Când e vorba de a fi bolnav de ceva, sunt unul din cei mai ghinioniști oameni din lume. Toate crizele și atacurile mi se declanșează în weekend, sărbători legale sau când sunt la dracu cu crăci pe la țară, fără niciun mijloc de transport. Așa am avut prima criză de rinichi, la Corlăteni, în Botoșani, pe la vreo 19 ani, fără nici o medicație, fără mijloc de transport, fără nimic.

Cu dinții, la fel, când mă pocnește o durere de dinți, neapărat trebuie să fie un weekend la început și, eventual, să fie și pandemie de corona, iar stomatologii să fie în concediu. Și fi asta mi s-a întâmplat, vineri noapte m-a pocnit o durere de măsea care nu trecea cu absolut nimic, stomatologul meu e în concediu iar cea care îl inlocuiește nu are timp, stomatologul din sat mi-a dat cu flit, a zis că mă poate vedea peste 2 săptămâni și uite-așa, eram ca Nicoară Potcoavă, căutând un clește fin, să îmi smulg măseaua din gură și să scap.

Anyway, trecând peste asta, de fapt voiam să zic altceva.
Am ajuns la Greendental, la recomandarea lui Andrei, unde, în paranteză fie spus, am, cred, cea mai frumoasă stomatoloagă pe care am văzut-o vreodată. A stat domnișoara și mi-a explicat toate prostiile din lume, ca la bebeluș, ce am, ce o să facă, cum, toate lucrurile pe care ai fi vrut să le primești de la un medic.

De acolo am ajuns la Dentestet, ca să îmi facă nuștiuce fotografii. Pe drum am luat amendă de la poliție, pentru că nu mai găsesc talonul mașinii și, din cauza asta, am și ITP-ul expirat. La Dentestet, domnul cu fotografiile m-a luat, mi-a explicat ce face, cum face, fiecare pas în parte de, la un moment dat, credeam că face mișto de mine. Și nici nu costa nimic ce îmi făcea, intra în pachetul de la Greendental.

Și aici vine întrebarea mea.
De ce medicii din sistemul privat de sănătate pot fi altfel? De ce pot fi empatici, cu răbdare și bun simț, cu explicații la purtător, cu tot ce ai vrea să găsești de la cineva atunci când ai dureri și ai nevoie de ei?

Pentru că banii nu sunt răspunsul exclusiv, medicii de la stat sunt FOARTE bine plătiți și șpăgari, au foarte mulți bani, nu cred că foamea îi face să fie așa cum sunt.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pai majoritatea medicilor nu lucreaza si la stat si la privat?

    Mi s-a intamplat ca un medic din spital de stat sa imi recomande fara jena clinica privata unde lucra el.

  2. #2

    Pentru că lucrând la stat, personalul medical e plătit indiferent de numărul de pacienți, dar la privat, doctorul poate ajunge să-și piardă afacerea dacă vorbește ca un bou cu pacienții, indiferent cât de bun specialist e pe felia lui. La fel, dacă vorbește frumos cu pacienții, aceștia-l vor recomanda mai departe.

  3. Daca medicul de la privat nu te respecta are toate sansele sa zboare. La stat nu te da nimeni afara. La fel e si in invatamant. Ai gradul 1 esti dumnezeu.

    • #4

      Da, in Romania esti semi-zeu. Realmente poti sa injunghii mortal un pacient si sa nu faci o zi de puscarie.
      Sistemul e atat de ermetic si de putred incat scapi lejer.
      Colegii te vor apara. Politia va spune ca e culpa medicala si tine de colegiil medicilor.
      O vor da din top ca e procedura medicala cu riscuri asociate. Vor pune batista pe tambal.
      Necropsia nu va releva mare lucru. Documente justificative sa te bati cu ei nu vei avea pt ca surpriza! Tot ei le elibereaza.
      Bestiile astea sunt o casta care se autoprotejeaza si se potenteaza unul pe altul.

  4. #5

    In sistemul de stat esti D-zeu orice s-ar intampla. Toti parca au in ei un mic dictator.

  5. #6

    Dincolo de latura (ne)umana, cred ca la unii e si o chestiune legata de volum: la privat are rezervare de, sa zicem, 30 min/pacient. La stat are inca 10 la usa si 2 ore ramase din program.

    • #7

      La stat are 10 pacienti la usa si 2 ore ramase din program pentru ca programul incepe la 07:00, dar medicul nu este de gasit nicaieri mai devreme de ora 09:00 sau 10:00.
      Normal ca se decaleaza toate programarile si nu reuseste la termine la timp.

    • #8

      programul incepe de la 7, dar nu de gasit pana la 9 pentru ca baga rondul prin saloane, sau ca are sedinte sau poate chiar un doctor are si altceva de facut in fisa postului decat consulturi.

    • #9

      la un moment dat unui medic la care mergeam la privat i-a scăpat că în principiu are 20 min/pacient, dar de la recepție sau helpdesk îi mai trimit amețiți fără programare (care fie se văicăresc, fie fac circ că nu pot să aștepte după programare) că ”poate are d-na doctor timp prin pacienți”.
      dacă la alți medici găseam programare în max o săptămână, la ea găseam după vreo lună. cel mai bun endocrinolog la care am ajuns.
      din cauza asta ei i se decalau programările reale, n-avea timp să ajungă la baie sau să mănânce un biscuite (când ai un program de 6-8 ore parcă ți se face foame). între timp a plecat din clinica aia.

    • Și eu tot la ea :-).

    • #11

      @exvpa, nu ma refer la medicii care au de facut vizite prin saloane. Ma refer la cei care lucreaza la policlinici, unde nu au pacienti internati.
      Un exemplu ar fi medicul meu de familie, care are program de la 7:30 la 14:30.
      Am vrut sa imi fac o programare la “prima ora” fiindca speram sa ajung la birou pana la 09:00.
      Asistenta mi-a recomandat sa ma programeze la 9:30, ca sa fim siguri ca o gasesc pe d-na doctor la cabinet.

  6. #12

    Un pic off topic: “Pe drum am luat amendă de la poliție, pentru că nu mai găsesc talonul mașinii și, din cauza asta, am și ITP-ul expirat. ”

    1. Cat a fost amenda?
    2. Au considerat ei ITP expirat pe baza faptului ca nu aveau talonul, sau e expirat pe bune? Cum si-au dat seama?

    Multumesc!

    • #13

      te cauta in baza de date. amenda e 1300

    • #14

      Ai scăpat ieftin. Este prevazuta retinerea certificatului de înmatriculare la circulația fără ITP. Și apoi, din cate te știu, faci ITP ul la RAR pentru repunerea în circulație.
      Una peste alta, ai avut o zi bună, totuși.

    • #15

      Manuku, pai cum sa ti-l retina daca nu-l ai?

    • #16

      Manuku stie ceva.. dar de retinut pot sa-ti retina si numerele de inmatriculare(certificatul oricum nu-l mai aveai), masina nu o mai muti decat cu platforma si itp-ul il faci la RAR …ai scapat ieftin.

  7. #17

    Pentru ca la privat peste 14 zile lucratoare poate fi ultima ta zi.
    Incearca sa faci asta la stat!

  8. #18

    Sunt aceiasi medici de multe ori. De ex. eu ma duc cu fata la una de la Gomoiu. La Gomoiu in spitalul de stat este serifa interstelara, te spurca, te tine in spital aiurea 4-5 sa-si faca norma la internari pentru o radiografie. La Regina Maria e foarte de treaba, dar tot asa este zeita. La Regina Maria e 400-600 RON/consultul, poate de aia :))

  9. #19

    Pentru ca aia de la stat sunt 90% pile si amante/neveste de pile bagati cu smen in spitale, incompententi si aroganti pentru ca asa au fost inca din anul 1 de facultate. Pentru ca aia capabili si empatici si buni nu au loc de astia la examenele pe post la stat (am fost sa ma inscriu la concurs pe post la spital de stat in capitala in urma cu cativa ani, mi s-a spus pe fata sa nu ma bag ca e cu dedicatie… ei cautau om care stiau ce stiam eu sa fac, dar au angajat o oarecare, evident total pe langa, doar pt ca soacra ei=secretar de stat in nush ce minister…); dupa cateva rejecturi din astea ti se face asa o scarba si pleci in privat unde mediul de lucru e mai competitiv si unde poti face performanta cu adevarat daca esti bun ca ti se da si dotarea necesara. Intre timp am reusit sa lucrez si la stat, dar in provincie, ce sa zic? Dotare minima, pacienti care vor totul gratis desi Casa nu compenseaza orice, atitudine de je m’en fiche din partea alora care ar trebui sa te ajute (management, tehnic, personal mediu etc). Sunt fericiti ca le vorbesti frumos si nu astepti nimic, dar te injura ca nu poti sa ii rezolvi complet ca nu ai cu ce. Lucrez si in privat, clinica de top, dotare super, alta viata.

  10. #20

    Simplu, la stomatologi se aplica fiindca sunt platiti la procent. Un pacient multumit isi aduce si prietenii (vezi Cismaru) si sotia, si copiii si soacra cand ii crapa capul de dureri de dinti. La dentist deobicei e ca la medicul de familie, se duce cam toata familia si de multe ori cand pleaca dentistul la alta clinica, ce crezi, oamenii cam merg dupa el. Asta inseamna crestere portofoliu de pacienti si asigurarea unui volum decent pe termen lung. Stomatologii buni stiu asta si se poarta frumos sa isi castige oamenii. Ei nu lucreaza la program ca restul.

  11. #21

    La stat e plin de parveniti care “s-au ajuns” si acum cred ca li se cuvine totul, au uitat ca sunt tot oameni, sangereaza la fel ca “saracii” si pot ajunge si ei la randul lor, la mana “saracilor”, in orice moment.

  12. #22

    Presupun ca in spitalul de stat e un sef mare, numit politic, care are diverse frustrari si le varsa pe un sef mai mic, care la randul lui le varsa pe un doctor, care la randul lui … well….

    Plus ca una e cand ai un procent foarte mare dintre pacienti din middle class si mai sus (privat) si discutiile se poarta intr-un anumit mod si alta e cand rapoartele sunt inversate (stat).

  13. Sunt singurul care a intrat repede pe site si a dat pe linkul de “echipa noastra” sa o vada si ochiul lui pe cea mai frumoasa stomatoloaga ?

  14. #31

    Ai fost tu la niste corporatii din domeniul dentar, unde concurenta e foarte mare , drept urmare toti cei care lucreaza acolo in speranta deschiderii unui cabinet propriu/emigrare in alte tari se poarta frumos.
    In rest, cred ca este eronat sa consideram medicii din sistemul privat altfel decat cei din sistemul de stat: sunt aceiasi, multi activeaza de multe ori in ambele sisteme, fac cam aceleasi studii, au aceasi anturaj, aspiratii, etc, diferenta o fac dotarile ( mai bune in sistemul privat), volumul de pacienti mai mic(invers proportional cu suma incasata pe serviciile medicale, mai mare in privat decat cea incasata de unitatile medicale de stat de la casa de asigurari de sanatate).

    Si e al naibii de periculos (desi am vazut mult influencing, si din partea politicului) sa deschidem usa privatizarii totale a sistemului de sanatate, pe principiul uite ce bine e la privat, hai sa omoram sistemul public, deoarece in romania si asa, foarte putini au acces la servicii medicale (pt ca nu isi permit)-exemplul cel mai elocvent este cel dentar (in care nu exista programe publice/fondurile sunt inexistente)- romanii sunt un popor cu dantura precara, foarte multi fara dinti, copii nu au parte de asistenta medicala dentara(mergeti in mediul rural).

    Cat despre medicii de la stat, am observat personal comportamentul si atitudinea unui medic, care a fost si condamnat la un moment dat pentru ca cerea fara masura, si il consider o victima a mediului si societatii in care traia, dublat de lipsa sa crasa de moralitate si principii: competitie eterna cu colegii de sectie care ia mai multa spaga(gen ala care lua mai putin era fraier), care fute mai multe asistente (sunt medici de au inchiriate garsoniere langa spitale doar pt asta), care are masina/casa mai mare, presiune din partea familiei sa aiba mai mult, ideologia ca e un semizeu ce salveaza vieti, atitudinea ploconitoare si slugarnica a tuturor ce intra in contact cu ei, duplicitatea colegiului medicilor, lipsa unor proceduri/coduri de conduita/traininguri……dar sa vezi aceiasi medici din sistemul de stat , acei baroneti, care ajunsi in alt sistem de sanatate, cu reguli, cu riscul unor cresteri semnificative ale asigurarii de malpraxis, cu riscul de a fi suspendati de colegiul medicilor pentru atitudine necorespunzatoare sau frauda, cum se metamorfozeaza, si respecta pacientul si regulile (de injurat intre dinti continua sa injure).

  15. #32

    Am patit si eu cu itp expirat de o sapt, amenda 1305, 9 puncte de 145 bucata. I-am dat in judecata si am castigat, am dovezi.

    Ontopic: stomatologii NU AU TRECUT prin sistemul de stat, ei au fost la pruvat mereu. Stomatologia a evoluat “pe curat” direct de la inceput, cum s-ar spune, fiind propulsata de industria de acum 15-20 de ani care aducea tehnica medicala la greu si apareau cabinetele ca ciupercile dupa ploaie. In plus, banii care sunt in joc sunt colosali, fara bataia de cap si atentia nedorita din medicina care se ocupa de exteriorul cavitatii bucale. Fyi, am prins la privat (Medsana, Regina Maria) niste japite de cardiologi sau chirurgi de mi-a venit sa vomit, direct, pe ei. Dupa cum am prins la stat (Sfanta Maria) niste oameni de absolut tot respectul.

    • #33

      daca nu-i cu suparare as vrea detalii pt ca mie mi-au luat si talonul in aceeasi situatie(ITP expirat de 17 zile, am uitat efectiv ca expira) 5800 amenda si acum cica trebuie sa fac ITP la RAR. Am inteles ca dupa 15 zile de la expirare e procedura

    • #34

      @mike, cat de cazuta este masina incat iti este frica de ITP-ul facut direct la RAR?

    • #35

      Iar nu merg comentariile din Chrome :(.

      Da, plangere in 14 zile la judecatorie/tribunal, depus toate celelalte acte – asigurare, rovigneta, inclusiv cele vechi care sa faca dovada prelungirii in termen, adica cu care justifici buna-credinta, inclusiv daca ai actele de refacere a ITP la RAR. Mie mi-a anulat judecatoria partea din PV care prevedea sanctiunea, retinerea certificatului de inmatriculare, a specificat ca inlocuieste cu avertisment, si mi-a pus in vedere sa nu mai uit sa fac ITP-ul pe viitor. Da-mi adresa de mail si iti dau copie dupa incheiere.

    • #36

      eu am invatat ca, atunci cand ma stiu cu musca pe caciula, nu dau talonul nimanui

  16. #37

    Pentru ca marea majoritatea a doctorilor agresivi de la stat sunt incompetenti angajati politic. Prin agresivitate isi ascund nepriceperea si spera sa te sperie si sa nu vii la ei, ca oricum nu stiu ce sa-ti faca. Plus ca au spate si stiu ca nu vor fid ati afara. La privat, daca nu e dragutz si munceste bine, nu vin pacienti, deci nu vin bani.

  17. #38

    Mediul face regulile, acelasi individ se comporta diferit in medii diferite, sunt teorii de management intregi despre asta. Un om super harnic care ajunge intr-o firma unde se freaca menta o sa frece menta dupa o vreme. Si nu pentru ca s-a schimbat el, pentru ca asa e in mediul ala. Un sofer roman pe strada in Ungaria unde toti merg 90, o sa mearga 90, nu-si pune problema sa depasasca prea mult ca vine rendorszeg ala si nu te intelegi cu el. Cred ca si mediul de la noi de la stat le permite sa fie intr-un fel in spital versus cum sunt la privat.

  18. #39

    Laura si Der zic bine ce zic, stomatologia e direct alt film.

    Bine, ce nu inteleg eu, in asigurarile astea “mizere” de le platim luna de luna avem si stomatologia, a vazut cineva cabinet stoma sa lucreze cu casmb/opsnaj? (Macar pt pensionari).

    Ps: daca apuci sa te “taie” un anumit cardiolog, cel putin in bucuresti, nici cu tamaie nu mai poti sa treci la altul.

  19. #40

    În Occident problema cu sistemul privat e ca nu se face ce e mai bine pentru pacient, ci ce e mai rentabil pentru clinica. De exemplu, o nastere prin cezariana e mult mai rapida si mai scump indemnizata de asigurari decât o nastere normala => automat cezariana chiar si când nu e cazul. Pacientii complicati cu multe probleme sunt refuzati din start la spital privat ca nu sunt rentabili. Se fac si multe acte medicale inutile dar rentabile cum utilitatea e greu de verificat …
    Iar cum sistemele publice de sanatate sunt din ce în ce mai prost finantate poti muri cu zile si în Occident, daca nu esti foarte bogat.

    • #41

      sefu, bati campii cu gratie bovina. du-te tu in uk sau germania si cere cezariana, ca sa iti iei un sut in cur. nu mai vorbi din povesti

    • #42

      Nasterea prin cezariana fara justificare medicala alta decat ca sa nu se largeasca pixda nu se face la cerere in tarile civilizate unde medicii pun actul medical peste pretentiile pacientilor.

    • #43

      Da, ce capitalisti verosi si fara mila si constiinta sunt in occident si ce medici cu suflet in Romania (si alte tari, gen Brazilia, ca de astia mai am habar): e tocmai invers, in tarile vestice cezariana e justificata medical(ca e stat, ca e privat, respecta acelasi protocol ca sunt reguli si autoritati, nu decide marea somitate x ca asa se face), in rest se naste natural, se lasa fatul langa parinti imediat dupa nastere, basca se naste cu moase (dar din alea care stiu meserie, nu doctori cu bisturiul langa tine), se pleaca acasa chiar in aceeasi zi in care s-a nascut (Suedia, Danemarca) daca totul e ok, se naste acasa (Olanda);
      in tarile semi-bananiere, medicul cauta sa scoata maxim, pai da cezariene, se sta cate 5 zile in spital (privat, de stat, oricum pacienta plateste), baga medicii in ele spaime si tot felul de idei cretine(medicina anilor 70-80), mai dai si peste bloguri de handicapate gen mamici plm, numai aberatii medicale citesti pe acolo.

    • #44

      E o mare diferenta între ce era occidentul în trecut si ce devine azi. Asa cum occidentalii au despre România imaginea a ceea ce era în anii 90 asa si românii care nu au trait mult în strainatate au o imagine care corespunde a ceea ce a fost occidentul în trecut.
      Nu se face sistematic cezariana dar mai des decât ar trebui. Se administreaza tratamentele cele mai scumpe nu neaparat cele mai adecvate, mult prea des. Clinicle private erau în trecut detinute de medici, azi multe apartin fondurilor de pensii americane care nu au investit din filantropie.
      Ideea e ca nu e bine ca medicina sa devina o afarecere în care profitul sa fie preocuparea numarul 1.
      Nu zic ca e mai bine în România decât în Occident, înca suntem departe de asta dar din pacate tendita în Occident e spre degradare, sunt fapte pe care le cunosc nu convingeri personale.

    • #45

      Occidentul civilizat nu e America, iar faptul ca o dai ca exemplu indica ca cunosti realitatea din filme si stiri.

    • #46

      Vorbeam despre Europa de Vest, locuiesc în Franta de 20 de ani, esti naiv daca crezi ca doar în America clinicile private sunt azi detinute de fonduri de pensii americane … tu unde locuiesti si de cât timp ? Si cât de bine cunosti sistemul medical din tara occidentala în care esti, esti medic sau macar ai familie în domeniu ?

    • #47

      Acum nu neg ca Ramsey incearca sa puna mana pe mai mult cascaval , insa tot ei au construit clinici in cartiere defavorizate….ce mi se pare jegos e ca vor sa puna mana pe cat mai multe date, insa majoritatea doctorilor ce lucreaza in clinicile lor sunt liberali, deci nu le pot impune sa prescrie doar tratamentul x sau procedura y….doctorii trag sa isi faca cifra lor. Iar CPAM daca e ceva suspect poate sa ii ia la intrebari, stai tu linistit ca se verifica toate decontarile la casa, si daca sunt chestii flagrante se sesizeaza si merg in control…..aaa ca mai inchid si aia ochii, da nu mi se pare ca sare cineva calul.Adica plm, zi tu ca mori cu zile in Franta, daca ai card vital si mai platesti (plateste firma o mutuelle buna), pai ce plm sa mai zic de UK sau SUA (ca pe astea le cunosc cat de cat), ca Romania nici nu e pe lista.

  20. #48

    Nu o fac pe desteptul sau ceva. Multi stomatologi sunt praf si pulbere.. Pana in prezent am reparat de minim 5 ori bulelile unora. Si m-am dus mereu cu recomandarea cuiva, am decartat bani grei pe nimic. Acum cand ma duc daca imi pari dubiosi, intreb lejer de cati ani profeseaza si unde a terminat studiile. Nu oricine poate fi stomatolog pana la urma. Ultima oara am dat de o fatuca, saraca desfigurata asa, si-a pus botox dinala si nu prea i-a iesit, abia vorbea, fitoasa, increzuta, tipul de pitipoanca de la nuba. Mi-a zis ca a terminat ceva universitate pe la Constanta acum vreo 3 ani. Am ras, am multumit si am plecat.

    • #49

      Hai sa nu vorbim aiurea, sunt medici ce au facut stomatologia la Oradea (ceva jos clasat), dar care s-au ambitionat si si-au imbunatatit tehnica in chirurgie , si sunt fii de profesori de la marea univesitate din capitala sau fii de secretari de stat care in afara de a fi avut bani si spinare sa demareze niste clinici nu ies cu nimic in evidenta (si mai si au afluenta de pacienti, ca e fiul lui doctorul x, de parca stiinta, talentul si pofta de munca se transmit genetic, sau prin simpatie).

  21. #50

    Nici la privat nu e totul roz dar macar au bun simt (unii).

    Sa vezi cum e cu doctorii de masini (a se intelege reprezentante).

    Medicina de stat e parfum in comparatie cu ei.

  22. #51

    Cum au zis și alții mai sus, la privat poți să-ți pierzi rapid locul de muncă sau clienții și să-ți dea afacerea faliment. Chiar și după o simplă reclamație. Și, la cât se luptă privații pentru anumite drepruri rezervate doar spitalelor de stat, la câți bani bagă în publicitate, în lobby (ca să nu zic șpăgi), nu-și permit să dea așa ușor cu piciorul la pacienți. Se mai întâmplă cazuri, fiindcă e factorul uman care nu e perfect, indiferent de stat sau privat, se mai pune batista pe țambal câteodată, dar e mult mai greu și mai riscant.
    La stat nu există treaba asta.
    Am așteptat acu’ câțiva ani mai mult de o oră cu soția gravidă în travaliu la Sanador, fiindcă tipa de la recepție nu se pricepea să înregistreze nu știu ce, nu-i mergea sistemul, habar n-am, mai chemase o colegă etc
    A trecut medicul de gardă, a întrebat ce se întâmplă, a întrebat de ce durează atât, aia a bălmăjit ceva, medicul i-a zis să scrie de mână sau ceva de genul și se descurcă mai târziu, iar trei zile mai târziu au sunat să-și ceară scuze și ne-au zis că persoana respectivă nu mai lucrează acolo (lucru verificat de mine), deși nu făcusem scandal sau reclamație.
    Or mai fi coborât standardele acum, dar atunci treaba asta m-a lăsat cu gura căscată.
    Bănuiesc că la fel au procedat și ăia de la Budimex cu infirmiera care i-a pus în brațe soției mopul și găleata și i-a spus să șteargă de pe jos voma de la cel mic cu care ea era internată acolo. 🙂
    Dacă nu există pretenții pentru cei de jos, cum ar putea fi trași la răspundere și responsabilizați zeii de sus?

  23. #52

    Bag si eu 2 bani aici:

    Nevasta-mea a fost internata anul trecut la Bals cu fi-mea din cauza gripei (Poate nu va dati seama, dar intr-o sectie de pediatrie se interneaza 2 pacienti – copilul cu boala si parintele stresat si cu o mie de intrebari; ambii necesita aceeasi grija). Printre toate asistentele intepate si doctorii cu nasul pe sus a detectat instant pe medicul care lucra la si la privat: a vorbit mai frumos, a raspuns la toate intrebarile, a avut o atitudine calma si pozitiva. S-a adeverit ca lucra si la Regina Maria.

    > De ce medicii, în sistemul de sănătate privat, pot fi altfel?
    Intr-o oarecare masura, din cauza pacientilor. Mama mea a lucrat 40 de ani in spital ca asistenta, timp in care am auzit foarte multe povesti cu pacienti. Voi probabil porniti de la credinta ca toti pacientii sunt niste buni crestini civilizati care se duc la doctor sa le salveze viata. V-ati insela – sunt foarte multi care trateaza personalul medical ca pe casiera de la Mega. Vorbit de sus, atitudine de mahala, si asta e ceva ligh, atunci cand pacientii nu pleaca acasa cu suveniruri gen paturi sau vesela. In timp, chestia asta te erodeaza psihic – iti faci datoria de doctor si asistent ca sa-l tii pe om in viata, dar atat.

    • #53

      Plus că la privat statul da mai mulți bani, comparativ cu banii dați unui pacient la stat, în anumite tratamente.

    • #54

      plus ca te furajezi de la ”second”!

  24. #55

    La privat lucrează în parte exact aia de la stat. Doar că nu pot lua cadouri, plicuri etc. Habar nu aveți câți specialiști fug dimineață de la stat că sa fie medicii buni la privat. Valabil și la clinicile vieții înființate de doctori de stat care se privatizează. Și în paranteză, managerii de la stat își iau și slujba de doctori la stat, că sa nu piardă bani, plic și cadou și să ajute clinicile care îi angajează în calitate de manager spital. Iar tâmpiții din sindicate fac achiziții în locul managerului.

    • #56

      Serviciile medicale private au locul lor intr-o economie normala insa in opinia mea rolul lor trebuie sa fie unul limitat. Odata ce devin majoritare preturile explodeaza iar serviciile dentare sint dintre cele mai scumpe. Cind am plecat din Ro (2000) serviciile medicale private erau la inceput iar aici Montreal, nu cred ca exista dentist de stat. Eventual servicii de urgenta restul e privat.

      De ce medicii de la privat sint mai buni? Pentru ca e vorba de concurenta. Cei de la stat se bazeaza pe masa mare de oameni si fiecare are pacienti chiar daca nu sint buni.

  25. #57

    Cand ajungi sa te urli la doctori baa tu esti platit din banii mei….cam asta e rezultatul dupa un timp.

  26. #58

    Povestea cu sistemul de sanatate in Romania este una simpla. Privatul, are foarte mare interes pentru pacienti sanatosi, dar ipohondrii. Cazuri concrete:
    1. Tipa vine la 3 dimineata in garda la un spital privat, din cauza faptului ca a calcat stramb acum doua zile si nu o mai doare nimic, dar vrea sa stie daca are vreo problema.
    2. Tip mai pe la 12 noaptea vine ca pe zi l-a durut capul, a luat niste aspirina acum nu-l mai doare, dar ar vrea niste investigatii amanuntite.
    3. Tipa, care si-a facu niste analize si vrea interpretarea in garda asta intamplandu-se pe la orele diminetii.
    Sunt si exceptii, cele prezentate de tine si altii, insa privatul este doar un sistem de stat mai spalat si mai politicos unde lumea prefera sa trateze cazurile alea simple si banoase. Ce e complicat, basculam la stat si aia e.

  27. #59

    Sunt una dintre pacienții clinicii. Merg la ei din 2008. Eu una am fost mereu mulțumită si ori de cate ori am avut probleme, am mers la ei. Este curat si au dotari pentru o gramada de situatii.
    Anterior, am avut probleme destul de nasoale (la nici 30 de ani ramasesem fara 2 masele si aveam la activ o operație, pe langa o mulțime de carii).
    Multa sanatate, sper sa-ti rezolvi problema cat mai repede.

  28. #60

    KPI’s platiti?

  29. #61

    Sanatate si sa scapi cat mai repede de probleme.
    Eu sunt multumita de clinica, sunt pacientul lor din 2008 si ori de cate ori am probleme merg la ei.

  30. #62

    in primul rand ca ti-au facut radiografii dentare probabil panoramice sau 3D si nicidecum fotografii *dang`dang*, orasene de bucuresti care esti tu din medgidia :))

    gata, acum ca m-am luat de originile tale sanatoase pot sa-ti explic si cum sta treaba pe topicul de azi

    medicii din spitatele de stat romanesti au 7000000 de pacienti, care mai de care mai bolnavi, saraci si prosti – nu vreau sa par arogant dar sunt vai de ei cei care ajung sa apeleze la sistemul public de sanatate din romania
    este absolut crunt

    la privat e putin altceva
    pe langa faptul ca te da afara patronul ca pe o masea stricata daca ai calcat pe bec, totusi tipologia pacientilor (educatie, statut etc) de clinici private este destul de diferita fata de cea din sistemul de stat si cu mult mai scazuta dpdv cantitativ. Nu mai vorbim de aparatura si alte cele.

    asadar nu e chestie de bani ci de reguli, conduita si nu in ultimul rand volumul si conditiile de lucru

    • #63

      esti prostan, bai tara:) mi-au facut poze, pentru estetica dentara, fata/profil, cu dinti si gura inchisa

    • #64

      pai zi asa braila :)))
      cand ai scris “nuștiuce fotografii” mi-am dat cu palma peste frunte
      zic ia uite-l ma, a fost la oras si si-a luat vederi :)))))

  31. #65

    Sunt n facultăți de stomatologie în România, de Stat, dar niciun cabinet cu decontare de la CNAS. Pe scurt, se predă pe banii mei și nici măcar 1 leu din cei 10% din venit, pe care îi plătesc la Sănătate, nu pot folosi pentru repararea danturii.
    Vai de steaua tuturor politicienilor, de la toate partidele, politicieni vechi, actuali și toți cei care speră să între în sistem.

    • #66

      Fiecare facultate de stomatoloie are arondat si un cabinet de stat unde te poti duce cu trimitere de la medicul de familie, iar majoritatea procedurilor medicale de baza (plomba, extractie, scoaterea nervului, tratament antibiotic) vor fi gratuite.

  32. #67

    Medic specialist la stat, minim 15.000 net. Când statul, adică PSD, a dat căruță de bani dubla, peste noapte, vreți calitate dubla? Deja ăștia se agita, că ei nu au primit salarii mărite in ultimii 2 ani,vei primind banii din 2022. Și vor vota contra PSD, pt că nu le dă pomană

  33. #68

    Asta cu “n-am timp” ma seaca. Barem trimite pacientul la un prieten, ca la tine oricum nu vine, daca tot n-ai timp de el.
    Asa am fost si eu de curand, m-a apucat din senin o durere pana-n creier (am smaltul aproape inexistent, asa ca mai orice fisura ne aduce mai aproape de nerv), ma apuc sa sun la cel mai apropiat cabinet:
    – Buna ziua, ma doare un dinte, cand ma puteti primi?
    – Hihii, pai sa vedeeeem… i-ote, va primim cu mare drag peste trei saptamani.
    – Am zis ca ma doare un dinte.
    – Da, deci veniti pe data de douaj’ nustiucat si vedem atunci ce e de facut. (Hihihuhu fluturasi si curcubee…)
    – Cucoana, ma doare ACUM dintele!
    – Nu se poate decat peste trei saptamani, cel mai devreme.
    – Hai, pa.
    Am gasit printr-un prieten o tipa fix cum descrii tu in articol, care m-a tratat mai repede; pana atunci i-am dat cu tuica (no joke, niciun medicament nu-mi amortea zona).

    In alta ordine de idei, cand am avut niste proceduri mai dure prin romulania, imi amintesc ca mergeam la un singur dentist, care-mi facea de toate si la final imi cerea bani. In schimb, la castraveti, dentistul care face de toate, nu face de exemplu extractii, ma trimit la altii. Sunt ai lor ultra-specializati sau ai nostri hrapareti si “iti fac tot ce vrei”? (nota: n-am avut nevoie de extractii pana-n creier, anestezie totala sau alte alea)

  34. #69

    Poveste.

    Soacra-mea ajunge la medic în Romania după ce a vrut sa doneze sânge, pentru că avea niste valori un pic ieșite din normal.

    Prima oară la privat, un set de analize complet unde îi găsesc ceva minor la plămâni, dar care a fost tratat ca sa nu devină o problemă. Refăcut analizele după, tot sunt valorile puțin peste limita. Într-un final consult ginecologic și suspiciune de cancer cervical. Biopsia se face la stat, cu programare, la o săptămână și ceva după consultul din privat. Dupa alte doua săptămâni vin rezultatele, pe care le interpretează o doamna oncolog de la stat, împreună cu medicul ginecolog care a luat proba. Cancer cervical stadiul 3, CU INCEPUT DE EXTINDERE SI POSIBIL METASTAZA LA RINICHI?! Bun, un pic de pauza, gândit bine ce e de făcut și convins soacra ca o operație + chimioterapie în tara nu sunt cea mai buna varianta. Am adus-o la noi, în altă țară, după ceva insistente. Moral la pământ, în momente de genul cam cauți orice urmă de speranță, oriunde. Gasit rapid in sistemul public un medic, prof. universitar, școlit undeva prin US.

    Încep sa ne revină speranțele după primul consult. Nu am întâlnit de când trăiesc o persoană atât de calmă și de sigură pe ea, medicul ne-a explicat că e un prim consult în care vrea sa stabilească despre ce e vorba si ce e de făcut, iar pana nu ajunge la o concluzie sa nu ne gândim prea mult in direcția asta. Biopsia din tara o trimite si el spre analiza, iar rezultatul e diferit. Nu găsește cancer, ci niște celule anormale care sunt precanceroase și sunt relativ comune, cauzate de HPV. Ii spunem ca in tara au observat cancer in stadiul 3 cu inceput de metastaza. Se uită uimit și cere sa vadă RMNul făcut în tara. Nu avem așa ceva, și răspunsul lui ne mai liniștește. “Cum au putut vedea fără imagistica stagiul și unde a început sa se extindă?”. Ne explica în limbaj de muritori cum apare tipul respectiv de cancer și cum din biopsie se vede întradevăr un stadiu 3, dar se vede stadiul 3 al celulelor precanceroase. Imi venea sa țip, nu știam dacă de bucurie sau de nervi. Ii traduc cat ma pricep si biopsia din tara, nimic diferit, rezultatul biopsiei e concludent cu cel de aici, dar cumva medicii din Romania au considerat ca este cancer cervical in stadiul 3.

    Totusi, ca o măsură de siguranță dorește sa refacă biopsia. O reface și în 2 zile avem rezultatele, nu e cancer, sunt celule în stadiu precanceros cum credea. Recomanda totusi, preventiv o operație pentru extragerea părților unde apar celulele respective, minim invazivă, cu perioada mică de recuperare și vaccinarea împotriva HPV. Facem operația iar în 2 săptămâni totul este înapoi la normal, consultul post operator arată bine, se administrează prima doză din cele 3 de vaccin. Soacra decide că vrea acasă, pleacă după vreo lună, după care merge iar la medicii din RO ca sa primească următoarea doză de vaccin.

    Ei bine, aici devin lucrurile (de parcă nu erau deja) imposibil de crezut. Refuza sa ii facă vaccinul deoarece este “prea periculos”, deși vine cu recomandare de la medic, nu e decizia ei sa isi facă vaccinuri așa, de amuzament. O si anunța pe doctorița că nu era cancer stadiul 3, moment în care duduia se înroșește la fața si neagă că ea ar fi ajuns vreodată la.vreo discuție despre cancer cu soacra mea, de parcă pe oameni îi apuca așa din senin sa își facă biopsii și le interpretează după greșit singuri. Se enervează când i se zice ce procedura s-a realizat, zicând că fără operație clasică e NEREALIZABILA, deși are în fața fișele medicale în care scrie negru pe alb, tradus, ca de fapt este. La revedere. Dupa 1 luna de căutări, reușește sa găsească la privat, la primul medic ginecolog la care a fost, bunăvoința sa i se administreze vaccinul, asta după ce s-au încercat câteva clinici private și de stat.

    Stiu ca nu e intru totul coerent, dar m-am enervat iar când mi-am adus aminte și sunt sigur că am mai omis detalii. Sunt conștient că întâmplarea asta nu este neapărat o imagine pentru întreg sistemul și că există medici români de calitate atât la privat cât și în sistemul public, însă este clar o problemă când derapaje medicale ca al soacrei mele se întâmplă. Nu vreau sa ma gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă era vorba despre o persoană mai fragilă doar nițel, care cand auzea toate bazaconiile din tara se speria și se arunca de la etaj? Ghinion?

  35. #70

    pentru ca poti alege, pentru ca daca se poarta nasol cu 1, 2, 5 pacienti i se duce vorba si patronul clinicii isi baga ceva in mamicuta lui si il trimite la plimbare. Basca posibil sa isi faca renume si sa un mai pupe privat. In schimb la stat, ce-o sa faci?