Există în genele părinţilor de copii din rromânia 2 tare de educaţie senzaţionale, care în timp minează caracterul unui copil.
Prima ar fi acest senzaţional Măcar ai încercat. Sau şi mai intensul Intenţia contează. Deci da, ai făcut o chestie, nu ţi-a ieşit, dar eu îţi dau nota 10 pentru că na, măcar ai încercat iar intenţia, nu-i aşa, contează.

Nu, nu e bine. Aşa îţi înveţi copilul să fie un nătărău, care nu e obligat să ducă nimic la bun sfârşit, nu trebuie să fie un câştigător, nu are nici o obligaţie faţă de nimeni cu un rezultat. Pentru că el a încercat şi aia e. Nu contează că a ratat. A ratat 1 dată, de 2 ori, de 3 ori, până când ratarea îi devine un procedeu normal. Dar deja el nu o mai simte ca o ratare, pentru că a încercat.

A 2 a porcărie este Se putea şi mai bine. Poate unii din voi ştiu sau mai ţin minte. Ai luat 9 în teză la matematică, vii acasă fericit, iar maică-ta te priveşte cu un ochi gol şi îţi zice Da, se putea şi mai bine, nu e 10. Sau dacă luai 10 ţi se spunea Vezi, puteai să iei dintotdeauna mai mult, dar aşa eşti tu, delăsător.

Şi uite-aşa, copilul sătul să facă tot timpul ceva şi să primească şuturi, se satură de mizeriile astea şi nu mai face nimic. Pentru că oricum rezultatul e acelaşi.
Oare ar fi bine să se bage cursuri de educaţie parentală în şcoală?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    cursurile ar trebui facute pt parinti, nu pt copiii. pt ca toata viata unui copil devenit adult, e reflectia educatiei si-a vetii traita in familie in copilarie.

  2. #2

    Nu stiu ce se intampla dar eu de cateva zile nu mai reusesc sa citesc ultimul articol postat. se suprapune cu antetul si iese o varza …..

  3. Poate ca respectivele cursuri de educatie parentala ar trebui incluse in telenovelle de pe acasa, din moment ce prea multe mame isi petrec timpul in fata televizorului in loc sa se ocupa mai de aproape de odraslele lor…

  4. parintilor din ziua de azi nu le convine nimic, ei sunt cei mai tari cu toate ca majoritatea au 8 sau 10 clase si dau lectii de cum sa faca copcilu facultate si ca ei stiu ca e usor ca a auzit la cutarica si ca poate si al lor chiar daca nu stie sa lege 2 cuvinte.

    eu sunt de parere ca parintele(inclusiv al meu) atata timp cat nu a avut rezultate mai bune ca mine nu are dreptul sa comenteze cu privire la educatia mea scolara, ca am luat zece sau 4 nu cont, daca el nu a facut mai mult sa taca, poate nici eu nu pot.

  5. eu una cand iau o nota mare ma simt bine, sunt fericita, caci e pentru mine…nu mi-a pasat niciodata ce spuneau parintii despre notele mele, fiindca erau ale mele…si uite ca n-am iesit rau…. eu n-am auzit niciodata” se putea si mai bine”, eu auzeam la 10…si ce vrei, sa-ti fac o statuie? iar la notele mici auzeam ceva gen: nu stii sa faci nimic. Inca mai aud….dar am dezvoltat un sistem de ignore foarte eficient! 🙂

  6. Păi “Măcar ai încercat” se cam bate cap înm cap cu “Se putea şi mai bine”. 🙂

    Referitor cu prima chestie, eu zic că nu e un lucru chiar rău să lauzi pe cineva pentru intenţie pentru că de cele mai multe ori rezultatele nu depind numai de noi. Singurul lucru care ne stă în putinţă în totalitate este să încercăm. Cine are impresia că reuşeşte numai şi numai datorită lui, trăieşte o amarnică iluzie.

  7. da, si mie mi s`au zis chestiile astea si de aia nu`s cu tare emotionale. nu mi se par asa niste chestii grave. mai grav e, ca parinte, sa`ti pedepsesti copilul ca vine cu 8 sau 9 acasa, ca el e de 10 pe linie. am cunoscut cazuri, le era frica si groaza sa ia un 9.

  8. #8

    Pe mine ma enerveaza cei care spun “vreau sa aiba tot ce nu am avut eu” si dupa aia se mira de ce copii lor au ajuns derbedei de bani gata.

  9. Cand le zic copiilor, “macar ai incercat”, parintii cred ca le apreciaza curajul acestora, si mai putin intentia.

  10. Raspunsu la intrebare. DA!
    Plus, sunt profesori care pun note buna…la aia care vin tot timpu la ora, isi fac de obicei temele, nu tot timpu bine, dar important e ca “ii intereseaza” si iaca asa mai primeste o nota buna.
    Ok, si vine altu, care nu da tot timpu’ pe la ora, dar cand vine, da raspunsuri bune, cand isi face temele, si le face foarte bine. Rezultat, e neserios… in loc…de un 10…primeste un 8. E o mentalitate proasta in general, nu numa la parinti.

  11. Cu asta se putea si mai bine si acu o aud de la mama imi da exemple de toti ratatii care au 14 mil/luna ca mari realizati in viata

    rromanii is cresc copii ca sa devina RATATI

    Ori ii cocolosesc excesiv de mult si faze de genu lasa sa nu muncesti de la 18 stai ca un BEC si freaca menta …

    Sau nu ii incurajeaza sau cele 2 puncte pe care le-ai spus

    Multi is prea prosti sa fie parinti

    A si am mai auzit o fraza la o mama de copil ratat ceva de genu daca eu nu am avut las sa ii iau lui tot

    Eu la 18 ani il trimit la munca nu sa imi frece mie menta prin casa eu am muncit din cls a 9 cel putin pt banii de buzunar …si se vede diferenta fata de cocolositi si aia cu facultati cu diplome de prost (am asi eu o fac da am facut-o sa fie nu ca speram sau visam/credeam ca imi va fi utila ca altor ratati care la asta viseaza )

  12. Hai sa-ti dau eu una si mai buna. No job -> Reactie : Your useless.

    Looking for job -> Reactie: Butt you dont need it my boy. 🙂

  13. Si in strainataturi unde daca te caci pe tine la ore ti se spune: “Vai ce cacat frumos ai facut” cum o fi? 😛 Asta am citit-o tot pe un blog pe un articol pe aceeasi tema…

  14. Parintii nu ar merge la cursurile alea. Niciodata. “Nu trebuie sa li se spuna lor cum sa-si creasca copiii…”

  15. Daca parintele zice faza cu “macar ai incercat” de fiecare data, indiferent de conditii si de cat efort a depus subiectul … mda, cam asta e reteta pentru un loser etern, care tot incearca saracul.

    Da’ in rest expresia isi are utilitatea ei si unii oameni o stiu folosi doar cand trebuie. Sa nu pedepsim limba, zic.

  16. #16

    si ce dracu vreti acuma? sa traiti fara nici un stimulent psihic?Daca nu te imping parintii de la spate dai de prapastie.90% din copii asa sunt , niciunul nu se gandeste ca invata , studiaza pentru el , ci pentru note sau pentru satisfacerea parintiilor.

  17. Cred ca exagerezi… Expresiile astea sunt motivante. Ii zici copilului: “important e ca ai incercat” ca sa ii alungi dezamagirea ca a esuat.
    Si la fel faci si cand face o chestie, incerci sa-l motivezi sa faca mai mult. E sacaitor daca parintele tau o face non stop, dar in rest e un bun stimulent din cand in cand.

  18. Unde erau psihologii vietii….

  19. io primeam bataie daca luam 9…da clar ar trebui bagate cursuri si pentru aprinti

  20. Bine punctat Arhi ! De multe ori parintii nu sunt multumiti si vor mai mult, ei nestiind prin ce trec copii pentru a obtine acel lucru. In acelasi timp si faptul ca sunt multumiti pentru ceva prea “putin” (Macar ai incercat) transforma copilul intr-un robot programat sa aduca o chestie la 90%, fara a-i afla apogeul.

  21. #21

    Consider ca la varste mici, cum ar fi atunci cand odrasla e in clasa I, a II-a, e bine ca parintele sa ii spuna ca daca ia note mici nu mai are voie afara/ la televizor/calculator etc. Dar cand copilul a ajuns cel mult in clasa a V-a, nu ar trebui sa fie educat de parinti ca el invata numai si numai pentru el si ca parintii nu au ce face cu notele lui ? Daca pana in clasa a 12-a copilu’ e batut si pedepsit acasa pentru un 8 va realiza mai tarziu ca el poate sa se stearga la fund cu notele alea, pentru ca oricum nu ii folosesc la absolut nimic. Va realiza ca e doar un ratat cu o diploma pe care scrie o nota mare. Asa..si ? Mai departe ?
    Ce daca aia din strainatate nu ii pun pe copii sa toceasca 3 pagini din ce zice profesorul pentru un 10 ? La ei e incurajata gandirea logica, la noi repetarea ca papagalu. In fond, scopul este atins. Asta ajung majoritatea mai tarziu, niste papagali.

  22. mda e enervant cand fac parintii asa. de cate ori nu am auzit si eu “si ce daca ai luat 10? foarte bine, asa sa iei mereu:-??”

  23. Sincer, cel putin in tara asta nu toata lumea ar trebui sa aibe dreptul sa isi educe copiii. Ar trebui sa dea un test, ceva, inainte de a se naste bebele si daca esti prea prost/ idiot/ fricos/ lipsit de logica sa iti educi copilul cum trebuie, nu ai dreptul sa il cresti

  24. #24

    Eh, ai mei au fost model la chestia asta: m-au laudat cand a trebuit (note mici nu prea am avut) si intotdeauna m-au invatat si poate ca mi-a stat si mie in caracter, sa duc ceva la bun sfarsit, astfel ca nici nu s-a pus problema de: intentia conteaza.
    Dar intr-adevar, majoritatea parintilor incearca sa faca din copiii lor ceea ce ei nu au putut fi si cunosc o multime de cazuri, inclusiv anumite persoane a caror obsesie in viata pare sa fie sa isi faca niste copii mai buni ca ai tuturor celorlalti. Chestia si mai amuzanta e ca au toti copii cam de aceeasi varsta, deci e mare competitia :))

  25. #25

    Important e sa stii cand sa zici “macar ai incercat” ca sa nu il descurajezi sau “se putea si mai bine” ca sa il motivezi.

  26. #26

    @Alex: stai calm ca si in facultati e la fel. Daca te impinge pacatul sa nu te duci la cursuri si la examen sa stii tot/perfect/orice, nu-ti da 10 nici sa-l injuri de mama. Chestia asta eu nu o inteleg. Daca nu am venit la cursuri si la examen stiu de 10, inseamna ca la materia ta sunt zeu si nu ma mai intereseaza ce predai tu acolo. AM demonstrat ca stiu. Ce mai vrei?
    La subiect: depinde si de la caz la caz, mai sunt copii care dintr-un esec sunt in stare sa se spanzure si trebuie sa mai apelezi si la “macar ai incercat”.

  27. eu, in scoala, aveam materii la care ma descurcam si luam 9 si 10 tot timpul (cele umaniste) si altele la care ma chinuiam groaznic. am luat meditatii la matematica din clasa a 5-a pana in a 12-a ca sa scot note de 7 si de 8. maica`mea era mai mult decat multumita cand veneam cu un 7 sau 8 la mate si la fizica, ala era 10-le meu. trebuie sa accepti ca nu poti sa fi as la toate, in rest, e bine ca depui efort si incerci.

  28. #28

    Adevarul e ca si acum se organizeaza la scolile generale Scoala Parintilor, unde parintii sunt invitati la scoala si se discuta cu psihologi si medici. Insa, de regula, la acestea participa putini parinti, si mai ales cei ai caror copii nu creeaza probleme.
    Cat despre atitudinea parintilor in fata notelor, no comment.

  29. Eu i-am invatat pe ai mei, cum mi-a zis si mie tata; aproximativ, ideea e cam asta: “In viata, marea provocare, marele concurs este continuu si concurezi cu tine-insuti. Parerea celor din jur este de luat in seama, dar conteaza mult valoarea celor ce-si dau cu parerea si masura in care te cunosc cu adevarat. NU trai cum vrea lumea, incearca doar sa fii fericit, provocand cat mai putina nefericire.”

  30. #30

    Subscriu si eu ca NU tot ce misca si are 2 picioare ar trebui sa aibe drept de reproducere . A fi PARINTE e o vocatie rara pe care mult prea putini o au .
    Cum cei mai multi insa isi traiesc viata precum animalele : mancat, dormit , reprodus , murit …..iar ideea de a avea copii este similara cu cea a unei asigurari pt zilele ” negre ” ale batranetii….mda….educatia parentala intra la capitolul ” fail story never end ”
    Mentalitatea asta e reprezentativa in special pt TOATE popoarele latine , nu doar la romani . Latinii au si ei plusurile lor , mult prea putine insa comparativ cu popoarele germanice sau anglo-saxone de ex .
    Nu-mi place mentalitatea latina si consider ca , cel putin la capitolul educatie parentala , acestia sunt REPETENTI .

  31. “Oare ar fi bine să se bage cursuri de educaţie parentală în şcoală” ARRRR TRRRREBUIIIII !

    dar nu cu profesorii actuali. nu, nu. nu cred ca exista cineva demn sa-i educe.

  32. oooooo da 🙂 eu as baga astfel de cursuri oligatorii pentru toate cuplurile care vor sa procreeze. Cu exemple concrete, sa vada ce consecinte au unele din atitudinile astea stupide

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam