S-a rezolvat problema, după ce am înjurat de toți dumnezeii Lenovo și sistemul lor tâmpit de update.
Pentru cine nu știe, Lenovo oferă o chestie numită Lenovo System Bridge, chestie care te ajută să faci update la drivere direct din browser.

Sună bine, nu?
Sună pe dracu. Pentru că toată șmecheria ține până la primul driver unde e necesar un restart, restart pe care și-l dă fără preget. Iar la revenire, nu se mai întoarce pe situl lenovo, să continue update-ul. Nu mai face nimic. Și dacă vrei să te duci din nou să o faci, nu poți, pentru că sistemul e făcut doar în pașii 1. instalezi LSB 2. Instalează drivere. Dacă ai deja LSB instalat, te scoate din pagină și atât.

Soluția pentru mine a fost să revin la build-ul anterior și să îmi promit că mai fac update la mizerii de astea la următorul ransomware sau stuxnet.

Revenind.
Azi a fost una din puținele zile în care chiar m-am enervat de la chestia asta și, dacă eram acasă, cred că îmi căutam un linux să testez.

Doar că, ultima oară când am pus eu un linux, era o Fedora care venea pe 5 CD-uri.
Ce linuxuri mai sunt, la modul User friendly, interfata normala si smooth, să nu trebuiască să caut 3 zile pe forumuri cum să văd un film sau cum să instalez un Plex?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

134 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    OSX El capitan

  2. #7

    Mint.

    • #8

      Total greșit, Mint ca și orice alt distro nu i se va potrivi lu’ Cetin. Vad că refuza încă să treacă la etapa următoare. Ii trebuie o secretara.

    • #9

      Nu te cred.

    • #10

      Utilizator de Mint, aici. Varianta cu MATE, pe 64 de biti. Laptop vechi de vreo 8 ani, cu procesor Turion RM-75 si 4 GB RAM. Se misca foarte ok, imi recunoaste chiar si tastele functionale pentru volum/luminozitate/samd. Nu am avut nevoie de consola, doar imi mai cere parola de admin cind fac modificari/actualizari. Per total, cred ca Arhi nu ar avea probleme de adaptare prea mari. Trebuie doar sa vrea un pic. 🙂

  3. #11

    Ubuntu

  4. #17

    Ubuntu.

  5. #20

    Ubuntu?

  6. #21

    Vezi-ti de treaba. Ma tot joc zilele astea cu mai toate distributiile pe care le-am gasit (mai mult sau mai putin legal) de Linux (am un laptop destept foc pentru teste).

    Ca si parere subiectiva – Fedora. Ubuntu este acelasi rahat, Suse e prea colorat iar porcarii corcite nu ma intereseaza prea tare pentru ca s-ar putea ca peste 1 an sa nu mai stie nici dracu` de ele.
    Deocamdata raman cu amaratul asta de Windows.

    • #22

      Mi se pare foarte relevant comentariul tau avand in vedere ca ajungi sa cataloghezi un distro drept naspa deoarece este prea colorat.

  7. #23

    Baga un ochi pe Zorin

  8. #24

    Android 🙂 🙂 🙂

  9. #25

    Depinde la ce-l folosesti. Mint mi se pare cel mai usor de folosit, dar stiu ca exista si mai simple.

  10. #26

    Mint este cea mai “de compromis” distributie de Linux. E bazat pe Ubuntu si deci Debian a.i. poti apela foarte usor la toate tutorialele de Ubuntu + Synaptic & co. dar in acelasi timp e scos rahatul de Unity care-ti face PC-ul sa se miste ca un 486 cu Wingaoz 10 (cu tot cu creators update).

    Hints:
    – sper ca nu ai placa video dedicata ca suportul AMD si nVidia suge grav
    – roaga-te sa-ti fie recunoscute touchpad-ul si porturile USB la install pentru ca altfel va trebui sa rezolvi tot folosindu-te de tastatura
    – ia-ti adio de la Photoshop, Word si alte tool-uri din astea. Gimp e o aberatie, orice open office suge grav etc.
    – rezerva-ti 30-60 minute pe zi sa mai bricolezi cate una alta la PC.

    • #27

      Stau si ma intreb…oare nu are asta si pe Windows…
      “sper ca nu ai placa video dedicata ca suportul AMD si nVidia suge grav
      roaga-te sa-ti fie recunoscute touchpad-ul si porturile USB la install pentru ca altfel va trebui sa rezolvi tot folosindu-te de tastatura”.

    • #28

      @romeo: nope

    • #29

      N-ati inteles aluzia…problema cu device-ul wireless de pe win 10…
      De ce ar vrea Cetin aceeasi chestie si pe Linux???

    • #30

      Doar ca poti sa folosesti un sistem de operare fara wireless dar nu prea poti folosi un sistem de operare (pe care il stii la nivel de nume si cel mult screenshot-uri de pe google) doar din tastatura.

    • #31

      Are Office online de la Microsoft, daca e musai ala. In alta ordine de idei, LibreOffice e foarte ok. Nu stiu ce rocket science faci tu in office de nu te-ai putea intelege cu el, dar mie mi se pare numa’ bun. Ca o paranteza, cu ceva ani in urma am migrat un mos de 75 de ani de pe Office piratat pe OpenOffice, care mos tinea o asociatie de proprietari cu vreo 120 de apartamente in niste Excel-uri. Care Excel-uri, guess what – au functionat si dupa aia aproape identic.
      Gimp nu e o aberatie. Depinde ce faci in Photoshop, desigur. Oricum, mai ai si alte jucarioare pentru procesat imagini in Linux.

  11. #32

    O sa mă înjure meekuu și znf, da’ Opensuse.

    • Nu te înjur. Sunt capabil să înțeleg că există nevoi diferite și pentru un începător ca Cetin openSUSE e mai mult decât decent în plus yast o să îl ajute. Nu înțeleg însă cum un user mai avansat ca tine se poate da relaxat pe pocnitoarea aia de openSUSE :P.

    • #34

      oh, the amount of burn…

    • #35

      mai bine Unix

    • #36

      need cold water

      :)))

    • #37

      Subscriu și eu pentru openSuSE, din postura de amator. Îl foloseam într-o vreme și era destul de prietenos,

  12. #38

    aş recomanda ubuntu dar nu exclude ElementaryOS; iar dacă vrei photoshop (fără uz intens de pluginuri, că nu merg) îl poţi folosi pe ubuntu cu playonlinux (mere şi pe Debian şi pe Fedora)

  13. #39

    Cred ca cel mai simplu e sa vezi daca softurile folosite pe win au alternative cel putin decente pe versiunea aia de linux….
    Ca daca nu…nasol.

  14. #40

    Daca tot veni vorba de Linux, ce adaptor USB pentru WIFI stiti care sa mearga fara probleme pe un Linux Mint, si cu ce drivere? Am incercat vreo 3 si n-au vrut, sau n-am stiut eu cum.
    Acuma ca v-ati prins cat de bun sunt la linux, recomandarea mea pentru Cetin e Mint, evident.

    • #41

      Unu care e bootabil cu kitu de win10…:P

    • #42

      In cazul meu, am mentionat mai sus ca am un laptop destul de vechi, am instalat Mint si mi-a mers WiFi-ul direct, fara nici o durere de cap. Ala intern, cu chestii externe nu am incercat.

    • #43

      Edimax. Oricare.

  15. #44

    Linux Mint. Cinammon aduce a Windows, MATE e mai spre Mac un pic. Mă refer la interfețe.

  16. #45

    lol…. ia cititi numele la wireless-uri XD

    • #46

      Pai eu cred ca ne-a trollat sefu iar… desi a zis ca nu in articolul trecut dar a vrut sa vaza nivelul de perspicacitate al userului de blog.

  17. #47

    pai pune-ti un ubuntu, instaleaza un virtuabox pe el si in ala pui un windows. si acolo iti pui photoshop, word si alte chestii pe care le folosesti si care n-au alternativa (gimp si open office sunt niste mizerii macabre).

    • #48

      Foarte inteligent

    • virtualboxul merge surprinzator de bine

    • #50

      Care e totusi logica sa iti instalezi un sistem de operare si sa te chinui putin sa il faci sa mearga pentru ca dupa aia sa folosesti doar alt sistem de operare in masina virtuala?

    • #51

      Orice tool de masina virtuala are limitarile ei…si pt Cetin cred ca limitarea ar veni foarte tare pe partea de grafica/pl.video unde toate softurile de masini virtuale sunt la nivel de geforce 2….maxim.

    • #52

      baa, era o gluma. vroiam sa continui cu “iti pui un vm in windows si in ala-ti mai instalezi ce distributie de limbux vrei”.

  18. ahahaha… LOL. Cand vad erori din astea tampite, de logica elementara, la oameni care sunt platiti gras sa fie logici…

    Sefu, sterge dracului tot ce ai de Lenovo si instaleaza Windows pur, macar n-o sa mai ai atatea momente WTF. Eu asa am facut pe un Acer, nu regret nimic.

    • si apropo vezi ca ti-am zis bine: “ai tu ceva laptop care uraste Windows.”

    • Si in plus nici nu-l mai vad chinezoii pe webcam cand se scobeste in nas asteptand sa-si faca updateurile automat.

  19. #56

    Eu recomand Ubuntu Mate – aduce a linux mai vechi, si poate te ajuta, pentru ca stiu ca ai folosit (prin 2008) Ubuntu. Pentru Photoshop, solutia ar fi Wine, dar nu stiu ce suport are pentru versiunile noi de PS.

  20. #58

    Plin de experti pe aici. Sa nu uitam, e vorba de un exWindows si exMAC asa ca cel mai bine se preteaza Ubuntu Desktop de la 14 LTS in sus. Merge brici, are drivere cam pentru orice naveta spatiala si se instaleaza usor orice software fara “smecherii prin terminal” : www.ubuntu.com/download/desktop

    In rest, eveident ca e plin de distributii , dar fiecare cu plusuri si minusuri pentru ca sint facute cu un anumit scop si in general orice vrei sa instalzezi necesita cunostinte mai adincite decit “drag and drop”

    www.ubuntu.com/download/desktop

  21. #59

    Ubuntu. Mint e un ubuntu cu cateva idiosincrazii in minus. Pentru fotosop ti-as recomanda altceva – un kvm windows 🙂

  22. #60

    Ce linux e mai friendly? Nici unul. Nu serios, incercare ratata dupa incercare ratata.
    Oricat de prietenos ar fi la prima vedere tot ajungi la un moment dat sa editezi fisiere in linia de comanda cu vi. Garantat.

  23. Elementary OS. O copie de Mac dar arata bine si e f usor de folosit. L-am folosit cand eram student sarac si n-aveam bani de o copie de Windows pirat.

    • #66

      Daca windowsul pirat nu era gratis la ce plm mai era pirat?

  24. #67

    Iti futi timpul degeaba, nu o sa ai tooluri si te frustrezi. Cand esti pregatit sa treci pe Hackintos lumea ta va fi mai putin frustranta daca o faci ca la carte. Din 2011 cu upgradeuri constante direct din App Store si e cel mai bun mac pe care l-am avut si-l voi avea si am avut macuri de prin 98 – 99. Cand ma duc la clienti si lucru pe gunoaiele ale frumoase de iMac imi vine sa le arunc pe geam Daca vrei laptop cumpara macbook dar daca vrei un workstation cumpara un hackintosh. +6 ani, upgrade constant CPU, GPU, SSD si RAM. De cand cu clover am upgradad la Sierra din App Store direct. Rootarile alea ce le faci tu pe Android is muult mai complicate decat un install de hackintosh pe hardware corect.

    • #68

      Si ca iudee, cu toate scandalurile de securitate din ultima vreme. Nu exista system mai sigur decat OSX cu TrustedBsd sau FreeBSD cu TrustedBSD chiar daca unii te mint ca OpenBSD sau SELinux e mai sigur, habar nu au ce vorbesc.

    • #69

      mac pe al meu nu merge pus, ca nu ie procesor

    • #70

      Dupa cum am spus. Daca nu cumperi din scratch tot hardwareul atunci mai bine stai pe windows pana cand vine timpul de un upgrade si atunci cumperi ce trebuie. Daca ai nevoie de un upgrade atunci cumperi exact, dar exact ce trebuie, ti-l monteaza baietii de la emag, schimbi 2 -3 optiuni in bios, bagi USB si in 15 min ai OSX, pariu ca windowsul e mai dificil de instalat.

    • #71

      Coane George, de la tine ma asteptam la propuneri de distributii romanesti. gen edurolinux, kogaion linux , rogentos linux and stuff. plm se vede ca la nasa si nsa romana nu e a doua limba straina vorbita

    • #72

      Noi astia din Andromeda nu ne dam in vant dupa pinguini, preferam daemonii. Si chiar scriu de ceva vreme o distributie de bsd cu wayland modificat si framework pe swift

    • #73

      pai spor sa ai si nu te jena sa ne dai de stire cand termini sa ne jucam si noi cu creatia ta. acuma linux, bsd cred ca baza elementara tot unix echiar si pe Andromeda. apropos esti vecin cu Tim?

  25. #74

    Acum ca detii ifon, pe 5 iunie baietii de la mar o sa aiba o prezentare. Vezi atunci daca te incanta iar un mac. S-ar impaca bine cu telefonul.

  26. #75

    Ubuntu. (sau alternativa, Xubuntu, daca vrei o interfata grafica mai old-school)
    Si pentru imagini, Krita (nu e 100% alternativa la Photoshop, dar arata mai bine decat gimp)
    krita.org/en/features/highlights/

  27. #76

    Debian

  28. #77

    Iti fac eu un tutorial si bagi linkuri de profitshare. Le fac configuratii care merg 100%. Nu vreau decat sa convertesc oamenii de la mizeria aia de windows.

  29. #84

    Linux este o mizerie sinistra.

  30. #85

    Relevant:

    xkcd.com/1168/

  31. #86

    Incearca Remix Os e bazat pe android.

  32. #87

    Nu vreau să intru într-un distro war, o să-ți dau o părere doar cu distribuții încercate de mine personal. Mai întâi da, apoi nu. Sorry de post prea lung.

    La categoria da:
    Alegerea safe – Mint. E bazat pe Ubuntu, suficient de stabil, suficient suport, nu excelează în nimic. Steam se poate instala și aproape merge dacă mai faci un pic de voodoo de pe forum (s-ar putea să fie de la placa ATI, nu mai țin minte exact care era problema). Dacă pui chromium n-o sa-ți meargă Netflix, în schimb merge pe Firefox. Și probabil pe Google Chrome, nu am încercat. Asta așa, în linii mari. Sunt mai multe versiuni, eu prefer Xfce, tu s-ar putea să preferi Cinnamon sau MATE.

    Recomandarea mea – Manjaro. Este o distribuție rolling release, deci nu trebuie reinstalată la 6 luni sau 1 an. Bazată pe Arch. Am preferat tot Xfce, vine cu un Xfce customizat mai frumos decât Mint. Are un fel de control panel destul de dibaci, a instalat ultimul driver de NVidia, vine cu un Steam preinstalat care chiar merge, nu mai țin minte dacă a mers Netflix de la sine sau a trebuit să-i fac ceva, dar tind să cred că a mers singur (ai oricum soluția de backup Firefox), singurul neajuns este că uneori nu e în stare să-și facă update-urile, nu se potrivesc niște chei. Îl faci din consolă și apoi merge. Eu zic să încerci un Manjaro 2-3 zile, o să te lămurești rapid dacă este pentru tine sau nu.

    La categoria nu este ceva mai simplu.
    Orice distribuție care vine cu GNOME 3. Este un sistem ciudat, m-am obișnuit cu el dar nu-mi place. Face toate distribuțiile să arate la fel (practic între Debian și Fedora e doar diferență de logo). Iar ca distincții speciale, se remarcă:

    – Ubuntu – au luat-o pe ulei, acum cică renunță la Unity și Mir și trec la GNOME 3. Lasă-i pe alții să le facă beta testingul și așteaptă 2-3 releasuri până se stabilizează.

    – Fedora – au trecut pe Wayland. Asta nu e ceva rău în sine, doar că Wayland nu e nici complet, nici stabil, motiv pentru care merge într-un fel de Wayland cu un X compatibility mode, ceea ce dă buguri ciudate. De exemplu când am încercat toate jocurile (și programele) preinstalate am stat cu un task manager deschis să le omor pe alea care nu se mai închid.

    Tot Fedora – s-au gândit ei că dacă Windowsul îți cere restart ca să-și facă update-urile, înseamnă că e o idee bună. Așa că interfața aia grafică de făcut update-uri îți cere un restart, apoi e uiți la un 100% de-ăla, apoi mai dă un restart. Poți să faci update din linia de comandă, firește, dar mie metoda default îmi arată cam încotro se îndreaptă distribuția.

    De fapt cam asta ar fi, nu mai am nimic de adăugat.

    • #88

      Netflix merge pe Chrome.

    • #89

      Concluzia scurta la comentariul tau lung e ca daca nu stii ce-i ala Wayland si care sunt diferentele fata de X nu ai ce cauta cu linux pe calculatorul de zi cu zi.

    • #90

      Pe Chrome da, pe Chromium nu (de fapt merge dacă se ia pluginul de la Chrome și se copiază peste al lui, dar nu out of the box).

    • #91

      Sunt 20 ani de cand comunitatea linux se invarte in jurul cozii. Stiu si ei ca X e un rahat pe bat si au mirosit ei ca Wayland e ce trebuie dar au ramas blocati in C++ ca idiotii si continua sa puna rahaturi precum KDE sau GNOME pe clienti Wayland si sa apoi sa planga de retarzi cum ca wayland e buggy. Pana nu vine cineva si scrie un client Wayland din scratch in limbaj mai high level gen Rust/Swift distributile Linux vor ramane la fel de neatractive dezvolatatorilor.

    • #92

      George, comentariul tau imi da cancer.

  33. #93

    Ubuntu.Si update la cel mai recent kernel si driver video.

  34. #94

    “să nu trebuiască să caut 3 zile pe forumuri cum să văd un film” – in Linux, cand te uiti la filme iti apare pe ecranul negru un stream de date si trebuie sa te prinzi tu ce se intampla in film, exact ca in Matrix. Linuxul e doar pentru specialisti.

    • #95

      ahahahahahahahah ! nimic altceva de zis!!!!

  35. #96

    Pe rând:
    – :-)))))))))))))))))))))))) pentru luat Linux în considerare.
    – ai zis tu să dai cu piatra în iazul cu broaște să vezi ce se mai aude? 🙂

  36. #97

    Imi place ideea de hackintosh si am inceput sa ma documentez putin sa vad ce si cum. Am gasit un site dragut si ma pun pe citit:
    “Requirements:
    Access to a Mac for downloading OS X El Capitan from the Mac App Store,…”
    Si aici m-am oprit. 🙂

    • #98

      Ce mare scofala, rogi pe cineva. Ti-l pun eu pe un link de Dropbox.

    • #99

      Da, oamenii nu incurajeaza pirateria. Hackintos nu e piraterie ci au hackuit bootloaderul. Apple le da ignore atat timp cat nu distribuie soft piratat. La fel actioneaza si in cazul releasurilor beta de OSX. Desi ar putea da drumul la patchurilor pentru un release OSX beta nu o fac pentru ca ar viola termenii Apple. Jobs le-a promis ca nu se atinge de ei atat timp cat nu fac piraterie, iar baietii hackuiesc booloader si module (driveri daca vrei tu neaparat dar eu nu recomand sa folosesti drivere nesuportate nativ de apple), in echipa sunt fosti ingineri Apple si evident NSA care is peste tot (BSD, Linux, Windows).

      Problema ta cea mai mare e hardwareul nu isoul ala. Te ajut eu cu USBul ala de instalare daca crezi ca aia te opreste: keybase.io/georgepoenaru

  37. #100

    1. Hack. – Nasol că nu ţine CPUul sau nu ai BIOS “dăjtrept”… 🙁
    2. Win. Simplu chior.
    2.1. VmWare – e nevoie de ceva resurse
    2.1.1. MacOS pe VmWare
    2.1.2. Alt Winouze
    2.1.3. Orice Ubuntu/ Mint/ alte recomandări de mai sus.

    Comment 2.1.1.
    Merge parfum.
    Instalare facila.
    E un efectiv un MacOS – Am Mavwerick şi Sierra – două maşini virtuale. Fac update din AppStore direct. Ştiu să colaboreze cu orice iDevice nativ.
    Poate şi Photoshop.
    etc.

    • #101

      boss, eu am un asta

      cum sa pun 2 masini virtuale pe el, vrei sa dau cu sapa or what?

    • #102

      Plus ca merge ca dracu OSX pe VM. Nici macar nu va pierdeti timpul.

  38. #103

    Atat vreau sa zic: daca alegi ubuntu si vrei sa instalezi de pe stick-ul de usb asa cum se face in ziua de azi, in loc de install poti alege versiunea de live si atunci o sa-ti incarce sistemul de operare fara sa schimbe nimic de pe hdd. Testezi drivere, vezi ca-ti place, te uiti la filme, verifici sunetul, etc. Te-ai hotarat?! Perfect. Reboot, boot from usb, istall.

  39. Lenovo zici? Am stat un an de zile cu internet de dial-up, pana cand lenovo a binevoit sa scoata si drivere pentru WIndows 10. In tot timpul asta nu stiam de ce imi merge internetul asa bine, nici RDS-ul nu i-a dat de cap, am schimbat chiar si un provider din cauza celor de la Lenovo.

    • #105

      Cand tot ce aveai nevoie era un cablu de retea.

  40. #106

    Dupa cum au recomandat si altii mai sus, Mint e cel mai noob friendly si de asemenea lightweight cu desktopul Cinnamon. Fiind compatibil cu toate pachetele de la Ubuntu si Debian nu o sa duci lipsa de suite software. Full Drive Encryption e disponibil de la instalare.

  41. Vad ca aveti dubii…. cand ai dubii, pui XP…. sau 7.

  42. #108

    Intrebarea din titlu – desi legitima – are potential urias de trolaj. Cum au zis și alți colegi: “distro wars”, “iazul cu broaște”, etc
    Am sa iti spun doar experienta mea subiectiva:
    Am un Lenovo Thinkpad x220t (convertible) cu i7 luat in ian 2013.De cand l-am luat am Ubuntu pe el.Am folosit in ultimii ani v 14.04 (LTS) dar acum 2 sapt am facut update la 17.04. in general, folosesc Unity (ca desktop environment) dar ocazional mai folosesc și Gnome. Unity mi se pare prietenos si ergonomic si mai adecvat pt un laptop. KDE e mai frumos, dar mai adecvat pt un desktop.

    Lăsând la o parte aceste aprecieri subiective, iata faptele:
    * In aproape 5 ani de utilizare, nu a trebuit sa reinstalez niciodata sistemul;
    *Ubuntu suporta out-of-the box toate elementele hardware ale sistemului meu (cu exceptia fingerprint reader, care are nevoie de un pic de tweak). Restul, merge tot: wireless, samba printing, Bluetooth (inclusiv transfer fisiere si cuplare la boxa externa prin audiosink), card reader, screen rotation (inclusiv cu axele de mouse/trackpad/pen eraser/stylus), etc.
    Netflix merge perfect (cu Chrome si, mai nou si cu Firefox). Photoshop….Fie vesiune mai veche (prin Wine sau playonlinux), fie prin virtial machine cu win, fie Gimp. Eu nu sunt asa mare artist ca sa folosesc alea 3-5 functii ezoterice de is numai in PS si nu is si in Gimp. Jocuri (in putinul timp pe care il am) prefer sa joc pe consola. Merg f multe si in linux, cu Steams.
    Pentru mine, Ubuntu a fost un sistem perfect (office/productivity web, chat, programare, filme, muzica, ocazional grafica si editare video, etc) pentru ca ma stimuleaza intelectual (sa inteleg si ce face compul dincolo de click, next, click), e stabil, pot sa contez ca nu se fute cand mi-e lumea mai draga si e virtually virus-free.(plus alte cateva privacy si open source considerations)

    Insa depinde de nevoile fiecaruia,nu exista un sistem universal perfect. Multi utilizatori de Windows sunt dezamagiti dupa ce încearcă Linux ca….nu e Windows. “In Windows era altfel!” Da. Asa e. E ca si cum ai baut toata viata vin si incerci o data o bere si esti dezamagit ca e amara.Si nu e nici rosie. Si zice si ca trebuie servita si rece. Si tu n-ai frigider.etc

    Ubuntu imi mai place si pentru ca e atat de usor de folosit in mediu grafic insa asta nu înseamnă ca nu poti sa il si customizezi in miloane de feluri.

    Gratis. Daca compari cu un win piratat, sigur. Nu are sens, diferentle se vad doar cand la win piratat nu poti face update sau pune un security patch. Daca compari cu un SO (win, is etc) comercial, vorbesti de 0 vs 150Eur.

    Etc.
    Sfatul meu este sa iti pui un Ubuntu pe un stick bootabil si sa te joci un pic cu el fara sa il instalezi. Nu ai nimic de pierdut si poti testa si compatibilitatile HW. Da-mi un mail si te ajut pe chat sau skype daca ai nevoie de ajutor sau alte info.

  43. #110

    Linux noobie si obisnuit cu windowse, recomand Linux Mint

  44. #112

    Linux Mint cu Cinnamon… și nu te doar capu… încearcă cu o sesiune liveCD sau de pe USB și dă-i o tură.

  45. #113

    pe termen lung (subliniez lung) poate merita urmarit react os.
    www.reactos.org/gallery

    • #114

      Având în vedere că se lucrează la el de vreo 20 de ani, subliniez și eu: lung 🙂

      Așa ziceam și de FreeDOS, cât de bun poa’ să fie, de ce ar înlocui cineva DOS-ul original cu el (exceptând, firește, partea cu licențele) 🙂 Am instalat recent un FreeDOS pe un laptop vechi și sunt super încântat, merge mai bine și decât MS-DOS și decât DR-DOS. Deci da! Poate secolul ăsta reușesc și ăștia de la ReactOS să scoată un Windows mai bun decât Windowsul =))

    • E plin de bug-uri, e nefinalizat.

    • #116

      ma rog treaba voastra daca nu vreti sa asteptati.
      planul e asa prima data ai nostrii termina vreo 5000km de autostrazi si chiar inainte sa finalizeze ai nostrii ultimul tronson o sa scoata si baietii varianta finala al react os.

  46. #117

    Daca te gandesti sa faci upgrade, iti recomand www.mysn.de/xmg-pro-gaming-laptops/xmg-p407 – costa ceva, dar ti-l configurezi cum vrei tu si in timp poti sa faci upgrade la ram/ssd/hdd.

  47. #118

    Linux Mint are GUI foarte asemanator cu Windows, poti sa il incerci.

    Eu as zice un CentOS cu GNOME. Sa vezi thumbs down gramada acum. 😀

    • CentOS (cel putin 5.x si 6.x) este numărul 1 în materie de server OS. Numa’ zic … nu săriţi!

  48. #120

    ubuntu mate
    ubuntu-mate.org/

  49. Vă recomand să folosiţi cu încredere Q4OS. Vorbesc din experienţă, nu din auzite!

    Q4OS este o distribuţie Linux GRATUITĂ, foarte stabilă, care consumă foarte puţine resurse (merge lejer şi pe configuraţii slabe de calculatoare!!! >>> Hardware requirements: Pentium 300MHz CPU / 128MB RAM / 3GB disk), este o distribuţie derivată din Debian, care Debian este una dintre cele mai vechi şi stabile distribuţii de Linux dintre toate şi din care au derivat cel puţin zeci, dacă nu chiar peste o sută de alte distribuţii, dintre care amintesc şi arhicunoscutul Ubuntu.
    Debian este de fapt… o MARE FAMILIE!

    Pe Q4OS se poate instala foarte uşor temă de Windows!!! Tema se instalează extrem de uşor şi se configurează din câteva click-uri, nu din linie de comandă, până şi un novice se poate descurca! De departe, în opinia mea depăşeşte cu mult ZorinOS şi Linux Mint (pe Mint, e bătaie de cap să-l faci să arate apropiat de Windows şi tot e departe faţă de Q4OS!).
    Pe Q4OS, tema de Windows e atât de bine făcută încât un utilizator mai puţin avizat, ar crede în prima fază că e chiar Windows.

    Instalarea programelor este extrem de simplă: ai un “Software Center” imgur.com/a/dGFlm (cam cum e Google Play pt. Android) şi acolo găseşti tot felul de programe. Există programe pentru aproape orice vrei să faci, doar că se numesc altfel decât în Windows. E adevărat, unele nu-s chiar la nivelul programelor de Windows, dar în multe dintre cazuri sunt foarte apropiate. Programele “uzuale” ca de exemplu Libre Office, Chrome, Mozilla, etc, evident, sunt exact ca în Windows… Când spun “exact”, înseamnă 1 la 1.
    Baza de date a Software Center-ului nu este extrem de “generoasă” ca număr de programe oferite, dar dacă chiar vrei şi ai cât de cât ceva cunoştinţe de Linux (dacă nu, se pot învăţa uşor!), poţi instala şi alte programe, direct din fişiere (descarci fişierele de pe net, şi basta). Găseşti foarte multe programe de descărcat, altele decât ce găseşti în baza de date de la “Software Center”.

    Pentru programe de Windows (.exe), există Wine, care pe Q4OS funcţionează neaşteptat de bine… în orice caz, mult peste cum funcţiona pe ZorinOS pe vremea când am testat eu Wine-le pe ZorinOS. Anumite .exe-uri, totuşi, este posibil să nu funcţioneze corespunzător. N-am încercat încă suita Adobe sau Corel, cred că acestea nici n-o să meargă prin Wine… în schimb, da, există alternative… acceptabile, pe Linux.

    Concluzie:
    – dacă eşti un utilizator “obişnuit” şi foloseşti calculatorul pentru: navigare pe internet, Facebook, Youtube, suita office (Libre Office e BESTIAL, mai ales ultimele versiuni!!! – şi e GRATIS, se poate folosi LEGAL la birou!!!), mail, filme, muzica şi multe altele, atunci treci fără grijă pe Q4OS !!!
    – dacă eşti “profesionist” şi foloseşti calculatorul în producţie, pentru grafică/video/randari, softuri “custom”, contabilitate, sau… paradoxal, ca să te joci(!!!), atunci rămâi pe Wingoz (goz=gunoi, în Ardeal).

    Q4OS, cu tema de Windows instalată, este distribuţia Linux cea mai apropiată de Windows, dintre toate încercările de acest gen de până acum – şi v-o spune unul care le-a încercat pe toate (cred!?).
    Dacă eşti utilizator de Windows şi vrei să treci pe Linux, Q4OS ESTE CEA MAI POTRIVITĂ DISTRIBUŢIE LINUX PENTRU TINE!

    Q4OS poate fi descărcat GRATUIT, de aici: q4os.org/downloads1.html

    Iată cum arată Q4OS (merită urmărit, mai ales de cei care n-au auzit niciodată de Q4OS, ca să-şi facă o idee de cum arată!):

    www.youtube.com/watch?v=BOn_5e22sos

    Dacă vrei o distribuţie Linux pentru laptop/notebook şi vrei o distribuţie Linux “prietenoasă” cu bateria laptopului, atunci poţi încerca wattOS Linux… pentru că celelalte distribuţii Linux, în general nu-s prea grozave la capitolul consum de baterie (energie).
    wattOS este o derivaţie din Ubuntu, optimizată pentru un consum redus de energie.

    Have fun …

  50. #122

    Înainte să îți iei Linux trebuie să te obișnuiești să nu fii hater cu soft-urile care nu îți plac cum merg și să înveți să cauți răspunsuri cât mai rapid pe forumuri (o să te descurci pe parcurs). Apoi sunt destule chestii care merg diferit ca pe Windows pentru că, well… e fucking alt sistem de operare, csf. De exemplu nu o să vezi ca partiții C:/, D:/ etc. Ci sda1, sda2 etc. (Parcă, am instalat pe un laptop mai vechi al prietenei mele Linux și o să pun și la mine și o să văd din nou). O să ai nevoie să desemnezi o partiție de swap și mai apoi un user și o parolă locală (pentru că așa merge Linuxul), then off you go. Apoi trebuie să vezi ce pachete folosește distribuția ta dacă vrei să iei de pe internet (.de sau .rpm) și eventual cât de bogate sunt repozitele pentru distribuția ta (o idee bună e să intri pe distrowatch.com și să vezi acolo cam ce te-ar atrage). Dacă descoperi că anumite programe pe care le foloseai nu există pe Linux și vrei neapărat să le folosești (deși e cam greu în ziua de azi, totuși sunt). Fă o listă cu ele și vezi dacă funcționează în Wine cum trebuie. Orice Office până în 2010 am înțeles că merge fără probleme. Dacă nu merge în Wine și nu găsești alternative la el atunci poți să îți ții liniștit instalarea de Windows în paralel, strict pentru soft-ul ăla. În ultimul rând ține minte că Linuxul nu rezolvă toate problemele cu Windows. Dacă ai mașina proastă, atunci proastă va rămâne și acolo. Însă Linuxul e mai personalizabil și oferă mai multă libertate și mai mult control utilizatorului asupra calculatorului său și nu încearcă să ascundă chestii. Scuze că mă repet dar ține minte că forumurile sunt prietenul tău și nu strică să pui întrebări și tu la nevoie. Iar ca distro îți recomand Mint (unul dintre cele mai populare) sau Solus (un distro construit cam de la 0 dar care are o creștere destul de rapidă în popularitate din câte observ). E posibil să știi deja că mai toate distribuțiile au un mod de live preview în care poți vedea cum se mișcă, ce au, ce nu au, ce merge, ce nu merge, ce îți place, ce nu îți place fără să strici nimic la sistem. Happy distrohopping! 🙂

    • #123

      ” poți să îți ții liniștit instalarea de Windows în paralel, strict pentru soft-ul ăla” – si in maxim 6 luni o sa bootezi in Windows din principiu, pentru ca nu stii niciodata cand ai nevoie de softul ala si ti-e lene sa rebootezi mai tarziu si nu vrei sa te complici. Si in maxim 1 an zbori linuxul de pe calculator.
      Trecerea de la Windows la Linux nu e dificila atat tehnic cat psihic.

  51. #124

    Recomand tot Windows. Ăștia nu știu ce vorbesc. Probleme de drivere e posibil să ai și în Linux dacă ai un hardware ieftin pentru care producătorul nu se strofoca prea tare. Da, în linux o sa îți meargă, dar tot ca în Windows, mai pantof așa, mai cu driverul vechi, cu…

    Dacă ai bani, iei un laptop ca lumea (business) , la care să ai suport de drivere, gen Dell Latitude 74xx, sau măcar Xps 15, un HP Elitebook 8xx, sau 10XX, sau chiar și Lenovo, dar să fie Thinkpad Txxx, nu alte prostii. Chiar și SH. Sau un Surface, că e de la mama lor.

    Normal că la pocnitorile ieftine de consum nu ai suport îndelungat.
    Dacă nu îți permiți, aștepți până îți trece supărarea și îl repari pe Windows, sau pui orice Linux și te oftici din nou din alte motive, imediat după.

    Sunt utilizator de Linux. Am RedHat pe laptopul de la muncă și Fedora acasă. Am încercat toate prostiile recomandate mai sus, de la Mint-Ubuntu la openSUSE. Nu le recomand pe niciunul. Ălea “simplu de lucrat cu ele” sunt pocnitori, suse e dubios și nu ai suport la multe chestii, cum ar fi un teamviewer recent, adică ai, dar așa să iei surse, compilezi… mai bine nu.
    Iar din celelalte , Debian, CentOS și primele două de care am zis sunt ok, dar nu-s pentru tine. Vei avea mai multe probleme decât îți vei rezolva.

  52. @Distrusul, ai incercat Q4OS? Team Viewer merge ca uns pe el … la fel si multe altele (de la Debian).

    • #126

      Nu. Teamviewer era un exemplu de lipsa de suport pe Suse. Faptul că pe ăsta ai ultima versiune nu înseamnă nimic. Prin tichete găsesc ca în 2016 niște clienți s-au plâns de suport de Thunderbird ( clientul de mail). Din ce îmi dau seama îl instalează lumea pe Cloud că nu cere resurse și merge la soft dev și virtualizare. Sunt sigur că fix de asta are omul nevoie. Plm, just another Debian. E imposibil să aibă suport mai extins decât Debian.
      Trebuie să înțelegeți ce înseamnă aia nișă și produs de nișă. O mână de programatori ai unei distribuții exotice de Linux nu se pot compara cu o droaie de programatori Microsoft + programatorii care se ocupă de integrarea hardware de la producătorii de echipamente. E imposibil. Problema în cazul de față e lipsa de atenție pe care o dau producătorii echipamentelor low end. Așa e și la televizoare și la orice.

  53. #127

    Io nu’tz zic ce linucs e mai prietenos ca stiu ce vrei sa faci…
    Esti angajatu’ lui domnul dracnea si impreuna cu sie aia la care ai fost tu ne interoghezi sa vezi care’i mai destept, iar pe cel mai destept il puneti sa semneze ca el a inventat vreisaplangi ala de cripteaza toate porno+ poze cu pisici si empetreiuri cu salam..

  54. #128

    Eu fac asa. Am 2 windowsi, un 7 si un 10 pe acelasi laptop (duce rabla mult si stau mai mereu in priza)
    Pe 7 ala starter desigur am photoshop office vlc laga laga lugu lugu tot pentru browsing aiurea si lucruri de la care am certitudinea ca-mi buseste os-ul ++++++ DEEPFREEZE care e fics mama tata plus varu lor la tot ce inseamna protectie.
    Pe 10 am bitdefender am update la zi si tot de inseamna draivare si alte solutii oferite de producatorul laptopului sunt sterse si dezinstalate merg doar cu cele generice.
    P.s. am un stick de vreo 16 gb din care 12 sunt ocupati cu vreo 1001 drivere intr-o interfata friendly, il folosesc cand mai arunc cate un win la prieteni… daca vrei ti-l urc pe un gdrive ca nu strica sa l ai fizic in geanta laptopului (cum am si win7 pe stick gata bootabil tot in geanta)

  55. #129

    Eu folosesc acum Linux Mint. Rar sunt chestii care nu merg si ar avea nevoie de Windows.

  56. #130

    Windows. Pentru ca meriti ce-i mai bun. Hai sa-ti spun eu cum va decurge treaba cu linuxu’ (oricare ar fi el). Il instalezi, dai cu next, next, finish iar la sfarsit te bucuri de un desktop… frumusel. Iti place la inceput, iete ce efecte, iete ce bine se misca, incepi sa crezi ca vrei putea face shushu pe Windows. Si dupa aceea incepe. Vezi ca youtube-ul nu prea merge el… asa cum merge pe win. Cu html5 accelerat si toate cele. Vezi cum filmele au un oaresce tearing, pentru ca tre sa instalezi/configurezi/compilezi nu-stiu-ce recomanda colegii de pe aci. Si parca muzica se cam aude cam flat si fara… culoare. Si parca blogul arata cam ciudat pe firefox… Text mic, fonturi ciudate… Eventual, din cand in cand o nu-stiu-ce aplicatie iti mai tranteste o eroare din senin cu directia la linia 34. Tu fiind programator vei stii despre ce e vorba si o vezi rezolva. Daca nu, apelezi la colegii de aici. Ah, s-a busit desktop-ul si iti arata niste gibberish-uri pentru ca xorg nu stie sa interpreteze variabila x/y/z din config linia 1274? Fix it, ce mare lucru. Cum e Galaxy S8-ul? Ai reusit sa tranferi contactele de pe vechiul tel? Ah, stai ca Samsung Switch nu merge pe linux… Lasa-te sefe de chestii d’astea. Pune un Win10, lasa-l sa-si faca toate update-urile pe curat NU instala orice porcarie de aplicatie de la Lenovo si te vei bucura (din nou) de un s.o. pe care toata lumea il injura si il iubeste deopotriva.

  57. #131

    distrowatch.com rules. In ideea ca pari capabil 🙂 sa citesti un review si sa iti alegi ce te-ar interesa. Ca home user orice “pocnitoare” descrisa/propusa mai sus te coafeaza, tine doar de gusturi si ce vrei de la SO.

  58. #132

    concluzia după 126 de comentarii: orice macbook / imac la mâna a doua cu osx updatat e mai bun decât combinația windows – insert any brand name

  59. #133

    Deepin OS ca alternativa la Elementary OS, un windows look-alike.

  60. Ba, termina cy prostiile. Ramai la win din considerente de lene. Suntem prea batrani sa ne pierdem timpul cu linie de cod. Wake up!