În general sunt un băutor de cafea decent. Nu exagerez cu ea, nu beau decât 1 ceașcă, dimineața, dacă sunt acasă, dacă ies în oraș la un bar sau restaurant, îmi mai iau una, obligatoriu, consider că nu am fost acolo dacă nu stau să mă delectez cu ea. Consumând zilnic, am trecut-o la capitolul pasiuni, nu nevoi, pentru că nu am nevoie de ea să mă trezesc, eu o beau pentru că îmi place mai mult decât ceaiul, dacă nu beau cafea nu sunt somnoros. Pur și simplu îmi place combinația amar cu dulce.

Fiind pasiune, am decis să investesc în ea și mi-am luat un esspresor, nu neapărat ieftin, care macină cafea și își pune singur și apă.
De când am aparatul, am cumpărat vreo 5 sau 6 branduri de cafea boabea, inclusiv unul decaf, pentru că Luna nu bea cafea și așa o mai păcălesc să bea cafeaua cu mine

MAREA MEA PROBLEMĂ este că lichidul care iese din esspresorul meu nu se aseamănă cu cafeaua cumpărată în oraș. E aromată, e cremoasă, e oko, dar mi se pare că nu are tăria și capacitatea de a impresiona bolta palatină cum o are o cafea de top în oraș.

Având în vedere că sunt un ninja cu aparatul și îi știu toate setările, concluzia a rămas că, probabil, nu am nimerit eu blendul de cafea care trebuie.

Întrebarea e, ce cafea să îmi comand de aici, ținând cont că nu mă interesează maeștrii în blending și altele?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

162 comentarii Adaugă comentariu

  1. Mai mult ca sigur ca aparatul are si un sistem de reglare a gradului de macinare.
    Cu cat cafeaua e macinata mai fin, cu atat creste timpul de extractie si, implicit, aroma.
    Incearca si asta, daca nu cumva ai facut-o deja.

    • As fi tare dezamagit daca Cetin s-a autoproclamat “ninja al aparatului” si sa nu stie de setarea de macinare. Omul a cerut tipuri de cafea, voi veniti cu super idei. Urmeaza sa-i zica cineva ca ii trebuie un aparat de minim 10k euro si treaba e treaba.

    • #amin am ras cu voce, deloc superficial:))))))))

    • #4

      Cafeaua, cu cât sta în contact mai mult cu apa cu atât extrage mai multa cofeina deci o macinatura fina și o extracție mai lunga o să-ți ardă cafeaua, o sa ai zero crema în ceasca și o sa aiba gust de salam stricat.

  2. #5

    Nu ma pot pronunta asupra setarilor espressorului, dar ma pot pronunta asupra cafelei.
    Cred ca esti in cautarea unei cafele mai tari, mai amara cumva. Vezi ca pe pachetele de Lavazza, dar nu numai, exista un grafic, indice de tarie. Cauta ceva de la 7 in sus. Pentru Lavazza scara e de la 1 la 10, la altele e pana la 5, deci 4 sau 5 in a doua situatie.

    Prin urmare, inainte de a comanda, iti recomand sa faci o excursie la hipermarket sa identifici. Din nefericire, niciodata nu retin ce am cumparat si nu au tot timpul toate versiune pe stoc, intotdeauna ma uit pe pachete.

    • Am incercat “Crema e Aroma” si nu am gasit ce cauta si Arhi.
      Nu inteleg de ce, o fi espressorul, cafeaua?

    • Lavazza nu înseamnă cafea bună, Lavazza este doar marketing și ambalaj cât mai colorat.
      Într-adevăr are gust de cafea dar aroma este de plastic ranced.

      1
    • #9

      @vasi: si daca tot arunci un comentariu din asta critic, de ce nu mergi pana la capat si spui si o varianta pe care o consideri buna?

      le: am vazut mai jos. spor!

    • #10

      Confirm si eu chestia cu graficul de tarie. De exemplu, la asta www.emag.ro/cafea-boabe-jacobs-expert-espresso-1-kg-8711000539057/pd/DTN9D5BBM/ ai bifate pe ambalaj 5 din 6 boabe. Majoritatea gamei are doar 3 boabe. Exista si de 6 (adica maxim) dar si pretul este pe masura.

    • #11

      Cafeaua se noteaza în mod profesionist cu puncte de la 0 la 100. Peste 80 de puncte e cafea de 200-300 de euro kg și se folosește în competiții. Cea între 70 și 80 de puncte se folosesc în locații horeca cu tradiție unde dai o zi de munca pe un espresso. Cafeaua între 50 și 70 de puncte se folosește în cafenele de pe centrul vechi. Ce e sub se găsește în supermarket, sunt de cea mai mica calitate posibila, resturile de pe fundul sacului adică.
      Unde voiam sa ajung, graficele de pe pachetele de cafea sunt egale cu zero, nu reprezinta nimic pentru ca nu reprezinta un standard de notare.
      Și încă o chestie Cristi. Cum vezi tu cafeaua tare? Mai amară? Mai aromată? Cea care te tine treaz noaptea sau cea care îți provoacă sete după ce o bei? Nu de alta dar noi romanii suntem experți în orice și sunt olecuță curios de părerea ta :))

      2
    • #12

      @Razvandrei: Cred ca toata lumea din aceasta bula e constienta ca ce gasim pe piata e o cafea “obisnuita” nicidecum ceva de competitii. Ca la masini daca imi permiti o comparatie (serie vs raliu)

      In lumea acestei cafele obisnuite, am constatat pe propria piele si propiul gust ca:
      1. pachetul de cafea sub 20 de lei (cafea macina la 250g) este in genere o zeama ce ciorapi. Sa nu beau un ceai de cafea trebuie sa pun mai multa cantitate de cafea la aceeasi cantitate de apa.
      2. unele pachete, si am dat ca exemplu Lavazza, sunt diverse informatii, cel mai uzual un grafic de intensitate. Iarasi, din proprie experienta am constatat ca o cafea de 5/10 e mai slaba decat una de 8/10.
      3. cafea mai proasta ca la Starbucks nu stiu daca am baut prin alte parti. ah.. da. la aparatele cu “cafea” la 1 leu.

      Cum definesc o cafea tare: o cafea care te umple de gust. As zice intensa, nu neaparat amara. Nu e frate o zeama lunga, nu ceai de cafea. Uzual, dupa o astfel de cafea iti trebuie si niste apa, ca de, sete.

      Eu am inteles ca seniorul intreba de o cafea uzuala, decenta, buna care se gaseste pe toate drumurile, nicidecum sa batem juma de oras la o locatie anume. Daca mai imi permiti inca o comparatie, Cetin a intrebat: ba baieti, m-am saturat de Ursusu de acasa ca parca nu are acelasi gust ca ala de la halba din oras. E asa, mai pisswasser.
      Raspunsuri:
      (1) mooaaa… pai berea e buna, dar iti trebuie echipamente de bar
      (2) coaa… tb sa te duci la ghereta 7 din spate la piata sf.gheorghe ca e unu care aduce bere trapista din belgia o minunatie. nu mai bei altceva. ca deh, toti ne bem berea de la mici doar bere trapista.

      Rog sa fiu corectat daca am interpretat gresit intrebarea din postul original.

      1
  3. #13

    Daca esti in cautarea unui expresso cum sunt cele din oras si daca ai un expresor automat, cel mai probabil indiferent de cafea nu o sa ajungi la rezulatul scos de expresoarele din baruri.

    Am avut mai mult de un an de zile un expresor automat (ceva peste medie), pe modelul descris de tine. Aceeasi cafea, acum cu un expresor semiautomat cu rasnita separata si rezultatul este complet diferit.

    • #14

      Corect- asta as fi comentat si eu. Nu-i de la cafea @Arhi… o sa vezi ( ca o sa le tot schimbi – acu ca ti-ai dat seama ca nu e ce vrei tu). Ce-i ciudat e ca sunt sigur ca ai fi dat aceeasi bani pe un espressor manual si o rasnita cu care aveai azi ceea ce cauti 🙂

    • #15

      eu vreau sa apas un buton si sa iasa cafea:)

    • #16

      Pai aia in oraș boss nu apasă pe buton și iese cafeaua. Întâi o rasnesc separat și după o bagă la espressor. Deci imposibil sa fie la fel.

    • #17

      poate la hipsteri.

    • Si eu as spune ca e de la espressor, dar ce stiu eu? Eu beau cafea la ibric. Dar despre cafea stiu mai bine.

      Nu cumpara cafea preambalata. Du-te la un prajitor local (al meu e Sarkis din Piata Gemeni) si ia un blend conceput pentru espressor, eventual macinat pe loc (granulatia corecta conteaza). Daca nici ala nu e ce vrei, vezi punctul unu (espressorul).

      Cafeaua preambalata nu are data de prajire (si daca are, e de acum cateva luni). Cafeaua proaspat prajita degaja dioxid de carbon timp de doua saptamani, deci nu poate fi preambalata imediat decat in punga cu supapa. Cafeaua macinata e rearomatizata inainte de a fi ambalata, din cauza degazeificarii obligatorii. Cafeaua prajita se degradeaza repede, spre deosebire de cea verde, deci stocarea conteaza (cu alte cuvinte, cumpara proaspat prajit si pentru maxim doua saptamani, si tine-o in borcan etans, nu la lumina, daca n-o pui in aparat imediat). In fine, cafeaua preambalata trece prin multe maini pana sa o cumperi tu. Asta inseamna ca la prima mana trebuia sa fi fost cat mai ieftina. Cand e ieftina, e supraprajita (deci amara).

      Apropo, nu eram bautor de cafea, pana nu mi-a dat pontul un coleg. Orice brand preambalat mi se pare carton…, si nu e vorba de fita sau pret aici.

    • #19

      @ Arhi – ia fii atent data viitoare cand bei o cafea in oras ( unde-ti place tie )sa vezi cum face ala mai exact… Nu are nimeni aparat automat , toti folosesc manuale. Sigur ca sunt diferite de la local la local – unele au rasnite care macina mai mult – nu doar pt o singura cafea, unii au espressoare cu grup E61, altii nu – dar absolut toti, pun cafea proaspat macinata in portafiltru, o tampeaza si o extrag…

    • #20

      aha!

    • #21

      e adevarat, din pacate oricat ai vrea sa scoti o cafea ca cele din oras sa iasa dintr-un super-automat nu o sa mearga, cele super automate sunt facute sa mearga cu orice tip de cafea si asta rezulta un espresso mediocru mai ales din cauza macinarii…ca idee daca macini o cafea la gradul recomandat pentru un espresso si o bagi intr-un aparat ca al tau nici nu o sa iasa din aparat pentru ca este prea fina pentru el.
      daca vrei sa nu ai prea multe aparate poti lua ceva gen Lelit PL 42 care are rasnita si espressor dar tot trebuie putin tweaking cu grandul de rasnitare/ canitatea de cafea din porta-filtru + cafea proaspat prajita(recomand guido, claro si florescu)
      ca sa-ti faci o idee, pana si vechimea cafelei influenteaza cum iti iese cafeaua din porta-filtru: ex daca azi pui 18g la gradul x de macinare in aparat si iti iese in 30s, 38ml de cafea, preste 4 zile s-ar putea sa-ti iasa 40ml doar pentru ca s-a invechit si gustul sa fie diferit
      daca ai timp poti sa te uiti si la www.youtube.com/watch?v=7HIGdYy5of4

  4. #22

    Cafeaua bună trebuie să fie prăjită de maxim 30 de zile căci ulterior începe să-și piardă din arome. Eu iau d-asta de la auchan: ecuatorcafe.ro/shop/?orderby=price&paged=1
    Pe spate poți sa vezi data prajirii.
    Brazilia și Columbia sunt foarte bune, Etiopia așa și-așa.

    • #23

      Pellini no9, illy (eu am luat doar Guatemala și e ce trebe), lavazza crema e gusto. In ordinea asta. În general, cu blend-urile de 100% arabica, la espressor ul meu, cafeaua ieșea cam meh: slaba, apoasa, pișată, am putea spune. Illy aia e singura 100% arabica ce mi-a dar cafea bună.
      Cafea proaspăt prajita: am luat de doua ori de la un producător local din bucale. Prima data a fost fenomenala. A doua oara, well… Sa zicem ca nu am aruncat-o ca era prea scumpa. O țin or musafiri wink wink. Tind sa cred ca e o chestie de consistenta dar who knows. Încearcă si daca dai de vreun producător bun zi-ne și noua.

  5. Uff.. e un topic extrem de greu 🙂 cu multe ramificatii si chestii de discutat. Nu vreau sa fie un raspuns tipic “ce faci tu e gresit etc..” dar am trecut prin aceiasi pasi si aici am ajuns: imi place cafeaua de la o cafenea indy (mai putin Starbucks/Caffe Nero desi si aia e pe acolo), nu-mi placea automatul cu capsule, asa ca am luat un “beans to cup” de la De’Longhi. Dar tot nu am observat o imbunatatire evidenta, si tot nu se comparau cu cafeneaua, am tot incercat diverse boabe, si apoi sapand mai adanc am aflat ca masinile astea automate (“ieftine” – 4-500 de euro) au componente cam de slaba calitate. Pompa nu are bari suficienti. Procesul automat nu este reglat corespunzator (prea putina cafea in puck, trebuie gramaj foarte bine ales). Apa nu e suficient de fierbinte. Toate astea duc la o extractie de slaba calitate. Ma tem ca singura solutie adevarata este trecerea la un expressor manual cu rasnita separata (la fel de scumpe – impreuna modele de calitate medie sunt 4-500 eur), si invatarea procesului de dozaj / rasnire / tampare / extractie in functie de ratio, timp, gramaj, ce fel de cafea vrei etc etc etc. Procesul de setat doza corecta trebuie reluat la fiecare tip nou de cafea incercat, deci e un proces de durata… 🙂 iar skill-ul de barista se invata in timp. Dupa 2 ani tot beginner sunt 🙂 dar macar stiu teoretic ce trebuie aplicat

    • #25

      Ah, deci cumva sunt mai aproape aplicand metoda de mai jos?
      1. Folosesc cafea boabe – unde am remarcat ce afirmam mai sus
      2. Rasnesc o cantitate mica, pentru 1-2 dimineti
      3. Boabele se pastreaza la frigider
      4. Cafeaua proaspat rasnita (ok, poate ieri rasnita) o prepar clasic la ibric unde mi-e usor sa gestionez cantitea de apa si de cafea

    • Da 🙂 ce am omis este ca intr-adevar ibricul, sau french aeropress, sau ala italian hexagonal din aluminiu sunt metode mai bune decat o masina “beans to cup” dar sunt cateva reguli de respectat.
      – Da, cafea boabe (dar prajite proaspat – dupa 2 saptamani isi pierd din substante, se oxideaza).
      – Da, tinute la frigider (nu sunt 100% sigur aici dar nu strica)
      – Da, rasnita pe loc e cel mai bine (Nu stiu cat se pierde dupa o zi, dar dupa 2 zile deja clar nu mai e buna)
      Si apoi totul depinde de calitatea cafelei, si de gusturile persoanei (fiecare poate decide pentru el care-i cea mai gustoasa)

    • #27

      Nu exagera te rog.
      Cafeaua încă elimina co2 la 2 săptămâni de la prăjire, nici vb de oxidare.
      Cafeaua ținută la frigider va face condens când va ajunge la temperatura camerei și umiditatea o sa distrugă toata prospețimea pe care credeai ca o obții prin păstrarea la rece.
      Nu o sa faci acasă o cafea excepțională nici dacă îți iei cele mai scumpe scule dar o cafea buna poate aduce un plus de valoare. Dacă ești din București recomanda mai bine o prajitorie locala bună sa știe și poporul unde sa arunce cardul la zi de salariu :))

    • Merge pastrata la rece, dar intr-un borcan ermetic, si deschis borcanul dupa ce s-a adus la temperarura de afara. De exemplu, cumpar doua pungi de 200g, si le pun in doua borcane. Unul sta la frigider pana se termina primul. Dar da, ideea e ca umezeala distruge cafeaua.

  6. #29

    Ia cafea de specialitate, de la Guido sau Origo de examplu (au site). E mult peste Lavazza din magazin.
    In functie de tip pretul e intre 35 si 65 lei pt 250g, dar crede-ma ca e in alta liga.

    1
  7. #30

    Aceeasi problema o am si eu.
    Am cumparat un espressor automat si nu imi dau seama care e problema: cafeaua, laptele, espressorul?

    Cateodata totusi iese mai buna cafeaua, dar sunt destule dati cand nu vad diferenta dintre o cafetiera simpla si espressorul automat.
    PLS help!!!

    Apropo, ce marca de espressor ai Arhi?

    • #31

      delonghi ceva

    • Cum spuneam mai sus. Masinile Beans-to-cup nu pot fi reglate suficient, si nu sunt the calitate suficienta, sa produca aceeasi extractie de fiecare data. Uneori le iese, de multe ori nu. E o loterie. Si un espressor simplu este greu de dozat, si invatat de folosit, cu toate echipamentele anexe (rasnita de calitate, cantar precis, timer, termometru etc) dar dupa ce inveti iti ofera cafea buna in majoritatea cazurilor, si excelenta uneori 🙂 pana inveti!

    • #33

      Combinația Gaggia classic 2019 și o rasnita Eureka Mignon Specialita bate orice automat din lume la rezultatul din ceașcă. De black Friday le poți cumpăra pe ambele mult mai ieftin.

    • #34

      Lasă eureka mignion, că n-ai timp sa cântărești cafeau. Ia o râșniță barratza setter 270i cântărește automat cafeau in funcție de cât setezi tu și un espresor cat mai bun (boilerul sa fie cat mai mare),sa aiba pid, aici depinde de buget. Până nu treci la espresor și râșniță separat doar strici cafeau cu cele automate. Ai să observi de fapt că are diferite gusturi, arome nu doar amar. Plus cumpăra cafea proaspăt prăjită.
      Iar pentru filtru la fel proaspăt prăjită, măcinată adecvat iese și aia aromată.

    • #35

      am aceiasi problema si acelasi epresor, e praf… 🙂

    • #36

      Vorbesti prostii monsieur…sunt expressoare super automate care bat la fund combinatia ta dar nu in aceeasi gama de pret.
      Si daca tot vorbim de cafea poti intradevar sa iti ei acasa un semi automat plus rasnita dar nu-l vaz pe Cetin sa “tapeze” in fiecare dimineata cafeaua rasnita fresh si dupa sa curete ce are de curatat ca doar nu le lasi asa…stii tu, apesi butonu, bazz bazz, si dupa 1 min iei cana si te duci pe terasa ca ai treaba…
      Cea mai buna cafea am baut-o si eu intradevar dintr-o scula de asta cu 2 boilere and shit dar ma scuzi, era o namila veche de 20 de ani care ocupa o masa intreaga.

      Pentru acasa, din experienta mea o cafea buna ar fi asta:
      www.emag.ro/cafea-boabe-illy-arabica-selection-columbia-250-gr-8003753104904/pd/DGNL3LBBM/

      sau asta:
      www.emag.ro/cafea-boabe-lavazza-tierra-selection-1-kg-8000070043329/pd/DKK9D5BBM/

      si chiar daca nu e asa cunoscuta la noi dar mie mi-a placut in mod deosebit:
      www.emag.ro/cafea-boabe-covim-smeraldo-1-kg-8011952104304/pd/DFKMRMMBM/

  8. Eu de obicei cumpara cafea de la Cafethescu. Are preturi mai bune ca Origo si Coffee Shop si are blenduri de prin toate tarile (probabil difera plantatia). Momentan beau Columbia Choco de la el si mi se pare foarte OK.

    Am renuntat de mult la cafele ambalate Lavazza & Co pentru ca mi se par prajite excesiv.

    1
    • #38

      Când ajungi prea mare nu mai poți controla cafeaua pentru ca e prea multa și alegi sa o prăjești mai tare pentru a-i ascunde defectele.

      1
  9. Sper sa nu intre la spam, incearca cu clarocafe[punct]ro, fa-ti cont pe forumul espressoman, si cand plasezi comanda la ei (claro), mentionezi user-ul si mi se pare ca iti da 15% cafea in plus (atat timp cat nu e in promotie)

    Eu de la ei cumpar cafea si ii recomand

    • Eu sunt la al 6-lea tip de cafea comandat de la ei.
      Sunt ok, dar in oras am un magazin de cafea care are un sortiment, Brasilia, care e cam 90 de lei kg. De aia nu s-a apropiat niciuna de la Claro Cafe.
      Mai demult Brasilia aia era 60 de lei kg, cand s-a facut 90 am zis sa comand online, si am trecut prin multe tipuri de cafea. Pana la urma cred ca tot din oras iau.

  10. #41

    Eu am o regula la Lavazza: intotdeauna punga neagra. Pana acum nu am dat gres (decat cand am cumparat pungi aurii sau rosii). Poate ca nu e cea mai buna regula, dar la mine a functionat perfect.

    Daca vrei sa incerci ceva cu adevarat bun, ia o Illi clasica.

  11. #42

    Nu o gasesti pe emag dar crede-ma ca merita tot efortul sa iti misti curul pana la domnul Florescu, la Piata Rosetti. Iti garantez ca nu mai cumperi alta cafea.

    1
    • #43

      Domnul Florescu e un fel de Kopi Luwak de e asa special?
      S-a constipat domnul Florescu, azi nu avem cafea….

    • #44

      Da, dl Florescu…am uitat de el, mai era un domn intr un gang la universitate, in spatele orange ului (am un lapsus).

    • #45

      N-am nicio idee cine e ala de spui tu si nu cred ca e relevant. Domn’ Florescu prajeste cafeaua, zilnic, cafea care nu e orice boschet luat din hipermarket.

      Cat despre constipat, nu stiu ce cafea bei tu, dar azi avea cafea.

    • #46

      Si da, are si cafea d’aia. After one google search.

  12. #47

    Pe vremea cand mergeam la birou cumparam “Hedone” si era destul de buna – decenta.
    Vad ca Emag au in oferta prin marketplace si Hot Pipes ci Prajitoria Olivo, eu pentru acasa imi cumpar de la hot pipes.
    Daca aparatul are mai multe reglaje poti da o geana la ce explica baiatul asta aici: youtu.be/lFwJF-_SUr0 stie ce vorbeste.
    Nu stiu exact la ce te referi cand zici “cafea de top” in oras. Majoritatea cafenelelor “de top” ori isi prajesc ei cafeau ori iau de la prajitorii locale, cafeaua se cam degradeaza in timp dupa ce o prajesti. Una e lavazza sau alte branduri care produc containere de cafea zilnic, alta e o afacere relativ mica care ia o anumita cafea verde si o prajesc cum vor ei.

    • Tipul asta este de urmarit, am invatat multe de la clipurile lui. Este castigator de multe premii de barista, canalul lui e super, are si o carte faina : amzn.to/2S4x8rH

  13. #49

    Lumea o sa dea cu pietre, dar cafeaua care imi place mie cel mai mult e cea la filtru. Fie electric, fie “manual”. Si iti setezi singur taria in functie de raportul apa/cafea in filtru. Si pot sa savurez o cana de 0.25 fara sa imi salte inima, cu ce aroma vreau eu.
    Cafeaua expresso eu o consider un distilat. Ca si cum ai bea sirop de visine, fara sa indoi cu apa. Are aroma, dar parca e prea mult.
    Uneori mai beau si expresso, asa cum beau si vodka in loc de bere. Dar prefer cafeaua la filtru.

    • Tine de gusturi nu? “crema” de espresso se poate “indoi” cu lapte (Latte) sau apa fierbinte (Lunga/Americano) sau cu lapte (1/3) si spuma de lapte (1/3) : Cappucino.

    • #51

      Probabil ca cea la filtru e cea mai buna, da. Dar acum beau la espressor, ca tot am dat banii pe el.

    • animale diferite.
      Asta la filtru e mai tare, in cofeina. Aia de la espresso e mai aromata

      Si io tot filtru bag. La cata beau eu e inutil sa ma chinui cu degetare aromate

    • #53

      Culmea e ca expresso are mai putin cofeina decat cafeaua “black” clasica.

  14. #54

    Eu acasa cumpar ori Lavazza Super Crema:
    www.emag.ro/cafea-boabe-lavazza-super-crema-1-kg-8000070042025/pd/DPNCZZBBM/

    Sau Movenpick
    www.kfea.ro/movenpick-gourmet-espresso-500g-cafea-boabe

    Nu sunt mare firfizon cu gustul cafelei, cat timp nu e lunga ca ceaiul.

  15. #55

    Eu folosesc asa ceva pentru a prepara un espresso excelent + Lavazza

    www.mezoni.ro/cafetiera-grancucina-grey-tognana-6-cesti-300-ml-aluminiusilicon-6586?

  16. #56

    In cana aia mare sunt doua shoturi, nu? Nu unul singur lungit cu apa…

    • #57

      3

    • #58

      Cunoscatorii sunt rugati sa se uite in alta parte, urmeaza ceva monstuos care rezulta in cafea supraextrasa si something-something:

      Cum fac eu cu espressorul meu semi-manual (adica asta www.delonghi.com/en-gb/products/coffee/coffee-makers/pump-espresso/ecp-3121-0132104167)
      – umplu filtrul cu varf (cunoscatorii se crispeaza, se zice portafiltru sau ceva), presez tare, in asa fel incat sa ramana cam 2mm sub margine, dupa ce termin se vede o urma de la surub in cafea.
      – cand se aprinde ok/verde dau drumul la pompa, opresc imediat cum se stinge
      – astept sa se aprinda iar, pornesc si las sa curga pana se umple cana jumatate

      – daca e dimineata, repet pentru cealalta jumatate de cana, daca nu, beau doar jumate, ca beau de multe ori pe zi, mai ales acum cu WFH.

      Asa obtin o cafea care e la fel cu ce beam la birou pe vremea cand lucram de acolo, facuta de automate de 20.000 de euro (nu glumesc, atat costa, sau era 30?).

    • #59

      Cunoscatorii care se crispeaza nu-s cunoscatori, sunt doar niste besinosi care au citit doua articole pe net si au impresia ca stiu. Daca bagi bani multi in treaba asta nu te face cunoscator, doar un habarnist cu jucarii scumpe.

    • #60

      Skyler, acum ceva ani imi beam cafeaua la birou, cafea facuta de un espressor automat (d-ala bean to cup) si eram perfect multumit. Aveam un coleg cunoscator care ne-a facut odata o cafea facuta din cafea de cunoscatori, rasnita de cunoscator, facuta de cunoscator cu scule de cunoscatori, ce sa zic, emana cunoscatorie in exces cafeaua aia. Gust nu prea avea, dar acum nu putem cere totul.

  17. #61

    Nu lua cafea pe care o găsești în supermarket, din punct de vedere al calității sunt porcarii (punctaj minim dacă faci tasting cu cafeaua din comerț). Bea te rog cafea cu influente citrice, recomand sa încerci cafea de origine Etiopia. O sa simți un gust acrișor, nu e stricata cafeaua asa cum crede lumea ci sunt aromele fructate eliberate de cafea. Prepară un espresso de 30-40 ml maxim și adaugă apa fierbinte peste dacă ți se pare cantitatea prea mica. Nu lăsa să curgă o ceașcă mare de cafea din expressor pentru ca o să-ți extragă cofeina și alte substanțe prea puțin interesante și o sa strici gustul.
    P. S. O cafea proaspăt prăjită (maxim 6 luni de la prăjire) e bestială. Îți recomand să încerci de la prajitoriile din București cafea proaspăt prăjită, o sa ramai surprins de cât de buna este.
    P. S. 2. Prefer cafea prăjită mediu, the Italian way pentru sigurana calitatii.
    P. S. 3. Cafeaua prăjită tare ascunde defecte de recoltare, sortare, transport, depozitare și se pretează a fi amestecata cu lapte, frișcă și siropuri pentru a nu se simți gustul de mucegai. Bineînțeles că Starbucks e numărul 1 în cazul mai sus menționat. Rog corporatiști care s-au încălțat mai jos sa nu se simtă ofensați și sa continue să-și lingă în continuare bautură echilibrata perfect de amestecul special de lapte de soy, espresso dopio și sirop de bananas (a se citi fără “b” dacă ai buzele contrafăcute și puțin uzate).

  18. #62

    De acolo pot recomanda Illy iar la capitolul decof Taylors of Harrogate & Lavazza Caffe Crema Dolce pt ca pe astea le-am cumparat in mod constant in ultimul an. Nu tine de brandul de cafea ci folosind “delonghi ceva” sau Philips cum am eu, e putin probabil sa obtii acea experienta pe care o cauti folosind categoria asta de espresoare. Am avut si eu aceasta frustrare si dupa ce am incercat jde branduri, altitudini, prajiri si setari intr-un final m-am resemnat 🙂

    Incearca si “analog” cu un Bialetti 🙂

  19. Nici nu cred ca o sa iasă ca aia de la automate, am programat odată la cineva niște cititoare de bani și am mai întrebat una alta, aia folosesc o cafea speciala pentru fiecare tip de automat, nu pun altceva ca o nasolesc cică rău

  20. #64

    Eu nu le am cu cafeaua, n-o suport decat pe aia la plic cu 1% cafea si restul zahar sau ce-i ala. Voiam doar sa zic ca-mi place dizainu’ canii.

  21. Bre, tu vrei kopi luwak și nu știi cum să ne zici….

  22. #66

    eu am dat la un moment dat peste articolul asta: www.nytimes.com/wirecutter/blog/making-espresso-at-home/ care spune ca e foarte greu spre imposibil sa faci un espresso bun acasa, dar daca totusi vrei neaparat, iti explica niste principii de baza

    eu beau cafea la filtru, un pic mai slaba, asa m-au invatat nordicii, am un filtru bun (Moccamaster, din nou foarte popular prin nord) si sunt ok cu asta, dar nu sunt suficient de pretentios cu cafeaua incat sa te ajut cu sfat.

    ps: eu m-am blocat in articolul ala la citatul “I have a friend who has one of the highest-end machines at home and does not really know how to use it. He doesn’t know how to dial in the coarseness of his coffee, tweak temperature, or vary pressure during the shot, to adjust the flavors in his drinks. He just drinks whatever brown liquid comes out of the machine and covers it up with pretty milk designs. He’s missing out on nuanced flavors and the ability to make drinks taste the way he wants, whether that is darker, lighter, stronger, more acidic, or whatever. And he’s basically using his $8,000 machine within the limits and capability of $1,000 machines, which is a total waste of a great machine.” ori cine a scris articolul are basini in cap ori iti trebuie post-doctorat sa poti sa faci un espresso ok.

    • Asta este una din extreme. La cealalta, sunt oameni foarte multumiti cu un aparat cu capsule. Sau cu plicuri 3 in 1 🙂 Nu ai cum sa multumesti pe toata lumea. Eu am facut cautari extensive dupa review-uri, canale de cafegisti, numai cat nu am urmat un curs de barista :)) Si m-a luat de cap, sunt atatea lucruri de tinut cont cand alegi masina si rasnita. Pana la urma tot bugetul a decis, am luat ce se puate mai bine la un buget de 500 euro. Si intr-adevar, nu stiu sa fac tot ce zice omul ala in articol (vary pressure, tweak temp) dar stiu sa-mi dozez si sa ajustez finetea rasnirii astfel incat sa iasa o cafea buna (peste medie) in majoritatea cazurilor

    • #68

      @Perkele, am vazut ca Moccamaster costa cam 1300 lei. Ce face in plus fata de un filtru de marca de 300 lei?

  23. #69

    Salut,

    De ce nu-mi vad comentariile? Sunt băgat în spam? Întreb de curiozitate, nu comentez pe site, mai mult citesc în liniște și pace când stau pe budă dar la articolul cu cafea chiar ma descurc și mor când apar niște tâmpiți cu idei văzute pe fb la mătușa venita din Italia ieri sau care lucrează într-o janghină de cafenea și sunt deodată specialiști.
    Anyway, ma doare undeva, mâine oricum citesc altceva dar de ce nu pot adăuga un comentariu?

    • #70

      Cred ca te mai prinde pluginul de moderare si te cenzureaza. Trebuie sa intervina seniorul sa ti le aprobe si probabil acum isi bea cafeaua, nu e pe faza.

    • #71

      Nu eram logat și am impresia ca au intrat cu alta adresa de e-mail. Aștept, altceva nu am ce face. Nu le rescriu pentru ca e lenea mare și oricum nu mai știu ce porcarii am debitat…

  24. #72

    Dacă vrei calitate trebuie să ai un espressor semiautomat și o râșniță separată. Vezi Gaggia, Lelit, etc
    Aparatele automate sunt frecție la picior de lemn.

  25. #73

    Da’ un Amigo cinstit nu mai bea nimeni?!

    • Nu, ca toti freaca menta, nu ness-ul.

    • #75

      Exact asta am vrut sa intreb si eu, chiar nimeni, nimeni nu bea solubila? Uite de exemplu decat o cafea naturala Jacobs, mai bine un ness…

  26. #76

    Aparatul este vinovat. Dacă îl poți returna îți recomand sa faci asta si sa îți cumperi un espressor manual din gama Lelit si o râșnița tot din gama Lelit. Nu știu cât ești dispus sa investești dar nu face rabat la râșnița, este mult mai importantă decât espressorul.

    • #77

      +1

      Trecut de la de Longhi ceva la Lelit cu rasnita incorporata – daca se numeste asa

      10 ani de Dilonghi – zeama usor cremoasa – okeish – fara corpolenta – cafea…

      Lelit – scula – scoti tot ce vrei din cafea

      @Arhi pana la cafea problema e scula – best choice la scula aia, care nu ma indoiesc ca ar fi fost ieftina ,un Lavazza Crema Expresso – eu cu aia am reusit cea mai ‘corpolenta’ cafea

      Just my 2 cents

      Have fun

  27. #78

    Nu iti iei de pe emag, e simplu. Iti iei de la cafenele de specialitate: origocoffee.ro/, beansanddots.ro/, www.facebook.com/OrygynsCoffee, www.doncafemarket.ro/alte-metode-de-preparare/fresh (astia-s mai comerciali, dar “comestibili”). Si mai sunt prin Bucale. E bine sa te duci la specialisti pentru o cafea buna, nu la comerciali. Daca nu-s permise linkurile, sorry, da si tu cu delete 🙂

  28. Asta e motivul pentru care nu vreau sa cumpar espressor pentru acasa. In veci nu o sa fie ca cea facuta in oras. Acasa prefer sa beau de la filtru sau moka.

  29. #82

    O fi apa de vina…

  30. #83

    Acum 15 ani, se vindea în horeca cafea boabe robusta și arabica la pungi de 1 kg. Fiecare proprietar de cafenea își făcea amestecul după gustul lui și banii de care dispunea, cea arabica fiind mult mai scumpa ca robusta. Amestecul ideal de aroma și crema era de 80-85% arabica iar restul robusta. Vremurile s-au schimbat acum și amestecurile sunt deja făcute în punga dar în procentaje mult diferite. Dacă vrei sa obții o cafea cât de cât apropiata de cea din oraș, cumpără o cafea de origine 100% arabica de la o prajitorie locala și orice alt tip de cafea boabe din comerț (ma îndoiesc ca prajitorie locale au și robusta de calitate la vanzare) iar cafeaua de comerț o sa aiba robusta la greu. Joacă-te putin cu amestecurile și o sa găsești ceea ce cauți.

  31. #84

    Kenya de la Starbucks. Știu părerile, mulțumesc! Două shot-uri de espresso scurt dimineața și gata.

  32. #85

    Plm. Ultimele dati am luat cafea de la Ikea. Iese ok. Dar eu bag si lapte spumat asa ca asta mai corecteaza aroma.

  33. #86

    Nespresso, what else?

    Ştiu, ştiu, sacrilegiu. Şi, totuşi, după ce am testat şi blenduri proaspăt prăjite şi măcinare pe loc cu lamă nu mai ştiu de care şi espressor Gaggia nu mai ştiu cum, Nespresso is best.

    • #87

      alo, alo

    • #88

      Ştiu că am răspuns uşor pe lângă, dar asta ptr că I really love Nespresso şi ptr că am trecut prin toate prostiile posibile (şi cheltuielile aferente) încercând să obțin acel perfect shot of espresso.
      Bun, că la cât de multă cafea beau eu, Nespresso e departe de a fi convenabil. O oală ar trebui cu cea mai ieftină Segafredo Intermezzo din Kaufland.

  34. #89

    Nu a sugerat nimeni kopi luwak? Cauta un torefactor, cineva care o sursa buna de cafea (etipoia e deja scumpa, si greu de gasit ceva de calitate)….poate brazilia, sa fie prajita cu bun simt (majoritatea cafelelor sunt prea tare prajite….parerea mea de profan), apoi daca ai un aparat de longhi, poti regla intensitatea. Eu nu am regasit niciodata gustul cafelei preparate la ibric la orice alta masina, dar poate sunt amintirile din copilarie ce ma bantuie, ritualul de a sta la o cafea, de a povesti, de a savura gustul si mirosul….pt mine cafenelele starbucks, costa, turabo vand niste mizerii.

  35. #90

    Ca tot vorbeam de “howaboutisme”. Si voua vi se pare ca in State, cafeaua e oribila? Adica e echivalentul cofeinizat al apei aromate din ikea :))
    Asta asa, sa ma dau mare ca am fost in state 😛

    • #91

      Asa e.
      Au si ei cafele bune, dar pt asta nu trebuie sa opresti in primul starbucks.

    • #92

      Ce starbucks frate, ca ala e parfum. Te duci la diner si comanzi cafea. Te surprinde prima data ca e “free refil” dar apoi iti dai seama ca motivul e pentru ca e o zeama lunga cu miros de cafea.

    • #93

      Pentru ca nu stiti istoria, americanii beau cafea pentru ca au aruncat ceaiul englezilor in ocean, cafeaua americana e inlocuitor de ceai, cafea de masa de baut cu mancarea.
      Dar n-ai fi zis ca mancarea de la un diner tipic american e cu 10 clase peste mancarea restaurantului tipic din ro 🙂
      Prin restaurant tipic inteleg ala la care te duci sa mananci cand ti-e foame, nu ala unde iesi cu fata s-o imbarligi.

    • #94

      Am baut vreo 5 ani nechezolul lui Ceausescu, am adus din URSS cea mai proasta cafea vietnameza (dar si cel mai bun ness – pliculetele aurii Aeroflot), am avut un prieten grec ai carui parinti au un magazin de cafele in Atena si imi dadea cafele cu aroma de trandafiri si alte bazaconii, am baut cafea fiarta cu doua lame de barberit, sau facuta pe spirtiera prin vreo parcare de tiruri, dar pot spune cu mina pe inima ca o cafea mai proasta ca in America nu cred ca poti cumpara niciunde. Astia ti-o dau la 110 grade, sa iti oparesti papilele gustative si sa simti doar mirosul. Ca mirosul vinde cafeaua, nu gustul. La Starbucks nu se mai vind decit niste jeguri de sandvciuri fara gust si fara miros, invelite in folie, ca nu cumva aroma piinii sa acopere mirosul cafelelor. Iar de cafelele americane la punga sau cutie din supermarket|: balega uscata si macinata, dar frumos ambalata. Noroc ca in NY gasesc si Illy, Lavazza, da Vinci.

  36. Deci vrei single malt nu blend?
    Oricum nu compara expresoarele de uz casnic cu cele din cafenele. Sigur exista un motiv pt care alea sunt de 10 ori mai scumpe, ma gandesc la presiune, etc. Acum si setarile alea de la aparatul tau pot sa arate frumos pe LCD dar in realitate el stie ce face si cum face! Tot alea “manuale” sunt mai misto, de iti macini tu cafeaua, o cantaresti, o indesi in ala (taper) cu o anumita greutate, etc, desi e cam dirty work ca sa zic asa

  37. #97

    Lavazza super crema,si(sau)Lavazza d’oro,eu comand de pe cafeo.ro si chiar iese o cafea delicioasa .

  38. #98

    Eu folosesc Tchibo Expresso Milano style, varianta macinată din motive de lene. Am folosit la birou varianta boabe și era mai buna decât varianta cumpărată de firmă.

  39. Eu mi-am luat unul portabil, seamana cu o pompa de bicicleta si cu pad-uri speciale si / sau cafea rasnita! E cool poti sa faci 16 bari cu el dar ai nevoie de apa fierbinte, deci ai nevoie si de un termos! Mi-am comandat apoi de pe net un mix de vreo 10×10 branduri. E misto sa le incerci pe rand ca sa vezi care iti place cel mai mult!

  40. #100

    Am procurat cafea proaspat prajita de la o “prajitorie” din intersectia de la EXPO Bussines Park, in capat la Expozitiei. Pret decent, calitate peste ce gasesti in comert. Experienta, recomandarile si discutiile de foarte buna calitate. E mica, ceva cu Padrino.
    Cand ai un drum…

  41. #101

    Eu sigur am dezvoltat dependenta de cafea, daca nu beau zilnic, ma transform in zombie! Imi place Lavazza! Un pachet rosu! Si da, esspresorul e o dezamagire. Nu foarte scump dar nici ieftin. Nu-l arunc, doar il injur! Pentru ca-mi place cafeaua tare, puneam la inceput 4 cani de apa la 6 de cafea! Dupa ce m-am otravit in felul asta o vreme buna, am trecut la cafea cu.. lapte! Stiu, poate nici nu ar trebui sa-mi mai spun bautoare de cafea. :)))) Totusi nu pot trai fara! Cu zahar nu am baut niciodata!
    Mi-e dor de o cafea turceasca! La nisip!

    • #102

      Oh, da! Cafeaua la nisip e the best. La un moment dat am şi căutat cum aş putea să-mi fac acasă.

    • #103

      Daca ai pisica problema e pe jumatate rezolvata…doar zic.

    • #104

      @anatati Nu-mi mai amintesc ritualul facerii cafelei la nisip pentru ca desi sunt o matinala, gazdele mele dintr-un sat din Braila erau si mai matinale si cafeaua era gata cand ma trezeam! Dar daca inchid ochii, aroma si gustul sunt inca vii in amintire..

    • Cafea la nisip găsiți la orice benzinărie Socar, vreo 5-6 lei.

      Altfel, cca 2500 de lei aparatul la vânzare pe net cu până la 3 ibrice.

  42. #106

    Dupa multe incercari la un delonghi d’asta bean to cup am urmatoarele preferinte:
    Buget si okish- Dallmayr Prodomo
    Scump si bun- Illy Espresso
    Scump si foarte bun – Bazzara Columbia Supremo

    Nu imi place deloc Lavazza (am incercat vreo 5 feluri), si cine a inventat cafeaua Robusta poate sa o bea pe toata pana crapa, nu suport gustul deloc.

  43. #109

    1. Florescu. Chiar daca am vazut comentarii rautacioase, cafeaua e bestiala, pentru ca e de la sursa. nu lua prajita well done, incearca ceva medium. Dincolo de preturi si rautati, este dementiala. 2 lingurite puse intr-un saculet de ceai si ai si un odorizant de masina demential, no chems…

    2. Nu stiu daca mai duce cineva traditia lui Keskerian mai departe (zona Banu Manta – 1 Mai). o cafea decenta, corecta, la pret normal

  44. #110

    care este cel mai sanatos mod de preparare a cafelei?

    mie imi place sa fac un fel de infuzie: pun cafeau rasnita in ceasca si torn apa fiarta peste ea. asa o beau de 10-15 ani dar ma gandesc sa schimb pentru ca am citit ca nu e cel mai sanatos mod de preparare. variantele recomandate erau filtru si espressor.
    nu am luat niciodata in calcul un espressor pentru ca sunt mult prea comod dar m-ati pus pe ganduri (buzunarul meu zice sa va transmit un săvăfierușine : ).

  45. #111

    EU folosesc single origin, Nicaragua, Peru. Nu sunt cunoscator in materie, insa simt o diferenta. Din cate am citit trebuie sa fie boabe, apa pe la 90 grade. Cu lapte, fara zahar.

  46. #112

    Zic, nu dau cu parul: in calitate de posesor Delonghi pot afirma ca sunt “praf”. Inainte aveam Saeco, aceeasi marca de cafea iesea +/- ca la bar. Dar cum dupa vreo 10 ani de folosinta si-a dat duhul, am ales Delonghi, sperand sa fie un bun raport calitate/pret. Rezultat: never again. De sarbatori am sa fac un efort sa ma intorc la Saeco/Philips. Daca ai posibilitatea sa incerci cafeaua ta pe alte aparate (la prieteni etc) cred ca imi vei da dreptate.

  47. Cred ca problema ta consta in faptul ca te mananca sa SPELI aparatul respectiv.

  48. #114

    Incearca asta, bit.ly/3j3aaNR ; am intrebat un cunoscut care a lucrat 20 ani intr-un local din Roma. Daca nici italienii nu stiu ce beau…

  49. #115

    Astazi am baut un cappuccino mare la Paul. Posirca totala. Mai buna imi iese mie acasa… Alte dati m-au dat pe spate cu gustul care le iese lor la restaurant. Am crezut ca aparatele lor au niste reglaje fixe si daca faci 10 cafele ies toate la fel. Sa fie treaba cu loteria de care spunea John mai sus si la ei?

    Acasa bag Nespresso zilnic (vad ca s-a facut deja reclama mai sus). Dar nici ala nu iese mereu la fel, desi apesi doar un buton. Deci, din nou, o fi loteria – acolo trece apa printr-o capsula. Probabil loteria e la ce e in capsula (chiar daca sunt doua capsule “identice”).

    Arunc si eu o ipoteza: e posibil sa fie pur si simplu psihologic. Daca iei un espressor profesional de la o terasa cu imprumut o zi acasa si faci cafeaua dupa aceeasi reteta, va avea acelasi gust ca in atmosfera placuta a terasei, sub gingasele ramuri si atmosfera placuta a orasului? Ah, stai, suntem in Bucuresti.

  50. #117

    1. O cafea (pentru mine) bună este Kimbo,
    2. Pentru un espresso ai nevoie de 7g de cafea,
    3. Trebuie să presezi cafeaua cu tamperul și să potrivești cardul de măcinare în asa fel încât să-ți trebuiască aprox. 30-35 de secunde să se facă Espresso la o presiune de aprox. 10 bari.

  51. #118

    Bazzara Dodicigrancru, cafea boabe. Orice alta cafea am incercat nu mai are sens in viata mea. 🙂

  52. Avem același expressor, @Cetin. Problema pe care o avem este nu cafeaua ci presiunea.
    Eu cumpăr cafea de la barul din colț. I-am rugat sa îmi ia și mie câte o punga de 2 kg când se aprovizionează ei. Se cheamă Mocay. Beau tipul asta de cafea acasă și la bar și deși gustul e același, lipsește… forța. (nu tăria cafelei, forța. Nu știu cum altfel sa o numesc)

  53. #120

    ninjetule :))
    stii ca n-ai cum sa compari un espressor de 15k euro cu unul de 2k sau cat ai dat tu
    A-listerule care esti tu burghez :))

    Eu iti recomand Illy (boabe) single origin, oricare; eu prefer Ethiopia, but thats just me

  54. #121

    Nu ajunge seniorul cu cititul pana aici, da’ fratilor dupa 100 de comentarii n-am vazut intrebarea de bun simt: “ce cafea cumparata in oras iti place?”
    Dupa aia vezi daca recomanzi ceva freshly roasted sau ceva ambalat. Practic sunt doua chestii diferite, mai ceva ca v60 vs espresso. Iar majoritatea bautorilor de cafea, daca ii dai un origo iti zice ca-i acra.

  55. #123

    Cafeaua e pe cale de dispariție și vouă vă arde de prostii.

  56. #124

    Analogic, Bialleti cu boabe alea bio de la Lidl, rasnite la un Moulinex, nu neapărat înainte de fierbere. Mai recomand din retail brandul L’or, mai scump, dar bun. Incintele Starbucks miros urat, nu am reusit sa ma asez la coada niciodată.

    • #125

      Eu acum, CA CAfea folosesc tchibo barista, scula: pilips 2300 (cred).

      Darrrr, luni dau o tura pe la arhitectura sa vad daca mai exista magazinul de cafea (caruia i am uitat numele), gaseam acolo irishcoffe boabe.

  57. In piata gemeni era/este sarkis cafe. Cafe doar cu numele, oamenii au cafea proaspăt prăjită, ei o pregătesc. Îți iei 3 sortimente, la recomandarea cafegiului, prăjită de vreo 3 zile așa (poți lua și la o zi dar nu recomand) și le bei vreo 2 săptămâni continuu/sortiment, daca te convinge. Nu ți mai cumperi cafea din magazin veci apoi.

  58. #129

    Vai, dar ce avem aici, s-a aprins site-ul de la un topic de cafea ??? Țara de hipsteri ….

  59. #130

    Convins fiind că sunt ca aia de toarnă cola peste cabernet, fiindcă beau cafea doar în diminețile de weekend: râșnesc boabele – nici prea fin dar nici bolovani – la o râșniță electrică pe care cred că am dat vreo $10, o las 4-5 minute în french press cu apa la ~30s de repaos după ce a clocotit, și o beau amestec cu ceva cream + 1 shot de whiskey, oarecum irish style.

  60. #131

    n-am facut decat sa citesc comentarii si bam! m-a invadat facebookul cu reclame la cafele de la emag

  61. #134

    Pot recomanda Guido(Mihai Eminescu), Cafetescu(zona obor-mosilor) si Hotspot. Din motive de proximitate și obișnuință cumpăr de ceva timp doar de la newspot(piata Iancului) ei au cafeaua de la Hotspot.
    Variantele Lavazza, Jacobs etc sunt sub ce găsești în cafenele sau magazinele de cafea de origini.
    Daca tot ai cumpărat un expresor mai bun, ia și cafea mai ok. Bineînțeles că gustul diferă față de cele din oraș, gustul de influențat de multe cauze – modul de preparare, granularitate, cat de bine/mult a fost prăjită cafeaua, apa…

    • #136

      am trecut recent de la o rasnita automata (de buget) + french press / ibric la espressor automat. de lene.
      cafeaua a ramas o perioada cam aceeasi (diverse lavazze sau illy) si produsul final cam la fel. usor dezamagit.
      pana am riscat cu ceva honduras de la origo – nu exista comparatie! da – nu e in fiecare zi aceeasi cafea; dar si in cea mai slaba zi a espressorului – tot e cea mai buna cafea bauta “acasa”; bate si unele “cafenele”.
      p.s. – am incercat aceeasi cafea si la socrii mei (pe un espressor automat de la nush-ce promotie pe la vreo 600lei); e diferenta fata de ce foloseau inainte dar nu asa spectaculoasa.

  62. #137

    Nu-s băutor de cafea. N-o suport. Mai suport mirosul din când în când, dar atât. În schimb nevastă-mea e pasionată de cafea, efectiv. Acum doarme, dar mâine îi spun să lase un comentariu de pe contul meu să-ți dea detalii.

    • #138

      De-a lungul timpului am încercat cafea de la cea din comerț, la cea de specialitate. Sunt băutoare de cafea de 10 ani și o beau de plăcere nu de necesitate. O prefer neîndulcită pentru că o dată cu îndulcirea nu-i mai simți toate aromele și notele unice pe care le are fiecare cafea. Dacă ar fi să rămân la una din comerț ar fi Lavazza Oro sau Davidoff Fine Aroma (recomand boabe), datorită gradului mic de prăjire, face cafeaua să fie aromată și fină, fără gustul acela de cafea arsă. Nu știu de ce în mentalitatea românilor este acest concept – dacă e foarte prăjită cafeaua, e mai tare. Total fals, e ca și cum ai bea cenușă. Cât despre cafeaua de specialitate, eu am rămas impresionată de cafeaua de la xpresscups.ro. Pot spune cu mâna pe inimă că e cea mai bună cafea pe care am băut-o. Ai acolo sortimente după toate preferințele, grad de intensitate, pentru ce tip de preparare o vrei(espresso, brew, etc.) și mai mult, poți să-ți faci abonament (nu lucrez la xpresscups:D). Sper că ți-am fost de ajutor. Cheers!

  63. #139

    1. gradul de macinare – pe care il vei obtine doar prin incercari multiple
    2. cafeaua boabe never din magazin din cea gata ambalata (uita denumirile Lavazza, Jacobs, etc) (incearca magazinele specializate care vand cafeaua vrac, proaspat macinata gen Florescu, etc)
    3. personal recomand Costa Rica, Columbia….gen (sau daca te dau niste bani afara din casa Jamaica Blue Mountain 🙂 )

    P.S. din ce stiu timpul la espressoarele automate nu se poate seta ele fiind setate din fabrica la timpul optim
    Intrebare : are 20 bar sau mai putin ?

  64. #140

    Schimba espressorul, neaparat o rasnita buna si o cafea ptoaspat rasnita si vei avea o sansa,, mica, sa bei ceva similar cu cea din oras,, altfel,,,, conversatie!

  65. #141

    La mine in familie se bea Dallmayr Prodomo. Cea macinata pentru filtru da o cafea decenta. La fel si cea boabe pentru aparate. Eu am inceput sa testez diferite tipuri si acum am tot de la Dallmayr Crema d’Oro Selektion Mexiko pe care nu am vazut-o pe site si Dallmayr Crema D’Oro Intenso. Din aparatul meu iese o cafea aromata, potrivita pentru consumul zilnic in cantitati industriale si poze de postat pe fb/insta. Poti sa incerci variantele de Espresso pentru o cafea mai tare. Mie-mi place neagra si multa, fara zahar sau lapte, asa ca folosesc espresso doar la tiramisu.

  66. Nu cafeaua, aparatul sau modul de lucru sunt problema, e prea puțin coniac în cafea. 🙂

  67. #143

    movenpick el autentico caffe crema

  68. #145

    Consider ca esti comod ca mine si n-ai nici basini sa vrei cafea din cacareze de pisica. Atunci cea mai ieftina si convenabila varianta ar fi setupul de mai jos:
    1. Espressor Gaggia (parca era 1600 RON)
    2. Rasnita Lelit PL043MMI – 840
    3. Tamper, Site + alte mini accesorii din pacate mai sunt si astea vreo 300 RON
    – le poti lua prin reducerile espressoman, economisesti parca 100 RON/fiecare
    Apoi o cana filtranta Brita pentru a pune apa direct de la chiuveta.
    Am pierdut zile cautand pe tema asta si asta este cel mai rezonabil combo pentru niste noobi si n-o sa regreti cumparaturile in urmatorii ani.
    Eu am Lelit PL 41 TEM dar in afara ca e mai fancy decat Gaggia (i-am luat mamei), nu este mai bun pentru un noob in ale prepararii cafelei cum am fost si voi ramane.

    Revenind si la cafea, in functie de bugetul disponibil folosesc urmatoarele:
    – aproape orice de la guido.ro – cea mai buna dpmdv – atunci cand sunt bogat.
    – cand sunt sarac iau de la clarocafe, sarkis in principiu cam orice prajitorie fara pretentii
    – cafea foarte buna e si aia din Kaufland gen Costa Rica Tarrazu sau oricare din gama EXQUISIT (premium inteleg).
    – din magazin fizic este buna orice cafea ce costa in jur de 80-100 RON/kg si are termen de valabilitate spre 2 ani de la data curenta(inseamna ca a fost prajita recent).

    PS: Daca ramai la espressorul curent poti pastra o singura regula, cafea ieftina, prajita recent altfel doar arzi bani + o curatare o data la 6 luni daca se poate daca nu anual.

  69. #147

    stiu sa citesc si sa inteleg un text, dar, desi nu am un raspuns pentru intrebarea ta..
    iti recomand totusi sa incerci asta: cameradinfata.ro/cafea/miscela/cafeaua-lu%27-mamaie
    daca nici asa nu merge in directia buna.. eu as reconsidera aparatul.

  70. #148

    Cine îmi vinde pontul pentru a obține o crema groasa, potrivita pentru latte art. Folosesc un expresor manual delonghi și o rasnita ceramica Melitta. Oricât am încercat sa fac latte art am impresia ca nu obțin consistenta/grosimea potrivita de crema în ceașcă.

  71. #149

    Vad ca ati trecut prin toate expresoarele posibile, numai ala automat care trebuie, nu.
    Ia un Jura. Am un Impressa C9 de vreo 7-8 ani. Luat in alta tara, cand m-am intors l-am carat incoace. Facut service intretinere la 2-3 ani, tot ce vrea el si cand vrea el pe curatare, cafele perfecte in fiecare dimineata. Nu e chiar ieftin, iar service-ul de intretinere nu e nici ala ieftin… 🙂
    Cafea Movenpick, iar mai de curand Ryoba Platinum descoperita in Metro. Le alternez, ca nu gasesc Movenpick mereu…

  72. #150

    Am avut aceeasi intrebare anul trecut. Dupa multe incercari, am gasit raspunsul, cafea boabe Lavazza Tierra Bio Organic UTZ, 1 Kg

  73. #151

    Incearca o cafea proaspat prajita in cazul in care nu ai incercat deja si cumpara cantitati mici (cateva sute de grame). Recomand Sarkis – Equilibrium. Alte optiuni ok pentru mine de la ei sunt Java, Sweet si Chocolat. Dintre toate cea mai tare mi se pare Java. Pentru Luna recomand Guido – Columbia decaf. E important sa pastrezi cafeaua in borcan inchis ermetic, mai ales cea de la Sarkis. La noi a ajutat. Cand o tineam in punga aveam variatii mari la rasnire. Stiu ca vrei sa apesi pe buton si gata, dar daca nu simti nicio diferenta de la schimbat cafeaua, aparatul cam e de vina. La cafenele au espresoare profesionale de regula, nu automate, si de aici diferenta. Pot sa iti zic ca, desi ce am eu acasa e din gama foarte ieftin, cafeaua iese foarte buna, uneori chiar exceptionala. Pentru mine pasul urmator va fi un Lelit si o rasnita electrica buna.

  74. #152

    Incearca de la Lavazza gama profesionala, sortimentele in punga albastra, nu cele de retail. Un exemplu ar fi Super Crema www.saveo.ro/cafea-lavazza-super-crema-boabe-1-kg sau www.saveo.ro/cafea-lavazza-crema-e-aroma-espresso-profesionala-boabe-1kg Crema e aroma Espresso.

    Neaparat umbla la gradul de macinare al cafelei, schimba total gustul, macinata fin nu cu granulatie mare.

  75. #153

    Cafea boabe Dallmayr Crema Prodomo, 1 Kg

  76. #154

    Tchibo espresso Sicilia, boabe

  77. Deci:
    Breville Prima Latte pentru sistem de cappucino. Cafea: tot ce ți trece prin cap. Rezultate: excelent la cappucino, prost la espresso. La socri.

    De Longhi Magnifica S Ecam, pentru cappucino și râșniță. Cafea: best result Sloane Coffee (sloanecoffee.com) Roastery.
    Problemă: râșnița suje. Sistemul de cappucino suje. (Cafeaua iese onctuoasă, lovește ca trenu’ – Hacienda Sonoro sau La Montana e soft, cumva atinge cerul gurii temperatura e bună…e de gustat dar cu toate astea, mai e loc fiindcă nici un automat sau semiautomat nu are râșniță cum trebuie).

    În concluzie, în funcție de ce espressor ai, vezi o râșniță (împătimiții plătesc pentru o baratza sette 270 sau ceva de gen peste 400 de euro)
    Știu că o 270 sare de 1500 de lei dar parte importantă din toată afacerea e cum macini cafeaua. Cu o măcinătură bună scoți rezultate bunicele chiar și cu un espressor de 9 bari (depinde ce ai tu acolo) care e suficient pentru espresso. Dacă ai sistem cu râșniță, poți face ce vrea mușchii tăi, n o să faci cafea ca la liga mare niciodată. Nu perfectă. O să scoți ceva …dar nu perfect.

    Eu în iarnă primesc un refurbished de la Rancilio, aia vreau cadou. Râșnita o să mai fie o tură de bani…da’ o să beau cafeaua cu figuri.

  78. Eu sunt o mare bautoare de cafea, recomand Lavazza, pana acum niciodata nu m-a dezamagit gustul. Mie imi aduce o prietena din Italia, asadar, banuiesc ca depinde si de locul din care cumperi de difera gustul.

  79. Pentru o experienta apropiata de cea a cafelei baute in oras poti comanda direct de la prajitoria ta preferata. Avantajul este ca poti construi o relatie cu oamenii din prajitorii. In timp, ei iti vor cunoaste preferintele si te pot ajuta sa gasesti o cafea pe placul tau, vei primi comenzile mult mai repede, te pot ajuta cu recomandari pentru calibrarea mai buna a extractiei, le poti vizita prajitoriile.

  80. #159

    Mda, acasa beau Nespresso. E cam singura care se apropie de cafelele bune din cafenele. La birou am espressor automat saeco-philips , de care nu am fost multumit niciodata. Am bagat in el si boabe de 300 lei/kg, nu m-au impresionat cu nimic. Acum 2 saptamani am cumparat de pe emag ceva KIMBO facuta pentru espressoare DeLonghi automate, e vreo 70lei kg. Sa stii ca iese chiar corecta cafeaua. Incearca si tu, mai ales ca ai DeLonghi

  81. #160

    Draga Arhi, problema ta este neinformarea, atat. Exista zeci de prajitorii de cafea deci nu trebuie sa bei gunoiul corporatiilor. Exista expresoare si rasnite separate. Apropo, scria pe un site ca automatele nu sunt expresoare. M-am indignat initial dar am cautat putin pe youtube si asa este pt ca nu poti scoate un lichid unctuos cu automate. Este logic devreme ce crema aceea vine din reglajul fin al rasnitei, iar automatele sunt blocate din fabrica pe grunjos, intreaba orice cunostinta care repara expresoare automate. Maestrii aparatelor (dar putin cam obsedati pe alocuri) sunt pe site-ul asta www.espressoman.ro/forum/

  82. #161

    Încearcă asta. Dacă nu iese ce trebuie…. e de la aparat. Apreciez si eu, exact ca tine, o cafea buna care doar la un espresor semi-automat iese cum trebuie. Dar si eu vreau sa apas pe buton si sa iasa cafeaua. La munca am un Gaggia Academia care, cu marca din link scoate aproape ce trebuie. Acasa am ceva mai ieftin (mult) dar care nu se prea apropie de rezultatul Gaggia. Dar e peste majoritatea marcilor populare.

    m.emag.ro/cafea-filicori-gran-crema-forte-boabe-1kg-c4/pd/D7Z043MBM/?ref=graph_profiled_similar_1_2&provider=rec&recid=rec_49_ecda78e85425ef62498f7be3d12315a60e91d2b2f555ffb8c03d303ca73c58a6_1601869232&scenario_ID=49

  83. Arunc si eu un sfat din partea profesionistilor in cafea, mai exact din partea unei prajitorii de cafea. Aparatele super-automate, oricat le gadili, scot in general o extractie slaba, mai lipsita de corp si crema. Asta tine de rasnitele pe care le au incorporate, de constanta presiunii pe timpul extractiei si constanta temperaturii apei in timpul extractiei. Ce vreau sa spun enumerand limitarile unui astfel de aparat este ca trebuie sa iti setezi asteptarile in functie de asta, si anume nu va fi exact ca la cafenele niciodata.
    O cafea buna insa poti bea cu siguranta si folosind un super-automat. Poti bea o cafea buna si facuta la oala in camping. “Secretul” este sa folosesti o cafea de foarte buna calitate, prajita proaspat, speciality coffee preferabil. Comparatia pe care o fac de obicei este ca daca iei o vita Kobe si o faci cum stii tu la gratar tot o sa iasa o friptura buna, poate nu ca cea facuta de un chef, dar clar buna. Daca iei o vita din supermarket de slaba calitate nici cel mai priceput chef nu iti scoate nimic din ea.

    Revenind la cafea, sunt sute de prajitorii de cafea de specialitate in Romania, le puteti gasi la un google search distanta, exista si un forum dedicat pasionatilor de cafea, www.espressoman.ro/forum/ , o puteti comanda online foarte usor ba chiar sa prindeti pe cineva ca mine la telefon care sa va sfatuiasca ce sa alegeti. Pretul este comparabil cu cel al brandurilor din hypermarketuri ( 1kg de Lavazza Crema e 45 ron, la prajitoriile de cafea de specialitate 1kg variaza intre 60 ron si 200 ron, depinde ce rachete vreti) dar calitatea nici nu se compara.
    Foarte multe ofera optiunea de prajire pentru super-automat, fiind necesar un profil de prajire care sa solubilizeze mai mult cafea si sa maximizeze corpul si crema cafelei care se pot obtine pe un astfel de aparat.

    Sper sa va ajute informatiile acestea si sa beti numai cafea delicioasa!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.