Având în vedere că viaţa de angajat în România a luat-o pe pante periculoase , m-am gândit să pun în scris nişte sfaturi puţin mai neortodoxe legate de alcătuirea unui CV şi prezenţa la interviu.

C.V-ul
În primul rând, orice experienţă, şcolarizare, curs, se trec în CV în ordine descrescătoare, începând cu ultima şcoală absolvită sau ultimul loc de muncă sau ultimul curs. Adică prima şcoală de la capitolul experienţă va fi
Facultatea de drumuri şi poduri, secţia trotuare, sau ce aţi absolvit voi ultima dată.

În nici un caz nu trebuie să fie


Şcoala elementară cu clasele 1-8 nr. 87 din Bucureşti. Doar dacă asta este cu adevărat ultima şcoală absolvită, dar atunci nu ai nevoie de sfaturile mele, pentru că în construcţii şi la cules de căpşuni te acceptă şi fără să depui CV.

Arată-te serios

Dacă până la frumoasa vârstă pe care o afişezi ai trecut prin 30 de locuri de muncă, nu te apuca să le înşiri ca un fraier pe toate. Pentru că ăsta este primul semn de neseriozitate, atunci când rezişti la un loc de muncă maxim 2 luni, după care îţi bagi picioarele relaxat. Aşa că fii şi tu băiat deştept, gândeşte-te care au fost cele 2-3 locuri de muncă unde ai excelat şi de unde, cu ajutorul lui Dumnezeu, ai putea face rost chiar şi de nişte recomandări şi trece-le în CV.

Nu te autodispreţui

Dacă aplici pentru un job de birou, nu îţi trece în CV joburile de promoteriţă, hostessă, dansatoare la bar sau mai ştiu eu ce experienţă de viaţa ai avut tu. Pe nimeni nu interesează asta. Gândeşte-te pentru ce job aplici, caută punctele tari din joburile tale trecute şi subliniază-le pe acelea. Ştiu că ai fost învăţat că nu e nici o ruşine să munceşti. Ce să zic, dacă vrei să lucrezi într-o bancă, CV-ul de dansatoare din buric nu te avantajează.

Fii normal

În nici un caz nu începe să scrii toate aberaţiile la clasica rubrică de Hobby-uri. Bagă şi tu acolo, citit, muzică, internet. Nimeni nu le citeşte, în general, dar dacă tu începi să scrii că ai ca hobby mountain bike, bungee jumping şi căţărările fără coardă, în mod sigur vei începe să trezeşti bănuieli despre anumite lipsuri printre neuronii tăi. Da, e fun să le spui colegilor că tu sâmbăta te duci la paraşutism, dar asta nu o spui la angajare, ci de-abia după ce ai cui să îi faci în ciudă.

Interviul

Google s-a inventat pentru tine

Cu o seară înainte de interviu, ai bunul simţ de a da un google după compania care te intervievează. Una din întrebări va fi sigur Ce ştiţi despre compania noastră? Iar dacă tu o să răspunzi ca o zambilă Nu ştiu nimic, poţi să fii profund sigur că nu ai luat interviul şi că ai pierdut banii pe un bilet de troleu dus-întors.

Google s-a inventat și pentru e

Încearcă să ai grijă de prezența ta online. Un angajator motivat te va căuta pe internet și pe rețelele sociale. Dacă ai poze în care îți borăști interioarele sau ești crăcită pe 3 tipi în căutarea soarelui, fă-le și tu măcar private, oricât de mult ai crede tu că abilitățile tale profesionale nu au legătură cu viața ta personală, întotdeauna se vor împleti.

Nimeni nu are nevoie de un student

Când te duci la un interviu pentru un job full time, nu te apuca să explici intervievatorului că tu de fapt eşti student şi că undeva pe la toamnă o să ai nevoie de nişte libere pentru restanţe şi că din când în când trebuie să mergi şi la nişte laboratoare şi la unele examene şi că în general tu cam pe la 3 după masa ai vrea să te cari, că ai o grămadă de treabă. Reţine că nu eşti unic şi irepetabil, iar ca tine mai sunt o grămadă pe lumea asta, care sunt la aceeaşi coadă, pentru acelaşi job, dispuşi să muncească cu adevărat 12 ore pe zi, nu ca tine, doar din vorbe.

Orice manager urăşte lipsa de punctualitate

Fii punctuală. Da, mă adresez păsăricilor care tocmai au ieşit din viaţa adolescentină şi au impresia că în viaţa reală e la fel ca la întâlnirile lor din parcuri. Adică dacă te laşi aşteptată 30 de minute, e de bine. Nu, nu e de bine, e de rău. Oamenii ăia îşi stabilesc un program, care ţine cont de prezenţa ta. Dacă vei întârzia aşa cum eşti obişnuită, e ca şi cum nu te-ai prezenta. Şi nu, chiar nu eşti atât de bună precum crezi.

Maturizează-te

Lasă la o parte chestiile cu Lumea trebuie să mă accepte aşa cum sunt eu şi nu te du la interviu cu 45 de cercei în nări, cele 20 de tatuaje la vedere, blugii atârnaţi pe cur, strânşi pe glezne, plini de praf şi chiloţii la vedere. Angajatorul caută seriozitate într-o relaţie de acest gen iar garanţiile de seriozitate prezentate de tine în cazul ăsta sunt foarte apropiate de zero.

Întrebări standard, răspunsuri standard

Ţine cont că sunt nişte întrebări standard care se pun. Unde te vezi peste 5 ani? Clar te vezi în compania pentru care dai interviul. Nu, nu neapărat directorul companiei. Subliniază că vei avea multe de învăţat de la colegi şi şefi şi că poate în timp, dacă vei munci suficient şi vei demonstra că eşti capabil, vei fi într-un post de conducere.

Întotdeauna să ştii ce preţ ai

Când vei fi întrebat ce salariu doreşti, întotdeauna spune ce salariu vrei. Nu o lălăi, că nu ştii, că las la latitudinea dumneavoaastră, că să vedem, că o fi, că o păţi. Angajarea e o negociere. Tu vinzi muncă, el cumpără muncă. Tu vânzătorul, trebuie să ştii ce preţ are munca ta. Aşa că spune-ţi preţul. E un atu pentru tine. Nu fi speriat că dacă spui mai mult nu o să te mai angajeze. El la rândul lui îţi va face o ofertă, până când veţi cădea de comun acord. Dar reţine, e foarte important ca angajatorul tău să ştie că tu chiar poţi să îţi cuantifici munca.

Nu fi o matracucă bârficioasă

Nu te apuca să denigrezi locul de muncă anterior, chiar dacă ceea ce spui ar fi adevărat. Da, probabil că fostul şef era un idiot, colegii erau de rahat, salariu era vai de mama lui iar Boc s-a apucat să îţi impoziteze bonurile de masă.
Dar dacă tu te apuci să înşiri aceste mizerii, omul de partea cealaltă a biroului va presupune că vei face la fel şi în cazul în care vei dori să pleci de la ei. Nimănui nu îi place un bârfitor.

Trebuie să inspiri încredere

Nu spune ce salariu ai avut anterior. Salariul e confidenţial, iar asta este o întrebare capcană. Dacă spui imediat o sumă, ai pierdut deja cam 50% din şansele de angajare. Răspunde politicos că, fiind încă angajat la firma respectivă, salariul este confidenţial şi nu îl poţi divulga.

Şomerii sunt vulnerabili

Chiar dacă ţi-ai dat deja demisia de la fostul loc de muncă, nu recunoaşte chestia asta. Un şomer e mult mai vulnerabil în faţa unui angajator decât un angajat care doreşte să îşi schimbe locul de muncă. Recunoscând că eşti şomer, automat te plasezi într-o poziţie de inferioritate, îţi pierzi atuurile, iar despre negocieri salariale…fii serios, cine stă să negocieze cu un muritor de foame?

Învaţă să ai răbdare

Nu te declara disponibil imediat, chiar dacă tu eşti şomer. Un loc de muncă serios nu se ocupă de azi pe mâine, deci ei au prevăzut automat o perioadă de preaviz pentru noul angajat. Spune-le că trebuie să discuţi cu actualul angajator, să vezi care este situaţia cu preavizul şi de-abia după aceea poţi să dai un termen fix. Clar că după aceea te duci acasă şi îl suni, anunţându-l că ai discutat şi că au fost de acord să te lase să pleci după 3 zile sau câte zile mai sunt până la lunea următoare. Este iarăşi o mostră de seriozitate, iar dacă ai cumva în faţă o perioadă de probă, e bine să ai toate cărţile în mână.

Întotdeauna tu de fapt vrei să evoluezi

De ce vrei să pleci? Simplu, pentru că, deşi ai nişte colegi minunaţi şi nişte şefi deosebiţi, cu care ai avut o legătură nemaipomenită şi de la care ai învăţat enorm, simţi că e momentul să treci la nivelul următor în cariera ta, că ai nevoie să te dezvolţi şi, odată cu asta, să ajuţi la dezvoltarea firmei în care vei lucra.

Desigur, aceste sfaturi sunt destinate celor care chiar vor să se angajeze. Sunt perfect convins că sunt o grămadă de copilaşi de 20 de ani care îmi vor explica cum că ei sunt nişte oameni adevăraţi şi că cerceii din nasul lor îi reprezintă şi nu i-ar da jos pentru nimic în lume.

Repet, ăsta este un articol pentru cineva care are nevoie de bani şi de un loc de muncă.
Pentru cei crescuţi de mămica, nu am sfaturi.
Din păcate.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Eu, la ultimul interviu la care am fost, chiar am spus cat castig. Ei m-au chemat la interviu, nu i-am cautat eu, asa ca la final le-am spus: eu atat castig in momentul de fata, ce imi oferiti voi ca sa schimb jobul? Si ei au oferit, asa ca m-am mutat la ei.

    • #2

      Fix la fel, ba chiar au oferit mai mult decat am cerut.

    • #3

      Ai dreptate dar asta este o situatie diferita de ce a prezentat Arhi care la randul lui are dreptate pentru ca se potriveste la majoritatea cazurilor de interviu la angajare.
      Aici te-a cautat firma pe tine in conditiile in care tu nu ai aplicat pentru un job la ei , insemna ca esti bun in ceea ce faci si vorbesti de la alt nivel cu angajatorul , nu esti un simplu candidat la angajare.

    • #4

      Bine, in situatia de fata, daca au dat mai mult decat ati cerut voi, cel mai probabil au dat mai putin decat planificau sa dea. Pe de alta parte, daca sunteti multumiti si ei au dat mai putin decat au estimat e win-win. nu e un zero sum game.

  2. Din 2010… a rămas neschimbată situația. Și în 2021 e la fel.

  3. #6

    Vin si eu s-o bolduiesc p-aia cu “ce stiti despre compania noastra?”, e foarte important sa fii pregatit (si) pentru partea asta. As merge si mai departe: in caz ca nu te intreaba, cauta cumva s-o provoci, sa intrebi ceva foarte punctual/precis referitor la ceva din activitatea lor, ceva care sa fie in legatura cu un aspect pe care-l stapanesti bine.

    • #7

      Tânăr dornic de afirmare: Alegerea unor diametre mai mari pentru piața africană, unde din câte știu dețineți deja cvasi-monopolul pe nișa de toalete ecologice mobile cu glory whole incorporat, s-a făcut în baza unor statistici existente sau în urma cercetărilor pe teren?
      Maithun: Bine ai venit în echipa noastră, Dani Corban!

      Maithun GmbH有限公司S.A. Inc.

  4. #8

    Nu scrie câți ani ai ! Peste 45 ești bătrân iar sub 25 nu ai 10 ani experienta !

    • #9

      Își pot da seama ușor: din anul absolvirii facultății, din “vechimea” și experiența acumulate. După care vine dialogul față în față, nu prea poți să mai maschezi vârsta, chiar și online. Am senzația că noua vârstă de la care devii obsolete este 35 – 40.

    • #10

      Repetă după mine, nea_zăpadă: “peste 45 de ani esti bătrân, nu te mai da arzoi și fante de Obor!”

    • #11

      Nu-i valabil pentru Oana Lovin, Codruța Cerva și Iosefina Pascal pentru că gusturile nu se discută, de-aia există și atâtea categorii profesionale (mature, granny, small tits, etc.)

    • #12

      Vârsta nu mi-am scris-o niciodată, anul nașterii da.
      Ultima oară când cautam job, la un moment dat niște hr-iste s-au împiedicat in diferența dintre anul absolvirii facultății și vârsta mea (probabil aveau calculator pe birou). Încercau să afle ce s-a întâmplat “s-a întâmplat ceva în facultate?”, apoi au ajuns la liceu și au văzut ca facultatea incepea în anul absolvirii liceului și ambele duraseră clasic, 4 ani fiecare și n-au mai știut de unde să scoată anul lipsă. Dar nu m-au întrebat.
      Că să nu muriți de curiozitate, am amânat un an pe motive medicale prin școala generală.

      Și așa ca chestie, am fost întrebată de media de absolvire a facultății și mediile fiecărui an, deși absolvisem cu 15 ani în urmă și în timpul scurs lucrasem în domeniul în care terminasem facultatea și în care era jobul.

      Și tot ca chestie, să dea dracii dacă sunt dispusă să muncesc 12 ore pe zi. Am făcut-o ocazional, încă o mai fac (vineri am băgat un 8-23 de mi-a dat sângele pe urechi), dar nu sunt dispusă să fac asta în mod curent. Vreau să mă angajez, nu să mă ofer cadou sclav pe plantație.

    • #13

      Pentru unele meserii te mai suna chiar si peste 55. Si nu doar o singura firma.

  5. #14

    Cum ti se pare chestia ca la angajare la mega Image și profi îți cere detaliat veniturile încasate in ultimele 12 luni. Dacă spui ca nu ai asemenea document nu te angajează.

    • #15

      e usor anti GDPR

    • #16

      Ca sa nu mor prost: ce dracu’ fac aia cu “adeverința” cu cu cat am câștigat eu de la “SC Peștele SRL”?
      Sau ce sa inteleg: Cand ma angajez la Profi tre’ sa am deja un an experiență la Mega iar când mă angajez la Mega tre’ sa am un an experiență un an la Profi?
      Cu ce ii ajută pe ei adeverința aia? Să fie siguri ca nu-mi dau mai mult salariu cat sa nu mor de foame?
      Daca aduc adeverința de la Jane Street îmi dau salariul un pic mai mare?

  6. #17

    In legatura cu sfatul legat de mentionarea salariului dorit, e tricky. Da, cel mai bine este sa pui o suma pe masa, dar daca suma e prea mare si nu intra in schema de salarii folosita, este posibil sa te refuze pe motivul asta (unele companii vin cu o contraoferta ‘atat iti putem oferi’, iar altele prefera sa caute pe altcineva de la care stiu ca vor putea obtine un ‘cost’ mai mic).

    • #18

      Pai daca e prea mare inseamna ca ori te supraevaluezi, ori daca nu te supraevaluezi nici nu aveai de gand sa te angajezi pe bani mai putini……

    • #19

      Daca te atunci la stele cu pretențiile, nu stă nimeni să îți facă contraoferte in jos. Pt ei e clar că dacă tu vrei X și ei îți dau maxim X-y, o să fii nemulțumit și o să încerci să o tai cu prima ocazie. De-aia solicitările trebuie sa fie cam in rand cu piața și cu un mic research facut vis a vis de cât plătește în general compania, nu cu cât ai avea nevoie tu pt casa in Pipera.
      Asta se aplică la cei care își caută ei de lucru. Ăia care sunt căutați de angajator vor primi oferta în plic, nu prea au loc discuții stânjenitoare cu “cât ai vrea”.

    • #20

      E cu dus si intors, de acord. Dar tu ai o suma pe care o vrei. Atata timp cat e realista, in functie de experienta, de piata, de ce poti sa aduci, o ceri. Daca nu negociaza e ok. nu ai fi fost multumit acolo. Un interviu nu e cu sens unic. Daca ei nu pot sa plateasca cat vrei tu, next. Daca mai multi iti zic ca e prea mult, recalibrezi.

  7. #21

    In IT e putin mai altfel la interviu. (CV-ul este foarte important sa fie bun, conform sfaturilor de mai sus). Te cauta continuu HR-iste pe Linkedin, chiar daca tu nu esti cu status looking. Te suna si iti prezinta job-ul, povesti si tu ce stii sa faci pe scurt, si se ajunge si la partea financiara, cam cat ai vrea. Eu cer mereu minim 15% in plus fata de locul actual, ca sa vreau sa fac pasul. Si nici asa la final decid ca nu merita mutarea. Dar e bine sa am mereu interviuri periodice, cand va fi cazul voi fi mai aproape de adevar.

  8. #22

    N-am prins bancul cu 2010, dar sfatul cu nu le zi că ești șomer s-ar putea să funcționeze numai parțial. La angajare mai nou se cere o adeverință cu venitul pe ultimele 6 luni (salariu). E folosită cumva la calculul sumei cuvenite în cazul unui concediu medical. Nu știu super bine detaliile legale, dar am văzut că de vreo 2 ani se cere peste tot adeverința asta de la ultimul loc de muncă. E adevărat că persoana de la HR care vede adeverința nu are neapărat legătură cu cei cu care ai interviul de angajare și negocierea, dar lumea mai bârfește la o țigară (pe zoom?).
    Eu aș merge pe varianta: mi-am luat un sabatic să explorez lumea și să mă perfecționez. Și eventual: mai am trei interviuri săptămâna asta, dar la voi îmi place cel mai mult pentru că valorile companiei se aliniază cu ale mele.

    • #23

      Eu am schimbat locul de munca in ultimii 2 ani, dar nu mi-au cerut adeverinta de venit. M-au sfatuit ca ar fi bine sa duc o adeverinta de plata a asigurarii de sanatate (si asta pt ca intr-adevar poti primi concediu medical doar daca ai contribuit minim 6 luni la sanatate). Nu am dus respectiva adeverinta, pt ca implica un oarecare efort si plimbare din partea mea, nu a fost nicio problema, oricum nu mi-am luat concediu medical in primele 6 luni dupa angajare.

  9. #24

    Nu stiu cum este in Ro, dar in Irlanda am fost la vreo 20-30 interviuri in ultimii 10 ani si absolut niciodata nu am fost intrebat unde ma vad peste 5 ani. Dar absolut de fiecare data am fost intrebat la sfarsit daca am si eu intrebari ptr ei. La inceput chiar ma simteam naspa ca nu am intrebari si mi s-a spus din diferite surse ca e bine sa intreb ceva acolo. Asa ca am inceput mereu sa intreb de ce este postul pentru care sunt intervievat liber. Si am incercat mereu sa “citesc” daca raspunsul primit este unul adevarat. Daca simteam ca o dau de gard si se balbaie ei, era clar ca eva nu este in regula cu postul si chiar daca luam jobul il refuzam eu pur si simplu. Poate uneori ma inselam, dar asta este, imi urmaream propriul instinct.
    Apoi, in pozitiile de management pe care le-am avut, a trebuit sa intervievez si eu o gramada de oameni, si de fiecare data incercam sa gasesc persoana respectiva pe Google, Facebook, etc. Chiar daca job-urile erau low level (janitor, porter, etc), mereu imi faceam o impresie despre om si din ce vedeam prin prezenta lui online. Si nu sunt singurul care face asta, aproape toti oamenii implicati in intervievare aici in Irlanda incearca sa te caute online.
    Si da, confirm ca atunci cand nu spui ca esti somer, negociezi de la alt nivel. Cand esti somer mirosi a disperat.

    • #25

      Nici eu nu am primit niciodata intrebarea unde ma vad peste 5 ani si de ceva timp se practica interviuri de tip STAR. CVul din experienta proprie trebuie sa fie in armonie cu jobul pe care il soliciti. Eu in general citesc cu mare atentie anuntul si imi fac CVul in functie de cerintele din anunt. Bineinteles ca nu ma refer aici la experienta ci la ce fel de persoana esti si cam ce se scrie in general in anunt. O alta chestie pe aici pe unde sunt e ca nu esti niciodata intrebat ce salariu vrei. Daca treci de interviu ti se spune cam cit pot ei oferi. Daca iti convine accepti imediat, daca nu incerci sa negociezi.

  10. “De ce vrei sa schimbi locul de munca?: pentru ca am fost disponibilizat, firma a decis sa desfiinteze departamentul respectiv”.
    Sigur, nu este adevarat, dar de fiecare data am folosit motivul acesta – in felul asta ei nu mai pot continua sa puna intrebari aditionale, iar daca ei vor folosi “disponibilizarea” mea ca marja de negociere, eu macar stiu ca pot trece la urmatorul interviu.

  11. #27

    Nu ma iau de toate punctele, ca scriu pana poimarti, dar tin sa mentionez ca angajatorii care intreaba cat luai la locul anterior de munca sunt niste jeguri:
    – Bineinteles ca daca aveau de gand sa-ti dea mai mult, nu-ti vor mai da, ca sa se laude ca au facut economie. Inteleg alte intrebari, gen ce ti-a placut sau nu la angajatorul anterior, dar nu intrebarile despre cat castigai; asta n-are nicio legatura cu ce vei face la astia, daca te primesc. Ma rog, poate ca o sa tragi mai tare daca ti se ofera un salariu la care nu sperai, dar asta e alta poveste si are multe variabile. +Chiar vrei sa fii ala pe care-l stie toata firma ca “i-am dat si lui 100 de roni in plus, asa, simbolic, ca sa vina la noi”?
    – HR-ul lor ar trebui sa-si faca temele si sa banuiasca macar bandul la care te-ncadrezi, daca nu suma exacta care se da in medie pentru acel post si/ sau in acea industrie.

  12. #28

    Si prin UK sunt corporatii gigantice ce iti cer tot istoricul de salarii si bonusuri din cariera inainte sa discuti potentialul salariu.

    Mi se pare aiurea, dar altfel nu primesti oferta.

    Dupa ce i-am refuzat de 3 ori, mi-au facut o oferta extraordinar de convingatoare si am acceptat.

  13. #29

    “De ce vrei să pleci? Simplu, pentru că […] ajuţi la dezvoltarea firmei în care vei lucra.”

    Ceeee maaaa? :))))))))))))))))

    cine dracu pune botu ala asa ceva?

    Iar aia cu 5 ani este o intrebare comunista! sper ca nu se mai foloseste pe nicaieri.
    Insa raspunsul dat de grasun e ok 🙂

    • #30

      Poate nu ține în România, dar în alte părți sunt o grămadă de startups, în privința cărora este un răspuns absolut valid: văd că aveți poțential, sunteți la început, doresc/cred/simt că pot contribui semnificativ la dezvoltarea voastră rapidă.

      Închipuie-ți că te angajai la Google acum 20 de ani. Ce le spuneai, cât de mult îți plac căutările pe web și cât de mult urăști pe alta vista?

    • #31

      Hellfire, vorbim de zilele noastre, nu de acum 20j-30j de ani.
      Articolul este targetat pentru oameni obisnuiti, Cloud Developerii n-au nevoie de asa ceva 🙂
      Si nu stiu cati devs sunt interesati de start up-uri cata vreme sunt platiti si tratati regeste la colosi ca apple, google, oracle etc

    • #32

      Vlad, ai fi socat cati developeri fug de mega corporatii ca sa se alature unui startup in care cred (fie prin misiune, fie prin potential financiar).

    • #33

      @vlad: tu generalizai, eu ți-am indicat că există excepții.

      Acum 20-30 de ani colosul Google era un startup, iar bossul bossului bossului tău, așa s-a angajat acolo.

  14. #34

    Intrebarea ” unde te vezi peste 5 ani ? ” este o idiotenie , stiu si ei de la HR dar are o logica. Vor sa vada cum reactionezi in conditii de stres moderat, ca intrebarea clar este aiurea si te cam irita dar asa isi dau seama ce material esti.Daca reactionezi cu agresivitate si faci pe desteptul este clar ca CV-ul tau va infunda WC-ul .

    • #35

      Și eu întrebam candidații la un job despre chestii cretine sau absurde, în contextul dat, exact ca să văd cum reacționează și cât de tare se pot controla.

      Nu aș întreba chestia cu 5 ani din motivul că prea mulți pot să o “fake it”.

      Întrebarea la care îi blocam pe cei mai mulți era: ce crezi că știi să faci mai bine/în ce arie te consideri expert?

      Chiar dacă nu știam mare lucru despre aria aia, chiar și dacă era doar tangențial relevantă pentru acel job, este relevant în cât de convingător este candidatul să-ți demonstreze, și dealtfel extrem de relevant faptul că poate avea o motivație ori pasiune profesională, pe care este capabil să o urmeze și să o dezvolte.

    • #36

      @Hellfire daca eu lucrez in IT si iti spun ca ma descurc foarte bine sa fac o pizza napoletana, cu blat din faina cu continut ridicat de proteine, drojdie putina si timp lung de fermentare, cuptor pe lemne si sos de rosii San Marzano, m-as incadra? Nu ca vreau sa ma laud, dar clientii mei zic ca sunt extraordinar la treaba pe care o fac, dar eu tot cred ca ma descurc mai bine la gatit decat la programat. E un raspuns din suflet, la gatit ma consider expert, la programare mai am de invatat mult si bine.

    • #37

      Păi dacă asta înțelegi tu din contextul unui job interview pentru o poziție în IT, eu aș zice că te-aș lăsa să-ți vezi de ale tale, cu pizza și alea… Sigur nu o să mori de foame.

      Parcă zisese arhi să lași hobby-urile mai pe după ce te-ai angajat.

    • #38

      Pai ma gandeam la asta comparat cu intrebarea “unde te vezi peste 5 ani”, unde poti sa aberezi cat vrei. Pana acum, interviurile in IT au fost mereu informale si atipice pentru mine, nu stiu daca un raspuns de genul ar fi un avantaj sau dezavantaj. Eu am tinut foarte putine interviuri si nu am intrebat niciodata nimic in plus decat ceea ce voiam sa aflu pentru post. Rahaturi din astea psihologice nu m-au interesat, eu sunt om tehnic, cel mult as putea afla daca omul e de comitet sau nu, ca trebuie sa duca la gluma la noi in echipa. Intrebarea cu care tu blocai candidatii mi se pare de mica importanta intr-un interviu, eu vreau sa aflu ce stie omul, nu ce nu stie.

    • #39

      Iar eu voiam să aflu cat de capabil este omul să învețe chestii noi, să se adapteze la schimbări, cât de sigur pe el este în situații, etc.
      Evident că îl întrebam și ce știe, dar întâi voiam să îi estimez ceea ce se numesc motivație și capabilitate.

  15. #40

    Hai sa bag si eu din mirifica experienta in ambele ipostaze, technical recruiter dar si candidat pe pozitie tehnica, 40+ ani:
    – pe pozitiile entry level de obicei se cauta oameni tineri, atat din perspectiva plafonului de salarizare dar si al experientei acumulate. Este suspect din start un om cu 20 de ani vechime in munca daca aplica pe o astfel de pozitie
    – totusi entry level nu este egal cu meseria pentru care aplici, de exemplu exista help desk si la entry level si la avansat, cu plafoane de salarizare diferite, iar meseria de help desk este chiar foarte grea si necesita multa experienta
    – pe pozitiile care necesita experienta +10 ani, varsta este de obicei 35-50 ani iar plafonul de varsta a crescut mult
    – modalitatea de recrutare initiala s-a schimbat mult si a fost un soc pentru mine, acum sunt implicate filtre automate care cauta cuvinte cheie. Deci trebuie sa ai un resume concis, bine facut ca sa ajugi in etapa doi – se pune ultima scoala absolvita, sau facultate de referinta plus ultima forma de studiu finalizata daca exista. De multe ori este mai important sa ai o forma de profesionalizare aplicata pe meseria pe care aplici, si o treci prima in lista, mai degraba decat o facultate generalista (chiar daca facultatea aceea este de matematica, de exemplu)
    – formatul standard tip CV a devenit si usor anti-GDPR, si incepe sa iasa din uz necesitatea de a trece varsta, statutul marital, numarul de copii, venitul anterior etc.
    – nu trece job-urile care au avut durata mai mica de 2-3 ani; gaseste o formula decenta de a acoperi eventualele diferente de timp intre doua job-uri de lunga durata, astfel incat din resume sa rezulte continuitatea; neclaritatile se pot lamuri la interviu. Mai bine inventezi 6 luni petrecute cu studiul metalelor neferoase, decat sa ai gaura in istoric – da, toata lumea minte, si tu si recrutorul
    – daca ai 40-50 de ani nu e nevoie sa treci in istoric cele 5 joburi pe care le-ai rulat imediat dupa terminarea scolii, de obicei sunt de nivel scazut, de durata scurta si afecteaza evaluarea finala. Filtrele nu sunt nici pe departe atat de avansate, iar recrutarea initiala este de obicei facuta de HR-iste fara prea multi neuroni. Trece ultimele 2-3 joburi care acopera minim ultimii 10-15 ani, sau daca ai stat acasa inventeaza o firma, activitati independente (am tinut firma sotului dupa ce am terminat concediul de crestere copil, si fac partea de contracte/salarizare/contabilitate primara pentru el de 5 ani)
    – tot la resume, maxim 2 pagini dintre care prima pagina este al naibii de importanta, sau pana la 4 pagini daca aplici pe o pozitie de manager, ori o pozitie care cere 15+ ani experienta. Scris mare, lizibil de la 1 metru. Tipareste, pune pe birou cu alte 100 de hartii si vezi daca sare in ochi.
    – poate nu am fost suficient de clar: resume nu este CV. La angajare mergi pe continutul si formatul de resume chiar daca se cere CV
    – resume-ul/CV-ul nu este copy-paste din profilul de bestjobs sau Linkedin. Este sumar, de aceea se cheama resume. Sa ai un profil online bine pus la punct, cu referinte si pe care sa il mentionezi in resume. Curata cat poti de bine Facebook-ul inainte, chiar daca asta inseamna sa stergi toti prietenii din scoala generala sau amicii de betie pe care i-ai cunoscut acum 5 ani la mare si cu care nu ai mai tinut legatura
    – nu, toate cele 500+ contacte de indieni din profilul de Linkedin nu au nici o valoare, dimpotriva
    – daca recrutorul inisista cu intrebari-sablon fara sens, declara ca ai avut un venit cu minim 30% mai mare. Poti sa il justifici usor prin bonusuri, participari la profit, alte forme de comisionare gen PFA care nu apar pe adeverintele ITM, inclusiv “de Craciun si de Paste primeam un plic mai gros din dividendele incasate de patron”
    – cum zice si Arhi, nu veni la interviu in gleznutele goale si pantaloni mulati (barbati) sau fara sutien (femei) si parfumata/parfumat discret, chiar daca prietenul/prietena ta cea mai buna ti-a garantat ca asa ii vei lua mintile lu’ ala. In primul rand, poti sa ai ghinion sa te intervieveze o persoana de acelasi sex, iar oamenii se pot simti rapid amenintati. In al doilea rand, hartuirea sexuala se prezuma ca existenta in orice reclamatie de gen, iar managerii evita sa angajeze persoane care ar putea prezenta risc in acest sens
    – arata ca stii. arata ca stii. arata ca stii de bine. Stii despre firma, despre industria in care activeaza firma, despre oamenii care lucreaza in firma aia, despre jobul pe care aplici, eventual cu exemple reale sau inventate, dar in detaliu. Fiecare interviu este unic si pentru tine si pentru recrutor, chiar daca tu ai mai aplicat la 100 de alte joburi. Si celalalt a intervievat timp de 6 luni, alti 100 de oameni inaintea ta
    – acum, ca inca suntem in pandemie. Nu da interviuri online in timpul programului de lucru, fara sa justifici. Este unul din testele pe care il aplic cu succes. Daca noi stam in interviu o ora, la ora 11:00, si mai imi si spui ca ai programul foarte incarcat cu interviuri, inseamna ca tu de fapt nu lucrezi de acasa, doar pontezi. Cum pot eu sa am incredere in tine, ca doar n-o sa stau sa te verific din 30 in 30 de minute. Explica, poate chiar din faza programarii interviului, ca va trebui sa iti iei liber, sau ca ai o ora pauza de masa pe care o poti aloca, sau ca termini programul la ora 15:00 si poti imediat dupa aceea, sau ca ai lucrat in weekend si compensezi ziua. Orice poate fi plauzibil, daca este credibil si normal. Nu imi spune ca ti-a murit beta-ul ieri si azi te refaci, ca pestii beta mor tot timpul, daca esti labil(a) psihic vei pica interviul rapid
    – Fii punctual. Fii punctual. Fii punctual si nu reprograma.

    • #41

      “Nu trece joburile la care ai stat mai puțin de 2-3 ani…” Depinde de domeniu.

      Ai idee câte companii de high-tech din Silicon Valley își încurajează angajații să plece în alte companii, după 2-3 ani, cu promisiunea că sunt oricând bineveniți înapoi, aducând astfel cu ei o împrospătare a ideilor și proceselor existente. Poate abordarea asta ar fi bună și în alte părți, nu doar în SV.

    • #42

      nu toate joburile sunt in IT, aici vorbesc despre oameni normali, nu vedete care copiaza de pe stackoverflow for a living

    • #43

      – Redactează răziumeul cu diacritice, că nu te doare mâna!
      – Repetă chestiile pe care le crezi importante de 3 ori. La nivel avansat, nu te abate de la regula celor adjective, fii și tu ca marchiza de Cambremer, fii și tu ca marchiza de Cambremer, fii și tu ca marchiza de Cambremer!

      „C’était l’époque où les gens bien élevés observaient la règle d’être aimables et celle dite des trois adjectifs. Mme de Cambremer les combinait toutes les deux. Un adjectif louangeux ne lui suffisait pas, elle le faisait suivre (après un petit tiret) d’un second, puis (après un deuxième tiret) d’un troisième. Mais ce qui lui était particulier, c’est que, contrairement au but social et littéraire qu’elle se proposait, la succession des trois épithètes revêtait, dans les billets de Mme de Cambremer, l’aspect non d’une progression, mais d’un diminuendo. Mme de Cambremer me dit, dans cette première lettre, qu’elle avait vu Saint-Loup et avait encore plus apprécié que jamais ses qualités « uniques – rares – réelles », et qu’il devait revenir avec un de ses amis (précisément celui qui aimait la belle-fille), et que, si je voulais venir, avec ou sans eux, dîner à Féterne, elle en serait « ravie – heureuse – contente ». ”

      Răziumeul: esențial – inenarabil – catartic

    • #44

      Hellfire, chiar am idee cum e cu SIlicon Valley. In primul rand, startup-urile in general nu angajeaza, ci folosesc personal pe perioada determinata. Ei sunt angajatii firmei de recrutare. Daca exista buget se prelungeste contractul, daca nu, ghinion. Oricum, un startup nu are o viata foarte lunga ca startup, sau se muta in Texas, sau este achizitionat si intreaga politica a firmei se schimba, sau… deci s-ar putea sa nu ai unde sa te intorci. In al doilea rand, toate portalurile gen Ziprecruiter, Indeed, Glassdoor, sunt extrem de agresive pe partea de istoric la joburilor, penalizand chiar si o luna de inactivitate. Daca tu ai schimbat jobul la fiecare 2-3 ani si mai si o mica pauza intre ele, o sa trebuiasca sa explici fiecarui indian obosit in parte de ce esti inconsecvent.
      Dar noi aici discutam banuiesc, aplicat pe Romania.

    • #45

      @arhi: asta ziceam și eu, depinde de domeniu.

      Zi-mi te rog, și mai repede, dacă știi cum pot să fac “6 figures” living copiind de pe stack overflow. Adică, fac demult 6 figures, dar mai degrabă scriind pe stack overflow.

      La tine scriu gratis. Să nu mai zici că nu te iubește nimeni…

    • #46

      Ensi: nu am schimbat regulat, și îmi pare rău. Am fost cu aceeași firmă 3 ani, apoi cu alta 5 ani și apoi cu încă una 13 ani.
      Am luat un an pauză și nu a fost niciodată o problemă. Nu înțeleg unde este penalizarea. Poate tu, având profil de recrutor, o vezi.
      Da, dacă tot schimbi la 6 luni…

      În IT, mai ales în Software Dev să schimbi la 2 ani este acceptabil. Bine, nu dacă ești CEO sau Sr VP, dar de la Director in jos, nu este o problemă.

    • #47

      @Hellfire, enjoy your golden-age!
      In curand o sa-ti dai seama ca de aici ti se descopera o lume despre care nu credeai ca exista, si ca cei 400k/yr ai tai nu prea insemna mare lucru. De aici in colo, fie te calmezi (esti in top 5% cei mai bine platiti oameni din tara, chill bro, ai o casa mare cu piscina, e platita, ai Lotusu’ – ori Camaro – in garaj, vacantele ti le faci la 5+ stele, viata e scurta), fie incepi in sfarsit sa lucrezi pe bani si realizezi ca ai investit un munte de $10mil intr-o afacere, iar share-u’ tau nu reprezinta nici 10% din total 😀
      In ambele cazuri, welcome to the desert of real! 😛

    • #48

      Desi respect munca lui Cetin si articolele, am un punct de vedere cumva diferit aici doar pe partea de copiat de pe stackoverflow. Bine, deoarece lucrez in IT sunt si subiectiv si pentru ca binentelez si eu copiez bucati cod de acolo. Apropo, e cineva care nu a facut-o niciodata ? 🙂

      Nu vad nimic gresit in a copia ceva de oriunde cat timp ce faci e legal, cat timp lucrul ala e open source si e dat special pentru a fi folosit de catre altii. Ideea e sa stii ce copii, sa intelegi ce face treaba aia, sa intelegi daca te ajuta in proiectul tau.

      Sunt atatea firme care au copiat modelele de afaceri ale altor firme, vezi Uber si Lyft, Glovo, Doordash sau care naiba mai sunt, Tinder, Bumble si care mai sunt, cred ca nici Mark Zuchemberg n-a venit el cu idea creata sa creeze facebook ca si cum nu mai era. Diferenta o face executia, ce aduci nou si cum te pozitionezi mai bine.

      Referitor la stackoverflow, din punctul meu de vedere, ar fi si neprofitabil ca X sa stea sa construiasca din nou ceva de la 0, pierzand x zile cand ceva era deja facut. De asta incerci sa refolosesti ceva facut de altul. Plus ca e cam imposibil sa stii tu ultimele tehnologii lucrurile evoluand mai repede decat esti capabil sa inveti. Alt exemplu cand cineva construieste deja in alt proiect in firma o parte din functionalitatea respectiva sau utilizezi un anumit framework. Totusi, inteleg punctul de vedere de aici cand pui ca maimuta ceva facut de unul, merge dar nu ai inteles absolut nimic din chestia aia dupa care te bati pe spat ce bun esti. Insa ce vroiam sa zic, nu trebuie sa reinventezi tot timpul roata. Parerea mea e ca e mai important sa excuti bine, sa livrezi si sa fii profitabil.

      Referitor la Ensi unde mentioneaza ca sa nu treci joburile de 2-3 ani. Parerea mea, unul care a avut colaborari peste 3 ani cu firmele in care a lucrat si caruia ii pare rau ca nu a schimbat mai repede firmele, vad urmatoarele avantaje daca pleci in alta parte pe acelasi domeniu dupa ce ai lucrat 2 ani in firma:
      1. Ce invaeti nou: Dupa 2 ani deja cam stii ce se intampla prin proiectele firmelor, tehnologii, devine rutina, stii ce se petrece acolo, tehnologiile nu se schimba la 6 luni in general in proiectele existente. Deci daca tu cauti sa inveti tot timpul ceva nou practic lucrand, dupa 2-3 ani oportunitatile sunt mai putine.
      2. Financiar: Cel mai rapid mod de a-ti face o marire de salariu considerabila este sa pleci la alta firma. In general in aceeasi firma maririle sunt mici (cel putin in ce am lucrat eu), sunt poate niste bonusuri acolo si eventual firma sare considerabil cu marire daca te duci cu foaia demisia. Dar in general nu se simt ei sa-ti dubleze salariul dupa 2-3 ani. Exemplu daca in firma x te-au angajat cu 1000 de euro pe luna, sunt mici sansele ca dupa 2-3 ani tu sa ajungi la un salariu de 2000 de euro pe aceeasi pozitie (nu vorbesc de nepotism sau avansat in pozitii de management). Cel mai simplu este ca la noul interviu sa ceri x% mai mult angajandu-te la o noua firma.
      3. Beneficii: Negocierea beneficiilor, unele firme dau doar bani, altele dau bani, actiuni, bonusuri si tot felul de alte beneficii. Poti sa sari in alta barca, sa obtii si alte lucruri in plus decat bani si bonuri de masa
      4. Experienta pe hartie: desi poate la prima vedere suna nasol 2 firme de 2 ani decat una de 4 ani, parerea mea e ca ai mai multa experienta practica vazand 2 firme diferite. Aici e o conditie, sa fii cat de cat ok in ceea ce faci nu sa fii tu parazitul de care lumea spera sa scape cat mai repede. Parerea mea e ca ai mai mari sanse sa sari la fiecare 2 ani de la firma X din pitesti, la firma Y din Bucuresti, la Amazon apoi la Google decat sa incerci sa sari direct de la firma X din Pitesti la Google dupa 8 ani. Apoi ma e si experienta de a te vinde de a stii sa comunici cand deja stii la interviuri cum sa abordezi lucrurile
      5. Adaptabilitatea la nou: Cand esti dat afara dupa X ani de munca doar in aceeasi firma e mai greu sa iti gasesti ceva rapid decat unul care a trecut prin mai multe firme, stie unde sa caute, stie cum sa puna problema. Nu da nici pulea 2 scuipati ca ai fost tu erou in firma 15 ani si ti-ai dat viata pentru ei cand au avut nevoie. Cand nu mai au nevoie scapa de tine instant.

    • #49

      Ai jucat la Dodge?

  16. #50

    Eu la toate interviurile de angajare am spus ce salariu am în prezent și ca ma angajez la voi dacă oferiți cu 25% mai mult.
    Confidențial my ass.

  17. #51

    Mentiune, inteleg ca Ensi recomanda strict pe partea de cv sa nu treci in cv firme firme care au experienta mai mica de 2-3 si nu recomanda neaparat sa nu stai mai putin de 2 ani in firma. Probabil ca ar da nasol pe cv 5 firme cu 6 luni experienta fiecare pentru ca ar ridica din start niste semne de intrebare. Personal cred totusi ca 1.5 – 2 ani ar fi ok sa treci pentru ca e o perioada care poate arata ca ai facut si livrat ceva nou. Ceva sub 1 an reprezinta un risc, intr-adevar mai ales daca e mai mult decat un caz izolat.

  18. #52

    Scris si eu din experienta mea din ultimii 3 ani si peste 20+ interviuri:
    1. CV-ul este foarte important; maxim 2 pagini si cu accent pe achievements. am lucrat la el cam 3-4 luni. Degeaba esti cel mai bun in ceea ce faci daca CV-ul nu trece de primul screening.

    2. Monologul de prezentare. La fiecare interviu esti rugat sa te prezinti. Scrie speech-ul pe o foaie si exerseaza pana cand poti vorbi natural 5 min (maxim). Nu iti povesti toata viata. Recruter-ul si va pierde interesul dupa 5 minute, deci fii scurt si la obiect, focus again pe achievements.

    3. Cel putin 50% din intrebari pot fi anticipate. Fa un research inainte, si vezi ce intrebari sunt relevante pt pozitia pe care aplici. Pregateste raspunsurile si exerseaza.

    4. Dupa fiecare interviu, fa o retrospectiva. Gandeste-te unde ai raspuns bine si mai ales unde te-ai balbait si ajusteaza-ti raspunsul. Data viitoare vei fi mai bine pregatit.

    5. Daca nu ai mai fost la interviuri in ultimii 2-3 ani, mergi la cateva de test, inainte sa aplici la dream job.

    Interviul necesita multa pregatire.

    • #53

      Referitor la monolog, se stie ca prima impresie e foarte importanta. Din punctul meu de vedere cam de acolo se traseaza stilul pe care se merge interviul. Alea 2-3-5 minute in care prezinti uman ce stii sa faci si cu ce esti diferit fata de altii pot face echipa de interviu sa isi doreasca sa afle mai multe. Acolo in general trasez directia interviului pentru ca instant urmeaza intrebari suplimentare sa detaliez cum am facut.

      Confirm ca atat Cv-ul cat si monologul de prezentare ar trebui sa evidentieze cumva niste realizari notabile, ce a castigat firma d epe urma ta (mai multi bani, mai multi clienti, cifra de afaceri mai mare, profitabilitate mai mare, economisit timp, etc) unii recomanda sa pui cifre, procente care sa explice clar ce impact ai avut. De asta in loc sa zici “Sunt Gigi si de cand sunt in firma am fost sofer si am si carnet categoria D” poti zice “Sunt Gigi si in ultimii 3 ani am facut x curse pe distanta y, am lucrat cu x clienti, am semnat x contracte care au adus in plus z meleoane.”

      Inca o mentiune care se aplica si la non tehnic. Unul dintre putinele lucruri pe care le apreciez la Amazon este formatul STAR de raspuns la intrebari. Nu zic ca trebuie neaparat folosit formatul asta dar e mai organizat de prezentat raspunsul, sa prezinti rezultatul in urma acelei situatii in care ai fost tu implicat.

  19. #54

    1. Evita formatul de CV Europass
    2. Daca ti se zice ca le poti pune o intrebare, intreaba-i unde vad compania peste 5 ani (aici merge mai mult la interviul cu cineva din companie, nu cu HR-ista care de obicei e externa) 😀

  20. #55

    “Somerii sunt vulenarbili” Mai mereu e corect, dar sunt exceptii. Stiu ca se aplica doar la job-uri specializate si bine platite. Daca ai plecat de undeva si tu esti bun la ceea ce faci, poti sa spui direct ca nu ai angajament, iti iei timp sa te relaxezi si sa te gandesti bine la urmatorii pasi. Te va pune intr-o pozitie buna la negociere, chiar daca ai aplicat tu sau te-au cautat ei.

  21. #56

    Nu prea poti sa minti in CV in ziua de azi. Oricum se uita in cartea de munca, deci o sa afle daca esti sau nu angajat, si pot sa afle si cat ai lucrat.

  22. #57

    As adăuga: nu minți in CV, nu trece termeni (prescurtări) despre care nu știi nimic, dar crezi tu că arată bine in CV sau chiar daca tu ești inginer dar ai făcut muncă de tehnician pe vechea pozitie scrie tehnician nu inginer. Nu aplica la toate pozițiile deschise de firma respectivă în departamente complet diferite.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam