Citind ieri articolul lui Ionuţ, despre alcătuirea unui CV, am ajuns să îmi pun întrebarea, în sistemul rromânesc de învăţământ nu există nicăieri lecţia Cum să faci un CV perfect? De ce zic asta.

Acum ceva vreme am fost în situaţia de a angaja nişte oameni pentru un proiect online. Iar oamenii aceia trebuiau să aibă inclusiv studii superioare, pe lângă cunoştinţele de bază necesare proiectului.

Nu vă imaginaţi ce fel de CV-uri am primit. CV-urile care încep prin a explica unde a făcut posesorul şcoala generală au fost cele mai dese. Desigur, neomiţând şi premiul 1, obţinut în fiecare an de şcoală. Pagini întregi unde mi se explicau hobby-urile lor senzaţionale, cum au sărit cu paraşuta sau au făcut ikebana 100 de metri viteză.

Experienţa la locurile de muncă? Explicaţii detaliate despre ce au făcut şi unde? Nu există aşa ceva, doar nişte menţiuni gen 2000-2002 SC Veselia SRL marketing.
Poate ar trebui să citiţi puţin linkul de mai sus şi să înţelegeţi că întâlnirea cu un posibil angajator începe din momentul în care dai send la mailul cu CV-ul. Iar dacă prima ta impresie, acel CV, e varză, sunt slabe şanse să ajungi să te mai vezi faţă în faţă cu angajatorul.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu am urmat un liceu cu profil economic, in clasa a X-a aveam o materie numita “Corespondenta”. Cam pe atunci am aflat efectiv cam ce lucruri trebuie sa contina efectiv un cv. Deci undeva pe la 16 ani.

  2. Arhi , pleci de la premiza ca studentii din romania ar fi cumva interesati sa munceasca 🙂
    IMO un CV trebuie personalizat pentru fiecare job pentru care aplici.

    • #3

      kizi » absolut. ce treaba are angajatorul tau cu faptul ca tu ai vandut lenjerii de pat din usa in usa, daca postul e de contabil?

    • Din punctul meu de vedere ar trebui puse toate lucrurile in CV, inclusiv faptul ca ai vandut lenjerii din usa in usa. Depinde cum le pui. Daca aplici la o pozitie de contabil le pui in categoria “Other Stuff/ Activitati in care am fost implicat”. Asta iti poate spune mult despre ce fel de om e cel pe care vrei sa il angajezi: un om care a vandut lenjerii din usa este un om dispus sa lucreze pe comision, foarte apropiat de cultura anglosaxona si care foarte probabil s-ar integra usor intr-o cultura de multinationala.
      Sau poti sa punctezi partile importante dintr-o astfel de experienta: “cat am vandut lenjerii din usa mi-am dezvoltat abilitatile de comunicare cu persoane straine, am dus persuasiunea la un alt nivel. Am invatat sa il ascult activ pe cel din fata mea astfel incat sa imi pot adapta discursul avand ca rezultat inca o vanzare” sunt doar cateva exemple

    • Nu stiu la altii cum e, dar la Poli Timisoara, la Dep. de Comunicare, la unul din cursuri s-a specificat clar ca in CV se trece tot (ca sa vada angajatorul cate skilluri are candidatul), iar la alt curs, ca se personalizeaza pentru job. Asa ca de unde sa stie absolventii care-i regula? (Ma refer doar la personalizat/nepersonalizat, fara alte aspecte.)

    • #6

      Oana » eu sunt de parere ca trebuie personalizat

  3. Țin minte când am terminat facultatea și mergeam cu CV-ul la o grămadă de firme, nici măcar nu-i interesa diplome, hârtii, alea alea, … unde ai mai lucrat, ce ai făcut, câtă experiență ai. Eram tare supărat pe atunci. Acum, mi se pare logic să te angajeze pentru că ești bun în ceea ce caută ei și nu pentru că ai o diplomă și atât.

  4. La liceu am invatat. Profesorul de Romana ne-a explicat. A fost o ora fix pentru treburi din astea.
    Cum sa facem o cerere, ce formulari sa folosim, CV-uri etc. De acolo am baza in compunerea unui CV.

    Stiu ca aveam mari nelamuriri legate de formula Domna Director vs Doamna Directoare :)) . Te adresezi functiei si nu persoanei. Deci prima.

    • #9

      jules » faza e ca generatia mea nu a avut norocul de a invata la scoala, a trebuit sa dibuim noi cam cum se face. si nu aveam google sau internet sa ne ajute

    • Nu cred ca era in programa scolara sau daca era, se sarea peste asta.
      Insa, ca idee, generatia mea e si a ta. Am vaga impresie ca ne invirtim in jurul aceleasi virste. :))

      Oricum profesorul de Romana din liceu era un om extraordinar. Sever, insa cu foarte mult bun simt.

    • #11

      jules » 36

    • 32. Deci tot pe acolo.
      Incintat de cunostinta 🙂

    • #13

      jules » hehehe, tinere, cand terminam eu liceu in 93, matale dadeai banchetul de a 8a si scriai in oracole:))

    • Este în programa de limba română scrierea unui CV: www.scribd.com/doc/200628/Programa-de-limba-roman-pentru-clasele-IXXII – clasa a X-a.

  5. E una din chestiile alea, daca nu iti dai seama cum se face calumea pe cont propriu, degeaba il mai faci. Lasa-i asa sa se dea cu capul de pereti ca poate le vine mintea la cap odata cu foamea.

  6. #16

    Eu am avut prin clasa a X-a ceva numit Educatie Antreprenoriala..si printre altele am invatat acolo sa facem si CV, scrisori de intentie. De altfel, daca exista interes din partea dirigintelui, asa ceva se mai face si in clasa a XII-a la ora de dirigentie. Bineinteles, pe langa interes sunt necesare si ceva cunostinte si elevi interesati sa vada ce si cum (desi, din pacate, 3 sferturi dintre ei au impresia ca tot ce zboara pe Google se mananca si ca ei stiu mai bine cum se face; are dreptate Napster cand zice ca poate o sa le vina mintea la cap de foame, la un moment dat)

  7. Am citit! E posibil să aibă dreptate, dar recomandările lui sunt pur obiective. De exemplu: Dacă nu te angajezi fotomodel sau secretară, poza ta nu interesează pe nimeni.
    Asta duce cu gândul la o oarecare discriminare de genul, doar secretarele bune pot fi angajate. Şi când zic “bune” nu înseamnă că ştiu să trimită repede un fax. Ceea ce nu e întotdeauna adevărat.
    De aceea, nu văd niciun motiv pentru a nu-ţi pune poza pe CV, chiar dacă ţinteşti o poziţie de manager.
    Partea cu adresa exactă n-am reţinut-o. Eu consider, de fapt că e important ca adresa de domiciliu să fie cea prin care poţi comunica cu angajatorul. E drept suntem în era online-ului, dar încă se mai trimit informări oficiale prin poştă. De aceea aş include şi bloc, scară număr.
    Partea de obiective e mult prea evazivă. De exemplu, dacă vreau să-mi fac un CV, n-aş şti cum să mă inspir din articolul lui.

    • Poți comenta inclusiv pe blogul meu, nu mă supăr. 🙂

      Am modificat un pic partea cu poza. Nu-mi spune că ai angaja o secretară de 200kg, ușor cheală, cu bube pe față și știrbă. Că nu te cred.

      Toate informațiile sunt generice. Nu am precizat nicăieri că doar din articolul meu îți poți scrie un CV. Ci cum îl poți… optimiza, ca să zic așa.

    • @Ionuţ: Mă bucur că apreciezi critica constructivă. Am vrut să pun acelaşi comentariu şi pe blogul tău, dar m-am luat cu treabă. Una peste alta a fost o plăcere să citesc articolul respectiv.

  8. unii profesori mai rasariti si mai destupati la minte discuta aceste lucruri la orele de dirigentie,

    stiu asta pt ca am fost contactat de mai multi, unii chiar folosesc cartile si articolele mele ca material didactic pt orele de dirigentie cu aceasta tema, cel putin in Bucuresti

    dar cati sunt acestia, procentual, din total, nu pot sa spun…

  9. Cea mai bună idee este să faci CV-ul personalizat pentru fiecare domeniu în care vrei să aplici. Din păcate, pe site-urile care îți permit să aplici online poți să faci doar două CV-uri. Știu că poți să faci mai multe conturi, dar majoritatea nu fac asta, trec totul pe un cv, la grămadă, are timp angajatorul să selecteze ce trebuie.
    @arhi: Când scoți un post la concurs, pui și niște condiții minime. Studii, experiență, etc. Primul criteriu de selectare e în funcție de acele criterii… pe restul n-are rost să te uiți. Doar dacă ai prea mult timp liber 🙂

  10. Un CV perfect îl faci cu foarte multă muncă. După ce asuzi la N proiecte, dar pui osul și investești mult timp în ele, atunci o să știi să-ți faci CV-ul. Și da, Îl faci de o pagină (atît are CV-ul meu), dar după pagina aia te caută și Google să te angajeze 🙂

  11. Şi la generală am făcut referate despre întocmirea unui CV, parcă la “Cultură Civică” unde erau chestii de educare a elevului(cică).

    • No ma, altu batrin ! :))
      Am facut si eu din aia, dar sincer spun ca nu mai stiu cu ce se minca.

  12. #25

    Cate bordeie, atatea CVuri.

  13. Eu am invatat la liceu cum trebuie sa fac un cv ,iar dupa la facultate ,am gasit si loc sa fac voluntariat si apoi un job platit ca aveam ceva experienta .Dar tinerii din Romania ,cu google si internet ,uita ca le mai trebuie si putina munca voluntara inainte de a trece in cv ,fara experienta in domeniul x.

    • #27

      Iulia, e frumos sa fii voluntar, dar poate ca unora le e si foame si trebuie sa munceasca pe bani.

  14. #28

    Numai eu am avut de invatat asa ceva pt BAC la romana? Iar la facultate am avut un semestru intreg in care cursul de engleza a constat in cum se redacteaza un cv si o scrisoare de intentie in engleza. Examenul a constat in interviu pt job. 😛

  15. In ’93 inca se mai numeau “Autobiografie”. 🙂
    Ramasese moda de la informari si autodenunturi facute catre organe.
    Pana in ’90 iti faceau vecinii CV-ul. Acum se mai practica asta doar la secu, militie si armata. A venit unul sa ma intrebe de un vecin si i-am dat cu flit.

  16. #30

    noi am invatat in ultimul an de facultate….aveam o materie “Comunicare”, in care asta am invatat…scrisori de intentie, CV, ce sa zici la un interviu etc.
    P.S. Era o facultate tehnica, Fac. de Constructii:P

  17. #31

    noa, cv-ul asta e bun ?
    i.imgur.com/ZKSAJ.png

  18. Azi, este inclus totusi in programa de liceu. Insa, cu cat esti mai tanar, cu atat o dai in stamba precizand diplome si premii pentru ca altceva n-ai ce sa pui si treci la masuri disperate (nu zic ca-i bine).

    Tot mai bine e sa te uiti peste CV-ul cuiva angajat (sau macar chemat la interviu). 🙂

    • #33

      Jacqueline » eu cand eram pusti, minteam. era job de specialist IT? noproblemo, lucram la greu :))) am avut norocul sa nu fiu prins niciodata

  19. #34

    Arhi draga eu am facut la CV’uri la scoala de mi’a iesit sangele pe nas. Nu a existat semestru in care profa de engleza si de germana sa nu ne puna sa facem CV’uri……………………….

    • #35

      Barba Mov » daca ma uit la adresa ta de mail, te-ai nascut cand am terminat eu liceul:)

  20. 90% dintre CV-urile contin minciuni.
    am avut o fatuca care s-a angajat la noi si avea trecut:
    -permis conducere cat. B – de fapt nu avea
    – studii superioare – de fapt nu avea
    si (assistent) manager la cateva firme + director vanzari..n-am mai verificat dar dupa o luna in care nu a stiut sa faca un banal calcul in excel sau sa deschida outlook-ul ne-am lamurit.

  21. Vai, câte CV-uri am făcut pentru alţii! Şi vai, câţi s-au angajat cu CV-ul făcut de mine!
    Poate ar trebui să facă cineva o firmă de făcut CV-uri şi alte asemenea documente. (Dacă se face, vreau şi eu o bere!)

  22. #39

    eu in scoala n-am auzit de CV-uri… cand in 92 m-am prezentat la primul interviu din viata mea nu stiam cum se face…
    am intrebat mai multe persoane si in final am primit o explicatie de genul: datele tale personale si studiile.
    acuma… mi-as dori sa va pot descrie cat de umilita m-am simtit cand domnul acela cu tinuta severa s-a uitat peste compunerea mea…. da nu pot…
    da una peste alta a fost o buna trezire la realitate

  23. #40

    sigur ca exista firme/servicii de facut CV-uri! Daca dati o cautare mai serioasa pe net, o sa vedeti ca unele multinationale ofera ele sfaturi/servicii de genul pe gratis.
    ce nu inteleg eu este despre ce fel de aplicanti vorbim, ca daca nu ai prea multe experienta, e ok sa bagi si S.C. Viorica srl…daca ai stat 6 luni pe curu tau la un post de munca, e important in stadiul asta..
    te invata pe naiba in liceu…abea pe la master iti mai da vreo 2 sfaturi si alea de doamne’ajuta

  24. #41

    Am auzit vorbe de genul “pune si aia si aia”, ca nu stii de unde sare iepurele. Sincer, in Romania nici nu stii de la ce sa te astepti, ca si angajatorii-s dubiosi si poate ca unii vor CV-uri stufoase. Prin generala cred ca am invatat sa fac un CV. Problema e ca acum sunt tot felul de CV-uri, cum ar fi CV European si alte prostii de genul asta.

  25. nu cred ca exista o varsta, e bine de sa sti in momentul in care iti cauti de lucru.

  26. #43

    In Canada nu iti pui poza pe un CV si nici virsta sau data nasterii. Firma se poate alege cu probleme de discriminare daca se afla ca un potential angajat a fost ales datorita dimensiunilor bustului, virstei sau culorii pielii.
    Data nasterii este un element confidential care cumulat cu adresa postala duce la furtul de identitate.
    Nu pui o scoala pe care ai abandonato. Daca insa faci un curs/scoala poti trece data la care te astepti sa o termini.
    Adresa de domiciliu trebuie sa fie exacta. Multe companii iti trimit prin posta eventuale materiale despre firma lor sau invitatie scrisa la interviu. Da, cind e vorba de companii mari inca se foloseste hirtia (aici as elimina firmele de IT).

    In fapt in CV pui orice poate demonstra ca esti persoana perfecta pentru jobul respectiv.
    Daca trebuie sa fi autonom si sa poti conduce o echipa de vinzatori poti pune faptul ca ai fost asistent de director la o tabara de vara in timpul studentiei, asta pentru a demonstra ca ai experienta in luarea deciziilor si ai autonomie.
    Referintele se pun separat pe o hirtie care o dai in timpul interviului (asta daca nu au fost cerute in avans.)

    Nu stiu cum e in ro dar aici multe comanii folosesc sisteme de scanare a CV-urilor dupa cuvinte cheie puse in descrierea postului. Softul trece prin toate Cv-urile si selecteaza cele care au cele mai multe cuvinte cheie.
    Sitn firme care iti pot face un Cv profesional care iti deschide usa catre multe alte posturi pentru sume de ~$300. Asta aici.

  27. Undeva in scoala generala se preda asta cu CV-ul, stiu de la verisoara mea. Asa ca nu e de mirare sa apara mentiuni in CV legate de locul in care si-a luat premiul intai cu coronita. Asa stii exact unde a invatat sa alcatuiasca CV-ul pe care tocmai l-ai primit!

  28. am avut aceeasi problema. cand am vazut ce CV-uri vin de la aplicanti, am facut un site si pe el un concurs pentru cel mai frumos CV. s-au strans ceva modele…
    www.magistri.ro
    daca vreodata aveti nevoie de un model mai dragut puteti arunca o privire…

  29. CV-ul parca aparea undeva prin materia de la limba romana in generala. Oricum era o prostie, dar asa de forma mergea. Iti trebuie cu adevarat cand vrei sa te angajezi. La inceput nu prea ai ce scrie, dar multi pun acolo sa fie plin, sa se vada ceva. In schimb, dupa ce capeti ceva experienta vei fi nevoit sa mai scoti din lucruri, sa le sintetizezi pentru ca angajatorul s-ar plictisi citind prea mult la cv.

  30. In materia de clasa a VI-a sau a VII-a se afla si CV-ul… Acum depinde de profesor daca are chef sa il faca sau sa vorbeasca despre “Budulea Taichii”…

  31. #48

    Dude, sterge linkul daca vrei, sau amuza-te pana nu mai poti. Cazuri 100% reale: blog.mybox.ro/tag/cv/ Incepe cu partea 1, e dementiala 😀

  32. Am invatat cum se scrie corect Curricullum Vitae prin scoala generala, la ora de romana…si daca mai tin minte bine, profa ne-a explicat si cam ce ar trebui sa contina.Problema mai mare pe piata joburilor din Rromania mi se pare a fi modul de concepere al anuntului de angajare, in special pe anunturi de joburi in IT, unde, in cele mai multe cazuri, persoana de la HR nu stie cu ce se mananca jobul pt care angajeaza.
    Asadar nici firmele nu se dau peste cap sa impresioneze si sa-si atraga candidati de calitate.Vezi si asta: iasi.oamenidinonline.com/_articles/cel-mai-bun-mod-de-a-pierde-increderea-candidatilor-inainte-de-a-i-chema-la-interviu-o/

  33. Eu chiar m-am gandit sa imi deschid o firma care printre altele sa alcatuiasca si C.V-uri. Am facut cateva C.V-uri pentru cunoscuti si am constatat ca unii oameni, patiseri, bucatari, persoane care se ocupa de curatenie, soferi, vanzatori de diverse, chiar au nevoie de indrumare in construirea unui C.V. dar si de ajutor la formatare si poate postare pe diferite site-uri de specialitate.

  34. #51

    Pe mine una nu m-a invatat nimeni cum sa-mi fac un C.V.. Domnii profesori cred ca ne “descurcam noi”, doar suntem la mate-info si stim de toate. Sau daca doamne-fereste nu stim, exista ‘goagal’. Ei serios?

  35. #52

    Unii angajatori vor sa scrii in CV cam tot ce ai facut dupa absolvire, pe unde ai lucrat, chiar daca nu are legatura cu postul respectiv, ca altfel ar putea sa creada ca ai fost in puscarie in timpul ala. Deci merg si lenjeriile de pat din usa in usa.

  36. Acum se invata asta si in scoala generala si in liceu.Dar cu ce importanta,daca pana atunci cand faci un CV ai uitat tot?

  37. Decat sa ii invete toate prostiile pe liceeni mai bine ar baga cursuri practice. 😉
    Asa nimeni nu te invata sa faci niciun cv.

  38. actually, am invatat in clasa a 9-a, la ora de t.i.c. da’ noi suntem (uff, eram 🙁 ) mai speciali.

  39. #56

    deci am 14 ani si vreau sa ma angajez pe timp de vara la club 7 ..credeti ca trebuie sa imi fac cv ?