Desigur, ne referim la femeile rromânce, care vor avea dreptul la 1 an de concediu de creştere a copilului, pentru că PDL a decis că e prea mult ce primesc. Exemplele, aduse din SUA şi ţările vestice, unde femeile pleacă la muncă imediat după naştere.

Cu o singură problemă.
Statele respective plătesc alocaţii de creştere a copilului lejer mai mari decăt cei 40 de euro daţi de statul rromân.
În toate ţările alea există grădiniţe şi creşe. Nu şi la noi, unde an de an se dau şpăgi uriaşe pentru locuri în grădiniţe, iar creşele sunt aproape inexistente.
În aceleaşi ţări, cheltuielile cu bonele şi baby siterele sunt deductibile din impozit. Nu şi la noi, unde nici măcar nu există munca de baby sitter.
Toate cheltuielile cu educaţia copilului sunt deductibile la impozite.
Pentru familiile ce stau cu chirie, chiria se deduce la impozit.
Pentru proprietari, impozitul se injumătăţeşte.
Asigurările de viaţă sunt deductibile, în toată perioada de creştere a copilului.
Cheltuielile de stricta necesitate vieţii noului născut sunt deductibile.

Şi asta e doar ce ştiu eu.
La noi? Ai 2 gemeni, primeşti indemnizaţie pentru un copil. Plăteşti mii de euro spitalizări, deşi dai impozite de te caci pe tine. Nu ai nici un fel de ajutor din partea statului. Asta deşi toată viaţa plăteşti cei 35% impozit, indiferent de venit. Ai venit lunar de 1000 de euro? Dai impozit şi asigurări sociale de 350 de euro lunar. În schimb, primeşti muie portocalie.

Asta în condiţiile în care rromânia are un spor negativ, în care am ajuns la de la 23 de milioane la 18 milioane de locuitori şi tot aşa.
Da, pedeleul şi băsescu au fost alegerea perfectă. Dacă veneau alţii, era mult mai rău. Sigur.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

87 comentarii Adaugă comentariu

  1. Pai e normal. Daca generatia actuala e proasta si i-a votat, ei nu vor sa riste. Sa incurajeze natalitatea, sa se nasca oameni destepti, care sa nu-i mai voteze? Sa nu mai fie ei parlamentari si guvernanti din cauza ca mamele si-au putut creste si educa odraslele?

  2. Numai din cauza lu zoso a iesit Basescu! Uite ce inseamna sa ai influenta… 😀

  3. #4

    Am sa comentez pentru fiecare afirmatie:

    1) Statele respective plătesc alocaţii de creştere a copilului lejer mai mari decăt cei 40 de euro daţi de statul rromân.

    Statul aloca vreo 80$ lunar si asta depinde de venitul familiei.

    2) In toate ţările alea există grădiniţe şi creşe. Nu şi la noi, unde an de an se dau şpăgi uriaşe pentru locuri în grădiniţe, iar creşele sunt aproape inexistente.

    Exista insa sint particulare. Te costa ~$1000/luna pentru un copil. Daca ai 3 copilasi mai bine stai acasa ca e mai ieftin.

    3)În aceleaşi ţări, cheltuielile cu bonele şi baby siterele sunt deductibile din impozit. Nu şi la noi, unde nici măcar nu există munca de baby sitter.

    Nu in Canada.

    4) Toate cheltuielile cu educaţia copilului sunt deductibile la impozite.

    Nu in Canada. Poti deduce doar cheltuielile cu activitati fizice in afara orelor de scoala.

    5) Pentru familiile ce stau cu chirie, chiria se deduce la impozit.

    Chiria nu se deduce decit partial indiferent de statutul de parinte sau nu.

    6) Pentru proprietari, impozitul se injumătăţeşte.

    Nu in Canada.

    7) Asigurările de viaţă sunt deductibile, în toată perioada de creştere a copilului.

    Nu in Canada.

    8) Cheltuielile de stricta necesitate vieţii noului născut sunt deductibile.

    Nu in Canada.

    As mai adauga ca e recomandat ca imediat dupa nasterea copilului sa cotizezi la un fond pentru studii. Asta daca nu vrei sa devina un absolvent plin de datorii.

    • #5

      @mihai: dude, vorbeam de sua si de statele vestice, nu de statul cu pinguini si ursi polari….

    • #6

      nici prin Franta nu exista multe dintre facilitatile mentionate de Arhi. (asta nu pentru ca tin cu portocaliii…0

    • #7

      @danutz: saracul sarkozy are nevoie de tratament psihiatric. oricum franta e un stat profund socialist, schimbarile pe care le face idiotul pitic vor tine fix pana cand pleaca dupa pizda lui bruni

    • in SULA e si mai rau, stai cuminte. Femeile au 6 saptamani de post-natal. Se duc la munca inca dilatate. Tot ce a zis nepotu’ mihai mai sus cu “nu in Canada” e “nu si in State”. Macar in Canada au asigurare medicala (aproape) moka.
      In alta ordine de idei, jigodiile astea de culoarea fecalelor de chihuahua bolnav de limbrici TAIE BRUSC TOT! Aia e beleaua. Dupa cate stiu eu din filme, un copil nu se face instantaneu. Femeile alea si-au planificat si ele viata intr-un fel. Macar pe alea care iau acuma sa le lase sa ia pana la sfarsit dar NUUUUUUU, vine junele-prim Bouleanu, isi piaptana putin freza pe spate si vorbeste el in numele Guvernului. Cine plm e Bouleanu sa vorbeasca in numele Guvernului?!

  4. #9

    in canada nu erau pinguini. pana o ajuns romanii acolo!
    pai tendinta sporului natural in ultimii ani era sa devina din nou pozitiv, sporul negativ se ingusta din ce in ce mai mult. populatia scadea din cauza plecarilor in spania, italia si restul (plecarile alea pe mai mult de cateva luni, indeajuns ca sa te numere ca rezident de acolo, nu de aici). deci, vorba albumului parazitii, ”tot ce e bun tre sa dispara”, inclusiv potentialul spor natural pozitiv pe care il puteam avea din nou. ce sa-i faci, ar trebui sa ne obisnuim…nu sa ne resemnam, dar sa ne obisnuim.

  5. Si mai e ceva de luat in seama, SUA si Canada isi regleaza evolutia populatiei prin politica de imigratie. Pentru ca isi permit. Si e mai ieftin si mai eficient sa cresti sau sa mentii populatia cu oameni deja educati si pregatiti pentru a fi direct productiv. Din pacate Romania nu este si nu va fi prea curand in situatia asta. Ba dimpotriva, din cate stiu eu acum are loc un al doilea val de emigratie de populatie educata dinspre Romania dupa cel de la inceputul anilor 90.

    • #13

      @kingsnake: da, toti purtand tricouri cu Multumim Basescu, din cauza ta ne lasam casele

  6. #14

    Te inseli daca crezi ca in USA se pot deduce mai multe decit in Canada. Stiu o exceptie: plata ipotecii insa nu uita ca acolo cotizezi din buzunarelul propriu pentru asigurare medicala care poate sa ajunga la ~1000$ lunar daca vrei o acoperire identica cu ce iti ofera statul Canadian. Iar educatia e mult mai scumpa decit in Canada.

    P.S. La noi sint acum 8C. O fi mai decit in Romania?
    Eu inca nu am vazut pinguini si ursi polari pe strazi dar cind vad voi pune o poza.

  7. Dude…am avut o colega la Orange, corporatie, salariu mare…s-au facut mici manevrute si a intrat 2 ani in concediu de maternitate cu 35 de mil pe luna.

    Este foarte bine, mult prea bine pentru situatia din Romania. Sa dai atatia bani din buget…cam greu, oricat de putin s-ar fura.

    • #16

      @Sagi: dude, dar cand ai 1000 de euro salariu si platesti 350 lunar, cum e? si asta O VIATA, nu 2 ani

    • Nu-mi zice de impozite. Timp de 2 ani am platit 1500 lei numai CAS (da, am avut perioade bune :)) si m-am dus la doctor sa ma operez…operatie moca, in teorie. Si el imi spune in fata: da, se face…300 Euro partea mea!

      Pur si simplu imi venea sa-l scuip. Asa ca stiu bine ce zici, doar ca in a noastra draga tara mereu se merge si pe manevre. Unii castiga, altii o sug!

  8. #18

    Banii care-i iei in concediu de maternitate sint ~75% din venit dar nu poate depasi $2000/lunar. Asta indiferent de venitul avut.

    In plus prin lege copilul in masina trebuie sa stea in scaun de masina (un set complet e cam $400. Apoi cind creste mai mare dai minim $15 pe perechea de pantaloni si cam $50 daca vrei pantofi mai comozi. Copilul la virsta mica nu stie sa spuna ca-l jeneaza pantoful asa ca mai bine ii iei ceva de calitate. Asta ca sa-ti faci o imagine ce inseamna un copil in occident.

    • #19

      @mihai: lol, pai sunt mai ieftine decat in romania obiectele de imbracaminte:)))))))))

    • #20

      Sorry dar eu am mari rezerve ca in Romania pretul unei perechi de pantaloni pentru copil de 3 ani costa peste $15. Aici ma refer la pantaloni obisnuiti de bumbac si nu de firma!

    • #21

      @mihai: cauta si tu pe net. O sa ai surprize. Eu tocmai am cumparat din Carrefour, pantofiori de bebelus cu 10 usd si am admirat o gecuta de fas, tot noname la 35 usd

    • Nu nene, noi aici platim in scoici si natura… Vino prin magazine in ro sa vezi preturi vs castiguri. Sau poate nu-ti plac snuffurile.

    • #23

      Uite catalogul Carrefour Romania:
      www.carrefour.ro/index.php?pg=vcatalog&catalog=003
      Pagina 14 colt dreapta sus: Geaca copil de fis 50 lei sau 15US.
      Pagina 15 :Tricou mineci lungi 15 lei sau 4$ si ceva marunti.

      Deci exista.

      Habar nu am ce vrea mama enervata cu Berlinul.

  9. #24

    ptii ce comunista e america aia…fara sto…in sensul ca nu cred ca statul ar trebui sa-ti acorde nici un ajutor… “faci plozi? iti uram bafta si multa responsabilitate pe mai departe daca n-ai avut pana mai inainte” 😛

    • #25

      Te inseli. Daca ar avea puterea la discretie, republicanii ar desfiinta multe din ajutoarele sociale existente acum.

  10. @mihai:deci site-ul asta canadian spune prostii www.cra-arc.gc.ca/bnfts/cctb/menu-eng.html ?

    vad ca exista un UCCB de 100 $ pe luna (indiferent de venit) sau un NCB care calculat la un venit lunar de 3500 $ (daca la 3 copiii merita sa stai acasa inseamna ca venitul tre’ sa fie mai mare de atat) inseamna 286$ pe luna.

    • #27

      UCCB exista pina la virsta de 6 ani. Suma calculata include si UCCB.
      NCB? Venit lunar de 3500/ familie e catre venituri mici. As spune un venit de $10/ora pentru fiecare parinte la 40 de ore saptaminal. Asa ceva poti cistiga cu ceva experienta la invirtit hamburgheri.

      Deci un copil la gradinita te costa ~1000/luna. Cit te costa toti 3?

    • #28

      Edit la postul de mai sus:
      Cei 286 includ si UCCB.

  11. #29

    Arhi cei 350 euro cei platesti sint parfum fata de nivelul de impozitare + alte taxe din Canada. Si asta o viata.

    • Si nici acolo nu beneficiezi de nimic, asai? 😉
      Si daca tot te plangi, hai la noi ca si asa e tara pustie. :)) Iti da Geona jdemii de euro.

  12. #31

    Ce cacat de comentariu basist e asta cu aranjament ca sa ia maximum, adica cei 3500 RON. Da frate, e ca la bugetari, hai sa taiem de la toti 25%, nu sa indentificam unde avem prosti care o freaca. Asa si in exemplu, hai sa le futem pe toate, decat sa verificam daca alea care ies pe maximum ies pe bune, sau ca au facut aranjament cu angajatorul…
    Da ma, statul sa nu mai dea nimic! Nici servicii de politie, nici sanatate, nici educatie, nici curat pe strazi… nimic. Dar noi sa cotizam cu peste 35% din salariu. Arhi, calculeaza te rog si ce da angajatorul tot din banii care i s-ar cuveni angajatului. O sa iasa pe la 50%, in medie, in functie de niste diferente contabile.
    Bai nene… macar daca am gandi la modul pur egoist. Daca statul nu mai sustine natalitatea, pula copii, deci pula pensie pentru noi astia cu multe oo care comentam pe bloguri azi!!! Asta asa, la nivelul cel mai simplu de gandire… de aici putem extrapola mult.
    Tot basist vorbind, ar fi mai bine sa se nasca mai putini copii, ca nu mai dam salarii la profesori pe viitor, nu ne mai trebuie scoli… o sa aiba Eba de posete.

  13. Să zic așa, ne merităm soarta. Ai văzut cum se fac protestele la noi? Se anunță o sută de mii de participanți, vin două’j de mii, și după patru ore pleacă acasă. Eu aș interzice Miorița în școală că de-acolo ni se trage stilul ăsta căcăcios.

  14. Dar maternity si parental benefits cum sunt in Canada ? Si education savings ? Ceva deduceri sau granturi ?

  15. #34

    Am scris mai sus: un an de zile la 75% din salariul tau inainte de taxe care se impozitateaza dar suma primita nu poate trece de ~$2000/lunar.

    Education savings? Venitul adus de randamentul banilor in education savings nu sint impozitate. Mai pune si statul insa prea putin sa conteze.

  16. #35

    deci mor cu astia de se bat in comparatii cu alte tari care nu platesc, care nu asigura, care nu fac. breeeee, e vorba de romania aici. romanie care o sa dispara peste 100 de ani, ca asa zic cifrele.
    defapt, poate nici nu e asa rau sa dispara…

  17. 1000 de dolari pe luna, deci.

    Daycare subsidy ?

    www.toronto.ca/children/fee_calculator.html

    • #37

      Te amagesti degeaba. Aceste programe se adreseaza celor cu venituri mici. In momentul in care profesezi o meserie unde pentru care ai o diploma unversitara sau esti un mester autorizat venitul familiei ajunge in zona unde numarul subventiilor pentru carte te califici scade catre zero.

    • #38

      @mihai: daca ai o diploma universitara, inseamna ca ai o cariera si ti-ai propus sa faci si altceva in viata. dar care e procentul femeilor cu cariera?

    • #39

      Ca profesor de liceu faci 40-60000 pe an si ai 2 luni vacanta. Ti se pare o cariera? Nu as zice. Insa din punct de vedere al salariului treci de venitul mediu.
      Daca vorbesti de cariera, vorbim de avocati, doctori, arhitecti, profesori universitari, CEO etc. Si sint destule femei de cariera diferenta e ca la veniturile lor nu isi mai bat capul cu ajutoare financiare de la stat.

    • #40

      @mihai: dude, da, e o cariera sa fii profesor de liceu. nu toti putem fi doctoranzi eminenti. nu dispretui apriori, e posibil ca jobul tau sa nu valoreze nici macar o basina in ochii altora.

    • #41

      Banuiesc ca “a face cariera” are semnificatie diferita pentru mine fata de tine.

    • #42

      Probabil

  18. Deci poate ca nu sunt cele enumerate de Arhi, dar sunt alte deduceri, facilitati. In cel mai rau caz sunt servicii platite dar care ofera calitate pe masura si care sunt proportionale cu nivelul veniturilor. Adica ai optiunile. Ia sa vezi ce alegeri minunate ai de facut in Romania cand vine vorba de gradinite si bone, mai ales bone. Cu bani buni, raportat la venitul mediu.

    Eu platesc acum in Austria o groaza de impozite, dar zau ca se vede in jur aproape la fiecare pas ca banii astia chiar sunt folositi la ceva. Hai sa nu mai comparam ce bine e in Romania pentru ca mamele stau doi ani acasa cu faptul ca viata e mai scumpa in tarile civilizate. Pentru ca si calitatea vietii e total diferita. Si taxele si impozitele platite le cam vezi materializandu-se in jurul tau. In Romania in afara de banii astia pentru mame si pensie nu exista return of investment pentru banii dati la stat.

    Si la banii astia pentru mame chiar e vorba de ce anume vrei sa se aleaga de populatia Romaniei in 50 de ani.

    • #44

      Trebuie sa ai venituri cu mult peste medie pentru a avea o bona (asta la pinguini).

  19. #45

    ar fi bine sa si plateasca amenda. sa se stringa bani la buget, sa nu murim… ca altfel se duce dracu’ tara…

  20. #46

    Am dormit eu prea mult ? Mai exista doar Romania si Canada pe planeta ? De ce toata lumea vorbeste de Canada ?
    Si apoi serios, care idiot ar alege Romania over Canada ? Adica o fi de naspa cum ziceti voi si pe acolo, da mai naspa ca aici nu se prea poate.

  21. #47

    @arhi: la asta cu impozitul intr-un fel ai dreptate, intr-un fel nu… romanii nu sunt singurii care platesc impozit de behaie. in olanda de exemplu, impozitul este in functie de venit. pana la 16000 euro pe an, toti platesc, vreo 30%. catigi pana la 24000 pe an, deja platesti vreo 40%. si cand deja ai peste 40000 pe an, sa nu te miri daca mai multe de jumate predai la stat. romanii nu stau chiar rau din punctul asta de vedere. singura diferenta e ca aici sunt autostrazi, sunt scoli, sunt spitale, este politie, avem cultura etc. …

    • #48

      @aoleks: as plati cu placere, ca sa am nivelul de viata din olanda

  22. #49

    Mi-as dori sa posteze un roman care are copii in Anglia, roman nu englez pentru ca pentru englezoi un copil = chiul pe banii statului pana ce acel copil implineste 15 ani, si pe urma mai vorbim…

  23. Ca sa mai spammui-esc putin pe aici 😉
    Pe mine m-a socat un lucru zilele astea: tot vad o familie (familie!) de romani albi, cam in their 20’s, ea cu copil mic in brate CAUTAND PRIN GUNOI!
    Am mentionat ca sunt romani albi?! Eu am crezut prima data ca sunt ceva vecini ca se duceau spre parcare. Cand m-am uitat mai bine, ea statea de-oparte si el scormonea prin gunoi…
    Mie mi se pare extrem de trist sa vezi asa ceva in Bucuresti, Romanika anul 2010! Trist.

  24. #51

    Arhi, scuze ca ma abat de la discutia de aici, dar “2 gemeni”?

    • #52

      @Dan Pandrea: da, studiile de usability arata ca pe internet e recomandat sa folosesti cifrele, atunci cand e posibil, atrage atentia mai mult. E o optiune.

  25. cand iei salariul ti-l impoziteaza(tva+alte cacaturi). Cand cumperi chestii, platesti tva … rezulta ca statul iti ia minim 40% din salariu doar asa … fluierand:|

  26. #54

    Inlocuiesti canada cu franta sau sua in ce a zis mihai si e perfect adevarat.

    mihai Noiembrie 30, 2010
    Am sa comentez pentru fiecare afirmatie:

    1) Statele respective plătesc alocaţii de creştere a copilului lejer mai mari decăt cei 40 de euro daţi de statul rromân.

    Statul aloca vreo 80$ lunar si asta depinde de venitul familiei.

    2) In toate ţările alea există grădiniţe şi creşe. Nu şi la noi, unde an de an se dau şpăgi uriaşe pentru locuri în grădiniţe, iar creşele sunt aproape inexistente.

    Exista insa sint particulare. Te costa ~$1000/luna pentru un copil. Daca ai 3 copilasi mai bine stai acasa ca e mai ieftin.

    3)În aceleaşi ţări, cheltuielile cu bonele şi baby siterele sunt deductibile din impozit. Nu şi la noi, unde nici măcar nu există munca de baby sitter.

    Nu in Canada.

    4) Toate cheltuielile cu educaţia copilului sunt deductibile la impozite.

    Nu in Canada. Poti deduce doar cheltuielile cu activitati fizice in afara orelor de scoala.

    5) Pentru familiile ce stau cu chirie, chiria se deduce la impozit.

    Chiria nu se deduce decit partial indiferent de statutul de parinte sau nu.

    6) Pentru proprietari, impozitul se injumătăţeşte.

    Nu in Canada.

    7) Asigurările de viaţă sunt deductibile, în toată perioada de creştere a copilului.

    Nu in Canada.

    Cheltuielile de stricta necesitate vieţii noului născut sunt deductibile.

    Nu in Canada.

  27. Am mai zis-o si ma repet Cine asteapta ajutor de la stat sa isi creasca copiu nu cred ca merita sa fie parinte ….

  28. acuma chiar nu mai fac copii 😀 sa-i fac in ciuda lui boc-poc

  29. atata timp cat nu va exista o societate civica unitara si reactionara la orice drept distrus de un guvern, indiferent de culoarea lui politica, vor exista mereu astfel de enormitati….

  30. @mihai-arogant si ignorant as usual-mai da cu ochiul pe la Berlin si vorbim pe urma..
    excelent post arhi
    o mama enervata

    • #59

      @karmapolice: nu il judeca prea dur, e usor sa iti dai cu parerea cand nu ai nici o legatura cu subiectul iar informatiile le iei de pe wiki. mai tii minte ce hotarat eram eu ca bataia e cea mai buna metoda de educatie?

  31. #60

    Draga Arhi…in general esti baiat de treaba…dar de data asta esti cumplit de dezinformat…esti pe alaturi (paralel) in legatura cu subiectul asta.
    In Romania sunt atat de multe avantaje oferite pentru un nou nascut. Si da…in dulcea noastra Romania mamele s-au invatat sa fie putori.

  32. da’ la Gretzili, la Gretzili cum ie ? Nu zice nimenea ? 😀

  33. #62

    Apropo ca tot e 1 dec. La recensamantul din 1930 tot vreo 18 mil eram …

  34. Situatia prietenilor din SUA, la care am stat 6 luni anul asta. Chiar am discutat cu ei fazele astea si au ras cu lacrimi, cand au auzit de alocatii si concediu maternal.

    1. Nasterea simpla – 4 ore travaliu, o epidurala, a doua zi mama a plecat acasa. 14.000 de dolari. Au asigurare, deci nu au dat grosul de bani, asigurarea e spre mia de dolari pe luna insa. Hai vreo 800.

    2. dupa 6 saptamani mama s-a dus la munca. Daca era nastere pe cezariana, avea voie 8. A putut discuta cu angajatorul sa ii tina jobul 28 de saptamani, FARA PLATA insa. Nu a primit NICIUN CENT de la statul american pentru nastere sau copil.

    3. gradinita e cateva sute bune de dolari. Pentru a nimeri la un kindergarten bun, a mica trebuie sa stie sa scrie si sa citeasca la 4 ani jumate. Daca nu, intra la una mai slaba. Deci face lectii de la 4 ani si ceva. Chiar noi o stresam sa scrie alfabetul, sa faca adunari simple si scaderi. Prietenii ceilalti au un pustiulache de 5 anisori, cu niste caiete ca mine la 8 ani.

    4. Parinti de acum pun ban pe ban pentru o facultate decenta. Costurile uneia mai de doamne-ajuta pot trece de suta de mii de dolari. Pentru ca a mica sa nu intre ea in datorii atunci, parintii fac eforturi serioase sa o ajute inca de pe acum.

    Normal, este stres continuu in ceea ce priveste gasirea de scoala / liceu bun, cand o fi cazul, pentru ca programa difera de la o scoala la alta. Deci, daca ajungi la echivalentul Cucuietilor din Deal pentru ei, ai cam pus-o, pentru ca va avea de suferit calitatea actulu educativ.

    In toti acest ani nu au primit nimic de la stat, poate pentru ca sunt “middle-class” si ideea statului american este cum sa scoata bani mai multi de la ei, nu cum sa ii tina acasa cat mai mult. Anul trecut au platit 60.000 de dolari in taxe si impozite, aprox. 1/3 din veniturile familiei.

    Decizia de a face un copil este o miscare gandita, asta daca nu esti vreo venezueleanca venita pe vapor sau vreun negru din ghetto. Aia se inmultesc ca sobolanii, exact ca tiganii nostri cei dragi. Restul populatiei insa gandeste de doua ori inainte de a face pasul asta.

    E adevarat ca e socant sa se faca taierile astea, dar la fel de adevarat este ca nu e treaba statului sa aiba grija de puradelul meu. Sincer, cand voi decide sa ma inmultesc, e PROBLEMA MEA si a barbatului. Nu ne-am aruncat cu capul inainte, desi puteam sa avem copil de vreo 8 ani deja, daca doream, tocmai pentru a fi siguri ca nu stam la mila nimanui. A fost bine cat s-a putut sa mai pice o maslina din partea statului, dar, daca nu se mai poate, asta este. Cand fac un copil, sunt pregatita pentru asta.

    • #64

      @dojo: imi pare rau, gandesti simplist. asa cum spunea cineva mai devreme, US isi construieste lipsurile in natalitate prin emigrare. UN stat face planuri si bugete pe termen lung, prin asta fiind obligat sa incerce sa creasca natalitatea, adica muncitorii si platitorii de impoziite. uite-aci, unde ne situam noi si in ce limite.
      en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave

    • Cetin, eu nu astept nimic de la nimeni. Asa gandesc. Nu trebuie sa imi plateasca statul alocatie pentru puradel, nu trebuie sa-mi dea firma liber. Daca doresc sa stau 18 ani acasa sa-mi cresc copilul, asa voi face. Daca nu, are si bunica. Din ce scriam acolo doream doar sa se inteleaga ca ROMANIA ESTE INCA FOARTE OK in domeniul drepturilor astora. Ca la altii statul nu iti da nimic si totusi lumea nu se mai da cu fundul de pamant atat de mult.

      Ca e simplist sau nu, fiecare cugeta cum doreste. Ideea este ca nu trebuie sa-mi dea statul ceva sa fac un copil. Il fac pentru ca mi-l doresc si-mi permit asta, nu pentru cateva sute de lei si 24 de luni de stat acasa. Sau 12 sau cate sunt acum.

    • #66

      @dojo: nu toti oamenii pot sa se realizeze in viata. nasc copii si casierele, si somerele si femeile de serviciu. Tu ca stat esti obligat sa sustii natalitatea. Staul rroman nu o face. Simplu. Nu putem discuta tot timpul despre noi personal, trebuie sa extrapolam putin. Sau du-te si explica-i rodicai din satul Carcaleti ca nu trebuie sa faca copii, pana nu isi face un biznis. Iar ea o sa te asculte in timp ce sta cu curul in sus si da la sapa.

  35. #67

    nu gandeste simplist. pur si simplu in Romania s-a sarit calul. toate tarile dezvoltate incurajeaza natalitatea fara sa sacrifice femeia in sine. pur si simplu ii acorda mai mult respect trimitand-o la munca atunci cand poate. doar in Romania se ofusca toti cand lucrurile tind catre normalizare pe aspectul asta. am doi copii mici. stateam si ma gandeam ce efect ar avea echivalentul masurilor de acasa asupra sotiei si copiilor mei. dezastru.

    mai oameni buni, pe de o parte protestati ca e prea multa lene. cum se schimba ceva in esenta urlati ca din gura de sarpe. nu merge asa.

  36. bine spus arhi! ieri am dat peste pareri gen “mamele noastre au stat 3 luni acasa pe vremea lui ceausescu”.
    un an de zile de stat acasa cu un copil mi se pare putin. dupa un an copilul nici nu poate spune doua vorbe sau umbla, cum sa`l las aiurea in grija altuia? cei 500 de lei primiti de mame daca se intorc la munca dupa an nu angajeaza nici macar o bona asa ca mai bine stai inc aun an si ai tu grija de copil si economisesti 500 lei.
    natalitatea ar trebui incurajata, mai ales in asemenea perioade. ne plangem de imbatranirea populatiei, de faptul ca forta de munca e imbatranita si ca se pleaca in alte tari dar nici nu sustinem oamenii care ar vrea sa faca un copil.

    • #69

      Maddy copilul meu a mers la gradinita de la 11 luni si totul a fost ok.
      Insa cunsc romani care si-au tinut copilul acasa pina la 4 ani din motivul: cum sa la copilul pe mina altora? Asa ca au preferat bunici care fie vorba intre noi nici macar nu stiau sa sune la 911 in caz de accident.
      Copilul care au stat acasa a fost extrem de dezavantajai mai tirziu pentru ca 1) nu constea decit limba romana! 2) nu putea interactiona cu alti copii de virsta lui fiind mereu in compania adultilor. Cind a fost momentul sa-l trimita la scoala a inceput tragedia cu istericale si zbierete pentru ca bietul copil vroia sa stea acasa.

  37. #70

    Ce ma bucur-si asa stau 2 ani acasa; in astia 2 ani mai fac un copil si tot asa in timp ce sotul munceste ca un sclav! 😛

  38. #71

    @Arhi: atunci te punem langa Eminescu drept creatori de licente poetice 😀

  39. #73

    Eu ma intreb de ce mai vrea lumea sa emigreze. Unde mai e ca-n Romania? 😀

    • #74

      Marea problema insa este atitudinea celor din Ro. Asta pentru ca din excursiile lor in afara sau contactul cu cei din afara retin doar aspectele pozitive si nu vor sa vada si aspectele mai putin placute din fiecare tara.
      Un mic exemplu: eu platesc impozit pe casa undeva la 1.5% din valoarea de piata a casei. Cit e impozitul pe case, apartamente in Romania? Te duci in occident sa vezi drumurile ca in palma, orasele curate si frumoase. Apoi te intrebi cu furie de ce nu se poate si in RO? Dar pe de alta parte esti gata sa iesi in strada daca impozitul pe proprietate si asa simbolic creste putin. Din pacate asa nu se poate.

  40. #75

    Mihai, stiu…. mesajul meu voise a fi retoric. Sau ironic. Sau amandoua.
    Si eu stau prin alte parti si fac diferenta. Doar ca in Romania e un cerc vicios. Oamenii ametesc cand aud de impozite mai mari, pentru ca abia-si pot duce zilele, multi din ei. Mariri de impozite le mai trebuie. Iar bravii guvernanti inaugureaza cu fast 9 (noua) kilometri de autostrada…

  41. @ingrid: daca esti masochista, iti place in Romania

  42. #77

    @Iepurasul isteric, cand iti trec isteriile, citeste ce am scris. Numai daca poti si nu te superi.

  43. @Ingrid : hmmmmm, nu trebuia sa iti raspund tie, greseala mea

  44. #79

    trebuie sa le multumim “adevaratilor” romani ca si Mihai si celorlalti luminati din diaspora ca ne-au pricopsit cu alde basesecu si sleahta lui… din pacate noi cei de aici tre sa tragem obloanele la afacerile noastre, sa suportam toate mizeriile si nedreptatile care ni se fac zilnic. iar dragii nostri din exil vin odata pe an maxim acasa si in rest comenteaza pe forumuri… ca deh… ce-i doare pe ei ce se intampla in Romania… ?!
    numai ca zilnic citesc si se uita pe net numai la ziare si programe din Romania.
    si nu te obosi sa-mi explici ca nu stiu ce vorbesc ca am stat 4 ani in state iar sotia si fiica mea sunt cetateni canadieni….
    daca tot e atat de rau acolo de ce nu veniti sa puneti putin umarul aici ca mai are nevoie Udrea de ceva accesorii si nu sunt ieftine

  45. #80

    nu inteleg de ce toata lumea compara cu sua si canada. au alt sistem de asigurari sociale, au alt nivel al salariului mediu, au alt sistem de invatamant.
    cate educatoare din sua si canada primesc 150 de euro/luna sa schimbe zilnic “pemparsi” la 25-30 de copii?
    cate companii din romania au crese sau gradinite interne?
    cate familii din romania isi permit sa plateasca intre 800 si 1.000 roni pentru o bona?

  46. #81

    O mica rectificare.
    Pentru un salar de 1000 euro (4300 lei net) firma si angajatul platesc la stat 3559 lei (din care contributiile angajatului sunt 1831 lei iar cele ale angajatorului 1728 lei) adica mai bine de 80% din ce ia angajatul.

    Pentru un salar de 800 lei firma si angajatul platesc la stat 669 lei, tot pe undeva la 80% din ce ia angajatul.

    puteti verifica cat contribuiti lunar la stat folosind programelul urmator (este gratuit) www.ciel.ro/formular-ciel-sallite.aspx

  47. #82

    si se mai spune ca in romania impozitele sunt mici 😀

  48. PDL-ilor li se rupe la basca ca un platitor de impozite duce-n carca 3 (trei!) primitori de bani de la buget si ca natalitatea e in cadere libera. Li se rupe ca peste 20 de ani raportul va fi si mai dezastros.

  49. #84

    Impozitele in Ro nu sunt mici. Mai ales ca nu simti ca ai contribuit – nu simti banii aia sub nici o forma. (asistenta sociala, medicala, etc)

    Caz concret : Sotia , manager la multinationala in alt oras decat Bucuresti. 3300 lei , lucreaza seara (16:00 – 01:00 program cu americanii). Insarcinata in luna a 5-a. Eu, inginer telecom, tot la o multinationala, tot departe de Bucuresti, 1850 de lei. Avem datorii la banci cca 1500 lei ( erau 2200 dar am terminat un credit) , datorii care nu au fost rezultate din achizitionarea de plasme , masini sau alte bunuri de grandomanie. Pornisem o afacere chiar in 2008-2009 care, din motive generale si cateva particulare nu a mers(nu ne pare rau ca am incercat, a fost o experienta super !).

    Locuim in chirie (chiar daca am o jumatate de casa mostenita in buricul targul nu o pot valorifica din varii motive in absolut nimic.)Bun. Chirie deci, 180 euro, intretineri si alte nebunii, sa zicem ca ajungem la un 300 de euro, 1200 de lei.

    2700 de lei, deci in fiecare luna sunt platiti din acei 5100. 2200 de lei ne raman dupa toate platile (mai putin telefonie mobila, internet) . Decent, ai putea spune, fata de ce se intampla in jur. Cu un 75% din salariul ei, am ajunge la bani de cheltuiala la in jur de 1500 de lei (matematica nu e punctul meu forte dar probabil pe aici se invarte suma).

    Totusi, daca ar trebui ca sotia mea sa se intoarca dupa 1 an la servici, din cate-am citit ar mai trebui pus undeva la 1000 de lei, plata a unei crese/gradinite.

    Iarasi, daca s-ar oferi un plafon maxim de 1500 de lei, noi am fi practic muritori de foame.

    De ce atata povestire . Vroiam sa punctez ca, noi, considerati fiind un pseudo-middle class, o ducem chiar de pe o zi pe alta. Nu vreau sa-mi imaginez ce poate sa faca o casierita de la un hyper-market sau alti oameni care-s salariati pe joburi cu salarii ingrate.

    Da, copilul este alegerea noastra, da , ne asumam sa-l crestem DAR , noi deja suntem cu actele pentru emigrare. Nu-l cresc pentru romania. Nu-l voi lasa sa se loveasca de sistemul asta putred de aici. Ii voi oferi o viata daca nu mai bogata(aia cu cainii cu covrigi in coada), macar decenta si onorabila.

  50. Mama s-a intors la munca la cateva zile dupa ce m-a facut.

    • #86

      si avea 2 ore de televizor pe zi, si curent optional, oua si unt pe cartele etc. sunt alte vremuri, cu totul alte termene de comparatie. parerea mea.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam