Râdeam azi cu colegii, pe un grup de telegram, de faptul ca ziarist sau editor de gen înseamnă, automat, iq de 80. Gen stirea cu Florinel Coman, condamnat definitiv la închisoare, dar panarama care a scris stirea zice ca AR FI condus fara permis, deci e asa, discutabil, nu se stie.

Sau analfabetii care scriu la situl si aplicatia apartinand lui Moise Guran, care dau ziua si vagonul de chifle.

Nu, serios, dupa ce ati vazut, in acesti ultimi 20 de ani, tot felul de Gurani, Petreni, Peschette, Tolontani si restul de panarame, mai are cineva vreo urma de respect pentru meseria de jurnalist sau fata de persoanele care o practica?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. Rabdare, ajungem si la primul “decât”.

    11
  2. #2

    „mai are cineva vreo urma de respect pentru meseria de jurnalist sau fata de persoanele care o practica?”

    Era unul care publicase de curând un interviu mai vechi cu Băsescu, îmi scapă numele, părea băiat dezghețat, chiar dacă un pic cam din topor.

    50
    • #3

      Același băiat care scria “nu înțeleg de ce dă bani oamenii pe cursuri”? Sau care scria că orașul Kuala Lumpur este în Nepal? Sau care face săptămânal dezacorduri? Sau care mai așază, din când în când, virgula între subiect și predicat? Mda, e jurnalist adevărat.

      29
    • #4

      Zi mersi de chifle din astea. Perfecțiunea este apanajul divinității. Cum ți-ar fi plăcut o divinitate care mai decretează câte ceva de genul „ Satul românesc trebuie să moară!” sau „Ai făcut asta? 10 bice pe spinare!” și se transpune în fapt?

      17
    • #5

      hai spune să moară familia ta că zoso e jurnalist.

      2
    • #6

      acum mi-a picat fisa ca voi vorbiti despre vali. vali e jurnalist? sau care e legatura?

  3. #7

    În afara de Recorder nu prea agreez alte publicații sau jurnaliști

    18
    • #8

      Recorder fac lucruri probabil majoritar bune, dar oamenii trebuie sa se opreasca din a-i numi jurnalisti.

      Oamenii aia nu onoreaza decat servite, nu se duc decat unde sunt trimisi, si nu au decat informatii oferite pe tava.

      21
  4. #9

    Ehe, la cate greseli am vazut in Adevarul.ro…mi-e mie rusine de rusinea pe care ar trebui sa o aiba ei.

    6
  5. #10

    Jurnalistii in marea lor majoritate sunt ratatii care nu au reusit nimic in viata la fel ca profesorii si politistii.

    14
    • #11

      Cred că în cazul tău, ai cam chiulit de la școală și dai vina pe profesori!

      11
    • #12

      @ RobertD
      Ei na, si politicienii romani ce sunt?
      Eu doar pe astia ii vad in ceea ce ai spus tu.

      2
    • #13

      Deci daca esti profesor sau orice alt cadru didactic inseamna ca esti un ratat si nu ai reusit nimic in viata. Interesanta analogie, asa le spuneai in fata si profesorilor care te-au invatat cate ceva sau invatatoarei/invatatorului care te-a invatat sa scrii si sa citesti?

      Mai, eu inteleg ca increderea in politisti e sub nivelul marii dar de aici pana a-i declara ratati pe profesori, e absolut halucinant.

      5
  6. Cetin, ca si pentru gabori, respectul meu pentru jurnalisti este mai scazut decat zero.

    8
  7. #17

    Pe vremea meaaaa… nici nu visai sa dai la Jurnalism dacă nu erai as la limba română. Acum vad o grămadă de idioți care se dau jurnaliști, scriu articole la metru pe tot felul de site-uri, dar pentru care cratima și numărul de “i”-uri care se pun la sfârșitul unui cuvânt sunt niște mistere neelucidate. Deci și profesia asta s-a dus în derizoriu.

    21
    • #18

      Pe vremea mea nu visa nimeni jurnalism, era o facultate maxim de rezerva. Cei mai cunoscuti “jurnalisti” pe vremea aia erau CTP (injiner) si Marius Tuca (vanzator de aprozar).

      16
  8. #19

    Dacă scrie ”miniștrii”, e clar că e vorba de doi anume. Dacă scria ”miniștriii”, erau 3 etc.

    Asta deja tinde să se generalizeze ca regulă. În particular, pe mine mă seacă dezacordurile pe articolul posesiv – un exemplu recent, din presă: ”….modul de acțiune al poliției…..”

    Iar când atragi atenția sau corectezi, scuza penibilă e: ”Nu fii (sic!) grammar n@zi, important e că ai înțeles ce am vrut să spun!”

    7
    • #20

      Poate sunt eu putin pe langa, dar “…modul de actiune al politiei…” mi se pare scris corect.

      4
    • #21

      @Andrei G: dacă vrem să analizăm sintactico-morfologic substantivul ”poliției”, întrebarea care se adresează este: ”A cui acțiune?”, rezultând forma corectă -> ”A poliției”.

      Este important de știut faptul că articolul posesiv se acordă în gen și număr cu substantivul determinat și nu cu substantivul în cazul genitiv, deci articolul posesiv ”a” preia, în cazul de față, genul și numărul substantivului în acuzativ ”de acțiune” și nu al substantivului în genitiv ”poliției”.

      Spre exemplu, la plural, corect este ”modul de acțiune A persoanelor” și nu ”modul de acțiune ALE persoanelor” sau, la fel de greșit, ”… AL persoanelor”.

      1
    • #22

      Regula elementară este că articolul posesiv-genitival se acordă cu substantivul determinat (obiectul posedat):
      organ AL guvernului (hă hă), decizie A guvernului, gogomănii ALE guvernului.

      În schimb, dacă ai în față mai multe substantive, trebuie văzut exact care e cel determinat, pentru că nu e neapărat cel care precede imediat articolul:

      modul de implementare A deciziilor, viteza de implementare A deciziilor. Aici e simplu, bănuiesc că Ionuț se gândea la ceva similar.

      A se compara cu: Modul de implementare AL guvernului diferă de modul de implementare AL parlamentului.

      Deci sunt de acord cu Andrei, „modul…al poliției” e corect. Greșită e formularea „modul de acțiune” („acțiune” ăla l-a derutat pe Ionut), în loc de „modul de a acționa”.

      Jurnalistul X mai bine zicea „felul/ modul în care a acționat poliția…”, suna și mai natural.

      9
    • Tu ai aparut in vietile noastre doar ca sa ne fie rusine cu noi…

      9
    • #24

      Io-l bat la cap p-aci de doi sa ne faca o rubrica de asa ceva, mai invatam si noi, analfabetii, cate ceva.

      1
    • #25

      Pe asta o gândesc așa: Al cui mod este? Al poliției. Putem înlocui și cu stilul, modalitatea, talentul etc. Al cui talent? Al poliției. De-abia pe urmă îmi pun întrebarea “cel fel de mod?” Modul de acțiune. Putea fi la fel de bine, chiar și mai bine, modul de belire. Dar se pornește tot de la modul poliției. Modul de belire al poliției. Deci este modul de belire al poliției, nu modul de belire a poliției. Că poliția are un mod de a te beli, nu belești tu poliția.

      8
    • #26

      :))) Of, Dani, dacă și adolescenților li s-ar explica așa, cu belire și alte concepte familiare, am trăi într-o țară mai bună. Aseară, afundat în niște materiale folclorice în dialectul romungro (m-a căpiat, e plin de maghiarisme), am găsit într-o poveste plină de înțelepciune un pasaj genial, vi-l traduc mai jos, enjoy:

      Apoi bătrâna gagie [deci „românca”, pentru voi] ieși afară și se pișă într-un pahar. Se duse înăuntru și-i dădu paharul flăcăului [rrom]. ”Bea, băiatul meu, bea!”. „Beau, beau.” Și când îl bău, „Ioi, mamaie, dar sărat mai e!”. „Sărat sărat, băiatul meu. De ce să te mint, m-am pișat eu în pahar.” ”Nu-i bai, mamaie, lasă că o să fie și apă.” [În poveste, un balaur cu 24 de capete secase toate izvoarele și puțurile din sat, dar îl omoară rromulețul până la urmă, yay]

      1
    • #27

      @Dani Corban, sa fiu al naibii daca explicatia asta nu este cea mai usor de inteles dintre toate.

      3
    • #28

      Pentru patru e miniștrIV sau nu funcționează cum cred eu?

      2
  9. Apropo de jurnalism si jurnalisti – www.youtube.com/watch?v=k-X-ruoltdE

  10. #30

    Eu as pune ca procedura obligatorie verificarea tutror articolelor cu ChatGPT inainte de a fi publicate.
    Sigur, poate ca iti fura cei de la OpenAI ideile, dar oricum tu le publici in 2-3 minute, asa ca asta nu ar mai conta deloc.

    2
  11. #31

    Academia Romana sau cine se ocupa de limba romana ar trebui sa schimbe regula gramaticala “an” ceea ce priveste numarul de iiii, astfel tembelii din presa si tembelii de peste tot se pot exprima fara a fi admonestati.

  12. #32

    Un deal pe care pot să mor: jurnalismul e ultimul hal de meserie, autostradă pentru retardați.

    Efectiv trebuie să fii repetent din toate punctele de vedere ca să-ți ALEGI meseria asta.

    • #33

      Spune-mi că ești prost fără să îmi menționezi și că ești din București. Există mulți jurnaliști onești si de calitate, nu ai tu inteligența să îi găsești. Nu can-can, nu la comandă, propriu-zis ei nu se mai înscriu în definiția meseriei de jurnalist.

      2