Mie nu mi se pare normal ca IT-istii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit. IT-istii castiga cel mai bine in Romania. A fost o perioada in care sa stimulezi, ca oamenii sa se duca spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, va spun sincer. De ce? Pai un angajat dintr-o forja sau un sofer de TIR care muncesc in conditii extrem de grele trebuie sa plateasca impozit pe venit si altul care incaseaza venituri semnificative si altul care incaseaza venituri dintr-o munca mai mult intelectuala, mentala fara discutie, de ce sa nu plateasca impozit? Neutralitatea fiscala e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”
Declară Șică Mandolină de la PNL, declanșând o avalanșă de discuții pe tema aceasta. Discuțiile însă nu țin cont de un lucru.
Profilul votanților PNL
Votanții PNL sunt preponderent femei (54%), de vârstă medie (30% au între 36 și 50 de ani), locuiesc preponderent din mediul rural (56%), au studii medii (46%) și elementare (42%), au venituri mai mici de 1.500 lei sau nu au venit (56%), conform analizei IRES.
Acum, când citiți prin prisma asta, înțelegeți ce face Șică Mandolină, degrabă accidentătorul de fetițe pe trecerea de pietoni? Omul a văzut care îi este targetul electoral, către cine trebuie să se îndrepte și, pur și simplu, face o mișcare electorală, asmuțind asupra acestor nesimțiți din IT, care sug vlaga poporului, pe gospodinele de la țară, pentru care 1500 de lei reprezintă o avere.
Pentru că și el, ca și noi, știe că vorbele lui valorează cât hârtia igienică folosită de prietenul și colegul său Liviu Dragnea, actualmente șef peste o celulă de o persoană la Rahova. Adică nimic. PNL nu are nicio putere în parlament, își poate înfileta anal propunerile parlamentare și, în general, este pe același palier cu șeful său care nu a muncit o zi din 1992 până acum. Dacă până și Olguța realizează cât e de tâmpit…
Și, pentru că, cel mai probabil, Orban habar nu are de implicațiile tâmpeniilor din capul lui de inginer ratat. Industria IT înseamnă oameni de înaltă calificare, a căror muncă nu poate fi făcută de orice copil al secretarei, așa cum consideră lipitorile PNL că înseamnă IT.
Prin scutirea de impozit, oamenii aceia, plătiți de firme străine, să ne înțelegem, sunt ținuți în țară, unde își cheltuie veniturile de mii sau zeci de mii de euro lunar. Tot din banii aceia plătesc, tot lunar, CAS și CASS, procentual, la nivelul miilor de euro. Tot ei se tratează medical în privat, pentru că statul român termină fondurile pe 2 ale lunii. Și nimeni nu prea vrea o nosocomială ascunsă sub preș de vreun director de spital numit politic.
Cheltuind banii aici, statul încasează și TVA din sumele respective și tot felul de taxe colaterale. Băncile din țară au în conturi banii lor, care sunt puși la treabă, în general la împrumuturile pe care le accesează lunar statul, să susțină pe patrioții de pe ajutor social, categorie ținută sus de PNL și PSD în ultimii 30 de ani.
Ce uită bouleas de la PNL este că toate companiile alea de IT care se relochează în românia o fac tocmai pentru aceste condiții. Și vin, creează zeci de mii de locuri de muncă, în condițiile de mai sus, dar și alte zeci de mii de locuri de muncă care nu sunt de IT, pentru că o corporație nu funcționează doar cu programatori. La fel, apar tot felul de companii codependente de industrie, producătoare sau exportatoare. Inclusiv companiile de livrare de mâncare prosperă de pe urma lor.
Prostul ciumei galbene nu înțelege că patriotismul ăsta de mucava nu funcționează în lumea de astăzi, când relocarea unei firme IT înseamnă închiderea luminii la sediul închiriat aici și deschiderea ei la celălalt sediu. Știți, totul e în cloud, nu se relochează nimic decât actele. Iar un ITist, ca să plece din românia, știți de ce are nevoie? De un laptop și un rucsac cu niște chiloți și 2 tricouri de schimb.
Desigur, nu a zis nimic de pensiile speciale, pensii care, însumate, fac de 6 ori mai mult decât impozitele pe care nu le plătesc toți ITiștii români. Dar acesta e un subiect pe care nu îl înțelege publicul de gospodine de la țară al lui Orban. Femeile alea știu că popa, judecătorul, jăndarul, sunt supra oameni și au nevoie să fie plătiți bine. Și dacă le spui că Tudorel Toader a câștigat anul trecut 330 000 de lei pensii, or să suspine Săracu, atâta lua și mama înainte să se prăpădească.
Sigur, iarăși, domnul Orban nu vorbește de subvențiile agricole. Bani pe care proprietarii de terenuri și șepteluri le primesc anual. Miliarde, nu glumițe de astea. Astea nu sunt scutiri de impozite, normal, sunt ajutoare de stat care susțin industria agricolă. La fel cum nu sunt scutiri de impozite ajutoarele pe care le primesc maleficii care vând și cumpără gaz și energie în românia (am râs azi cu niște prieteni, unul din ăștia sponsorizează șușaneaua aia de ICEEfest. Ca reclama la Hidroelectrica de pe televizor, nu?) Sau băiețașii ăia de la Dacia și Ford.
Dar vă spun, astea sunt doar vorbe pe care le spun doar pentru că trebuiesc spuse. Motivele lui Șică Mandolină sunt mult mai simple. Gospodinele de 50 de ani de la țară. Asta e tot. #ciumagalbena
În loc să încerce să înețeleagă cum un partid vechi de 3 ani și unul vechi de 1 an au câștigat electorat de 5 ori mai mult decât PNL, într-un an, Șică Mandolină folosește aceleași securisme patentate de ultimii 30 de ani. Asmute-i pe săraci asupra celor cu bani și ia-le voturile.
NOU
Amin in plm.
Diferenta intre scutirea de impozit și subvenția e ca primu nu se poate fura. Nu pot fura (sau o pot face dar sume mici) o scutire. Pe când subvenții…. Ce mai zice italianul de punea roșii în zona de cartofi?
NOU
Excelent articol! Ăsta și fix cel de dinainte, ambele. Singura problemă e că nu sunt mai lungi pentru că am citit cu toată plăcerea până la capăt și mai voiam să tot citesc.
NOU
Printeaza-l in mai multe exemplare si citeste-l ca pe un capitol…
NOU
plm.. mai completează cu ideile tale.
NOU
Nu-i chiar asa cum crezi tu…orice scutire de taxa trebuie facuta cu limitare in timp-pina ce sectorul respectiv atingevmaturitatea si devine self-sustainable…nu la nesfirsit.Scutirea asta e in vigoare de 15 ani,timp in care a generat o casta de privilegiati platiti mult peste medie.Amenintarea cu”plec afara” nu mai functioneaza,nimeni nu te asteapta cu masa intinsa in Occident pentru o munca de lohn,low cost.Pentru asta exista indienii.In ziua de azi a devenit mai greu sa gasesti un instalator sau electrician bun decit un IT-ist.Fara subventii si fara scutiri ,indiferent de domeniu.Limitarea in timp a ajutoarelor de stat nu exista in Romania,ceea ce provoaca grave dezechilibre unei piete care ar trebui sa fie concurentiale.De-aia au aparut progrme tip Prima CASa sau Rabla,initial gindite pentru a salva de la colaps industria constructiilor si Dacia,dar care s-au intins nepermis in timp,devenind ulterior avantaje si distorsionind piata cererii si ofertei si a reglarii naturale a preturilor.Statul n-are ce cauta in economie,impartind participantii in “ buni” sau “ rai”.Daca esti bun,rezisti sau te adaptezi,inclusiv prin politica de preturi.Altfel,dispari.Orice munca sau profesie e utila capitalismului atita vreme cit foloseste societatii si usureaza viata ei.Altfel,sa raminem cu IT-ul,dar sa ne lipsim de gunoieri,asfaltatori,fermieri,otelari,croitori sau mecanici auto.Sa vedem ce mai ramine…
NOU
Da.
Reacțiile de zilele astea au fost aproape isterice. E adevărat că sunt multe ajutoare ascunse în subvenții, pensii speciale, programe etc. Toate, dar toate trebuiesc anulate/limitate drastic dacă vrem să ne căcăm pe noi că ne place capitalismul.
Altfel mi-e groază să mă gândesc la un sondaj de genul de mai jos, făcut printre IT-işti:
A: stat de drept, justiție, echitate fiscală
B: scutire impozit pentru IT, dă-l în mă-sa de stat de drept
@Cetin, sunt 15 f..ing ani de când se face chestia asta! Şi eu lucrez în IT, dar plătesc impozitul ăsta. Ca valoare e cam 10% din cât dau la cass+cas.
NOU
@antonioro, unde cred eu că nu ai dreptate: faza cu “casta de privilegiați”. Tare îmi e că banii ăia oricum tot la firme rămân. Ce firme mari, româneşti, de IT ştiți? UTI? Sau una cu patronul (momentan) prin Serbia?
NOU
“Amenintarea cu”plec afara” nu mai functioneaza,nimeni nu te asteapta cu masa intinsa in Occident pentru o munca de lohn,low cost.Pentru asta exista indienii.In ziua de azi a devenit mai greu sa gasesti un instalator sau electrician bun decit un IT-ist.”
Ar trebui sa citesti editia de duminica a New York Times. Aia pe hirtie. Nu exagerez, dar sint pagini intregi de oferte de lucru in IT. 50% din joburi, cel putin.
NOU
@adyzah: Bitdefender
NOU
Da, dar cand cei din jurul tau, vezi Ucraina, Polonia si altii, ofera si ei scutiri de taxe si alte privilegii, trebuie sa vii si tu cu ceva, ca altfel se cara toti. Ajutoarele sunt acordate atata timp cat industria respectiva e in pericol. Si IT-ul e in pericol, ca vrea lumea sau nu.
Iar fara scutiri si ajutoare, o sa ajungem o tara bananiera. Vezi cum functioneaza economia reala, nu aia ideala. Companiile o sa se mute acolo unde pot face mai mult profit.
NOU
Amenințarea cu plec e încă valabilă, deoarece suntem ceea mai ieftină țară care respectă (pe hârtie) GDPR, iar mulți clienți refuză să plece din Europa cu partea de IT pe acest motiv. Plus că oferim un nivel mult mai ridicat decât indienii (yes sir, yes sir)
NOU
@antonioro – Amenintarea cu”plec afara” nu mai functioneaza,nimeni nu te asteapta cu masa intinsa in Occident pentru o munca de lohn,low cost -> Vrei sa iti arat inbox-ul meu de linkedin sa vezi cati ma asteapta cu masa intinsa? Si daca ar fi sa plec nu as pleca pentru bani (facand un calcul venit-cheltuieli, iesi tot pe acolo), as pleca pentru siguranta ca daca ajung in spital nu mor acolo infectat cu ceva, ca in trafic nu stau cu frica unui smecheras cu BMW care se crede zeul depasirilor, ca daca decid sa las azi masina acasa, stiu sigur ca fac 15 minute cu autobuzul pana la munca, nu intre 30 si 90 de minute in functie de noroc, etc.
Si oricum, taxele la stat sunt nesimtite. Deja pentru un salariu net de X, statul primeste si el inca X. Si asta fara sa mai adaugam TVA, si alte taxe si impozite…
Cred ca scutirea de taxe din IT ar trebui sa fie regula, nu exceptie. Parca pacaliciul ala de Ludovic era liberal…
NOU
Da coite, nu mai merge “amenintarea cu plec afara”, plm, de ce e amenintare? Eu inca imi caut motive sa raman in mocirla asta de tara. Din cercul de prieteni, intr-un an de zile mi-au plecat in jur de 10, nu pun la numar si familiile. Plm, nu mai am cu cine iesi la bere. Au vandut tot si au plecat.
Legat de faptul ca e usor sa gasesti un “IT-ist”, spune-le asta celor care au deschise 126k de joburi, in UE, numai pe JAVA www.linkedin.com/jobs/search/?keywords=java&location=European%20Union&locationId=COUNTRY_CLUSTERS.EUROPEAN_UNION
Apropo de reducerea de impozit, care dupa miscarea mulgutei, de a muta taxele de la angajator la angajat, s-a cam dus pe puma… Inca 16% taxe in plus or sa fie sutul in cur pentru multi care inca se mai bat de musca pe aici, ca mine.
NOU
Orban a prins doar partial ideea economistului Cristian Paun, care ii este si consilier. Care apropo, acum incearca sa dreaga busuiocul pe pagina lui de Fecebook. Problema in Romania este impozitarea exagerata a muncii, in timp ce capitalul este aprope neimpozitat (5% impozit pe dividende, impozite pe proprietate simbolice ). In loc sa eliminam scutirea de plata a impozitului pe venit la IT ar trebui sa o extindem la toate veniturile salariale deoarece in Romania taxele pe salarii sunt exagerate, de aproape 80%. Pentru 100 lei salariu in mana statul colecteaza inca 80 lei impozite, in timp ce in Ucraina statul colecteaza 30%. Iar Ucraina poate fi o alternativa foarte buna la Romania in ceea ce priveste mutarea centrelor de servicii. Nu e nevoie decat de 1-2 masuri trasnite….
NOU
Cica noul slogan a devenit “muie Orban” 🙂 si nu sunt IT-ist. Vorba caratistei, “o sa ne distram” 🙂
NOU
Ii dau dreptate, una e sa subvenționezi o industrie cu probleme, alta e sa arunci bani pentru ca ești șantajat cu plecarea lor inafara. Firmele din occident nu vin aici pt ca ești scutit de impozite ca angajat. Ci vin pentru ca prețurile de la noi sunt mai mici de 3 ori ca inafara. Iar oamenii nu stau pentru ca nu plătesc taxele astea. In momentul asta in IT banii nu mai sunt o problema pt Product Managers, Product Designers, QA, Analysts, Programatori, etc. Sincer mulți nici nu și-ar da seama de diferența pe care ar plăti-o, fiind mai preocupați de livrarea următorului proiect. Și in fond, dacă se dorește o tara ca afara, noi cei din IT care putem, ar trebui sa contribuim la asta.
NOU
Banii nu mai sunt o problema pentru programatori?
Multi nu si-ar da seama de diferenta care ar plati-o?
Nu stiu care sunt motivatiile tale dar stiu sigur ca nu toti am ajuns la nivelul descris mai sus.
NOU
Da, da-i in puma mea de santajisti din IT, sa plece toti. Dupa aia sa se duca si multinationalele , ce-i daca suntem nr. 1 in Europa pe IT-Outsourcing , sa se duca, c-apai raman desteptii si se fac CEO la taraba in piata.
NOU
Și totuși.. cum scutirea de impozit nu e aplicabilă în orice situație, mă întreb: cei care plătesc impozit cum de încă mai stau în România?
NOU
Bine spus: “Prostul ciumei galbene nu înțelege că patriotismul ăsta de mucava nu funcționează în lumea de astăzi, când relocarea unei firme IT înseamnă închiderea luminii la sediul închiriat aici și deschiderea ei la celălalt sediu. Știți, totul e în cloud, nu se relochează nimic decât actele. Iar un ITist, ca să plece din românia, știți de ce are nevoie? De un laptop și un rucsac cu niște chiloți și 2 tricouri de schimb.”
Si mai bine adaugat: “Desigur, nu a zis nimic de pensiile speciale, pensii care, însumate, fac de 6 ori mai mult decât impozitele pe care nu le plătesc toți ITiștii români. Dar acesta e un subiect pe care nu îl înțelege publicul de gospodine de la țară al lui Orban. Femeile alea știu că popa, judecătorul, jăndarul, sunt supra oameni și au nevoie să fie plătiți bine. Și dacă le spui că Tudorel Toader a câștigat anul trecut 330 000 de lei pensii, or să suspine Săracu, atâta lua și mama înainte să se prăpădească.”.
Cetin, iti dai seama ca daca injuri un ITist cel mult, in gandirea lor, nu are cine sa-ti mai deviruseze calculatorul.
Daca insa injuri un magistrat ai dosar penal a doua zi.
Intre astea doua alternative… parca mai bine il bagi in ma-sa pe un ITist, nu-i asa? 🙂
P.S.: exista un fel de … mit ca IT inseamna doar calculator si Windows.
Sa nu uitam ca IT inseamna inclusiv software-ul de la bord-ul Boeingului sau Airbus-ului cu care pleaca la Bruxelles parlamentarii romani.
NOU
Nuantez un pic pozitia pentru a fi… sa zicem mai clara: nu sunt impotriva eliminarii scutirii de impozit. Sunt de asemenea de acord cu ceea ce a spus un comentator intr-un mesaj precedent: “scutirea de impozit sa se realizeze cu o limitare in timp”.
As veni insa cu propunerea eliminarii facilitatilor de tip pensie speciala, iesire la pensie inainte de termen cu pensie tripla precum si a altor avantaje fiscale acordate altor categorii de cetateni in paralel cu eliminarea impozitului pe IT.
Nu asa ar fi echitabil fiscal?
NOU
Ar fi bine daca s-ar spune ca, in majoritatea firmelor, nu angajatul “primeste” scutirea aia mizera. In general negociezi netul si firma iti creeaza acea suma incluzand si impozitul. Practic daca tu ceri 3000 lei, nu vei primi 3000 + impozit ( 500 lei sa zicem ) = 3500, vei primi 3000 lei format dintr-un salariu net real de 2500 + acel impozit de 500 lei. Sumele sunt fara o baza reala, incerc doar sa arat ca, in IT, in general, ti se da un salariu brut mai mic, daca ai acea scutire, tocmai pentru a avea fiema costuri mai mici.
NOU
daca tot veni vorba de renuntarea la scutiri de impozite, de biserica nu zice nimeni nimic? ca sar banii de acolo ca laptele din tata herei…
NOU
Amuzant e faptul că acele facilități sunt acordate de PDSR/PSD unora care (o parte din ei, nu toți) seara înjură PSD în piață și ziua iau bani de la ei cu ambele mâini. Cam ca Tudor Chirilă, doar că ăla are programul pe invers, înjură ziua și ia banii seara. Dar cum zicea și tov. Voiculescu: și ei au niște guri de hrănit acasă. Să se impoziteze biserica, zugravii și medicii, nu salariul lor! Dar să trecem la lucruri mai serioase, că mă învârt în domeniul ăsta, al programatorilor din corporații.
Astfel de subvenții sunt bune atunci când vrei să dezvolți un sector deficitar, dar promițător. În 2004, când nepotul doamnei Tamara a dat legea, IT-ul în România era departe de ce este acum. Era în epoca de piatră. Prin urmare era necesar să devii atractiv pentru marile companii. Companii care și-au făcut rapid un calcul și au zis că e mai rentabil să mute angajații de pe o firmă pe alta, cum făcea France Telecom acum câțiva ani, și probabil încă fac mulți, după cum bate vântul subvențiilor, dar fără a aduce un plus de locuri de muncă în piață. Cu timpul însă sectorul IT s-a extins și, pe lângă beneficiile evidente pentru România și pentru angajați, au apărut și efectele perverse:
– Dacă în anii 90 IT-ul românesc însemna inovație și antreprenori, acum e preponderent lohn. Programatorul român nu mișcă nimic dacă nu îi dictează corporația, fiind de multe ori incapabil de inițiative proprii. De unde și aia cu “de ce nu poate România să dea un Gates sau Zuckerberg”. Nu pentru că nu ar avea oameni capabili, ci pentru că cei cu spirit antreprenorial în domeniul ăsta îi numeri pe degete. Și e trist să vezi că din zeci și zeci de mii de oameni cu potențial, de care ne mândrim mai ceva ca de Nadia, de fapt nu ai ce să alegi.
– Cum ziceam, firmele mută angajații dintr-o parte în alta în funcție de ce subvenții le mai dă guvernul. Asta se practică peste tot în lume, nu am inventat-o noi. Dar asta înseamnă că nu apar joburi noi, ci se reciclează alea vechi.
– Firmele își fac niște calcule cinice, pentru ele IT-istul român de înaltă calificare, extrem de valoros, de fapt este doar o înșiruire de cifre, balanță contabilă etc. Dacă mâine se anulează subvențiile IT-istul român nu va mai fi nici calificat, nici valoros, ci doar dispensabil. Firmele vor pleca, nu imediat, nu în masă, dar piața va fi mai săracă și mai limitată.
– Angajații au devenit decuplați de la realitate. Sau cum spun eu: clădirea de oțel și sticlă e turnul lor de fildeș. De la înălțimea aia unde aerul e mai rarefiat au impresia că lumea există doar după imaginația lor. Că oamenii sunt fix ca în bula lor. Apoi ies pe stradă și văd că există și oameni asemeni lor care votează cu PSD sau îi contrazic în diverse probleme, și au o criză de nervi. Și își varsă veninul despre asistați social, când de fapt termenul e mult mai larg și îi include și pe cei care iau subvenții pentru birourile și joburile din Pipera.
NOU
Zic si eu un mare “muie Orban”, desi eu nu am scutire de impozit.
Pe de alta parte, nu pot sa nu observ cum multi cunoscuti din IT care, pana acum cativa ani, ii durea in 14 de politica si de vot, au inceput sa fie foarte vocali pe planul asta si merg la vot, ca sa vezi. Si asta dupa faza cu trecerea contributiilor de la angajator la angajati, fapt ce le-a diminuat din cresterile salariale.
Pai ce facem, boss, acuzam bugetarii ca voteaza psd, dar ne doare in 14 de vot pana cand vine o decizie care ne afecteaza si pe noi (desi si cresterile de preturi afecteaza oamenii, nu numai taierile salariale sau lipsa cresterilor salariale) si nu mai mergem pe partie sau la concert, ci stam la coada la vot?
NOU
*pe care
NOU
Bula IT e o castă, ca în India. Taie-le din privilegii și ai să vezi cum se activează imediat în ce direcție vrei tu.
NOU
@Ionut – Burghezii astia nenorociti…
NOU
Salut!
Cum era principiul ăla liberal care zicea că fiecare trebuie să contribuie la prosperitatea cetății prin taxe și impozite?
La un salariu de peste 2k euro pînă și băncile îți dau dobândă mai bună la credit, pentru că scoringul tău arată mai bine cu >2k euro lunar, deci avantajele unui salariu bun există și fără ca statul să renunțe la impozitul pe venit.
De ce pensia specială devine ceva suspect, dar neplata unui impozit (pe care restul societății active o suportă) e ceva de susținut?
Impozite doar pentru căței?
NOU
Bine zis. Unde e butonul de share?
Multi ani am platit impozit din cauză că am terminat Electrotehnica in loc de Electronică deși am proiectat ECU de la Daimler, BMW și alte limuzine cu care își plimbă ei fundurile jegoase.
După ce a corectat Varujan legea am primit și eu scutirea.
Dar nu mă bucur că am ceva bani in plus de cheltuit, mă piș pe ei, mă bucur că nu mai ajung la ei niște bani pe care să-i fure și să-i toace.
NOU
Da’ ce, IT-iștii au coaie din porțelan de Saxa și le crapă dacă plătesc dări? Să vină fonciirea, să lea ia laptopurile din bătătură și să le dea și câteva nuiele la tălpi! Când o aud pe asta cu IT-iștii – elita țării, motorul progresului, cheia viitorului, mă apucă zghihuiala.
NOU
Apuc-o si tu pe ea 😉
NOU
Nu pot, zhighuiala e un concept inefabil.
Că veni vorba de inefabil, care se uită la „Good Omens”?
NOU
E ok!Am vorbit eu cu toata lumea si pot sa confirm ca nimeni nu il ia in serios pe maimutoiu’ asta
NOU
Sunt un programator care plateste impozit.
However, prietenii mei programatori de pe la alte filme sunt scutiti de acesta. As fi fost de acord cu declaratia lui Orban numai daca ar fi facut un studiu si numai daca s-ar fi consultat cu asociatii de companii de IT cu privire la impozitarea salariilor, ajungand ambele tabere la un consens. Dar nu, Orban a zis doar ce-i trece prin minte, fara sa gandeasca.
Cu scutiri de impozit IT-ul are 6% din PIB. Inainte sa iei decizia de impozitare trebuie sa ai o garantie ca acest procent nu va scadea, de fapt, in loc sa creasca. Prin urmare, muie Orban!
NOU
Și companiile își fac calculele astea, dar altfel. De exemplu dacă salariile ar crește peste un anumit nivel atunci scutirea de impozit ar deveni nesemnificativă, majorarea salarială echivalând sau depășind impozitele neplătite acum. Salariile din IT sunt mari pentru România, dar mici comparativ cu cele din vest. Când salariile de aici le vor ajunge din urmă pe cele din vest România va deveni neatractivă pentru investițiile bazate doar pe calculele economice. Norocul actual al României este că e o țară ieftină, cu mână de lucru ieftină. Ca să compenseze pierderea de investitori, care se va produce odată cu creșterile salariale, ar trebui să marșeze și pe valoare adăugată, pe inovație, nu doar pe costuri mici.
NOU
Realitatea din teren e un pic altfel. Nu programatorii beneficiaza neaparat de scutirea de impozit. Cererea de programatori este atat de mare incat companiile angajeaza o gramada de programatori care nu se incadreaza in conditiile legii la scutire.
Ceea ce genereaza o mica problema pentru angajator: e posibil sa ai in firma doi programatori, unul cu scutire si unul fara; ala cu scutire va castiga mai multi bani daca le dai acelasi salariu brut, ceea ce va naste frustrari pentru ala fara scutire; cum nu iti permiti sa-l pierzi pe ala fara scutire (mai ales daca se intampla sa fie mai bun decat ala cu scutire), vei compensa lipsa scutirii prin marirea salariului brut.
In consecinta, beneficiarii indirecti ai scutirii de impozit sunt angajatorii, nu programatorii. Indiferent de facilitatile acordate de guvern, programatorul zice “Coae, nu ma intereseaza cu scutire sau fara, io vreau 2000 oiro net”. Fiindca isi permit, cel putin deocamdata. Nu vrei sa lucrezi in hr la o firma de programatori, esti santajat zilnic cu “dincolo imi dau 30 de euro in plus”, “dincolo au masajul inclus in beneficii”…
NOU
Șterge te rog unul din comentarii. A fost o problemă când am postat, nu a apărut nici mesajul în moderare, nici avertismentul de comentariu duplicat. Mulțumesc.
NOU
Am cautat replica USR la scoaterea scutirii de impozit pe venit la IT. Am gasit pe Facebook postarea lui Catalin Drula:
“Practic, ce propune dl. Orban este introducerea unei noi taxe… USR propune dimpotrivă să scădem pe cât posibil acest taxe. Pentru salariul minim chiar să fie ZERO aceste taxe.”
Mai departe, pe pdf-ul de Policy, zice asa:
“Scutire de impozit pe venit până la un salariu minim pentru toți angajații”
“Ținta USR este de a scădea cu cel puțin 10 puncte povara fiscală medie (de la 45-50% la
35%), ceea ce va permite creșteri salariale nete de aproximativ 20%.”
NOU
Deci e o policy stablita deja acum ceva vreme.
Si mai jos dau de o chestie super excelenta:
“CAS (contribuția pentru pensie) gradual în funcție de vârstă. Forța de muncă tânără
trebuie să rămână în România și să revină în România. De aceea vom reduce taxele pe
muncă, astfel încât CAS-ul să crească treptat în funcție de vârstă.”
Absolut beton, intrucat salariul creste oricum odata cu varsta. Si cu preocuparea pentru pensie.
NOU
Deci aprob pozitiv ca avem in sfarsit un USR cu raspunsuri bune pe domeniul fiscal.
In rest, despre ludovic orban numai de bine. Azi propune o chestie, maine o sa si-o retraga.
Alta replica foarte adecvata a lui Barna: “Poporul roman s-a saturat de ciupeala oportunista a lui Ludovic Orban”.
NOU
era si timpul
NOU
Urmatorul post, e lung, dar m-am saturat de acest ping-pong financiar de orice fel, facut de politicieni. Si da lucrez in domeniu si beneficiez de mareata scutire de impozit!
Problema expusa de Sica, are mai mult dimensiuni pe care le voi pune pe tapet:
1.Problema moral-sociala cu impozitele. Nu mi se pare normal ca intr-o tara sa exista cetateni privilegiati si altii care nu sunt privilegiati. IT-istii nu platesc impozit pe venit, foarte bine, dar sunt vreo cel putin inca 3 domenii ultra-privilegiate, dar despre care nimeni nu vorbeste: Agricultura(subventii la greu, si schema de import, practicata la greu), pensiile speciale(sunt cazuri de oameni ce au pensia mai mare decat salariu pe care-l aveau), BOR, subventia la caldura in unele orase. Sunt gata sa fac orice pariu, ca de aceste 3 domenii nu se va atinge nimeni, intrucat sunt multicei oameni, ce pot aduce niste voturi. In IT, conform ANIS, ar fi vorba rotund de 200 de mii de oameni, ce din momentul actual nu vor vota PNL in veci, fie vor merge pe mana USR, ori nu vor veni la vot si vor merge indirect pe mana PSD.
2. Piata muncii din Romania. Orice roman, care se duce sa se angajeaze, discuta direct de suma neta, nu bruta cum se practica in alte tari. Motivele sunt o gramada, dar cultura asta exista puternic in noi si discutam fix pe suma neta, pentru ca pensia nu stii daca o apuci, iar daca esti bolnav oricum iti platesti tratamentu desi platesti o chestie numita asigurare de sanatate. Impozitul pe venit, este chestia care te deranjeaza cel mai mult pentru ca stii direct ca suma aia e furata si o vezi zilnic. Faptul ca unii cu salarii mari nu platesc acel impozit e omeneste sa te scoata din mintii si sa incepi sa-i urasti. In acelasi timp, daca ai face un calcul cinic, ai realiza ca impozitul pe venit e suma infima, raportata la restul. De asemenea, nimeni nu are o problema cu sistemul public de pensii sau de sanatate exista o revolta si cam atat.
3.Context international. Era s-a schimbat, iar orice munca repetitiva si anosta poate fi automatizata, iar acele sisteme trebuiesc concepute si administrate de catre cineva. E nevoie mare de specialisti IT si lumea nu prea are rabdare. Stiu exista, indieni, pakistanezi, insa multa lume prefera sa fie din Europa sa nu fie diferenta mare de fus orar si treaba aia sa fie terminata. Celor care au temere de indieni si pakistanezi, nu au colaborat cu ei, sunt si exceptii, dar prea putini, prin urmare Europa de Est, este o zona interesanta cu oameni INCA bine pregatiti. Multe firme din astea, au inceput sa ofere pachete de relocare in alte tari.
4.Calcul politic. Sica spera sa mai atraga niste votanti PSD, poate iese o combinatie. Ca si idee simpla, distrugi privilegii de clase reasezi sistemul si Sica, poti castiga mai multi votanti. In fel castigam cu totii ceva.
5.Calcul economic. Din ce barfeste lumea, industria IT indirect ajuta si alte segmente din piata si mai da de munca unor oameni, nu revin cu ponderea din PIB si contributiile platite plus TVA, dar mi se pare impresionant cum o mana de oameni produc atata, numai prin folosirea mintii!
Nu ma voi referi la amenintarea cu plecatul, intrucat e un subiect vorbit si rasvorbit, dar voi prezenta o optica diferita a emigrarii. In cazul unei reasezari de impozite si schimbari ce vor veni, cam cati oameni vor emigra fiscal in alte tari, iar aici vor fi platiti cu minimul pe economie, gen E-srl in Estonia sau un pfa pe Malta ori mai nou o firma in Bulgaria?! A dracului globalizare, cum de punem noi contra curentului intotdeauna.
Ca si incheiere, este nevoie de o regandire a intregului sistem de impozitare din Romania si simplificarea lui alaturi de o toleranta zero dovedita in a sifona bani publici de orice fel. Nimeni din clasa actuala politica are un interes real in a face asta, ci pur si simplu acordare de privilegii/bani contra voturi si o redistribuire dupa bunul plac. Ca va face Orban sau PNL ceva, ma indoiesc, dar felul in care prezinta totul arata ca PNL este un PSD mai slab, macar la Dragnea stiam clar ce vrea aici inca nu stim.
NOU
Sa se schimbe totul, ca sa fie bine, dar sa inceapa de la ei, la mine totul e perfect. Nu pricep de ce ori impozit la IT, ori pensii speciale? De ce nu ar fi SI impozitarea corecta a tuturor angajatilor, SI eliminarea pensiilor speciale, SI eliminarea celor 17 directori platiti generos de prin ministere, de pe la regiile de stat, etc? Asa vreau eu, toate odata, de maine. Pana ne certam cu care sa incepem si de ce, se termina lumea.
NOU
Uite, chiar sunt curios ce crede IT-istul de la Iași care i-a spus Papei că ar vrea să nu fie nevoit să caute oportunități de realizare în afara țării.
Probabil a acceptat scutirea de impozit, probabil ar accepta decontarea chiriei sau a ratei la bancă, precum bugetarii din Justiție, Poliție, Armată. Probabil ar accepta o pensie specială de IT-ist, de ce nu? Sau poate niște stipendii de luptători cu merite deosebite pentru propășirea țării, așa-i că ar merita? Doar sunt IT-iști. Poate o ieșire la pensie mai devreme, să aibă timp să cheltuie banii cîștigați și neimpozitați ca restul pulimii.
Totul ca dumnealui să rămînă în țară.
Poate că milioanele de români plecați în străinătate nu erau toți IT-iști privilegiați și nu erau motivați să rămînă în felul ăsta. Poate au plecat pentru că distorsiuni ale pieței de felul ăsta (la bani, la credite, la costul vieții) le ridică semne de întrebare celor care nu lucrează în domeniul tehnic și simt că pierd lupta cu viața cînd văd că la bani mai mulți vin privilegii mai multe.
A, și scutirea de impozit e o măsură de stînga sau de dreapta? Nu de alta, dar să știu cu cine votez…
NOU
Scutirea de impozit nu ajuta IT-istul. Ajuta compania. Asa cum companiile agricole primesc subventii pe hectar, asa si companiile din IT primesc niste scutiri de impozite. Asta nu intelege nimeni. Ca daca se scoate reducerea impozitului nu vor muri IT-istii de foame, ci se vor cara companiile de aici, iar forta de munca va emigra, fiind un sector care duce lipsa de forta de munca. Prima data se vor cara companiile, apoi oamenii.
NOU
nu e ba stai linistit, honorius asta pare pregatit total. mai e unul mai sus, antonio facaldo, care e tot asa, beton pe economie
NOU
Cam o luna iti trebuie sa te cari de aici. Un amic a fost intrebat daca doreste sa se mute in Germania, din momentul ala intr-o luna a fost plecat. L-au ajutat cu prima de relocare, i-au cautat o chirie pe 6 luni, cu posibilitatea sa o prelungeasca daca ii place, daca nu isi cauta el atlceva. In luna aia si-a pus lucrurile aici in ordine, si-a luat ramas bun de la neamuri, nevasta a demisionat, si-au facut bagajele si pa. A facut un calcul simplu, ca in cel mai rau scenariu, daca nu isi gaseste nevasta de munca, din salariul lui pot plati chirie, intretinere si mancare, plus sa le ramana ceva cat sa nu faca foamea, iar in caz ca nu se adapteaza i s-a spus ca se poate intoarce. Omul se pricepea si avea ceva experienta. Rata la casa de aici, continua sa o plateasca ca nu e mult si aia e.
IT-ul e undeva la 6% din PIB acum, realizeaza cineva cum e sa lovesti o asa bucata din PIB? Si daca scade la 4% se duce totul dracu’ din cauza efectului de domino. Nu e ca in agricultura, ca daca pleaca careva, vine altul si prelucreaza pamantul. Nu, aia sunt tinuti aici de un mediu favorabil, cand mediul asta devine neatractiv, bagi laptopul in rucsac si pleci.
NOU
Eu sincer as scoate complet orice impozit pe venituri. Pai ce treaba este asta? Ma taxezi pentru ca muncesc? Mai bine nu muncesc..
sunt in IT, si nu mi se pare corect, eu prefer un sistem simplu in care fiecare contributie isi are scopul. Acesti 10% (pe care eu ii platesc, nefiind angajat) nu vad unde se duc si din punctul meu de vedere reprezinta o piedica impotriva muncii.
NOU
O mica divagatie de la subiect… dar legat de ceea ce a zis o persoana (Asdad2005) intr-un mesaj anterior.
@Asdad2005: sunt de acord ca asigurarea de sanatate in sistemul public nu asigura chiar… sa zicem, cele mai bune conditii de tratament in caz de nevoie.
Exista insa si exceptii si… istoric vorbind… nu strica sa ai o asigurare de sanatate in domeniul public. Este bine sa ne invatam sa nu ignoram acestei asigurari; chiar daca avem impresia cateodata ca le platim degeaba. DA, sunt convins ca lucrurile in sistemul de stat de sanatate nu merg bine si ca cei voi zice mai jos este, poate o exceptie… dar n-o fi singura exceptie, nu-i asa?
Anul 2001: subsemnatul, din senin, infectie la un deget de la mana. Ai zice… ce mare chestie? Fata de un cancer e nimica toata.
Ei bine, e nimica toata pana devine importanta. Ajuns la urgenta- spital Floreasca. Intrat pe mana unui doctor rezident (strain). Tratament (adica inclusiv operatie) pe asigurare de sanatate publica. Nu mi s-a perceput nici un leu shpaga (fara nici o exagerare). Nu am venit cu nici un fel de recomandare (nici n-as fi avut de unde). Am venit cu mana tripla in volum, umflata/de culoare ce batea spre galbui, cu infectie serioasa extinsa de la un deget la toata palma si un pic peste si am intrat direct la primiri urgente.
Desi era in preajma Craciunului pot zice ca am simtit ca sunt tratat cu toata atentia. Dupa externare 2 luni post-operatoriu, tratament, pansamente etc.
Ce s-ar fi intamplat fara interventie? Raspunsul provine chiar de la doctorul care m-a operat… citez: erai la maxim 12 ore distanta de pierdut bucata semnificativa din mana.
O parte din tratamentul post-operatoriu a avut loc, la vremea respectiva, peste balta atlantica. Medicul nevorbitor de limba romana mi-a confirmat ce mi s-a zis in Romania: ai avut bafta maxima de interventie corecta si la timp!
NOU
@ion: acei 10% se duc, printre altele, si catre salariilor politistilor… astfel incat sa existe o sansa sa fiu prins si pedepsit daca intentionez sa te talharesc.
NOU
Eu inteleg ca Sica a incercat sa inmoaie pemparsii lu’ coana Veta, incercand cu gratie sa arunce, prin baleiaj, cativa stropi, catre derbedeii aia maica care nu respecta pe oamenii batrani carele este…..
Derbedeii aia sunt netulburati in codul lor sursa, intre geamurile lor argintii si etajele lor, decat superioare…..
In rest, o gasca de batranei haiosi, se agita si fac spume internautice, incercand nu stim inca ce, dar are ceva legatura cu diverse variante de dreptate ( una mai personala decat alta) si ceva cu egalitate si catei….
Mandolina ala e un prost. Noi la fel, daca nu ne racordam trendului globalizarii si gandim protocronist, asa cum am fost invatati low level timp de 70 de ani
In rest misto comentariile. Oameni cu stiinta si carte. Pe bune. Si vorba rabinului: si tu ai dreptate….
Vae victis