acana-eukanuba-orijen

Un cititor mi-a trimis niște sfaturi de hrănire a câinilor. Probabil singurul care a înțeles la ce se referă oamenii când întreabă Cu ce ar mai putea să își hrănească câinii?

Serios, am înțeles toți, Acana, Canagan, EUkanuba, Orijen și alte chestii mai scumpe decât caviarul sunt CELE MAI BUNE. Eu îi dau să mănânce Royal Canin. Părerea mea este că este cel mai bun. În fine, sunt destul de fără chef, așa că vă las să citiți. Știm, AKANA, ORIJEN, EUKANUBA, CANAGAN. Am înțeles. Sunt cele mai bune și cățeii voștri le adoră. AM ÎNȚELES.

Sint multe de povestit in legatura cu ciinii, asa ca voi incerca sa fiu CCC – clar, concis, corect.

Am o doctorita veterinara de mare angajament, ne cunoastem de vreo 30 de ani si am evoluat de la relatia proprietar de patruped – doctor. Delia Morar (asta e doctorita in cauza) a abandonat cabinetul veterinar si de vreo 15 ani, daca nu mai mult, s-a dedicat cercetarilor privind bolile interne la canide si problemele de nutritie. De la ea am invatat mai mult decit de la oricine altcineva, cu rezultate probate in viata de zi cu zi.

Hrana:
Ciinele iubeste monotonia in farfurie/castron. Spre deosebire de daunatorul biped, ciinele este incintat sa primeasca aceleasi 1-2-3 lucruri de mincare. Toti, dar absolut toti ciinii pe care i-am avut si ii am, au urit cu patima grauntele Pedigree. Au facut foamea crunt cind am incercat sa ii hranesc cu asa ceva: 3-4 zile s-au topit pe picioare si nu au vrut sa inghita macar o gura, indiferent ca mi-am dat silinta (castronul tinut de mine, direct din mina, incercat sa-i prostesc cu lapte, insert anything here).

Acelasi lucru l-am patit cu nu mai stiu ce drac de greunte din cartilagii de rechin si alte minunatii exotice. Pe cale de consecinta, am probat cam tot ce e pe piata si ce am putut aduce din HU/AU/DE. Spre surprinderea mea profunda, Orlando de la Lidl le-au crontanit ca nehalitii din prima, mai ales cele care au pe sac cum c-ar fi din miel.

Daca vrei ca din puiul actual sa iasa ditamai namila (am spus pe blogul Luanei ca am doi masculi: cel mic, Arthur, are 4 ani si 53kg, cel mare, Brunno, are 14 ani si 56kg) si-n plus sa nu ai probleme cu sistemele imunitar/oso/circulator, poti urma ce am facut si eu: intre masa de dimineata si cea de dupa-amiaza puiul minca Milupa/Milumil, de consistenta unui gris, deci foarte gros, cite o cana de 250 ml capacitate, in fiecare zi, timp de vreo 4 luni.

Tot legat de hrana, doua baze foarte bine suportate de metabolismul canin sint orezul si pastele. Le-am gatit si le mai gatesc, in oalele mele, din ingrediente de uz uman si o pastrez in frigider linga mincarea noastra. La 1kg de orez fiert bine (sa nu devina pasta la final) adaug un morcov barosan – are si efect astringent pe linga vitamine si minerale si cam 2 – 2,5kg de carne (amestec pentru ciorba daca e pui, CPL daca e de vita. Carnea va fi cit mai putin tratata termic, pentru a-si pastra calitatile nutritive. Rezultatul final, cind s-a racit complet, trebuie sa fie foarte dur, consistent – nu curge, nu misca, sta ca ghipsul pe zid.

Pentru curatarea dintilor si nu numai, le iau ciolane de vita, oasele alea ca din desenele animate, de vreo 35-40cm lungime. Le dau crude, dobermanul este predispus la tartru si paradontoza, iar curatarea mecanica nu ii incinta deloc. Asta ca sa nu mai spun de volumul de munca si nenumaratele evadari ale blanosilor.

Strict interzis ca hrana: mazare, fasole, cartofi, ceapa, usuturoi, ciocolata – asta are un efect asemanator cu socul anafilactic la umani – in general nutreturile care fermenteaza cu degajari mari de gaze sau compusi sulfurati/arsenic.La fel, majoritatea mezelurilor, au in compozitie mult prea multa chimie. NU porc, sub nici o forma – am avut nefericita ocazie sa asist la introducerea unei perfuzii IV la un dog german de 7 ani crescut numai cu porc, scirtiia acul ca rigla pe tabla la introducere, chiar m-a marcat negativ.

Foarte indicate radacinoasele in cazul in care ii gatesti. Piinea uscata lemn, iarasi este un lucru bun. In ce priveste partea cu lactatele, ciinii se dau in vint dupa ele sub orice forma, lapte/sana/kefir/iaurt/smintina/brinza de orice fel. Problema apare ca trebuie sa ii obisnuiesti organismul cu asemenea hrana, ciinele isi pierde intre 3 si 5 luni toleranta la lactoza, iar la consumul laptelui si a derivatelor va face diaree. Cu rabdare il poti reinvata, in max 4 luni organismul lui se readapteaza, iar tu vei avea un ciine sanatos. Diarea le-o tratez cu Furazolidon, bineinteles in doze triple fata de om.

Nu mai vorbesc de carnuri, ai mei tremura la peste si oaie, de fapt cam la orice e crud. Primesc asa ceva, la modul o data pe luna vreo 200-250gr, c-altfel ma omoara cu emanatiile din blana.

Sunt foarte curios, după ce am scris de atâtea ori Acana, Canagan, Orijen, Eukanuba, câți vor citi pe sărite și se vor repezi să comenteze cu niște Acana, frumos, pentru că știi, dai mai mulți bani, dar sigur e sănătos până moare.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu mai bine ii dai niste bani si se duce singur la Lidl sau Auchan.

    2
    • #2

      eventual ii spui ca la intoarcere sa iti ia si tie un pachet de tigari

      2
    • #3

      Dacă e mai activ din fire. Ăia leneși – comandă pe net cu livrare la cușcă.

      1
  2. Amstaff (femela 6,5 ani – 27 kg – aici la mine)- Prolife salmon&rice cu mici gustari cand ne punem noi la masa. ( se aseaza intre noi si nu se misca pana nu terminam 🙂 )

    Ciobanesc de Berna (mascul, 5,5 ani – 52 kg – la Iasi ) – Orlando de la Lidl 🙂 Le devora.Plus ,dimineata ,ii fac bunicii ceva in casa cu orez si altele pe langa.

    Poza facuta de taica-miu cand aveau si pui ( masculul de care vb e ala din stanga ) : bit.ly/2e53Gwd

    • #5

      frumos foc

    • #6

      Si destepti, nu doar frumosi, au pagina proprie de fb. Pe care au scris “la multi ani de la fam noastra”.

      Nu mi se pare exagerat.

    • #7

      Stai sa vezi cand si-or face blog…

  3. #8

    observ ca e trendi sa ai animal cat mai mare. ma gandesc serios la un baribal. abia astept sa fiu atractia parcului cand coboram din q7. oare o aprecia soteul meu de morcofi ca garnitura la copanele de ciuaua?

    1
  4. #13

    “Diarea le-o tratez cu Furazolidon, bineinteles in doze triple fata de om.” – Nu administrati medicamente fara recomandarea medicului cu doze recomandate de vecinu’ sau de dr. google.

    www.dogfoodadvisor.com e un site pe care poti vedea review-uri la mai toate tipurile de mancare, daca vrei sa vezi care-i mai buna si de ce.

    Eu nu ti-as recomanda Royalul pentru ca este plin de cereale (in special porumb) si pentru ca platesti mai mult reclama. Aceeasi calitate, poate chiar mai ok, dar la un pret mai mic, poti lua Josera, Brit etc. Fie ca ii cumperi mancare sau ii gatesti, ideea este sa ii acoperi necesarul de nutrienti. Ar fi bine sa discuti cu un medic si despre suplimente cu calciu si fosfor, daca nu ai facut asta deja.

    2
  5. #15

    Cainele meu e hranit zilnic cu tigani.

  6. #20

    Cred ca o mare parte din sfaturi s-ar putea aplica (sigur, cu mici adaptari) si pentru cresterea copiilor. Ma gandesc in special acelea cu interzis ciocolata, cu dat painea uscata lemn si cu carnea maxim o data pe luna. Eventual sa se bata pentru ea si s-o primeasca invingatorul.

    • #21

      Pai asta-i educația clasică a viitorilor agenți de vanzari

  7. #22

    Ma regasesc in povestirea tipului. Cam asa dau si eu de mancare. Am mai descoperit un sac de mancare care devorau ca nebunii dar mi se parea cam scump: Petkult.
    La ala micu mancarea de la Royal Canin care din pacate nu i s-a potrivit: blana care pica mult, terna, etc, am trecut la Brit, apoi BritCare, Petkult si acum cam de un an la happydog. Le place de numa. Si intre timp le gatesc si cum a zis si prietenul de mai sus. ,7 mentiunea ca oase nu prea dau la cel mic (am ajuns la operatie cu el din cauza lor)

  8. #23

    Eu nu am caine, dar uneori, cand uit sa imi iau pastilele, pretind ca sunt eu unul. Nu vreau sa ma laud, dar daca ma servesc cu altceva decat Acana, Canagan, EUkanuba sau Orijen, ma apuca indigestia. Royal Canin este pentru saracii care vor sa para bogati. La fel cum sunt si oamenii care beau sampanie Moet si se cred miliardari. Sticla normala costa 1 milion si ceva la orice supermarket ba .

  9. #24

    Avand in vedere ca e caine de talie mare, ar fi bine sa vorbesti cu veterinarul sa-i prescrie calciu, pe care puii ar trebui sa-l ia zilnic, pana pe la un an. Al meu, desi e adult, inca ia calciu cam 10 zile odata la doua luni, altfel incepe sa se observe o postura nesanatoasa a labelor. Cu mancarea, la un ciobanesc carpatin, chiar nu ai de ce sa te stresezi, sunt caini robusti si nepretentiosi. Important e sa fie suficienta, nici prea mult, nici prea putin. De la vreo 6 luni incolo e bine sa-l supraveghezi sa nu se ingrase, ca dupa aia apar problemele cu labele…

    • #25

      Ca la om, dupa o varsta incep problemele cu labele.

    • nici n-a fost nevoie sa intreb veterinarul, mi-a dat suplimente de cand am mers prima data cu el pentru vaccin

    • #27

      @ Luna – L-ai dus pe senior la vaccin? Îi este frică singur?

  10. #28

    Orijen o super ok. Dai mai mult dar macar stii ca ai un caine sanatos si cu blana lucioasa. Parca si el manaca mai bine stiind cati bani ai dat pe mancare.

  11. #29

    femela labrador crescuta la curte. ii gatim in casa, orez plus morcov cu carne sau cu organe. gustari am incercat tot felul de boabe, de la cele mai ieftine la super hiper ultra premium de 50 de lei kilu. nu ii plac aproape niciunele. le mananca doar ajutate cu ceva ulei de somon salbatic. cand se intampla pauze intre oalele de orez gatite in casa, mananca cu multa placere mancare gatita ramasa de la noi.

    • #30

      Sigur e labrador? Ca al meu ar manca si pietre.

    • #31

      da, labrador mofturos. prefera un plastic bun unor boabe proaste sau un papuc aromat in loc de conserva de caini.

  12. #32

    Stiu caini hraniti cu Ekanuba care au raman sanatosi si dupa ce-au murit.

  13. #33

    Beagle, 8 ani. dupa castrare a ajuns la 28kg (nu era el foarte zvelt nici inainte though..).
    Doctorul ne-a recomandat Bosch light, si de’alea ii dam deja de 2 ani de zile. acum se mentine cu brio la 23kg (cam cat avea inainte).
    As mai mentiona ca peste boabe ii pun si-un iaurt zuzu (cica tine paru mai bine si mai lucios.. si da, se simte)
    Nu se atinge de carne cruda in schimb

  14. #38

    acana, boss. best choice! bine, eu ii dau alleva. dar acana ruleaza fin.

    • #39

      mersi, simt cum mi s-a luat o cereala de pe suflet

    • #40

      Sunt din braila. Pot sa confirm ca cismaru a facut o gluma de cacat.

    • #41

      din oras sau din judet si ironia se prinde doar la asfalt?

  15. #42

    AU e Australia, AT e Austria, ceea ce probabil a vrut sa scrie.

  16. #43

    Cand ai un papuc de bichon cum am eu, nici nu conteaza cat de scumpa e mancarea. Cand aveam lupii, alta era treaba, ca le dadeam cu sacul. Aia mancau Natural si Pro Pac.
    Asta micul nu prea mi-a mancat Acana, dar rupe Royal Canin, Hills si Pro Plan.
    EU sunt adeptul hranei uscate la caini si pisici. Am avut pisica, 17 ani a trait, 95% hrana uscata. Nu am mers cu ea la doctor niciodata. Asta de acum are 9 ani, peste 90% uscata, in rest ce-i da nevasta-mea pe sub masa cand nu sunt eu atent, nu am fost cu el la doctor niciodata.
    Cred ca ii poti da aproape orice, alternativ din diferite branduri. Am spus aproape orice, pentru ca Chappi, Friskies si Pedigree nu intra in nici un fel de calcul. Daca ti la cainele tau.

    • #44

      Cum ai convins pisica sa treaba pe hrana uscata? Al meu are 6 luni si inca mananca 70-80% conserva. Am incercat inca de cand l-am luat (avea 2luni) sa-i dau si boabe si nu era capabil sa le roada, desi erau speciale pt varsta lui (am incercat mai multe branduri, a semi-acceptat royal canin).
      Nu se pune problema sa nu-i mai dau conserva, ca risc sa ma manance pe mine.
      Am incercat sa-i amestec boabele in consrva, dar nu mai mananca, desi e tipul lui de conserva preferat.
      Nu am obsevat totusi sa-i fi cazut dintii de pui.

    • #45

      Am convins-o pe principiul, mananci, bine, nu mananci, mori.
      Niciunul nu refuza pana moare, stai linistit, doua-trei zile face foamea, nu e nici o nenorocire si dupa aia mananca ce ii dai.

    • #46

      eu am lasat pisica 10 zile nemancata si nu a mancat deloc, pentru ca nu voia boabe. a baut doar apa, mancarea a lasat-o neatinsa. precizez ca am plecat in grecia, nu am stat 10 zile langa ea admirand-o cum moare de foame

    • #47

      Nu stiu frate, eu le-am spus de la inceput,
      “Ba, nevasta-mea e doar a mea, asa ca numai pentru mine gateste, iar eu nu stiu sa gatesc decat boabe din astea. Vreti o viata la caldura, scarpinari pe spate, iesiri afara de trei-patru ori si dormit pe ce canapea, fotoliu, sau pat, vrea pula voastra, atunci ciocu mic, mancati boabe si sa va si placa.”.

    • #48

      @Thor, chiar n-am cum sa-l las nemancat pt simplul motiv ca n-am unde sa plec de acasa. Cand plec la serviciu dimineata il las doar cu boabe. Seara sare pe mine, musca, zgarie. Chiar si in cazul in care nu-i dau suficienta conserva tot sare pe mine si face ca trenul. Cred ca daca l-as lasa nemancat m-ar ucide noaptea-n somn.

    • #49

      Motanul meu in varsta de 4 ani mananca mancare uscata de la Purina, Royal, hills(de Wiskas sau altele la fel nu se atinge) si stie ca primeste mancare umeda doar in weekend(1plic). Cand l-am adoptat(avea 2 ani) ii dadeam numai plicuri si bascula ca nemancatul cate 2-3 pe zi(are 5kg) si pe langa faptul ca facea gaura in buget mi-a zis veterinarul ca nu e sanatos sa manance numai la plic pentru ca nu mai bea apa multa si o sa aiba probleme cu rinichii. Am plicat si eu metoda “nu mananci boabe, mori de foame” si a functionat cu succes.

    • si eu l-am taiat pe al meu de la conserve (pisicu). Are bobite care nu ii plac, dar le mananca in scarba.
      bine, al meu manca rosii si fasole batuta deci nu trebuie bagat in seama.

  17. #51

    Boabe cu cel putin 20% proteine. Incearca sa vezi care-i plac, dupa aceea nu le mai schimba. Ma rog le schimbi dupa ce creste si poate crantzani chestii mai mari.
    + zer, iaurt, branza de vaci, orez cu morcov si organe fierte (mai rar), carne cruda de vita taiata bucatele(50-100 g/ saptamana -daca-i place) mamaliga din malai sau taratze, nuci (dupa ce creste I le poti da intregi, cu coaja, se descurca el), oase crude de vita sau porc (Pui nu, poate doar piept fiert cu orez).
    Tinand cont ca-ti creste cateva sute de grame / zi , e importanta dezvoltarea oaselor. Calcium si ceva ulei de peste ca suplimente nu strica – vorbeste cu veterinarul.

    • #52

      “nuci (dupa ce creste I le poti da intregi, cu coaja, se descurca el)” – te rog sa nu mai faci astfel de recomandari, stiu, cainele tau n-a patit-o niciodata, dar un caine poate inghiti cojile de la nuca si poate face obstructie intestinala sau poate sa ii perforeze intestinul! Curata-i o nuca ca nu mori!
      “oase crude de vita sau porc (Pui nu, poate doar piept fiert cu orez).” – e bine sa supravegheati animalul cand ii dati oase din aceleasi considerente de mai sus. Ca si side effect: constipatie, asa ca administrati cu moderatie. Puteti incerca articulatiile de vita in loc de os intreg.

    • #53

      Nuci?
      La caine?
      Vreti sa scapati de el cred.

    • #54

      Ce are daca ii dai nuci? La primele i-am aratat cum se desfac, si i-am dat samburii, iar dupa a invatat sa le crape, sa le lase din gura si sa aleaga samburii. Nu o sa stau eu sa-i curat nucile. Daca-i trebuie nuci, se descurca. Normal ca nu mananca cojile, nu e asa de fomist. WTF?
      In acest moment cainele isi petrece zilele sub nucii din spatele casei fugarind veverite si mancand nucile care cad. Mama se dispera ca nu va avea nuci pentru cozonaci.

    • #55

      Ai veverite in nuc? Siguri nu-s conuri nucile alea?

  18. #56

    Eu am un labrador de doi ani. Pana la un an a mancat Taste of the Wild cu somon, apoi am trecut pe ceva Acana (pentru ca au sistat importurile de TotW pentru o perioada), iar de vreo 6-7 luni haleste cu pofta spinari de pui crude, inimi si pipote de pui crude, sprot si baby hering, orez fiert, morcovi, mere, oase de vita, ardei gras, 1- 2 oua crude pe saptamana si iaurt, toate asezonate cu ulei de somon. L-am crescut cu boabele alea, pentru ca aveau tot felul de adaosuri de vitamine, calciu si tot ce mai are nevoie pentru perioada de crestere. Dupa ce a terminat cu cresterea l-am trecut pe mancare raw, pentru ca e animal carnivor. Nu are niciun fel de tentative agresive (asa cum spun unele mituri urbane) si nu pute (ma rog, labradorii nu prea put, in general). Pana acum am fost cu el la veterinar doar pentru vaccinuri si deparazitare.
    @Arhi, daca vrei mancare mai ieftina, cu transport gratuit, iti recomand zoofast.ro. E o firma din Polonia, trimite gratuit, dar dureaza cam o saptamana pana ajunge comanda. Preturile sunt incomparabil mai mici decat la noi si accepta si plata din HomeBank.

    1
  19. #57

    Treci pe ordinea de zi:
    1.Achizitie dulap metalic,gen vestiarele prelucratorilor prin aschiere,daca are si patina e scris pe usa,o iubesc pe leana este perfect.
    2.Cumpara toate sortimentele de hrana uscata recomandate in comentarii si burdușește vestiarul metalic,nu o sa mănânce decât unul sau doua,dar toata comunitatea o sa fie multumita.
    3.Doua ladite cu nisip unde sa tii morcovii,deasupra lor pune o mana de fan,nu ajuta dar o sa para ca te pricepi.
    4.Tarc sub ferestre in care sa inghesui minim 10 găini si doua gaste.Sursa de carne pentru amestecul de orez,de oua iar gastele completare la sistemul antiefracție,au salvat gastele Roma sigur merge si la tine.Din tot sufletul succes.

  20. #58

    Acum ca te-ai lamurit cu mancarea, te-ai gandit ce apa o sa-i dai sa bea? Mergi tot pe Bucovina?

    • stiu ca faci misto, dar ii pun apa din sticla mea, nu de la chiuveta :)))
      deci da, Bucovina

    • #60

      O alegere inteleapta tinand cont ca animalele care traiesc mai putin ca omul fac si bolile alea grave mai repede ca omul.

    • Banditul meu cu coada stufoasa a baut in prima luna dupa ce l-am luat doar apa adusa cu bidonul de la satul lui natal. Ghinionul lui ca am plecat apoi doua saptamini in concediu si a ramas la nasa-mea care i-a scos fumurile astea din cap… Acum bea si Borsec…

  21. Si eu ii dau pisicii mele Royal Canin. Oh, the irony…

  22. #63

    Din experientele de pana acum, purina pro plan a cea mai ok. Am incercat o luna orijen, premium alea alea, i-au placut la nebunie dar pretul e totusi descurajant. A detestat Acana si Eukanuba care le manca doar daca ii dadeam cate 2-3 din mana, pedigree nu i-am dat niciodata pt ca am citit si auzit multe pareri care spun ca provoaca diaree. Ca mentiune, conteaza mult dimensiunea boabelor. Le prefera pe cele care le inghite pe nemestecate, deci mai mici. Suplimentele constau in paste cu branza de vaci, zeama de vita (dinainte de a adauga bors), supa legume. Si e ok sa alternezi boabele cu hrana umeda, la plic. Royal e bun, probabil ii fac tracerea pe astea dupa un an. M-am ferit sa ii dau pana acum pt ca cei de la care am luat catelul, desi lucreaza cu royal, au spus ca ar stimula o crestere accelerata. Suna bine cand te mandresti cu el ca e mare si zdravan, dar pe termen lung ii cam slabeste oasele. Alte suplimente: papuci de casa, cabluri fibra optica, slapi , pungi, frunze, pamant, pietre, vata din perne, cacat, sticle, sapun, perii de adunat parul, furtunul de aspirator, curele de ceas, sosete, hartie. Golden retriever 🙂

    • #64

      din ce am vb cu veterinarul, boabele astea sunt tari ca sa le rontaie pentru dentitie, adica e bine sa le sparga in dinti

    • #65

      Vezi acum? Si samanta de dovleac tot pentru dentitie o sparg in dinti vecinii. Tot de la veterinar…

  23. Bunica-mea folosea un truc clasic: orice tip de “grăunțe” de-astea le stropea cu ulei (de floarea soarelui). Cu lapte nu am mai auzit sa functioneze, dar cu ulei mergea.

  24. #67

    Am un golden de 2 ani ce a mancat Royal Canin si Purina Pro Plan pana am dat de un site de recenzii de mancare. De atunci mananca:
    – Purizon
    – Lukullus
    – Wolf of Wilderness

    Le gasesti pe un site al unei firme poloneze ce fac livrare in RO: www.zooplus.ro/

    Pe langa asta ii mai dau mancare umeda, la conserva Greenwoods.

    ca sa nu faca damage prin curte.. primeste oase de vita, din carefour, la caserola pe care le roade muuult si bine :)..

    • #68

      Lucrez pentru un site care face recenzii la mancare de caini. Degustator.

      Bleaaah!!!

  25. #69

    Eu am trecut prin toate, a mea a decis singura, Brit Care, Dog Show Champion, Somon & Hering. 180 lei / 12 kg, pret onorabil, parerea mea.

    • #70

      e un pret foarte bun, mai ales ptr o hrana de calitate ca Brit

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam