acana-eukanuba-orijen

Un cititor mi-a trimis niște sfaturi de hrănire a câinilor. Probabil singurul care a înțeles la ce se referă oamenii când întreabă Cu ce ar mai putea să își hrănească câinii?

Serios, am înțeles toți, Acana, Canagan, EUkanuba, Orijen și alte chestii mai scumpe decât caviarul sunt CELE MAI BUNE. Eu îi dau să mănânce Royal Canin. Părerea mea este că este cel mai bun. În fine, sunt destul de fără chef, așa că vă las să citiți. Știm, AKANA, ORIJEN, EUKANUBA, CANAGAN. Am înțeles. Sunt cele mai bune și cățeii voștri le adoră. AM ÎNȚELES.

Sint multe de povestit in legatura cu ciinii, asa ca voi incerca sa fiu CCC – clar, concis, corect.

Am o doctorita veterinara de mare angajament, ne cunoastem de vreo 30 de ani si am evoluat de la relatia proprietar de patruped – doctor. Delia Morar (asta e doctorita in cauza) a abandonat cabinetul veterinar si de vreo 15 ani, daca nu mai mult, s-a dedicat cercetarilor privind bolile interne la canide si problemele de nutritie. De la ea am invatat mai mult decit de la oricine altcineva, cu rezultate probate in viata de zi cu zi.

Hrana:
Ciinele iubeste monotonia in farfurie/castron. Spre deosebire de daunatorul biped, ciinele este incintat sa primeasca aceleasi 1-2-3 lucruri de mincare. Toti, dar absolut toti ciinii pe care i-am avut si ii am, au urit cu patima grauntele Pedigree. Au facut foamea crunt cind am incercat sa ii hranesc cu asa ceva: 3-4 zile s-au topit pe picioare si nu au vrut sa inghita macar o gura, indiferent ca mi-am dat silinta (castronul tinut de mine, direct din mina, incercat sa-i prostesc cu lapte, insert anything here).

Acelasi lucru l-am patit cu nu mai stiu ce drac de greunte din cartilagii de rechin si alte minunatii exotice. Pe cale de consecinta, am probat cam tot ce e pe piata si ce am putut aduce din HU/AU/DE. Spre surprinderea mea profunda, Orlando de la Lidl le-au crontanit ca nehalitii din prima, mai ales cele care au pe sac cum c-ar fi din miel.

Daca vrei ca din puiul actual sa iasa ditamai namila (am spus pe blogul Luanei ca am doi masculi: cel mic, Arthur, are 4 ani si 53kg, cel mare, Brunno, are 14 ani si 56kg) si-n plus sa nu ai probleme cu sistemele imunitar/oso/circulator, poti urma ce am facut si eu: intre masa de dimineata si cea de dupa-amiaza puiul minca Milupa/Milumil, de consistenta unui gris, deci foarte gros, cite o cana de 250 ml capacitate, in fiecare zi, timp de vreo 4 luni.

Tot legat de hrana, doua baze foarte bine suportate de metabolismul canin sint orezul si pastele. Le-am gatit si le mai gatesc, in oalele mele, din ingrediente de uz uman si o pastrez in frigider linga mincarea noastra. La 1kg de orez fiert bine (sa nu devina pasta la final) adaug un morcov barosan – are si efect astringent pe linga vitamine si minerale si cam 2 – 2,5kg de carne (amestec pentru ciorba daca e pui, CPL daca e de vita. Carnea va fi cit mai putin tratata termic, pentru a-si pastra calitatile nutritive. Rezultatul final, cind s-a racit complet, trebuie sa fie foarte dur, consistent – nu curge, nu misca, sta ca ghipsul pe zid.

Pentru curatarea dintilor si nu numai, le iau ciolane de vita, oasele alea ca din desenele animate, de vreo 35-40cm lungime. Le dau crude, dobermanul este predispus la tartru si paradontoza, iar curatarea mecanica nu ii incinta deloc. Asta ca sa nu mai spun de volumul de munca si nenumaratele evadari ale blanosilor.

Strict interzis ca hrana: mazare, fasole, cartofi, ceapa, usuturoi, ciocolata – asta are un efect asemanator cu socul anafilactic la umani – in general nutreturile care fermenteaza cu degajari mari de gaze sau compusi sulfurati/arsenic.La fel, majoritatea mezelurilor, au in compozitie mult prea multa chimie. NU porc, sub nici o forma – am avut nefericita ocazie sa asist la introducerea unei perfuzii IV la un dog german de 7 ani crescut numai cu porc, scirtiia acul ca rigla pe tabla la introducere, chiar m-a marcat negativ.

Foarte indicate radacinoasele in cazul in care ii gatesti. Piinea uscata lemn, iarasi este un lucru bun. In ce priveste partea cu lactatele, ciinii se dau in vint dupa ele sub orice forma, lapte/sana/kefir/iaurt/smintina/brinza de orice fel. Problema apare ca trebuie sa ii obisnuiesti organismul cu asemenea hrana, ciinele isi pierde intre 3 si 5 luni toleranta la lactoza, iar la consumul laptelui si a derivatelor va face diaree. Cu rabdare il poti reinvata, in max 4 luni organismul lui se readapteaza, iar tu vei avea un ciine sanatos. Diarea le-o tratez cu Furazolidon, bineinteles in doze triple fata de om.

Nu mai vorbesc de carnuri, ai mei tremura la peste si oaie, de fapt cam la orice e crud. Primesc asa ceva, la modul o data pe luna vreo 200-250gr, c-altfel ma omoara cu emanatiile din blana.

Sunt foarte curios, după ce am scris de atâtea ori Acana, Canagan, Orijen, Eukanuba, câți vor citi pe sărite și se vor repezi să comenteze cu niște Acana, frumos, pentru că știi, dai mai mulți bani, dar sigur e sănătos până moare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.