Am citit cu cel mai profund dezgust comentariile voastre care il apără pe turnătorul Băsescu. Vai, nu avea altă șansă, nu putea fi comandant de vas, nu putea fi legația de la Anvers, dacă nu turna. El și cu Felix ce s-au sacrificat să toarne, ca să poată munci pentru țară.

Tatăl meu, cel care m-a crescut, a fost un om simplu. Toată viața lui a fost șofer pe mașini de mare tonaj, de la Belazuri la Porțile de fier, la betoniere în București. A muncit ca un fraier, zi de zi, de la 16 ani până în ultima zi când a ieșit la pensie, pe la 68 de ani, ceva de gen.

Pe vremea lui Ceașcă, după 1980, când începuse împilarea și returnarea datoriilor, o tâmpită s-a sinucis aruncându-se sub roțile din spate de la betoniera sa. Sinucidere ca la carte, pe pod la Unirea, a așteptat să se pună în mișcare mașina la semafor, a fugit și a pus capul sub roată. Bilețel de dragoste în mână, o părăsise iubitul și viața ei nu mai avea sens. Sinucidere, da?

Problema e că, pe vremea aceea, codul rutier spunea că trebuie să conduci la limită, cu evitarea oricărui pericol. Prin urmare, dacă erai șofer, automat erai vinovat, de orice s-ar fi întâmplat. Sinucidere, da?
O să îl țin minte toată viața pe parfumatul spilcuit care a venit la noi acasă, să discute cu tata. Nu trebuia decât să semneze un angajament prin care se angaja că, în fiecare lună sau de fiecare dată când era nevoie, să treacă pe la sediu și să le facă niște caracterizări tuturor colegilor săi de garaj. Și să semnaleze dacă sunt lucruri ciudate, să anunțe dacă se fac bancuri cu tovarășa și tovarășul, să incite la discuții și glume politice, să vadă cine râde sau cine are opinii. Dacă făcea asta, nu i se întâmpla nimic, la urma urmei, era o nebună care s-a sinucis, înțelegem toți.

Tata a refuzat să semneze. A spus că dorește să trăiască cu demnitatea lui și că nu o să facă așa ceva. Domnul parfumat a zâmbit subire, s-a ridicat și a plecat.
Și a fost condamnat cu suspendare, i s-a suspendat permisul de conducere pe o perioadă de vreo 3 ani, cred. Rudele tâmpitei au fost trimise să îl dea în judecată și, după 2 înfățișări, a fost condamnat la plata a vreo 20 000 de lei despăgubiri către ele.

Din cauză că nu avea permis, dar era extrem de muncitor, a fost trimis șofer în subteranul metroului, unde a turnat, el, de unul singur, toată magistrala Dristor. Lucra câte 7-8 zile consecutiv în subteran, în fumul mașinilor, mânca doar ce îi duceam eu, o dată sau de 2 ori pe zi.

Traiul bun i-a adus un cancer, de care s-a vindecat la un moment dat, dar a recidivat anul trecut, motivul pentru care m-am întors acasă din Germania.
Tatăl meu a murit pe 31 decembrie 2018, lovit de o mașină, pe trotuar, lângă trecerea de pietoni. Tipul care l-a ucis e prieten cu o polițistă din Măgurele, care se dă peste cap de atunci să falsifice toate actele și expertizele, ca să îl scoată nevinovat. Eram în Liverpool și nici acum nu am trecut pe la mormântul său, mi-e groază să realizez cu adevărat că s-a dus atât de stupid.

Ce vreau să spun, suflete jegoase ce sunteți, este că, dacă nu voiai să fii criminal, să torni la securitate știind că, astfel distrugi, la propriu, vieți, familii și cariere, puteai să refuzi și să îți asumi asta. Dar voi, rahați pe talpa mizeră a istoriei, nu înțelegeți aceste lucruri, pentru că cuvinte ca onoare, bun simț, verticalitate vă sunt perfect necunoscute. Cât timp este vorba de ai noștri, le scuzăm orice, pentru că merită.

#muievouă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

68 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1
    NOU

    Dar cand ai de ales intre familia ta si a altuia alegerile nu mai sunt la fel de usoare.

    Desi am avut de suferit si sigur voi mai avea… nu pot sa-i condamn. Ii invidiez chiar… asa la un nivel filozofic si teoretic.

    Si ca sa-ti povestesc o faza misto din vremurile tranzitiei, cand efectiv nu aveam ce manca si cu ce ne imbraca si era si divortul de taicamio i-am zis mamei ca suntem saraci ca ea n-a stiut sa se descurce ca altii(desi ar fi putut) si ea e de vina ca nu avem… aveam vreo 10-11 ani. Mama a ramas la fel de buna si de corecta… dar i-a fost foarte greu.

    Nu stiu cat de puternic esti… dar daca copiii tai ti-ar spune ca se pisa pe principiile tale ca lor le e foame si frig… cat de principial ai mai fi.

    • #2
      NOU

      Nu pot sa inteleg de ce ii invidiezi. Serios. Nici macar “la un nivel filozofic si teoretic”.

    • mie imi place cum duce mihai comentariul in pula, despre copii care mor de foame, in timp ce Basescu era capitan de vas turnator si plin de bani. dar da, sa plangem, bagamiash pula in ea de moralitate

    • #4
      NOU

      Securitatea nu prea-si alegea informatorii dintre “muritorii de foame”… Riscul era sa gasesti mult prea multi oameni cu coloana vertebrala printre ei. “Muritorii de foame” nu prea aveau nimic de pierdut, si nu mare lucru de castigat.
      Foarte relevant, in afara de Basescu, Felix, cautati si cazul distinsului domn “Laurentiu” si pe al lui Vlad Georgescu…

    • #5
      NOU

      Nu alegea dar ii facea muritori de foame daca voia. Si sa vezi atunci soc… pe familie.

      Si daca nu aveau angajamente semnate si note oricum multi turnau in multe feluri si in multe locuri si rezultatele erau la fel.

      Pana la urma sistemul era corupt in toate locurile…. si daca nu turnau oamenii furau de la locul de munca, dadeau spagi ca sa poata fura mai mult samd.

      Dar cine a crezut ca base nu a colaborat cu securitatea e un naiv care n-ar trebui sa aiba drept de vot.

      Ca ma intreba de ce sa fiu invidios? Pai daca as avea mai putine principii as avea loc de munca la stat jdemii de lei intre 10 si 15000 de lei si alte proiecte…. si nici nu trebuie sa fac marlanii doar sa inchid ochii la marlaniile altora.

      Tu ce zici? Daca eu inchid ochii in principiu oamenii mor ca rezultat direct… dar oricum mureau da-i in pula mea ca erau bolnavi. Si oricum daca nu inchid ochii sunt un comunist turnator care lasa familii fara paine pe masa. (Am un pic peste 30 de ani) Daca inchid ochii mor pacienti daca nu-i inchid le fut joburile la multi… care altfel sunt oameni minunati… si ce ma fute pe mine grija de una alta. (Astea sunt replici zilnice… )

    • #6
      NOU

      Chiar daca muritorii de foame nu aveau mare lucru de pierdut, nu cred ca ii impiedica ceva sa toarne , poate doar lisa de entuziasm in a face munca voluntara. Nu cred ca securitatea intampina probleme in a-i recruta, atata doar ca majoritatea nu aveau informatii care sa merite macar cativa lei, nu ca acestia ar fi avut cine stie ce fibra morala nealterata.
      Oricum, nu pentru puritatea lui morala l-am ales pe marinar, ci din contra, pentru versatilitatea lui. L-am votat constienti ca era cu totul improbabil sa nu fi colaborat. A fost un instrument recrutat din sistem, prin care am sperat sa obtinem ceea ce nu puteau sa ne ofere “copiii” lui Coposu. Condamnarea comunismului, a lui Nastase, Voiculescu, Vantu. Acum putem sa facem pe mironositele, dar ar fi cam ipocrit.

    • Tata a fost jucator de rugby si pentru a-si continua cariera, a pleca in cantonamente/meciuri etc. trebuia sa toarne. A refuzat si s-a dus pe pula toata cariera plus nu ni s-a mai alocat apartament de la fabrica.

      Primele mele luni de viata au fost intr-un apartament ocupat abuziv de ai mei, fara caldura, apa si toate alte chestii de baza, cu toate ca se putea rezolva mai rapid sa ni se dea o casa.

      Nu a fost o decizie usoara si am trait destul de chinuiti (muritori de foame) dar ii respect decizia si a demonstrat ca se poate si fara securitate.

    • Romanul clasic, hot si fara niciun fel de principiu. PSD imaginea sa.

      Bravo Mihai!

  2. #9
    NOU

    Nu m.am exprimat la postarea anterioara ca sa nu fiu facut albie de porci de opinia publica.

    In fine, trecem peste, acest post e de pus in rama.

  3. #10
    NOU

    Trebuie sa fi fost foarte naiv sa crezi ca n-a ciripit. Sa mai si banuiesti ca era un monument al verticalitatii e chiar prea de tot, doar e politician. Am stat printre ei, stiu ce le poate pielea, genul de oameni care ar vinde-o si pe ma-sa.
    Daca vrei sa mergi pe drumul asta, vei avea un soc. Este o vorba, niciodata sa nu spui niciodata. Sunt atatea experimente sociale cu rezultate infioratoare. Soldatii americani omorau civili vietnamezi, iar cand erau intrebati spuneau calm si cu convingere ca nu erau oameni, erau vietnamezi. Nazistii ii considerau pe evrei si tigani Untermensch-i. Inclusiv revolutia noastra a fost o manipulare ca la carte. Mineriadele, aceeasi scoala. Minerii aia erau convinsi ca fac ceva bine. Mergem pe fir si avem cruciadele, Jihad-ul, razboaiele pentru apararea democratiei din Orientul Mijlociu, tot felul de razboaie pornite pentru o cauza “nobila” care, in fond, era o manipulare grosolana.
    Cu totii suntem manipulati intr-un fel sau altul si vedem lucrurile prin prisma experientelor anterioare.
    Giga Popescu a “turnat”, habar n-am ce si cum, iar ziarele englezesti scriau despre el ca si cum ar fi fost un James Bond al Romaniei.
    Cam toti cei care au fost plecati peste hotare au dat cate o declaratie. Consider ca e foarte important ce scria in declaratia respectiva. Ca puteai sa spui ca paturile de la hotel nu erau confortabile sau ca Virgil a furat guma de mestecat. Oricare din declaratii te face “colaborator”.
    Fara sa iau apararea nimanui, trebuie sa intelegem ca in viata nu e totul alb sau negru. Sunt mii de nuante de gri care trebuie luate in considerare.
    Si Basescu este un “conaiseurr” in ale alcoolului. Iar la betie omul spune vrute si nevrute, dar “in vino veritas”. Nu avea nevoie de cacatul ala de anagajament scris.

    • de fapt ce vrei sa spui ? toti sunt ticalosi ?

    • #12
      NOU

      Americanii erau in razboi cu vietnamezii. De altfel, a fi civil in timpul razboiului din Vietnam era o meserie foarte periculoasa… nu te omorau americanii in timpul zilei, veneau ai tai si te omorau in timpul noptii, pentru ca nu facusei destule in timpul zilei impotriva americanilor…
      Nazistii erau intr-un razboi rasial cu cei pe care ii considerau rase inferioare (bine, nazistii aveau un sistem de stabilire a superioritatii rasiale extrem de riguros si ciudat. BTW, rasele mediraneene, latine, in care intram noi si italienii, aliati cu ei, nu erau chiar pe primele trepte ale clasamentului, ci undeva pe la mijloc… Ciudat, francezii erau un pic mai sus, desi… ).
      Spun asta nu pentru a-i scuza, ci pentru a sublinia ca exemplele sunt un pic foartate si gresite.
      Sercuritatea nu era in razboi cu poporul roman.

    • crezi ca nu era in razboi cu proporul roman sau cel putin o parte din el ?

    • #14
      NOU

      Ce vreau sa spun e ca, exceptand extremele, cam asta e natura umana. Unii o fac din convingere, altii pentru foloase sau razbunare, prea putin conteaza. Asta trebuie sa ne dea fiori. Pentru fiecare om vertical si care a refuzat sa se compromita, exista 10 care s-au oferit voluntari sa o faca.

      Si peste tot e asa, doare cand ajungi sa intelegi ca era mai “normal” sa o faci decat sa nu.

    • #15
      NOU

      @rv: depinde de perioada. In perioada despre care vorbim, atunci cand ne referim la colaborarea lui Basescu si Felix, securitatea nu era in razboi cu poporul roman.

  4. #16
    NOU

    In primul rand condoleante pentru tatal tau!

    Intr-adevar se putea trai si dupa cum spui, fara sa faci compromisuri, dar nu toata lumea a fost (este) in stare de asa ceva. Nu toti oamenii sunt la fel de tari, unii poate au fost prinsi la stramtoare, poate asa au fost crescuti si au simtit ca e de datoria lor sa o faca, etc. Ce mi se pare grav e ca dupa revolutie nu a avut curajul sa marturiseasca treaba asta si stau si ma intreb de cate ori a fost santajat cu acest lucru si uneori din cea mai inalta pozitie in care s-a aflat. Chiar si acum la proces a avut o strategie penibila cum ca n-ar fi stiut ca Contrainformatiile militare erau la securitate si nu la armata. Poate n-a stiut cand a fost recrutat, dar dupa revolutie timp aproape 30 de ani putea afla sau chiar intreba daca avea dubii. Sunt chiar curios la apel ce strategie va avea.

    Un alt lucru care mi se pare reprobabil in cazul lui este tonul pe care sunt scrise acele note (vezi www.grupul.ro/notele-0020-si-0023-date-la-securitatea-de-turnatorul-petrov-care-avea-sa-devina-presedintele-romaniei/ ) Se vede ca si-a dat silinta si si-a facut munca cu placere incercand sa fie util. Nici o clipa nu incearca sa fie neutru si sa spuna numai ce a auzit sau a vazut.

    Inca o a data cred ca s-a gresit dupa revolutie cand se putea foarte usor avand registrele cu colaboratori ale securitatii sa fie publicate si cand s-a ales sa nu fie. Nu pot sa nu ma intreb si sa ma intreb din nou si din nou daca si de cate ori a fost santajat cel care a avut cea mai inalta pozitie in stat. Pentru ce a facut si mai ales cum s-a comportat dupa revolutie ar merita sa i se retraga pensia de presedinte si facilitatile de care se bucura in calitatea de fost presedinte.

    • #17
      NOU

      a furat deja miliarde prin intermediul fiicelor, stai tu linistit… tot ce au ele este al lui… nu mai zic alte multe conturi si contulete de care omul de rand nu are habar

    • #18
      NOU

      Domle cat patos. Parca-mi vine-n minte cum striga in gura mare despre Voiculescu ca a fost turnator, ca si cum el era un sfant.

      Nu pot intelege cum si de ce adevarul a fost ascuns atatia ani. Ani in care asta a facut efectiv ce-a vrut el.

  5. #19
    NOU

    Nu cred că ne mai facem bine, ca nație, atâta timp cât ne scăldăm între veșnicele “Lasă că merge și așa” și “Nu cunoști pe cineva care să-mi rezolve… sunt dispus să plătesc”
    Recunos spre rușinea mea că odată am dat șpagă, au trecut 11 ani de atunci, de câte ori mă gândesc la asta mă simt ca un căcat. Practic cînd am făcut gestul ăla am dat o palmă peste tot sacrificiul bunicilor mei.
    Înainte plecai capul că era regimul, acum plecăm capul de fiecare dată cînd alegem să dăm șpagă pentru normalitate.
    Ăștia suntem, atâta putem…

    • #20
      NOU

      Te plângi de “Lasă că merge și așa” și îți închei lucrarea cu “Ăștia suntem, atâta putem…”… Nu sunt cam din același registru?

    • #21
      NOU

      “Ăștia suntem, atâta putem” era pentru faptul că mi-am pierdut speranța că se va schimba ceva.
      Au trecut 30 de ani de la revoluție, s-a schimbat ceva?

  6. #22
    NOU

    Oh, condoleante !
    Nu îmi dau seama dacă era o perioada in care am lipsit sau pur si simplu eram dărîmată de nacazurile mele si nu le-am văzut pe ale tale, m-a izbit acum durerea cu care vorbești despre tatăl tau.
    Îmi povestise cîndva o prietena că tatăl ei avusese probleme mari tot din cauza uneia care se aruncase in fata mașinii…
    La fel cum altcineva spunea aici de un Om care a fost înfrînt de o boala pe care n-ar fi meritat-o.
    In viata întîlnim multe nedreptăți, unele uriase, altele mărunte. Uneori se poate indica un vinovat, alteori vrem numaidecât sa găsim un vinovat , de preferat pedepsibil, pentru că a indica “sistemul” e prea generic.
    Iti doresc sa reușești sa vezi dreptatea restabilita, dacă nu pentru altceva, macar pentru a avea senzatia de echilibru.

    Restul sînt situații complicate, încîlcite, cu o puternică încărcătură emoțională, pe care îmi doresc să n-o trăiască mai departe copiii noștri.

    • #23
      NOU

      PS: Consider că fiecare dintre cele doua optiuni comportă un risc asumat. Asa cum unii au ales sa înfrunte situația pe loc cu un “nu” sec, suportînd consecințele, ceilalti au luat la pachet cu avantajele obtinute o posibila schimbare de timpuri (chiar dacă puțin probabilă pe atunci). Să încerce schimbarea din mers a regulilor mi se pare adevarata mirsavie….

  7. #24
    NOU

    ”calitatea” de turnator a facilitat inainte si mult prea mult timp dupa 1989 o serie ce avantaje ”peste rand”, printre care si ascensiunea in aparatul de stat sau accesul prioritar la resurse (mai ales dupa).
    daca nu erau turnatori, probabilitatea ca basescu sa fie politician de top sau voiculescu sa fie miliardar si proprietar de trust media ar fi tins spre zero.
    majoritatea turnatorilor nici macar nu au fost santajati, doar ca nu au rezistat la ”zaharel”!
    m-am intalnit o singura data cu un securist recrutor de turnatori, in armata, unde ne-a chemat c.i.-stul pe toti, pe rand, la o mica discutie ”amicala”, dar obligatorie, de cateva minute, intre patru ochi. in esenta, trebuia sa raspundem la urmatoarele intrebari: daca avem ceva de raportat despre ce se intampla prin companie si daca suntem interesati in obtinerea unor permisii de favoare prin intermediul tovarasului securist!
    cunosc un caz al unui vecin coleg de ”leat” care in armata a venit acasa mult mai des decat mine desi era incorporat la o distanta de cateva ori mai mare, situatie pe care am pus-o pe seama faptului ca era mai simpatic/descurcaret decat mine, dar despre care s-a aflat dupa 1989 ca era turnatorul colectivului in care era angajat.
    ce m-a deranjat si ma deranjeaza este ca populimea romana nu a sprijinit dupa 1989 lustratia activistilor de partid si a slugilor acestora (securitatea politica, inclusiv binomul securist-informator), si s-a lasat incalecata de oamenii vechiului regim. e trist cand banuiesti pe fostii colegi cu ascensiune fulminanta in sistem de a fi detinut ”calitatea” (am si cazuri in care au fost si dovediti de cnas cand i-a mancat in cur si au intrat pe functii unde era necesar avizul cnas).
    revenind la oaia noastra neagra, este incredibil cum astfel de informatii sunt ascunse de institutiile statului roman pana cand nu mai au relevanta!

  8. #25
    NOU

    Fix rahaturi de genul asta imi zic toti prietenii basisti. Asta a avut noroc ca reprezenta alternativa la psd la vremea aia.
    PS: condoleante pentru tatal tau, nu se prea mai fabrica oameni atat de integri.

  9. #26
    NOU

    “pentru că cuvinte ca onoare, bun simț, verticalitate vă sunt perfect necunoscute. Cât timp este vorba de ai noștri, le scuzăm orice, pentru că merită.”

    Ai un prieten pe la cluj care a devenit/se pregateste sa devina comandantul trandafirilor penali. Si prima fraza i se potriveste direct. In a doua te-am regasit cand toti iti spuneau ca omul e de cacat si tu il aparai cu simplu fapt ca ti e prieten (desi daca mergi pe site-ul ziarului lui si vezi ce editoriale scrie il plasezi pe acelas palier cu mircea badea).

    In rest e misto cu standarde duble si tot tacamul. Sa ne auzim cu bine.

    • #27
      NOU

      esti imbecil. eu nu l-am aparat pe alexa, am zis sa nu mai fiti imbecili sa imi spuneti sa imi aleg prietenii in functie de alegerile lor politice si sa nu imi puneti mie in carca alegerile prietenilor mei. asa ca sugi pula. sa ne auzim cu bine.

    • #28
      NOU

      Până la urmă, există şi oameni care cred(eau) ca ofiterii SS nu aveau de ales, aşa erau vremurile, trebuia să omoare evrei sau alte etnii “necurate”. E plină lumea de oameni fără coloană vertebrală. 🙁

  10. Asta a fost linia partidului cum a fost și la colectivizare, te dădeai cu partidul iți mergea bine, și totuși multi nu s-au dat, au luat și bătaie, au făcut închisoare i-au și deportat și tot nu s-au dat.
    Ca au ajuns tot acolo e cu totul alta chestie, aia înseamnă sa fii forțat și obligat.

  11. #30
    NOU

    ciudat, dar majoritatea celor dovediti in ultimii ani ca fiind turnatori/colaboratori/informatori nu prea sunt din tabara „trandafirilor penali”.

    • #31
      NOU

      Magistratii (si functionarii de stat) au primit salarii/pensii colosale. Iti spune asta ceva?

    • #32
      NOU

      Prin anii 90 era o expresie.
      Eu pe cine aleg? Pe securisti (PSD) sau turnatori (PNL, s.a.)?

    • #33
      NOU

      @marinel: trebuie?

  12. #34
    NOU

    Parca tatal tau murise de cancer la gat?
    arhiblog.ro/cum-te-imbolnavesti-de-cancer-si-cum-mori/

    • #35
      NOU

      avem probleme in a citi un text.

    • #36
      NOU

      Interesant, de pe postarea cu tatal decedat de cancer a disparut autorul. Deci presupunem ca articolul initial a fost un guest post, deci de cancer probabil ca a murit tatal acelui guest, nu tatal lui Cetin.

      Dar pe Way Back Machine acelasi articol apare semnat de Cetin.
      web.archive.org/web/20160202190939/https://arhiblog.ro/cum-te-imbolnavesti-de-cancer-si-cum-mori/

      Cu toata consideratia pentru suferinta tatilor, ce probleme avem in a citi un text? sau doua…
      Si sunt curios cand anume a disparut autorul de pe acea postare.

    • #37
      NOU

      sunteti 2 imbecili. scrie clar, tatal care m-a crescut. diferit de ratal natural, mort demult. acum muie amandurora si carati-va de la mine

  13. #38
    NOU

    Voi n-auziti bre ca nu stia? Nu stia ca lucreaza cu securitatea, el credea ca face fapte bune. Asa erau vremurile, s-a bucurat ca mai primise un nume pe gratis…

    • #39
      NOU

      Important e ca a turnat, nici nu mai conteaza la cine. Vad ca isi mentine stilul infect de a arunca perdele de fum cand e incoltit. Daca-l prinzi ca a mintit cand a zis ca n-a fost turnator la securitate, iti explica senin ca n-a stiut ca securitatea era cea care beneficia de turnatoriile lui. Daca-i arati un film in care-i sterge un dos de palma unui copil, iti ca zice la fel de senin ca nu i-a dat cu pumnul in plex. Si cu cata satisfactie vorbea el de Felix, Porumbacu, Dottore… De-acum ar trebui sa se refere toata lumea la el doar cu apelativul Petrov.

  14. #40
    NOU

    Se termină urât treaba pentru B, chiar dacă la apel iese invers. Faptul că a făcut rapoarte nu m-ar fi surprins/deranjat, cât timp erau “tehnice”. Am amici în SRI şi în armată şi e altă lume acolo, alte reguli, acolo nu merge cu “cum vreau eu”.

    Dezamăgeşte faptul că a raportat nişte căcaturi, chestii care nu prea țineau de job, chestii care probabil puteau fi evitate. Şi dacă sunt singurele două rapoarte şi tot de rahat e.

    Asta e, rămâne constant văd, un lucru bun, două lucruri proaste. Păcat.

  15. #41
    NOU

    N-am vrut sa comentez la primul articol – o fac acum…

    Sunt 2 aspecte dupa mine in treaba asta: semnatul angajamanentului si turnarea efectiva.

    Sunt foarte multi care au semnat angajamente – nu toti au fost eroi. Nu aveai de exemplu cum sa avansezi in cariera de la un punct in sus fara sa semnezi din astea. Nu te gandeai sa fii disident in vremurile alea cand nu se intrezarea nici o schimbare. Eu personal nu condamn neaparat oamenii care au semnat angajamente – sunt o multitudine de situatii in care te prindeau jegosii la ananghie ( cum s-a intamplat si cu tatal tau) cu impact asupra intregii familii poate nu numai asupra ta. Din nou – nu toti au fost eroi… Insa -una e sa semnezi si alta e sa torni…
    Eu personal – nu stiu cum as fi reactionat. Aveam 14 ani la revolutie – n-am prins pe pielea mea lucrurile astea.

    Turnarea efectiva insa – e alta mancare de peste. Denota intentie, caracter infect etc. Astia ar trebui condamnati pentru tot ce-au facut. Base cred ca intra in categoria asta …

    CNSAS pentru asta a fost creeat – insa a devenit repede o arma in mana unuia si a altuia din pacate.

    • #42
      NOU

      “Sunt foarte multi care au semnat angajamente – nu toti au fost eroi.” – Angajamente da, au semnat multi. De pilda, tin minte ca raposatul Coposu spunea ca si el a semnat cand a iesit din inchisoare un fel de angajament. Ca nu a turnat pe nimeni, e alta poveste. ion Diaconescu insa, a refuzat sa semneze respectivul angajament. Si nu au mai avut ce sa-i faca. Bine, ii luasera suficienti ani din viata.
      “Nu aveai de exemplu cum sa avansezi in cariera de la un punct in sus fara sa semnezi din astea. ” – aici nu ai dreptate. Teoretic nu puteai sa avansezi in cariera daca nu erai membru de partid. Asta teoretic era o conditie sine-qua-non aproape in orice ramura. Nu puteai sa fii “sef”, sa conduci un colectiv de oameni ai muncii fara sa fii membru de partid. Pentru ca nu-i asa toa’si, cum sa-i conduci in lupta revolutionara?! in realitate, existau destule situatii in care, chiar in posturi cheie, daca erai foarte bun in ceea ce faceai, puteai ajunge si fara a fi membru de partid. Pentru ca aveau nevoie de tine.

    • #43
      NOU

      adica semnarea angajamentului de turnator pentru a avansa in cariera nu denota intentie?!
      sau cererea de intrare in pcr in acelasi scop?!
      ai de plm, nu ne mai facem bine!

    • #44
      NOU

      @Daddy – lasa demogogia asta de 2 lei ca n-ajuta pe nimeni. Lucrurile trebuie gandite in realitatea vremurilor respective. Zmeii ca tine de obicei cedau primii…
      @Genghis – situatiile alea in care erai tu f bun si n-aveau aia ce sa faca decat sa te ia pe tine erau rarisime spre imposibile… Din nou – gandeste in realitatea vremurilor despre care vb ca e usor de dat cu parerea acum. In alta ordine de idei – acelasi lucru l-am spus si eu => sa semnezi un angajament e una sa torni e altceva…

    • #45
      NOU

      bai ghereta, nu ma judeca pe mine prin prisma caracterului tau lipsa!

    • #46
      NOU

      Nu te judeca nimeni – in schimb vad c-o faci tu in acelasi spirit de zmeu de internet 🙂

  16. #47
    NOU

    Parintii mei n-au fost membri de partid! asta desi erau oamni cu ceva educatie (au lucrat in invatamant la catedra). Au fost niste concursuri de imprejurari si s-au pierdut in statistici (tata a primit carnetul de UTC in mana si i-au spus sa mearga sa se inscrie in partid, a preferat o bere cu baietii si a pierdut carnetul si asa nu s-a mai inscris).
    Pentru ca n-au fost membri mama nu s-a putut titulariza pana in 1990. Asta desi imi amintesc cei doi tovarasi la costum si cu parpalace care o sfatuiau de bine sa semneze un acord cadru si fara obligatii directe care i-ar fi rezolvat favorabil situatia. Mama n-a facut-o. Au fost cateva zile discutii in familie si subiectul a fost inchis. Periodic auzeam ca o vizitau la scoala si incercau s-o convinga. Din anul ala nu a mai reusit sa prinda catedra decat la scoala ajutatoare (la copii cu deficiente).
    Tata ar fi fost un om de ajuror in scoala lui. l-au propus pentru director ajdjunct dar tot ce trebuia sa faca era sa se inscrie in partid. N-a fost director niciodata.
    Cererea noastra de post telefonic a fost inregistrata in 1976. Ne-au artatat-o cei de la Romtelecom in 2000 cand au venit si ne-au instalat telefonul avea o mentiune aparte pe ea si fusese pusa intr-un dosar “special”.
    Cred ca mai sunt si alte “detalii” neinsemnate a ce inseamna viata in care nu aveai ce face si trebuia sa …

    • #48
      NOU

      Asta era o altfel de situatie. Foarte rar “colaboratorii” securitatii erau alesi dintre cei care nu erau membrii de partid. Calitatea de “colaborator” era un bonus la cea de membru de partid.
      Comandantii de nava (navigatorii in general) erau toti mebrii de partid, fara exceptie.

    • #49
      NOU

      mai degraba viceversa, membrii de partid erau selectati dintre turnatori!

    • #50
      NOU

      Tocmai nemembrii de partid recrutaţi erau cei mai periculoşi. Pentru că, mulţi-puţini, erau acei oameni de care nu te gîndeai să te fereşti. Inclusiv foşti deţinuţi politici au fost recrutaţi, şi au făcut ravagii – sînt mărturii destule.

  17. #52
    NOU

    Eu am o altă interpretare, pot înțelege ca în anumite conjuncturi poți sa fii constrâns în a turna, dar atunci, dacă te știi cu musca pe căciulă, macar “mergi inchis”.
    Băsescu l-a tot înțepat pe voiculescu cu Felix în jos, Felix în sus, când și el era de fapt de aceeași teapa. El a trâmbițat mereu, a pozat într-un om integru. Asta îl face abject dpmdv, nu neapărat ca a “turnat”.
    Șarpele nu e odios ca mușcă, ci pt ca se ferește ca sa muște (Nicolae iorga)

  18. #53
    NOU

    Sigur, daca nu era el era altul, dar nu despre asta discutam aici, ci despre faptul ca aia care au turnat nu au recunoscut imediat si, mai mult, au tinut sa parvina si mai mult dupa revolutie. Daca Base se intorcea la marinarit si ramanea capitan de salupa turistica la Mamaia nimeni nu comenta nimic.

  19. #54
    NOU

    Sărmanul om! Imi pare rau pt pierderea suferită. Da, nu o sa se rezolve cu accidentul, am avut pe trecerea de pietoni, era sa ma omoare, nimic nu s a întîmplat, polițistul de la rutieră și ala.de.cerceta cazul aproape ca ma.scoteau vinovată. Succes, oricum!

  20. #55
    NOU

    Babaiatule …. 30 de ani si tot nu ne facem bine.
    Nu exista NICIO scuza si NICIUN motiv care sa faca turnatoria scuzabila.
    Turnatoria este lipsa de CARACTER, lipsa de asumare, dorinta de a fenta regula, de a alege calea usoara in loc de munca si tot asa. Nu ma intereseaza scuzele si motivatiile, nici cand o faci “de foame” si nici, cu atat mai putin, cand nu e cazul de foame ci doar pentru ca vrei mai mult – usor si repede pentru tine – indiferent de cat pierd altii, aia pe care ii torni.
    Cine TURNA, pe vremuri, nu facea decat sa arunce pisica altuia si mai nefericit sau lipsit de aparare. Sau catre unul care era deja tinta pentru militie/servicii si turnatorul le dadea instrumentul perfect ca sa-i futa aluia viata definitv.
    Orice turnatorie era pura inconstienta (da, 100% nicio turnatorie nu ramanea fara urmari mai mari sau mai mici), era lasitate (las’ sa-l fute pe altul decat sa imi asum ceea ce am facut daca e cazul) sau pur si simplu ticalosie (turnatoria pe bani/functii). Marinarul turnator intra la categoria jeg uman nr. 3 – TICALOS patentat.
    Si DA, modul asta de gandire face acum, dupa 30 de ani, “puisori” de genul … accident cu “mortul e de vina”. Ca e vorba de aceeasi mentalitate. Orice e scuzabil pentru ai nostri, daca nu-s ai nostri duca-se la dracu’.

  21. #56
    NOU

    Nu stiu cat conteaza pentru tine dar : Respect !

  22. #58
    NOU

    1. In ultimii 20 de ani ai comunismului nu te FORTA nimeni sa torni. Iti recomandau, insistau un pic si te lasau in pace.

    2. Unii oameni au ales sa moara pentru credinta lor, deci…

    3. Daca erai bun si aveai AMBiTIE, de obicei reuseai. Sunt sute, daca nu chiar mii de exemple de oameni care au realizat ce si-au propus sau pur si simplu au plecat, LEGAL. Da, era greu, mai ales daca trebuia sa stai la coada cu zeci de familii extinse (stiti voi de care) care luau totul ca termitelele si apoi scoteau la specula… Mai ales ca tu erai la serviciu si ei nu erai. Si mai aveau si case su 3 si 4 camere. Si mai vindeau si Turbo cu 10 lei in plm. Si cica noi suntem aia rai care ii discriminam…

  23. Mi-ai rupt inima cu însemnarea asta.
    Îmi pare rău, Cetin, îmi pare tare rău pentru tatăl tău.

  24. #61
    NOU

    🙁

  25. #62
    NOU

    Hai sa va mai zic si eu ceva, ca tot ma intreba “un coleg” ce-a facut Basescu rau in viata asta… in afara de turnatorie, care e cel mai mic delict al chiorului…

    Hai sa luam doar dosarul flota, sa trecem peste prejudiciul care “nu a fost constatat”, sa trecem peste subminarea unei intregi ramuri a economiei, si sa mai trecem peste niste chestii…

    Oamenii aia care au ramas la bordul navelor arestate, care nu-si mai vazuse-ra banii de luni bune, si ani buni, care nu aveau ce manca si traiau din mila navelor care mai treceau pe-acolo, oamenii aia care aveau copii bolnavi acasa, sau poate sotii, al caror tratament nu a putut fi platit, si s-au stins ba dobitocilor! Oameni care au suferit groaznic din cauza chiorului cinic caruia ii luat apararea cu atata ardoare! Tot asa va zic si eu, muie cu cacat bai ordinarilor!!! Nu va doresc sa treceti vreodata prin ceea ce au trecut oamenii aia!

    Imi pare rau pentru tatal tau Cetine dar totodata, respect!

  26. O gluma zice ca el nu turna, altii ii turnau si el doar bea.
    Lasand gluma la o parte, multi ani am trait si eu, cu ai mei, in frig si intuneric si din cauza unor imbecili ca Basescu & co, deci nici un fel de mila pentru asemenea specimene, i-as pune la canal, sa sufere cumplit, tot restul vietii lor si le-as confisca toata averea!
    Dar nu pot, insa ura ce le-o port, va fi toata viata prezenta.

  27. #64
    NOU

    Sa se odihneasca in pace tatal tau.

    Sunt complet in asentimentul tau cu restul lucrurilor pe care le-ai spus.

  28. #65
    NOU

    Foarte rar ai scris despre viata ta personala in astia 12 ani de cand te citesc….si respect asta…dar ori de cate ori o faci mi se ridica parul in cap 🙁 Cum zicea si cineva mai sus…rar se mai nasc oameni ca tatal tau…marea majoritate au preferat sa faca pact cu satana securista….eu provin dintr-o astfel de familie..si sa nu iti mai zic ca toti 3 au murit unul dupa altul..dupa ce s-au deschis dosarele dupa 2000…..uneori nu realizam cu toate probeleme noastre …cat de norocosi suntem ca am prins o perioada in care inca ne mai putem da cu parerea.

  29. #66
    NOU

    Sunteți un om curajos și tare. Eu vă îndemn să vă faceți drum să-l vedeți, măcar vă asigurați că nu e mizerie pe acolo înainte să se pună frigul.
    Cât despre suținătorii lui, mai las asta până data viitoare:

    ”Orice formă de colaborare cu Securitatea a însemnat pactul cu diavolul.

    Fie că era vorba să-i supraveghezi pe studenții străini (potențiali teroriști), fie că spionai dușmanul de peste hotare de pe/prin oriunde, nu făceai decât sa slujești un regim care a băgat sute de mii de nevinovați la pușcărie și a înfometat și ținut în frig un popor întreg.

    Bineînțeles, așa cum vedem, acum au dreptul să cumpănească astfel de chestiuni de natură morală.”

  30. #67
    NOU

    El era ultimul copil din cei 7 frati care dupa razboi ramasese si fara tata. Si de sus de la partid a fost idea geniala de a forma orfanii dupa spiritul si necesitatea partidului. Si a fost ok. Vrei scoala te formam noi dupa cum vrem noi….ai casa, masa, haine…tata si mama ti-e partidul. Multi dintre copii pierdeau chiar legatura cu familia. La El nu a fost asa pentru ca familia tot timpul l-a cautat si l-a sustinut sa ajunga macar el cel cu carte. Si a ajuns. A facut o facultate si a intrat in randurile celor cu ochi albastrii. Si era de acord cu ce se intampla acolo si mai catolic decat papa si pe acasa. Fara sa fie genul de om care ia peste rand ceva, care creeaza un beneficiu familiei. Dar in schimb daca o ruda, un prieten il ruga de vreun spital, job, avantaj pentru copil, imediat se facea luntre si punte sa il ajute. Chiar si cand i-a plecat o ruda in strainataturi a vorbit cu ea ca de la prieten la prieten ca nu vor putea sa mai tina legatura dar o sa-i lipseasca. Nimic pentru el si totul pentru ceilalti. Avansa in grad pentru ca avea o facultate si pentru ca la orice job cineva mai trebuie sa si munceasca. Si brusc si-a schimbat optica pentru ca totul se schimba in rau dar nu mai putea iesi….mnezo’ stie ce s-a intamplat dar peste noapte a disparut si El a primit o groapa la cimitir si 3 dosare de motive diferite de intrat in groapa….El este unul din multii care au avut o soarta similara si care nu au putut sa-si calce pe propriile principii.

  31. #68
    NOU

    Condoleanțe!

    Înțeleg perfect ce spui și sunt întru totul de acord, in orice situație ai fi fost pe vremea aceea, aveai varianta de a rămâne vertical, îți asumai ceea ce venea dar dormeai liniștit. Tatăl meu a picat de doua ori, primul sub linie, la admitere la medicina in Cluj pe vremea Ceaușescului pentru că bunicul refuza constant sa semneze acord de colaborare și înscriere în partid. A doua oară, după examen, a scris din nou lucrarea cap coadă în biroul unui mare medic din Cluj, prieten de familie cu bunicul. Acesta l-a felicitat și i-a spus că se vor vedea la cursuri in toamnă. Însă din nou, după discuția din casa bunicului cu indivizii in parpalace, a ajuns primul sub linie la fix o sutime fata de ultimul intrat. Prietenul medic (prof și el la medicină) a cerut să vadă lucrarea și a făcut puțin zgomot. A fost trimis un an în fundul României ca medic de familie.
    Da, viața mea și a familiei mele ar fi putut fi mult mai ușoară dacă bunicul “nu avea ce face”. Dar a avut…
    Păreri de rău? Nu am auzit niciodată, nici de la tata nici de la bunicul. Am învățat mult și multe din tăcerea lor.