Eu sunt de acord cu măsura gândită de ministrul sănătăţii, cea cu medicii care nu vor avea voie să profeseze şi la stat şi la cabinete particulare.
De ce? ABSOLUT toţi medicii de care m-am lovit prin spitale mi-au dat întânire pentru a 2 a consultaţie la cabinetul său privat, de la policlinica privată x. Asta deşi aveam asigurări, deşi dădeam şi şpaga de rigoare, că altfel nu se uită nici dracu` la tine. Eram pur şi simplu obligat să merg să mă tratez în sistemul privat. Faza interesantă era că aproape toţi, nu zic toţi, că era o tanti orelistă în constanţa tare de treabă, zic aproape toţi voiau şi şpagă, adică li se înnegurau ochii când nu vedea plasticele cu strămoşi.
Desigur, între timp mi-am învăţat lecţia şi nu mă mai duc decât la policlinici private. Deh, îmi place ca pe banii mei să fiu salutat, să fiu rugat să iau loc, să mă întind pe un pat cu cearceaf alb, nu murdar de noroi şi sânge, cum sunt cele de la Lagărul de Exterminare Auschwitz Constanţa.
Aşa că da, sunt de acord. Vrei să profesezi la stat, stai la stat şi cere şpagă. Vrei la policlinici şi spitale particulare? Aia e, nu o să mai primeşti şpagă, o să fii obligat să vorbeşti frumos cu pacienţii, cu asistentele, o să fii evaluat cu adevărat cât eşti de bun, dar o să iei salariu mai mare.
E timpul să alegi, doctore.
NOU
Subscriu in totalitate. Iar aia cu “vai, nu o sa mai fie nimeni la stat, o sa fii intampinat de maidanezi la Urgenta” e pentru prosti. Sunt o gramada de tineri care nu au unde sa-si faca stagiatura. Mii!
NOU
Perfect de acord. Sigur o sa se gasesca o gramada care sa sara de cur ca “da oamenii saraci, de unde bani”, insa daca faci un calcul tot acolo iesi. Mergi in sistemul public primesti jeg, impertinenta, sictir, mancare proasta. Pentru asta platesti taxe la stat, spaga la doctori si asistente, pastile si alte consumabile (vad ca mai nou se practica si chestia asta) doar pentru a sta intr-un salon care cade pe tine in timp ce te rogi sa nu crapi.
In privat dai cat face. Nenea, cat ma costa o operatie de apenticita? 1000 euro (suma aleatorie). Poftim banii. OOO, buna ziua domnul pacient! Ce salon preferati, ce mancare? Temperatura este ok? Va place vederea de pe geam? Intelegeti la ce ma refer….
NOU
Sotia mea a patit exact pe dos. A fost la o clinica privata si a invitat-o doctorul pe la el pe la Spitalul de Urgenta Floreasca…
NOU
probabil ca pretul luat de cabinetul sau pe un pacient nu se compara cu expectanta de spaga pentru suferinta sotiei tale
NOU
Și eu am „pățit” precum razvanbb. M-a chemat la spital, dar nu m-a costat nimic în plus, deși trebuie să recunosc că mă gândeam cu îngrijorare la acest aspect.
NOU
arhi, pe cand un consult???!!! :))
NOU
Cetin, DE ACORD.
Am avut boloscartul la rinichi acum cateva luni. Am luat trimitere si m-am dus la Judetean, in Timisoara. Un nenea simpatic, s-a uitat, m-a medicat etc. Peste 5 zile, dupa ce aveam sa “nasc” bolovanul, fara epidurala, aveam sa ma prezint la CABINET. Din fericire pentru psihicul meu si sanatatea auriculara a vecinilor am nascut pe nesimtite, ca nu stiam daca s-a dus sau nu, dar m-a luat instant durerea de suflet la cabinetul sau ultra-modern, unde 4 minute de consultatie (un eco super-rapid si felicitari ca am pisat piatra) m-au costat 140 de lei. Apoi nu crap io de foame, dar as fi investit banii in altceva. Poate niste haine 😀
NOU
pe doctor îl aranjează perfect faptul că lucrează la stat (sursa clientelei) şi totodată în clinica privată.
NOU
si daca te duci la control tot in policlinica spitalului? ce crezi ca ti se va intampla? vor refuza sa te trateze?
NOU
xael nu, dar tu te duci la un anumit doctor, incerci sa creezi o relatie medic-pacient, pentru ca ai nevoie sa ai incredere in cel ce te trateaza.
NOU
@arhi si asa a si fost 🙂
NOU
arhi, ce relatie medic-pacient? cu unul cu care stergi pe jos pe blog/in gandurile tale (daca nu ai blog)?
NOU
da, ala.
NOU
Se poate si altfel fata de ce spui tu.
Un tatic s-a dus cu noul nascut la un control de rutina, la spital. Cu ocazia asta i-a cotizat medicului 100 de lei. Dupa un timp, s-a dus la alt control de rutina, la acelasi doctor. Era weekend, asa ca s-a dus la CMU. Acolo serviciul nu este gratuit. Costa 90 de lei, dati cu chitanta. La despartire, taticul il intreaba: data viitoare, unde venim ? La spital sau la CMU ? Ghiciti ce a raspuns a primit.
NOU
spitaaal
NOU
Eu as privatiza toate spitalele din romania. Am patit-o la universitar in bucuresti de nu-mi mai trebuie spital de stat cat oi trai. Am patit-o asa de tare incat sper c-atunci cand dau coltu’ sa gaseasca neamurili pentru mine o morga privata.
NOU
As fi de acord cu ideea obligarii medicilor sa practice numai la stat sau numai la privat, daca si statul roman mi-ar retine contributia la asigurari de sanatate pe baza de subscriere. Vreau sa ma duc la spitalul de stat, platesc contributia. Vreau sa ma duc la privat, nu platesc contributie sau platesc la o firma privata de asigurari. In conditiile in care platesc obligatoriu o groaza de bani pentru asigurarea de sanatate, vreau sa aleg daca ma duc la un anumit doctor la spitalul de stat sau la cel privat. Iar daca doctorul respectiv imi conditioneaza serviciile oferite de dusul la clinica privata la care lucreaza, imi rezerv dreptul de a ma duce la altcineva.
NOU
Simona, de ce sa nu fie toate spitalele private? Ca si-asa si astea de stat tot din asigurarile pe care le platim functioneaza. Care are manager mai smecher face mai multe cu banii si nu-i deturneaza si spitalul devine mai meserias. Serviciile de urgenta plus ce mai e ti le faci unde vrei sau unde apuci, iar pentru alea premium, gen operatie estetica la scrot, platesti in plus. Si cu asta, basta. Cat despre firme private de asigurari medicale, cred c-ai vazut si tu ce se intampla cu ele in america, nu, multumesc.
NOU
Din chestia asta vor iesi pierzatori doar doctorii si unii pacienti.
Spitalele vor castiga, vor castiga si privatii.
Vor pierde probabil si pacientii fara bani cu afectiuni grave, tratati in momentul asta de doctori dedicati cat se poate de pro-bono.
NOU
Vad ca mass media asta v-a bagat in cap ca trebuie sa lapidam medicii.Ai draqu sa fie ei ca nu sunt manelari sa le aruncam cate 100 de para. Ii huliti mult prea mult. Problema suntem noi. Preferam sa dam spaga ca sa fim noi no 1.Nu vrem serviciile alea de caca ca la toata lumea.Merge cu o atentie sa intram pe usa din spate. Sincer daca as fi stat 6 ani in facultate + inca 5 ani pana ajungi ‘smeker’ sigur v-as fi luat si pielea dupa voi ca nu meritati(la cat m-ati fi platit ) .Plus ca la cat de naivi sunteti as fi facut si experimente(celule stem si alte denumiri sofisticate) pe voi cum fac spitalele din occident care va toaca banii cu promisiunea ‘Va veti face bine!’.
Oricum sunteti un popor credincios si va puteti duce la biserica! Nu e nevoie de medici!!!! Daca nici biserica nu va ajuta la vrajitoare (la ele e mai ‘tru’)
NOU
Ooooo da! Aprob pozitiv.
Intre “noi” fie vorba, viitoarea mea sotie v-a fi medicinista; eu i-am spus ca daca aud ca i-a murit unu sub nas ca nu avea bani, o merlesc cu mana mea si apoi bag divort.
MAXIM am zis.
NOU
Problema nu-s medicii, problema e sistemul.
Toata lumea contribuie o spinare de bani din impozite, dar sistemul e subfinantat.
Hai sa va dau un exemplu care mi-e la indemana: Cehia.
Populatie: 10 milioane.
Contributie CASS: 5.5%.
Salariul mediu net: 600 euro
Rezultat: asigurarile acopera 95% din costuri, inclusiv partea dentara.
Am fost la X cabinete private. Majoritatea medicilor cu care am avut de-a face colaboreaza cu Medicover – te vad acolo, daca nu pot sa rezolve pe loc, te invita la ei la cabinet. Te duci la ei la cabinet, (aproape) totul e gratuit.
In plus, platesti la fiecare vizita 30 de coroane (1.2 euro) – coplata pacientului (ca sa descurajeze bolnavii “de meserie” sa se duca la doctor cand nu-i doare nimic).
Plomba la masea: manopera – gratis (asigurare), plomba obisnuita (amalgam sau cum ii zice) – gratis (asigurare), plomba “smechera” (acrilat) – 300 de coroane, adica vreo 12 euro (ca pe-asta nu o acopera asigurarea). Spaga: zero.
Consultatie la dermatolog + o mica interventie chirurgicala (scos o alunita, nu va ganditi la partea cu venerologie): doua vizite x 30 de coroane, inca 30 de coroane pentru interventie, inca una pentru rezultatele histopatologice. Total: 120 de coroane (aproape 5 euro). Spaga: zero.
Am avut colegi care au avut si probleme mai mari, gen maini/picioare rupte, si au ajuns la spitalele de stat. Cost? 30 de coroane per vizita. Spaga: zero.
Concluzia? Banii tot aia sunt, conteaza cum ii gospodaresti. In Romania, se pare ca o groaza de bani se scurg “pe la colturi”.
Acum la subiect – doctorii ar trebui sa aiba libertatea sa lucreze si la stat, si la privat, cu urmatoarele conditii:
– actul medical sa nu fie conditionat de spaga
– actul medical sa fie efectuat cu proxima ocazie cand/unde este posibil (e.g. omul vine la spital si spune ca il doare burta, nu il chemi a doua zi la cabinet ca sa ii prescrii aceeasi pastila pe care puteai sa i-o dai din prima zi, doar ca sa ii iei niste bani in plus)
– normele de munca sa fie verificate (fie doctorul are norma intreaga la cabinet, si atunci e platit de cabinet, plus plata cu ora sau juma’ de norma de la spital, dar lucreaza 12 ore pe zi; fie doctorul are norma intreaga la spital, si atunci e platit de spital, iar la cabinet lucreaza cat poate; fie lucreaza 4 ore intr-o parte, 4 ore in alta – poa’ sa lucreze si la 4 cabinete / spitale cate 4 ore, daca il tine); chestia de rahat mi se par doctorii care sunt platiti norma intreaga (opt ore) de spital, sunt acolo de la 9 la 13, in rest ii gasesti doar la cabinet
– liberalizarea pietei asigurarilor de sanatate (e de cacat sa dai bani la stat si statul sa iti dea, scuzati, muie); mi se pare normal sa iti poti alege asiguratorul, care isi incheie contractele lui de prestari servicii cu spitale, cabinete particulare etc. Te doare burta, suni la asigurator, ala iti spune “avem contract cu spitalul asta si asta, dar si cu policlinica asta privata; daca te duci la spital, e complet gratis, da’ tre’ sa astepti 2-3 zile/luni/ani; daca te duci la privat, e tot gratis acum, te primesc astia in 2-3 ore, dar de luna viitoare iti creste prima de asigurare cu 2 lei”. Nu ai deloc asigurare? Sugi pula, e problema ta. Si sa nu-mi ziceti ca e aberant, asta e fix sistemul elvetian, unde ai vreo 20 de firme de asigurari in competitie libera. Mai multe detalii aici.
NOU
@Marius B. si daca ii moare sub nas cu tot cu spaga data?
NOU
@Victor – amice, nu da nimeni spaga sa fie no. 1 la spital. Da spaga sa scape cu viata, sa fie tratat. Daca tie ti se pare ca a fi in fruntea listei de pacienti la spital e ceva bun, de dorit, cred ca ai IQ subunitar. Si da, marea majoritate a medicilor sunt niste jigodii care se complac cu scuza de 2 lei “avem salarii de 2 lei, sigur ca cerem spaga”. Mergeti in pwla mea la privat si munciti pe bani sau cautati-va alta meserie, dar nu stati in spitale si nenorociti oameni pentru ca nu primiti spaga la timp sau cat va doreati.
NOU
@razvanbb
Am avut de curand o cunostinta operata la Spitalul de Urgenta Floreasca – si din ce am vazut, este, cred eu, cel mai bun spital de urgenta din tara.
Referitor la articol:
Una este spitalul alta e o clinica privata dragilor, atentie sa facem diferenta. 🙂
Desigur, in rest perfect de acord cu ce spune Arhi.
NOU
eu sunt de acord cu ce spune Arhi. si mai am o propunere pe care as vrea sa o votam: halate fara buzunare pentru medici si asistente.
that would be fun, nu ?
NOU
Esti doctor? Lucrezi la doar la stat? Ai x salariu?(adica de mizerie, dar nah l-ai acceptat) Pai atunci, de unde pasarica matii ai tu masina asta, pantofii aia, telefonul ala, sotia aia (pai si aia sta pe bani). Pai atunci, nenea Fiscul iti ia tie domnule doctor toate astea. Inclusiv pachetele de Kent, retroactiv.:)))
NOU
Oricum, spaga o sa tot dam… indiferent!!!
NOU
In momentul in care sistemul medical de stat ar fi capabil sa aduca unui medic un venit decent si comparabil cu cel din sistemul privat atunci discutia ar avea sens. Prezenta atat in spitalele de stat cat si in clinicile private ale aceluiasi medic trebuie vazuta ca un second job. Eu unul prefer sa ma duc la o clinica privata unde daca am programare la o anumita ora aceasta sa se respecte decat sa atarn pe la usi intr-un spital de stat alaturi de tot felul de pensionari.
NOU
@mariusB: viitoarea ta sotie stie sa puna cratime? macar unul in familie sa aiba aptitudinea asta…
NOU
pana acuma nu am avut nici o problema de sanatate *sa bat in lemn* dar sper ca atunci cand voi avea, sa`mi permit sa ma tratez intr`o clinica privata sau din strainatate. cred ca as face hepatita daca as sta intr`un spital de stat, am auzit povesti cu gandaci care circula pe cearsaful pacientilor.
NOU
@ madday alea sunt povesti cu umblatul gandacilor pe cearsaf; ei nu umbla pe cearsaf umbla pe pereti!
NOU
Arhi, nu e chiar asa. Mie mi s-a intamplat exact invers – am mers la consultatie, si am fost invitata la Institutul Oncologic sa ma operez…pentru ca acolo oamenii chiar stiu ce fac. Nu mi s-a spus nimic de vreun cost al operatiei, dr mi-a dat nr personal de mobil… mi se pare un tratament mai mult decat echitabil.
problema are mai multe fatete. doctorii de la spitalele mari de stat au experienta mult mai vasta decat cei care ar lucra doar la privat. motivul? in privat vin oameni care mai degraba previn, au grija sa nu ajunga in situatii dificile, decat oameni simpli, care lasa poate sanatatea pe ultimul loc si vin cand au probleme mult mai grave. poate e un mod crud de a privi problema, dar asta e. cei tratati in spitalele de stat sunt muuult mai bolnavi decat cei din privat. eu nu m-as opera la un spital privat, in ciuda confortului sporit, etc, etc. important e cel care taie…
si atunci eu sunt de acord ca doctorii sa capete experienta din spitalul de stat, si sa poata profesa si la privat, pt cei care isi permit.
bineinteles ca nu e normal sa te invite la cabinet. dar nu cred ca solutia ori la stat, ori la privat e cea potrivita.
sora mea e medic, nu s-ar fi angajat niciodata la privat pt ca e un medic bun care vrea sa invete, si stia ca sansa e la un spital de stat. intre timp, a facut alegerea potrivita pt ea si lucreaza la un spital de stat din alta tara…
sugestia mea este sa vorbesti cu mai multi medici, spagari si ne-spagari, (da, mi s-a intamplat sa mi se intoarca cu plicul inapoi, nu l-a luat) si sa analizezi mai bine.
atat am vrut sa-ti spun.
sanatate!
NOU
Mai, discutia a pornit de la clinici private si ajungem la spitale private. Sunt chestii diferite. Si spitale private sunt EXTREM de putine din ce stiu eu. Ma contrazice cineva cu exemple va rog? Chiar sunt curios, fara ironii ascunse.
NOU
eu stiu de euroclinic si cam atat
NOU
da, ca si principiu e ok, doar ca luand in considerare ca nu de mult li s’o luat si dreptul de a mai profesa in universitati, si acum si asta… e destul de greu pentru medici.
Da, si eu sunt de acord sa isi aleaga (privat sau de stat), doar ca, pentru a putea face aceasta alegere, ar trebuii sa le dea si ceva salarii la stat…ca daca nu… germania, franta, anglia ii asteapta cu bratele deschise, si salarii pe masura….
NOU
@Cata IQ subunitar? Poate. Dar ai fost la spital vreodata?Oamenii care si-au facut treaba au contat? Nu uita ca toti medicii au facut un juramant. Plus ca nu au sufletul unu nazist de la Auschtwitz sa te lase sa mori pe acolo. Eu nu inteleg de ce va atacati cand e vorba sa dai bani la o operatie cand pe bautura,pe tigari,pe droguri se arunca cu banii aiurea. Omul respectiv a invatat ,plus ca medicina e o facultate care mananca nervi si resurse financiare.
Abuzuri in servici se fac in TOATE meseriile.La politist cand treci pe rosu si iti ia carnetul e bine sa dai ceva sa scapi?E in avantajul tau, nu?.Daca te simiti tras in piept poti face o reclamatie sau te duci la alt medic.
Sa isi aleaga alta meserie ? Esti idiot? Adevarul ca e usor ca la 35 ani-40 ani sa te reprofilezi.
De vina suntem noi pentru ca nu avem un sistem compatibil, inca mai traim in comunism. TOATA lumea trebuie tratata(tratamente scumpe)!!! Nu conteaza ca respectivul nu a platit in viata lui. O adeverinta de la primarie si s-a rezolvat.
Biciuiti tot calul care trage ! Fiti totusi obiectivi. Maine o sa ii huliti pe cei de la SMURD sau pe pompieri.
PS si preotii abuzeaza de copii sau iau bani. dar asta nu inseamna ca toti sunt asa si trebuie sa ii ardem pe rug
NOU
@Victor: da, am fost la spital, nu pentru mine, dar banii eu i-am cheltuit. Si da, medicul mi-a luat banii pentru un caz incurabil, fara sa imi spuna ca nu sunt sanse de reusita. Si da, “Plus ca nu au sufletul unu nazist de la Auschtwitz sa te lase sa mori pe acolo.” – foarte multe cadre medicale au suflete de nazisti de la Auschtwitz. Cum e sa tii un bolnav de cancer cateva ore pe un scaun, pe motiv ca nu ai pat liber, si imediat ce cotizezi spaga se gaseste si pat si lenjerie si tot ce trebuie?! Poti sa imi explici asta? In rest, scoate-ti degetelul din fund si amusina si tu viata reala, poate mai pricepi una alta inainte sa manaci rahat “din auzite” sau din inchipuirile tale.
NOU
in germania nimeni nu se duce la spital pentru consultatii. acolo ajungi doar in caz de urgenta, internare sau analize care se pot face doar la spitalul in cauza (lucru foarte rar). si asta pentru ca nici medicii de acolo nu pot lucra in mod normal si la cabinetul propriu si la stat. zic in mod normal pentru ca din cauza asta nu sunt suficienti medici care sa mai lucreze in spitale si atunci trebuie sa incheie contracte de colaborare cu cei ce lucreaza la “privat”.
asa ca idea ar fi buna, dar asta doar in cazul in care cei de la stat ar fi incurajati sa ramana la stat (salarii & conditii de munca), stimuland astfel si calitatea serviciilor de stat. pentru ca in caz de operatie/afectiune grava tot la stat ajungi si nu cred ca ai vrea sa fii in situatia asta pe mana unor frustrati (uneori mai putin capabili) ce trag si de ultimul cent din buzunarul tau si nu au nici cu ce sa te taie.
NOU
Și eu sunt de acord. Am cam fost la viața mea la doctor. Am mers la policlinica de stat și apoi am fost îndrumat spre cabinetul lui privat. Mama a refuzat, zicând că de când se știe ea merge la policlinica de stat. Bineînțeles că răspunsul ei m-a costat pe mine următorul diagnostic: N-are nimic, doamnă! Deși mie îmi pocnea capul de durere.
Deci, sunt cât se poate de acord, ba chiar semnez și o aberație de petiție online daă e nevoie. 😀
NOU
Doctorul ORL la care ma duc eu nu mi-a luat nici macar o data bani. M-a chemat si la cabinetul lui privat si nici acolo nu mi-a luat bani ;). De asemenea pot sa-l sun cand am mici probleme ce nu necesita neaparat o vizita pana la el. Mie mi se pare ok sa poata lucra in ambele parti :).
NOU
Da dar ce te faci cand toti doctorii or sa lucreze in mediu privat sau or sa fie plecati din ro si la stat numai medici de 2 bani, tu care platesti CAS, o sa fi nevoit sa te duci la clinica privata daca vrei sa iesi pe picioare tale nu cu mainile in piept si picioarele inainte, si la clinica privata platesti de te ustura ca nu esti asigurat de CAS, deci platesti CAS degeaba sau il platesti ca sa mori in spital
NOU
Si uite asa, o sa creasca preturile la spitalele private !
NOU
@Cata Daca ii zicea persoanei : ‘O sa mori, du-te acasa!’ .Era bine? Oricum nu se resemna zicea ca medicul este bou si nu stie meserie.
Da sunt felgmatici pt ca lucreaza cu toate categoriile sociale. Zi de zi daca lucrezi in spital vezi cat de nedreapta este viata. Nu cred ca ai compune poezii de dragoste lucrand unui astfel de domeniu.
De ce folosesti limbajul unui gibon?
Toate padurile au si uscaturi.
Cunosc oameni care lucreaza in MS mai multi decat ai fost la spital.
Plus ca stiu de cazuri demne de Acasa TV si de Zona Crepusculara.
De ce nu te ai dus la particular? Tot bani dadeai. Aici este problema… Daca traiam in comunismul de moda veche.DA. Nu aveai de unde alege.Banuiesc ca o sa imi reprosezi ca platesti asigurarile( particularii deconteaza o mare parte din servicii). DA. De exemplu cu taxa verde s-au plantat copaci? Nu cred.
PS tema pt maine hai sa ne luam de …. SMURD . Ai draq !!! Ei sunt sursa la tot raul din tara asta.
NOU
Tocma ce vazui o stire in fuga, pe nus ce canal de prostire; cica unu doftor de la Elias isi lo zilele dupe ce primi fluturasul cu salarul ciuntit.
NOU
Euroclinic, Romgermed, Medlife – spital private in Bucuresti…si cred ca mai stiu cateva dar nu stiu exact cum se numesc.
NOU
Diferenta spitale de stat/spitale private = diferenta facultati de stat/facultati private.