Și iată, printre alte probleme atât de grave, guvernul româniei a reușit să găsească timp să rezolve și problema programului Prima Casă.
Pentru că dezvoltatorii nu mai aveau motive să mărească prețurile la cocioabele de 50mp, a venit guvernul salvator Stați, bă băieți, că vă rezolvă noi instant.
Așa că, de azi, programul Prima Casă este programul Noua Casă, mai curat, mai uscat, mai plăcut. Garanția de stat crește la 70 000 de euro sau 140 000 de euro, cu avans de 5 sau 15%.
Toți oamenii normali vor înțelege de aici că prețul cotețelor vor crește la limita maximă a creditului, așa cum s-a întâmplat de absolut fiecare dată când s-au modificat limitele. Doar ministru Câțu a declarat că Nu neapărat.
Așa că acum știți de ce nu puteți avea o viață normală, cu prețuri normale pentru țara de rahat unde vă pierdeți vremea. Pentru că guvernele sunt cumpărate de băieții cu foarte mulți bani, care fac și mai mulți bani, pe spatele vostru.
NOU
Cu dedicatie a fost si deschiderea salilor de jocuri (pacanele), in schimb in restaurant nu poti manca…sau salile de gimnastica, bisericile…Masuri haotice…
NOU
Pacanele platesc impozit baban pe jocuri de noroc, sau cel putin asa ar trebui. Restaurantele, gimnastica, bisericile sunt pe “nu functioneaza cardul”.
NOU
La salile de jocuri si pariuri vii si joci singur, nu stai cu 4 la acelasi aparat. AI pus biletul, ai plecat 😀
NOU
ia uite unde e pacanelogiul. dar la restaurant nu mananci singur la masa, esti in melee?
NOU
Haha, nu joc la păcănele. Mai bag câte un bilet la fotbal din când în când, dar doar atât.
NOU
te-ai dat in fapt, gata
NOU
Si nu poti sa pui biletul online? Daca esti in stare sa lasi un comentariu pe net si nu ai retardism te descurci.
NOU
Nu ma duc la pariuri sau sali de jocuri, dar mi se pare ca se poate respecta mult mai bine distantarea sociala acolo decat la restaurant sau biserica…
NOU
da, e ciudat. ca la biserica e tot ca la pacanele, daca ai noroc si tragi lingurita norocoasa iei potul
NOU
@venom: online sucks. La agentiile stradale sunt cote mai mari si oferte mai bune. In plus, ridici banii instant, nu stai sa ti se aprobe si sa mai astepti 2 zile lucratoare.
Mai e si factorul psihologic. Daca ai bani in cont, ai tendinta sa pariezi incontinuu daca pierzi biletul de la primele meciuri. Am cont pe mai toate site-urile online, stai linistit 😀 Dar le tin in cazul vreunei contre
NOU
Mafia PNL duce mai departe “proiectul” PSD. Ce au facut, sau nu au facut, la justitie si mediu este SF.
jigodiile alea de Alexe si Predoiu sunt corupti “dragnea level”
O mizerie de partid, poate explodeaza naibii odata mamaliga, sa-i strangem pe jegosi pe un stadion si sa curatam mizeria.
30 de ani de jaf, sunt oameni care s-au nascut si au murit intr-o societate corupta si bolnava.
NOU
@punKreas
Haha, nu joc la păcănele. Mai bag câte un bilet la fotbal din când în când, dar doar atât.
putin mai incolo:
Am cont pe mai toate site-urile online, stai linistit Dar le tin in cazul vreunei contre
Aham. Vrei 100, pana la salariu?
NOU
@Bancosul nu știe diferența dintre păcănele și pariuri sportive. Bancosul s-a băgat în seamă degeaba
NOU
daca stii vreo biserica inchisa, vino sa pui o poza aici! toate bisericile tin slujbele la interior sau in curte.
NOU
Mda… se rezolvaseră toate celelalte probleme din economie și a venit rîndul ăsteia.
In “peroada” asta fac băieții ce vor, că nu mai protestează nimeni.
NOU
ce dracu sa protestezi si cui? cine sa vina in loc si cum? majoritatea este deja impartita, inclusiv in strada.
NOU
Cum cine sa vina? Sa vina USR, sa salveze liliecii din calea autostrăzii
NOU
as vrea sa vina, dar nu se poate, pentru ca sunt baieti de astia ca tine, care voteaza psd sau pnl, ca restul vor sa salveze liliecii…
NOU
Eu as zice ca e ceva influencing din zona bancilor, care fac profit imens pe partea de creditare imobiliara, si pe fondul scaderii populatiei in Ro, au nevoie de visatori sa plateasca rate si comisioane.Plus vanzatorii de materiale de constructii, servicii conexe, etc….
In acelasi timp, si statul prefera sa intretina acest business, pentru ca si cei ce se intituleaza dezvoltatori, vaznand aceste case, o fac destul de legal, iar nivelul evaziunii fiscale pe intreg lantul: materiale constructii/firme constructii/vanzator imobiliar/client este mai redus, fata de alte afaceri.
Plus ca odata cu pandemia, multa lume vrea la casa (da , ghetouri din alea construite pe strazi minuscule, fara trotuare, verdeata, infrastructura, dar le vrea), si poate mai vine un val de izolati prin vestul Europei ce viseaza sa se intoarca , si au ceva capital de investit in visul imobiliar.
NOU
N-am putut sa ma abțin, în contextul asta chiar se potrivește:
Sunt interese mari la mijloc!
NOU
Tu esti sudorul ala care nu crede in virus, te stiu eu.
NOU
E inadmisibil ce se întâmplă, bani pentru mafia imobiliară cu girul PNL:
1. Piata e deja sufocată de cocioabe făcute peste noapte de rechinii imobiliari, adaugă acum o creștere dubla pentru 2021 la un preț cu (cel puțin) 30% mai mare.
2. Profit imediat, parte în portofelul PNL.
3. Economia e pe butuci dar hai sa fixam prima casa, alte probleme nu sunt, absolut jalnic.
4. Romanul de rand o sa le servească pe toate: crește prețul / metru patrat pe cocioabă, materiale de construcții, etc etc pentru că tu că dezvoltător imobiliar aduci mai totul din Turcia sau Ucraina
NOU
Din ce înțeleg este o inițiativă legislativă. Zic să nu ne ambalăm până nu trece de Parlament. (Sau poate Cîțu o va da prin OUG?)
NOU
nu e initiativa legislativa, e initiativa a guvernului, probabil promovata prin oUG
NOU
Se pare că timpul ți-a dat dreptate 🙂
NOU
din pacate
NOU
Deci programul ce era menit sa ajute oamenii ce nu isi permiteau un credit ipotecar, te ajuta acum sa iti iei si tu prima casa de 140k euro, aka 6.5 miliarde lei vechi (sau vreo 12 miliarde la credit pe 30 ani, suna mai realist).
Imi imaginez ca era cerere mare in zona asta. Pai cum, sa iti iei apartament de maxim 70k euro?! Da mai bine cu parintii frate decat asa.
NOU
Sunt multe duplexuri numa bune la 140k!
NOU
Ce sa zic mare mirare ca unul care împreună cu alți băieți deștepți din bănci atacă speculativ leul, ajunge ministru finanțelor și face din nou jocurile băncilor.
NOU
este din ce in ce mai evident ca articolele tale sunt partinitoare. programul acesta este facut pentru oameni care au nevoie de o casa, de un loc nou, frumos, spatios si sanatos in care sa isi intemeieze familia, sau ce mai intemeiaza ei, nu niste cocioabe amarate, inghesuite si vechi. vorbim desigur de bugetari, deoarece doar acestia isi permit nivelul acesta ridicat de costuri. poate vrea domnul dorneanu sa isi sparga niste bani din cei 900k pe an, poate domnul de la cnair, poate o secretara din primarie, poate e in nevoie un amarat de interlop din politia locala etc
NOU
NOU
E bine ca la unii utilizatori de pe aici m-am obisnuit sa citesc tot comentariul inainte sa reactionez….
NOU
Asa or sa fie preturile, sarakilor care sunteti saraki:
Popesti = Paris
Ciorogarla = Champs Elysee
Colentina = Canary Wharf
Timpuri Noi = Times Square
Silistea Snagovului = Silicon Valley
NOU
Felicitari, ai reusit sa rebranduiesti aproape toate tiganiile din Bucuresti si imprejurimi
Putem continua, ca mai sunt destule astfel de zone colorate:
Ferentari – Fifth Avenue
Rahova – Belgrava
NOU
daca aude #blacklivesmatter de ciorogarla o belim
NOU
Militari = Miami Beach
Domnesti = La Defense
Giulesti = Upper West Side. Ce? Chiar e acolo daca te uiti pe harta?
NOU
Nu stiu care cartier il urasc mai mult , Colentina sau Rahova…
NOU
Domnesti = No Defense, mai degraba.
NOU
acum, pe final de guvernare, trag penelistii tun dupa tun, la o cadenta care ii face invidiosi pe pesedisti, chiar daca tunurile astea le trag mana-in-mana!
NOU
Îi obligă cineva pe nătărăi SĂ-ȘI OFERE VIAȚA ( că de fapt aia fac ) băncilor și jmekerilor ? Dacă ai creier îți dai seama că poți trăi și fără coteț cumpărat cu 30 de ani din viață. For fucking Jesus sake, ai O SINGURĂ viață, aia e singura ta avere, VIAȚA, și tu te bagi singur în jug, și ți-o fuți. ÎȚI MERIȚI SOARTA !
NOU
Problema nu e neaparat la natarii ce o sa isi faca credite ipotecare “cu buletinu”. Ci la faptul ca aceste credite sunt garantate pana la 80% (parca atat era ultima oara) din valoarea lor. Adica atunci cand acei natari nu vor putea plati rata, statul, va plati din banii nostri acele credite.
In concluzie, “dezvoltatorii” castiga ca isi vand toate cotetele, banca castiga ca acel credit e garantat de stat. Singurii care pierd, suntem noi.
NOU
Si ce e mai trist, sau cinic e ca staul plateste creditul, pe care tot noi pulimea il platim, iar banca ramane si cu banii si cu imobilul. Plm, e Win-Win pentru banca.
Nu ca as prefera ca imobilul sa intre in administrarea statului si sa-l dea ca locuinte sociale sau in chirie la pretul pietei ca ar veni diversi cetateni sa-si aleaga pentru pile, amante, prieteni inainte fmm Romania.
NOU
Așa cum zic toți de aici, dar probabil citești pe diagonală.
Problema nu e cu creditele, fiecare prost face ce vrea cu viața lui. Banca e o entitate privată, dă credite cui vrea ea.
Mare tâmpenie, golănie, e că statul garantează aceste credite, ceea ce va ajuta toți nătângii care înainte erau poftiți afară când cereau credit, să primească acum credit, pentru că statul apoi din banii tuturor va achita băncii paguba.
Încă nici nu știu, statul garantează și dobânda, sau doar soldul inițial?
Adică dacă scoți 100k credit, teoretic cu dobânzi după 30 de ani dai vreo 300k inapoi.
Întreb să nu rămân prost, statul garantează 70% din acei 300k finali sau din cei 100k inițiali?
NOU
Cea mai buna masura pt prima casa era desfintarea de prin 2010-2011.
Acum, ce a facut Catu e sa ofere o alternativa cu dobanda putin mai mica la un credit imobiliar, bineinteles dobanda mai mica venind prin faptul ca o sa fie garantat 80% de catre stat.
Dpdv al unui cumparator care vrea un apartament/duplex/casa cu un pret intre 70-140k, Noua Casa ii ofera doar o dobanda ceva mai mica fata de un credit ipotecar + taxe mai mici(ex notar + alte comisioane ale bancii).
Sunt sanse ca F. Catu sa aiba dreptate, iar noul program sa nu influenteze foarte mult preturile din 2 motive:
-nu se schimba nimic pt apartamentele/casele vechi
-pt cele noi de la pragul de peste 70k tot trebuie sa ai 15% avans, ai un grad de indatorare de maxim 40%, iar Noua Casa nu aduce super beneficii fata de un ipotecar clasic, prin care sa faca cumparatorii care nu voiau credit ipotecar sa se arunce sa cumpere prin programul asta
NOU
Ok, si atunci care e rostul acestor modificari? Doar sa mai aduca niste bani in contul “dezvoltatorilor imobiliari” care au sustinut financiar campanii electorale? Si, pe langa, sa dea motiv oricarui muritor de foame sa ceara sume exorbitante pe cocioabe mostenite de la bunica moarta in cartierele muncitoresti din bucuresti? Ca tot prin “muie Catu” se traduce. Ca tot se vor gasi suficienti idioti care se vor indatora pe viata pe motiv ca “astea-s preturile, vrei sa platesc maine mai mult?” Suna prea a criza din 07-08, dupa care am tras multi.
NOU
Inca se mai poate emigra. Noi am fugit inainte de a deveni Mickey Mouse presedintele Romaniei(n-a mai iesit dar nu ne-a parut rau ….nici ca n-a iesit nici ca am plecat).
NOU
Te intreb si pe tine ca poate nu inteleg eu: ce treaba are tara in toata afacerea asta? De ce e Romania de cacat la faza asta, ca o fac scursurile astea de cacat? Nu pricep de unde atat inversunare in comentarii contra tarii, sau sunt prea multi pleacati de pe-aici care au nevoia constanta de a li se reaminti ca au luat decizia corecta? Cum ramane cu astialalti care au ramas aici si fac eforturi sa se schimbe pe ei, sa voteze cu capul (si uneori si cu inima), sa faca locul in care traiesc unul mai bun pentru ei si pentru copii lor? Astia sunt mai pielea pulii asa, sau cum?
NOU
@varucu: Tara e de fapt oamenii. Si nu e ‘inversunare contra tarii’. Iar textul lui Cetin e priceless 🙂 Obida, auto-ironie, sarcasm. Ah, good luck cu schimbatul tarii, esti ca aia care se casatoresc cu o prostituata in ideea ca o s-o faca LADY. Adica esti delusional.
NOU
@DanC, man intr-adevar progresul vine mai greu, dar cum ar fi daca ne-am cara toti din tara asta ? Ce zice @varucu e ca sunt cativa comentatori pe aici care au emigrat, dar au grija sa mai arunce un comentariu cu atitudinea aia superioara gen “bai saracilor care ati ramas” si e aiurea pt ca tara asta poate s-ar fi schimbat mai repede daca nu emigrau atatia oameni bine pregatiti si care s-au stabilit prin alte tari. Dar asta ar fi necesitat un pic de munca, de sacrificiu, de strans din dinti, in schimb e mult mai usor sa o arzi superior cand ai plecat din mizeria asta direct intr-o tara civilizata, la care civilizatie tu nu ai ajutat cu nimic, doar ai venit de-a gata pt ca suntem in UE. Ca nici in Suedia, Franta, Germania,etc. civilizatia nu a venit asa deodata. Ok ai emigrat, bravo chiar nu judec, dar ura asta nu o inteleg nici eu. Daca iti e bine acolo de unde atata ura fata de o tara unde nu mai ai de gand sa te intorci? Ca sa nu mai zic ca daca le repugna asa de tare Romania, la ce mai folosesc lb romana ? Nu fac bube pe limba 😀 ?
NOU
Acum sunteti 2 ‘ delusional ‘
NOU
@N:
1. Sa discutam cu intrebari gen “ce-ar fi X daca Y” e pierdere de timp.
2. Nu cred ca e vb de “ars superior”, ca doar bo$$ de ex locuieste in Romania. Mai citeste inca odata ultimele 2 paragrafe ale lui Cetin de mai sus. O “arde superior”? Nu cred, e mai degraba realism, pesimism, auto-ironie, educatie+sa aduca aminte celor care pot vota sa nu (mai) voteze cu lepre. Vad gramada pe FB: “vai, sa vbm frumos de Romania ca sa fim patrioti/ne bate D-zau etc”. Daca vezi un prieten ca se distruge cu fumat si baut ii spui “bre, ia-o mai usurel, ok?”
NOU
@N Incep prin a spune ca eu cred ca tu esti prostanac. Simt ca Cetin ne troleaza lasand comentariul tau. Ia gandeste-te putin ca daca am aplica logica ta asta ar insemna ca nici noii nascuti din tara aia nu au contribuit cu nimic la civilizatia tarii. Este binestiut faptul ca ne nastem necivilizati si incepand sa invatam lucruri ne si civilizam. Asta paradoxal inseamna ca in lunile in care sunt mai multi noi nascuti gradul de civilizatie general mediu al civilizatiei tarii respective scade. Ce zici de asta?
NOU
Sincer nu inteleg exact problema in domeniul asta. De exemplu in Canada bancile cer 20% avans si exista o institutie care garanteaza poporul care nu are 20 si poti lua cu 5%.. sau intre 5 si 20%. Insa nu exista limita de pret, poti cumpara casa de 100 de mii sau de 1 milion, tot cu 5%.
In America e si mai simplu si au dobanzi de genul 3% dobanda fixa pe 30 de ani. Asta insa nu inseamna ca nu exista case in Detroit cu 2 mii de dolari sau in Ohio cu 5 mii.
NOU
Pai inseamna ca nu intelegi nimic din viata sau ca aveai 3 ani in 2007. Du-te la scoala.
NOU
In USA sau Canada Inspectoratul de stat in constructii isi face treaba. Ceea ce rezulta in constructii care au valoarea declarata de constructor. La noi nu se respecta intotdeauna rigorile unei constructii ceea ce duce la specula si imbogatiri peste noapte a dezvoltatotilor.
Ma gandesc ca de aici frustrarea cu privire la o eventuala crestere a preturilor. Pana acuma plateai suprapret pe izolatii ieftine, dupa marirea plafonului platesti suprapret x 2.
NOU
În Canada e un dezastru piața imobiliară și tu acuma prezinți fix motivele. Toată lumea se plânge că prețurile sunt obscene și nu poți cumpăra nimic, și tu vii și o lauzi ca o mare realizare. Prețurile sunt susținute artificial sus fix ca la noi.
În SUA e altceva, dobânda e deductibila din impozit, ceea ce înseamnă că dacă nu plătești taxe nu te ajută cu prea mult. Dar nu garantează statul nimic, ai greșit ai zburat.
Uite exemplu perfect paralel din SUA. Ce s-a întâmplat cu costurile de la universități începând cu momentul în care statul a decis să garanteze împrumuturile pentru facultate? Au crescut sau au scăzut?
De fiecare data când au crescut suma garantării, au crescut sau scăzut prețurile?
NOU
Trebuia sa-i salveze cineva si pe rechinii imobiliari. Iata ca PNL face fapte bune pentru ei.
NOU
Cu populatia in scadere continua de 30 de ani, eu am probleme sa inteleg de unde exista cererea de locuinte in piata care a dus la explozia imobiliarelor, in special a cartierelor “la porumb”.
NOU
Si eu mi-am pus aceeasi intrebare.Raspunsul este insa simplu.Populatia incepe sa plece din sate, comune, orasele mici unde totul este mort economic si se aglutineaza in sau in jurul unor orase unde mai merge cat de cat treaba, adica Bucuresti, Cluj ..etc
NOU
Din dobânzile mizerabile la depozite. Dacă ai ceva bani, nu ai ce face cu ei. Ți-i mănâncă inflația, așa că îi bagi în imobiliare.
Mulțumim ”Modern Monetary Theory” !
NOU
Pe la Iasi chiar s-au intors multi tineri inapoi din afara si probabil rupti de realitatea din tara, accepta preturile si procedurile, exact cum zicea un comentator mai sus ca “astea-s preturile, vrei sa platesc maine mai mult?” Aaa si ar mai fi piata IT de aici
NOU
O sa se schimbe ceva, cand nu veti mai cumpara locuinte facute de-an p..ea.. Fara trotuare, fara spatii verzi, fara strazi, sa nu mai vorbesc de canalizari si altele. Romanul s-a tiganizat foarte mult, sau poate m-am schimbat eu. De ce exista zone precum militari? A inceput ok in urma cu ceva ani, dar am fost pe acolo acum o saptamana si am ramas prost.. Am lucrat si am locuit prin toata Europa de vest, dar asa ceva nu exista. E un ghetou si acei oameni sunt acei ignoranti cu comportament tiganesc de care te lovesti zilnic, bineinteles cu complicitatea autoritatilor locale. Acum sa vedem 40 mp in militari rezidentz la 70 000 euro. Lumea pleaca din tara pentru ca nu ai loc. Totul tine de pile, inclusiv o programare la evidenta populatiei pentru o amarata schimbare de buletin. Am plecat pentru ca nu am cum sta in Romania, mi se ofera 3000-4000 lei pentru a fi inginer, iar aia care dau cu glet iau mai mult ca mine. Cei ca mine sunt luati la misto.
NOU
Mare dreptate ai cu ăia care dau cu glet. Din ofertele pe care le primesc, băieții rămân cu peste 10 mii lei pe lună, bani în mână, că lucrează nefiscalizat.
NOU
@ manu144x – preturile nu sunt sustinute artificial si nu exista o conspiratie nicaieri in lume, este vorba de cerere si oferta. Oamenii refuza sa inteleaga/admita ca exista unii care isi permit un produs si altii care nu isi permit un produs cand este vorba de case, au senzatia ca este un drept din nastere sa ai o casa frumoasa intr-o zona buna.
Hai sa lasam casele si sa discutam de masini. Un duster a 15 mii, un q7 e 80 sau 65. Tie ti se pare normal ca un q7 sa fie asa scump? Cine poate sa dea 65 de mii pe el, ce eforturi trebuie facute pentru asa ceva?
La final de zi daca nu iti permiti un produs inseamna ca pentru tine este prea scump.
Piata nebuna in Canada? Imi povestea un amic ca a luat o casa in Ontario in 2000 cu 100 de mii iar astazi casa aia face 300 de mii sau mai mult. Insa dobanda la banca era de 12,5% atunci si a preluat contractul ca altfel lua cu 13% si azi e 2,4%. Nimeni nu vrea sa vada legatura intre dobanda si pretul pietei sau intre materiale/mana de lucru si pretul unei case.
Eu spun ca oamenii trateaza diferit produsele, daca noul Iphone e mai scump decat ala de acum 6 luni e ok, daca noul apartament e mai scump decat ala vechi e o conspiratie imobiliara.
NOU
Tu ori lucrezi pentru bănci, ori nu realizezi ce ridicol ești.
Dacă există oameni cu bani, care își permit aceste credite, de ce e nevoie de garantarea lor de către stat? Explică-mi, mărețe expert economic, de ce un om cu salar de 3500 euro net nu poate intra azi într-o sucursală de bancă, și să-și facă un credit pe o sumă de genul? De ce dacă nu e garantat de stat nu e bine? Nu vezi fractura logică?
În Canada la fel, dacă sunt oameni cu bani, de ce trebuie statul să le garanteze avansul? De ce nu își permit acești oameni bogați să adune avansul acela? Că nu e nici o conspirație?
Există zone unde creșterea de preț e naturală, clar, nu comentez. Gen Manhattan unde avem oameni cu salarii mari, și e o insulă. Combinația cea mai nasoală. Dar înțeleg perfect. Deși și acolo avem rent control care distorsionează lucrurile dar nu cred că face vreo diferență.
Sau în sillicon valley unde vorbim de salarii mari. Dar oamenii ăia fac fix ce zic eu mai sus. Merg cu salariul lor de 20k pe lună într-o sucursală, dau bonusul de sfârșit de an drept avans, și primesc creditul. Fără garanții de stat, fără combinații cu statul…
Sunt 2 chestii complet diferite.
NOU
@manu144x – Nu inteleg ce este asa complicat. Creditul imobiliar este un credit cu dobanda foarte mica si pe un termen lung, ca atare bancile vor sa stie ca au o rezerva de siguranta in proprietate, de aceeas in Canada de exemplu avansul minim este de 20%.
Daca nu ai acel avans si totusi vrei o casa astazi exista terte firme care te asigura contra cost, gen la o casa de 100 de mii tu pui 5% si costul asigurarii este de 3% care e parte din imprumut, practic tu pui 5 mii jos si ai o datorie de 98%. Costul asigurarii descreste cu cat urci spre 20%.
De ce exista genul asta de optiune? Pentru ca oamenii care nu au acel avans sa isi cumpere o casa mai repede, sa nu astepte 2-3-5 ani sa stranga 20% avans.
Din nou, este o optiune nu ceva obligatoriu, orice om isi poate lua un credit imobiliar fara genul asta de produs/program atata timp cat respecta conditiile bancii.
Stiu imaginea populara ca bancile traiesc din credite imobiliare insa tu ca banca ai prefera sa dai bani pe 25 de ani cu 2,3% dobanda, sa dai linie de credit garantata cu casa cu 6% sau carti de credit cu 20%?
NOU
Mare urs, vorbești prostii, in imobiliare nu exista nici o lege a cererii și ofertei, totul este umflat la maxim pentru a scoate cat mai mult de pe gușteri! Deși materialele sunt scumpe, am construit o căsuță de 40 mp 10/4 m, 2 camere și baie, la tara din BCA, acoperiș din tabla pe structura de lemn, uși și geamuri termopan, fosa septica, baie moderna, faianță, parchet, gletuita, instalații noi, izolata cu polistiren. Preț materiale 7000 euro, manopera doar 1000 euro echipa de acoperiș, eu cu fratele meu. Sa zicem că la oraș, cu manopera integral plătită, dubla la suprafață ar fi 25-30.000 euro în regie proprie. Până la 100.000 cat cere un dezvoltător….mai este mult!
NOU
@Faiantaru’ – sunt perfect de acord cu tine insa omiti un mic detaliu numit teren. In Valu lui Traian, la 10 km de Constanta o casuta cum spui tu, cam de 80 de mp se vinde cu 55-60 de mii de euro si terenul costa cam 15 mii. Terenul 15 mii, casa 30, ceva taxe, agent, etc – probabil constructorul ramane cu 10 mii. In Constanta in margine un teren costa 40 de mii in camp, strada in dezvoltare. 40 de mii terenul, 30 de mii casa, costul cu tot cu taxe, avize, utilitati, agent, etc probabil e pe la 75-80 de mii de euro. Cu cat vrei sa ti-o vanda ala ca sa fie bine?
NOU
Problema principala cred ca va fi reprezentata de faptul ca unii se vor indatora mai mult decat isi “permit”.
Banca-ti da 140,000 Euro pentru un apartament dar multi clienti uita un detaliu… trebuie sa returneze imprumutul X Euro, in Y ani cu dobanda Z%.
Un mic detaliu intr-adevar… dar care a ingropat multe persoane!
NOU
Nu a îngropat pe nimeni. Rata de default la PC este sub 1%, romanul mănâncă pâine cu iaurt și tot plătește rata.
NOU
Priviți partea bună a lucrurilor. Când va lovi o eventuală recesiune în domeniul imobiliar, statul nu va mai avea mult pârghii de susținere. Se va duce piața în bot.
NOU
Luati cat e ieftin si bun, faceti casa in regie proprie.
Nu fiti ca Ion, peste un an preturile vor fi duble.
www.olx.ro/oferta/teren-intravilan-500-mp-domnesti-ilfov-IDdKD7X.html
NOU
www.obiectivdesuceava.ro/local/consiliul-judetean-suceava-a-scos-la-licitatie-realizarea-unui-bloc-pentru-medici-la-spitalul-vechi/
360k eur pt 30 apartamente, calculează cat profit face mafia imobiliară la un bloc întrucât costurile tot pe acolo sunt (+teren)