Ludovic Orban și-a prezentat, miercuri, moțiunea în fața colegilor din organizația PNL Galați. Acesta le-a transmis liberalilor gălățeni că el apără doctrina națională, patriotică, creștină, valori „adorate” de o mare parte dintre români, și că nu se va bate pentru „15-17% din publicul modern, progresist”.

De când mă știu nu îl suport pe politrucul ăsta indecent, pata indolentă de pe obrazul plin de mehlem al politicii românești. Am crezut că, atunci când a dat peste copilul ăla pe trecerea de pietoni, o să dispară de pe scena politică, dar, dimpotrivă, a inventat mutatul zebrei și alte trucuri indecente. Și iată-l acum, salvator al româniei patriotice și creștine.

Între timp, cu ce se ocupă doamna Turcan, colega sa de partid, cea despre care Ludovic spunea că a netezit covoarele sub biroul lui Stolojan?

Ministerul Muncii va implementa în următorii 3 ani un sistem IT care să permită interacțiunea online a cetățeanului cu ministerul și cu instituțiile aflate în subordine, coordonare sau autoritate, proiect de investiții adoptat miercuri în ședința de Guvern. Proiectul de investiții are o valoare totală de peste 133,1 milioane de lei (peste 27 milioane de euro), 85% din sumă provenind din fonduri externe nerambursabile, iar restul de la bugetul de stat, a anunțat ministerul.

“Practic, printr-un singur punct de contact – portalul MMPS, se va asigura: depunerea on-line a cererilor de beneficii și de servicii sociale, posibilitatea de consultare on-line a dosarelor de către orice cetațean sau întreprindere, precum și posibilitatea constituirii dosarelor electronice ale beneficiarilor de servicii sociale și, implicit, optimizarea și modernizarea activității asistenților sociali, prin implementarea unui modul de management de caz, care va permite și introducerea datelor prin terminale mobile (ex. pentru ancheta socială).”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii.

Practic, încă un tun tip e-romania, de doar 27 de milioane de euro, bani de coșniță, să fie acolo. Ca să facă un site unde șomerii să depună acte. E bine să fii la guvernare în românia.
e-românia.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

37 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Si atunci cei care fenteaza taxele nu au dreptate?

  2. #2

    Ludovic Orban+USR+PNL+PSD+UDMR+AUR=cancerul Romaniei.Cand vom scapa mai repede de aceste laturi vom fi o tara normala.

    • #3

      like never, ca nu mai e nimic altceva

    • #4

      Nu, boss, noi romanii suntem cancerul Romaniei. Ei sunt doar reprezentantii nostri, alesi de noi.

    • #5

      Politicienii sunt doar oglinda necosmetizată a poporului.

  3. #6

    Portalul ala de 30 de milioane de euro poate fi realizat in 2 saptamani pentru sub 50.000 de euro, cu ZenDesk.

    Probabil ca exista inclusiv CRM-uri gratuite, ar mai fi nevoie doar de niste birouri prin cladirea Ministerului si angajarea a 10-20 de operatori de suport frontline.

    Este evident ca asta e solutia ideala, dar si mai bine ar fi fost ca ea sa fie aplicata pentru tot ce inseamna interactiune cu autoritatile, iar in background sa se faca rutarile si escalarile in functie de unde trebuie sa ajunga ticketele de suport.

    Astia nu stiu decat sa fure, iar cand nu se poate fura (fonduri europene), nu ii doare gura sa spuna “vrem sa facem X”, sa treaca 2-3 ani si apoi nu ii mai intreaba nimeni ce s-a intamplat faptic.

    Si daca ii intreaba, exista o groaza de explicatii de tip “nu a existat vointa politica”, “noi am vrut, dar avizele s-au blocat pe la nu stiu ce institutie”, etc.

    Si stai, ca va trebui sa lanseze procedura pe SICAP, amanari, clarificari, contestatii, ca la final sa ia contractul vreun Ghita.

    Tara pulii.

    • #7

      boss, site-uri de gov cu clienti fiind toti cetatenii unei tari nu se fac cu solutii de gen zendesk sau crm gratuite :))

    • #8

      Iti dai seama ca pentru a primi ceva functional bazat pe ceva CRM-uri trebuie sa stii sa ceri asta

    • #9

      bogdan – cand o iei la rece, nu e cine stie chestie, si cu mai nimic diferita de orice alt CRM implementat pentru organizatii mari – cum sunt operatorii de utilitati sau magazinele online.

      E vorba de volumul de tickete si cam atat. Nici macar SLA-urile nu ar fi deosebite, nu se lucreaza 24/7, nu ai Sev1/SevAs, etc.

      Responsiveness si availability se rezolva cu orice solutie online, sau chiar ceva onprem, cu putina creativitate.

      KPI-urile vor fi doar teoretice, fiind vorba de bugetari pe care ii doare in cur de satisfactia clientului.

      Imi pare rau, nu sunt de acord ca asa ceva ar costa 30 de milioane de euro, doar pentru ca are statul bani de spart si pentru ca exista niste unii gen Teamnet ai caror patroni au nevoie de niste vile in plus prin Bahamas.

      Inca m-as gandi in locul lor sa integrez cumva chestia asta cu ghiseul.ro, care e mult imbunatatit fata de ce era initial (si initial a fost oricum foarte ok).

      Ori ar putea dezvolta ceva in-house cu vesnicii “specialisti de la STS”…

    • #10

      Dragos, agree to disagree.
      Faptul ca nu exista continuitate, ca s-ar putea pur si simplu reutiliza macar o parte din ce exista deja (ca de exemplu dezvoltari deja existente si care sunt cele mai costisitoare intr-un proiect mare), ca de cele mai multe ori este un sandvis de interese etc., complet de acord cu tine.
      Dar pe infrastructurile mari nu se folosesc solutii gratuite. De ce? Pentru ca daca nu merge e nasol. Pentru ca nu exista nici un fel de garantie pentru integrarile de interoperabilitate. Pentru ca iti trebuie suport pe un numar de ani. Si pentru ca licentele, din totalul unui astfel de proiect, sunt maxim 30% dupa discounturi.
      Sa te fereasca D-zeu de suportul indian de la ZenDesk cand nu se poate conecta o tara intreaga la platforma, asa vreo cateva luni de ping pong pe mail.
      De asemenea, nu se folosesc solutii cloud bazate pe subscriptie. De ce? Pentru ca aceste solutii au ca specific fluiditatea, nu exista un roadmap al functionalitatilor. Si atunci te poti trezi oricand ca primesti un mail cu retragerea vreunei functii in doua saptamani, care tie iti este critica.
      Mai mult, intrucat hardware-ul are in general un timp de viata de 5 ani, institutiile folosesc astfel de punti pentru a face refresh la hardware. Altfel nu ai cum sa reinnoiesti si iti bubuie hard disk-urile si UPS-urile.
      Sunt curios cum va functiona noul proiect de facturare electronica al MFP, in conditiile in care pe acest proiect nu se liciteaza nimic, deci nu prea stim pe ce se vor cheltui cele cateva meleoane.

  4. Când au ”scoruri” din astea, mă iau cu mâinile de cap. Nu e ca și cum ar face noul ”Google” sau ”Facebook”. E un site, cu o bază de date în spate, care trebuie să se încercare repede și să nu pice în caz de trafic mare. 27 de milioane de euro costă o ”jucărie” din asta?!

    • #12

      Ai măcar habar cât costă un laptop de programator, cu licențe, maus, cu tot ce trebuie? Taci din gură dacă nu te pricepi!

    • #13

      Da.

    • #14

      Da, mai ales cu maus. Si niste imprimante. Ce sa mai, miliarde de euro.

    • Tot Windows XP, tot Windows XP?

      @Dragos, imprimanta să fie matricială, zic.

    • #16

      Hai ca m-am aprins. Deci draga bucuresci, ne contram nitel cu expertii. O luam cu ce e mai simplu, hardware unde nu prea poti sa bagi sparla cu discountul urias. Avem cam 4 rack-uri 42U de servere, UPS-uri si conectica pentru catevamilioane de cetateni. De ce? Pentru ca ghici, toti vor avea nevoie sa se conecteze cam in acelasi timp. Calcul rapid pe HA inseamna minim dublarea infrastructrurii, fara a pune la socoteala centrul de DR: 30 servere fizice x 7000 = 200.000, UPS-uri 50.000, storage 400.000, conectica Cisco 400.000; suportul pentru toate pe 5 ani = 1 mil
      Pana acum avem 2 mil numai fieratanie.
      Licente virtualizare, licente OS cam 4000 per server = 120.000, cu suport inca 120.000
      Bazele de date ar fi cam 2 mil si ele ca nu pui MariaDB.
      Deja am ajuns la 4 mil.
      Aplicatiile, ori ca sunt Oracle, IBM, Microsoft etc., inseamna vreo 4 mil. Layerul de interoperabilitate (ETL) este cam 2 mil. Toate dupa discount de minim 40%, pana la 60%
      Am ajuns la 10 mil numai fier si licente.
      Ai nevoie cam de cat ati zis, 40 de experti pentru un 1 an. Un expert costa numai in costuri angajat/angajator cam 5.000/luna, 2.5 mil. La client ajunge minim 5 mil, pentru ca nu suntem ONG-uri si in spatele fiecarei resurse stau contabili, secretare, oameni de vanzari, chirii, laptop-uri si software necesar pe ele, laboratoare etc. Mai e nevoie de vreo 10 PM, inca 1 mil, si alte resuse (documentaristi, traineri etc.) 1 mil.
      Deci inca 7 mil.
      Spuneam ca se folosesc proiectele noi pentru a reinnoi infrastructura generala si de securitate EoL/EoS: internet, retelistica generala, firewall, WAF, antivirusi, SIEM, operatori etc. Cam 5 mil pentru o institutie medie.
      Pana acum am 22 mil si nefiind integrator sau arhitect, sunt sigur ca mi-a scapat ceva.
      Dar sigur voi faceti cu 50.000

    • #17

      M-am blocat la maus. Cat plm costa un maus de laptop din asta pt programatori?!

    • #18

      Ensi – nu e proiectul cartarii genomului uman, te-ai aruncat all in aiurea.

      “4 rack-uri 42U de servere, UPS-uri si conectica pentru catevamilioane de cetateni. De ce? Pentru ca ghici, toti vor avea nevoie sa se conecteze cam in acelasi timp.”

      Nu, nu vor avea nevoie sa se conecteze in acelasi timp, nu e nimic in timp real la requisites aici. Nici la platforma de programare pentru vaccinare, si aia chiar era ceva care trebuia sa mearga brici in timp real – nu au luat rackuri dedicate, daramite la gluma asta pentru dosarele electronice ale pacientilor.

      Baieti, the scope of work – “depunerea on-line a cererilor de beneficii și de servicii sociale, posibilitatea de consultare on-line a dosarelor de către orice cetațean sau întreprindere”

      E o baza de date cu maxim 20 de milioane de intrari, cuplata la un portal, din care se vor face interogari ocazionale, si la care eventual, ca nu e sigur, vor avea nevoie de un CRM foarte basic, probabil chiar un chat-bot cu redirectionare catre un agent de suport pentru interface troubleshooting.

      Adica un portal in Azure DB sau AWS (Aurora most likely), nimic onprem exceptand vreo 20-30 de terminale pentru agenti.

      Care agenti nu vor fi nici programatori, nici experti, nici nimic, vor fi niste arici platiti cu 2500 lei net, ca in orice call center ieftin si de cacat. Asta daca nu externalizeaza suportul catre cineva care se pricepe.

      Nici vorba de shdemii de licente, si chiar si pentru alea 50, care vor veni cu W10/11, pana atunci e posibil sa fie virtualizate (www.windows365.com) si vom avea 40×50$ pe luna, deci vreo 2000$ pe an (include O365).

      Mai scumpa ar fi partea de arhitectura, ca sa le pui toate pe foaie, dar asa e peste tot.

      Daca chestia asta ajunge sa coste peste un milion, voi rade cu lacrimi, si sunt foarte curios sa vad caietul de sarcini cu toate detaliile.

    • #19

      Ensi tu ai fi foarte bun la sifonat bani. Pari convingator asa de la distanta doar ca nu prea sti ce vorbesti ca n-ai citit requirements.
      Sunt total de acord cu Dragos, e un kkat de proiect care poate fi facut de oricine, nu cred c-am lucrat la ceva mai simplu vreodata. De ce e simplu ? Pentru ca numarul de request-uri pe secunda e mic inevitabil si nu e nimic critic legat de performanta. Daca scoti astea doua variabile care de fapt aduc complexitatea ramane un proiect absolut banal cu o baza de date mica si interogari din cand in cand.

    • #20

      Asa e, nu stiu eu ce vorbesc. Orice se poate face cu 2 laptopuri, un server apache de 32 core-uri si totul sa stea pe un mariadb cu ubuntu64 in spate. Pentru stocare folosim discurile locale in raid-10.
      Apropos, pentru cercetarea genomului frunzei de artar numai hardware-ul a fost vreo 2 mil

  5. #21

    Lansez aici, in fața ochilor întregii Țări (Moldova, Ardealul și Țara românească) oferta și promisiunea că pot face acest portal (pe Linux) cu 25 de milioane de euro!!! Iohannise, Câțule, Barnaule, Cioloașe, dacă nu câștig acest contract, înseamnă că sunteti vânduți și aveți parandarat!
    Dați o șansă tineretului să muncească, să nu mai plecăm din țară!!!

    • #22

      Lași la 21 de milioane? Ultimul preț. Dacă da, ne vedem mâine în parcare la MMPS, la ora 16, să semnăm contractul. Vezi să nu întârzii, că mă duc la mare. Pinca e de 20%, s-o ai pregătită în bancnote mici, uzate. Clipește de două ori, alternativ cu fiecare ochi, dacă treaba te coafează.

  6. #23

    Nu vreau sa fiu de partea nimanui dar sa spui ca faci un site pentru asa ceva cu 50.000 presupune ca esti rupt de realitate. Asta presupunand ca nu te-ai gandit ca aplicatia presupune doar soft ci si infrastructura in spate, inchiriata sau cumparata. Ca nu o fi oportuna investitia e altceva si mai bine ar investi banii respectivi in suport, recalificarea respectivilor someri. Dar cum toti ne pricepem la ‘site-uri’ hai sa ne dam cu parerea.

    • #24

      Cam ai un curaj așa nebunesc să te contrezi cu Dragoș pe probleme de IT.
      De fapt cam pe orice fel de probleme.

    • #25

      50.000 euro era o metafora, normal ca iti trebuie mai multi bani dar nu 27 de milioane de euro sa fim seriosi.

    • #26

      @bucuresti: noi sa zicem “merci” c-are George contract exclusiv cu NASA, ca daca era liber, dracu’ ne lua.

    • #27

      @bucuresci : eu ma asteptam sa ne spuna si care-i ordinea firelor in RJ45.

  7. #28

    interesanta traiectoria lui bolojan din vara asta: avioane si sica mandolina!

  8. #29

    Ludovic Orban este fiu de colonel de securitate, asa ca restul nu mai conteaza; securitatea a tradat in 89, initial a stat sub pulpana lui nea ilici, pana sa isi dea seama ca nu va fi nici o lustratie, nileni nu ii va deranja, apoi au inceput, incet, incet, sa creasca influenta, in societate, in sri, in presa, in partide(inclusiv usr) ….si uite cum securitatea e la butoane.

  9. #30

    Multă mwe la toată clasa politică. Ca sa nu se supere niciunu. Si multa mwe la toti care mananca kkt ca nu au treaba cu politika, da’ pa la spate lucreaza finess. Mwe masiva.

  10. #31

    “următorii 3 ani un sistem IT” + “Proiectul de investiții are o valoare totală de peste 133,1 milioane de lei (peste 27 milioane de euro)” + „Practic, printr-un singur punct de contact – portalul MMPS, se va asigura: depunerea online … […]”
    Ceea ce vrea sa spuna dna Turcan este ca platforma aia de vaccinare care a costat sub 1 mil, se poate face si cu 27. Cand zic sub 1 mil – aprox 250K cu tot cu salarii si servere. (de la inceput pana la sfarsit – azi.) Ba esti nebun? Eu fac site-uri pentru bloggeri…fml.

    • #32

      Normal ca faci, oricine ar putea face.

      Doar ca trebuie sa ai deja bani ca sa faci bani, si sa mai si stii pe cineva in interior, eventual vreun securist batran, cum e ta-su lu Drula.

      Aici intra in actiune arta sifonarii banilor publici.

      1. Se depune documentatia impreuna cu caietul de sarcini pe portalul SICAP/SEAP.
      2. Intri si tu, ca orice amarastean care vrea sa faca niste bani cinstiti.
      3. Descarci caietul de sarcini, si acolo vezi doua chestii:
      a) unsul cu unt pentru penetrare, sub forma garantiei de participare – la 30 de milioane de coco, sa tot fie cateva zeci de mii doar aia.
      b) conditiile tehnico-financiare – la absolut toate contractele astea prin licitatie e ceva de genul “aplicantul trebuie sa demonstreze desfasurarea in ultimii 3 ani a unor contracte a caror valoare insumata este de minim X, unde X este valoarea contractului pentru care licitezi/depui oferta”

      Si asa se termina frumoasa poveste a antreprenorului roman cu fondurile publice.

      Sa zicem ca ai un startup, sau o firma deschisa de curand, cu un rulaj modest, iar pe SEAP e full de institutii carora in mod normal le-ai putea presta foarte bine serviciile din CAENul principal al firmei tale, la niste preturi competitive.

      Eh, nu poti, vezi mai sus de ce.

      Aici intra in actiune secu ai batrani, sau baietii cu ochi albastri – care sigur au o firma cu rulaj baban si care sunt dispusi sa se asocieze cu tine, daca le dai 80% din valoarea contractului, dupa ce faci toata munca.

      “Pai da boss, dar nu pentru chestia asta avem Consiliul Concurentei ? Nu e clar ca aceste conditii sunt discriminatorii si ofera monopol doar unora ?”

      Ba da, fa o plangere la Consiliu, cum facea Dragos acum multi ani, cand s-a lovit prima data de mizeriile astea.

      Am primit dupa vreo 3 saptamani un plic recomandat, in care imi explicau cum ca basically asta e legislatia in vigoare, si ca daca legislatia permite institutiilor si autoritatilor sa conditioneze participarea de capacitatea financiara, ei nu au ce face.

      “Pai bine si oamenii noi, care sunt liberali si pro business, nu au observat toate chestiile astea ?”

      Lol.

    • #33

      @Dragos lasa l bre pe Drula, ca e singurul care (pare ca) misca ceva.
      De 5ani astept sa pot ocoli kkt ul ala mizerabil de Mihailesti si acum in toamna ar fi gata.
      In rest … da, toti asteptam sa moara Iliescu, eventual si domnul presedinte actual.

  11. #34

    Restrictionarea participarii legata de cifra de afaceri + scrisoarea de garantie e o masura care se aplica in orice proiect pe bani publici de oriunde.

    In general ca firma daca esti ok cresti, si cu timpul poti ajunge la un portofoliu care te califica sa participi de unul singur sau in asociere la proiecte din ce in ce mai mari.

    Din punctul meu de vedere exista de multi ani o problema mare in zona de proiectele de IT publice din ro – specificatiile hardware alaturi de software in acelasi proiect. Pe unde am mai lucrat pe afara acestea erau separate — intrai in proiectul sw, primeai specs si in documentatia de proiectare specificai de ce resurse e nevoie pentru a raspunde acestora apoi pe baza specificatiilor tale se organiza licitatia de hw. Daca nu mergea aduceai hw de acasa.:)

    La noi, in cel mai pur stil romanesc am vazut munti de hardware si de licente scumpe pentru cacaturi sinistre si invers, “avem server” pe care trebuia sa faci deploy de cine stie ce nebunii exotice sau volume de date care pur si simplu nu incapeau acolo.

    Probabil proiectul de mai sus nu va fi rocket science in zona sw, dar eu m-as abtine sa dau cu parul pana nu vad CS-ul, cine stie ce naiba trebuie facut acolo. Exemplu: daca va trebui adusa in format digital toata arhiva istorica a institutiei (si nu ma refer la documente scanate ci culegerea efectiva a unor informatii din tone de hartie) va fi o operatie care va costa bani grei. Sau am mai vazut proiecte software in care trebuia livrata/renovata si o cladire :).

  12. #35

    Nu mai fiti carcotasi, astia sunt banii de cafea: suntem 19.3 milioane de romani in tara. Daca renunta fiecare dintre noi la o cafea in benzinarie (1.4 euro de caciula), si-a scos banii proiectul.

  13. #36

    Pentru O Românie Normală am votat, deci sunt părtaș la jaful guvernării PNL. Apoi am votat la locale cu cei care nu mai fuseseră, dându-le și lor o șansă, făcându-mă din nou părtaș distrugerii Bucureștiului, iarnă fără apă caldă și căldură și vară fără verdeață, dar cu maldăre de gunoaie, mii de sobolani și miliarde de țânțari, iar lista poate continua.
    Dacă data viitoare voi vota cu AUR, pe același principiu, să aibă șansă și cei care n-au mai fost, la ce să mă aștept?

    • #37

      Eu zic mai bine sa emigrezi. Aici doar cu dictatura ca pe vremea lui Ceausescu sau cu monarhie ca pe vremea lui Carol I se poate face ceva in tara asta. Iti pierzi timpul votand tot felul de ratati care vor la ciolan pentru ca nu stiu sa munceasca nimic, nici la privat, nici la stat, dar sunt buni la rumegat cacat la TV. Cat timp votam cu astia si nu cu niste dictatori, ramanem in situatia asta.