Iubește-ți femeia ca pe tine însuți. Iar în caz de nevoie, înainte de a o împinge în prăpastie, crestează puțin coarda. Un accident se poate întâmpla oricând și, la urma urmei, e majoră.

Am o prietenă foarte bună, care a plătit în mamaia să sară la bungee jumping și, când a ajuns sus, i se vedea inima prin tricou cum aproape explodează. A stat vreo 5 minute pe platformă, după care s-a dat jos, jurând că nu se mai urcă niciodată.

Din fericire, manipulatorul nu s-a gândit să îi dea un brânci, pentru că, atunci când au dezlegat-o, au remarcat că nu era corect asigurată. Plonja cu 9.8mps direct în beton.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

160 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “Si cobora saracu baiatu
    Si cobora baiatu,
    Da cu curu de pamant
    De gauri asfaltu.”

    • #2

      Ca un paraşutist drogat,
      El intră în derută,
      Cînd află – după ce-a plecat –
      Că n-are paraşută.

      Veni din cerul lui înalt
      Mai iute decît gîndul.
      Dădu cu curul de asfalt
      De găuri pămîntul.

  2. #4

    Chestie similara traita de mine sarind de pe Kawerau Suspention Bridge in Queenstone Noua Zeelanda! Senzatia? Priceless. Senzatia dupa ce te opresti? Puti a rahat . De frica evident.

  3. #5

    Tre’ sa ai si un gram de noroc. Femeia are 9 vieti, e ca pisica.
    Caz real: se ia random orice sat din ro si se constata ca numarul babelor este cu mult mai mare decat al mosilor. qed.

    • #6

      Baxt, in caz ca nu stiai sunt sanse mai mici sa mori in bucatarie in timp ce invarti mancarea in oala sau langa lighean in timp ce speli chilotii decat pe camp, in constructii sau in fabrici.

    • #7

      Baxt, si la oras rata mortalitatii e mai mare in randul barbatilor.
      Shifty, hahahahahahaaaaaa :-))))

    • #8

      Da, ba Shifty, da’ si cand sare butelia, infloreste baba ca civilizatiile disparute…

  4. #9

    “can I have her number?” hihihi
    Prieten frate!

  5. #10

    Am pierdut comentariul. Spuneam ca si la oras rata mortalitatii e mai mare in randul barbatilor. Si ca a fost haios Shifty cu oala si ligheanul :-)))))

  6. #11

    “Iubește-ți femeia ca pe tine însuți” Adica de trei ori pe zi ?

  7. #14

    Arhi, daca nu stapanesti materia, lasa metaforele din fizica.

    • #15

      alex, care e atractia gravitationala, daca gresesc metaforele din fizica?

    • #16

      Ii zice acceleratie, nu atractie, este, intr-adevar, aproximata la 9.8 m/s/s (sunt 2 secunde una peste alta acolea). Plonja cu 0 m/s, pentru ca pleca din repaos si atingea o viteza corespunzatoare inaltimii de la care plonja, viteza care creste cu 9.8m/s pentru fiecare secunda de cadere (ca de-aia ii zice acceleratie, mama ei).

    • #17

      am inteles, deci exceptand ca am spus atractie, si asta in comentariu, nu in articol, ce am gresit? ca aia cu plonja cu 0 mps e o tampenie profunda. mafrend, eu am fost olimpic la fizica, pe vremea cand faceam fizica la scoala, nu bacalaoriate. asa ca mai lasa-ma. multumesc.

    • #18

      Pai ai gresit la 9mps, care ei este 9mpsps, atractie sau gravitatie.

    • #19

      ah, aia e greseala? da, poate trebuia sa pun si , ca sa nu existe dubii, iar grammar nazistii de okazie sa fie multumiti. la urmatorul comentariu stupid, nu o sa mai ai okazia de inca unul

    • #20

      a, si sa afirmi ca un corp plonjeaza cu 0 mps e descalificant

    • #21

      Fizica pt Arhi e ca clitorisu’ pt femeie!
      Cum il atingi, cum se “dilata” :))))))

    • #22

      ii detest pe corecteourii astia. mi ales cand nu au idee pe ce lume traiesc

    • #23

      Eu nu pricep cum de mai tii minte de atunci.

    • #24

      pentru ca am tocit la olimpiade si am dat si bac la fizica. bine, uiti multe, dar newton, coulomb, avogadro nu ai cum sa le uiti, ca le gaseai in toate exercitiile

    • #25

      Chiar ma miram de ce nu s-a legat nimeni de “secunda la patrat” :))
      Aveam doua comentarii foarte proaste in minte. Unul cu secunda si al doilea cu iubitul de trei ori pe zi.
      Alex, ai doua bile de forma identica, prima din argint, a doua din aur. Le arunci simultan de la 5000m (Esti Becali si faci arogante). Afara sunt conditii normale, nu vid, sau alte utopii din manuale 🙂 Care bila ajunge jos prima si de ce ?

    • #26

      acum sper ca esti linistit

    • #27

      @Arhi: faptul ca ai confundat acceleratia gravitationala cu viteza este un fapt. Ca nu il recunosti si atunci discutia in derizoriu e iar un fapt. Nu era esenta articolului partea de fizica, de-asta m-am rezumat in a-ti spune sa nu mai folosesti metafore jurnalistice, daca nu le intelegi sensul.

      Ulterior, ai scris ca ai fost olimpic la fizica, te felicit pentru asta, dar exprimarea ta gresita a fost subiectul comentariului meu, nicidecum CV-ul tau de olimpic, deci e irelevanta mentiunea.

      Nu stiu de ce spui ca e descalificant sa afirmi ca un corp plonjeaza din repaos, dar probabil exista o explicatie ascunsa. Cel putin la bungee jumping, asta e cazul, din cate am vazut.

      @Dani: habar nu am. Ori isi ating viteza aia limita la caderea prin aer, ori aia slefuita mai bine la nivel atomic cade prima.

    • #28

      pardon. aici nu vorbim de comentariul meu, ci de afirmatia ta ca in articol as fi gresit ceva. inteleg ca nu te hotarasti daca un corp plonjeaza cu 0 mps sau nu. asta e un fapt. restul sunt prostii. iar ultima ta propozitie, catre dani, incheie discutia, prin etalarea unor cunostinte superbe.

    • #29

      Alex, a ok. Nu ma mai iau de tine. Credeam ca poate chiar si habar de fizica, daca tot te apuci sa corectezi lumea. Am fost naiv, ca de obicei 🙂

    • #30

      viteza limita:)))))))) finisaj atomic:))))))

    • #31

      Dani, faptul ca Alex se incurca in fizica, nu-l scoate pe Arhi.
      Sa luam exemplul cu o pana de gaina si 1 kg de argint ca e o diferenta un pic mai mare. Care ajunge prima jos? Si totusi, pentru ambele acceleratia gravitationala e aceeasi.
      Arhi, se vede ca ai tocit. 🙂

    • #32

      da, nu ma scoate, nu am pus la patrat, este grav

    • #33

      Iisus , nu te lega de corpuri cu forma diferita, pentru care forta arhimedica si fortele portante sunt diferite. Ne bagam in discutii prea dureroase. Lasa-le asa cum le-am pus eu: bile de forma identica :)) Difera doar densitatea lor.

    • #34

      Arhi nu e vorba doar de patrat. Una e acceleratia si alta e viteza.
      Dani, ok, ramane cum zici tu. Forma identica. Ai o bila de lemn si alta de fier, de exact aceleasi dimensiuni. Care ajunge prima jos? E la mintea cocosului.
      Masa lor este, probabil, cea mai importanta valoare in ecuatie.
      Trust me, i’m an engineer. 🙂

    • #35

      repet, vorbim de articol, nu de comentariu. multumesc

    • #36

      Iisus, e in moderare explicatia pentru Alexa. Ce fel de inginer esti ?

    • #37

      Dani, inginerie mecanica.

    • #38

      Mh, dragut…

    • #39

      Mi-am facut doi hamburgeri..mmm, bombe! Chiftele si chifle din cora, cu cascaval, mustar, sos de rosii, castraveti murati, salata si ardei iuti murati. Bombe!
      Iisus, stii de ce profilul aerodinamic potrivit regimului subsonic este in forma de “picatura de ploaie” , iar potrivit pentru regimul supersonic este in forma de ” varf de sageata” ? Pe teoria asta s-au bazat si englezii cand au construit Lynx-ul. Mare parte din pala are bordul de atac in forma de picatura , iar spre varf, pala are un bord de atac mult mai ascutit. Fiind printre cele mai rapide elicoptere din lume, sunt momente cand varful palei depaseste viteza sunetului.

    • #40

      Evident ambele bile ajung pe pamant in acelasi timp. Dar trebuie precizat ca li se da drumul nu sunt aruncate! (trebuie sa plece ambele cu aceeasi viteza, zero in cazul de fata, si aceeasi acceleratie , cea gravitationala in cazul de fata.)

    • #41

      Dani, nu stiu, dar ma gandesc ca se schimba ceva parametrii acolo. Cel mai probabil are legatura cu densitatea aerului, cu presiunea care se creeaza datoritea vitezei mari si fortele de frecare. S-ar putea sa aiba ceva importanta si felul in care se aranjeaza curentii de aer. Este? 🙂

  8. #42

    Cea mai tare metoda de a fi parasit de femeie 🙂 Eu unul nu am curaj sa sar cu coarda…cred ca am nevoie de chiloti de schimb la urma!

    • #43

      Exista probabil si varianta de a sari fara 😀

  9. #44

    dani c, pentru ca sunt dupa 2 terapii si un jager, intrebarea ta capcana se adreseaza oamenilor care nu stiu diferenta intre masa si greutate ?

    • #45

      Nu prea are legatura.. E vorba de fortele care actioneaza asupra unui corp aflat in miscare intr-un fluid , recte aerul :p

  10. #46

    Mai Dani , nu ma lasa in ceața! Care ajunge prima?

  11. #48

    Printre care ma numar si eu ,se pare

  12. #49

    hai sa pun si eu una, dar probabil e prea evidenta si usor de gugaluit.

    avem o pana e gaina si un kil de plumb.
    in cadere libera si in lipsa frecarii, care ajunge la sol pe primul loc ?

  13. #50

    De ce aia de aur? Nu glumesc, chiar am fost praf la fizica. Deja ce zice User e crima pentru mine.

    • #51

      Alexa, presupunem ca esti undeva la 5 mii de metri si ai cate o bila in fiecare mana. Silver and golden balls; stewardesa gen 🙂 Te hotarasti ca ar fi mai bine sa le lasi libere, sa cada. Exact in momentul in care le-ai dat drumul, viteza lor este 0 ( faceai punct fix la 5 mii de metri ) , iar acceleratia ce actioneaza asupra lor este 9,8 m/s*s . Bilele incep sa cada. Fortele principale care actioneaza asupra lor sunt greutatea, forte de frecare, forta arhimedica, forte portante. Consideram fortele care ne intereseaza ( greutatea si forta de frecare ) . Acestea sunt de sens opus si acceleratia corpului in timpul caderii este egala cu rezultanta celor doua forte, impartita la masa corpului. Am ignorat fortele arhimedice si de portanta, in cazul nostru fiind foarte mici raportate la greutate si forte de frecare. Acceleratia ce actioneaza asupra bilelor va scadea de la 9,8 la 0, moment in care bilele isi vor pastra vitezele. De ce ? Pentru ca forta de frecare este direct prop. cu patratul vitezei, deci va creste pana in momentul in care va egala greutatea, deci acceleratia pe axa verticala = 0 . Aurul este mai dens decat argintul, deci masa bilei de aur este mai mare, rezulta greutatea bilei de aur este mai mare, rezulta forta de frecare necesara pentru a egala greutatea este mai mare, rezulta patratul vitezei la care a ajuns este mai mare => ajunge prima jos.

    • #52

      tu trebuie sa fii vreun pilot, ceva…

    • #53

      @dani -au bagat ceva carte in voi aia la balcescu! Macar ti-a ajutat?

    • #54

      l-a facut pilot, afemeiat si alcoolic

    • #55

      Nici nu avea cum sa nu se iubeasca pe el insusi Corban. Le are pe toate. 🙂

    • #56

      de 3 ori pe zi

    • #57

      Corban, in ritmul asta ti-o faci ca de strumf.

    • #58

      mica sau albastra?

    • #59

      Cum sa o fac mica? Speram ca daca tot trag de ea, poate se mai alungeste.

    • #60

      Corbane, vezi să n-o faci macaroană.

    • #61

      @Dani – Asa cu fizica mea de balta, eu zic ca poti sa scoti din ecuatia si frecarea cu aerul, asa cum ai ignorat portanta. Daca vrei sa o iei fiziceste, atunci iei in calcul toate fortele care actioneaza asupra “bilutelor”. Iei in calcul densitatea fluidului prin care se deplaseaza, viteza cu care se deplaseaza la un moment dat, acceleratia, viteza terminala, aplici o frumusete de integrala complicata si intr-un final iti da un grafic. Fizica empirica iti zice ca aurul ajunge primul jos.

    • #62

      @ exvpa , datorita faptului ca bilele au forma identica, am ignorat foarte multe forte. M-am legat doar de ceea ce le diferentiaza: densitatea materialului. Bila de aur ajunge prima , deoarece are masa mai mare si atinge o viteza mai mare in cadere ( din motivele explicate mai sus ). Vrei tu neaparat sa iau in calcul absolut toate fortele sub forma unei ecuatii cu integrale si in final un grafic pe hartie milimetrica? :)) Nici nu stiu cum sa “desenez” integrala din tastatura :))

    • #63

      Hai’da bre ca nu trebuie sa imi faci pe plac mie, io doar ziceam. Dracu’ is inginer cu hartie de la poli, de pe vremea cand chiar trebuia sa stii treburi ca sa si termini anu’ 5.

    • #64

      Anul 5 ? Old folks 🙂

  14. #65

    Si-a cerut-o pasarica…prea a avut replica pregatita “i’m breaking up with you” 🙂

  15. #66

    Si uite asa, de la un post indemn sa iti iubesti consoarta, discutia degenetat la …. fizica.

  16. #68

    Arhi, ai un kil de lemn si un kil de plumb. Care e mai greu? 😉

  17. #70

    Nu sunt de acord sa-ti arunci sotia intr-o prapastie cu sau fara coarda de asigurare.
    In ceea ce priveste soacra, sunt mai permisiv.

  18. #71

    Nus’ ce vrei sa zici… era intrebare de olimpiada, cand eram eu mic…

  19. #73

    Nu tre sa te simti jignit, raspunsul nu e chiar simplu…

  20. #75

    eventual poate mutam comentariile pe raitaru, ca au publicat acum si ei filmuletul

  21. #77

    Doamne … si e de abia sambata seara. Sa mor io, eu va zic ca e popa voi nimic…batman … batman. V-ati dilit cu totii oameni buni.

  22. #78

    @Dani Corban:Daca aveam un prof de fizica asa ca tine(sa explice clar) nu mai ramaneam pe vara la fizica in fiecare an. Mersi de explicatie.

    • #79

      @Dani Corban: Bineinteles ca nu pot sa nu-ti pun o intrebare care ma framanta de mult: Ar putea teoretic un avion supersonic de vanatoare sa-si ajunga din urma glontul tras sa zicem de mitraliera cu care e echipat? In cazul in care sa zicem ca glontul are o traiectorie rectilinie si avionul poate accelera rapid de la 1 Mach la 3 Mach ! Si inca o chestie viteza glontului tras sa zicem spre pamant are viteza avionului + viteza normala a glontului?

    • #80

      Infektus, avem o musca in coada unui avion care deplaseaza cu 2M.
      Musca se indreapta spre cabina lui Dani Corban si ajunge fara probleme. Crezi ca musca aia are nevoie de 2M + ?
      :mrgreen:

  23. #81

    Iote ba,era subiect pe domeniu meu si ea jucam Starcraft. App cheia aia de beta a fost fix un pix – n-am vazut nicio unitate noua. Si am mai intrebat in stanga si in dreapta si cica au dezactivat unitatile. Hua! Pentru asta merit sa fiu despagubit cu jocul.
    ——————–
    Dar sa revenim la fortele noastre gravitationale…

    “Plonja cu 9.8mps direct în beton.”

    Eu zic ca te-ai exprimat inginereste. Dupa ce-am analizat mai pe sestache comentariile si propozitia de mai la deal am ajuns la concluzia ca, corect iera, zic eu, “[…] spre beton”.
    “In” duce gandul la viteza cu care aia ia betonul in dinti, iar cifra in momentul ala e diferita de 9.8, care 9.8 se inmulteste cu masa corpului. mai intra in calcul si rezistenta aerului, care rezistenta depinde de forma aerodinamica + ce mai spusa Corbu.

  24. #82

    Am nimerit cumva pe un blog al olimpicilor la fizica?

  25. #83

    ce scirba eu il bateam de il lua dracu ‘break up’ e nimic…then again e obviously gay-‘can i have ur number’…daffa?

  26. #85

    Ce discutie de Nobel s-a iscat pe partea de fizica, e prea tentant sa nu ma bag si eu:

    1. viteza vs acceleratie; masina mergea cu x mps, avionul cadea cu x mps, biciclistul rula cu x mps – toate formularile astea se refera, in limba noastra la viteza, plonja cu x mps nu face exceptie; asta incerca lumea sa iti spuna ca ai inlocuit prin formularea respectiva viteza cu acceleratie si de fapt nu plonja cu x spre pamant, unde x e acceleratia gravitationala, ci cu y care e viteza ce-o s-o calculezi intr-un moment dat de cand a pornit folosindu-te de acceleratia pe care ai zis-o; deci da.

    2. viteza limita, cand acceleratia gravitationala duce un corp la o viteza in care forta de frecare cu aerul devine atat de puternica incat corpul nu mai poate accelera;

    3. viteza glontului tras din avion a viteza avionului plus viteza normala a glontului, in momentul iesirii de pe teava, daca glontul este tras in directia in care merge avionul; daca este tras spre pamant vectorii se compun si da altceva.

    urasc fizica cu pasiune si greseala lui arhi a fost de limbaj, e clar ca fizica stie.

  27. #86

    Vlad, mai ai multe domenii in care esti pregatit asa bine? Avocat esti, scriitor asisderea, acum si fizician! Ce sa mai , un om complex.

    • #87

      @Alex

      Tu consideri ca trebuie sa fii fizician ca sa intelegi ce a scris Vlad? Felicitari.

    • #88

      Alexa, bazele culturii unui om nu sunt specializate, nu am sa ma bag de exemplu in discutii de fizica cuantica;

      pe langa chestiile pe care iti multumesc ca le-ai observat, inainte de a-mi freca genunchiul eram si un sportiv multitalentat, un jucator de biliard deosebit de spectaculos; nu mai vorbesc ca anul asta o sa lansez ceva si pe fotografie si film, sa vezi acolo complexitate.

      a si la baci sunt foarte bun; baciul e un joc cu nuci.

      in concluzie, DA.

  28. #89

    A, daca vreti sa vedeti un filmulet cu unu care aplica “echilibrul fortelor” la .. chinezii au talent, intrati la mine, pe glob, sa va minunati de “sculptura” facuta de ala.

  29. #90

    Odată ce creste înălțimea, accelerația gravitațională scade conform g=kM/(r+h) ^2!

    • #91

      “Complet irelevant ” este o formulare corecta ? Ma gandesc ca la o adica, la doua adici, irelevant nu ar trebui sa accepte grad de comparatie, nu ? Dar “complet” este el insusi un adjectiv care nu are grade de comparatie. Cate probleme intr-un singur gand : ” Complet irelevant “

  30. #92

    Em sunt Alexa nu Alex. Nu stiu de ce te bagi. S-a vrut a fi o lauda la adresa lui vlad, nicidecum o ironie. Asa ca mai taci!

  31. #93

    Vlad cred ca am vazut ceva cu niste fotografii frumoase pe siteul tau. Poate ne anunti si pe noi cand apare cartea cu pricina. Sau nu e vorba despre o carre? Scuze daca ma insel.

  32. #94

    Iisus e inginer mecanic.
    Evident, român.
    În spațiul carpato-danubian, ingineria n-are treabă cu știința, ci cu poezia fantastică, precum bine a dovedit un alt inginer român – Lorin Fortuna.

    Prin urmare, Iisus spune “viteza limită”, nu aia terminală.
    Și propune “șlefuirea la nivel atomic”.
    Clar, ingineria mecanică mioritică e încă la nivel aristotelian – circa trei ste și ceva de ani ‘nainte dă nașterea lu’ Iisus.

    Iisus n-are cum să știe de Galileo, care a apărut la foo’ mie șase sute de ani după ce-a murit el.
    Ce să mai vorbim de treaba cu ciocanu’ și pana de șoim…

    Dani Corban aruncă cu bile dă haur și hargint…

    Bre Arhi… cum îi găsești, băh?
    Dai anunț în ziare… ori cum?
    🙂

    • #95

      its a gift, its a curse…

    • #96

      Dar ce-ai bre cu bilele mele ? Alea din lemn si plumb sunt pentru sarantoci. Noi avem alte standarde. Si nu a fost Iisus cu “slefuirea atomica” :))

    • #97

      Zici tu ceva acolo, dar nu stiu unde ai gasit la mine viteza limita si nu-mi amintesc nici cand am slefuit atomii.

      Iarta-l tata, e roman si la ei “mistochareala” curge prin vene. Dar e simpatic :). Ce mi se pare ciudat e ca nu stie ca sunt atotstiutor. Ce-i drept indirect, prin tine, tata.

    • #98

      L-am iertat, fiule.

    • #99

      :))

  33. #100

    😛
    physics:
    gravitatie inseamna metri pe secunda la patrat.
    9.8 mps nu-i foarte nasol.
    Partea nasola e ca nu cade doar o secunda
    Iar dupa 4 secunde inseamna cam maxima pe autostrada.

  34. #101

    Femeia are mai multe vieti decat ar merita, asta e de la sine inteles ! Majoritatea nici nu ar merita sa existe, insa exista si ele, ca sa distruga sufletul barbatilor, ca altfel cine le-ar mai amari viata daca n-ar fi femeile ?!

  35. #102

    @Alin: fratele meu alb, ai gura plina de rahat cu puternic iz de misoginism. Da’ d’ala prost. Spala-te ca ne-ai imputit!

    • #103

      Vai, ce cliseu… :)) Cand le spui ca sunt niste…neserioase, repede sar sa te injure, ca na, un singur neuron nu are ce sa ajute prea mult, asa-i?!

    • #104

      Aa, eu sunt alb ?! Atunci tu esti neagra. Deci cine tre sa se spele ?! :))

    • #105

      ” Aa, eu sunt alb ?! Atunci tu esti neagra ” Trolololololo :)))))
      Eu veneam plecând râzând plângând, deci cașalotul fute balena.

    • #106

      Inca unu care se baga in seama ca musca in pi*da virginelor… :)) Ce sa-ti fac dragule daca nu intelegi umorul ardelenesc :)) Take a ardele-dictionary

    • #107

      A, tu de fapt vrei sa ii faci de ras pe ardeleni, etalandu-ti propria prostie. Atunci, spor la treaba! :)))

  36. #108

    Zice Dani Corban, un ilustru fizician comentator:

    “…Aurul este mai dens decat argintul, deci masa bilei de aur este mai mare, rezulta greutatea bilei de aur este mai mare, rezulta forta de frecare necesara pentru a egala greutatea este mai mare, rezulta patratul vitezei la care a ajuns este mai mare => ajunge prima jos…”

    Galileo era un tâmpit, gen. 🙂

    Iisuse – corect, nu erai tu, era subinginerul Alex1. Ăla șlefuiește la nivel atomic…
    Tu ești ăla cu aranjatul curenților de aer.

    Bre Arhi… mai bagă și ceva probleme de chimie, că văz că avem genii pîn preajmă.

    • #109

      Blegoo, Ecuatia lui Galilei, care se invata in clasa a 9-a, nu este contrazisa de ce am afirmat eu , dar nici nu se poate aplica in cazul de fata. O aplici degeaba, ca un elev de clasa a 9-a care incearca sa trimita navete pe Marte. Acceleratia nu este constanta in cazul bilelor mele. Scade de la 9,8 la 0, din considerente pe care probabil nu are rost sa ti le explic in detaliu. Daca ai avut note mari la fizica in liceu, nu inseamna ca ai habar sa aplici ce ai invatat, intr-un caz real. Intr-un caz real dispar toate utopiile si presupunerile ipotetice. Apar alte legi si alte formule pe care o sa le inveti daca faci vreo 7 ani de fizica postliceala. Pana atunci, vorbim asa, sa ne aflam in treaba.

    • #110

      Belgoo-le :), se vede de departe ca tu ai chef de mistocareli. Habar n-ai ce zici, da zici. Chiar mai mult de atat, nici nu te intereseaza daca ai dreptate sau nu.

      E de inteles ca e mai greu cu fizica, nu e pentru orice, dar nici cultura generale prietene? Eu geniu? Io-s mantuitorul tata! 🙂

  37. #111

    Da bre Dani… bile de “formă identică”…
    🙂
    Gen… coaie, nu?
    Bile de formă pătrată?

    nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/lunar/apollo_15_feather_drop.html

    • #112

      Bile identice, aceeasi forma, acelasi volum, aceeasi dimensiune. Poate nu a fost cea mai fericita formulare, dar cei vizati au inteles ideea. Adica aia care au habar despre ce e vorba in enunt, nu aia care sunt destepti pentru ca au internet si Google. Fizica si matematica nu inveti pe Google. Astea le stii, sau nu. Poti sa pozezi intr-un mare cunoscator de istorie , de geografie, de literatura, folosindu-te de Google . Eh, cu fizica si matematica nu merge vrajeala. Poti sa incerci, daca nu ma crezi. Asa cum ai descoperit ca pe Luna nu exista frecare cu aerul, cine stie ce enigme ale Universului mai deslusesti ?

    • #114

      ” Raportul dintre greutatea unui corp și inerția acestuia va avea ca rezultat căderea oricărui tip de obiect cu aceeași viteză, indiferent de masa lui. ” Pffaaa, bai ce dăstept e asta care a scris “articolul” pe mega-blogul de mega-succes, la care nu a comentat nimeni. O avea habar ce e aia inertie ? Nu stiu, intreb. O fi vreunul dintre “conspirationistii” aia care nu isi explica de ce flutura steagul americanilor pe Luna. Au vazut ei pe youtube cum flutura steagul, deci musai trebuia sa bata vantul. Ori pe Luna nu e vant, deci facatura! Ce inseamna sa fii dăstept si sa ai youtube, google? Arme letale in mana unui geniu foarte bine ascuns. I-au deconspirat pe americani, gata. Acum sunt vai mama lor. Isi bat rusii si chinezii penisul de ei.
      Sa revenim la subiect.
      Definim urmatoarele forte :
      F = 0.5*d*v*v*C*A , unde F = forta de frecare cu aerul d = densitate , v = viteza, C = coeficient de frecare , A = suprafata.
      G = m*g , unde m = masa corpului , g = acc. gravitationala.
      Notam masele celor doua corpuri cu m1 si m2. La echilibru, vom avea :
      G1 = F1 si G2 = F2 => G1/G2 = F1/F2 => m1/m2 = v1*v1/v2*v2 ( am simplificat coeficientii comuni : g, d, C si A ) Fiind vorba de relatia de echilibru ( G = F ), v1 si v2 sunt vitezele terminale ale celor doua corpuri. v1 = v2, daca si numai daca m1 = m2.
      Observatii : De fapt, atunci cand se obtine relatia de echilibru, avem G total = F total . F total fiind compus din forta de frecare, forta arhimedica, forte portante, s.a.m.d. Dar cele doua corpuri sunt identice ca forma, deci fortele arhimedice sunt egale, fortele portante sunt relativ egale, la fel si restul fortelor ( ex Coriolis ), care sunt irelevante ca valoare pentru cazul de fata, dar intr-un calcul detaliat influenteaza valorile lui G total si F total. De asemenea, am considerat C1 = C2. Aproximarea nu inflenteaza rezultatul final, dar coeficientul de frecare difera putin din cauza suprafetelor celor doua bile, care sunt din materiale diferite.
      A doua explicatie ar fi exprimarea vitezei de cadere sub forma unei functii in timp :
      Definim functia v(t) = radical din 2*m*g/ d*A*C * tangenta de t* radical din g*d*C*A / 2*m . Rezulta limita din v(t), cand t tinde la infinit = v = radical din 2*m*g / d*A*C , unde v = viteza terminala. A se observa dependenta lui v de m.

    • #115

      A, acum am vazut. E vorba de tangenta hiperbolica la a doua explicatie.

  38. #116

    Si datorita faptului din cauza unei extorsiuni a unui degajament, deci prin urmare s-a constatat o furtuna…dupa care…puteti uita.

  39. #117

    Prof Dr Ing Huniversitar Dani Corban (către clasă): “Avem trei bile, dă dimensiuni așijderea. Una dă haur, una dă argint și una dă mămăligă. Cu ajutoru’ lu’ Iisus, le urcăm la cinci chilometri d-asupra comunii și le dăm drumu’… d-odată! Care ajunge prima în curtea școlii? Așa cum v-am dămonstrat pă tablă, aia dă haur ajunge prima.
    D-aia țigăncile… err, minoritățile fimeiești are salbe dă haur – ca să se miște mai repede…”

    Blegu’ (dîn fundu’ clasii): “Dom’ Profesor, dom’ profesor!”

    Prof Dr Ing Huniversitar Dani Corban (încruntat): “Ce-i măi loază?”

    Blegu’ (nedumerit): “…Și dacă avem ș-o bilă… dă pulutoniu… ?”

    Prof Dr Ing Huniversitar Dani Corban (satisfăcut): “Păii… sigur că aia dă pulutoniu ajunge prima! Că e mai grea…” (veninos, printre dinți): “… cam ca tine așea, dă cap!” (dezvoltînd ideea): “… d-aia bombilii hamericane se fac dîn pulutoniu, ca să ajungă mai repede la pămînt, să ecsplodeze primele!”

    • #118

      Tata, unde dreaq erai cu gandul cand l-ai facut pe asta de l-ai gresit in halul asta? 🙂

    • #119

      :)))) Tare, bravo!
      Vezi ? Esti mult mai talentat la literatura de pamflet decat la fizica. Fiecare cu talentul lui 🙂

    • #120

      Bomba de mamaliga ajunge ultima, cand deja e treaba rezolvata 🙂 Contributia armatei romane in razboi.

    • #121

      se pare ca blegoo e genul care atunci cand si-o ia, stie sa o faca din asta un spectacol pe cinste…:-))
      foarte tare, bravo blegoo, ai castigat inca un fan.

      de Corban nu mai zic nimic, ca l-am laudat deja prea mult in momentele in care era desconsiderat si neinteles, acum sint preocupat sa-i mai dau peste nas asa putin, ca simt cum s-a umflat pipota in el…:-))
      vine insa si momentul lui…

    • #122

      Hary, can’t catch me 😀

  40. #123

    @Dani Corban: Mă bucur că ai primit în spiritul în care a fost intenționat.
    🙂

  41. #124

    @Iisus: Păii… nu ziceai tu că să fie fericiți ăi săraci cu duhu’… că a lor o să fie împărăția?
    Văd că deja gâfâi urcând bilele lu’ DC la ‘nălțime… 🙂

  42. #125

    “…Bomba de mamaliga ajunge ultima, cand deja e treaba rezolvata Contributia armatei romane in razboi…”

    Dani, bag seama că ai talent la istoria pulitichiei – ce dreaq’ cauți la institutu’ dă fizică-mămăligoasă?
    🙂

    Da’ serios acuma… tu chiar susții că aveoanele se fac dîn haluminiu și nu dîn haur, fin’că forța dă frecare e mai mare la haur?
    Întreb și io, ca o loază care sunt…
    🙂

    • #126

      Blegoo, talentele mele sunt multe si complexe :))
      Pe 31 martie 1995 a avut loc un tragic si spectaculos accident aviatic langa Balotesti. Un Airbus A310 s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea de pe Aeroportul Otopeni. Primii la locul accidentului au fost tiganii din Balotesti, care au buzunarit mortii si ranitii. Pe urma au ajuns si pompierii, salvarea, politie..etc. Imgineaza-ti ce s-ar fi intamplat daca avionul era din aur.

    • #127

      eu chiar am fost acolo 🙂 nu tin minte sa te fi vazut. astea sunt basme, politia era la locul accidentului inainte de a se intampla, iar pompierii au ajuns in 6 minute.

    • #128

      6 minute…Ai vazut Gone in Sixty Seconds ? 🙂
      Cum adica ai fost acolo ? A fost perioada in care ai activat ca pompier ? Stiu ca ne-ai povestit mai demult

    • #129

      indeed. nu auzi ca era deja politia acolo? astea sunt basme de adormit copiii, cu inele furate cu tot cu degete. nu mai baga in seama, oamenii erau prea chinuiti ca sa ma faca asa ceva. sa vezi ce macelarie de trupuri era, si cum era noroiul pana la genunchi iar oamenii trebuiau sa fuga si sa intinda furtune…

  43. #130

    Ia zi tu hary… dacă golim o sticlă dă bere dă la 5 chilometri (urcați și susținuți dă Iisus) pă timp dă ploaie… picăturile dă bere vin primele?

    • #131

      blegoo,
      depinde ce bere bei.
      daca bei de exemplu peroni, sansele ca picaturile de bere sa ajunga inainte celor de apa sint foarte mici…
      daca bei Terapia, sansele cresc considerabil.
      iar daca tu bei Gold si eu Platin, as zice ca Platinul ajunge primul jos.
      cred insa ca ar trebui testat si demonstrat…:-))

  44. #132

    dintre cele doua bile (aur si argint) prima care ajunge jos e amundoua.
    Daca langa bila pui o pana, bila o sa ajunga prima.

    s-au facut si teste empirice. o masina vs o bila de biliard. Guess what..

    • #133

      animaloo, sa inteleg ca am scris degeaba toate formulele si demonstratiile matematice de mai sus. 🙂 Ai gasit tu contraexemplul cu masina si masa de biliard, care probabil au fost aruncate de la enshpe mii de metri, au atins viteza terminala si aveau fix aceeasi forma. Era o masina cu forma de masa de biliard, sau o masa de biliard cu forma de masina ?

    • #134

      Sau facem altcumva, sa nu zici ca sunt rautacios. Ia pas cu pas calculele de mai sus si zi-mi unde apare o greseala, sau folosesc vreo formula aiurea. Daca nu le intelegi, crede-ma pe cuvant ca e asa ca mine 🙂

    • #135

      nu mane, ca nu e in vid, aici vorbim de atmosfera pamanteasca, aer, forte de frecare, comportamentul unui solid in lichid etc…

    • #136

      Arhi, nu cred ca animaloo se refera la vid cand zice de teste empirice. Presupun ca nu a vidat cineva o portiune din atmosfera si a aruncat masini in cupola vidata.

    • #137

      sunt sigur ca nu, dar el se refera eventual la chestii aruncate de la 10-20 metri, cand frecarea este irelevanta

    • #138

      If no air resistance is present, the rate of descent depends only on how far the object has fallen, no matter how heavy the object is. This means that two objects will reach the ground at the same time if they are dropped simultaneously from the same height. This statement follows from the law of conservation of energy and has been demonstrated experimentally by dropping a feather and a lead ball in an airless tube.

      When air resistance plays a role, the shape of the object becomes important. In air, a feather and a ball do not fall at the same rate. In the case of a pen and a bowling ball air resistance is small compared to the force a gravity that pulls them to the ground. Therefore, if you drop a pen and a bowling ball you could probably not tell which of the two reached the ground first unless you dropped them from a very very high tower.

    • #139

      animaloo, considera aia 5000 de metri din enuntul meu ca fiind ” a very very high tower ” 🙂

  45. #140

    Asta cu bilele imi aduce aminte de un prieten care era testat de nevasta-sa in fiecare seara cu ligheanul cu apa :))
    Plm era exasperat ca nici Arhimede nu facuse atata “fizica” cat facuse el in ligheanul ala!

    • #141

      Ia mai zi Vic, că deja e interesant!
      Expune ecsperimentu’, dă detalii, că e pă topic!

    • #142

      sunt de acord, ia explica-ne:)))

    • #143

      Citez din memorie: Se ia una bucata scrot dimineata si se scufunda partial intr-un lighean cu apa. Conform principiului lui Arhimede, greutatea unui corp se poate determina scufundand acel corp într-un fluid, fiind împins de către fluid, de jos în sus, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocat de către corp, rezultand o greutatea x, atunci era belire de pula daca seara avea coaiele mai usoare in urma testului :))
      PS nu sariti la gatul meu ca la fizica nu ma pricep deloc 🙂

    • #144

      hai ma, cum sa fii umilit in halul ala?

    • #145

      Vic, macar acum ai experienta de viata. Daca nu ai invatat sa inoti, faci rapid o laba si plutesti!

    • #146

      @ Dani
      1.Nu e experienta mea de viata
      2. De laba m-am lasat cand eram mai mic decat tine

  46. #147

    “…pas cu pas calculele de mai sus si zi-mi unde apare o greseala, sau folosesc vreo formula aiurea. Daca nu le intelegi, crede-ma pe cuvant…”

    Io te crez, că tu ejti la catedră, ai catalogu’ l-a ‘ndemînă, creta, tabla și buretele.
    Da’ zic și io… (că tot vorbim dă biluțe) – ai bilă dă fier și bilă dă haur; le învelești p-amândouă în teflon, să zic… șlefuit la nivel atomic!
    Care ajunge mai ‘nainte?
    Că frecția e tot aia… pare-mi-se…
    🙂

    • #148

      iar forta coriolis e nesemnificata, dar de stanga, ca suntem in cealalta hemisphera

    • #149

      Blegoo, in exemplul meu , chiar am considerat C1 = C2 , adica bilele au acelasi coeficient de frecare. Asta nu inseamna ca asupra lor va actiona aceeasi forta de frecare.
      Arhi, de stanga e in emisfera sudica.

    • #150

      pai eu ce zic? :)))))

  47. #151

    Blegu’ (gânditor): ” Crez că e egzperimentu’ clasic… unde o biluță e mai jos decît alta… dacă le scufunzi în lighean… și ții macaroana mai sus, ca să nu intervină forțe de frecare – fix ce spunea Dani Corban!

    • #152

      pai si coriolisul?

    • #153

      Aia cu ligheanul e simpla. Daca plutesc coaiele in apa, inseamna ca au fost golite pe undeva :))

  48. #154

    Arhi… forța coriolis e după cum o așezi: pă stânga, pă dreapta, drept în sus, alea.
    Depinde și de ce chiloți folosești la egzperiment.
    D-aia Dani nu ia astea în considerație… că e gen facem fiecare ce vrea!

  49. #155

    “…cu ligheanul e simpla. Daca plutesc coaiele in apa, inseamna ca au fost golite…”

    Clar, nu te pui cu profesorele Dani!
    🙂
    🙂
    🙂

  50. #156

    Acuma… dacă iei în considerațiune… să arunci doo coae… dă la 5 chilomentri mai sus dă comuna Glina… care ajunge primu’?
    Ăla mai plin?
    Da’ ce te faci… dacă ele este unite pîntr-un scrotum, firicel, alea?

  51. #157

    Scenariu:

    Aia de aur o ia inainte, iar a de argint merge in trena ei si, cand aia nu mai accelereaza, asta ii ia fata in ultimul moment, pentru ca e mai hodinita si loveste tzarana. :mrgreen:

  52. #158

    “…ii ia fata in ultimul moment, pentru ca e mai hodinita si loveste tzarana…”

    Fix ca în poiana lu’ Iocan!

  53. #159

    Ce-am înțeles io – dîn comentarii:
    Îi dai brînci fimeii… în prăpastie… dacă te pune cu oolele în lighean.
    Mi se pare o reacție dă HAUR!

  54. #160

    Zice hary:

    “blegoo,
    depinde ce bere bei.
    daca bei de exemplu peroni, sansele ca picaturile de bere sa ajunga inainte celor de apa sint foarte mici…
    daca bei Terapia, sansele cresc considerabil.
    iar daca tu bei Gold si eu Platin, as zice ca Platinul ajunge primul jos.
    cred insa ca ar trebui testat si demonstrat…:-)) ”

    Acuma… io nefiind român, îmi permit să am în general o părere proastă despre reclama publicitară în spațiu’ carpato-danubian.
    Fin’că majoritatea sunt proaste, copiate din streinătăți – la un loc cu sensul străin – care la noi devine bizar, stupid ori jignitor de-a dreptul.

    În comentariul de mai sus citat, mie mi se pare că hary e mai imaginativ, mai la obiect, mai tranșant în activitatea lui de a-și propovădui marfa decât marile companii reclamagistice mioritice.
    Știu, nu-i campanie dă nivel național, nu-i la oleo!teveu, dar e bună!
    Are umor, e în context, alea.
    Îl admir pe hary care nu scapă nici o ocazie să-și laude marfa.
    Cumva… hary transmite ideea că el crede în marfa lui.

    Ori… asta mi se pare esențial.

    Bravo, hary!
    Când oi ajunge pîn preajmă, o să te caut.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.