Diseară mă întâlnesc cu ministrul telecomunicațiilor, Valerian Vreme, cică să îmi explice cât de bună e de fapt ACTA și cât de multe chestii mișto aduce ea oamenilor cinstiți și cu frica de dumnezeu.
Așa că băgați întrebări, ce ați vrea să știți despre ACTA, venind dinspre poziția oficială a ministrului care a aflat mai târziu decât voi despre semnarea tratatului din Japonia. Promit că, în limita posibilităților, i le voi pune pe toate. Toate care au sens și sunt de bun simț, desigur.
NOU
Deci as vrea sa stiu chiar daca poate cineva sa-mi intre in PC, fara acordul meu …pentru a depista muzica, filmele si programele ilegale descarcate dupa net moca….fara drepturi de autor
NOU
nu poate intra nimeni in pc-ul tau,dar poate “sti”tot ce intra si tot ce iese prin cablu de la net.
NOU
vasile » poate, conform ACTA, isp-ul are dreptul si obligatia de a cauta in PC_ul tau materiale cu continut copyrighted
NOU
pai cum poate intra isp-ul in pc-ul meu? tehnic e posibil?doar cu o simpla conexiune si fara nici un third-party instalat?
NOU
arhi, nu poate isp-ul sa iti intre in calculator, ce naiba? poate doar sa “citeasca” ce date transmiti/primesti. In caz de criptare(care e posibila la nivel actual chiar si pt profani) nu poate vedea ce dai/primesti decat extrapoland in functie de volum si chiar si atunci fara mandat si niste baieti destepti cu ochi albastri nu are cum sa afle isp-ul ce date urci sau cobori
NOU
ASdfix » ba poate, se doreste instalarea unui soft special
NOU
@vasile nu trebuie sa intre in pc-ul tau pentru ca tot traficul tau trece pe la ei prin server, si asa stiu ce ai descarcat.
NOU
Da. Atata vreme cat ai o conexiune la Internet, este posibil.
E la fel de posibil ca si atunci cand, avand un antivirus instalat, cand dai o banala scanare (programata sa zicem), undeva in background antivirusul sa faca repejor un .txt cu fisierele pe care le ai in PC si sa le uploadeze catre niste servere bine definite.
As putea continua dar nu trebuie sa cazi in paranoia din cauza asta. Oricum “baietii” stiu tot ce misca dar nu se intervine in forta pentru ca si pirateria are partile ei bune. Ironic nu? Dar asta este alta discutie.
NOU
as vrea sa ma abtin,dar nu pot…programele tale ilegale probabil le descarci DE PE net. Ca ” dupa” internet….cine stie ce mai gasim….sorry
NOU
@Maximus: poate după net est alt internet, fără acta 🙂
@Arhi: Care-i sursa pentru informația cu instalarea de soft special?
ASdfix zice bine, (din ce știu eu) ISP-ul va monitoriza traficul. Asta înseamnă că poate să vadă ce siteuri accesezi, dar nu poate să vadă ce fișiere transferi.
NOU
Dragos » sincer, nu imi aduc aminte, dar o sa caut, ca am nevoie de sursa pentru diseara
NOU
@Arhi: Sunt curios pentru că asta ar fi ceva foarte dubios. Nu cred că mă poate obliga cineva să instalez ceva pe echipamentul meu. E ca și cum ar veni cineva și ți-ar spune să-ți pui o lampă în baie.
NOU
Dragos » pai de ce? la fostul czone, ca sa te poti conecta la itnernet, ti se dadea un soft pe care trebuia sa il instalezi, altfel nu mergea.
NOU
chestia aia cu softul e cu cantec. ce soft, ce va face respectivul soft? fara el nu te poti conecta la net(ai zis de czone)? si daca da, acel soft va fi compatibil cu zecile de *nix? sau doar cu SO agreat de instutiile statului?(sic) ingradind astfel total utilizarea produsului(pc, tableta, tel, laptop).
in alta ordine de idei, o intrebare am si eu: de ce nu ingradesc accesul la energia electrica, curentul electric avand un potential ridicat de a fi folosit pt acte reprobabile, gen piraterie?daca stai sa te gandesti, utilizarea acestei facilitati(este facilitate cu acces contra cost nu un drept fundamental accesul la en.el) este cauza nr1 a piratarii. 0 energie electrica=0 piraterie, rata de succes aprox. 99,8%.Nu e mai simplu asa?
NOU
@arhi
Pune asta în articol. Ăsta e textul. Nu este lege ci doar reglementare.
register.consilium.europa.eu/pdf/ro/11/st12/st12196.ro11.pdf
NOU
Si inca ceva…
Unde se termină “file sharing”-ul intr-un grup si unde incepe pirateria…care e granita? cine o traseaza?
NOU
Sharing-ul nu este ilegal.
Ilegalitate este atunci când între useri se face schimb de materiale protejate. Materiale asupra cărora cineva are drepturi de autor, evident nu unul dintre cei care sharează acele materiale.
NOU
Interpretari sunt multe dar eu am ramas cu una mai veche: poti detine material piratat atata vreme cat il detii doar tu si te folosesti de el doar tu. Insa cand l-ai pus in circulatie si cand mai si scoti bani pe el…adios. Acum, daca stai sa te gandesti la torrente, tocmai sharing-ul este principiul de baza; practic cand lasi deschis clientul de torrente, “dai mai departe”.
Asadar… care granita?
NOU
Interdictia de a descarca se aplica si pentru filme hostate pe un server din Rusia sau doar celor descarcate si sharuite pe servere din tari semnatare ale ACTA?
NOU
descultii-europei » asta e o intrebare dumb. interdictia e de a descarca materiale fara sa ai acel drept, nu conteaza de unde il descarci
NOU
oky doky master…daca zici tu asa, atunci imi dau delete la conturi, bag hardul la incinerator si ma apuc de citit playboy-ul ala care s-a ingalbenit la buda… de cand asteapta sa-l rasfoiesc …
NOU
Cine a semnat din partea Romaniei, si cu ce mandat?
De ce nu a avut loc o consultare publica?
Pe ale cui interese le reprezinta domnia sa in guvern, pe-ale consumatorilor sau pe cele ale companiilor?
Cum a fost posibila ratificarea unui acord atat de important fara cunostinta domniei-sale?
Intelege domnul ministru implicatiile acestui acord vis-a-vis de ingadirea libertatilor cetatenesti?
Eu iti urez succes, dar te avertizez de pe acum ca dl. Vreme nu este o persoana rezonabila din ounctul de vedere al discutiei civilizate, are sa iti raspunda vag si numai la intrebarile care ii convin, are un stil mai rudimentar, care aduce un pic cu Iliescu.
NOU
Semnatarii sunt mandataţi de popor în clipa când sunt aleşi. A cui o fi vina că i-a trimis la Bruxelles pe Becali sau EBA?
La câte legi cereţi dezbatere publică? Nu mai bine să vină preşedintele personal la fiecare în parte şi să vă întrebe dacă sunteţi de acord cu cutare lege? Ar dura câţiva ani fiecare “referendum” din ăsta, şi probabil într-o viaţă de om nu am vedea mai mult de 10-15 legi adoptate.
În ţara în care pirateria software atinsese şi 80% merită să întrebăm poporul dacă vrea să fure în continuare?
NOU
@Ionut: conform Constitutiei Romaniei, orice tratat international (ca si o lege de altfel) cu efect juridic asupra legislatiei este supus intai unei dezbateri publice apoi dezbaterii si aprobarii Parlamentului. Ceea ce aici nu s-a intamplat. Dar tu da-ti in continuare cu parerea, ca la prostii nu o sa-ti ceara nimeni drepturi de autor.
NOU
Intreaba-l pe domnul ministru daca se crede un internaut cinstit si cu frica de dumnezeu. Fiindca nu exista asa ceva. Nu in Romania. Probabil nici altundeva, ca daca ar fi existat, n-ar fi aparut chestiile astea gen pipa, sopa, acta.
NOU
Ce drequ treabă are Dumnezău cu netu? La ordinu lu bărbosu de sus există Biblia ca epub?
Dacă-i groasă, trec pe Linux sau BSD și le dau mumu. Bani tot nu le dau.
NOU
Era prin america un judecator care si-a batut fiica destul de bine tocmai pentru ca a prins-o cu material descarcat ilegal de pe Internet.
NOU
Este adevarat ca ACTA va imputernici controlul laptopurilor in aeroporturi si la granite?
Am inteles ca este o prevedere a tratatului.
NOU
Nu zău? Dacă într-un avion de 100 de persoane 80 au laptop, la o medie de 30 de minute de verificat un laptop, să se calculeze după câte zile va pleca avionul.
NOU
Zvonacii “uită” să precizeze că Schengen nu are graniţe interne.
NOU
nu e zvon,face parte din tratatul acta ,insa e cu optiune pentru fiecare tara.
NOU
daca nu mai exista granite, la care granite iti va verifica laptopul?
NOU
poate nu intelegi ca acta este un acord aproape global. nu face parte doar din UE
NOU
poate parea dumb, dar daca se adopta chestia asta. cat de mare o sa fie prioritatea in a o pune in aplicare? tinand cont ca pirateria este in floare si pana acum foarte putine procese pe tema asta au fost in romania. adica o sa se aloce resurse necesare pentru o actiune in forta sau o sa fie de o prioritate de bun-simt cat sa nu zica lumea ca nu facem nimic?
daca ti se pare interesanta intrebarea te rog sa o reformulezi, asta daca ai inteleso, ca eu tocmai am terminat ceva ce fac de azi dimineata!
NOU
Întreabă-l pe domnul ministru dacă îi surâde ideea de a transforma providerii de internet în miliţia online.
NOU
Intreaba-l daca are habar ce semneaza sau se lasa dus de val ca asta: translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.rtvslo.si%2Fznanost-in-tehnologija%2Fveleposlanica-priznava-acto-sem-podpisala-ker-nisem-bila-dovolj-pozorna%2F275869 ???
NOU
Avand in vedere faptul ca in ultimi ani veniturile studiurilor de la Hollywood sau marit si luand in considerare faptul ca pirateria nu va disparea ci doar se va adapta.
1.Doresc sa il intreb pe domnul ministru daca scopul legii ACTA este defapt doar un pretext pentru a avea spiona populatia mai usor sub pretextul pirateriei.(scop demonstrat si prin secretul in care a fost semnat acest act)
2.De ce trebuie statul sa protejeze aceste corporatii sa dea legi in favoarea acestora in loc sa le lase sa se adapteze la cerintele pietei.(continut mai ieftin,cumparare si inchiriere facila etc – in principiu modelul adoptat de cei de la steam /netflix – modele de succes).
Avand in vedere abuzurile care vor avea loc in cazul in care aceasta lege se aplica si crearea unui internet cenzurat.
3.Doresc sa il intreb pe domnul ministru de ce trebuie sa reglementam prin legi si acest ultim canal de comunicare care este cat de cat liber
4.Daca ministrul chiar crede ca Romanii vor platii pentru continutul multimedia /soft pe care il vor utiliza sau doar vor renunta sa consume avand in vedere faptul ca majoritatea romanilor abia isi permite sa traiasca de la luna la luna.
NOU
tu o sa faci copii care o sa semene cu tine? fa-i, dar nu ii creste tu.
valerian vreme, in calitatea lui de ministru se poate intalni cu orice om din tara asta si cum zoso ”e plecat si oricum nu era prea diplomat”…
Arata-i, te rog, dlui ministru imaginea asta usor modificata cu desenul lui Banksy.
NOU
Intrebarile mele sunt foarte simple : Care a fost compozitia echipei de specialisti care au semnat in alb o declaratie? Au existat experti in copyright, IT, OnLINE, Media& Advertising? Daca ne-au reprezentat la nivel de tara, ar trebui sa stim si noi … Daca tratatul a fost semnat doar de un reprezentant al tarii si ministrul nu stia cine l-a mandatat? Si nu in ultimul rand pentru o tara cu cicatrici adanci si inca fobii grave (administratorul de bloc inca are un carnetel unde noteaza “ce se mai intampla” pe scara) o lege care sa permita accesul la date personale si sensibile este normala?
NOU
Știu că ministrul este împotriva ACTA.
A declarat asta la RFI dacă nu mă înșel.
Aș vrea să-l întreb pe Dl. Valerian Vreme dacă comunitatea online(mă refer aici la bloggeri în special) va fi afectată de această lege și cum.
NOU
Eu sunt curios cine o sa se ocupe de verificari? Se infiinteaza o organizatie mondiala cu filiale in fiecare tara? Cine mai exact o sa-mi rasfoiasca prin calculator?
NOU
1) Vor fi afectate/blocate sistemele de proxy sau alte metode de a te „ascunde” gen .onion?
2) În PE, PD-ul are o pondere inferioară reprezentanților USL, care, din câte știu eu, au votat împotrivă. În această situație a fost alegerea Guvernului de a semna sau au și euroreprezentanții noștri, în majoritatea lor, un cuvânt de spus?
NOU
pt unii care sunt nelamuriti cum de a fost semnata la noi: la fel cum a fost semnata si de ailalti mai civilizati, mai destepti, mai cu covrigi in coada etc decat noi.
Pe sestache.
NOU
Propun un concurs de cautare de elementecare sint postate fara copyright pe paginile web ale parlamentarilor, partidelor romanesti, guvernului, ministere si asa mai departe. Sa vedem cine respecta copyrightul.
NOU
M-ar interesa cum anume “conciliaza” el ideea ca isp-ul poate cauta in comunicarea mea privata (pentru ca pachetele trimise pe internet intra in categoria comunicare privata) cu legislatia actuala din Romania privind violarea corespondentei. Legislatia romaneasca clasifica comunicare electronica drept corespondenta.
Apoi m-ar interesa cum anume poate sa faca asta un nu’s cine doar la cererea unui alt nu’s cine fara sa aiba nici un fel de dovezi, doar pe baza “ca asa am zis eu”. Cum se pupa asta cu prezumtia de nevinovatie? Pentru ca procesul propus de ACTA este cam asa: vine un nene care spune ca fur, ISP-ul ii permite accesul la pachetele mele (sau ii furnizeaza rezultate din deep-package scan), el se duce in fata judecatorului si spune “uite, asta fura”. Dupa care eu tb. sa demonstrez ca nu e asa, adica o incalcare clara a unuia dintre principiile fundamentale ale legislatiei romanesti: prezumtia de nevinovatie.
Din cate stiu eu, numai un judecator poate decide interceptarea convorbirilor telefonice sau a corespondentei. Mandatul se obtine pe baza unor evidente clare si se folosesc doar pentru a instrumenta dosarul, nu asa la pescuit “a facut-o sau nu”. Sa inteleg ca in Romania se planuieste renuntarea la ordin judecatoresc si orice pipilica devine judecator si procuror?
Romania este semnatara tratatului de la Lisabona care are niste prevederi foarte clare privind dreptul la viata privata si proprietate.
Este ministrul lui peste constient de faptul ca prevederile acestui tratat vor impedica producerea de medicamente generice pe piata locala? Adica Romania nu va mai putea produce nici un fel de medicamente decat sub licenta. Mai mult, ACTA defineste contrafacerea prin “aspectele sale esentiale”, fara a se preciza care sunt acestea si care este un grad de similitudine acceptat. Cu alte cuvinte, daca am obtine un produs care vindeca durerile de cap, Bayer poate spune – nu aveti voie sa-l produceti ca avem si noi aspirina care face acelasi lucru, iar efectul unui medicament este un aspect esential. Cu alte cuvinte ACTA contravine fundamental intereselor economice si sociale ale Romaniei….vezi art. 165 Cod Penal – subminarea economiei nationale.
Exista vreo sansa ca PDL sa capete o urma de coloana vertebrala si sa spuna “nu e in interesul nostru” precum au facut-o polonezii sau planul lor este ca Romania sa fie totdeauna flexibila si moale precum hartia igienica?
Tinaind cont de faptul ca vom face puscarie daca facem o poza care include un logo al unei firme pe o cladire, unde planuieste ministrul sa cazeze cei probabil 10-15 milioane de puscariasi?
NOU
E o mizerie mare ce s-ar intampla cu prezumtia de nevinovatie in acest caz, dar nu pot sa uit ca in cazul raspunderii contraventionale actuale, sarcina probei incumba reclamantului, iar cand s-a invocat o exceptie de neconstitutionalitate, CCR a stabilit ca nu se incala p.n., cu toate ca CEDO a avut opinie opusa.
NOU
O intrebare, simpla: Ce certitudine mai am eu, ca treburile mele pe internet raman la fel de personale ca pana acum? Asta ne (sau ii) cam sperie pe toti.
NOU
In cazul putin probabil in care ACTA va intra in vigoare, piratii se vor muta in cloud. Cum de altfel au si inceput sa faca.
NOU
Avand in vedere ca pana si in SUA, unde nu prea mai tin ei cont de libertatea si intimitatea cetatenulului, s-a abandonat ideea de SOPA dupa presiunea populara, cum vede el ACTA considerand ca incalca Carta Europeana a Drepturilor Omului?
NOU
vezi ca si SUA a semnat ACTA 🙂
NOU
Mi se pare mie, sau cititorii tăi nu au auzit încă de cookie-uri şi culegerea de alte informaţii pe care companiile deja o practică, cu sau fără acordul lor? Interesant cum de nici unul nu s-a alarmat până acum că îi sunt scanate mailurile, contul de facebook, ce tastează etc. Dintr-o dată toţi au devenit Very Important Paranoid!
NOU
Mi se pare mie sau tu nu intelegi diferenta dintre deep-packet scanning si plasarea unui cookie.
Adica: un cookie pot sa-l sterg, pot sa-l blochez, etc. Aceasta scanare se face fara cunostiinta mea, deci nu am cum:
– sa ma impotrivesc
– sa o blochez
Apoi, spre deosebire de un cookie sau de tracking-ul normal, aceasta practica ma poate baga in puscarie nu pentru ca am downlodat ceva, ci pentru ca am accesat un site care ofera pe undeva ceva de downlodat despre care un nene spune ca e al lui.
NOU
mi se pare mie că nu ai înţeles despre ce vorbeam
NOU
Ionut, una sunt cookies-urile, alta e problema cu ACTA. Si nu se poate ca un site (sau o aplicatie, decat daca e ceva malware) sa-ti scaneze/acceseze datele ce le dai pe un alt site/alta aplicatie. Asa ca ceea ce zici tu acolo, desi are oarece rost, e in afara discutiei despre ACTA.
NOU
Arhi, pariez ca te duci degeaba, domul ministru nu va raspunde cu adevarat la nicio intrebare, va prezenta acelasi punct de vedere la orice intrebare. Uita-te la emisiunea lui Petreanu cu el… 😀
NOU
in RO, cine o sa impuna ACTA? Politia? Care autoritate a statului?
NOU
Pirateria nu-i a mea,nici a voastra…ci a copiilor copiilor nostri,in vecii vecilor!
Fuck ACTA! Am zis…
NOU
Pe ISP-isti cine ii controleaza?
NOU
Oare vreme este constient ca 99% dintre “internauti” au sa zicemmm cel putin 20-30 de melodi , cateva filme si inca cateva programe descarcate ilegal? Daca imi gaseste programele sau orice altceva descarcat ilegal ce se intampla?Care sunt consecintele?
NOU
Poti sa faci puscarie. Nu pentru ca ai piratat, ci pentru ca ai potentialul de a pirata. Cu alte cuvinte, e ca si cum ti se poate suspenda carnetul de sofer pentru ca ai bere in frigider.
NOU
Ce se va intampla cu sistemele de operare piratat pe care mai toata lumea le foloseste ? Se vor verifica ? Vom primi vreo scrisoare cu ” ori schimbi , ori iti tai netul si te dau pe mana procuraturii ?”
NOU
Daca in orasul meu nu exista cinematografe, si nu voi mai avea voie sa downloadez filme (+documentare) si seriale, cum mi se respecta dreptul de acces la cultura?
NOU
Cumperi dvd-ul de la magazin sau il cumperi online de la compania care a produs filmul.
NOU
cumperi filmul, că nici la cinema sau bibliotecă nu ai acces gratuit la cultură
NOU
2 filme pe an merita o plimbare la cinematograf.
90% din tot ce iese pe dvd nu cred ca merita cumparat pentru ca sunt porcarii. de asta in alte tari sunt centre de inchirieri ( dvd rentals ).
mi se pare penibil ca in urma unui trailer sa zici ‘wow ce tare e filmul` si dupa ce-l cumperi sa-ti dai seama ca e de cacat. eu unul as cumpara un dvd doar daca sunt sigur ca apreciez acea productie si actorii. in semn de multumire ca au scos ceva tare, le cumpar materialul.
la fel si in muzica.
ps: ilegal este si acum downloadul de muzica si filme cu drept de autor neautorizat de catre autori/producatori.
NOU
Adrian » gresit. downloadul nu e ilegal, ci sharingul in vederea obtinerii de venituri
NOU
iar seriale şi telenovele vezi la tv. sau nici televizoare nu aveţi în oraşul ăla?
NOU
@arhi : cred ca ai dreptate insa teoretic. practic e greu sa te opresti doar la stadiul de download.
sa judecam faptele altfel :
* gigi fura 10 ceasuri. 1 ceas mi-l face cadou mie, eu il iau stiind ca el este furat.
* gigi posteaza 10 filme nou aparute, eu trag un film de la el stiind ca materialul respectiv este ilegal obtinut ( filmat prin cinema, tras de pe dvd, etc ).
imi vine greu sa cred ca voi fi curat ca lacrima.
filmele sunt in mare parte procurate prin programe bittorent din moment ce ai initiat un download deja esti “in the game”. faci download, sharing si naiba stie ce o mai fi ilegal 🙂
cu muzica e altfel. iei un barry white, share sotiei la un pahar de sampanie si un biscuite, ea e incantata face sex cu tine. clar download si share cu beneficii clare de pe urma lui. la beci cu tine :))
NOU
Adrian » prin legea actuala din romania, downloadul de fisiere nu este incriminat, este incriminat doar sharingul. mai simplu de atat nu stiu cum sa iti explic
NOU
Teoretic da. ai dreptate! download : ok , sharing : not-ok, caca, puscarie, amenda ; am inteles!
DAR!
In practica este putin probabil ca sa faci DOAR download.
1. ori faci share chiar in timp ce tragi fisierul respectiv ( programe bittorent )
2. or’ ii faci lu john sau valerica un cd cu muzica pentru masina.
3. ii dai colegului de servici o piesa pe care tocmai ai luat-o de pe net si e tare
4. dai “baeram” si asculti impreuna cu alti 30 piesa aia trasa de pe net
Nu-s capos insa legea este interpretabila la fel si actiunile noastre nu ? Numic nu este exact, fix, clar 🙂
NOU
Adrian » la 1 e clar ca asa e. la restul, DMCAA spune foarte clar ca e ilegal.
NOU
Ceea ce ma intriga este ca se tot fac manevre si incercari de a ne controla pe noi, cei multi. Tot apar legi, organizatii care sa gaseasca solutii de a ne re-directiona pe “drumul cel bun”, pe calea etica si morala.
Insa este etic si moral sa promovezi filme de doi bani de pe urma carora sa faci miliarde si sa produci muzica pe banda rulanta despre luna, rasarit si dragoste.
Sa ma linistesc ca cei de la Adobe au student edition pentru produsele lor ? Pentru numai 500 USD un student roman se poate juca cu Photoshop-ul ( nu poate sa-l foloseasca in scopuri comerciale cred ? ) ca sa-si dea seama ca totusi nu e pentru el in final ?
Este etic si moral cand o companie care deja face miliarde ( profit ) online si offline ( Microsoft, 20th Century Fox, Sony Entertainment ) sa dea in judecata un pusti ca n-are licenta sau drept de autor ?
Ca sa fac o legatura cu ACTA, pe mine ma ingrijoreaza faptul ca voi fi monitorizat de ISP si “ei” imi pot folosi raportul sa ma trimita la beci. E groaznic ca cineva iti poate viola intimitatea in asemenea mod, legal!
Dar ACTA este mai mult decat atat : www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
NOU
intreaba-l ce inseamna A-C-T-A
NOU
Eu cred ca se vor urmari prima data cei care fac bani pe net siteuri care ofera contra cost sloturi pentru download,bloguri care ofera continut furat,ziare online care au articole luate cu japca ,radiouri online care transmit muzica piratata,cred ca va fi ca legea cu adulteru ,adullteru este pedepsit in Romania dar nu am vazut pe nimeni sa faca puscarie ca are amanta.Si acum intrebare:Legea va fi retroactiva adica va avea un moment zero incepand de acum cine fura plateste,sau daca eu demonstrez ca am downloadat acum 5 ani dar a ramas in memorie asta ma absolva de orice vina ,ca atunci majoritate blogurilor trebuie sa isi modifice articolele vechi altfel vine tipul si spune vezi ca in articolul x din data de ai incalcat legea
NOU
Oricum semnarea din partea Romaniei es doar o modalitate de bagare in seama.
NOU
intreaba-l cati bani primeste pentru semnarea ACTA
NOU
Eu as vrea sa stiu de ce o tot dau inainte cu legi dinastea naziste, care cam calca niste drepturi ale omului in picioare, avand ca pretext combaterea pirateriei. De fapt pirateria poate fi combatuta foarte usor – e nevoie doar de un mecanism prin care oamenii pot sa cumpere usor ceea ce vor. A demonstrat-o Valve cu Steam, a demonstrat-o Apple cu iTunes, a demonstrat-o Netflix si Hulu in SUA. Au demonstrat-o si cativa dezvoltatori independenti de jocuri, care-si ofereau jocurile printr-un fel de sistem de donatii – plateai cat vrei pentru jocul lor. Daca nu vroiai sa platesti nimic, asta e, il luai gratis. Lumea chiar vrea sa plateasca pentru jocuri, filme si muzica, numai sa aibe modalitatea.
Si ar putea fi intrebat cum se ajunge in situatia in care alesii poporului, care teoretic ne reprezinta interesela, sa voteze ceva (sau sa ia o decizie) contrar cu ceea ce doresc oamenii – in cazul de fata, ACTA.
Da, stiu ca ACTA inseamna mai mult decat piraterie online si internet, dar pe mine in domeniul asta ma intereseaza.
NOU
da, oamenii pot să cumpere jocuri şi filme, dar nu o fac. vezi mai sus comentarii cu “nu le dau nici un ban”. apoi întreabă-ţi prietenii de ce au windows şi office piratate, când ambele costă împreună circa 150 euro, bani pe care ei îi cheltuie lunar pe ţigări şi băutură.
NOU
Vplay si serialepenet vind (ilegal) un serviciu similar cu Netflix. Si lumea cumpara. Deci disponibilitatea de a plati exista. Cat despre suita office, in acest moment exista o infinitate de solutii gratuite, incepand cu Open Office terminand cu solutiile online gen Google Docs. Ca sa nu mai spun ca esti habarnist in ceea ce priveste preturile. Office – 200 euro, Windows – 100 euro, deci…dublu. Mda…
Este evident ca tu nu intelegi nimic din ceea ce inseamna ACTA. Acest document deschidea calea pentru abuzuri de genul:
1. violarea corespondentei – adica deschiderea ei fara mandat judecatoresc.
2. blocarea unor site-uri care nu convin – este suficient sa ai un postac ce pune linkuri in comentarii care un download ilegal, iar cineva care se declara posesorul respectivului produs poate cere companiilor de hosting sau ISP-istilor sa blocheze acel site din reteaua lor. Sa fie mai clar – vb. impotriva lui domnu’ prezidente oricine este el, ramai fara site.
NOU
Bine mai ziceti 🙂 totul trebuie sa fie cat mai pe plac end-userului dupa un studiu al pietei.
Sa zicem ca mie mi-ar conveni sa existe un serviciu TV care sa-mi permita sa vad ce seriale vreau eu, cand vreau, cum vreau. As plati 20 RON pe luna doar sa stiu ca am acces la toate; sau sa fiu membru pe un site unde pot asculta gratis ( cap-coada ) o piesa si daca vreau sa o cumpar ( ei vor monetiza accesarile piesei respective si vor avea vanzari , fair enough )
carti in format electronic, romanesti … cat mai multe ! tot ce apare nou,sa existe si in format digital. ar fi tare nu ?
NOU
@maria: nu eşti informată, windows oem e circa 100 euro, office home&student circa 50 euro. găseşti şi singură preţurile pe net
NOU
Poti sa-mi dai si mie link la magazinele alea unde le-ai gasit tu asa ieftine?
Ca eu am asa: www.emag.ro/search?s_cat=31&s=windows
www.emag.ro/search?s_cat=31&s=office+2010
NOU
@Ionut tot timpul vor exista oameni care vor pirata. Fie din cauza ca n-au bani (150 de euro o fi putin, dar cand e vorba de o familie cu un venit de 300 de euro pe luna e enorm si n-au auzit de Linux/OpenOffice) fie ca-s batuti in cap. Dar, majoritatea celor care pirateaza acum o fac din cauza ca nu au alta alternativa. Eu de exemplu: locuiesc intr-o tara straina, nu cunosc limba. La cinema, majoritatea filmelor sunt dublate, ca asa-i la ei. N-are rost sa ma duc la cinema. Daca cumpar un DVD (dupa cele 6 luni sau cat de la lansare, sunt din nou sanse foarte mici sa aibe macar sunetul in engleza). Si oricum, eu vreau filmul cand s-a lansat, legal, ca platesc pentru el (in ideea ca cumpar DVD-ul), nu? Deci oricum cumpar filmul, dar nu pot sa-l vad decat peste 6 luni. In plus, sunt si comod, am cheltuit sute de euro pentru un sistem surround si monitor mare sau proiector, vreau sa vad filmul acasa. Insa pot? Nu. Alternativa? PirateBay.
Tot in tara asta mi-am cumparat unele jocuri. Multe le-am cumparat dar luam si versiunea piratata (ca nu-mi place sa tot schimb CD-ul) si foloseam numami CD-Key-ul. Insa cu un joc am luat teapa. Era in ceha, posibilitate sa schimbi limba, nu si nici nu se baza pe CD-key. Instalai jocul si aia era, jucai cu discul original inauntru (care nu se pupa cu versiunea pirat). Trimit mail la developeri sa-i intreb ce fac, cum schimb limba? Raspuns – teapa ta, fraiere, cumpara-l din nou, in engleza. Am incercat online, dar imi spuneau ca in tara mea nu-l trimit. Rezultatul – Piratebay to the rescue.
Am vrut sa-mi cumpar carti in romana pentru Kindle, ca in engleza ma ajuta amazon. La librariile online de la noi am gasit numai niste porcarii recente, pe cand eu cautam ceva interesant – Verne, Aasimov, Wells, Mark Twain, etc. Rezultatul – am cautat pe forumuri carti scanate si prelucrate cu OCR de ma enervez de multe ori cand citesc din cauza greselilor.
Concluzia – vreau sa cumpar multe chestii, chiar vreau sa platesc abonament la ceva de genul NetFlix, vreau sa pot sa cumpar un joc fara sa-mi fie bagate bete-n roate, vreau sa pot sa cumpar o melodie fara DRM, ca poate vreau s-o ascult si in masina si pe telefon (mergand cu telefonul in mana, pe strada, evident)…. chiar vreau. Si ca mine sunt multi. Dar ne ajuta cineva? Nu, mai bine dam niste legi tampite si ne culcam pe o ureche, convinsi ca stopam pirateria.
NOU
@maria: la tine 454 lei la emag pentru un windows 7 home edition inseamna 200 euro? cu cine ai facut matematica? iti zic si cat costa un upgrade la win7 in alte parti: sub 290 lei. daca nu-ti place win7 poate mai gasesti vista sau xp de vanzare (un xp era pe la 350 de lei anul trecut). office home and student 2010 family pack de 3 licente vad ca s-a dus la 100 euro, eu am luat 2007 cu 50 euro.
NOU
Ionut, ai afirmat ca Office + Win = 150 de euro. Maria a spus ca Win=100 de euro, Office 200. Asa ca nu se contrazice deloc cand spune preturile, nu stiu ce ai citit tu. Acum, ca tu le-ai gasit mai ieftin, bravo tie, fata te-a intrebat de unde, ca probabil vrea si ea 😉
*Ah, nu pune in calcul varianta de upgrade. Plecam de la premiza ca vrei sa cumperi un produs, sa intri in legalitate.
NOU
Nu se poate bine fara ACTA ?
NOU
Intrebari: 1.Cum se impaca ACTA cu Constitutia, prevederile la intimitate si secretul corespondentei? Trebuie schimbata Constitutia sau ACTA prevaleaza in fata ei?
2. De ce nu a semnat Germania?
3. Daca in PE nu se adopta ACTA in iunie, Romania ramne oricum semnatara a actului si il aplica?
NOU
Care este parerea lui despre efectul asupra inovatiei si cresterii economie a tratatului ACTA? Si gata, l-ai bagat in ceata. Se va pierde la cuvantul “inovatie”.
NOU
Multe intrebari pertinente la care poate raspunde domnul Vreme se pot gasi aici:
economie.hotnews.ro/stiri-it-11372309-cum-arata-internetul-viitor-contextul-adoptarii-controversatei-legi-acta-bogdan-manolea-director-executiv-asociatia-pentru-tehnologie-internet-discuta-online-marti-ora-14-00.htm
O zi buna.
NOU
1. Daca este justificat ca drepturile unei minoritati (cea a producatorilor pe care eu mi-o imaginez destul de restransa la scara globala) sa prevaleze drepturilor la intimitate a majoritatii ?
2. Bun ! Eu observ ca unul din SUA mi-a plagiat o melodie, raportez faptul si nu se intreprinde nimic. Ce fac ?
In alte cuvinte: si daca acest tratat nu se respecta uniform si echidistant ? Atunci ce ?
NOU
O opinie interesanta aici trenduri.blogspot.com/
NOU
Intrbare pentru ministru: Cum si cine garanteaza ca angajatii isp-ului, umblanu-mi in calculator, nu imi vor “fura” o inventie, o carte, o melodie sau un film la care inca lucrez si pe care nu am apucat sa o inregistrez in vederea obtinerii dreptului de autor? Cum imi protejeaza mie drepturile de autor?
NOU
De ce toata lumea se gandeste doar la partea de INTERNET cand e vorba de ACTA?
Arhi, ar trebui sa-l intrebi pe dl. ministru: de ce Romania n-a avut cojones sa-si bage puma-n el de tratat?
NOU
maria, mai spune povesti cu medicamentele generice si alea cu licenta.
Si mai spune cum iti intra politia in telefon sa vada daca ai muzica
si mai plangeti de dreptul vostru constitutional sa furati muzica/filme de pe net
si mai plangeti ca acta va distruge economia limitand adidasii ADIBAS
si mai ziceti de transparenta cand actul e pe site de ceva timp
….
dupa care citim legile romanesti in vigoare si vedem ce zic ele despre piraterie. Si pe urma incepem sa tragem concluzii.
Clar acta ii o miscare procorporatii si anti mari mahari din piraterie. Care sunt multi. si aici o sa loveasca si in alde vplay. shit happens. Nu o sa inceapa lumea sa dea in prosti. ca prostii sunt buni la munca nu la zdup
NOU
ARTICOLUL 11
(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.
(3) În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei.
NOU
Evident ca nu ai inteles (nu ca m-ar suprinde). Nu apar dreptul de a pirata sau de a contraface. Contest insa faptul ca o organizatie oarecare isi aroga puterea de a-mi incalca drepturi fundamentale atat conform Constitutiei Romaniei cat si Cartei Europene pentru a-mi demonstra vinovatia, in conditiile in care mie nu mi se ofera posibilitatea de a ma apara. Este forma cea mai abjecta de dictatura.
Ceea ce ACTA propune suna cam asa: omuciderea este ilegala, deci ne arogam dreptul de a intra la tine in casa si daca vom gasi ceva ce poate fi folosit pentru a ucide avem dreptul sa te bagam in puscarie pentru tentativa de asasinat.
Chestia cu medicamentele este destul de clara. Dincolo de niste insemne gen ambalaj si aspect exterior, exista expresia “care nu se poate distinge în aspectele sale esențiale” fara a spune ce inseamna aspecte esentiale. Si in conditiile astea si a lacomiei fara limite ORICE poate fi considerat un produs contrafacut. Si da, cea mai dureroasa zona este cea medicala, de unde si exemplul.
Nu ti se pare ciudat ca nimeni nu stie cine a semnat ACTA in numele Romaniei? Cf. Constitutiei, Guvernul are doar drepul de negociere nu de semnatura. Semnatura o poate pune numai Presendintele care este obligat sa il supuna ratificarii parlamentului. Ori in cazul asta Boc spune ca el nu stie nimic de ACTA? Parlamentarii europeni nu au dreptul de a semna legislatie sau tratate internationale. Pe site-ul presedentiei sau in Monitorul Oficial nu apare ACTA. Deci cine a semnat si cu ce mandat?
Apropo stii ca nicaieri in ACTA nu este precizat ca cel ce declara ca detine drepturi de autor nu trebuie sa si dovedeasca asta? Evident ca nu stii, ca doar tu nu intelegi la ce se refera, doar ti se pare ca e cool sa fii pro-acta pentru ca ceilalti sunt contra…cam la fel ca eba.
NOU
Scuze ca nu reusesc sa ma rezum la un comentariu.
Blogfather (#41) rullz ! Stii ? De parca n-ar exista pe lumea asta interese mai mari decat protejarea drepturilor de autor !
Daca ma loghez de pe un calculator guvernamental ? sau de interes national ? sau de pe unul de pe care se coordoneaza o retea energetica ? ma rog, exemple oricate !
NOU
Corect, dar m-am referit numai la drepturile de autor, pentru ca despre asta vorbim, despre protejarea acestora prin ACTA.
NOU
intreaba-l ce document de 28 de pagini a semnat el cand tratatul are vreo 51 😉 (verifica declaratiile oficiale daca nu ma crezi)
NOU
Eu am un blog pe care un utilizator pune un Guest Post sa zicem ce contine unele poze luate de pe net.
Autorul pozelor le vede si ma denunta la aceasta ‘politie’.
Ce se intampla cu siteul meu? Este blocat instant de ISP-uri sau primesc o somatie si mi se acorda o perioada de timp pentru a scoate pozele de pe site? Daca e cazul variantei 2 cat de lunga este acea perioada?
NOU
Cu Vreme? Ăsta așa o promis și aici, la alegerile pentru primărie. Îți pierzi vreme. Scuze 🙂
NOU
Avem conditiile urmatoare:
– investim miliarde (am scris bine) de euro intr-un sistem de e-guvernare, – dl. ministru spunea acum ceva vreme intr-un interviu ca vrea ca TOT sa se faca in viitorul apropiat prin internet(inscrierea copilului la gradinita, scoala, obtinerea permisului de conducere, dosarul medical, taxe si impozite etc.).
Stiind acestea, cum si cu ce garanteaza dl. ministru ca libertatile si drepturile fundamentale si inviolabile ale poporului roman nu vor fi incalcate ?
NOU
*odata ce adoptam si aplicam prevederile ACTA
NOU
Nu sunt din domeniul IT, sau online asa ca nu ma intereseaza sa citesc modificarile propuse de ACTA. Dar poate e cineva binevoitor sa ma ajute cu o lamurire:
Am acasa windows cu licenta, jocuri cumparate toate de pe steam, alte programe iau doar daca sunt gratis pe site-ul original sau cu sume modice 5-10$, dar iau din cand in cand torente cu seriale TV sau alte filme. Risc ceva nasol? Gen amenda – sau mai rau -amenda penala?
Si inca ceva…Exista vreun site care se ofere aceste filme intr-un mod mai legal, la sume mici, ceva gen abonament lunar?
Multumesc
NOU
“Nu sunt din domeniul IT, sau online asa ca nu ma intereseaza sa citesc modificarile propuse de ACTA”
Ignoranta doare.
Inchisoare.
Vplay – ilegall maxim romanesc sau Hulu daca ai ip de US.
NOU
Anca » acta nu se refera doar la online. iar daca iei torente risti parnaie, nu amenda penala.
NOU
ACTA e mai mult decat atat : www.youtube.com/watch?v=citzRjwk-sQ
@Anca :))) esti tare. nu esti in domeniul IT, ai licenta la windows, cumperi programe de pe net, parea o poveste de dragoste cu final fericit 🙂 DAR tragi de pe torrente filme si seriale :=))
Dupa mine suna cam asa : nu fumez, nu beau alcool, nu sustin consumul de droguri, jos etnobotanicele, jos corupta … insa am doua plante de cannabis in debara, ups 🙂 E vreo problema oare ? Se poate intampla ceva ? Stiti vreun loc unde pot gasi iarba legal ?
M-am amuzat tare, pe bune 🙂
NOU
Adrian » idem, am dat-o exemplu pe twitter
NOU
Am trecut incet incet in ultimii ani la aceste lucruri legale: licentele de windows, office, jocurile de pe steam. Torentele cu filme au ramas pentru ca nu stiu atfel unde as gasi de exemplu dexter sezonul 7 de uitat legal la el. Sau “the artist”, pana apare dupa un an pe dvd in supermarket. Si chiar nu lucrez in domeniul IT, am pur si simplu un calculator desktop pe care ma joc si ma uit la filme. Si nu detin nici ipad, ipod, iphone unde din auzite cica se poate plati pentru descarcat media. Am doar un telefon pentru vorbit la telefon de pe el.
NOU
Anca » ai internet. in clipa cand ai internet, acta te intereseaza, pentru ca tot ce faci tu va fi supravegheat de cel ce iti da internet. TOT.
NOU
Ce nu inteleg majoritatea politicienilor care fac sustin astfel de proiecte de legislatie e ca Internetul e ALTCEVA si e mult mai diferit si mai complex decat un simplu caz de ceasuri furate sa chestii similare asta pt ca majoritatea parlamentarilor is batrani ori prosti .
Cum au zis multi CEO ale unor companii mari ce se ocupa cu crearea si distributia contentului de exemplu CEO-ul Valve care e cea mai mare companie de distributie de jocuri in format digital este urmatoarea :
” Pirateria nu o poti invinge prin legi ! O invingi prin oferirea unui produs mai bun ! ”
Chiar daca la noi inca nu se vede , in alte tari precum Elvetia de exemplu unde e legal sa downloadezi de pe torente doar sa nu vinzi continutul respectiv , oameni pirateaza vad continutul daca le place se duc si cumpara originalul pentru ca de obicei e de calitate mai buna ( de ex jocuri care poti sa le joci in multiplayer ca piratul nu suporta ) si pentru a sustine producatorii produsului ca sa mai faca si alte chestii bune .
De ce credeti ca a aparut Itunes ? Poate ca mie imi place doar 1-2 melodii de pe un album si nu vreau sa dau 10-20 $ pe el si sa am restul porcariilor cu care mai vine . Asa ca il piratez dar pentru ca e itunes si pot sa dau un click si mi-am luat melodiile poate dau 80 de centi pe ea . Sau serviciile de streaming muzica cata vreau si platesc un abonament lunar doar etc .
Netflix la fel . Cati dintre noi avem aici abonament la cablu si cati ne uitam la TV mult ?! sau la cate posturi ne uitam din grila de TV ?! Eu ma uit la 3 posturi + cand sunt meciuri tari la inca vreo 3 depinde pe ce post e si platesc 30 – 40 Ron pe luna . IN rest serialele le iau de pe Torrent si ma uit pe Vplay .
As plati bucuros daca ar fi un serviciu ca Netflix ( care sa aiba cam toate serialele noi deci nu Voyo ca e inca mic si prost facut ) facut special pt romania cu un abonament decent care sa includa sa zicem cateva posturi tv de sport pt meciuri si s-ar rezolva problema .
Apropo pe netflix calitatea e hd la majoriatea ceea ce pe Vplay nu e si e pacat cand ai un TV mai bun sa nu le vezi asa si pt cei care zic de ce nu le iau de pe torrente in HD le zic ca nu vreau sa-mi umplu hardul mereu de seriale si dupa sa le sterg pt ca am nevoie de spatiu .
Solutii sunt dar ce e important e ca ele exista impreuna cu pirateria !
Asa ca ma enerveaza la culme cand apar tot felu de legi precum ACTA care clar sunt facute la presiunea caselor de discuri etc pt ca vor sa faca ele mai mult profit si in loc sa scoata PRODUSE MAI BUNE baga porcarii dastea .
NOU
“Corect, dar m-am referit numai la drepturile de autor, pentru ca despre asta vorbim, despre protejarea acestora prin ACTA.”
Pai n-am facut decat sa continui ideea ta, pe care apreciat-o.
Tie nu ti pare asemanatoare chestia asta cu declararea masinilor de scris de pe vremea comunistilor ? Ca de declarat va trebui sa-ti declari datele, ca doar nu-s nebuni sa decupleze spre ex. serverele armatei ?
NOU
Nu. Comunistii doreau “protejarea” statului, ma rog, al celui de atunci, bun sau rau, acum se doreste protejarea marilor companii, care, in opinia mea au ajuns periculos de puternice incat sa influenteze din punct de vedere legislativ. Daca din punct de vedere economic sau social poate fi ok influenta lor, din punct de vedere legislativ nu e ok. O sa ajungem in situatia in care cateva companii vor conduce lumea, indirect dar efectiv. Nu ca acum nu se intampla asta, dar totusi, la o scara mai mica.
🙂 Am intrat deja in alt subiect – teoria conspiratiei.
NOU
io zic sa iei mai intai calmante pentru a putea ramine calm in prezenta domniei sale. de cite ori am fost in preajma lui, la conferinte de IT, a dat dovada ca are o inteligenta deosebita, dar pe care si-o ascunde in mod remarcabil. desi este absolvent de automatica reuseste sa aibe un discurs leit iliescu. asa ca fii sigur ca orice intrebari ii vei pune vei obtine doar discursul cu care el a venit pregatit de acasa. adica “sa traiti bine”
NOU
gvf » ma astept la asta. organizatorul conferintei a zis ca isi asuma un risc, a spus ca nu e problema, si-l asuma.
NOU
Stati linistiti ca nu va cauta nimeni in calculatoare. Sunt programe de criptat sau parolat fisiere pe care nu le acceseaza nimeni. In plus, ar fi prea greu sa scotoceasca prin diverse sisteme de operare. In alte ordine de idei, ca sa vezi daca un program este sau nu piratat trebuie sa citesti codul respectivului program, si nu e atat de usor. Intrebari pentru ministru:
1) Ce legi vor fi modificate pentru a ne alinia ACTA ? Daca exista legi ce vor fi modificate, cum este posibil ca un oficial sa semneze un acord ce contravine legislatiei in vigoare, poate chiar Constitutiei Romaniei?
2) Despre ce costuri vorbim si cine plateste? S-a facut macar un studiu de impact? ISP-ul va fi obligat sa plateasca eventualele costuri sau vor fi impuse utilizatorului final. Ar fi culmea sa-mi ceara si bani ca sa ma supravegheze.
NOU
ACTA asta este o mizerie.
Care ste salariul mediu in Romania si care ste salariul mediu in alte tari europene? Cate milioane de romani sunt platiti cu 2-300 euro pe luna?
Cum sa isi permita romanul sa plateasca mai bine de jumatate din salariul pe o luna pentru un windows cu licenta sau 20 euro pt un dvd original? WTF? Legea asta ar fi perfect logica daca am locui intr-o tara unde salariul mediu e de zece ori mai mare decat in partea asta de Europa. Insa asa… e pur si simplu o mizerie!
Intreaba-l pe nenea asta daca a luat cineva in considerare posibilitatile financiare ale romanilor inainte sa semneze asa ceva. Bine… stiu ca nu le pasa, da’ macar intreaba.
Fireste, optiuni sunt. Trecem pe Linux. E mai simplu, mai ochios si mai usor de folosit… avand si cel mai mare avantaj faptul ca este gratis.
Muzica daca vrem, putem asculta pe youtube. Acolo nu ne va fi restrictionat accesul, sigur.
Dar cu filmele cum facem? Cumparam dvd-uri? Zaaaaau? La scorurile la care se gasesc in magazine? Ma refer la filme bune, ca alea de 10 lei bucata sunt (in mare majoritate) de toata jena.
Sugera cineva pe aici cinematograful sau televizorul. Alo, nenea! Tu te uiti la televizor? Acolo sunt filme vechi de 20 de ani. N-au astia bani sa cumpere filme noi. De seriale nici nu mai zic,. Aceleasi panarame antice, reluate de n ori.
Iar la cinema… hai sa fim seriosi. Si astia, la fel ca si cei de la televiziuni cumpara aceleasi filme de duzina. Au un nume mare odata la cateva luni.
NOU
Elena, nu conteaza ce salariu ai. Faptul ca ai salariu mic nu justifica pirateria. Problema e in modul in care inteleg politicienii ca trebuie sa lupte impotriva pirateriei – incalcandu-ne libertatea si prin cenzura, nu prin a ne oferi posibilitatea de a cumpara usor un film, o melodie sau o carte.
NOU
Ei nici chiar asa sa o dam in curul salariului mediu sau minim. Din cand in cand mai trebuie sa cumparam chestii 🙂
Este de simplu. Iti place o piesa, un artist … sa zicem ca-i autohton, mori cazi pe jos cand il asculti. Trebuie sa intelegi ca nu este de ajuns. Daca vrei cu adevarat ca el sa mai scoata piese la fel de bune, trebuie sa mergi pe la concerte, sa-i cumperi cd-ul, etc ( sa-l sprijini ). Chiar si cu 800 RON / luna, iti bati femeia intr-o seara si de frica o sa-ti cumpere CD-ul cu Mafia mult dorit. Pentru ca intelegi cum functioneaza sistemul si ca trebuie sa manance si ala.
Sa zicem ca apare un film romanesc in care joaca un actor de care te-ai indragostit ( Florin Piersic ). Filmul bun, ramai impresionat te da pe spate ( il vezi acasa ilegal ). Ce o sa faci ? Te interesezi sa vezi in ce filme a mai jucat, il recomanzi prietenilor, il cumperi eventual, mergi la piesele lui te teatru, il urmaresti la TV, etc. Cum dai 12 RON pe un pachet de tigari zilnic, poti da 25 RON pentru pasiunea vietii tale.
La cinema ? Sunt retele de cinema care aduc “super” filme mereu. Si cand zic ca-s super ma refer la porcariile de efecte 3d si explozii, cioburi de sticla care sar inspre spectatori. Si un bilet costa ~30 RON si este coada ! Si aia fac miliarde cu cioburile lor, pasiunea ta de o viata ( Florin Piersic ) moare de foame si pe tine te baga la beci ca prejudiciezi marile companii cu mii, zeci de mii poate milioane de euro.
Publicul larg trebuie sa aiba acces la culturalizare, gratuit de preferinta, ca sa poata sa distinga ce e de calitate si ce nu. Mai apoi vedem si cu sustinerea 🙂
NOU
Adrian » LUMEA s-a invatat sa mearga la cinema la mall. la Gloria un bilet e 7 lei
NOU
Mai nene, n-ai priceput. In tara asta nu iti poti permite sa intri in legalitate!
Uite ca eu nu fumez, nu beau sucuri, cafea, energizante, nu arunc banii aiurea pe tampenii si tot nu mi-as putea permite sa achizitionez toate produsele pe care acum le “piratez”. Si chiar de mi le permit, prefer sa strang banii aia pt altele, mai importante. Cum ar fi sa-mi iau masina, pt moment.
La mine in oras a mai ramas un amarat de cinematorgraf si rahaturile care ruleaza acolo nu se pliaza deloc pe gusturile mele. Ce fac? Ma mut la Bucuresti ca sa am de unde alege? Asta-i 1.
Nu ma uit decat la seriale. Am vreo 15 pe care le urmaresc si vreau sa vad cel mai nou episod aparut la cateva ore dupa ce a fost prima oara difuzat, nu dupa 3 ani, cand ajung dvd-urile in Romania. Asta fu’ 2.
Daca imi place musai un cantaret de la mine din tara, ma duc la concert. Platesc daca e necesar. Bine ca trupa Cargo sustine concerte in aer liber, fara bilete! Cine doreste sa ii sustina, o poate face cumparand un album, mergand la teatru si asa mai departe. Dar sa platesti o 10% din salariul minim pe economie pe un cd/dvd cu holograma… mi se pare monstruos! Cel putin in tara asta. 3!
Pai daca locuiam in Anglia si aveam 2000 de lire salariul… normal ca plateam 20 de euro pt un dvd cu nush ce film. Dar traiesc in Romania si am salariul de multe ori mai mic. Cum dracu sa platesc aceiasi bani pe care ii da ala? Da’ ne masuram la puterea de cumparare?
NOU
Elena, nu-i musai sa ai Windows, exista linux si e gratuit. Nu-i musai sa ai MS Office, exista Open Office si e gratuit. Filmele, muzica – sunt o forma de distractie, nu sunt absolut necesare vietii. Stiu ca par acum cinic, dar asta e… n-ai bani pentru distractie… n-ai. E un moft. Ca sa fac o analogie – si mie mi-ar placea sa ma plimb intr-o limuzina de lux. E un moft de-al meu. Dar daca n-am bani, nu ma pun sa fur limuzina aia, ca o vreau eu. Imi iau o masina mai proasta, de care am eu bani. Adica raman si ma multumesc cu ProTV. Sa nu iei asta ca si un atac la persoana. Dar nu poti justifica pirateria pentru ca – vezi dom’le – n-avem bani.
NOU
Daca te uiti mai sus, vei vedea ca am subliniat undeva ca exista si optiunea de a trece la un sistem de operare gratuit.
Nu de asta era vb.
Nu justific pirateria la modul general, ci doar in tarile in care un Windows cu licenta si-un Office te costa jumatate din salariul mediu pe economie. Ti se pare normal?
NOU
Elena, ti se pare normal ca un Mercedes sa coste 1000 de salarii ale unui indian de rand?
Ei pun ce pret vor, e dreptul lor. Noi putem sa cumparam sau nu, e dreptul nostru.
NOU
Daca iti iei muzica si clipurile video de pe youtube cu add-ons de Firefox sau pentru alte browsere, unde te incadreaza ministrul in ACTA?
Youtube le tine legal, add-ons-urile si browserele sunt free…
NOU
Multe din materialele postate pe youtube sunt tolerate ca iarba in Olanda. Teoretic, cred ca youtube le “tine” ilegal si la o plangere din partea autorului dispar; deci sunt ilegale; daca sunt ilegal urcate si tu le iei la randul tau faci o ilegalitate.
Cat despre cele urcate legal de catre artisti, producatori depinde de termenii lor. Ca daca un artist te lasa sa dai play la piesa pe site-ul lui si tu ai un addon care face record la sunet, o fi legala treaba ?
Nu cred insa ca vor lua la puricat toti romanasii sa vada cate mp3-uri au pe calculator insa vor ataca mijloacele prin care noi le procuram ( ISP, site-uri si retele sociale ).
NOU
Intrebare pt domnul ministru: Filmele, documentele si prezentarile produse de mine pe care le sharuisc prin intermediul internetului cu partnerii mei de afaceri vor putea fi stocate de ISP si analizate pentru continut piratat ? Materialele media mai sus mentionate au un caracter confidential si imi sunt adresate numai mie si patenerilor mei.
NOU
De ce nu se aplica o alta metoda mai placuta pentru stoparea pirateriei? Banuiesc ca noi suntem singurii europeni care dupa un an de la lansarea unui joc, el inca se vinde la pretul din prima zi. Si nu cred ca magazinele sunt atat de fomiste.
NOU
Noi sa fim singurii europeni care, dupa primu an, el se vinde la pretul din prima zi ? 🙂 trecand peste asta, iti marturisesc ca eu dupa un an imi cumpar jocuri ps3 la 5 lire de pe ebay, legal 🙂
Nu stiu de unde-ti faci tu shopping-ul dar nu cred ca-l faci bine 🙂
NOU
O, nu, magazinele l-ar da pe gratis. Bun, e vina si a dezvoltatorilor, ca-s niste jogodii lacome – de exemplu, stii ca MS vrea ca pe urmatoarea consola sa nu poti sa imprumuti jocurile unui prieten? adica l-ai cumparat cu tot cu cd, dar numai tu-l joci, pe consola ta – dar nici magazinele nu-s sfinte. Oricum, inca o data, asta nu-i scuza pentru a pirata. E pretul mult prea mare pentru ce ofera? Nu-l cumperi. Si daca asa fac mai multi, la un moment dat o sa-i scada pretul. Sa te plangi ca e prea scump e ca si cum m-as fi plans acum 20 de ani ca o minge de piele e prea scumpa, asa ca trebuie s-o primesc pe gratis.
NOU
@Adrian: Nu stiu cum esti tu, da eu prefer sa intru la eMAG sau Altex si sa-mi vina jocul direct acasa, nu sa ma complic cu ebay,taxe postale, vamale si sa-mi vina jocul peste o saptamana.
@Sabotor: Nu e vorba aici de “nu ai bani, nu-ti permiti, nu cumperi”.
Teoretic, daca nu ar exista piraterie, pretul de vanzare al unui produs ar trebui sa scada. Si in plus, noi avem probleme mult mai importante, nu piratarea.
NOU
Presimt o crestere mare a aplicatiilor free si opensource, dar si a vanzarilor de stick-uri USB.
NOU
apropo de stickuri…am vazut chestie ciudata : in unele state din america e mai simplu si mai ieftin sa cumperi un stick de 16/32/64/128 giga pe care sa-l incarci cu informatie si sa-l trimiti prin curierat rapid, decat sa downloadezi/uploadezi informatia la un cost si viteza mult mai mari 🙂
NOU
cat si o crestere a utilizarii programelor precum truecrypt…
NOU
“Ce faci ma? Hai pe afara. Nu vin ma, la 8 incpe filmul pe proTV.”
NOU
Daca am net de la vecinu’, deci sunt practic pe IP-ul lui, ACTA e valabila pentru mine?
NOU
Am si eu o intrebare? “Cand va suciti si renuntati la porcaria asta?” Mersi.
NOU
Înțeleg că nu o să mai putem lua de pe Cheggit întregul site brazzers, dar porno cu amatori avem voie? Oamenii care se filmează și se pun pe net au drepturi de autor?
Drepturi de autor e atunci când există o hârtie pe care producătorul materialului a luat-o de la un organism competent, sau…
NOU
Alta “victima” de pe urma disparitiei cheggit 🙂 No worries avem inca destule locuri unde putem urca clipuri homemade.
Problema este ca interesul pentru internet este din ce in ce mai mare si in acelasi timp presiunile guvernamentale si corporatiste sunt din ce in ce mai apasatoare.
Noi, cei multi, vedem internetul ca un loc unde sa ne exprimam liber insa stilul nostru de a gandi, a trai nu este compatibil cu ce-si doresc “ei”. Solutia e tot la noi, cred 🙂
NOU
Adrian » www.homemadeporn.com/account.php
NOU
Uite spre exemplu cum stau vulturii pe cautari gen : bit.ly/x3Wwl7 ( vezi footer ). In exemplul prezentat de mine CBS fac pe dracu’n patru sa dispara tot ce e “dexter torrent” din cautari.
La o simpla cautare ( cbs profits ‘year’ ) putem citi cateva informatii despre CBS : www.thewrap.com/tv/column-post/cbs-reports-profit-advertising-surge-24791
si aici : finance.yahoo.com/news/CBS-Corp-Third-Quarter-wscheats-1337353930.html
Oamenii o duc destul de bine dar nu se multumesc pana nu controleaza tot.
Google-ul, o spun din proprie experienta, este ‘tolerant’ pana la un punct cu cei care calca stramb ( in ceea ce priveste plangerile din partea MPAA, RIAA, etc ); a scos search result-urile dar nu oricum, ne aduce si noua la cunostiinta cu ce se intampla 🙂 foarte dragut din partea lor !
PS: Contul de adwords nu mi-a fost niciodata inchis desi am incalcat de multe ori ‘regulamentul’ si plangerile MPAA curgeau; companiile de hosting sunt si ele tolerante pana la un anumit nivel. Este clar ca suntem mai multi ca “ei”.
@arhi : ar merge mai degraba un pornbay.org dezvoltat si sustinut la fel ca piratebay 🙂
@andrei : iti inteleg ingrijorarea la modul serios. nu toti digera toate cacaturile gen “brazzers”. sa facem o baza de date cu pornachi opensource la care poate contribui toata lumea. cum ne convigem nevestele ? :))
NOU
arhi, esti un sfant!
NOU
RetardedRacoons » stiu, intra in atributiile de serviciu
NOU
Intreaba-l cam cati romani estimeaza dansu ca vor avea bani de softuri originale, muzica etc
NOU
Cristi mai sus pune problema corect. Si da, nu ai voie sa criptezi foarte tare fisierele (articol din acta, nu aberatii). Si da, aia e mai rau decat faptul ca nu te lasa sa dai jos ultimu avatar.
Maria. NU-s pro acta. Sunt antiprostie. Si daca voi veniti si ziceti “or sa imi verifice nokia 5110 dupa muzica” eu rad.
Cu medicamentele, de tot zici tu de dansele, exista deja o anumita lege privind “copyrightul”. Numa ca dupa legile astea nu o sa mai poti vinde “samoara mama chiar e viagra, produsa la noi in laborator”
NOU
Evident ca nu vor verifica pe toata lumea, numai pe cei care conteaza. ACTA deschide poarta pentru a scapa de orice persoana incomoda. ACTA este efectiv varianta moderna a “Uite aristocratu’ ” de la revolutia franceza. Si nu e nevoie sa scape de toti, 2-3 ca exemplu sunt suficienti. Crezi ca va ma injura cineva autoritatile pe net in conditiile astea? Crezi ca va mai face cineva filmuteze cu capetele de creta dormind in masina in timpul programului? Crezi ca o va mai filma cineva si pune pe net pe tovarsha judecatoare care vine muci de beata la serviciu?
Legea privind copyright-ul specifica foarte clar ce inseamna drepturi de autor, de unde pana unde se intind si mai ales care sunt limitarile. ACTA nu are NICI o limita. In conditiile astea nu vei putea sa produci nimic ce seamana ca efect de exemplu cu viagra, chiar daca are compozitie 100% diferita, dar acelasi efect. E ca si cum Ford ar spune: bah, voi nu aveti dreptul sa faceti masini cu 4 roti.
NOU
Astia cu ACTA vor ca lumea sa nu mai stea pe internet si sa iasa in strada ca sa-i calce in picioare? Ei se tem de revolutii pe internet si vor sa-l monitorizeze, pentru a-i izola repede pe cei care au sentimente revolutionare in ei, dar s-ar putea ca ACTA sa fie cainele ce musca mana stapanului.
NOU
Si uite asa, fara sa transpire, si-au facut cei de la anonymous cateva (zeci, sute, nu stiu) milioane de partizani si simpatizanti. Ce urmeaza: sa folosim LOIC (sau refref, sau ce-or mai inventa) .
NOU
ba, acu ca m-am documentat pe mult laudatul si trambitatul free www, ACTA inseamna: multa m..e. Pe bani, normal. Da` ce credeati, ca veti fi F#^#!! pe gratis? Nu nene, veti da bani mai multi ca sa fiti F#^#! mai mult/mai tare/mai adanc, in functie de disponibilatitile financiare ale fiecaruia SI de cheful nostru. Muzica,filme? Da-le-ncolo, ca e vechi, acu` avem alte idei si preocupari cu care sa facem succesuri. Daca nu-ti permiti sa-TI platesti F#^#!!!, ghinion, vei fi dat exemplu de asa nu, nu se face bah, adica cum, nu-ti permiti sa ne platesti ca sa ne-o sugi? Esti un loser, restul lumii isi permite, tu? Nu vrei sa ne-o sugi pe banii tai? Ia meri un pic la zdup unde o sa o sugi pe gratis. O sa vii in genunchi sa ne implori sa iti dam mai multa m..e. Pe bani.Ai tai. Si exact asta vom face, va vom faceti sa alegeti raul mai mic. Noi o sa va F#^#!!, voi o sa platiti pt asta si o sa va si placa. Serios, nu se compara cu ala de 2pe 2 care v-a dat-o in inchisoare, nu?
Cam asta este scris printre randurile ACTA, restul e apa de ploaie. Pe bune, lasati economia, psihologia, sociologia, politica, macro/micro online-ul, totul se reduce la: A MEA E MAI MARE CA A TA. EX: noi va vom, voua va va placea, mai cu forta, mai cu gemete, mai cu lacrimi, dar la final veti da banu`sa v-o tragem in continuare.
Si, dupa cum se arata, unii-multi- deja platesc. Nu prea le place dar e doar o chestiune de timp.Se vor obisnui….
NOU
arhi ti-am zis eu mai demult de SOPA? ai zis ca nu iti pasa..poftim ACTA..
NOU
andreea » da, nu imi pasa. ai cautat pe blog sa vezi daca imi pasa sau nu?
NOU
Eu as avea urmatoarea intrebare: El are licenta de pc-ul de acasa si cat costa o licenta de windows?
NOU
Incetati cu citate de genul “frica lui Dumnezeu”….DUmnezeu este iubire infinita si neconditionata……ca atare El nu ar vrea sa ne fie teama de el ci sa i-l cautam continuu si sa incercam a iubi asemena Lui…….Texte de genul acesta apartin cultului religiei care este o alta forma de manipulare si de control asupra maselor de oameni…..pentru ca forta ce impulsioneaza societatea este frica si nu iubirea…….si ce face broasca testoasa cand ii este teama………?exact……a-ti ghicit……iubirea te face sa vrei sa afli de creatia lui Dumnezeu….sa-l descoperi continuu…….nu sa stai si sa accepti un sistem de credinte ce nu are treaba cu singurul scop al umanitatii….evolutia……cel mai mare dusman la libertatii este frica…..
NOU
bine ma si aia care nu au bani sa plateasca x,y si z? nu se uita ca asa ,,latra” acta? credeti ca toti au bani sa-si faca abonamente sau sa ia ,,legal”?
adoptarea acta va avea urmari in economie , societate , informatica.
domeniile de socializare vor cadea : hi5 facebook twitter netlog etc
unele firme cu baza in internet ar putea cadea deoarece ,,incalca acta”
violarea intimitatii private, santaj ,amenzi si tot tacamul
pirateria va continua oricum , in retele inchise, dvd piratate , etc
NOU
e clar ca se instaureaza o noua era dictatoriala care ne va trimite inapoi in comuna primitiva oricum eu imi introduc penusu in orificiul lor bucal cu acta cu tot si bineinteles si in internetul lor