jeg.jpgDe astăzi aţi cam intrat toţi in “minivacanţa” de 1 Mai. O să mergeţi si o să beţi ca porcii prin staţiuni de fericire şi veţi rupe în grătare.
Câţi dintre voi ştiu ce înseamnă 1 Mai?

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au mărşăluit 90 de mii de demonstranţi, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.

Dar, ziua de 1 mai a devenit cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65 de mii. În timpul unei demonstraţii, o coloană de muncitori a plecat să se alăture unui protest al angajaţilor de la întreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Poliţia a intervenit, 4 protestatari au fost împuşcaţi şi mulţi alţii au fost răniţi.

Este că habar nu aveaţi? Încep să cred ca lipsa de cultură generală este caracteristică Rromâniei. Importantă e haleala cât mai multă, grătarele si berea. A, şi faptul că avem liber. Şi că mergem la mare de 1 Mai. Mai precis la Vama Veche.
Încep să îl apreciez pe Mircea Toma că a început campania aia cu “Salvaţi Vama“. Deşi motivaţiile campaniei au fost, practic, creşterea preţului terenurilor din zonă, zvonindu-se ca domnul Toma ar avea câteva hectare importante pe acolo, totuşi finalitatea a fost ridicarea la rangul de comună civilizată a jegului care era în zonă.

Bine, apariţia trendinezilor şi a ziarizdelor era inevitabilă. Fiecare membru de multinaţională trage o fugă repede în vamă, ca să poată avea motiv la întoarcere să clameze “Nu mai e vama ceea ce era”. Aşa se duse si Subiectiv cu pisica lui, că nah, e trendy si frumos. Pariem că la întoarcere va arde nişte articole despre cum se degradează vama pe zi ce trece şi că el nu se mai duce? Până la anul.

Ce era vama? Raiul drogaţilor, alcoolicilor şi târfelor. Ţineţi minte filmul de anul trecut, cel cu fetiţa care o sugea în public pe plajă?
Da, ştiu, nu e chiar aşa. Ba e chiar aşa. Priveam acum vreo 2 ani, în gară, cum se certau un junky de ăsta cu freză rasta cu păsărica lui, păsărică jegoasă, care puţea a urină, cu privirea sticloasă, cu blugii căzuti până la jumătatea unui cur nespălat, din care exudau arome de căcat.
De ce se certau? Pentru că ea, femeia, cheltuise banii grupului, bani cu care ar mai fi putut sta incă 3 zile în vamă.
Suma? 100 000 lei. Vechi.

Ce e acum vama? Raiul tipilor cu gipane si a piarizdelor cu băşinele frumos mirositoare. Ce se schimbă? În loc de Janis Joplin, Clapton sau eventual mai rromâneştile Kumm, Vama sau OCS, se ascultă manele, în loc de biscuiţi si vodkă, se mănâncă ciorbă de peşte si se bea whisky.
Cine câstigă? Oamenii din localitatea Vama Veche, care îşi mai îmbunătăţesc traiul din turism. Câştigă turiştii normali, cei care vor să vină cu copilul la mare, cei care nu adoră să se cace pe plajă si ulterior să o dea in sex unde s-au căcat.

Ce pierdem? Pierdem un areal natural cu un potenţial de linişte şi relaxare fantastic. De ce în alte părţi există zone în care natura este şi va rămâne şef? De ce acolo nu se duc rastafaristi să se drogheze pe plaje? De ce nu cântă manele, in lipsa lor? De ce nu apar beach baruri?

PENTRU CĂ NU SUNT ÎN ROMÂNIA!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.