BIne, am râs de Demos și Cataramă, am rămas satisfăcuți de faptul că BEC a zis că reclamă la DNA pe cei cu semnături falsificate.

Dar totusi, ideea ramane. Statul roman, prin legea sa electorala, este impotriva accesului cetățeanului la dreptul de a fi ales. Să strângi 200 000 de semnături din toate județele țării nu e chiar ceva la îndemâna oricui.

Iar argumentul acela meseriaș cu Dacă nu e în stare să strângă 200 000 de semnături, nu are ce căuta, gândiți-vă ce logistică implică să strângi, în mod real, 200 000 de semnături, din toată românia. Câți bani trebuie să cheltui pentru a o putea face, la modul propriu. Nu toată lumea e întreținută, ca doamna Bruxelles. Și sunt oameni mișto în românia, dar care au bani la nivelul unui om mediu, nu la acela al unui președinte de bancă.

Practic, în românia, au acces la dreptul de a fi ales doar bogătanii sponsorizați de securiști bătrâni și partidele, îndeosebi cele mari, a se vedea succesul Demos. Restul sunt doar fraieri, iar constituția e o gargară.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

70 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Lege facuta intentionat ca sa nu poata candida chiar oricine! Pai cum, sa iasa un presedinte care sa le zica pe bune ce lepre sunt? Nu putem risca asa ceva! Un ficus, un marinar, un tap si un securist sunt EXACT ceea ce are nevoie Romania! Iar daca enumerarea de mai devreme pare ca inceputul unei glume in care aia 4 merg intr-un bar, ei bine, nimic nu-i intamplator.

    • #2

      Eu nu înțeleg logica „Nu poate strânge 200k semnături” => „Iese președinte”

    • eu sunt curios cum credeti voi ca se strang semnaturile astea. petiții online sau ceva?

    • #4

      @Arhi, nu, semnăturile alea se strâng „în stradă”, cu cort și tot tacâmul. SAU la sediul partidului, că atunci când ai 1mil de cotizanți nu stai să umbli după ei pentru semnături, evident.

      Întâmplarea face că unii dintre noi mai știu cum e cu caravane, corturi, acțiuni în stradă, deci știu ce înseamnă dpdvd logistic și costuri. Pe de altă parte, care ar fi varianta bună pentru tine ca să trieze din candidați, așa cum te-a întrebat și @Eu mai jos… ?

      În același timp, problema de logică rămâne: dacă tu nu ai resurse (timp, bani, oameni, susținere, presă, plm, orice) ca să aduni semnăturile alea, păi nu vei avea niciodată resurse ca agenda ta să ajungă suficient de cunoscută încât să „capeți tracțiune”. A, că la modul ideal ar trebui să poți face asta, foarte frumos, dar viața bate filmul.

    • deci stii logistica necesara, intelegi ca astfel se blocheaza accesul celor cu idei, dar fara bani si, totuși, esti de acord. e ok, am inteles

    • #6

      S-ar putea face cateva sute de preselectii succesive care sa trieze cele cateva milioane de doritori fara resurse. Iar pentru cei ajunsi in finala s-ar organiza cateva show-uri TV, gen Big Brother, care ar putea asigura atat notorietatea candidatilor cat si finantarea lor ulterioara. Si ar fi toata lumea fericita.
      De fapt, nu vad care e problema, partide se pot infiinta acum cu cateva semnaturi. Infiintezi un partid, capeti relevanta si atunci cand vei avea cateva zeci sau sute de mii de membri vei putea candida, va fi chiar un fleac sa strangi semnaturile necesare. Vei instala corturi doar pentru ca reprezinta o buna ocazie sa-ti faci campanie suplimentara relativ ieftina.

    • da, doar ca nu. partidele sunt radiate daca nu obtin niste cerinte in decurs de 3 luni.

    • #8

      Faci un credit si cumperi atunci unul ieftin de la fostul primar Lis sau de la Iosipescu-Zambra. Se gasesc solutii.

    • #9

      Oricum, e vorba de conditii asa spaimoase? Ca eu nu stiam decat de obligatia de a fi activ, adica sa participi macar din doi in doi la alegeri.

    • #10

      da, mi-e lene sa caut. trebuie sa deschizi filiale in nushcate judete, altfel devii radiat.

    • De ce sa trieze din candidati?

  2. #12

    Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, … vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.

    Deci ce ziceai tu de semnaturi 😀 ? Baga si putred … la bogat

    • #13

      Vrei sa apara 30 de Greta?

    • #14

      Da tu vrei doar pe Iliescu și Trump. Da are voie legal sa consume alcool poate fi și presedinte. Dacă mai si toarnă primeste bonus. Ce contează vârstă, dacă te duce capul sa faci de 5 case ești bun de președinte.

    • #15

      Personal cred, Greta o “arde” ok pentru vasta ei. Alta ca mustele vin la fel si la miere si la rahat asta e alta vorba.

  3. Pai trebuie facuta cumva o triere, ca altfel te trezesti ca ai pe buletinul de vot cateva sute de nebuni. Eu as fi curios ce solutii propun, cei care nu sunt de acord cu semnaturile, pentru a tria din candidati?
    Solutia mea, 10000 de semnaturi si o suma de bani drept garantie. Nu obtii un minim 0.5% sau 1%, nu mai primesti banii inapoi. 😀 Nu pot aduna macar 10000 de semnaturi? Nu ai banii necesari? Nu poti mobiliza 20-30-40 de oameni sa te ajute sa strangi semnaturile si nu poti convinge macar 10000 de oameni sa iti semneze si sa iti sustina candidatura donand 1-2-3 euro? Atunci ce te face sa crezi ca vei fi ales ca presedinte?

    • #17

      da, fix de argumentele astea ziceam eu ca sunt de cacat si favorizeaza doar securistii cu bani. e bine ca ai inteles tot

    • Dar nu am zis sa aduci un milion de euro. 10000-15000 de euro.

    • Tu, de exemplu, ce solutie propui pentru a tria candidatii. Ca eu parca n-as vrea sa primesc ca buletin la vot, un buletin de dimensiunea pagini aurii, si sa stau jumatate de ore pana imi gasesc candidatul pe care vreau sa-l votez.

    • #20

      Poate ca ar trebui sa te hotarasti inainte de a intra in cabina

    • #21

      Dar care e problema daca se inscriu in cursa 100-200, 300. Si mai corect cred ca ar fi 5000 de semnaturi… de oriunde. Ca un terchea berchea nu le strange ca nu are atatia prieteni dar alea 5000 sa fie verificare una cate una. Telefoane, sample-uri etc. Ca un om independent care reuseste sa convinga 5000 de oameni sa semneze pentru el merita sa participe la alegeri.

    • tehnic ar trebui limitat numarul de semnaturi la ceva complicat dar nu imposibil.
      10mii sa zicem.

    • Cum ar arata un buletin de vot cu 500 de candidati? Si apoi, procesul de numarare ar fi un chin. Voturile trebuie numarate manual, de doua sau trei ori. Ar fi un chin, efectiv. Numararea sau votul electronic iese din discutie.

    • Pai nu tot aia e ?
      Iar selecția cred ca ar fi mult mai corecta, o va face electoratul nu banul sau sa fii nevoit sa votezi pentru alte chestii ca pe principul n-am pe cine cam asta se votează la noi.

    • #25

      Praguri financiare scazute nu ar face decat sa fie mai usor si mai ieftin – ati ghicit – tot pentru securistii cu bani.

      Ideea de baza e una: nu scapam de ei. Gata, a trecut ocazia. Acum esti ori cu ei, ori irelevant.

      Cam asta e mesajul meu de speranta.

    • #26

      Aceiasi oameni care azi bat apa in piua condamnad restrictionarea dreptului de a candida s-ar grabi sa ceara restrictii daca s-ar trezi cu un buletin cu 50.000 de candidati. Pentru ca nu vor fi 500 daca se desfiinteaza restrictiile ci zeci si sute de mii, pentru ca tot nebunul va dori sa candideze daca tot se poate si nu cere efort. Teoretic am putea candida toti, cum ar fi 8 milioane de candidati la 8 milioane de alegatori activi? In turul II primii doi candidati cu cele mai multe voturi strinse, unul cu 22, alul cu 16. In situatia asta chiar si candidatul Demos ar avea sanse mari sa ajunga presedinte. Pana atunci, vor trebui sa viseze la o lovitura de stat sau la o invazie a armatei chineze, ca alta sansa comunistii n-au.

    • Da, sa punem prag financiar. Cine nu-si doreste un presedinte de tara cu datorii financiare catre unii…

  4. #28

    pai si care ar fi solutia care nu necesita 200.000 semnaturi? sariti cu sugestii.

  5. #30

    Suntem români ( dabă, ia toje ) aşa că ne gândim la o soluţie universală.
    S-o aplicăm. Iese un cîcat. Aşa am păţit cu toate.

    Hai s-o judecăm multidimensional ( am citit almanhul Ştiinţă şi tehnică 1979 ):

    *Se păstrează nivelul de 1% din lista electorală. Opţiune: se trece la 0,5% din lista electorală.
    *Lista electorala se actualizează prin proceduri noi şi sunt scoşi cei plecaţi afară.

    din astea doua, numărul de semnături se reduce dramatic: de la 200.000 ( adica 1% din 20 mil ajungem la 60.000 adica 0,5% )

    *Se scoate principiul “se permite semnătura pentru doi sau mai mulţi candidaţi” şi se interzice atât cu desăvârşire cât, mai ales, cu sancţiune.
    *Se introduce obligaţia partidelor/ candidaţilor de a preda listele nu numai în format letric ( dacă citesc pesedişti, formatul letric ‘nseamnă scârţa scârţa pe hârtie ) ci şi în format electronic, să zicem, excell.
    *Comparaţia între liste se face iute şi degrabă.

    *Cine a semnat de două ori, mă-sa e cu*vă.
    *Cine a semnat şi e mort, se dezgroapă şi se dă cu aghiazmă.
    *Cine a semnat în locul altuia, amendă + bătaie
    *Cine a dat liste de semnături nasoale = amendă + bătaie + pârnaie + interdicţie la o nouă candidatură, orice candidatură, în următorul exerciţiu electoral. Adică, pana mea, ai bulit-o la preşedenţie, nu mai candidezi nici la deputaţie şi nici la primărie şi, dacă e în exerciţiu, pierde şi dă înapoi pensia specială de ce-o fi. ) nu vă îmbătaţi cu apă rece, USR n-o sa scoata pensiile speciale nici la parlamentari nici la primari: uitaţi-vă la cât de dârji sunt liberalii din comisia de administraţie din CDep. Recte-n speţă, Florin Roman.

  6. #33

    Capanie electorala, candidatul intr-un sat uitat de lume:
    – Nu aveti drum? Va facem drum! Nu aveti apa si canalizare? La anul o sa aveti! Va aducem apa, gaz, va facem poduri.
    – Dar noi nu avem rau, zice cineva din multime.
    – Va facem noi, nici o problema.
    Se ridica un batranel:
    – Eu nu am p*la!
    – Se rezolva, zice candidatul.
    Cineva din staff-ul de campanie il trage de maneca:
    – Sefu’, dar asta nu putem sa-i dam.
    – Taci ma, ca dupa alegeri asta o sa le dam la toti.

    • Este un banc foarte reusit, domnule Finch! Bine le mai spuneti M-a amuzat strasnic!

  7. *ies

    Poate o sa fac un articol pe tema votului electronic si sa il trimit lui Cetin daca o sa vrea sa il posteze. M-am documentat putin pe partea asta si da cu virgula, rau. 😀

  8. #36

    Se rezolva simplu, poate candida oricine dar ordinea pe buletin e in ordinea descrescatoare a numarului de semnaturi. Gata, v-am rezolvat si problema asta.

    • #37

      iata:)

    • #38

      si se mai aplica si o formula matematica la marimea fontului folosit pentru numele candidatului.
      Se incepe cu font de 16 si se ajuge la font de 1.

    • Și cum îți dai seama care e candidatul ăla bun cu semnături puține, din 500? Că sa fii candidat la prezidențiale, ai nevoie de notorietate, să fii în stare să coagulezi o echipă în jurul tău și să convingi oamenii să te voteze. Daca tu nu ești în stare să strângă niște semnaturi, cum te vei face remarcat printre 500 de candidați? Te cunosc doar apropiații, televiziunile nu te cheamă că nu prezinți interes, bani nu ai sa iti fac campanie? Ești doar un nume pe buletin. Nu ești în stare să strângi o mână de oameni în jurul tău care sa te ajute și să te susțină, ce te face sa crezi că vei convinge oameni competenți să facă parte din echipa ta cu care sa conduceți tara? Nu ai 10000 de euro să depui pentru a putea candida, ce te face sa crezi că vei putea manageria o țară? Nu ai notorietate, nici putere de convingere, nici bani, dar vrei președinte. Totuși, candidezi pentru președinția țării, nu a scării de bloc.

    • #40

      da, este minunat. cum atrag ei candidatii bani:)))) doar ca atunci cand atragi bani dr la “oameni de afaceri” devii portavocea lor. in fine, imi pierd vremea, capacitatea voastra de prelucrare a datelor este de tipul INSERT mura IN gura. ce daca poate exista jn om cu idei bune, care idei bune pot fi preluate in campania electorala de catre presa si poate ajung concretizate. sa aiba bani hîhî. imi si imaginez cum va curg balele din coltul gurii.

    • #41

      >>Și cum îți dai seama care e candidatul ăla bun cu semnături puține, din 500?

      Simplu. Semnaturile se strang inainte de campanie, deci candidatul stie unde e pe buletinul de vot asa ca in campanie zice ma gasiti pe pagina 17 randul 5. Cine nu e in stare sa-l gaseasca nici dupa ce i se spune unde sa-l caute probabil nu e in stare sa gaseasca nici sectia de vot, asa ca mare pierdere nu e.

    • #42

      @Radu, ca să ajungi pe buletinul de vot trebuie să strângi semnăturile (1000- 200.000 nu contează).
      nu poți să știi unde vei fi pe buletinul de vot în momentul strângerii semnăturilor pt că nu știi dacă strângi destule semnături să ajungi pe buletinul de vot.

    • #43

      Ady-P pare ca nu ai gandit prea bine sau n-ai inteles ce zic eu inainte sa zici de ce nu se poate, dar inteleg din restul comentariilor ca esti de la USR, asa ca se accepta.
      In afara de mici probleme logistice propunerea mea e perfect fezabila si corecta pentru toata lumea – in limitele corectitudinii posibile in politica, unde cei cu spate si bani au mereu sanse in plus.

    • #44

      @Radu, știu că dau rateuri la logică uneori, dar.
      1. chiar și în momentul ăsta semnăturile se strâng înainte de campanie. pentru ca un cadidat să ajungă ”în campanie”, pe buletinul de vot trebuie să strângă un nr de x semnături.
      2. pentru ca restul candidaților să ajungă ”în campanie”, pe buletinul de vot trebuie să strângă și ei x semnături.

      explică-mi, te rog, cu subiect și predicat, ce n-am înțeles. că tu zici că încă din timpul semnăturilor un candidat poate să zică ”pe buletin mă găsiți la pagina 17 rândul 5”.
      în timpul semnăturilor candidatul nu știe:
      1. dacă o s-ajungă pe buletinul de vot.
      2. câți alți candidați or să mai ajungă pe buletinul de vot, deci nu știe pe ce pagină și ce rând va apuca în funcție de numărul de candidați.

      dacă n-am înțeles eu bine și tu nu zici că omul le zice de rând și pagină din timpul semnăturilor, ci abia după începerea campaniei, atunci îmi pun cenușă-n cap.
      dar să știi că-n ultimii ani unele partide au făcut asta ”ne găsiți la pagina x, sus în dreapta sau jos în stânga sau whatever poziție aveau în pagină”.

    • #45

      @Radu, am citit, recitit și răs-re-citit, într-adevăr ai zis ”în campanie le zice mă găsiți în pagina…”.
      dap, îmi pun și mai mult cenușă-n cap. 🙂

  9. #46

    Chestiile astea sunt facute sa fie o triere asa, adica sa ai un follow de oameni. Nu sa iasa orice marinar de pe vapor presedinte. Oh wait…

  10. #47

    Nu trebuie musai să fii întreținut ca să strângi bani de campanie și semnături, trebuie să vii cu un plan solid de bătaie, să convingi oameni potenți să gireze pentru tine, hai că se poate. La fel cum alții adună pentru câini și pisici, operații în străinătate, excursii în Asia, poți convinge oamenii să te susțină financiar, dacă ești credibil și serios bineînțeles.

    • #48

      Nu. Oamenii ajuta in cazul unei operatii, pentru cumparat catzei etc., pentru ca se pot raporta la o asemenea cerere, simt ca si ei ar putea fi in locul celui ce solicita ajutor. In cazul unei candidaturi ,oamenii nu mai pot sa se raporteze la cererile unei persoane, singurul lucru ce ii poate impulsiona sa “ajute” e daca acel candidat le poate oferi promisiuni credibile de castig….

    • #49

      Platitudini. Ai scris platitudini…

  11. #50

    Notorietate, asta e cuvantul magic.
    Intrebarea e : cum s-ar putea crea notorietatea pozitiva necesara pentru un candidat, pentru a fi alternativa la gunoaielor ce ne sunt bagate pe gat ?
    Si nu , aceasta notorietate nu ti-o creezi de la depunerea candidaturii pana la alegeri , ci cu mult timp inainte.
    Limita de semnaturi e clar absurd de mare, eu as zice ca scopul ei e de a crea dependenta de sponsori pentru orice candidat, practic eliminarea candidatilor independenti in opinii. Un candidat ce a trebuit sa stranga 200k semnaturi are de pierdut inimaginabil mai mult in cazul abordarii unor subiecte sensibile, decat unul care a trebuit sa stranga 20k, pentru ca primul stie ca daca zice ceva rau , nu mai pupa suport logistic la urmatoarele alegeri.

  12. #51

    oricum romanii au tendinta de a crede in Mesia, un singur om care ne va scoate din mocirla in care zacem… cred ca si Germania are presedinte 😀 … nu stiu daca germanii stiu asta 😀

    banc: “exista 2 posiblitati de a scoate romania din criza…una SF si una realista. Cea reala ca vin extraterestri si ne scot din rahat. Cea SF ca iesim singuri.”

  13. #52

    Ganditi-va ca retardatul ala de Plescoianu a obtinut 150 k de semnaturi fara sa miste un deget. Nu tu cort, nu tu iesit in public. A stat ca papagalul si a bagat citate filozofice, a dat share la pagina lui in care se plange cat e de persecutat de statul parallel si de colegii de la psd (nici macar n-a avut oo sa-si dea demisie din psd). Cu toate astea, nu a facut numarul suficient de semnaturi.

    • gandeste-te ca unul pe care il cheama Catalin Ivan are 235119 semnături valide – asta contrazice articolul

    • #54

      Eu nu înțeleg ce vrei să spui, în paralel cu textul de sus.

    • #55

      Nu luati in seama ultima propozitie. Ideea e ca daca ala a adunat 150 k de semnaturi fara sa miste un deget, ar putea si altii.

    • #56

      nu știu cum să zic, dar am văzut vreo 2 strângând semnături pt Pleșoianu. 🙂

  14. #57

    sau bagam mai multe “tururi”… alegem presedintele din parlamentari si primari only… ca in ultimul timp de acolo au fost selectati toti castigatorii, mai cernem plebea…

  15. orice prag e discutabil, daca nu ne convine pragul atunci il eliminam.
    la prima vedere pragul este bun, singura solutie logica (parerea mea) este sa-l raportam la numarul total de alegatori. 1,05% (presupunem ca listele sunt exacte) nu pare o cifra chiar asa de mare pentru cineva care vrea sa conduca o tara. s-ar putea lucra la modificarea legislatiei in domeniul partidelor, acolo pare ca e smecheria mai mare si adevarata bariera de intrare => partidele face ce stiu ele mai bine, cresc, fac profit, propun candidati si aduna semnaturi.

    ps: nimeni nu prea vorbeste de actualizare numarului urias de alegatori inscrisi in registrul electoral + includerea sau nu a celor care au domiciliu in alte tari

    • se pare ca e destul de simplu sa faci un partid:

      ART. 18
      (1) Pentru înregistrarea unui partid politic se depun la Tribunalul Bucureşti următoarele documente:
      a) cererea de înregistrare, semnată de conducătorul organului executiv al partidului politic şi de cel puţin 2 membri fondatori;
      b) statutul partidului, întocmit conform prevederilor art. 10;
      c) programul partidului;
      d) actul de constituire, semnat de cel puţin 3 membri fondatori;
      e) o declaraţie privitoare la sediu şi la patrimoniul partidului;
      f) dovada deschiderii contului bancar.
      (2) Cererea de înregistrare se afişează la sediul Tribunalului Bucureşti timp de 15 zile.
      (3) În termen de 3 zile de la data depunerii cererii de înregistrare, anunţul cu privire la aceasta se publică de către solicitant într-un ziar central de mare tiraj.

    • #60

      mai cauta putin, sa vezi ce insewmna si sa il pastrezi in functiune

  16. #61

    Îmi aleg cu grijă explicațiile pentru că, din câte am văzut în comentariile care îi luau apărarea turnătorului colaborator Petrov și aici, unde se bagă platitudini sau polemici care nu se înțelege împletitura în paralel cu textul de sus. Prin urmare, sunt utilizatori cărora le trebuie o etichetă de avertizare ca mura-n gură.
    Așa că să se înțeleagă: separ omul Cumpănașu, care și-a amplificat imaginea (de pe urma uciderii a nepoatei sale) în public, de candidatul Cumpănașu care a strâns semnături și acum toți sar cu gura să-i pună piedici.

    L-au găst pe Cumpănașu fără studii la facultate. Acum, toți se leagă că, dacă n-are diplomă de bază dar are diploma de avansat (așa e știrea momentan, nu vreau să fac precizii incorecte din moment ce e o dilaila proaspătă).
    Anumiți ziariști, editori de ziar, prompteriste și producători de emisiuni de știri au început să slobozească împotriva candidaților fără diplome, că nu au ce căuta în alegeri (lăsând deoparte că am avut ministru al învățământului pe nume Funeriu, dar în fine) și e Cumpănașu țapul ispășitor al principiului ăstuia avariat anti-democratic.
    Putea să fie Cumpănașu, putea să nu fie, mesajul tot ăla anti-democratic rămâne: că vai, cum să candideze oameni care n-au diplome. Carevasăzică, mâine-poimâine, dacă n-ai diplomă de Ivy League, nici să îndrăznești să te împotrivești.

    Ăsta e un alt filtraj mizerabil și jegos, pe lângă semnăturile, care cei din structurile de putere vor să transmită. Și se folosesc și de fandosiții care umblă cu criteriile ăstea, neînțelegând că preferințele personale nu sunt totuna cu procesul democratic real, de a candida și să fii votat.

    Așa că fac o completare la concluzia de sus… Practic, în românia, au acces la dreptul de a fi ales doar bogătanii sponsorizați de securiști bătrâni și partidele, îndeosebi cele mari, a se vedea succesul Demos, și ăia care au diplome pe motiv că nu e voie să candidaze oricine dacă n-are studii. Restul sunt doar fraieri, iar constituția e o gargară.

    • #62

      în bulele în care m-am învârtit eu nu mi s-a părut că are cineva ceva cu Cumpănașu că n-are diplomă de facultate.
      lumea părea să aibă o problemă cu faptul că omul refuza să recunoască asta și s-o dea cotită pe după toți pomii din livadă ca să nu recunoască asta.

    • #63

      sa scurtez insai-latura-ti:
      candidatul cumpanasu nu-i lasat sa candideze de securisti pentru ca omul cumpanasu a fost prigonit de funeriu!

    • #64

      Bosss, iarta-ma ca-ti spun, dar ai citit si ai inteles de ti-a iesit pe urechi. Probelma nu e ca nu are studii universitare. Problema e ca nu le are trecute in CV, studiile de licenta mai exact, dar in acelasi CV are trecute niste studii de Master. www.fanatik.ro/cum-arata-cv-ul-lui-alexandru-cumpanasu-masterand-fara-sa-fi-absolvit-vreo-facultate-19081695.
      Ori intrebarea e cum s-a inscris el la Master fara studii de licenta? (ro.wikipedia.org/wiki/Studii_universitare_de_masterat).

    • #65

      Genghis Han
      ”Problema nu e ca nu are studii universitare. Problema e ca nu le are trecute in CV, studiile de licenta mai exact, dar in acelasi CV are trecute niste studii de Master. Ori intrebarea e cum s-a inscris el la Master fara studii de licenta?”

      Vezi contrazicerea? Exact de ce ziceam.

  17. #66

    nu știu câtă legătură are cu ce zici tu, dar vreau să povestesc o chestie. strângeam semnături la Victoriei și fătuca de la florărie făcea mișto de noi: cât ne plătește, cine-i ăsta, d-astea.
    la un moment dat întreabă câte semnături trebuie strânse. ”200.000 zice legea, dar încercăm să strângem mai multe, că mai sunt invalidate, ba că nu-s toate prenumele, ba că nu e adresa completă, etc”.
    ”doar 200.000, dacă vrea tata să candideze strânge atâtea numa’ de la neamuri și prieteni”. am încercat să-i zic că-s destul de multe, că trebuie strânse proporțional pe tot teritoriul țări, n-am reușit.

    ps. până la urmă a vrut să semneze, n-am convins-o eu, a convins-o colegul ei încă minor care a luat foc când a auzit care-s ceilalți candidați. din păcate n-avea buletinul la ea, nu știa seria și numărul și când m-am mai dus acolo n-a mai fost ea la florărie.

  18. #67

    o solutie pentru viitor ar putea fi acceptarea unor adeziuni prin semnatura electronica/vot prin corespondenta, cu scaderea pragului si cu dreptul la o singura optiune.

  19. Romania este singura tara din lume care aplica acest sistem? Altii cum fac? Simplu.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.