Am citit chestia asta pe 9gag, cred, într-o seară și am rămas marcat de simplitatea ideii și cât de reală și dură este. Nu m-m gândit niciodată așa la acest subiect, deși este atât de simplu și normal.
Nu le mai spuneți copiilor că au primit tableta, iphoneul 12, apple watchul și tot felul de electronnice scumpe. Pentru că, deși nu realizați, copiii chiar cred în asta. Și există o majoritate cumplit de mare de copii care fac scrisori către Moș Crăciun în care cer un telefon și primesc o pereche de ciorapi. După care nu fac decât să se întrebe de ce, ce au greșit, nu au fost cuminți, trebuiau să facă mai mult, nu au meritat?
Și niciun copil nu merită toată durerea asta. Dați-le copiilor cadourile scumpe asumat, din partea voastră, iar pentru Moș Crăciun lăsați jucăriile simple, normale, accesibile majorității.
Toți copiii merită să fie fericiți. Și, luați-o altfel, în loc ca plodul vostru să se bucure că Moș Crăciun i-a adus un cadou de 1000 de euro, va ști că e de la voi, iar sărăcanul ăla de moș i-a adus doar un Lego.
NOU
Am zis că nu mai intru pe blogul ăsta, și vreo două luni n-am intrat, dar azi s-au făcut niște conexiuni în creier și am picat în păcat.
Și așa am ajuns să dau peste această postare cu această super idee. Am dat share, ce să fac…
NOU
Hai ma, Baxt. Zi pe fata ca ti-a fost dor si aia e. :))
NOU
@AlexP: bag sama ca gresisi adrisantu’.
NOU
Alex P, eu citesc și comentez, cu bun simț, pe blogul ăsta, fix din 2007. Nu e meritul meu, neapărat. Dar asta nu mă transformă în baxt.
NOU
ce dracu ti-am mai facut, ca o data la cateva luni juri ca nu mai intri
NOU
Arhi, era ceva cu un comentariu pe care mi l-ai dilit pentru că… nu mai țin minte, că șterg hardul cu prostii odată pe trimestru. :))
NOU
ah, the usual:))))))
NOU
Ha, eu azi am intrat de plictiseala. Dar hei, da, misto ideea si oricum o pun in practica de obicei – chestii mai scumpe primesc de ziua lor, Mos Craciun vine cu treburi generice.
NOU
si daca nu aveti bani anu asta aduceti-le doar o cutie si spuneti-le ca bulangiu de MC a ramas fara elfi din cauza de covid asa ca in loc sa aduca cadouri le-a furat
Muie MC
NOU
Dacă au ajuns la vârsta la care știu să îi scrie Moșului, copiii trebuie învățați că există și alți eroi imaginari. Dumnezeu, de exemplu: Te rogi pentru un telefon și primești oreion. Nu mai par așa răi ciorapii Moșului.
NOU
Eu tot insist la sotie sa-i zicem fetei de unele cadouri, dar ea nu si nu. Vreau sa aprecieze valoarea lucrurilor, sa invete ca nu pica din cer.
I-am prins Lego-ul de BF si i-am zis ca e de la mine, nu am mai asteptat. 🙂
Dar anul asta mos Craciun a cam incurcat-o. Fata mea (8 ani) se pregateste sa-i puna o capcana mosului, sa-l prinda la noi in casa si sa-l incuie. Si ma roaga sa o ajut; ”tati tu esti inginer, e imposibil sa nu-l prinzi”.
NOU
ahahaha :))
NOU
Inginer genist?
NOU
Mai rău, proiectant electronist.
NOU
Io si Corban. 2 adevarati intelegatori ai fenomenului Mos Craciun
NOU
Mosul aduce ciorapi la copiii cuminti ca sa le fie cald la picioare iarna si tablete si iphoane la copiii rai ca sa isi strice ochii cu ele!
NOU
Jos labutele de pe Mos Craciun!
Destul am suferit cand am aflat ca nu exista cai inaripati ce se hranesc jaratec!
Legat de subiect, consider foarte trista tendinta asta (feminista, desigur, cum altfel?) de a desfiinta povestile lui Andersen, ale lui Ispirescu, ale fratilor Grimm etc prin demitizare si prin inlocuirea lor cu tot felul de istorioare urate si retardate, lipsite de orice urma de imaginatie dar ancorate cica in realitate. Copiii au dreptul la o lume a lor, o plina de magie si visare. Ei sunt inteligenti si stiu sa separe povestea de realitate. Ei trebuie sa aiba eroii lor cu puteri magice, ce zboara ce se bat teribil dar nu mor niciodata. Oricat am incerca, noi, parintii lor, nu putem sa le oferim ce le ofera Gandalf si Harry Potter.
NOU
Ohhh daaa…
Chiar as dori sa lasam copiii sa se bucure de basmele originale, cele in care Rapunzel ajunge o minora insarcinata, frumoasa din padurea dormita e violata de print in timp ce doarme, Pinnochio il omoara pe greiere si sfarseste spanzurat …
A, da, si cam toate mamele vitrege sunt in original mame naturale…
NOU
moartea fetitei cu chibrituri, asa romantic…
NOU
Foarte tare! 🙂
NOU
Ce oameni ursuzi si “batrani”…
NOU
Cine desfiinteaza povestile? Unde anume? Zau ca n-am bagat de seama asa ceva, dar ce-i drept nici nu mai am copii mici. Oricum, fiecare generatie de copii are basmele si cartile ei, mie imi placea Jules Verne de numa’ de ex., si cand i-am dat lui fiu-meu sa citeasca pe la 10 ani a inceput instant sa comenteze ca ce tampenie absoluta e De la pamant la luna, ca de ce nu s-a straduit Jules Verne sa scrie ceva care macar de departe sa fie si posibil dpdv fizic. Na, deci nu l-a prins povestea pt ca avea complet alte puncte de referinta (si sincer, mai multe cunostinte de fizica) decat aveam eu la varsta lui.
Oricum, nu mi se pare ca duc lipsa de povesti si eroi copiii, chiar tu l-ai pomenit pe Harry Potter, care e o creatie foarte recenta. Arhetipurile (bine vs rau, de ex.) sunt universale si atemporale, dar basmele pot lua diverse forme, se adapteaza societatii.
Fii tu sigura ca basmele publicate de Ispirescu sau de fratii Grimm nu sunt aceleasi cu cele culese direct din folclor, care si ele, la randul lor, cu siguranta s-au schimbat de nuenumarate ori de-a lungul secolelor. De fapt, tu esti atasata emotional de basmele copilariei tale, aia nu inseamna ca si copiii de astazi au nevoie, sau isi doresc, fix aceleasu basme.
NOU
@deea @ Stefan SC .. posibil ca unele basme sa fi fost destinate adultilor, scrise fiind in timpuri in care existenta ne era mai dura, mai sangeroasa, cu razboaie in care se remarcau Feti Frumosi ce-si incrucisau sabiile cu zmeii rai si mai bantuita de crezuri pagane cu vrajitoare si monstri varcolaci! In timp insa au fost prelucrate, transformate de niste oameni talentati si cu intelegere pentru lumea copiiilor in istorii ce se pot spune celor mici cu ideea ca ei sa invete sa faca diferenta dintre bine si rau, adevar si minciuna, uman-inuman. Prin urmare, povestile sunt adevarurile despre lume spuse copiilor intr-o limba plina de magie si farmec.
Cred ca multi dintre noi au vizionat Povestea inelului si Game of Thrones. Adica povesti pentru oameni mari! Copiii de ce nu ar cunoaste Cenusareasa si Alba ca Zapada?
NOU
@Arhi Moartea fetitei cu chibrituri este tragica. Cred ca cu ajutorul ei, copiii nostri pot deveni mai atenti si mai sensibili la nefericirile celor de varsta lor. Daca am spune povestea asta mai des copiiilor, eu cred ca numarul celor hartuiti si umiliti in gradinite si scoli ar fi mai mic.
NOU
@Romeo Doar ursuzi! :)))) Poate ca ei nu au adormit ca mine, in fiecare seara, cu capul pe bratul muncit al tatutului meu, ascultand cele mai minunate povesti din lume. 🙂
NOU
@Olivian 🙂
NOU
@Daria, e literally plin de cărți de povești, filme de desene animate, jucării, costume, tot ce vrei, și cu Cenusareasa, și cu albă că zăpada, și cu mica sirenă, cu Rapunzel, cu tot ce vrei. Eu aia nu am înțeles, de ce ai zis că nu ar mai știi copii astăzi despre basmele respective. Probabil doar renunță la pasiunea pentru la vârste mult mai mici decât noi, pt că sunt și alte chestii interesante de vazut/auzit. Spre deosebire de copilăria mea, unde Jules Verne era cea mai misto chestie posibilă
NOU
@Daria:
Povestile populare si basmele din toate timpurile s-au adresat tuturor categoriilor de varsta si de oameni, functionand ca un mecanism de invatare a regulilor sociale si a faptului ca viata nu e mereu distractie si placere.
Forma originala in care au fost culese de diversii ‘autori’ cel mai adesea a fost o forma cu parti nasoale si neplacute care ulterior a fost editata si diluata de diversi indivizi la republicare, in functie de cat de mimoze erau. Niciodata nu a fost interesul celor mici luat in considerare, doar miopia unor adulti ce au crezut ca stiu ei mai bine…
Ultima mare editare in zona asta vine, din cate stiu, de la Disney (probabil cea mai mare ciuma care s-a abatut vreodata asupra culturii) care in numele profitului a transformat multe din povestile clasice in supa calaie pe care o stim noi in ziua de azi, pe principiul ‘binele invinge raul intotdeauna si toti avem parte de marea iubire’.
Ah, si ca a fost mentionat, Tolkien si-a scris mare parte din LoTR fiind influentat de experienta sa in batalia de la Somme din Primul Razboi Mondial…
NOU
@ Deea In tarile in care feminismul a ajuns politica de stat, povestile clasice sunt ridiculizate si ascunse printre rafturi, departe de ochi curiosi. Unde mai pui ca greu gasesti povestile cu continut original, mai toate sunt sunt prelucrate, scurtate si simplificate in asa hal incat toata magia se duce naibii.
NOU
@Stefan SC Asta-i culmea! Vrei sa zici ca nici Tom si Jerry nu exista? O sa te spun eu lui Gandalf si o sa te pedepseasca transformandu-te in ceva nenatural.. :)))))
NOU
Eu sunt de acord complet cu Daria si cu Stefan.
Uite numa’ la Hermione de dupa al cincilea film.
Pe aia mici ii invata cum arata o femeie puternica in devenire, pe aia mari ii invata……
Dar divaghez….
NOU
Apropo de Hermione:
thumbs.gfycat.com/CleverDeepAfricanwildcat-mobile.mp4
NOU
Fetita cu chibrituri m-a marcat. Aveam vreo 9-10 ani cand am citit povestea (era si ilustrata) si am plans cu sughituri, la cum a murit saraca de frig si n-o iubea nimeni.
Si acum mi se zburleste pielea.
La fel si Mizerabilii. Era recomandata de catre profesoara de romana, in clasa a 5-a. Urata carte, n-am putut citi prea mult din mizeria prin care trecea Fantine, m-a traumatizat. Abia acum, de curand, am putut sa citesc fara probleme.
NOU
Papillon ai citit?
NOU
Într-un an mi-a adus Moș Crăciun o sticluță de Helas. Exista prin anii ’90-2000 acest produs miraculos care imita zeama de lămâie. Puneai Helas în pahar, zahăr, apă de la robinet, și făceai suc. Nici măcar nu a fost doar a mea, a trebuit să împart cu frate-miu.
În alt an, ne-a adus Moșul un borcănel de smântână (nu mai știu dacă a fost Nicolae sau tot Crăciun). Țin minte smântâna aia de la alimentară, cât de bună era, savurai câteva minute la o linguriță, lăsai aroma de vacă să te pătrundă, nu turnai ca haplea. Eram cuminți amândoi cu o săptămână înainte să vină borcănelul cu smântână. Curățenie, note mari, vorbit frumos. Parcă și la joacă aveam mai multă energie, alergam cu orele după minge și nu oboseam, cu gândul la smântână.
NOU
N-am fost vreodată în tabere sau excursii cu colegii. Am fost aproape într-un an, 96-97, cam pe acolo, tocmai ce venise tata din Israel și își permiteau ai mei să mă trimită în excursie de 3 zile la o mănăstire din județ. Fix atunci am făcut oreion și am ratat-o :))
Te dor urechile și gâtul, că nici smântână nu-ți mai trebuie.
NOU
Ma bucuram enorm pt doua portocale si o ciocolata cand eram copil in vremurile de trista amintire…
NOU
@Justin – ale mele nu-s in stare sa manace portocalele daca nu sunt curatate. Stau si se strica si pe mine ma apuca dracii cand imi aduc aminte ca mancam daca aveam noroc 2-3 portocale pe an.
NOU
Boss, nu vreau sa-ti strivesc Toyota de minuni a lumii, dar ca baiet crescut la periferie intreb, ca poate erau si niste bile pe langa Hellas-ul ala si n-ai observat:))
Altfel, sa-ti explice tataru’ ista, ca el a crescut mai aproape de Bobocica:))
NOU
a crescut fix la Bobocica, unde face bila fata. ce sa ceri la valceni…
NOU
postarea asta mi-a zbarcit pielea.
NOU
#numaicititibloguriincada
NOU
Se vede c-am fost cuminte. 😀
Azi mi-a adus MC ceasul comandat pe 10 Nov. și care trebuia să fi sosit pe 12 Nov.
Plm, nici nemții nu mai sunt ce-au fost… 🙁
NOU
Pana anul trecut la școală fiecare părinte trimitea un cadou pentru copilul din dotare. cadoul respectiv era primit de la Moș Crăciun cu ocazia serbării de Crăciun.
De anul acesta am stabilit ca fiecare părinte contribuie cu £5 per capita (sau cât ii lasă punga) iar ong-ul școlii cumpara cadourile respective pentru copii, de valori egale.
În ciuda impresiei generale avem la școală copii ai căror părinți au venituri modeste, inclusiv cazuri de copii care beneficiază de mese gratuite la școală (plătite de consiliu) și e de porc ca un copil sa primeasca de la Mosu’ noul iPhone / PS5 iar altul sa primească o cutiuta de bomboane la £2.
NOU
Maică-mea, educatoare, în prezent pensionară, a băgat regula asta la ea în clasă încă de acum 20+ ani.
Chiar nu mai știu dacă în vreun an au adus părinții ce cadouri au vrut, sau a văzut reacțiile copiilor de la alte grupe, dar foarte repede a instituit regula “moșul de la grădiniță aduce la fel la toți copiii, de o sumă modică pe care și-o permite toată lumea ” (suma o stabilea ea că știa în ce ape financiare se scaldă toți părinții, apoi comitetul avea mână liberă să decidă cadoul pt copiii).
A ieșit tărăboi, au făcut unii circ (în fiecare generație în primul an s-a găsit careva să comenteze): “dar e copilul meu, îi iau ce vreau de Crăciun “, “îi iei ce vrei și câte cadouri vrei la tine acasă, Moșul de la grădiniță nu face discriminări, nu aduce la unii portocale și la unii 2 mere chinuite din piață”.
NOU
anul trecut, la fi-miu, comitetul de parinti i-a facut planul uneia de la Avon, copiii au primit spreyuri si felicitari. Mi-a venit sa o scuip in gura pe invatatoare.
NOU
Nope, jucării și fructe. Sau vreo carte de povești.
Bine, dacă mă întrebi pe mine, jucăriile alea erau cam sexiste- păpuși, set de gătit, etc pt fetițe, mașinuțe, joc de construcții pt băieței- dar nu și-au bătut niciodată joc de copii cu tâmpenii avonistice.
NOU
Anul trecut l-am omorat pe mos cracila*. Asta a fost cadoul meu de Craciun. Ajunsesem sa il urasc.
Juniorul s-a distrat si m-a intrebat cum reuseam sa punem cadourile sub brad, ca el urmarea de mult sa vada cum e treaba si nimic.
I-am spus ca le puneam cand dormea el si m-a privit neincrezator. Nu intelegea cum stiu eu cand doarme el si cand se preface : ))))
Acum strange bani de ps5.
*mos crācilā veriga lipsa dintre mos craciun si mos gerilā.
NOU
Știu că m-au lăsat ai mei să cred în Moș Crăciun până târziu, de mă făceam de râs în grupurile de copii că eram singura fraieră care încerca să îi mai convingă că există bărbosul. Eram, cred, rușinos de mare pentru vremurile astea, undeva prin clasa a 2-a când încă mai credeam. Treaba era că eram atât de fascinată de magia prin care apăreau cadourile în ghete și sub brad că nici nu mă interesa prea tare ce primeam, doar să văd cum se umplu miraculos ghetuțele și cum apar minunății sub brad. Nu știu să fi primit vreodată chestii extraordinar de scumpe, dar ce-i drept pe atunci nu prea puteam să-mi doresc iPhoane și alte prostii scumpe, maxim hăinuțe sau ceva gen rujuri și ce prostioare vedem la fetele mai mari. Eu abia așteptam să mă bag la somn, pe bune, ca să mă trezesc mai repde să văd ce am primit, nu am avut niciodată intenția să prind în fapt pe cineva :))) .
În fine, on topic: taică-meu avea o tradiție pentru Moș Crăciun, și acum că stau să mă gândesc, cred că pornea fix de la ideea asta, să nu lase în seama unui personaj inexistent cadourile mișto. Mă ducea mereu în preajma Crăciunului să îmi cumpere ceva ce îmi doream, pe principiul uite, eu vreau să-l ajut pe Moșu’ că are o grămadă de lucruri de cumpărat și m-a pus pe mine să-ți iau ceva frumos. Așa că lucrurile scumpe, să zic, de genul role, jucării mai nu-știu-cum, mi le lua cu mine, în prezența mea, din magazin.
NOU
Mi se pare de mega bun-simt. Am vazut exact ideea asta distribuita pe fb – anul trecut – de o prietena invatatoare. Iti dai seama ce discutii si frustrari se intampla intr-o clasa? Si cum se simte ea cand trebuie sa fie prima care explica faza? Mie mi s-a pus un nod in gat gandindu-ma.
NOU
de aia eu mi-am cautat singura un mos mai potent.
NOU
@Anda: Cu bani mulți și zile puține? 😀
NOU
3 B. Foarte bogat, foarte bătrân şi foarte bolnav.
NOU
Depinde acum ce si-a dorit mai materialistilor care sunteti voi!
NOU
Moş potent şi babă frumoasă nu prea ma văzut 🙂
NOU
Ca sa distrugeti imaginea lui moș crăciun e nevoie de un frate/sora mai mare.
NOU
Am suferit în copilărie din cauza nesimtitului de Mos Crăciun sau Nicolae care venea întotdeauna cu un pulover sau cu o pereche de bocanci, niciodată cu jucăria de 5 -10 lei de la magazinul sătesc după care mi se scurgeau ochii in fiecare zi cand mergeam și veneam de la școală și pe care o primeau colegii mei de clasă .
Asa ca al meu copil (are 3 ani ) a fost informat că nu există Mos Crăciun decât ca personaj de poveste si ca toate cadourile vin de la părinți sau bunici sau de la oricine altcineva, persoana in carne si oase.
In plus se pare penibil sa il mint și să fie dezamăgit cand va creste iar eu sa imi pierd credibilitatea in fata lui doar pentru a fi in rând cu lumea.
NOU
venind de la tine…uh, acum.imi.pare rau ca nu am facut asta cu ai mei
NOU
Știu că s-a răcit articolul dar așa ptr posteritate…
Am avut avanpremiera la ce primește juniorul de la Moș Nicolae. In esență de desenat și colorat. Și mamă, mamă cât urăște chestiile astea! Iar Luni ajunge setul Lego cumpărat de tati! Și-o cam ia moșu!
NOU
excelent:)