deja nu intelegeam ce se intimpla. Colega de la biroul care organizase trainingul, si care era linga mine a intervenit intrebind care era problema. Iar problema era ca cele doua bancnote de 20 de lire, pe care le plimbasem cu atita mandrie dupa mine era scoase din circulatie de ceva timp. Din fericire puteau fi schimbate inca la orice banca. Fiind vineri seara, cam greu sa mai gasesti banci deschise in Londra. Solutia pe care am gasit-o a fost s-o rog pe colega mea sa ia ea cele 40 de lire, sa-mi de altele valabile, si sa le schimbe luni dimineata pe ale mele la orice banca din Londra.
    Nu-i asa ca e chiar mai tare decit ce a patit “guest author”-ul?
    P.S: ca sa evitam discutiile si comantariile de genul “asa-ti trebuie fraiere”, “casca ochii inainte sa schimbi”, “de ce n-ai scos de pe card?” si alte commenturi geniale, hai sa clarificam putin lucrurile:
    1.) asta se intimpla in 2002. Aveam un nenorocit de card de la Bancpost in lei, care teoretic nu functiona in afara tarii. Lasind la o parte ca banii pe care-i aveam pe acel card erau mai mult virtuali decit fizici…
    2.) am ales sa fac schimbul la ghiseul unei banci, al uneia destul de mare si importanta chiar (bine, poate sunt o franciza, dar de operat opereaza sub sigla VB). Daca eu imi puteam permite sa nu am habar de faptul ca acea serie de 20 de lire fusese scoasa din circulatie in Anglia (la dracu’, Doamne iarta-ma, erau primele lire pe care le vedeam la propriu in viata mea!), doamna de la ghiseu care le schimbase nu prea avea nicio scuza sa nu stie asta. De fapt, daca stau bine sa ma gindesc, nu era vina nici a ei, ci a celor care au permis unei banci din Bucuresti, Romania, existenta si punerea in circulatie a unor bancnote retrase din circulatie.

  85. #214

    astia in bulgaria sunt cu cativa ani in urma romaniei.. prima oara cand am fost in bulgaria acum multi ani la ei inca erau valutisti la colt de strada la noi deja disparusera. Se mutasera in case de schimb si aplicau aceeas metoda ca cei din bulgaria.. acum nu stiu daca mai sunt astfel de “fenomene” la noi sau au disparut…daca vreti sa incercati mergeti pe Stefan Cel Mare ..in zona magazinului Tomis – Oras Constanta

  86. #215

    Altadata cand mai mergeti la o casa de schimb, oriunde ar fi ea, intrati cu textul ”vreau sa cumpar 100 de euro / leva / ce vreti voi si vedeti ce suma va cere. Dati intai buletinul si abia apoi banii. In nici un caz nu cautati buletinul dupa ce ati dat banii, sa explic de ce?
    1 Dupa 2 vizite so-so la Varna pe timpul iernii, Am zis acum cativa ani sa incerc un 1mai la nisipuri, si am facut-o, pentru prima si ultima data. Am vazut un singur bancomat in toata statiunea, la raiffeisen parca, care nu functiona si unde nu puteam sa platesc cu cardul (aproape nicaieri) a trebuit sa scot bani de pe card (!?) tot de la o casa de schimb. Cu xerox card fata-verso, you know what I mean.. noroc cu internet bankingul, ca le-am dat mumu dupa ce am plecat, mutand toti banii ramasi in alt cont.
    Jeg mai mare ca acolo n-am mai vazut pe nicaieri in alta parte: hoteluri cu parcari pe 3 siruri, sa nu se ridice masinile, parcari private cu tarife nesimtite pline ochi, masini ridicate haiduceste, in 15 secunde, numai gherete cu parfumuri si genti de firma cum nu mai gasesti nici in europa, romaneti si borfeline injurand in gura mare pe strada in romaneste in ideea ca nu-i intelege nimeni, desi in statiune erau 100% romani. Atata japca si jeg adunate la un loc n-am mai vazut nicaieri. In ultimii ani am tot fost in mamaia nord – navodari si nu m-am lovit de nici una dintre mizeriile de care se plang romanii care pleaca in ”strainatate” la bulgari. Nu nene.. preturi la fel ca la bulgari la absolut orice, poate un pic mai mult la cazare, dar compenseaza cu drumul. In schimb nu a incercat nimeni sa ma faca pe fata ca la bulgari. Tepe sunt peste tot, acum daca sunteti genul care puneti botul la ”ce copil frumos, hai sa-l facem fotomodel” atunci o meritati. Pe 14 aug seara am plecat la mare, am fost la Neptun, am facut 2,30 ore din Bucuresti, mers lejer, fara imprudente. Statiunea full dar neaglomerata, am gasit in fiecare seara loc de parcare in centru, sa confirme cine a mai fost. Am vazut la TV filmat de la Costinesti.. ce viermuiala era acolo, m-am luat cu mainile de cap. La intors duminica intr-adevar am facut 4 ore, dar era de asteptat. Sapt viitoare plec din nou in mamaia nord, pentru ca n-am nici un motiv sa plec la bulgari, iar la greci nu merita pt 3-4 zile. Bai dar prosti mai sunteti..

  87. #216

    As dori sa zic doar atat : unii oameni ar trebui sa isi rezume concediile doar la Romania sau eventual doar la ei in judet. D-aia citesc numai sefeuri cand ma uit pe recenzii scrise de romani hotelurilor din bulgaria/turcia etc. Te crucesti cand citesti pretentiile , au impresia ca daca au platit 800 lei pe cateva zile oriuunde in afara tarii totul li se cuvine . Nu schimba prosoapele de 3 ori pe zi cum fac eu la mine acasa? Nu schimba lenjeria la 2 zile cum o schimb eu la mine acasa? APA MINERALA NU ARE GUST ? Ne pacalim singuri la schimbul valutar pentru ca nu cascam ochii si nu suntem in stare sa intrebam de la inceput “Lady, how much leva do i get for 100 euro ? Type it on the calculator !!!!!!””” Greu in plm. Mai bine ne plangem pe bloguri si ne stricam vacanta /riscam sa luam bataie pentru 80 lei. Da , 80 lei era paguba in cazul lui . Am pierdut anul trecut in apa in Grecia 30 euro, in 10 min. mi-a trecut, ar trebui sa scriu un articol despre cum valurile din Lefkada fura banii turistilor ? Seriously ? Ne mai uitam si in oglinda ? Mergem in concediu sau mergem sa facem economii?

    • #217

      Demasca teapa infioratoare pe care ti-a dat-o marea in Grecia. In Oltenia, in judetul Arad si in niste sate de pe langa Vaslui va fi considerata o dovada certa ca vacantele trebuie facute doar la Saturn =))
      Se stie ca Marea Neagra nu fura decat vieti, cateva zeci pe sezon. Si ce-i o viata pe langa 30 de euro?

    • #218

      Ah comentariul meu, comentariul meu =))

    • #219

      Arhi, care-i faza? Daca scriu ceva de doua randuri intra imediat, daca scriu 6-7 randuri merge in moderare. Poate ai dat protectia la spam cam tare :p

  88. #220

    Am fost si eu pe la vecinii bulgari, dar tepe din astea nu mi-am luat. De ce? Pai la hotel am platit cu cardul, rezervare prin booking. La restaurantele/terasele din statiune platit cash. Banii schimbati la un curs zic eu bun, m-am uitat cand am plecat pe net sa vad cam cat e cursul si am schimbat rezonabil zic eu.
    Din poze se vede clar ca nu te-au pacalit, ci tu ai fost adormirea maicii domnului in vacanta … deh, oltean sunt si eu, dar tu faci parte din categoria oltenilor din bancuri.

    Acum ca ultima idee, prostia si domnia se platesc. Pacat ca nu ti-au umflat si ochii dupa ce te-au ars la buzunar, asa, sa te inveti minte sa ii casti mai bine.

    Keep up the good work, oltenia are nevoie de mai multi ca voi, prosti si cu gura mare.

  89. Oltean prost si cu tupeu.

  90. #222

    Bai io zic sa nu va maiduceti nici la Barcelona ca sunt hoti pe La Rambla, la Paris ca iti umfla nota cu serviciul neinclus de 12%. Ramaneti nene in orasul vostru de bastina.

  91. #223

    Eu cred că de fapt ăsta e un advertorial plătit de mazăre.

  92. #224

    Of of! voi nu intelegeti ca nu e vorba de bani, ci de actul justitiar in sine, ca e 25 leva cents sau 1000 nu conteaza, secretia testosteronului, muschii incordati in timpul negocierii, adrenalina care pompeaza, umilirea fetei de la sfarsit e priceless cand epuizata nu isi gaseste replica, ii zice sa taca si isi accepta infrangerea.
    concluzie: negocierile trebuie purtate in stil prazilian

  93. trecand peste toate cacaturile, postu e misto pentru ca lumea ar trebui sa realizeze ca la o casa de schimb valutar BELESTI OCHII. altfel belesti pula.

    la ce am patit eu (nu eu, doar masina mea si soferita de moment) nu ar mai trebui sa dau prin Germania niciodata. Si vorbesc de cacaturi reale, discriminare si toate cele. Alea sunt chestii pe care nu ai cum sa le prevezi. Beleste ochii cand schimbi banii…e o lectie usoara si simpla. La indemana, pardon, indefatza tuturor

  94. Patit la fel pe faleza din Eforie Sud. Nici eu nu mai merg la mare in Ro.
    Exact aceeasi poveste, doar ca eu am schimbat 50 E. Cursul afisat era pentru cecuri de calatorie.

  95. #227

    Mai este mult pana departe ! Deci… Te duci intr-o tara balcanica. Nu te duci pregatit, in circumstantele in care acolo exista moneda nationala. Banuiesc ca te ai calicit la 5 euro, taxa bancomatului. Si te mai plangi? Daca te duceai in Croatia si iti dadeau aia kune, rest la euro, cand plateai autostrada? Blocai traficul? Un lucru bun ar fi sa faci un articol gen ce sa faci pe acolo ca sa nu iti iei tzeapa. Cred ca ar fi mai interesant.
    PS ai dreptate ca ca e dureros ca astfel de lucruri se intampla intr-o tara membra UE.

    • Corect. Articolul interesant ar fi: “am mers prin bulgaria/romania si nimeni nu a incercat sa imi dea tzapa”. Asta ar fi o chestie.

      *mergeam spre Veliko. Oprim la o benzinarie sa imi iau o cafea. o amica iese foarte derutata si suparata: “am intrat, am intrebat daca acolo e buda, mi-au zis ca NU, dar chiar era buda…dece au zis nu?”
      dupa cateva minute:”auzi…cum ti-au zis nu? din cap?”
      ea: “da”
      concluzie: cafeaua nu e buna scuipata pe parbriz

    • #229

      Una e sa nu stii o chestie de-asta care tine de traditiile locale (si e neintuitiva) si alta e sa nu citesti ce scrie cu litere de-o schioapa IN ENGLEZA pe pe panoul de la casa de schimb valutar. Bine, de acord ca e normal sa te interesezi in legatura cu lucruri iesite din comun (cum e asta cu datul invers din cap) cand pleci intr-o tara straina, dar nu-i totusi faza de scuipat cafeau pe parbriz imo.

  96. #230

    pe vremuri cand se ducea tata la casa de schimb valutar proceda in felul urmator:
    -buna ziua am x lei cati dolari imi dati?
    -domle pai scrie acolo!
    -lasati ce scrie acolo, spuneti-mi cat imi dati :))

    • #231

      asta e valabila oriunde in lume, un minim de cultura ar trebui sa il aiba fiecre om ce paraseste granita . Intrebi cat iei pe 100/200 euro si ala iti bate pe calculator si iti arata , end of story .
      Sfat Util : search pe google : common scams in , traim in era internetului totusi .

  97. #232

    Din Nisipuri in Varna sunt cam 15 minute cu masina. Orice banca bulgareasca schimba la curs ff apropiat de cel oficial. Spre exemplu la Raiffeisen era 1,947 Leva pentru un euro si am schimbat la una de-mi scapa numele cu 1,949. Nu se percep comisioane. Din Bucuresti in Nisipuri oricum drumul corect e cel prin Giurgiu, care trece fix prin dreptul Mall Varna sau Grand Mall Varna unde un popas de 15 minute in drumul spre burdihanul plin de la all inclusive (mare prostie sa iei all inclusive in Bulgaria, dar asta e alta poveste) nu a ruinat vacanta nimanui. Eu am ajuns zilele trecute in Nisipuri, am constatat ca parcarile se platesc cu bani grei, am facut cale intoarsa fara remuscari. Aceasta statiune pentru mine nu exista.

  98. Din punctul meu de vedere ai nota 10 ptr ceea ce ai facut, daca ar mai fi inca 2-3 ca tine care sa faca la fel in fata acelui ghiseu, cu siguranta el patronache si-ar da seama ca nu e treaba buna si ar incepe sa devina mai corect. Degeaba spuneti ca la noi e mai rau, merg anual pe litoral si niciodata nu mi-am luat teapa, am dat de oameni plictisiti care nu aveau chef de mine si poate vroiam un pic de respect, dar nu mi-am luat teapa. Eu unul nu am fost la bulgari si nici nu am sa merg, desi au preturi bune, la capitolul respect pt banii turistului au mult de pierdut. Daca de 2-3 ani fac si ei turism asta nu inseamna ca de acum sunt cu mult peste Romania si la urma urmei ce este la noi si nu este la ei? Femeile bune, distractiile tot la noi se gasesc nu la teparii de bulgari.

    • #234

      “Eu unul nu am fost la bulgari si nici nu am sa merg, desi au preturi bune, la capitolul respect pt banii turistului au mult de pierdut”
      atata timp cat nu ai fost la ei nu poti sa iti dai cu parerea ca la noi e mai bine

    • #235

      Bogdanel, tu banuiesc ca esti genul care o arde prin cluburile de fitze de la Mamaia, unde o sticla de sampanie costa dublu cat salariul unui medic rezident pe o luna. Aici da, la cluburile de fitze Romania e in fata Bulgariei, ca deh, e plin de snobi. Insa trebuie sa fii ignorant sa spui ca litoralul nostru e la fel cu al lor, de la conditii, relief, preturi, posibilitati de cazare. E usor sa dai din gura doar de La Gaga sau Skin sau TOut ca daca spargi mii de euri pe un sejur inteleg ca te simti bine. Dar cand ai buget limitat la 500 Euro prefer un all inclusive de calitate in bulgaria.

  99. #236

    Daca te-ai fi documentat putin inainte sa pleci in Bulgaria ai afla ca singurele case de schimb valutar corecte sunt cele “crown” “royal” sau ceva de genu, ideea e ca au o coronita drept sigla si sunt destul de dese, acolo am schimbat si in Obzor si in Sunny Beach de 4 ani si nu am avut niciodata probleme. In rest da, sunt mai tigani ca noi.

  100. Ar fi trebuit cand nu-ti dadea tarfa banii sa iei tricoul asa inspre gura si sa zici “Five-O, we got them” , sa fi vazut cum fugea aia.

  101. Nu spun că băncile sunt mai sigure, dar nici măcar o singură dată în viață nu am schimbat bani la case de schimb valutar. Nu mi se par sigure. Nu aș schimba bani niciodată la o căsuță de zici că-i magazin.

    + că eu de obicei înainte de-a schimba bani verific piața. Unde-i cel mai bun schimb. Și acolo ma duc.
    Din experiența mea, băncile au cel mai bun schimb valutar (nici măcar o singură dată nu s-a întâmplat ca o căsuță de-aia de schimb valutar să aibă o rată de conversie mai bună decât ORICE bancă). Asta în RO.
    În afară orice tip de atm e mai bun decât căsuțele alea de schimb, mai ales când își au afișat conversiile pe o pancartă/hârtie/carton/lemn/ce-o fi aia.
    Dacă alegi să-ți ții banii la ciorap, nu pe card, iarăși, e problema și vina ta/voastră.

    Pe bune, e vina voastră, a ăstora care aveți încredere și vă luați după fel și fel de hârtii.
    Trăiți în era digitală și vă luați după o bucată de hârtie lipită într-un geam.

    Nu e vina lor, e vina voastră că puneți botul.
    Da, sunt hoți, dar gândește-te că sunt hoți și în UK, Franța, Italia, Germania sau alte țări mai dezvoltate.
    Nu te aștepta să nu existe hoți în țările de la coada UE-ului, precum Bulgaria sau România.
    Hoți sunt peste tot, problema e să te adaptezi, să înveți să trăiești, să nu te lași furat. Sau să eviți (să te muți din ro/să nu te duci la mare într-o țară de la coada ue-ului, etc).
    Mai ales dacă trăiești într-o țară de la coada UE-ului.

    Dacă se văita un englez c-a fost furat în modul ăsta era ok, că ăia trăiesc într-o țară civilizată, nu ar trebui să fie învățați cu așa ceva.
    Dar dacă se vaită un român de asta, e grav. E grav pentru că e un inadaptat social (trăiește de zeci de ani în țara asta și nu s-a adaptat traiului de viața, ceea ce nu e deloc ok).

    • #240

      glumesti, nu? orice casa de schimb are cursul mai bun decat banca

  102. nula in sarbeste inseamna zero. in bulgareste inseamna 2?

  103. #242

    Am patit-o si eu pe vremuri, acum cand trebuie sa schimb arat hartia de 10 sau 100 Euro si intreb direct, prin geam:” how much is this in…?”. Imi convine, imping bancnota, arata pe calculator altceva, intorc spatele si pa.

  104. #243

    Azi dimineata ma suna cineva din Romania ca vrea sa imi dea niste bani.
    Un lucru atat de neauzit nu cred s-a mai auzit.

    Mai pe scurt : acum exact 8 ani era la moda in Oradea, si nu numai, teapa cu cecurile de calatorie la casele de schimb valutar .
    Dupa ce m-au belit de o suma frumusica am depus o plangere careia mi s-a spus ca i s-a dat NUP si aiai e.
    Astazi mi s-a comunicat ca s-a incheiat procesul (de care nu am avut habar) si ca ma cauta disperati de ceva timp sa imi restituie prejudiciul in integralitatea lui + ceva banuti pentru deranj. Adica aproape dublu.
    Chapeau, oradeni .

  105. Pe 8 august plec în bulgaria. Mi-a prins bine sfatul cu casa de amanet. nu esti singurul de-a patit-o. cumnata mea a fost acum o lună, și-a plătit cu cardul peste tot. card de românia. fara comisioane, fara nimic. jumate de bani ii tin pe card, jumatate ii schimb la o banca in tara, inainte sa plec.

    tx de sfaturi!