Serios, nu aș fi întrebat aici, dar dacă cauți pe net raspunsul la întrebarea mea, găsești doar vestiții moderatori de pe forumurile softpedia, cu clasicele răspunsuri DE CE PZDA MĂ-TII NU CAUȚI FORUMUL, EȘTI UN IDIOT CARE FACE UMBRĂ PĂMÂNTULUI DEGEABA, CÂT DE IMBECIL SĂ FII SĂ NU ȘTII CEVA ATÂT DE SIMPLU etc. Și nu am nici chef și nici răbdare să înjur imbecili care nu realizează că muncesc gratis pentru o iluzie de putere virtuală.
În fine, revenind.
Luna trecută mi-a venit gazul 560 de lei, pentru un apartament de 2 camere, adică un consum de 350 mc. Am ținut centrala la 23-24 de grade, în ideea de a scoate umiditatea din apartament. Desigur, după ce am achitat uriașa notă, am făcut niște restructurări la termostat, setându-l la valori între 22 și 21 de grade, de-a lungul zilei.
Problema e că acum, uitându-mă la contorul de gaz, tot în jur de 10 mc de gaz pe zi consumă, ceea ce mi se pare uriaș. Centrala funcționează perfect, temperatura, presiunea totul e reglat la fix, folosesc inclusiv funcția S.A.R.A.
Dă fac am I doing wrong? Pentru non engleji, ce rahat fac aiurea și ce am setat greșit.
Centrala e asta.
NOU
Cu izolatia cum stai?
NOU
bine
NOU
Bloc nou Constanța, 53mp utili, etaj 2/3, poziționat SE, 160lei gazul cu tot cu gătit la aragaz. Centrala e Viessmann și temperatura e setată la 23.5grade Celsius deoarece folosesc un dezumidificator (Trotec, foarte bune). Vecina are o panaramă de Motan și i-a venit gazul cu 90 lei mai mult în condițiile în care ea nu gătește pe gaz. Părerea mea: e de la centrală – nu că e defectă, doar că este ea proiectată prost.
NOU
Și ce legătură are motanul? Lasă ușa deschisă?
NOU
Regularizare cumva ?? Du-te si la eon .poate ceva nu e ok.. Asa si mie ap cu 2 camere mi-a venit 660 de lei…cand defapt erau doar 170…
NOU
3 camere, izolatie exterioara, centrala Viessman, fara termstat tinuta pe 1-2 cateva ore pe seara si dimineata, (e cald momentan vine primavara), 80 de lei maxim, iarna trecuta la -10 150 de lei, maxim 200 parca, nu mai stiu exct…
parerea mea e ca daca ai totul ok, ori e bomba centrala aia, nu ma pricep, ori schimba contoarul de gaz…..
NOU
@Valentin: diferentele nu-s din cauza ca o centrala e Motan si alta Viessmann. Poate vecina se spala cu citeva minute mai mult pe zi decit tine. No pun intended…
NOU
@Mihai Garibaldi Se vede ca n-ai citit cartile copilariei. Omu’ se referea la motan in contextul unui consum mai mare de gaz probabil inspirat din Hagi Tudose. :))) Zic si eu
NOU
Pun pariu ca centrala iti merge toata ziua.M-am mutat in bloc nou si in primele 3 zile centrala se oprea foarte rar, deoarece termostatul il tineam in bucatarie ( bucatarie mare- un calorifer) Factura pe 1 saptaman 100 ron (57mc3). Am pus termostatul in dormitor, consumul este mult mai mic.21 grade – 110 mc3 in 3 saptamani. Ap 2 cam.
NOU
inb4 îţi trebuie centrală pe lemne/curent/apă/morişcă de vânt
NOU
Contor decalibrat, nu ai fi primul si nici ultimul…sau scapari infime de gaz pe teava dintre contor si casa, e firg s-au mai contractat imbinarile, s-a intarit canepa. Ambele cazuri traite personal.
NOU
nu e afara contorul, e in fata usii
NOU
Salut Cetin. Ai adresa mea de email. Nu am pus niciun site ca nu-mi fac reclama la tine 🙂 Da eventual un google pe numele meu ca sa vezi ca nu sunt croitor :). Da-mi un mail cu nr, de telefon si te sun sau ma suni tu. Daca am timp iti fac o lista de intrebari. Sunt multe chestii de discutat,
NOU
pai discutati aici sa vedem si altii care au problema asta
NOU
@ratty: aici e moca
NOU
Eu nu cred că faci ceva greșit, deși e dubios de mult.
Uite, eu cu o centrală veche de 8 ani, apartament comunist de 2 camere, 24 de grade în casă, dau în medie 230 de lei/lună, în iernile alea hardcore. La cum e acum afară, mi-a venit 170 de lei.
Eu zic să schimbi contorul. Nu-s instalator, dar e aberant de mult. Păi 600 de lei nu dă nici o familie cu apartament de 5 camere.
NOU
Dacă e prima luna in care Primești factura de gaze, probabil ai trecut pe factura si costul instalării contorului. Dar oricum e cam mult 350mc
NOU
nu e prima factura si nu e contorul in pret.
NOU
mai pune un banner bo$$. daca eu la garsoniera am primit 300 de lei intretinerea pe oct in conditiile in care erau +12 grade afara, e normal sa primesti 600. *
NOU
garsoniera aia e in manhattan? 4 camere, 180 de lei… si nu, nu e zabrauti…
NOU
Mai central decat stat. E in titan
NOU
Solutia este simpla, cumpara un BMW.
NOU
Pare ca-i o centrala beretta. Astea sunt setarile la care tii centrala in mod obisnuit ? Vad ca presiunea e sub limita, iar la apa calda eu o tin in 40 de grade,ca sa nu mai trebuiasca s-o combin cu cea rece. Daca as tine cursorul apei calde unde il vad in poza,apa ar fi clocotita.
NOU
nu, e poza din link, nu e a mea:)
NOU
@gelu: de la specialisti cetire, nu e bine sa tii apa calda sub 60 de grade, exista riscul sa se dezvolte ceva ciuperca in centrala si sa afecteze sanatatea celor care folosesc apa calda.
NOU
@LXF: Nu baga panica in oameni man! Chestia de care zici tu apare doar in rezervoarele de acumulare a apei calde menajere (aka boiler), unde iti sta apa calda perioade mari de timp. Centralele care nu au boiler incorporat (aka cu producere instant de acm) nu au nici o problema la temperaturi de 40-45 grade. Mai mult, din fabrica se limiteaza temperatura maxima ce poate fi atinsa de apa calda menajera la 55 grade (la unele centrale mai vechi 60) pentru a se evita oparirea. Boilerele electrice sau centralele pe gaz cu boiler incorporat sau adaugat au un program special de dezinfectie ce trebuie pus in aplicare la fiecare 6 luni. Repet: centralele fara boiler (cele de 24 kw de apartament, in general) nu au programul asta si nici nu au nevoie de el.
NOU
Te referi probabil la legionella. E valabil în special la boilere, nu la centrale instant, și la puțuri, nu la centrale racordate la apa orașului, pentru că are clor. Dacă ești paranoic dă apa periodic la peste 60 de grade și las-o să curgă câteva minute.
NOU
Mai bine dai pe 70 de grade sa fii sigur ca moare si salmonella
NOU
@Mihai Garibaldi legionela poate să apară și la instalația de acasă, și la apă caldă și la apă rece. De exemplu, dacă ții apa oprită mai mult de câteva săptămâni, există riscul să ți apară legionela. Tocmai de aceea se recomandă, în situațiile astea, să dai drumul la apă și să o lași să curgă puțin înainte să o folosești.
NOU
@ubercool: riscul e mai mare sa iei legionella de la aparatul de aer conditionat decit de la apa de la robinet. Incidenta cazurilor e undeva de 1 la 100.000 in Europa, cu precadere la batrini cu imunitate scazuta (betivi, diabetici).
NOU
Mircea, eu am cazan cu apa calda si temperatura e mereu peste 60C tocmai pentru a evita legionella. Daca ti-e frica ca te poti opari exista “anti scalding valve” sau robinete termostatate.
NOU
nu doar legionella, de la unele tipuri mai vechi de centrala poti sa iei si blenoragie.
NOU
Și iar ajungem la căldurică de la păsărică…
NOU
La tara, casa noua, 3 camere (8 calorifere), centrala pe gaz, facturile pe ultimele doua luni +600 lei fiecare cu termostatul pe 21.
NOU
da ma, dar la mioveni gazul e mai greu, sunt cubii mai mari
NOU
Am zis “la tara” bai capitalistule, nu “la oras”. Adica, mai la padure, asa
NOU
Usor cu Mioveniul, te rog. Nu ai văzut ce luminițe avem? Cel mai frumos electrificat sat din ro
NOU
La catedrala si luminite va bateti cu Bucurestiul …
NOU
Am mari dubii, mai degraba Las Vegas.
NOU
Casa trei nivele a cite 60mp,construită în 2007,izolata,centrala luata în 2008,250 max 300 lei gazul iarna. Temperatura 24 grade constant. Nu știu dacă asta contează, în Maramu.
NOU
Aaa, Mioveni e ăla care se vede la eclipsă?… :))))))
NOU
Sfat de la un tip ce venise sa faca revizia la centrala: centrala se tine de obicei intre “jumate si trei-sferturi” pe termostatul ei. Asta in combinatie cu un termostat de camera, care imi opreste automat centrala dupa ce s-au facut 24-26 de grade (sau cat am eu chef sa setez).
Ce ai patit tu pateam si eu acum cativa ani: ma gandeam ca daca tin centrala aproape de minim (pe la “un sfert”), consuma mai putin gaz, dar de fapt era invers, consuma o gramda; si da, aveam si termostatul de camera Problema era ca centrala ardea gazul aproape non-stop, pt ca se chinuia sa re-incalzeasca apa din calorifere de fiecare data temperatura din casa scadea sub minim; si consuma mai mult sa re-incalzeasca decat sa mentina temperatura.
Deci: un termostat de camera si lasa centrala sa aduca temperatura ambientala cat mai repede la ce doresti tu.
Acum, la un ap de 3 camere, cu izolatie aproape inexistenta, si usa la balcon deschisa non stop pt pisica, am in medie ~200mc pe luna de iarna.
NOU
problema e ca nu am facut asa, centrala a fost intotdeauna pe minim 55, ca aia e functia SARA
NOU
Atunci cred ca ti-ar prinde bine un termostat de camera… din care sa controlezi cand sa porneasca si ce temperatura sa tina.
Ai stat sa o urmaresti, se opreste vreodata arzatorul, sau sta aprins non-stop?
NOU
am termostat…
NOU
Boss, sa nu faci ca nevasta-mea.
Adica inchide caloriferul pe hol sus si tot acolo pune termostatul si apoi se intreaba de ce dracu e asa de cald in celelalte camere. Pentru ca aparent are ceva fracturi de logica elementara.
Deci, sper ca termostatul ala e wireless. Daca nu e, atunci vezi ca in camera in care se afla sa nu fie inchis caloriferul si nici geamul sa fie deschis.
Si apoi, in general ziua poti sa reduci la un 19 grade temperatura, dar asta tine de gusturi. Si cum ai copii, inteleg.
Si daca ce am zis mai sus nu se pune si termostatul e wireless, verifica in primul rind conectivitatea. Adica seteaza-l pe 12 grade sau ceva si vezi daca iti opreste si centrala. Daca nu, schimba-i bateriile si pune-i baterii de calitate, nu mizerii gen 777. Duracell, Panasonic alea scumpe.
Si mai intreaba-te la ce temperatura ai setat centrala pentru incalzire. Ca daca e peste 60 de grade, poate fi si de aici. Las-o in maxim 60 de grade. Cu temperatura asta am rezistat fara probleme la casa in cimp la -30 de grade si viscol. Si calorifere cam subdimensionate.
NOU
jules soata ta sper ca are tate mari, ti-a facut copii frumosi, coace cozonaci ca nimeni alta si sarmalele sunt Dumnezeiesti. Altfel nu inteleg cum nu dormi pe pres dupa aia cu fractura logica. Logica feminina e imbatabila. Sau cel putin asa mi-a spus nevasta
NOU
Well, copii nu, insa in rest e cum spui tu :).
Noroc ca pe aici nu citeste :))
NOU
Si nevasta-mea are aceeasi fractura logica. Cred ca e programata in cromozomul X.
NOU
Nevastă-mea nu are fractură logică. Deci are țâțe mici.
NOU
Nu-s specialist sau ceva, deci dacă bat câmpii să mă corecteze cineva. Ce-ți zic e din experiență.
Sunt două chestii – temperatura apei în calorifer (diferă dacă ai centrală clasică sau în condensație și instalație așijderea) și termostatul ambiental. Dacă ambele sunt reglate ok, în caz că ai termostat wireless verifică dacă semnalul chiar ajunge la centrală. Sunt cazuri când există ceva bruiaj pe frecvența lui, adică atunci când termostatul comandă centralei să se oprească, semnalul nu ajunge la centrală și centrala merge în continuare. E ca și cum nu ai avea termostat. Cauze de bruiaj – cuptor cu microunde, mixer, aspirator, vecini.
Refă calculele pentru calorifere. Dacă ai instalația subdimensionată, centrala merge întruna, dar caloriferele nu reușesc să-ți facă 24 de grade. Plimbi niște apă fiartă de colo colo fără folos. Nici supradimensionată nu e bine, dar e mai puțin rău.
O altă problemă este dacă ai diferențe mari între camere. Dacă pui termostatul în camera mai friguroasă, nu e economic. Dacă-l pui în camera mai călduroasă, camera mai friguroasă devine și mai friguroasă. Dacă ești în situația asta zi, e mult de scris.
NOU
Investeste in niste termometre, independente de termostat, ceva ieftin.
Pune cate 1 termometru in fiecare camera.
Monitorizeaza situatia cateva zile.
NOU
zicea cineva mai sus de 26 de grade… eu dau drumul la aerul conditionat pe racire la temperatura aia…
NOU
Iarna nu-i ca vara 🙂
NOU
ah, da, e iarna, e frig afara, se contracta gradele…. 🙂
NOU
Când ai montat centrala??? E noua?? Te întreb fiindcă e important dacă are PIFul facut.
NOU
Il crezi tu pe Arhi in stare sa-si lege singur stecherul la centrala si sa-i dea drumul de capul lui? Ba sa-si mai si monteze termostatul de ambient? Si sa supravietuiasca la toate astea? 🙂
NOU
Daca fiecare din voi face zilnic cite un dus de 20 minute, la 4 persoane se consuma intre 3 si 4 mc.
Doua ore de copt cozonaci, sarmale si alte celea (ca a fost craciunul..) inca 1 mc. Restul merge pe incalzire.
Asteapta sa vezi consumul intr-o zi oarecare.
NOU
Hai sa dau si eu niste date pentru posteritate. Am centrala in condensatie de 36kW la casa cu 2 nivele (170mp) centrala e pusa la 21 noaptea si 19 ziua. Pe langa asta mai am in curte (alta casa) o soba pe gaze care comparativ consuma mai putin decat centrala. Deci am teoretic cam 3 apartamente. Luna asta mi-a venit 620 lei. luna anterioara 350. Cel mai mult in ultimii ani mi-a venit vreo 780 lei in perioada cea mai geroasa. Apa din calorifere e pusa pe 58-60 grade. ACM e pe 40 grade. Cam 10 dusuri pe saptamana (mai multi membri in total). Caloriferele sunt putin subdimensionate ca de atata am avut bani atunci.
NOU
Pune-ti un termostat programabil si poti reduce consumul cu o treime daca programezi centrala in functie de activitatile din casa (18 grade cind sinteti plecati la lucru, 20-21 grade cind misunati prin casa, 22 grade cind e de stat la tv, comp, 20-21 grade la somn.
NOU
Consumul asta e ok. Am cam acelasi consum la aceeasi suprafata.
NOU
am scris deja ca am 2 temperaturi, zi si noapte. asa are termostatul maxim (Salus). bineinteles ca e pe ore si pe zile dar doar doua temperaturi. sunt multumit.
NOU
Daca tot suntem la capitolul centrale, vreau o recomandare de UPS pentru Motan MKdens 36kW. E un caz aparte si nu merge orice. Am cumparat si returnat pana acum 2 UPS-uri. Nu tine flacara si dupa 3 incercari da eroare de lipsa flacara. In mod normal merge cu stecherul oricum in priza. Merge bine si prin UPS doar ca pe baterii face figuri. Vreau sa stiu daca a mai intampinat cineva probleme si ce marca exact de UPS a gasit viabila. Multumesc.
NOU
Cu incredere,il folosesc de 3 ani.Am pus pe el centrala termica,router si un tv de 48 inch cu o baterie varta de 70ah.
www.mondoplast.ro/UPS-interactiv–cu-iesire-sinus-800VA-Braun-Group-ES-UPS-800-pg_ft-4713
NOU
Vezi ca UPS-ul trebuie sa fie unul True Sine wave.
La o cautare pe google am gasit un UPS “pentru centrale” care zice ca genereaza True Sine doar la 0-40% sarcina (limita peste care generaza unde trapezoidale). Nu-s bune! Iti trebuie unele True “true sine”.
NOU
www.mondoplast.ro/UPS-interactiv–cu-iesire-sinus-800VA-Braun-Group-ES-UPS-800-pg_ft-4713
Cu incredere,il folosesc de 3 ani.Am pus pe el poarta de la garaj,centrala temica,routerul si un tv de 48 inch.Cu un acumulator varta 70ah inca tine 2 ore atunci cand sunt pene de curent.Stabilizatorul de tensiune integrat face toti banii in conditiile in care exista variatii de pana la -40v.
Poti opta pentru un acumulator cu gel(VRLA) care nu necesita intretinere insa este mai scump,sau o banala baterie auto insa in cazul acesteia va trebui o intretii.Eu o pun o data pe an pe un redresor.
NOU
@carrera ai centrala Motan? eu am spus ca e o problema aparte. am citit deja pe forumuri tot felul de impovizatii cu punte directa intre nulul prizei si nulul ce iese din UPS. nu mi-a mers in nicio configuratie si nu vreau improvizatii. intrebam daca mai are cineva Motan si a rezolvat problema cu “x” marca de UPS.
NOU
1. Ai incercat pe forumul softpedia? Acolo gasesti raspunsuri pertinente.
2. Era un blog (imi scapa adresa acum) care oferea tot felul de tutoriale in legatura cu gospodaria. Ai incercat si acolo?
3. Ai incercat sa tii caldura oprita o luna? Vezi daca se regleaza consumul.
NOU
m0fo, fa te rog un efort si posteaza linkul blogului cu tutoriale @gospodarie.
Vreau sa vad ce m-asteapta.
NOU
Nu intri prea des pe blogurile lu’ Cetin si zoso, nu?
NOU
Incearca mai intai s-o opresti si s-o pornesti din nou, iar daca nici asta nu merge, reinstaleaz-o
NOU
nu, nu, nu mergeţi pe blogul ăla! Am auzit pe surse că proprietaru’ blogului ăla e un samsar ţepar, cică l-a fraierit pe unu şi i-a vândut o maşină fără motor. El zice că l-a schimbat, dar practic e fără motor. Şi pe lângă toate astea maşina mai era şi reneault, aia e maşină?
NOU
Cluj, casa cu 2 nivele(130mp), luna trecuta factura la gaz de 303 lei, luna asta 352 lei. Caloriferele ușor supradimensionate și pe fiecare calorifer pus robinet termostatat. Când ieși din încăpere îl lași pe 18 grade. Temperatura pe termostatul wireless este setata la 21.5 ziua și 21 noaptea. Cu putina educație pe partea de aducere la 18 gr robinetul când ieși din camera o perioada mai mare de timp poți ajunge la un nivel rezonabil cu factura.
NOU
robineti termostatati la radiatoare. unul din ele il lasi fara robinet termostatat. temperatura apei din radiatoare seatata intre 50-60 grade.
explicatie: la temperatura optima in casa radiatoarele termostatate raman inchise. cel mai mare consum de energie este folosit la ridicarea temperaturii apei din radiatoare de la 20 grd(temp camerei ) la 50-60. intrucat lasi un calorifer fara robinet termostatat acesta impiedica centrala sa se opreasca definitiv si sa ajunga apa radiatoarelor la 20 grade. circuitul si-l va face numai prin acel radiator fara robinet termostatat. Per total nu ar trebui sa sara factura de 200 lei la 23-24 grade in casa. Si fac pariu 🙂
NOU
simplu , ti-au plecat vecinii in vacanta si nu te mai incalzesc .
NOU
Exact. Cel mai important e ca vecinii de sub tine sa aiba caldura pornita. Apartamentele de la parter sau de la etajul 1 de deasupra intrarii in bloc au consum similar daca nu mai mare decat cele de la ultimul etaj, uneori chiar cu 50% mai mare decat apartamente similare ca suprafata de la etaje intermediare.
NOU
incearca totusi sa lasi temperatura agentului de incalzire pe auto , daca poza e de pe setarile tale ceri mai mult decat trebuie .
NOU
Daca ai termostat wireless, vezi daca poti schimba codul, s-ar putea sa interfereze cu al unui vecin care are acelasi model.
NOU
Ce treaba are asta cu subiectul ???
NOU
Cetin,iti recomand sa pui niște folie reflectorizanta in spate la calorifere (nu deranjează estetic ) si chiar rămâne caldura mai mult timp (cu o căutare pe google o ss înțelegi despre ce e vorba) iti recomand cu mare caldura ,eu am făcut chestia asta la toate calorifere si pot sa zic ca se simte o diferență gen nu încălzește peretele si căldură ramane in folie
NOU
Adica dam bani in plus pe folie, ca sa incalzim o folie, nu peretii. Mda, logic…
NOU
Folia o pui in spate la calorifere (am uitat sa menționez )
NOU
dar unde trebuie să pui folia aia? cred că ai uitat să spui
NOU
E normal un pret de 1000 de lei pentru inlocuirea placii electronice la o centrala termica? E aproape jumate din pretul centralei.
NOU
Pentru unele modele de centrale “doar” 1000 lei e un pret bun. Trebuie inteles ca legislatia obliga ca dupa fiecare interventie in centrala (facuta de un tip autorizat iscir pentru service) trebuie sa mai vina un tip (autorizat iscit pentru verificari tehnice) ca sa verifice ca totul e in regula (si sa faca eventualele reglaje). Doar manopera asta si cu tva-urile aferente pot fi citeva sute bune de lei. Pentru restul… intreaba la Honeywell de ce sint asa scumpe placile lor electronice.
Ca si la masini, piesele sint mult mult mai scumpe luate una cite une decit luat aparatul intreg.
Si depinde si de marca. O banala sonda de temperatura (are vreo 10 grame) la un Ferroli costa 37 lei, aceiasi sonda la un Viessmann e 318 lei. Diferenta de pret intre o centrala Ferroli (1900 lei) si un Viessmann (2400 lei) e de vreo 500 lei.
NOU
Mdap, cam ala e. Si eu am trecut prin asta, cautat enspe solutii dar tot aia am ajuns
NOU
Multumesc de raspuns. S-au invatat si mesterii romani sa traga zece piei de pe client.
NOU
E posibil ca receiverul de la centrala sa primeasca comanda de la termostatul tau si de la termostatul vecinului – face centrala sa mearga cam aiurea si sa porneasca din senin.
Fa un test, stai pe langa centrala un pic, vreo 10-15 minute si asculta cand porneste. Verifica apoi termostatul tau daca arata ca centrala functioneaza. Daca arata ca centrala functioneaza nu e cazul asta.
Ca sa fii sigur, trebuie sa treci centrala si termostatul pe alt canal wireless. Fiecare din ele se desface si au niste pini. Seteaza la amandoua la fel pinii, pe alt canal – gen primul si al doilea sus si restul in jos (ar trebuie sa fie vreo 5 pini). Neaparat sa le setezi pinii la fel la amandoua, altfel nu comunica.
NOU
Eu am schimbat cronotermostatul wireless programabil cu un termostat wireless neprogramabil setat la maxim 21 grade.Ziua il tin in living acolo unde ne petrecem majoritatea timpului iar noaptea in dormitorul copilului ,camera cu 2 pereti exteriori deci mai friguroasa.Termostatul este amplasat in zone ce nu poate fi influentat de surse de caldura sau frig.Temperatura pe care o sesizează va sta la baza deciziilor pe care le ia in comanda centralei.Caloriferele sunt din otel, de dimensiuni diferite iar reglajul temperaturii l-am facut pe robinetele de retur cu ajutorul unui termometru infrarosu.
Centrala( Ariston24kw) e setata la 57 grade pe incalzire.
La 9 calorifere ce acopera 128 mp imi vin facturi de cca 5-600 lei pe lunile de iarna (noiembrie-martie) cu tot cu consumul de apa calda menajera.
NOU
Am si eu o intrebare.. cand e de plecat de acasa pe o perioada mai lunga in timpul iernii cum e cel mai ok sa fie lasata centrala?
NOU
In general e suficient sa inchizi incalzirea dar s-o lasi in priza. Are senzor de temperatura care nu lasa apa sa scada sub 8 grade in instalatie (protectie antiinghet). Cauta manualul de instructiuni si gasesti detalii.
NOU
Eu as sugera niste robineti termostatati pe fuecare calorifer in parte, pe langa termostatul de ambient. E cam 65-80 de lei unul ok (danfoss daca gasim), astfel ar trebui sa se reduca ciclurile de functionare a centralei, implicit va fi mai eficienta.
NOU
Hai ca vin eu cu o explicatie mai radicala: daca e prima iarna cand locuieste cineva acolo, peretii inca nu sunt uscati complet. Ar insemna sa ai multa umiditate in casa precum si ca peretii vor conduce mult mai multa caldura afara, astfel izoland mai prost. Parerea mea e ca, exceptand un contor defect, caldura obtinuta din consumul ala mare de gaz trebuie sa se regaseasca undeva: ori f cald in casa, ori disipata in exterior. Energia se conserva, asa ca setarile centralei/termostatului nu pot face caldura sa dispara.
Cred ca dupa 2-3 luni de incalzire ai vedea o imbunatatire in cazul asta.
NOU
Mamaaa, cati instalatori!
NOU
Nu are legătură cu problema ta, însă întreb de curiozitate: centrala e cu tiraj natural?
NOU
nu cred ca se mai vand centrale cu titaj natural
NOU
În descrierea produsului așa este menționat. Din aceasta cauza am întrebat, pt a face diverse recomandări. În situația de fata, recomand sa schimbi linkul 🙂
NOU
Dacă dai click pe linkul către centrală, asta scrie la descriere: “Centrala termica cu tiraj natural bla bla bla”. :))
NOU
Mai sint. Bosch, parca si Immergas mai fac. Exista cazuri, la cladirile vechi in general, unde centrala e montata undeva departe de o fereastra si cosul ei e legat la vechiul cos de fum. Aspiratia se face din incapere (cu obligatia de a exista priza neobturabila de aer) si evacuarea prin vechiul cos de soba.
NOU
1. programul folosit sa nu aiba diferente mai mari de 1-2 grade intre noapte si zi.
2. Schimba canalul de la termostatul wireless. conteza foarte mult.
3. Deschide toate caloriferele, sa nu ai termostat pe ele si in cazul in care sunt decalibrate sa-ti dea aberatii in retur, pe termen mediu, cheama un instalator sa ti regleze caloriferele daca nu e ok ce ai in standard.
4. Apa calda mai bine o pui la temperatura mai mica.
Centralele consuma foarte mult daca trebuie sa obtina repede temperaturi mari, de exemplu ai 18 grade noaptea si la 7:00 e programata sa aiba 22 grade, in timpul in care se chinuie sa ajunga la o temperatura mai mare consuma orice economie facuta in timpul noptii, la fel si la obtinerea apei calde. Daca vecina de apartament are mania curateniei si foloseste apa calda non stop indiferent cat de mic este consumul la o centrala cu instant o sa coste cat zici tu, Nu ai spus nimic de costul din toamna ca sa intelegem mai bine care e diferenta.
NOU
Babaieti, lăsând la o parte improvementurile minore sugerate, omul zice aici de 350 MC de gaz natural. Ultima data când am verifucat corespondenta, asta însemnau cca 3.5Mwh obținuți la puterea calorifica superioara (folosind condensatia) , ceea ce toate centralele mai noi au.
Pentru un apartament izolat ( asta am înțeles din “bine”), e cam mult dacă nu cumva folosiți fiecare 1MC de apa pe zi sa faceți duș, baie cu spuma și plm.
Sau te ard la contor, sau la calitatea gazului, caz în care frauda ar trebui sa se reflecte și la vecini.
Vezi și tu dacă ai flacără albastra sau mai verde gălbuie la aragaz :). Glumesc, e mai dificil de observat.
NOU
Cred ca problema este ca el are flacara violet. Este lovit psishotropic de Mircea Badea.
NOU
Dacă blocul e izolat problema e centrala. Dacă ai luat apartamentul cu ea ai o scuza, dacă ai pus-o tu îți meriți soarta.
NOU
stiu, e naspa, daca nu a costat macar 2000 de euro e complet varza. cunoastem, nu iti fa probleme
NOU
Mama cati instalatori aici
NOU
Si cand te gandesti ca astia sunt aia care se laudau cu mii de euro pe luna la articolul cu salariile…
NOU
Dan, ti-as da mii de thumbs up daca as putea.
NOU
cheama un gigel de o firma de instalatii sa verifice randamentul de ardere a gazelor…asta mi se pare singura explicatie logica a consumului urias de gaze….am un beretta ciao, model mai vechi intr-adevar si nu sare de 250 lei pe luna cand sunt -20 afara, 23 grade ziua si 21 noaptea.
NOU
cred ca e singura solutie…
NOU
Centrala e noua, daca reglajele la PIF au fost facute bine vezi imediat in Raportul de Incercari, Verificari si Probe ce s-a emis atunci. Pe pagina a doua penultima valoare din tabelul unde sint trecute noxele este eficienta (randamentul). Ar trebui sa fie la 91-93%. Chiar daca ar fi optzecisicevalasuta oricum nu de acolo vine consumul mare. Eu cred ca e vorba de multa apa calda, geamuri deschise si/sau termostat uitat pe 24 grade. 10 mc pe zi inseamna cam 4 ore de functionare incalzire SI apa calda.
NOU
S. Duval, 100mp, cea mai mare factura vazuta era undeva la 3xx acum cateva ierni cand erau sub -20 afara. Eu as decupla termostatul si as lasa sa mearga o zi intreaga setand temp de uncalzire la minim. Vezi cate grade ai in casa, daca te simti confortabil, cat a consumat intr-o zi si in felul asta vezi daca e de la termostat. Gratis.
NOU
PS: nu sunt instalator
NOU
Caldurica de la pasarica e clar in zona 3xx
NOU
(Pentru cei cărora le scapă gluma www.youtube.com/watch?v=61jKZIh8VkM )
Am avut Saunier Duval și o sumă de povești horror despre ea, pe care nu le povestesc că iar mă enervez. O recomand dușmanilor.
NOU
La mine funcționează de aproape 7 ani fara probleme. Cand i-am facut revizia mi-a spus mesterul ca sunt nesimtiti la preturile pieselor dar pana acum nu am avut ocazia
NOU
Ah, am uitat sa spun: eu nu suport temperatura sub 23 de grade. La mine sunt de obicei 24. La 21 incepe sa-mi inghete nasul. Imi este frig
NOU
Acelasi mester mi-a spus ca nu există firma fara rateuri. Sunt diferite generatii de centrale care pur si simplu merg mai bine si mai mult fata de alte modele ale aceleiași firme
NOU
Buna aia cu pasarica, nu o stiam 🙂
NOU
Pun pariu ca centrala iti merge toata ziua.M-am mutat in bloc nou si in primele 3 zile centrala se oprea foarte rar, deoarece termostatul il tineam in bucatarie ( bucatarie mare- un calorifer) Factura pe 1 saptaman 100 ron (57mc3). Am pus termostatul in dormitor, consumul este mult mai mic. 110 mc3 in 3 saptamani. Ap 2 cam 52mp2.
NOU
Ma gandesc ca e mai frig afara asa ca e mai mare consumul de gaz pentru a mentine temperatura la 21-22’C. Pe teoria asta, cand da gerul, o sa ai un consum si mai mare.
Deh, am crescut cu centrala. De cand cu Bucurestiul, platesc super OK la RADET.
NOU
Las-o incolo de centrala si hai sa bem ceva!
NOU
Iata ce mi-a explicat saptamana trecuta inginerul de la GDF care tocmai mi-a facut revizia la centrala mea de apartament veche de 12 ani. In primul rand, din experienta lui, centralale noi pur si simplu nu mai sunt la fel de fiabile ca cele facute pana acum un deceniu. Nici macar in cazul marcilor serioase, Vaillant, sau Viessmann. Chiar si marcile astea, despre care inginerul spunea ca fac cele mai bune centrale de pe piata pur si simplu au scazut calitatea, lucru obserat de el in numarul mai mare de probleme inregistrate cu centralele mai noi.
In al doilea rand, centralele prin condensatie, considerate mai eficiente si mai moderne au o problema pe care cei care le instaleaza nu sunt in stare sa o explice. Fata de o centrala mai veche, acestea sunt mai eficiente, insa pentru a fi mai eficiente, trebuie sa functioneze la o temperatura mai scazuta. Asta inseamna ca, de fapt, caloriferele se incalzesc mai greu si temperatura lor scade mai rapid, odata ce centrala s-a oprit. Ca sa rezolvi problema asta, iti trebuie calorifere mai mari. Omul mi-a recomandat, daca schimb centrala si trec la una noua prin condensatie (am inteles ca oricum numai din astea se mai gasesc) sa iau calorifere mai mari cu 40-50% decat cele pe care le am acum. Intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui tu este daca nu cumva cel de la care ai cumparat apartamentul a schimbat la un moment dat centrala, insa nu si caloriferele cu unele mai mari. Daca da, atunci orice vei face (schimbat termostate, schimbat tevi, garnituri, etc.), pur si simplu nu va functiona.
NOU
apartamentul e nou…
NOU
Atunci e bine, inseamna ca aia care au construit s-au zgarcit la calorifere si au pus unele prea mici pentru a putea functiona eficient in combinatie cu centrala pe condensatie. Va trebui sa le schimbi.
NOU
si daciile facute inante de 89 erau mai rezistente astea mai noi sunt mai eficiente dar sunt mai propate ca au ceva computere in ele.
NOU
Daca, inca, nu ai rezolvat problema cu Mircea, apai God bless ours souls!
NOU
Daca nici cu Mircea nu ai rezolvat, apai rest our souls in peace.
NOU
Daca nici Mircea nu te-a elucrubat…atunci cand?
NOU
intreaba pe unu care are cumnat in italia, germania si te rezolva din doua vorbe.
la ce foloseste cebtrala termica pe paralela 45? uite la vremea de pe coasta atlanticului up north.
pastreaza chitantele!
NOU
Pune apa din centrala la 80 de grade si lasa termostatul constant pe 21-22 daca e de perete si nu poti sa il programezi, la mine ap de 96mp, 4 camere, etaj 1, ap de desubt neincalzit, pe ger in Baia Mare, nu am sarit de 400/lei luna anii trecuti. Folosesc de 4 ani un Bosch 3000W. Ca sa mai reduc din consum, ma gandesc sa pun anul care vine mocheta termo in toata casa. Are cineva experiente cu ea? Ajuta? Daca da, cu cat?
Anul acesta am trecut la termostat wireless, noaptea 21.5, ziua 21 il las, max 300ron pana acum media.
NOU
mocheta termo nu consuma curent?
NOU
Nu înțeleg asta cu noapte mai cald ca ziua, așa faceți toți? Eu noaptea o las pe la 20 de grade, să dorm liniștit, nu să mor de cald (bine, sunt și rău de căldură, cântăresc mai mult decât Tim). Ziua 22-23, la 23 deja stau în tricou.
NOU
@Cetin, nu, nu e pe curent, e mai groasa decat mocheta normala si are ceva material termoisolant pe dedesubt. www.dedeman.ro/ro/amenajari-interioare/mocheta/mocheta-lion-termo-9602-maro-4-m.html
@Mihai, I have kids, se mai dezvelesc noaptea :).
NOU
Mocheta termo are pasla dedesubt si prin asta se realizeaza izolarea terminca. Nu se baga la curent.
NOU
De cind folosesc Ecobee3 temperatura in casa e mai uniforma. Ma laud doar…
NOU
Ai ecobitrei si te plingi ca-i o mie de lei placa elctronica a centralei???
NOU
Offtopic: am mai auzit asta si prin alte parti, dar cum anume se reduce umiditatea daca ai incalzirea/caloriferele pornite ? Si cum de te-ai mutat de la casa la apartament ?
NOU
Salut. Si eu sunt Cretin 🙂 Am centrala Beretta cu condensatie. In primul an am platit la fel si nimeni nu a stiut sa-mi explice, asa ca fara vreo explicatie anume am descoperit ca: scade costul de la 550 lei la 200 lei daca tin apa calda la 40 grade si apa din calorifere la 54 grade (adica, mai exact, daca nu o folosesc pe SARA) – tot 2 cam apartamentul, termostat ambiental 24 grade. Sper sa te ajute, eu m-am simtit tare bine cand am descoperit asta.
NOU
deci o sa incerc. cred csa ma sinucid daca ai dreptate:)))