Sunt un tanar în vârstă de 27 de ani absolvent de Politehnică care suferă de o boala extrem de rară Instabilitate Atlanto-Axiala/Cranio-cervicala si Thethered Cord Syndrome(more info Craniocervical instability – MEpedia) generata de un sindrom de hipermobilitate. Această boală imi afectează viața de zi cu zi prin prisma faptului că zilnic am dureri groaznice de ceafă, cap și umeri, dureri care nu pot fi calmate cu ajutorul medicamentelor de durere, singurul lucru care ma ajuta este purtarea unui guler cervical.
        Ca și context eu ma confrunt cu simptomele acestei boli de peste 2 ani însă am fost diagnosticat concret cu Instabilitate Atlanto-Axiala/Cranio-cervicala si Thethered Cord abia in luna Noiembrie anul trecut. Țin să menționez că demersurile mele în a găsi cauza durerilor suferite și de a mă trata au constituit atât în nenumărate consulturi medicale atât în țară cât și în străinătate dar și o sumedenie de cărți citite, articole stiintifice, întrucât medicii români nu reaușeau să îmi ofere un răspuns clar la problema mea ci doar piste false si raspunsuri de genul “esti anxios, durerea este in capul tau nu mai citi prostii pe net, nu ai nimic !”. În tot acest timp am urmat diverse tratamente, ba chiar și unul pentru boala lyme, un doctor român afirmând că eu sufăr de această boală pe care am contactat-o în copilărie, lucru infirmat mai apoi de alți medici. Am fost diagnosticat si cu o boala ereditara rara de un medic roman pentru care nu exista tratament si ar fi inseamnat sa ajung intr-un carucior pe la varsta de 30-35 de ani, fapt infirmat de un genetician in Italia.
        Astfel, în urma informațiilor citite în diverse cărți, a informațiilor primite de la medicii din Romania și a schimbului de opinii și păreri cu diverse persoane care aveau simptome asemanatoare mie si discutii cu cercetatori straini care iti raspund la email si te ajuta cat se poate cu o opinie validata stiintific, am hotărât să efectuez un consult în străinătate la unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Europa in Barcelona, Spania.
        Iți scriu acest mesaj întrucât doresc sa evidențiez o față mai puțin mediatizată a sistemului românesc de sănătate respectiv, un doctor din Spania neurochirurg, mi-a oferit un posibil diagonostic gratuit online pe baza unui RMN și a analizelor făcute în România. Țin să menționez faptul că acest RMN, a fost considerat ca fiind normal de către 5 cadre medicale din țara noastră respectiv 3 neurochirurgi, 2 neurologi.
        După ce mi-a transmis prima sa opinie, doctorul neurochirurg din Spania m-a chemat la clinica lui pentru a investiga mai amănunțit problema mea.  A fost nevoie să apelez financiar la familie și prieteni pentru a mă putea deplasa în străinătate întrucât sistemul medical din România nu m-a putut ajuta. In continuare am un diagnostic si un plan de tratament recuperare prin kinetoterapie cat se poate pentru a castiga o calitate a vietii cat mai crescuta sau operatie de fuziune care se ridica la un cost foarte mare 150.000-300.000 de euro sper sa nu ajung acolo.
        Ridicam in slavi atat de mult medicii si profesia de medic, “sacrificiul pe care il fac pentru noi”, dar nu se pune accentul de performanta, pe diagnosticare si pe a creste calitatea vietii pacientului, pe a cauta solutii. Sunt sigur ca mai sunt oameni in tara cu aceasta afectiune, adica statistic este imposibil sa fiu singurul om, dar medicul neurochirurg din Spania mi-a spus ca sunt singurul pacient pe care l-a vazut din Romania, a trebuit un singur email cu imaginile din RMN pentru a ajunge la diagnostic.
Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

44 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Asta se intampla pentru ca ne lipseste cu desavarsire, in aproape toate specialitatile, scoala teoretica in cadrul rezidentiatului. Nu, ce inveti in facultate la diverse stagii nu e suficient, in rezidentiat esti obligat sa prinzi din zbor sau sa faci multa munca de autodocumentare, in timp ce faci foi peste foi si chestii care nu prea tin de profesia de medic, daca ai noroc sa te si invete cineva partea practica, aici sunt probleme in multe locuri. Si da, scoala teoretica bine facuta, cu cursuri tinute de oameni care stiu teoria si stiu sa explice (de fapt asta lipseste) ar pune la punct teoria care iti trebuie sa poti diagnostica boli in general si boli rare in special. Dar daca tu nu ai auzit de boala x, daca nu ai dat de ea prin vreo carte pe care ai deschis-o singur, de unde sa stii de ea?

    • #2

      Nu mai avem nicio sansa. Sistemul este putred pana in maduva oaselor, 85% din medici sunt extrem de slab pregatiti. Promovarea nulităților e in floare. Nu are sens sa va povestesc câți foști colegi am care sunt la doctorat sau sunt asistenti universitari si habar NU AU medicina. Incep sa cred ca acesta tara trebuie dinamitata si reconstruita.
      PS Somitatile p***i sunt niste mari zerouri. Nu valorează nimic in afara țării. Oamenii nu citesc nimic, trateaza pe bajbaite din “experiență”.
      Si aici ma refer la cei 85%, mai sunt un 15% din medici cu care ne putem mandri. Pacat insa ca sunt marginalizați de majoritate.

  2. #3

    Pe zo ce trece ma conving ca aces jeg numit “romanism” nu cunoaste limita cu privire la educatie, profesie, patura sociala. Se uita unii consternati ca Piedone e primar dupa ce au murit zeci de oameni din cauza spagutelor pe care le primea, pai trei sferturi din romani ar fo facut la fel, de-aia e primar

  3. #4

    Deși am crescut crezând că te duci la doctor, identifici problema și o rezolvi, din păcate deși am doar 28 de ani am ajuns și eu să experimentez aceasta alba neagra, la un nivel mult mai mic decât postare totuși.

    Prin 2019 mi-am făcut o programare la gastroenterologie la Regina Maria pentru niste dureri noi apărute sub coasta dreaptă, balonare. Diagnostic după investigații? Sindrom de colon iritabil – am primit niște pastile și sugestie de a avea grijă ce mănânc, iar durerile vor dispărea cât timp voi avea un stil de viață cât mai sănătos. Evident că nu au dispărut durerile, iar 6/8 luni mai târziu am făcut o altă programare la gastro, de data asta la Medlife, unde am primit un nou diagnostic după ce am făcut analizele de sânge, urină, scaun, ecografie abdominala: reflux esofagian fără esofagită in observație, și o recomandare similară cu stilul de viață sănătos și se rezolvă. Nu s-au rezolvat evident așa că la a treia investigație, unde am făcut o a treia ecografie (la un aparat mai bun spunea doctorul de la Medlife), mi-au spus că am colecist septat și asta ar fi sursa tuturor lucrurilor care nu erau în regulă, și ca trebuie să urmez un stil de viață și alimentație sănătoasă, doar că la un moment dat s-ar putea să fie nevoie să scot colecistul.

    Fast forward până in octombrie/noiembrie anul ăsta când apare o postare la Vali pe blog in care se discută despre o bacterie aparent foarte comună (50% din oameni ar fi purtători) care poate fi identificată foarte repede și care netratată, ajunge și la aceste simptome. M-am dus să fac un test, și evident am aflat că am și eu Helicobacter pylori. După un tratament cu antibiotice care a durat 2 săptămâni, am scăpat de bacterie și nu mai am nici un simptom.

    Dacă eu cu o problemă aparent minoră am stat aproape doi ani până i-am dat de cap – din noroc pur, deși doctorii de la gastro ar fi trebuit măcar să sugereze un test pentru Helicobacter, ce naibii să mai zici de oamenii care află că s-ar putea să aibă cancer sau alte probleme mult mult mai serioase? Ei cum o scot la capăt?

    • #5

      Asta cu “colonul iritabil” este raspunsul clasic de nepasare al medicilor. Eu acum 6 ani m-am trezit intr-o noapte sa merg la baie si am avut o durere acuta atat de mare in spate la rinichi incat am lesinat. Ambulanta, ajuns la Universitar, batjocora pe acolo, trimis la urolog. Ajuns la Medlife la urolog, m-a plimbat pe la enspe mii de doctori, analize cu de toate, la un moment dat s-a pus problema de cancer care m-a terminat cu zilele psihic pana l-am facut si am primit rezultatul, intre timp am inceput sa am dureri de stomac tot mai dese si acute, stari de voma uneori.

      Am stat 2 luni prin vizite la medici, toti ridicau din umeri, toti spuneau ca “e in capul tau, ai anxietate”, desi eu aveam dureri si mi se umflau matele. Norocul meu a fost ca intr-o zi, saturat pana peste cap de dureri si stari de rau, m-am dus iar la Medlife la urgente si am dat peste o doamna doctor care era de garda, mai in varsta. I-am dat teancul de analize, inclusiv RMN, ecografii, colonoscopie, endoscopie, urografie etc…dar nu s-a uitat peste ele, m-a pus sa-i descriu cum ma simt. I-am explicat si mi-a zis direct “ai colon iritabil”. Apoi s-a uitat peste analize si mi-a aratat ca se vedea clar din RMN ca am inflamatii la colon. A fost primul doctor uman care m-a tratrat cu caldura si i-am multumit, mi-a zis ca ea lucreaza la stat de obicei, in privat face ore doar pentru bani in plus si mi-a spus sa nu mai am incredere in medicii de la privat fiindca ei te trimit la N analize inutile, isi iau bani mai multi daca dovedesc ca te pun la cheltuiala suplimentara pe tine.

      Fast forward, mi-a sugerat regim si tratament, am tinut de el, o perioada mi s-au usurat simptomele, dar dupa 1 an au inceput mult mai tare si mai agresiv. Am cautat-o la Medlife, nu mai era deloc, nici nu stiam la ce spital public era ca nu mi-a zis, asa ca am inceput sa merg la gastroenterologi recomandati. Dezamagire maxima, unii m-au trimis la psiholog, unul m-a trimis la psihoterapeut ca totul e in capul meu, eu le explic faptul ca am lunar o criza care ma tine la pat de dureri si daca nu iau algocalmin fiola sau Piafen ajung la urgente pe perfuzii pentru calmarea durerilor sa nu lesin.

      Au trecut 5 ani de cand eu am lunar o criza dintr-asta, este oribila, mi se umfla toate matele si am dureri teribile, este oribil si ma baga in depresie acele 2-3 zile pana imi revin cat de cat, am fost la multi gastro, unul mai rece decat altul, fiecare spune altceva, niciunul nu ma trateaza ca pe un om in suferinta. Unul m-a zis sa privesc partea pozitiva, sufar maxim doar 2-3 zi pe luna, deci 27 de zile din 30 pe luna sunt relativ ok (zilnic am mici dureri, simptome de balonare etc, dar m-am obisnuit cu ele), toti ridica din umeri.

      Intre timp tot mai multi cunoscuti au probleme la stomac (simptome muuult mai light decat ale mele), toti sunt diagnosticati direct cu “colon iritabil” si pusi pe tratament cu Espumisan si Ibutin/Meteospasmyl, nu li se fac analize nimic, li se spune la fel ca e in capul lor, ca sa se mai relaxeze etc.

      P.S. Ultimul gastro la care am fost mi-a zis ca din experienta sa dupa 13-14 ani trece de la sine, asa ca sa mai indur inca 8 ani si apoi poate scap. Dar nu garanteaza ca va dura mai mult sau ca va aparea apoi din nou.

    • #6

      Dar la medicul de familie ai fost? Eu investighez asa ceva și sunt destul de atenta la anamneza și consult clinic. Nici nu ai idee câți pacienți cu H. Pylori am depistat. Dar nah, sunt un medic de periferie, se poate sari peste medicul de familie!

    • #7

      @ Antonim
      Porfirie? “diagnosticul uitat”

    • #8

      @Gabriel, same shit here. doar ca a durat numai 2 luni jumate. si eu i-am dat ideea dr-ului de familie ca sa-mi fac test de sange pt H-pylori, dupa ce citisem pe net. si a iesit pozitiv. si asta nu s-a intamplat in ro ci in ca. deci medici exista peste tot.

      @Antonim, ai facut niste teste de sange pentru depistare Helycobacter?

      apropos, las asta aici pentru cei care vor sa citeasca infos medicale. best place to go:

      www.merckmanuals.com/home

  4. #9

    Nu mai avem nicio sansa. Sistemul este putred pana in maduva oaselor, 85% din medici sunt extrem de slab pregatiti. Promovarea nulităților e in floare. Nu are sens sa va povestesc câți foști colegi am care sunt la doctorat sau sunt asistenti universitari si habar NU AU medicina. Incep sa cred ca acesta tara trebuie dinamitata si reconstruita.
    PS Somitatile p***i sunt niste mari zerouri. Nu valorează nimic in afara țării. Oamenii nu citesc nimic, trateaza pe bajbaite din „experiență”.
    Si aici ma refer la cei 85%, mai sunt un 15% din medici cu care ne putem mandri. Pacat insa ca sunt

    • #10

      Ba valoreaza,se umplu de ridicol in afara tarii,am cunoscut eu o doamna din asta,cu catedra,multe titluri si multe cabinete in Romania,care venise la un congres insotita de fiicasa studenta,viitor medic,iar in afara de a topi platouri si a da peste cap cupe de sampanie,se preocupa de haine,masini,se umplea de ridicol vorbind franceza ca Olguta,si se gandea care ar fi partid buna pt fiicasa,ca in Romania e totul de rahat si trebuie sa aiba si tinerii un viitor.

  5. #11

    mai ramane sa aflam ca medicul din Spania era roman emigrat

  6. #12

    Fereasca Dumnezeu de o problema la care sa ai nevoie de o echipa interdisciplinara! Am o uveita idiopatica de doi ani de zile, intre timp s-a transformat in panuveita ( asta inseamna ca inflamatia afecteaza si camera posterioara a ochiului). Oftalmologul ma trimite la reumatolog sau la infectionist, ei ma trimit inapoi la oftalmolog, spunandu-mi ca nu resusesc sa identifice nicio problema. 🙁

  7. Astept cu atenție si lipsa de îngrijorare momentul in care niste programatori vor dezvolta ceva ce vor înlocui doctorii si diagnosticele lor.

    Este foarte stresant sa stau de vorbă cu un medic pentru ca simt ca trebuie sa il verific, lucru pentru care nu sunt calificat…

    1
    • #14

      Pai e in lucru deja, IBM Watson parca are o functionalitate de diagnosticare pe baza unor analize cu o acuratețe destul de mare. Așa ca de aici, cerul e limita..

    • #15

      e nevoie de quantum computing si aia e, jocul procentelor

    • Prefer jocul procentelor de la o mașinărie căreia nu ii este foame sau are chef de sex.

      IBM Watson Health a promis prea multe si a livrat prea puțin.

      Avem nevoie de un startup flamad cu un programator dezamăgit de sistem.

    • exista deja. dar depinde si de specialitati.
      nevasta-mea are la munca vreo 4-6 dracu stie cate aplicatii.
      Si fiecare aplicatie este pentru un tip de test. Ideea e ca aplicatia te ajuta. Am impresia ca iti identica parte din probleme, dar pana la urma tot doctorul este cel care isi da cu parerea despre ce ai

    • #18

      In vest sunt deja algoritmi care identifica legaturi dintre simptome si boli si stiu ce sa intrebe sau ce investigatii sa ceara sa dea raspunsuri mai sigure. Lucrez de mult de tot in software pt asigurari medicale si chiar si aici folosim algoritmi faini sa vedem legaturile posibile dintre boli sau dintre simptome si diagnostice posibile, ca sa stie firma cat are de platit in urmatoarele luni. Exista deja algoritmi care citesc imagistica medicala (radiografie, echografie, RMN) mai bine si mai repede decat orice om. E doar o problema de timp pana cand toate astea se vor pune cap la cap, macar ca ajutor pentru medici, si 80% din medici o sa mearga pe mana calculatorului cum mergem noi cu GPS-ul acum.

      1
    • #19

      +100!
      alta sansa decat aparitia robotilor informatici de anamneza si diagnosticare nu avem in romania! pentru cei care vor reusi sa supravietuiasca pana atunci!

      1
  8. #20

    Nu vreau sa te descurajez, dar practica trimiterii RMN-ului si a “diagnosticului gratuit” prin e-mail, urmat de chemat la consult este foarte frecventa printre neurochirurgi (chiar si unii cu high credentials la prima vedere), are originea in US, dar a ajuns inclusiv la noi – vezi cazul lui Mindea de la Constanta, de exemplu, care la fel iti da diagnostice foarte categorice dupa ce trimiti RMN pe mail si te asigura ca te vindeca, dar cand pica poleiala de pe ei iti dai seama ca de fapt te-au facut de bani si tu ramai cu durerea ta inexplicabila. Din pacate, trec printr-o situatie oarecum similara care dureaza de peste 3 ani si rezonez 100% cu ce ai scris despre lipsa de empatie si superficialitatea cu care trateaza cazurile medicii romani. Eu am trecut inclusiv printr-o interventie chirurgicala MAJORA (platita cu bani grei la privat) care s-a dovedit a fi DEGEABA, fara legatura cu adevarata cauza pe care pot doar sa o banuiesc dupa ce am studiat pe cont propriu. Stai linistit, si pe mine m-au facut anxios si toate cele, iar de diagnostice si tratamente gresite, unele chiar foarte agresive si greu de suportat, am avut parte la greu. Nu stiu ce sfat sa iti dau decat sa fii puternic si sa stii ca nu esti singurul; mi-a sarit in ochi practica aia cu RMN pe e-mail cu care m-am fript si eu si am zis sa iti zic sa fii atent totusi…

  9. #21

    Pentru initiator:esti tanar,esti educat,fa un efort,chiar daca vei pierde prieteni legatura cu familie,etc etc,si pleaca intr-o tara cu sistem medical si nivel de ticalosie redus(acum cu brexit,macar scapi de alegerea UK,unde sunt varza),si macar vei avea certitudinea unui tratament demn,in fata unui medic.
    Cred ca domeniul medical,din Romania,e atins de boala fatarniciei,lipsei de empatie si responsabilitate,arogantei,slabei pregatiri,indolentei,cred ca e un virus ce este preluat de fiecare noua generatie de la cei existenti,iar cu acest bagaj de ticalosie se manifesta,uneori,identic si in alte tari in care emigreaza,unde din pacate pt ei si fericire pt pacienti,nu sunt atat de raspanditi,si injura pacientii printre dinti,in timp ce se gandesc cum ar putea frauda sistemul,deoarece lipsa foloselor necuvenite din Romania ii marcheaza puternic.
    Si tu poti sa te consideri oarecum norocos ca esti in 2020,la sfarsitul anilor 90,daca mergeai sa reclami o nenorocita ce te dadea afara din cabinet si urla la tine si te facea idiot si retardat doar pt ca o deranjai ,la concurenta cu asistenta secretara care te facea nesimtit si indolent,colegii sai din colegiu cu zambetul pe buze iti spuneau ca nu ai dreptate,ca din ce au aflat ei tu ai fost ala recalcitrant si pus pe scandal,si ca ai noroc ca d-na Reli e femeie de treaba,si nu vrea sa te tarasca in comisii,ca esti student si trebuie sa inveti,nu sa faci scandal si reclamatii…

    1
  10. #22

    @ Mihai – corect, asa e. E valabil din pacate in multe domenii. De ce?
    Pai cei bunisori/buni/f buni – au plecat deja ( si vor mai pleca). S-a crezut initial ca-i de la salarille mici. Da , au fost extrem de mici foarte multi ani. Treaba asta a cauzat exodul celor care simteau ca pot performa in alte tari pe alti bani si transformarea sistemului ( format majoritar din impostori) intr-o mafie bazata pe spaga generalizata. Mafia asta n-a disparut chiar daca salariile au trecut intr-o zona mai mult decat decenta. In plus, lipsa banilor ( ca se sifonau si se mai sifoneaza grav prin casele de asigurari de sanatate) a dus si la lipsa generalizata a mijloacelor materiale necesare pentru a performa in meseria asta. E cam vai de plua noastra…ca n-avem toti bani sa ne tratam in Turcia sau la Viena… pentru ca intr-un viitor apropia s-ar putea sa nu mai vrem sa intram in spitalele romanesti nici pentru o raceala…

  11. #23

    Nu vreau sa minimizez in nici un fel suferinta si experienta celui care a scris, dar nu cred ca are legatura cu sistemul medical romanesc. In medicina nu exista (sau foarte rar) diagnostic 100% clar fiindca aceleasi simptome pot aparea in mai multe boli. Ceea ce fac doctorii pe baza simptomelor, a unui consult si a unor teste (imagistice/sange/etc.) este sa identifice care este cea mai des intalnita boala care poate da simptomele respective si sa prescrie tratamentul adecvat, urmarind apoi daca tratamentul functioneaza (ceea ce confirma diagnosticul). Cu cat patologia de care sufera pacientul e mai rara, si daca medicul respectiv nici nu a mai intalnit-o pana atunci, cu atat e mai greu de diagnosticat. Si din pacate asta inseamna pentru pacientul cu patologia rara o suferinta mai indelungata pana la stabilirea diagnosticului.
    Pe de alta parte, chiar autorul spune ca a dialogat cu mai multi medici din strainatate si ca cel care ar fi pus diagnosticul corect este unul ” dintre cei mai buni neurochirurgi din Europa”, deci este un varf in specialitatea sa (si cel mai probabil a vazut in cariera si cazuri cu patologii dintre cele mai rare). Daca ar fi mers la un medic spaniol oarecare, poate ar fi avut aceleasi experiente ca si cu medicii romani (si aceleasi diagnostice/incercari de tratament).
    Nu iau apararea sistemului medical romanesc in general, pentru ca sunt constienta de muuuultele lipsuri si de abrutizrea doctorilor (unora) din sistem, dar desi autorul a avut o experienta foarte neplacuta (pe care nu o doresc nimanui) nu cred ca poate fi data vina pe sistem.

  12. #25

    faza e ca in urma unui big fail ca asta al sistemului, reprezentat de medici cu nume si prenume, nu se intampla de fapt nimic. nimeni nu are o problema cu faptul ca nu au fost competenti, ca au dat diagnostic gresit, ca nu au raspuns nevoilor unui pacient. e ca la aia cu operatii gresite, pacienti care in unele cazuri nasoale chiar au murit iar medicii cu pricina sunt mustrati, eventual chiar le arata degetul entitatea numita colegiul medicilor. multa muie ca de obicei dar se pare ca le place, vorba ursului.

  13. #26

    Nu poți să te aștepți, la empatie de la un colector de șpagă

  14. 2 luni de la angajarea doamnei. Diferente vs Romania. De avut in vedere ca in ambele parti a prins ok, ca sunt rezidenti in Ro care isi fac rezidenta mutand foi, nevazand pacienti sau sa faca operatii.
    Nu vorbim de bani, aia sunt importanti, dar nu atat de importanti in zona.

    In Ro trebuia sa isi cumpere TOT. Halat, papuci, eventual medicamente. Cred ca ustensile aveau, da, multe stricate, dar erau. Carti? lol, le trageau la xerox
    Aici? S-a dus cu mana in cur. halatu e de la munca. A primit stetoscop de vreo 150e (gama medie din nush ce plm de marca super jmechera). Are acces la biblioteca sectiei, biblioteca spitalului.
    Apropo de carti. A intrebat la angajare daca tre sa cumpere ceva carti sa citeasca acasa. S-a panicat sef-sa. “Pai, in general cam avem ce trebuie aici, daca ai nevoie de alta carte ne zici si o cumparam”

    echipamentele sunt top. Da, cica usile sunt mai vechi si mobilierul nu e chiar gama de top de la Mio dar ei nu sunt usieri sa le pese.

    la munca
    – cum se zicea si mai sus. In Romania inca merge tampenia cu “furatul meseriei”. Daca avea o dilema raspunsul clasic era “da, ai citit inainte sa ma intrebi?”. Evident, de citit tre sa citesti pe timpul tau acasa, nu conteaza numarul de ore lucrate intr-o saptamana. Care era mare
    – aici? Are mereu timpul ei de citit. La un moment o sa faca niste stagii prin alta parte. Cum ziceam, biblioteca e mare si e multe 🙂

    Pe langa astea i-au dat si ochelarii pe care sa ii foloseasca la munca.

  15. #28

    Mie mi se pare diagnosticul ciudat. Dupa moto cine are un ciocan vede numai cuie, ma astpt ca acel chirurg sa iti puna diagnosticul asta, ca numai asta face.
    Trebuie facuta diferenta intre instabilitate care e de obicei posttraumatica si mai rara de la artrita si hipermobilitate (care e posibila dar rara si greu de diagnosticat, adica trebui facute investigatii RMN sau Radiografie in inclinatie si reclinatie).
    Nu te grabi cu stabilizarea. Este o operatie grea cu morbiditate ridicata.
    Thethered Cord e de obicei asociat cu alte anomali de dezvoltare a coloanei sau afectiuni genetice (ex. Arnold-Chiari) si de accea trebuie sa ai mare grija cand o sa ei o decizie terapeutica, adica sa ai grija sa fie diganosticul corect.

    • #29

      din cand in cand, apare cate o comoara de asta de om si ma intreb De ce nu apari mai des?

    • #30

      Pai iti urmaresc blogul de foarte multi ani dar numai recent am intrat la comentarii ca e mai putin de lucru din cauza de covid.

      Sunt medic in Germania de 12 ani (am lucrat si in Romania 1,5 ani) si ma enerveaza cand vad ce diferenta de sistem este, mai ales faptul ca in Romania mor multi oameni (daca nu mor sunt chinuiti) care daca ar fi aici ar scapa.

    • #31

      tks

  16. #32

    Acum ceva ani, la spitalul Grigore Alexandrescu, ora 20-22 la internari, cu fractura de tibie, imobilizata cu atela, acte care atestau ca copilul sufera de Boala oaselor de sticla (Osteogeneza imperfecta ) si ca este tratat de medicul x.Cand vine medicul de gard nervos ca de unde stiu ca e fractura de tibie, ca femurul este de la sold pana la mijlocul tibiei….A revenit la realitate deabia cand am spus ferm ca merg sa aduc medicul de acasa si nu o sa fie prea bine pt el daca se intampla asta. A doua zi l-am intalnit pe sectia unde eram internat…era numai lapte si miere..

    1
  17. #33

    Mediul românesc este de vină.

    Mie mi-a salvat viața un medic român – format în România dar pribegit prin străinătățuri de 50 de ani. Mi-a descoperit, acum 20+ de ani un cancer, în faza incipientă, operabil. Tot el s-a dat peste cap să mă bage la un chirurg, unul din cei mai buni din Ontario, căruia și el îi fusese pacient, dar pe altă problemă, ca să fie sigur că treaba se rezolvă fără dubii. Mă cunoștea de nici 3 luni, la vremea aceea.

    Ce i-am dat, să-l răsplătesc?
    Mulțumirile și recunoștința mea, și nu uit niciodată să-i scriu carduri cu urări, de Crăciun și de Paște. Îi sunt în continuare pacient, vin de la 40km distanță pentru un consult și niște analize, măcar o dată pe an, deși le-aș putea face la clinica din cartier.

    Altă fază, cu chirurgul, doctor canadian cu care m-am văzut timp de 20 de ani, cel puțin o dată pe an, la controale, un alt om extraordinar căruia îi datorez totul…

    Avea cu el un tinerel, un medic rezident, pe care l-a pus sa mă consulte, i-a expus cazul meu și, de față cu mine, a zis:

    – Uită-te bine la domnul ăsta, căci o să ai nevoie de unul ca el. Pereții ăștia au văzut atâta suferință și lipsă de speranță, încât fără unul ca el, pe care să-l vezi și să-i dai “negativ” an de an, ajungi să-ți iei câmpii, oricât de detașat ai putea încerca să fii. Eu mă pensionez curând, și de aia astăzi îl scot din evidența noastră. Mi-a dat o îmbrățișare și a părăsit camera.

    De felul meu eu nu prea plâng, dar în ziua aia, care a fost acum 2 ani, am ieșit din sala de consult cu ochii în lacrimi.

  18. #34

    O tanti de la Medlife mi-a zis ca am pancreatita si sa ma pregatesc de ce e mai rau. Aveam pietre la rinichi.

  19. #35

    Si sa ne gandim ca medicii care sunt acum sunt mai buni decat astia care vin din urma, ca aia mai batrani au prins vremurile in care se mai facea ceva la facultate.

    Acum, cam toata facultatile de medicina sunt cuiburi de spagari si fabrici de luat bani de la studenti, sunt absolventi care dupa 6 ani de scoala nu stiu mai nimic, dar a avut grija mamica si taticul sa vorbeasca cu profesorii sa il treaca anul, iar la unele discipline cum ar fi stomatologia, aia termina facultate si pot sa profeseze fara vreun alt examen, practic si un barbier din ala de acum 100 de ani care scotea dintii cu clestele stia mai multa stomotologie decat unul care a terminat facultatea pe pile.

    Dupa ce toti boomerii ies la pensie sau mor si cum aia care se pricep cat de cat, gen nevasta lui animaloo, pleaca in tari civilizate, o sa ramana majoritar aia care au terminat facultatea pe pile si au s-au angajat pe spaga, n-o sa ne astepte batraneti prea fericite, daca le prindem.

  20. #36

    Pacienții pentru sistemul medical sunt ca elevii pentru sistemul de învățământ: doar niște chestii care încurcă somitățile astea în viața de zi cu zi care sunt acolo ca să își ia salariul și să meargă la cafea.

    E aceeași piramidă inversă. În învățământ părerea elevului și nevoile lui sunt irelevante.

  21. #37

    Arteră iliacă înfundată,nu se mai vasculariza piciorul.Medic militar chirurgie cardiovasculară pus diagnostic 100 % corect,recomandare angiografie,desfundare arteră+montat stent,problemă rezolvată. Refuzat vehement orice recompensă,totul cu bilet de trimitere de la medicul de familie.Am avut noroc ?

  22. #38

    Buna! Imi pare rau pt suferinta ta, dar ma si bucur ca ai gasit diagnosticul si ca de acum inainte probabil va fi mai usor sa te vindeci! Sper sa reusesti cat mai repede! Voiam sa te intreb ce simptome ai avut de a lungul timpului si ce tip de RMN ai facut? Eu am dureri crunte de cap de mai bine de 10 ani,in prezent avand 30 ani. Toti medicii mi au zis ca e totul doar in capul meu si sa mi vad de treaba. Multumim pt informatii! Succes cu recuperarea!

    • #39

      andreea, am un prieten care are la fel si cica e sinuzita cronica, ceva de gen. viata lui e parasinus

    • #40

      @Andreea, daca până acuma nu ai făcut investigația asta, poți încerca la cranio-maxillo-faciale sa ceri un SPECT sau scintigrafie pentru măsurarea “growth activity in the mandibular condyles” (scuze, am învățat și lucrez cu noțiunile astea în engleză, și nu sunt totdeauna sigura de traducerea corectă). Poți să ai o asimetrie la nivelul capurilor articulare ale mandibulei, care de obicei dau dureri de cap destul de nasoale (chiar daca nu ai nici o asimetrie vizibila a mandibulei)

    • #41

      Andreea iei anticonceptionale?Eu am rinita si o data la cateva luni si sinuzita(parasiunus e viata mea).Luam anticonceptionale de 22 de ani,in ultimii 3 ani ma trezeam urland de durere de sinusuri si urechi care radia si in maxilar.Turns out ca anticonceptionalele incepusera sa exacerbeze(20X) orice durere de cap,sinusuri etc.Am facut o pauza de anticonceptionale si atunci m-am prins ca ele sunt cauza durerilor atroce.Mai am si acum dureri din cand in cand(nah,rinita) dar sunt minore

    • #42

      Cetin, multumesc pt pont, am cercetat, dar nimic. Eu iau cam un pumn de parasinus, si nu ma lasa deloc. Consider ca e un caz fericit totusi ca ii atenueaza durerile, desi dependenta de medicamente e crunta si ea.
      Mali, nu am mai auzit de asa ceva si nici nu stiu unde as putea sa fac aceasta analiza. Dar multumesc pt aceasta sugestie, intrucat o sa incep a cerceta ce presupune si unde o pot face.
      Eva, nu iau anticonceptionale. Nu am luat niciodata, deci nu ele sunt cauza.
      Sa fim sanatosi! Numai bine!

    • #43

      Andreea, nu sunt medic dar iti pot oferi niste sfaturi din experienta sotiei mele.

      Intr-o perioada a avut dureri crunte de ceafa si de cap, dar un fel de dureri aprige care nu treceau cu niciun fel de pastile. Mentionez ca sotia are o rezistenta la durere incredibila, si ca nu ne-am fi ingrijorat daca nu avea efecte adverse urate de la niste pastile prescrise de o doamna “doctor” de familie (ceva pastile puternice pentru migrene prescrise asa ca pe bomboane).

      In urma unor investigatii multiple, analize, CT, RMN, a reiesit ca are un nerv inflamat care porneste de la sinusuri, traverseaza craniul si se leaga undeva la baza cefei. Inflamarea nervului apare datorita sinuzitei sau rinitei agravate si netratate.

      Rezolvarea problemei a fost un tratament cu ceva vitamine pentru sistemul nervos (sunt multe variante) si tratarea sinuzitei. Apoi trebuie sa ai grija sa te feresti de temperaturi scazute, schimbari bruste de temperatura, si ai grija sa nu te traga “curentul”.
      Pentru analizele initiale+CT am ajuns la urgente la Bagdasar, apoi RMN la privat.
      Succes.

  23. #44

    Buna, cum se numește doctorul din Barcelona? Ms