Am încercat, în timp, să învăț germana cu ajutorul Rosettei Stone.
Ce să zic, la prima vedere, poare interesant și te implici. Adică softul e mișto, cu microfon, îți verifică pronunția, pare minunat.
Doar că nu e neapărat minunat, când realizezi că tot ce înveți sunt cuvinte care nu sunt folosite în conversația uzuală. Cât mm poți folosi expresii precum Calul aleargă sau Fetița citește în timp ce bea lapte alb?
Acum am chef să îmi trec timpul cu niște spaniolă. Cu Rosetta Stone sigur nu, pentru că germana pe care am învățat-o cu ea mi-ar fi folosit doar la o crescătorie de cai sau o grădiniță cu multe biciclete verzi și mingi galbene.
M-ar tenta Duolingo, dar parcă nu aș vrea să realizez singur, peste câteva luni, că e util ca Dragnea româniei.
Deci?
NOU
Duolingo e util in sensul că începe cu cuvintele de baza ca: domnul, doamna, verbul a fi, pronume si apoi te trece treptat la greu. Doar ca germana nu o poți invata direct din romana (germana) ci daca stii deja engleza, înțelegi ce zic.
NOU
inteleg. esti habarnist
NOU
@Iulian: la verbe iti dau dreptate, sunt asemanatoare cu engleza, in rest multe substantive si expresii intregi pot fi traduse mai usor direct in romana. Si daca e sa ne luam dupa ordinea cuvintelor in propozitie germana e unica.
NOU
Bah. Duolingo nu trece din romana in germana. Ci totul din engleza.
NOU
Cu Pimsleur am invatat greaca, oarecum. Dar era doar mp3, nu aplicatie. Oricum cuvinte si fraze uzuale, gen cat costa, mai vreau vin, bere exact ce trebuie de fapt.
NOU
Sibscriu la Pimsleur, eu am salvat mp3 si invatam diverse limbi pe drum prin delegatii. In principiu acum in masina am germana si maghiara (a doua pentru ca sunt rep vz si am si zona aia). Cand circuli cate 6-8 ore pe zi pe sosea, te cam plictisesti de aceleasi melodii de la radio.
NOU
Încearcă babbel.com.
NOU
Cand faci o recomandare o faci in cunostina de cauza sau doar ca sa te afli in treaba? Babel.ul vietii nu are suport de limba romana deci practic inveti o limba straina vorbin cu profesorul o limba straina…. deci e de cacat
NOU
Cu Pimsleur și podcasturi am învățat spaniolă
NOU
…tot cu Google translate ramai:)))
NOU
“Calul aleargă sau Fetița citește în timp ce bea lapte alb?”
In germana are ceva a la Kant si Wagner:
Das Pferd rennt! Das Mädchen liest während sie weiße Milch trinkt! Ramtamtam, taratatü die Walküren kommen auf den trabenden Pferden im Licht des Morgensterns angeritten. Tatüübidü!
NOU
Super corect era “während ES Milch trinkt”. Știu, cea mai de cacat fază din limba germană. Ea e feminină, dar gramatical e neutră.
NOU
@Coix: niciun neamt intreg la cap nu o da pe neutru in cazul asta. M-am interesat.
NOU
Pentru profa’ mea de literatura (din Germania, la scoala in Germania, ca am avut profi nemti si in Romania) conta f mult. De acolo am ramas cu hiba. Btw, o ura toata lumea din cauza fixurilor de genu, ca nu era singurul. Urmatorul pe lista era virgula de la vocativ, caz care nu exista explicit in limba germana, si nu fac toti conexiunea.
NOU
@Coix: de aia am specificat “nemti intregi la cap”.
NOU
Da, ai dreptate.
Dar aici intervine Künstlerfreiheit.
NOU
Eu prefer Memrise…cel putin la chineza, alaturi de un tutore (casual), e mult mai util.
NOU
Pimsleur, memrise (daca gasesti un curs bun) si apoi duolingo. Cu astea am reusit sa prind putin dintr-o limba de viitor. Путин хуило
NOU
Fraților, invatati rusa caci asta va fi viitorul
NOU
Mandarina
NOU
Și mandarina se va scrie cu chirilice!
NOU
Am folosit duolingo pentru germana. A fost utila pentru un zero barat ca mine. Doar ca nu mi pare ca trebuie sa fie unica sursa de invatare. Fara alte chestii (ascultat germana zilnic, citit texte usoare etc) nu are efect. Cel putin nu a avut la mine. Altfel am reusit sa invat (nu “la perfectie”) alta limba straina doar ascultand muzica si uitandu ma la filme. Nu, nu e spaniola 😀
NOU
Am incercat Duolingo pe engleza -> germana. Dupa mai bine de o luna in care m-am tinut de el si mi-am facut zilnic exercitiile la nivelul maxim (expert sau cum s-o chema) si peste, am abandonat pentru ca simteam ca nu progresez. Foarte repetitive exercitiile, si fara mari rezultate pentru mine. La finalul lunii inca nu eram in stare sa nimeresc die/das/der pentru cuvinte pe care le tot repetasem.
M-a enervat si metoda de input, era mult de tastat pe telefon. La unele exercitii faceai drag and drop pe cuvinte, sau pair matching, dar alea erau prea simple pentru ca puteai sa rezolvi prin eliminare si tot asa, nu prea retineam chestiile nou aparute.
Am vazut la alte limbi (italiana) ca au speech recognition. La germana nu aveau, posibil sa aibă la spaniola.
Eu unul am decis ca germana e prea grea pentru a o putea invata in stilul asta papagalicesc si in doze mici. Posibil spaniola sa mearga mai ok, acolo probabil recunosti “dupa ureche” mai multe cuvinte si ramane doar problema gramaticii.
Partea buna la duolingo e ca e destul de addictive, nu ma asteptam sa reusesc sa fac exercitiile atatea zile la rand, de obicei sunt destul de delasator. Acum ca vorbim parca imi vine si mie sa ma reapuc, poate totusi se mai lipeste ceva.
NOU
Asta cu das die der nici aia mai profesioniști nu știu cum să-ți explice logica la cum se aplica articolul. Ce sa te aștepți de la o aplicație
NOU
nici nemții nu ii știu logica, cu piure și simplu o știu
NOU
Nu ma asteptam sa inteleg logica, mi-e clar ca nu exista, ma asteptam macar sa retin mecanic pentru cele 20-30 de cuvinte care se tot repetau acolo.
NOU
@baubaul In romana cu ce logica aplici un/o ?
NOU
@gecko: nu exista logica general valabila, ideea e sa se aplice la 75-80% din cazuri.
In romana ai terminatia cuvantului, daca e in “e” sau “a” si mai depinde daca cuvantul desemneaza un obiect, o planta, un animal, sau o persoana. La persoane e cel mai simplu, la animale e cel mai greu.
NOU
Am început arborele de germană din engleza din Duolingo, m-am blocat la un moment dat ca nu mai înțelegeam nimic, mi-am luat o carte de Germană fara profesor cu care am învățat gramatica și după o lună și ceva am revenit la Duolingo.
Început de la zero in ianuarie 2017, luat B2 in septembrie 2017, plecat in Germania in decembrie 2017, Approbation in iulie 2018. Invatat in fiecare zi cel puțin o oră, aproape de examenul de B2 vizionat multe filme pe Youtube de pe canale in germana si exersat pe subiecte de examen.
Nu stiu daca intre timp este si arbore de germana din romana, nu am mai intrat de mult. Poate fi de folos, dar depinde si de stilul fiecaruia de a invata. Nu exista solutii universal valabile. Vocabularul din lecțiile Duolingo se putea exersa și în Anki Flashcards.
NOU
Hai că germana e easy…
youtu.be/l3_tRPRt9x8
NOU
Duolingo e bun ca exercitiu suplimentar. Te ajuta foarte mult sa-ti fixezi cuvintele pe care le inveti, dar cam atat. Ce nu intelege lumea cand invata o limba straina e ca trebuie s-o exersezi: vrei sa poti citi, trebuie sa citesti mai mult, vrei sa poti vorbi, trebuie sa te chinui sa vorbesti mai mult. Ia-ti un manual de nivelul potrivit (sa zicem A1), nu tre sa fie ceva noi, poti lua si de la un anticariat, cat timp nu e mai vechi de 10 ani (se mai schimba lucrurile si nu ai nevoie sa inveti cum sa trimiti o telegrama in spaniola). In paralele incearca sa citesti ceva usurel (ori literatura pentru copii, ori ceva pe un domeniu mai restrans care sa te intereseze cat de cat). Si incearca sa tii un jurnal, sau sa-ti gasesti un partener de conversatie.
NOU
Am vrut sa imi perfectionez engleza cu Duolingo si m-am lasat dupa cateva zile. Foarte repetitiv, niste exerciții groaznic de simple si de plictisitoare. Desi dadusem un test cand am instalat aplicatia, m-a luat de parca nu auzisem engleza in viata mea. Am nevoie de exercitii cu putin peste nivelul meu, ca sa ma enervez un pic ca gresesc si sa ma motiveze.
NOU
Am început cu Duolingo: ENG>GER mi-e mai ușor sa înțeleg când citesc sau aud ceva ,dar de pronunțat Dzeu cu mila. Ce am observat e a după ceva terapie intensiva in germană dacă ma apuc de o limba scandinavă (Suedeza sau Daneza) e floare la ureche pe lângă limba teutonilor.
Canale mișto de învățat germana sunt podcasturile și canalele YouTube de la Deutsche Welle
Sau Don’t trust the rabbit:
youtu.be/4o8TuX3MuG8
Problema cu canalul asta e ca poți fi distras de un set de pectorali
NOU
Pune si tu un NSFW, MILF alert, ceva!
La dracu cu Duolingo, ma apuc de invatat numai de pe youtube.
NOU
Am cautat Rosetta Stone pe pronhub. Se pare ca nu e vedeta pe acolo. As fi putut paria…
NOU
N-ai nevoie, Uite aici: /watch?v=lcZ–6TlQBY
NOU
Eu am combinat Duolingo cu Youtube-ul pentru a invata germana. A mers o perioada…pana m-am plictisit. :))
Dar asa am aflat si eu ce zic aia de la Rammstein cu patos si sunt multumit.
NOU
Muzică e o cale buna de a învață problema că ești limitat la Rammstein sau Lacrimosa iar dacă Asculți rap german ai toate șansele sa inveti cu accent turcesc
NOU
@baubau baga si tu un Beginner, Dendemann, Tretmann, Marteria, Kollegah, Casper, Zugezogen Maskulin, Sido, Bushido, nu doar Hafti, Veysel si Gringo dacă de plângi de Kanakenslang, desi suna f tare. Si baietii de la 187, Bonez si Gzus, sunt 100% nemti, desi canta auf Kanakisch.
NOU
Aghatodaimon și Falkenbach mai exista?
NOU
Folosesc aplicatia android STEPS in 50 languages (play.google.com/store/apps/details?id=mobi.steps.fiftylanguages) si sunt multumit. Ma ajuta si ca lucrez zilnic cu vorbitorii limbii pe care o invat si ma mai ajuta si ei.
Daca iti va fi si tie de ajutor, nu stiu – nu invat sa vorbesc spaniola, dar sigur stiu sa tac in spaniola*
* – citatia nu imi apartine 🙂
NOU
Iti recomand asta: www.dw.com/en/learn-german/s-2469
NOU
Daca esti interesat de conversatie de baza la mine a functionat bine asta: www.michelthomas.com
Dupa vreo 10 lectii/zile vei putea vorbi si intelege chestii de baza. La mine a functionat foarte bine pentru maghiara si thai.
O lectie are cam 10 minute si el zice sa nu iei notite. Ma rog, eu am luat notite, am si cautat cuvintele in dictionar ca sa vad cum se scriu exact si sa nu le notez doar fonetic. O lectie din asta de 10 minute imi lua cam o ora – o ora si ceva.
NOU
Pentru spaniolă cu accente dramatice recomand telenovelele! La mine a funcționat.
NOU
pentru ca sunt deja la a doua limba cu care ma chinui.
Rosetta iti cimenteaza ce stii. E nasol ca e foarte repetitiva si obositoare. O lectie duce cam o ora. Nu iti trebuie mingea albastra, dar ajuta sa stii cum se zice la albastru. Aia e, exemple banale
Duolingo bagi mult vocabular. Inveti multe cuvinte. Dar tre sa te tii de el. Macar 5/zi
Totusi astea nu ajung. Rosetta nu iti explica ce ai acolo. La duolingo poti sa intri pe forum sa mai citesti ce si dece.
La germana am evoluat mai repede. Motive? Am folosit o carte de “invata germana”. Da. Nu mai inveti sa trimiti o scrisoare (cum se plangea cineva mai sus). Adevarul e ca text mult nu te intereseaza. La ce pula mea sa te intereseze textul mult?
In al doilea rand aveam oameni cu care sa discut. “bah, de ce se zice asa, care e logica?”
In al treilea rand traiam in germania si acolo ai nevoie de germana. Peste tot. Aici, in suedia, ai nevoie de suedeza numa daca esti pedofil sau gerontofil extrem. adica iti plac numa taranii batrani. Gluma proasta insemnand ca numa astia mici sau cativa batrani nu vorbesc engleza.
Filme. Radio. Intra cat mai mult in contact cu limba. Ii inventi cuvintele numa ca le auzi. Nu stii ce inseamna, dar le inveti.
Pentru spaniola e si mai usor ca invatarea ar trebui sa fie mai rapida.
NOU
Eu am invatat germana cu:
– Memrise ala pe bani (24 euro pe an parca la reducere)
– 50languages.com gratis mp3
– duolingo pe gratis
Am ajuns in 4 luni cu 20 min pe zi de la zero la A1-A2. Merge dar trebe sa fii constant.
NOU
Invatat basic spaniola cu duolingo in cca 2-3 luni facand 50% din saptamana baremul zilnic cerut de duolingo.
Ca atare am fost in stare sa intru direct in A1.2 la Cervantes sarind peste basic-ul lor. Uitatul la televizor cu o aplicatie gen reverso in buzunar mai aduce un improvement. Daca vrei invatare accelerata duolingo e limitat
Restul e cancan. Degeaba cuvinte daca nu fraze & conversatie.Decat 🙂
Pe limbi germanice cred ca e mult mai dificil cu Duolingo – eu fiind shprehuitor de germana
NOU
Cervantes e o varianta. Apoi conversatul. Cred ca poti gasi tutors de spaniola pe skype etc la pret modic/ora.
NOU
Duolingo e o mizerie pentru copii cu nivel 0 barat.
L-am folosit pentru franceza si am terminat tot modulul. As spune ca nivelul este foarte scazut: A1.1-A1.2.
Nu te ajuta in niciun caz sa vorbesti si nici sa “iscalesti” dar te ajuta sa faci primii pasi intr-o limba. Acum il folosesc pentru portugheza.
NOU
e o mizerie daca te astepti ca dupa ce il termini sa fii as 🙂
NOU
Sa imi bag picioarele daca nu interactionez direct, nu retin aproape nimic, minimul trebuie sa fie film ori joc daca nu conversatie, altfel repet de sute de ori si abia daca imi ramane cv in cap
NOU
Am incercat sa invat olandeza cu Rosetta Stone – a fost greu. Am invatat cateva cuvinte, dar total nefolositoare in chestiile de zi cu zi. Am trecut la Duolingo si cu el mi-am progresat olandeza muuuult mai rapid decat o faceam cu Rosetta Stone.
Inca mai am chestii de invatat, dar Duolingo pentru mine a fost o experienta mult mai buna decat Rosetta Stone. Chiar am inceput sa invat si spaniola tot cu Duolingo si treaba merge bine pentru moment.
NOU
Pe scurt pe mine m-au ajutat combinat urmatoarele in ordinea asta:
1. Italki la greu – top
2. Duolingo
3. Filme la greu pe Netflix cu subtitrare
4. Si mai tarziu carti usurele pe kindle . Sfat alege autori contemporani ca altfel e horror.
NOU
eurocor. din romana in germana. viteza de invatare e ok. Apoi carti si filme cu subtitrare in germana/subtitrare dubla. Sau audio in germana si subtitrare in ro. Te sfatuiesc sa nu faci prin engleza, e destul de obositor. Asta e cel mai relaxant. Avantajul la eurocor e ca ai partea de mp3 pe care o poti asculta in timpii morti de pe masina
NOU
mai ales spaniola. am incercat sa invat italiana cu pimsleur si rosetta stone, greu. din engleza ai constructii gen present perfect sau present continuous care nu sunt traductibile exact. chiar si imperfectul. apoi, un caz: “Magazine” in italiana. ma chinuiam sa ghicesc “Magasino”. “Rivista” vine raspunsul. tactica de aplicat: tactica ceamurului pe perete, fara stres. ce se lipeste , bine, ce nu, mai repeti episodul sau cursul o data. apoi , cand te apuci si sa scrii, o sa iti dai seama ca avansezi super iute. vorbesc italiana si franceza fluent si germana ok-ish. de scris, scriu cu greseli. dar nu-mi pasa intr-atata, nu mi-a trebuit sa scriu decat de vreo 2 ori, atata timp cat celalalt intelege, e relativ ok. a ma perfetiona la scris inseamna timp pierdut in care pot sa fac altceva.
NOU
1. Duolingo e o pierdere de timp totala, eu dupa o luna de stat cel putin o ora pe zi abia daca stiam 10-20 de cuvinte noi (spaniola). Lectiile sunt foarte prost structurate, gramatica e practic inexistenta, e mai mult un joc decat o aplicatie pentru invatarea unei limbi straine.
2. Memrise e mult mai bun decat Duolingo, dar tot cam “neserios”. Modul in care organizeaza lectiile e foarte dubios. Cuvinte de A2-B1 sunt printre primele lectii, si, desi exista cateva unitati de gramatica, practic sunt o gluma. Si, nu inteleg de ce, dar pe telefon imi apar toate unitatile (1,2,3,4 etc.), dar pe desktop imi apar doar unitatile cu numar impar. Daca nu ma insel, abonamentul pe un an m-a costat 120 de lei
3. Babbel este de departe cel mai bun tool. Lectii clare, concise, foarte bine structurate, gramatica din plin, site bine facut. Costa 100 de lei pentru 3 luni, dar, spre deosebire de Memrise, de banii astia poti accesa doar un curs. Daca vrei sa inveti doua limbi in acelasi timp, platesti extra.
4. Pimsleur e OK-ish, dar nu suficient. Este atat de repetitiv incat te ajuta sa inveti foarte bine cateva expresii si cuvinte. Dar merge cam greoi. Intr-o lectie de jumatate de ora abia inveti 5-6 cuvinte/propozitii. Si e scump rau. 5 lectii de jumatate de ora sunt 100 de lei. Sunt doua unitati la fiecare lectie, o unitate are vreo 30 de lectii (unele limbi mai exotice au mai putine)… you do the math. 1200 de lei pentru 300 de cuvinte e cam mult.
Momentan folosesc Babbel si Pimsleur.
Glossika, Rosetta Stone etc. n-am incercat (inca)