Sunt Liliana şi aş avea nevoie de sfatul comunităţii.
Am o situaţie destul de grea. Nu, nu e vorba de nici un ajutor financiar ci doar de o părere a comunităţii. Am să încerc să fiu concisă. Am fost în şomaj, am terminat şomajul iar acum sunt doar a familiei. Nu pot beneficia de ajutor social pentru că se consideră că am venituri suficiente. Soţul e bugetar – la cultură, iar salariul său este de 1400 de lei net. Cu banii ăştia trebuie să trăim 3 persoane iar legea 416 spune că dacă am un venit mai mare de 357 de lei de persoană nu pot beneficia de ajutor social. După 28 de ani de muncă şi de cotizat la stat asta e. Ajutoarele sunt pentru cei care nu muncesc deloc. Pentru cârcotaşi – da, am încercat diverse joburi. Nu mi-e ruşine de muncă. Am încercat de toate. Când spun de toate păi … au fost chiar de toate. De ce n-am rămas undeva? E o întreagă poveste. Nimeni nu are nevoie de oameni de 50 de ani. Dar nimeni.
Aş vrea să se înţeleagă că nu mă plâng (mă rog, mă plâng dar nu mă tăvălesc) dar, din octombrie, de când am rămas efectiv fără nimic de muncă şi, de când mi-am propus să nu mai accept doar oase rupte şi bani puţini, mi-este al naibii de greu. Am spus că sunt a familiei aşa că, probabil, de crăciun voi avea pe masă friptura, sarmalele şi cârnaţii dar nu e numai asta. Fii-mea este studentă, la zi, la filologie şi are o grămadă de nevoi. A dorit ceva de muncă doar că este o facultate de toceală şi nu poate face faţă şi la cursuri şi la muncă. Norocul meu este că este la zi – la buget, că altfel n-aş fi avut de unde să-i plătesc 3300 lei/an, cât costă filologia la universitate. După cum bine ştitţi acum nu mai este ca pe vremuri, ai intrat şi 3 ani eşti la buget. Aşa că are nevoie de note mari ca să rămână în continuare acolo, notele mari se obţin învăţând aşa că … Apoi mai suntem şi noi, că şi noi, deşi avem 50 de ani, mai avem nevoie de un pantof, de un ciorap, de un chilot.
De ce am nevoie de ajutorul comunităţii? Ei bine, pe 26 decembrie a.c. ar trebui să intre în vigoare legea insolvenţei persoanelor fizice, legea cu numărul 151/2015. Personal consider că sunt în faliment, cei 1400 de lei nu-mi ajung prea mult şi, ca orice român care se respectă mai am de rezolvat şi un overdraft de pe vremea când ne era bine. În fine.
Am citit legea şi nu pricep cum stă treaba cu casa. De încadrat m-aş încadra, nu am maşină şi nici alte bunuri ce ar putea fi valorificate. Doar casa. Ori treaba cu casa nu e prevăzută prea bine. Da, dacă stai în vilă te poţi muta în apartament (la o adică asta o faci şi singur nu ai nevoie de un administrator special) numai că eu stau într-un apartament modest şi alternativa ar fi … ???? nu ştiu. La telefon am cartelă de 5 euro iar aparatul e din 2008. Laptopul de pe care e scriu e tot de atunci şi mă rog să mai ţină, etc … Pe de altă parte aş fi curioasă ce mă poate sfătui un administrator specializat. Da, va zice să-mi găsesc de lucru doar că unde? Şi ce? Repet, am încercat de toate.
Ca să închei, întrebarea adresată comunităţii (poate e cineva printre voi de specialitate) e următoarea: cum mă poate ajuta pe mine aceste lege a insolvenţei personale? Mă ajută sau judecătorul îmi va ordona să vând casa, să achit datoriile şi să mă mut în canal? Legea asta e făcută să ajute sau doar ca să bifăm încă un punct pe ceva ce ne-a obligat uniunea europeană să facem?
NOU
Nu te poate ajuta daca ai un overdraft. Din cate stiu, suma minima pentru insolventa e de 14.000 de lei, nu cred ca ai o limita mai mare. Oricum, nu m-as stresa atat de tare cu overdraftul. La situatia data, banca nu are decat sa te execute pentru suma, nu are ce si cum sa-ti ia.
NOU
Casa?
NOU
Referitor la Legea insolventei, sunt mai multe etape… In primul rand, se face un plan de “reabilitare” care te pune la adapost de majorari, executari etc. pentru o anumita perioada de timp (max. 5 ani). Daca in aceasta perioada nu se respecta planul – adica nu se fac platile convenite – se va ajunge tot la executare.
NOU
Baby sitter.
Cel putin 1000 de lei si ceva mancare, pentru un program full time.
NOU
vicepresedinte de banca: salariu bun, masina de serviciu, etc. Ce intreaba femeia si ce raspunzi tu
NOU
când am spus că am încercat de toate am fost şi bonă. de altfel singurul job pe care l-am găsit a fost acesta de bonă. problema este că numai pentru copii foarte mici. ori, răspunderea este imensă. să ai în grijă un copil de 9 luni nu e simplu. taman când începe să meargă, învaţă să mănânce, etc … şi nu pot. mă depăşeşte. îmi sunt dragi copii dar … se pot întâmpla atâtea încât pur şi simplu mi-e frică.
NOU
Are dreptate. Bonele sunt foarte căutate. Măcar propunerea lui e realistă, vicepreședinte de bancă nu ajungi prea ușor.
NOU
Sorry, liliana, am postat simultan, nu-ți văzusem răspunsul.
NOU
balaure, sa mor daca ma prind cand trollezi sau vb serios, sau trollajul la trollaj…esti prea subtil
NOU
eu cred ca problema-i ca inca n-ai ajuns la fundul sacului. ca daca ajungeai te faceai responsabila pt copii de 9 luni.
NOU
pare simplu, nu-i aşa? nu am ca bonă decât experienţa de mamă şi ca mamă îmi aduc aminte că cel mai greu mi-a fost cam de când a mers cea mică în picioare până când a făcut 3-4 ani, pentru că atunci copilul descoperă lumea şi nu este conştient de pericolele din jur. pornind de la prize, aragaz şi mersul pe stradă – da el aleargă şi nu este atent la borduri, la denivelări ale trotuarului etc … micile răceli se manifestă la cei mici altfel decât la un om matur. şi altele. nu-i asta o răpundere? poţi s-o faci? şi s-o faci extraordinar de bine că e vorba de un pui de om. ai atâta răbdare? ei bine, eu nu mă simt în stare. dacă ar fi să dau un sfat tinerelor care au acum copii acela ar fi să facă bine să stea acasă cu cel mic cât mai mult posibil. că nimic nu se compară cu grija unei mame. pe urmă există creşe şi grădiniţe. din bonele pe care le-am văzut eu cu nici una, dar cu nici una nu mi-aş lăsa copilul.
NOU
Liliana, daca pana in primavara nu rezolvi problema si vrei totusi sa mai incerci un job de bona, dar nu unul “clasic” ci practic sa stai cu mine si cu copilul si sa ma ajuti cu el in timp ce eu lucrez la computer, roaga-l pe Cetin sa iti dea contactul meu.
NOU
Cei 28 de ani ce meserie ati avut?
NOU
@Ada, toata stima.
@all, asta inseamna comunitate.
Q.E.D.
NOU
ar fi bine sa zici si care e valoarea datoriei si natura ei.
Daca e descoperit de cont (overdraft) doar, nu cred ca trebuie sa te gandesti la insolventa, ci mai degraba sa vb cu banca pentru reesalonarea datoriei. in general bancile recurg la poprire (nu e cazul daca nu ai venit) sau vand datoria catre terti, iar aia in principiu sunt doar tari in gura, ca in rest pot sa iti ia doar boii de la bicicleta
NOU
cred că datoriile mele adunate – fără prieteni (de fapt pe la prieteni nu prea am), sunt aproape de 14000 de lei, suma necesară – cum spunea cineva mai sus, pentru declararea insolvenţei. acum parcă în lege nu se vorbea de nici o sumă dar mă rog. e vorba de lei şi nu e ipotecată casa. că ăia 1400 de lei nu-mi ajung oricât i-aş suci şi răsuci. de-aia îmi fac probleme că nu văd cum naiba să ies din toate astea.
NOU
Nu iti recomand sa intri in insolventa nici daca poti. Nu va fi deloc usor, dimpotriva. Te poti trezi ca ai nevoie de apribare si pentru cumpararea unei perechi de pantofi. Suna este relativ mica pentru ei, nu se ajunge la vinderea casei spre exemplu nici daca te dau in judecata. Sfatul meu ar fi sa incerci sa platesti, cate putin, cat poti. E mai bine decat sa intri in procese si altele.
NOU
cat timp nu ai garantat cu garantie reala nu prea au ce face fata de ce ti-am spus mai sus (poprire sau vanzarea datoriei catre recuperatori).
Poprire nu au pe ce, iar daca ai avea salariu nu ar avea voie sa iti ia mai mult de 30% din el pe luna.
Daca vand datoria, trebuie sa inveti sa ignori telefoanele alora si o sa ai cazierul financiar belit la biroul de credit. In rest, ura si la gara.
NOU
Lucifer, esti sigur ca nu se pot executa bunuri imobile chiar si in cazul unor credite “cu buletinul”, negarantate adica?
NOU
@eugen: in principiu destul de greu si nu se agita banca pentru suma asta sa te execute imobiliar, iar aia de la recuperari nici atat.
Daca primesti amenintari concrete in acest sens, treci apartamentul pe numele copilului si nu il mai pot executa,
Pe de alta parte, de la apartament modest se poate trece si la garsoniera sau casuta la tara. Diferenta de confort, dar nu se moare din asta. Din diferenta de bani platesti datoria si poate ramane si de o aluna.
NOU
E exact solutia pe care am dat-o unei cunostinte, a trecut locuinta pe numele unui copil 🙂
Bine, si datoria era exagerata, dintr-o restanta de 800 de lei la EFG, recuperatorii Ioannidis nu-stiu-cum si Asset Portfolio ceva, au ajuns sa ceara 30.000 de lei…
NOU
Ar fi excelent daca lumea s-ar limita la a da sfaturi cu privire la lucruri pe care le stapanesc. Orice transfer patrimonial, intreprins cu scopul de a sustrage un bun de la executarea silita, este anulabil. Actiunea poarta numele de “actiune revocatorie” (pauliana) – art. 1562-1565 N.c.civ. si reprezinta demersul prin care creditorul solicita sa fie declarate inopozabile fata de el actele juridice incheiate de catre debitor in frauda intereselor sale. De ce e aplicabila aici? Pentru ca, neavand alte bunuri, prin transferul de care se discuta aici, “debitorul” si-ar crea sau si-ar mari o stare de insolvabilitate (art. 1562 alin. (1) teza finala N.c.civ.).
Afirmatia ca inexistenta unei ipoteci pe apartament scoate bunul de sub incidenta dispozitiilor referitoare la executarea silita este falsa.
Executarea este intr-adevar mai dificila, insa faptul ca debitul depaseste 10.000 lei si alte bunuri de executat nu sunt, o face sa nu fie imposibila. Creditorul, prin intermediul executorului judecatoresc, are la dispozitie, pentru recuperarea creantei, mai multe forme de executare care se vor derula simultan sau succesiv, pan la realizarea integrala a dreptului, a dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume acordate prin titlu, precum si a cheltuielilor de executare care nu sunt deloc mici.
So, daca nu stim, nu ne bagam, cum ar veni..
NOU
AlexE, actiunea pauliana se poate introduce daca creditorul nu poate dovedi ca instrainarea bunului s-a facut in scopul diminuarii patrimoniului?
NOU
@eugen
Se poate introduce oricum. Nu de introdus e problema. In instanta se discuta caracterul intemeiat sau neintemeiat al cererii.
Cu privire la dovedirea intentiei de micsorare a patrimoniului, aici lucrurile sunt, in general, mai delicate.
Insa, fata de situatia Lilianei, cred ca actiunea trece ca prin branza. Are datorii, are un singur bun si il scoate din patrimoniul propriu, stiind ca poate fi executata. Vine executorul (daca vine, ca eu nu alarmez pe nimeni ci doar atrag atentia ca unele pareri sunt date prea usor) si intreaba:
– Ai avut/ ai vandut ceva in ultimii trei ani? Ca stiti, nu e voie, ca aveti inca datorii. Scrie in carte.
– Da, un apartament. Dar nu-l mai am, ca l-am “dat” catre fiul meu/ mamă/ alta ruda de mi-e dragă.
– Pai de ce?
– Am zis sa… gen… asa am vrut.
– Pai si datoria?
– Aaa.. pai pentru asta nu am bani.
– Pffff. Pai n-am stiut. Daca nu aveti, nu aveti. Saru’mana.
NOU
Putin mai tehnic, amintesc faptul ca nu vad cum ar putea “trece pe numele copilului” imobilul, astfel incat sa nu țipe a intentie de fraudare a intereselor creditorilor de la un server de posta electronica distanta.
(i) Tranzactie – in baza carei datorii ar putea opera o intelegere? Se poate demonstra ca Liliana era debitoarea fiicei cu o suma echivalenta pretului uzual de vanzare a bunului? Nici eu nu cred.
(ii) Contract v.-c. ? foarte bine. Executam suma primita cu titlul de pret. Cum care pret?
(iii) Partaj ca urmare a unui divort intre soti? Mai intai trebuie sa presupunem ca si asta este o varianta (vezi Patriciu, Bucsaru s.a.m.d.), dar sa divortezi pentru 14.000 lei?
Deci, problema nu este ce poate dovedi creditorul, ci in cat timp o poate face.
NOU
@Alexe: din ce stiu eu din septembrie contractele de credit incheiate cu o banca nu mai sunt executorii si deci nu te poti trezi executat asa pe neve
NOU
Pe 3 decembrie, proiectul era pe lista de respingere. Astfel, trebuia sa treaca de Camera Deputatilor, sa fie promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial. Nu s-a intamplat. E la Senat acum un proiect de lege care stabileste ca un contract de credit incheiat de o Institutie Financiara Nebancara si garantiile aferente creditului nu mai constituie titluri executorii, dar e de vazut ce se va intampla si in cazul asta.
NOU
Nu sunt consultant fiscal asa ca nu iti pot raspunde la intrebarea punctuala pusa. Nu stiu cat ai de acoperit din overdraft, nu stiu cat de reala e povestea. Ma incred in cetin ca a preluat-o si ca e pe bune, daca el are incredere in tine, atunci da-i pe privat IBANul si numele complet (necesare pt transfer), el imi da fwd pe mailul de pe care postez si iti virez 500 de RONI in cont, no question asked pe cum o sa ii cheltui, sper doar sa te ajute sa mai reduci din datorii.
Craciun fericit 🙂
NOU
am incredere in ce zice ca e adevarat, da…
NOU
Cetin, Te rog cand/daca primesti IBAN-ul doamnei sa imi dai si mie un mail.
Multumesc
NOU
+1.
NOU
Cetin – same here. Thx.
NOU
Fiecare doneaza cui vrea, dar m-as mai gandi o data la prioritati ( sunt cazuri mult mai grave, gen copii care au nevoie de operatii)
NOU
Și te-a oprit pe tine cineva să doezi altcuiva?
Da’ normal, nu ne simțim noi bine până nu arătăm cât de greșit e ce fac ceilalți, chiar și atunci când fac un gest umanitar…
NOU
Toma chill down, tocmai am zis ca fiecare doneaza cui vrea.
NOU
Stimate domnule Radu,
Si eu o duc cam greut cu creditele la care mai am de plata aproximativ 40 000 de lei, deci va rog nu ma uitati.
Ca sa va fie mai usor, pornind de la cei 500 de lei orferiti pentru datoria de 14 000, ar trebui sa platiti 1416 lei, insa ma multumesc cu 1400 ca eu nu am diacritice
Cu adanca abnegatie *
NOU
Stimate domnule Lucifer, din ce observ, aveti un simt foarte dezvoltat al umorului. Puteti sa il valorificati foarte usor scriind sketchuri savuroase de exemplu pentru Stela si Arsinel, Tociu si Palade, Mircea Badea sau alti comici si saltimbanci celebri ai micului ecran, umplandu-va astfel de bani. Oferta mea era pentru o anumita persoana, care pare sa aiba o reala problema in acest moment. Va pup si va astept cu numele pe generic.
NOU
chiar nu gasesti un job prin guvern? io stiu.. premier, un sova sau opreasca.. un rege, ceva acolo? o luare de mita, un ciufulit mic pe la DNA apoi arest la domiciliu… si te-ai scos. zic si eu ca asa este la moda in rrumania.
NOU
mi-am dat si eu vot negativ la comentariu, nu se poate sa scriu asemenea minciuni… vai, mai bine bagam ceva cu pensia speciala. rrumani sensibili. lel
NOU
M-as lua de ma-ta ca ti-a dat viata, sunt momente cand nu ai voie sa glumesti slugo, capisi?
NOU
Didel știu ai tai ca ai scăpat din debara?
NOU
@crin Cand zici debara vrei să spui Sapoca?
NOU
Cat este acel overdraft? Pot contribui și eu la asta.
NOU
Adica a retras de pe card-ul de credit mai multi bani decat avea in cont. Banca te-a creditat cu banii respectivi. Imprumut.
NOU
omu’ întreabă cât, nu ce!
NOU
Vladimir cel Atent va fi numele tau
NOU
Scuze, m-am grabit. 😀
NOU
Aha, deci te-ai ofticat ca nu au vrut sa te primeasca in clubul select al asistatilor sociali si nu mai vrei sa dai inapoi banii la banca.
Iti garantez ca si restul asistatilor spun ca s-au saturat de munca grea pe bani putini, prea multe responsabilitati etc
NOU
It takes one to know one…
Sa se dea, dom’le, numai cate un pachet, sa ne ajunga la toti. La copii sa li se dea numai juma de pachet, ca sunt mici si mananca mai putin. Nenorocitii aia de ITisti se plang de impozite mari, desi au salarii de la 1000 de euro in sus si nu fac mai nimic, noi ce sa mai zicem care sapam santuri pe 800 de lei, munca fizica e munca adevarata.
In toate timpurile, cea mai nenorocita specie de om a fost si este saracul prost si dusmanos.
NOU
#amin.
NOU
@Radu: It takes one care si-a platit darile la stat cu bani in mana (PFA) si care si-a dus la spital acul si ata pentru cezariana, ca sa te scarbesti de toti care vor o viata usoara fara sa se gandeasca de unde le vin banii pentru viata lor usoara
FYI: IT-istii nu platesc impozit
NOU
Asistații sociali de care vorbești, ăia din clubul select, cei care secătuiesc bugetul, n-au muncit în viața lor decât la negru sau cu ziua. N-au plătit un impozit. S-au descurcat cum au putut, și-au vândut votul pe un kil de făină, și până la alegerile viitoare beau pe caiețel. Tu știi ce-i ăla contor cu film? Ei știu. Dar un om care a muncit 28 de ani, poți să estimezi cât CAS a plătit la stat? Ăla ar trebui să reprezinte plasa lui de siguranță, în caz că pățește ceva sau se întâmplă ceva cu jobul. Ăla ar trebui să fie protecția pe care i-o acordă faptul că trăiește într-o țară civilizată. Se numește protecție socială. Și ce primește de la stat? Un șut în cur și 350 de lei dacă nu cumva nu se încadrează, pentru că regulile nu-s făcute pentru el, sunt făcute pentru ăia din clubul select. Păi la 2 lei berea, cum să nu-ți ajungă 350 de lei o lună? Spirtul nu știu cât e, dar o pâine e 1 leu. Dacă însă ești om și încerci să trăiești, nu e chiar așa.
NOU
nu despre asta a fost vorba. de la şomaj n-am primit nici un ajutor decât şomajul. nici o ofertă de muncă, nimic. la cererea mea am făcut un curs de administrator imobile. ghici ce? am primit diploma după un şi jumătate şi asta după ce m-am certat cu ei ca la uşa cortului pentru că voiam diploma. cursul l-am terminat anul trecut şi de-abia acum am luat diploma. că firma era din teleorman şi nu venea să le aducă. agenţia de şomaj îmi spunea că ei n-au nici o obligaţie de parcă făcusem cursul prin altcineva. în fine. şi sincer şi eu mă întreb pentru cine sunt aceste ajutoare sociale? faptul că 28 de ani am cotizat nu are nici o valoare. în fine.
NOU
Liliana sigur ca are valoare, ai primit somaj si banuiesc ajutor de somaj un anumit timp. Imi pare rau de situatia in care ai ajuns si poate par lipsita de empatie, dar ai 50 de ani si inca mai poti munci. Ce te faci la 60 si tot fara serviciu? Sa zicem 10 ani de ajutor social, banii astia se iau dintr-o ‘punga’. Stii cine mai mananca din punga aia? Copiii, altii care chiar nu au puterea sa mai munceasca si altii care au putere sa mai munceasca dar nu mai vor.
NOU
deocamdată eu nu mă încadrez la ajutor social pentru am un venit mai mare de 357 lei/ membru de familie şi se consideră că nu am nevoie. şi totuşi ajutoare se dau, nu?
NOU
MiniMi, FYI vorbesti in eroare, sunt tone de ITisti care platesc impozite. Adica toti cei care lucreaza in orice companie care nu are in CAEN crearea de aplicatii informatice, sau orice persoana care are job de “ITist” sau “programator” dar nu are anumite facultati care apar in lege. De ex, la noi la plantatie la o multinationala, si programatorii si tehnicii platesc impozite, si inca bartai impozite. Iar eu platesc impozite si ca PFA care se ocupa de ceva IT dupa 6 seara, dar nu pe domeniile date in lege, si cunosc programatori care platesc impozite ca programatori cu PFA (e drept, la norma de venit).
Ma scoate din sarite ca uneori nu ne dam seama, din confortul nostru relativ, ca ceea ce poate salva un inecat nu e obligatoriu un yacht de 50 de metri, e suficient si un batz care sa ii asigure flotabilitatea necesara pana la tarm. Si macar in perioada Craciunului, cand se presupune ca fie credinciosi, prin fisa postului, fie atei – ca umanisti ce ne dam si predicatori ai binelui si in absenta divinitatii, nu putem sa ne abtinem de la a emite judecati vis a vis de ce au gresit ailalti, si ce nu fac, si ce gresesc. E un revers al biasului cognitiv numit “just world”, adica o eroare de conceptie care ne face sa credem ca lumea e justa si toti primesc ceea ce merita, adica nu muncesti = nu ai, nu ai = obligatoriu ai facut tu ceva sa o meriti, ai gresit cumva, ceva, esti lenes etc. Moare unul de cancer = a facut ceva sa o merite, obligatoriu a fumat, a baut, s-a ars fara prezervativ, moare un copil = au facut parintii ceva, au baut, au fumat etc. Ceea ce e gresit, uneori (e drept, mai rar) poti si in mizda sa dai de cuie, poti munci si sa nu se lege nimic, iti poate fi sparta casa de 3 ori intr-un an, te pot da sefii afara ca ai un neg pe nas si te balbai sau esti mai scund, lumea e complet entropica si uneori un mic ajutor de la un necunoscut te poate ajuta sa iesi dintr-o mizerie pe care nu o meriti in mod neaparat.
NOU
Liliana – uite doar o mica idee: separare/divort “de convenienta” . Brusc nu se mai imparte venitul sotului la 3 si brusc devii eligibila. Daca e o solutie prea aspra, imi cer scuze pt sugestie.
NOU
am o matusa cam in aceeasi situatie. o mai ajutam si noi, dar se descurca cam cu ce a zis si andrei : olx.ro/locuri-de-munca/bone-menajere-infirmiere/?search%5Boffer_seek%5D=offer
se plateste decent, pe zi si a facut/face de toate. de la supraveghere bebe pana la curatenie si gatit. timpii morti sunt destul de rari.
NOU
Interesant. Tot dupa 30 de ani de munca mama si-a luat un al doilea job ca sa ne tina in facultate, respectiv liceu pe mine si pe fratele meu pana m-am angajat (da, inca din facultate, si nu, nu studenta la filologie).
NOU
Tot respectul pentru mama ta. O femeie cu initiativa care a luptat din rasputeri si mai ales, a dorit sa munceasca.
NOU
Ce nu e filologie nu se pune. Bine, are și filologia ierarhia ei internă. Literele sunt un fel de base camp. Limbile străine mari – advanced base camp. Slavele nu există, sunt pentru fete cu mustață îndrăgostite de Oleg Menshikov. Abia la orientale intrăm în aerul rarefiat al snobismului de neclintit. De aici urmează departajări infinitezimale. Uitasem de clasice, care sunt un fel de Tanacu ciceronian. Deci, Ania, măcar puțin respect pentru filologi, dacă loc de adorație nu e.
NOU
mda, comunitatea Cetin.ro sunt rrumani prin iuropa care nu au treaba cu sistemul din rrumania si nu pricep ecsact ce se intampla in tara lor.. lasa ba, veniti voi de Craciun, pe la munte si faceti 2 ore pe drum.. filmati, injurati, va bagati…si uploadati si va plangeti ca vai..dar de ce.
#sictir
NOU
Mereu mă întreb cum pușcărie aveți acces la net? Și, mai ales, cum ajungeți aici?
NOU
am net aici, Cetin imi plateste netu dar doar cu o conditie, sa fac trafic pe blog. multumit?
NOU
Din ce oras esti, liliana? In Bucuresti toate hipermarketurile si magazinele de bricolaj angajeaza constant personal pentru slujbe de baza.
NOU
aşa este, dar te-ai interesat ce înseamnă asta. da, sunt din bucureşti şi?
NOU
Incerc sa-ti dau niste sfaturi pe care probabil ti le-ar da si administratorul insolventei:
– Cursul de administrator de imobil mi se pare relativ inutil; ai putea sa te orientezi spre meserii mai cautate, de exemplu bucatar-ospatar. Se fac prin ANOFM. La 50 ani poate nu te angajezi ospatar, ca nu mai poti zburda, dar te poti angaja bucatar sau ajutor de bucatar. Sau te poti angaja la o patiserie de cartier, pentru ca sunt obligati sa aiba personal cu diploma. De asemenea, parca exista si cursuri de bona, calificare cu care ai putea sa colaborezi cu o agentie de plasare bone.
– La Digi Mobil abonamentul este 2 euro, nu are rost sa dai 5 euro pe cartela; in acesti bani primesti si telefon gratuit 3G (un model de baza); presupun ca si alti membri ai familiei au telefon si probabil si ei ar putea economisi.
– Fata ta, chiar si daca se angajeaza pe salariul minim pe economie, intr-un an castiga minim 9324 lei (la program de 8 ore), deci si-ar permite sa “cada” de la buget, tot ati fi pe plus. Sau poate sa faca un mix cu part-time si sa nu intre la taxa, sunt multi studenti care se descurca astfel.
NOU
Liliana, acum am citit raspunsul cu Bucuresti. Raspunsul tau imi arata ca nu ai cutitul la os. Sa stii ca administratorul insolventei te va trimite sa iti iei slujba la carfur sau de bona fara sa comentezi.
Cunosc o oficianta la posta pe care am vazut-o lucrand in contratura (retine, in contratura!) la Leroy Merlin, la casa. Tot de vreo 50 de ani. Ea poate, tu nu poti nici macar program normal.
NOU
ce nu se înţelege este un lucru un om singur, fără obligaţii, nu se poate descurca cu 1000 de lei lunar. nu are cum. ce înţeleg eu printr-un trai decent? ei bine este ăla din care – indiferent de munca prestată, să nu mai am grija zilei de mâine. să-mi pot plăti dările, să pot să pun o mâncare bună pe masă – făcută de mine nu de cumpărat, să pot să-mi cumpăr din când în când o haină, să nu-mi fac griji că se termină şamponul, detergentul de rufe şi ăla de vase, etc … şi nu mai vreau să accept joburi din astea unde munceşti de nu mai poţi toată săptămâna şi nu te alegi cu nimic. dacă toţi acceptăm de-aia şi suntem unde suntem. vorbesc cu o doamnă prin telefon. avea nevoie să te duci zilnic3-4-5 ore. să-i faci curat, să-i stai cu copilul, să faci mâncare, în fine, ceea ce avea nevoie. îi spun că fără 10 lei/oră nu vin. îmi spune că are o doamnă care vrea cu 4 lei/oră. adică dacă stai 4 ore pleci acasă cu 16 lei. pe bune? cât te ajută asta? cum scapi din nevoi cu aşa un tarif? cu ce te alegi? asta nu se înţelege. şi crede-mă, pe unde am fost, nu m-am uitat că s-a făcut ora şi trebuie să plec. nu, am stat să termin şi apoi am plecat.
NOU
Lucil, majoritatea rrumanilor sufera de disonanta cognitiva. adevarul doare si ei nu inteleg, prefera sa ramana confortabili o viata intreaga si sa refuze adevarul. hai cu negativele.
NOU
Mama mea peste un an împlineşte venerabila ta vârstă.
După 30 de ani în câmpul muncii câştigă într’o fabrică salarul minim pe economie ( 805 lei net ).
805 lei / 160 ore = 5.03 lei pe oră.
Dumneata doreşti dublu ?
Nu vreau să fiu cârcotaş, dar subscriu la ceea ce a spus colegul de deasupra.
NOU
Are dreptate femeia bă, nu poti considera ok sa iti pierzi 8 ore din viata pentru banii pe 2 pachete de țigări. Nu e ok să acceptăm ca sclavii salarii infime. Cat despre impozite, vai ce oameni corecții de parca voi le plătiți ca vreti nu ca sunteti obligați si oricum se isi din salariu. Un om care citeste ce scrie liliana ce sa inteleaga. Ca asta primeste in schimbul a 30 de ani de munca și plătit impozite. Nici 100e pe luna? Asta e normal ? Nu mai plătiți bă nimic ca nu beneficiați voi de banii din impozite asta eo vrajeala.
NOU
Cauti ajutor oriunde, numai la tine nu. De ce nu poti sa te tii de niciun job? Nu-mi zi iar ca singura ta vina e ca ai 50 ani, ca e mai mult de atat.
NOU
am spus că nu mi-e frică de muncă. am fost deci şi menajeră. acelaşi lucru. muncă multă, pretenţii cât casa şi bani cât mai puţini. dacă o lălăi nu e bine, dacă îţi faci treaba nu e bine. deci:
1. mă duc undeva unde batem palma pentru 1000 de lei lunar – 6 ore zilnic, plus la o dată pe lună mă duc şi sâmbătă seara ca să stau cu cei mici pentru ca părinţii să iasă în oraş. mi se pare firesc. problema a fost că treaba de 5 zile – era un apartament de 4 camere, 2 băi, bucătărie şi 2 balcoane, eu am făcut-o în 3. mi se spune să nu vin decât 3 zile pe lsăpt. cu diminuarea corespunzătoare a lefii. adică 3 zile/săpt. – 600 lei/lunar. accept că nu aveam altceva. pe urmă mi se spune să nu mai vin 6 ore timp de 3 zile să vin zilnic câte 3 ore. accept şi asta. ţineţi cont că şi călcam şi mai făceam şi mâncare din când în când. se întâmplă ca într-o zi să se înfunde vasul de toaletă. vă imaginaţi cu ce. nu spun nimic şi îl desfund. doar că în timp ce făceam asta m-a apucat şi greaţa şi plânsul. când spălam vasul n-am mai fost în stare să-l spăl chiar perfect, apare dumneai şi începe să ţipe că ce? aşa se spală un vas de toaletă? din jeană n-am putut să-i spun ce se întâmplase. de a doua zi mi-a spus că ce fac eu poate face şi ea şi că nu mai are nevoie de mine.
2. când m-am apucat de menaj mi s-a spus că trebuie să par proastă. am râs dar aşa e. numai că mie îmi iese mai greu. nu că aş fi vreun geniu dar se vede din vocabular şi nu ştiu de ce lumea este reticentă.
3. de paştele ăsta lucram la o firmă. trebuia să fac curat – erau vreo 400 de m2, şi mâncare pentru 25 de persoane. să nu credeţi că era simplu. numai să cureţi zarzavatul şi era o aventură. noroc că nu trebuia să fac decât un singur fel. problema era că etajul firmei avea mochetă iar muncitorii intrau din hală cu bocancii murdari. nu vă spun cum rămânea mocheta aceea. mi se spune pe un ton superior că mocheta aceea se curăţa în ghenuchi. am stat vreo 3 săptămâni. ce m-a deranjat era tonul – mi se vorbea ca ultimului om plus că leafa nu se dădea la timp. era vorba de 1200 de lei.
să vă mai spun?
NOU
Daca esti necalificat, asteapta-te sa muncesti ca un necalificat. Nu era treaba ta sa desfunzi toaleta, aceasta e treaba de instalator/vidanjor.
Incearca sa cauti slujbe care sunt cu o liniuta deasupra celei de muncitor necalificat. La ANOFM sigur au cursuri si de altceva mai bun. Fiind din Bucuresti, ai cele mai bune sanse din tara sa iti gasesti de lucru, altii din alte orase nu au nici macar aceasta oportunitate. Daca nu ai fost la hipermarket, incearca. Plata e proasta, dar nu te pune nimeni in genunchi si banii vin la termen.
NOU
da aşa este, sunt ca un necalificat. am început construcţiile în 87 şi nu le-am terminat după 90. de, libertate, alea, alea, plus tinereţea, mi se părea că am toată viaţa înainte şi ce naiba să mai faci cu o diplomă în construcţii? pe urmă unde am muncit ştiam ce am de făcut şi da, eram un specialist. acum am doar diploma de liceu şi asta e.
NOU
Din pacate nu am solutie pentru tine dar cred ca stiu o parte din lucrurile prin care ai fost nevoita sa le suporti la munca. Din pacate o parte din ele o sa le gasesti si pe acest blog pentru ca toti sunt rautaciosi, toti au solutii, dar daca ar ajunge in situatia ta poate nu ar mai gandi la fel.
Cunosc si eu o persoana cam de varsta ta care a incercat mai multe lucruri dar inca nu s-a dat batuta ca nu are de ales. Trebuie doar sa incerci pana gasesti ceva care ti se potriveste. Ca bona pretentii enorme salariu de nimic si mai trebuie sa suporti si aerele de patroni ale celor care te angajeaza si daca te platesc ei au impresia ca sunt directori de firma, iar copii de multe ori prea razgaiati cate 2-3 iar tu esti unul si trebuie sa mai faci si curat/mancare/cumparaturi. Sa nu intelegeti gresit, nu fugea de munca si as vrea sa dau mai multe detalii dar as scrie un roman oricum unii oameni ar trebui izolati undeva la tara. In magazine ca vanzatori de obicei vor persoane tinere, fete care sa arate bine. Culmea, astea stau 6 luni apoi pleaca dar daca patronii asa vor.. Prin supermarketuri daca aplici normal mergand la ei personal, cu CV chiar si pe siteurile de profil, nu te cauta nimeni, ti se si da de inteles ca esti prea in varsta. Ca ajutor bucatar sau alte chestii (sa zicem ca faci curs, iei diploma, etc) program de lucru inuman cu ture de noapte cu lucru de minim 12 ore in conditii de multe ori in care ti-e scarba sa lucrezi dar sa si gatesti si sa stii ca se serveste oamenilor de acolo iar daca ultima parte nu exista, orele si programul o sa te termine in cateva luni. Sa nu mai zic de salariu.
Multe de spus, eu pot doar sa te incurajez sa mergi mai departe, cum pentru persoana pe care o cunosc sigur exista ceva dar nu a gasit inca, trebuie sa fie si pentru tine doar ca nu ai cautat destul.
Pentru astia care o sa critice, da, suntem comozi si nu ne place munca, bagati voi 12 ore in conditiile enumerate mai sus si apoi vorbim.
NOU
Ești sănătoasă? Zici că ești intr-o situație dificilă? Cei în situații cu adevărat dificile sunt cei bolnavi,care nu au bani pentru operații și medicamente sau care își vând de disperare acoperișul de deasupra capului ca să își salveze copilul.
Situațiile disperate cer măsuri disperate,la tine nu este cazul.
Bucureștiul este mare,un job de vânzătoare sunt sigură că găsești.
A,fiica noastră este studentă și ea.Nu la filologie,drept îi,doar anul V la medicina la Viena.
Lucrează sâmbăta la Billa,se trezeste la 5 jumate sa ajunga pe 7 și lucreaza până la 8,ajunge târziu acasă.
Ce zici,ar putea și a ta? Eu spun că da.
În țară aveam firmă și dădeam salarii câtorva oameni,aici cu teancul de diplome (recunoscute),nicio muncă nu îmi pute.
Așa că,ori iți faci un cont pe avocat.net și ceri acolo detalii cum sa scapi de datorii,ori iți cauți de lucru fără atâta vaicareala.
Sănătate și baftă.
NOU
Ia uite dom’le cum face fata medicina la Viena si munceste la Billa. Am subliniat, ca sa simta ca nu a comentat degeaba Carmen.
NOU
probabil la Billa din Viena…tot e ceva:)
NOU
As avea un singur comentariu la ce spune Carmen: in Viena, daca sunt deschise, sambata Billele se inchid cel mai tarziu la 4. Si asta repet daca sunt deschise. Iar duminica toate sunt inchise. Mai stim si noi cite ceva…
NOU
poate ei stiu ca vine la 8 ca o fata muncitoare::))
NOU
@dufu: eu n-am fost in viata mea in Viena insa la un search pe Google am aflat ca Billa in Viena are simbata deschis de la 8 la 6 seara. Acum sper ca tu nu crezi ca angajatii oricarui magazin pleaca acasa imediat ce se inchide magazinul pentru clienti.
Opening times
MO,DI,MI,FR 8.00 – 20.00 , DO 08.00-21.00, SA 8.00-18.00
NOU
Pentru Highlander de Kolentaina (aka dufu)
Eu stiu cel putin un Billa care e deschis si sambata si duminica. Cel din gara Franz Josef, aproape de Friedensbrucke, Nordbergstrasse . Si aparent toate magazinele din gari sunt deschise zilnic, deci mai exista.
NOU
Spune-i doamnei sa isi faca un PFA ceva si sa se duca in zonele astea de corporatisti si sa le spuna ca poate face curatenie pentru bani. O sa aibe un soc cand o sa vada ca poate trai din lenea concetatenilor mai tineri.
NU, NU E GLUMA, eu am cautat o gramada vreme pe cineva care sa faca curatenie o data pe saptamana. Si primeste 550 de lei pe luna. Seems fair to me.
NOU
dragule este o difernţă între 4 lei/oră şi 100 de lei (ba chiar mai mult) la 8 ore de muncă într-un apartament. asta mi-aş fi doriit şi eu. dar de, de cele mai multe ori vă repet sunt privită cu suspiciune. cu toate că nu sunt de altă etnie. ba chiar o doamnă îmi spunea că e păcat să fiu menajeră. tot din păcate cultura pe care o am nu-mi plăteşte facturile.
NOU
Acum, te rog să mă scuzi, nu vreau să par răutacios, dar te-ai gândit cumva că poate nu e o problemă de cultură ci poate de atitudine?
NOU
Noi în Iași, pentru o casă cu 4 camere și puțină curte, plătim unei doamne 100 EUR/ lună pentru 16 ore / săptămână ( 2 zile, mai exact).
Am postat asta doar pentru un termen de comparație, mai departe e treaba fiecăruia să discearnă dacă e mult, puțin, chinuitor, relaxant.
Vă doresc, totuși, să aveți tăria necesară să treceți peste aceste momente.
NOU
toma crede-mă, nu ştiu cum să-ţi demonstrez că nu am cum dar de felul meu sunt o fire împăciuitoare. nu-mi place cearta nici măcar la piaţă. eu cred că fiecare are felul lui de a vedea lucrurile şi, ca atare, are dreptate. deci, nu judec şi nu caut să mă dau mare cu ceea ce ştiu. am întâlnit oameni simpli dar cu care mi-a fost drag să stau de vorbă. samd. nu cred că atitudinea este problema. sau poate că da, că nu stau cu capul plecat şi să spun doar da, aşa e, da şi iar da. repet, când am pornit la drum mi s-a spus că trebuie să par proastă. de ce?
NOU
www.wogibtswas.at/f/billa-filialen/wien
Dacă tot știți câte ceva,citiți mai sus.Filialele Billa din Viena se închid sâmbătă cel mai devreme la orele 18,decizia de a închide mai târziu se aplică la decizia șefului de filială dacă sunt mulți clienți și / sau dacă lunea este zi liberă.
Studenții au dreptul să lucreze 10 ore/săptămână,geringfügig se numește norma.
După închidere,desigur trebuie să se facă și curat.Apoi trebuie să ajungi și acasă cu metroul și autobuzul,dacă locuiești în alt Bezirk decât cel în care este filiala,durează ceva.
Sper că am fost destul de clară.Nu că ar avea rost,unii le știu pe toate,au citit și sunt și informați(not).
Chiar așa,cum poate cineva să facă medicina în Viena și să lucreze la Billa???
La o filială Billa din Viena,cap de plută!
NOU
@Carmen Pe mine m-ai convins. Eu în facultate m-am combinat vreun an cu un diplomat și m-am descurcat binișor. Nu suport nici eu văicăreala asta defetistă. 🙂
NOU
Liliana, mama a plecat de langa mine inca de cand eram mica si aveam nevoie crunta de ea. De ce? Ca sa trimita bani acasa, sa imi asigure un trai decent. A reusit numai ea stie cum. Pana la 45 de ani a trecut printr-un cancer aproape de metastaza, hernie de disc destul de grava si multe altele. Ca sa nu mai zic si de problemele de familie. Si inca lucreaza. Da, menaj face si ea. Si uneori face asta cu lacrimi in ochi si strangand din dinti de durere. Ne ajutam reciproc cum putem. Si nu vreau sa fiu rea, dar fata ta poate munci linistita in timpul facultatii, mai ales ca sta acasa si nu are grija chiriei si a facturilor. In facultate, aveam nevoie de prezenta obligatorie 100% la seminarii si 75% la cursuri ca sa intram in sesiune si cumva, majoritatea din grupa, tot ne gaseam joburi sezoniere, pasagere, part time, dar gaseam. Solutii sunt, intotdeauna sunt!
NOU
ştiu ce spui, la asta mă gândesc şi eu, să plec, după toate astea cred că fac faţă cu brio ca menajeră sau îngrijitoare de bătrâni afară. şi să ţii cont că fata mea are şi nişte probleme de sănătate pe care nu le detaliez aici că n-are sens, dar da, pentru ceilalţi am plătit şi medici – nu şpagă, am plătit şi medicamente şi o grămadă.
NOU
Te inteleg perfect. Oricat de dura pare solutia de a pleca din tara, daca aici chiar simti ca nu mai poti, trebuie sa o iei in calcul. Asta daca nu vrei sa cedezi si nu cred ca iti doresti asta. Nici acolo nu umbla cainii cu covrigi in coada. Si mama a avut parte de angajatori sub orice critica, care nu ii plateau contributiile, ii dadeau salariul cu intarziere mare, ii faceau un scandal crunt daca lua 5 minute de pauza din cauza herniei de disc. Dar a invatat sa prinda curaj si incredere in ea, sa spuna NU atunci cand nu se poate si sa mearga mai departe.
NOU
drag[ Bianca cam asta încerc să fac şi eu aici. să spun NU unui angajator când ceva nu îmi convine. nu lucruri absurde, că nu vreau să fiu ţinută în braţe şi legănată dar să ştiu de ce muncesc, pentru ce, că vin la muncă că am nevoie nu pentru socializare. din păcate ce spun eu e una şi ce se înţelege e alta.
NOU
ardial: parcă aud: ca tine sunt 100 la poartă. ştii ceva? m-am săturat de lozinca asta.
NOU
Da intr-adevăr, sa o dam pe mama ta exemplu de cum sa muncești mult pentru puțin sa faci un cancer acolo, asa ca omu muncitor. Un adevarat exemplu de urmat. Vezi liliana, pana nu faci o boala gravă lumea nu crede că muncești. Pana nu accepti sa muncești pentru un pachet de țigări si o shaorma pe zi nu meriti sa te plângi, aici toti isi merita banii si stiu ei ce si cum. De exemplu unii fac 6 mil din faptul ca alti 2 inși isi cumpara online un rahat de la eMAG. Acum, cat merita ei banii aia e discutabil, dar sigur ei merita aia 6 mil pe când tu trebuie sa fii mulțumită daca iti este permis sa lucrezi 8 ore pe zi o luna pentru ei.
NOU
@pmk – Nu am spus nici ca a facut cancer lucrand acolo (nu are nicio treaba una cu alta; m-am lovit in generala de o situatie cand am invitat toata clasa la ziua mea de nastere, organizata acasa de mama, iar una dintre fete nu a venit pentru ca nu a lasat-o mama ei. Motivul: sa nu ia cancer de la mama) si nici ca a lucrat pentru sume de nimic. Pentru ca daca era asa, se intorcea in tara si statea langa mine. Incercam sa spun ca solutii sunt. Ca apar probleme mai mici sau mai mari pe parcurs, asta e. I se poate intampla oricui.
NOU
Comentez rar… dar de data asta nu ma pot abtine.
Mi se pare urat ce face doamna Liliana. Cu totii ne aflam/ne-am aflat in sutiatii asemanatoare. Nefiind din Bucuresti, am fost nevoita sa platesc o chirie, o facultate, mancare & co. pe timpul facultatii. Ma mai ajutau si parintii, insa am simtit nevoia sa ma descurc singura – exact cum spune si Bianca, gasesti ceva sezonier, daca vrei. Fata poate lucra linistita. Eu am lucrat in timpul facultatii cat sa nu mai fie necesari bani din partea parintilor si am terminat cu brio facultatea – nota peste 9.30…
Revenind la subiectul discutat: doamna Liliana, mai putine griji ca nu pot/nu stiu/nu vreau; cum spuneau si baietii mai sus: exista job-uri de casierie, de manipulant [in limitele unui corp femeiesc, nu o sa trageti la un loc cu barbatii, dar puteti aranja un raft], in spatiile de joaca pentru copii din mall-uri [nu necesita cine stie ce calificari], in bucatarie, la curatenie, oriunde… daca intinzi antenele, gasesti.
Deci, mai putina drama – ca asa ne-am invatat sa ne plangem din orice – si mai multa vointa. Sigur o sa rezolvati problemele…
NOU
+1 Flavia
Se angajeaza casiere/lucratoare comerciale (Metro, Selgros, etc) MEREU. Nu este o munca exagerat de grea si cu siguranta castiga peste 1000 LEI. Eu sincer cred ca doamnei nu i-a ajuns cutitul la os. Sunt femei ce matura pe strada la varsta dumneaei pentru mult mai putini bani si in conditii de ploaie/frig/vant. Am inteles ca fata are probleme de sanatate si nu poate munci, dar dumneaei nu are nicio scuza in afara de lene. Decat sa stau in casa sa ma plang si sa consum caldura/curent, mai bine ies si castig oricat. Si daca iau 200 de LEI, atunci inseamna ca am 200 de LEI in plus fata de cat aveam inainte.
NOU
în primul rând Flavia ce am făcut atât de urât. eu am cerut un sfat legat de o lege ce urmează să intre în vigoare. nu am cerut ajutor financiar. am precizat asta.
Dani, la măturat pe stradă salariul este mai mare de 1000 de lei. se ajunge cam la 1500 cu sporuri. plus că dacă nu ai pilă nu ajungi acolo. ca şi la ratb, controlor. casieră la supermarket înseamnă salariul minim pe economie, adică vreo 700 de lei. în ture – dar nu asta-i problema, ci zi lumină. fie sărbători, fie week-end. mi mi se pare puţin, prea puţin pentru cât volum de muncă este. dacă fiecare dintre noi n-ar mai accepta salarii de-astea poate că totul s-ar reconsidera. şi dacă tot am spus mereu că fiecare omuleţ poate schimba ceva din locul în care se află de ce să n-o fac?
NOU
ardial, că tot îmi dai sfaturi, cum putem schimba societatea de la noi? spune tu. că de 25 de ani tot acceptăm. sau plecăm. şi doare al naibii chestia asta. nici când lucram n-am dispreţuit femeia de servici. din contră, aveam una tare drăguţă şi frumuşică şi isteaţă. doar că … crescuse la casa de copii şi nu avea decât 8 clase. ei bine. femeia aceea dădea clasă multor doamne pe care le-am cunoscut ulterior.
NOU
Sory, înțeleg sa refuzi, dar de ce nu iei ceea ce găsești si cauți in continuare? asa niciodată nu vei gasi ceva, la oricine te duci, doar in timp te ridici. Asta in cazul ca nu esti vreun miez specialist care poate pretinde din start
NOU
Ei, sfat legat de lege, dar ne-ati fluturat pe sub nas cat de putini bani aveti si cat de greu este… si ca aia nu merge, cealalta nu e bine, si tot asa…
P.S.: am informatii sigure ca la Megaimage salariul pentru casierie porneste de la 1000 lei + bonuri de masa + reduceri la anumite produse din stoc.
P.P.S.: deci da… suntem o tara lejera in care ne convine sa intrebam in stanga si in dreapta sa ne rezolve ceilalti problemele…
Nu pe blog, doamna draga, nu aici e raspunsul, ci cu acte in mana si pe drumuri…
Mult succes va doresc!
NOU
Din ciclul comentez rar sunt și eu. Îmi pare rău pentru ține Liliana, dar aberezi. Ca și casieră în Kaufland, nu ai salarul minim pe economie, ci ai 1200 de lei + bonuri la program de 8 ore, care se respecta si Orele suplimentare să plătesc. Nu e ușor deloc, e greu, foarte greu câteodată, mai alea în această perioada, dar dacă a ajuns cuțitul la os, eu unul nu aș alege pentru ca orice ban în plus care intra în casa ajuta.
NOU
Cata imbecilitate in majoritatea comentariilor….n-a propus nimeni sa-si vanda in rinichi? La cata prostie bantuie pe aici, nu m-as mira.
NOU
Daca fata are nevoie de un job part-time in care isi poate face singura programul, poate incerca la unul dintre cinematografele Cinema City. La bar nu este munca grea, se face tips bunicel iar raspunderea si batutul capului nu sunt atat de mari. Plus de asta posibilitatea de avansare este destul de ridicata. Marea majoritate a angajatilor de acolo sunt studenti la facultati foarte bune si culmea se pot mentine la buget. Sa zicem ca daca sunteti aproape de AFI sau Megamall va pot ajuta cu o vorba buna.
NOU
Tu ai cautat vreodata un job in viata ta? Care baruri angajeaza oameni due 50 de ani? Dumnezeule,zici ca v-ati trezit din betie si ati intrat pe arhiblog.ro
NOU
Mai citeste odata comentariul si vezi pentru cine este jobul.
NOU
@Andrei V., doamna Liliana are 50 de ani, nu fata dansei. (“Daca fata are nevoie de un job part-time..”
NOU
@Andrei V. Se pare ca tu inca nu te-ai trezit. 😀
NOU
Mie num-i place sa vad un barbat labar
NOU
Ai putea sa ti faci un blog si sa faci bani din link uri de afiliere… Pentru ca lui cetin(/zoso/nwradu) ii place concurenta
Sau lasi mandria pana termina studenta facultatea…
NOU
sa termine.. din filologie tot salariul minim il obtii. Mai ales daca nu ai lucrat in timpul liceului / facultatii cat sa acumulezi experienta si eventual niste contacte.
NOU
Stimata Doamna,
Nu sunt nici administrator financiar si nici nu ma aflu in situatia Dvs, dar va pot spune ca solutii exista si cazul Dvs nu este nici pe departe cel mai dificil.
Sa va explic cum puteti transa problema:
A. Cresterea veniturilor:
Sunteti o familie de 3 persoane din care doar una are venituri – aici este o problema mare si acest lucru nu poate ramane neschimbat. Exista joburi part-time, cu program flexibil, impartit fluturase sau sampling (platit pe ora sau zi) – nu se remunereaza regeste, dar pentru un student este mana cereasca (am lucrat in studentie si mi-am permis sa stau in chirie si sa am bani de mancare si studii; nu va menajati fiica – studentia nu inseamna vacanta de 3 ani; de exemplu sampling prin magazine inseamna 80-100 lei / zi). Incercati sa gasiti un job stabil pentru Dvs. Nu va descurcati sa fiti bona unui sugar? Cautati un copil de 3-4 ani. Orice job in situatia Dvs este deja mult mai bine decat nimic.
B. Diminuarea cheltuielilor:
Incepeti sa tineti un caietel si sa notati absolut tot ce cheltuiti in familie. Intr-o saptamana deja veti gasi suficiente maruntisuri ce pot fi excluse pe viitor.
Revizuiti cheltuielile recurente – verificati daca aveti solutii mai ieftine ce pot fi implementate (un exemplu deja ati primit cu abonamentul de telefonie mobila);
C. Restructurarea datoriilor
Nu aveti nevoie de legi suplimentare ca sa mergeti la banca si sa vorbiti de situatia Dvs. Incercati sa purtati o discutie civilizata, mergeti la sef de sucursala daca nu gasiti intelegere la nivele de mai jos, intelegeti ca trebuie sa faceti o impresie buna si sa obtineti o restructurare in baza unor actiuni deja luate de Dvs (punctele A si B).
Va urez mult succes!
NOU
Pfoai, aşa de mult e de muncă pentru a nu mai fi sărac?
NOU
Primul impuls a fost sa empatizez si sa o compatimesc pe d-na Liliana (sau cum o cheama cu adevarat). Insa, concomitent mi-au venit in minte doua cazuri:
1. O matusa ,cu sotul la mititica, copiii plecati prin lume si fara sa ii intereseze de ea, fara nici un venit, s-a apucat de menaj. Prima luna i-a fost mai greu, avea doar doua cliente si nu erau de ajuns. Dar, din recomandare in recomandare acum nu face fata, avand si doua apartamente in anumite zile. Da, munceste pe rupte, dar o duce mai bine decat multi de aici.
2. Un prieten bun a intrat intr-un anturaj prost si ajunsese aproape om al strazii. I-a aparut un copil si omul s-a schimbat radical: s-a anjajat de la ajutor macelar pana la magazioner. In prezent face ce ii place, lucreaza la un service auto. In timpul liber mai dichiseste la masinile cunoscutilor, nu sta degeaba mai deloc.
Si acum morala, preluata de la tatal meu: in tara asta mor de foame doar cei lenesi. Ok, poti avea ghinion, poti avea perioade extrem de nasoale, poti avea orice. Dar nu ai decat doua optiuni: te complaci sau lupti.
NOU
@Liliana
Imi dai impresia ca esti prea complicata, prea cu probleme si prea cu nasul pe sus. Eu unul nu te-as angaja nici daca as putea. Tot timpul gasesti scuze si tot timpul mai apari cu ceva…
Asa nu faci treaba. Tu esti in postura in care orice e binevenit. Nasul sus il tii in momentul in care
1. Esti as in meseria ta
sau
2. Ai un plan de siguranta
Tu ai ajuns in stadiul in care ai doar pretentii si-atat. Uite de-asta nu se angajeaza oamenii de varsta ta. Nu varsta e problema, ci bagajul si prejudecatiile cu care vin. Aaa, inca ceva: lasa vrajeala cu fiica si filologia. Eu am terminat calculatoarele si crede-ma, cei de la litere aveau program parfum pe langa noi, deci se poate.
Cu acest comentariu nu vreau sa te supar, ci sa te fac sa realizezi ca gresesti si sa te indrepti.
E usor sa dai vina pe tara, dar uita-te si la tine. Adica nu ai fost teleportata acolo acum o luna, ca sa nu stii despre ce e vorba….
NOU
Dintre toate comentariile, doamna Liliana scrie perfect cu diacritice, exact cum m-as astepta de la un vulpoi batran de bloger.
NOU
LOL
NOU
sunteți 2 imbecili, liliana e comentator aici inca de cand voi va ștergeati scuipatul de la gura strangandu-va neuronii din gunoi
NOU
Doamna Liliana este o persoana educata, culta. A spus-o de mai multe ori si de aceea stie a scrie cu diacritice si nu poate face muncile mai de jos.
NOU
Buna asta cu vulpoiul :))
NOU
Muncile mai de jos? Presupun ca mai sunt cateva si jos, dar sus sunt mai multe. 😀
NOU
Imi pare rau, e clar ca doamna este intr-o situatie grea. Dar cred ca problema doamnei este de fapt o depresie accentuata, de aceea i se pare ca totul e greu, totul e NU, nimic nu se poate.
NOU
As mai adauga ceva : comentatorii ce isi prezinta reusitele in situatii mult mai dificile, nu ajuta deloc, doar ii intaresc convingerea celui aflat in depresie ca este un gunoi al societatii , un nimic incapabil, un rebut.
NOU
Asa este, Andrei. Doamna are nevoie in primul rand de sustinerea familiei si a prietenilor. Apoi de o mana de ajutor care sa o treaca peste acest prag.
NOU
doar zic: Sunt femei si mai in varsta ( >60 ani) care merg pe o perioada determinata ( si de mai multe ori pe an) sau alternativ cu cineva….ca si ingrijitor de batrani intr-o tara straina. Cu 2-3000 euro munciti acolo in 2-3 luni macar iesi la suprafata.
NOU
am spus mai sus că la asta m-am gândit şi eu.
NOU
Nu ar face față,cel puțin aici,nu.
Trebuie să cunoască germana și pe lângă asta,din ce văd la româncele care au grijă de bătrâni prin cartier,majoritatea sunt infirmiere/asistente.
Nu-i chiar o poezie să ai grijă de un bătrân cu Alzheimer sau de o persoană paralizată,24 din 24.Ridicat,spălat,schimbat,hrănit,plimbat cu căruciorul.Cazurile când este nevoie doar de socializare sunt mai ușoare dar rămâne problema cunoașterii limbii.
Dacă i s-a părut dificil și o responsabilitate greu de asumat ca bonă,cu un bătrân i-ar fi imposibil.
Ce să zic,și necalificată,și sofisticată.
NOU
Ce joburi naspa ati gasit doamna! Normal ca nu va place. Noi am cautat un veterinar pentru ferma, 2800 lei salariu+transport+masa de pranz si a venit o zi un baiat care a terminat facultatea in iulie 2015. Cand l-am sunat a doua zi a zis ca nu mai vine ca el e medic, vrea sa stea in birou si sa dea ordine…Acum sta acasa si asteapta sa-i cada din cer un post de sef.
NOU
Din cate stiu eu salariul de vanzatoare market e vreo 1200-1300. La banii astia poti sa spui oricui ca esti profesorara. Vad ca si fata si-a pregatit o cariera stralucita ca profesor ca mare rahat cu filologia nu prea faci. Daca tu preferi aia 400 ajutor e treaba ta. De ce nu divortezi de forma si n-o sa ai nici un venit?
NOU
Il citesc pe tatar de mult, dar nu am comentat pana acum. Si nici nu o sa o mai fac dupa acest episod.
Doamna draga, problema e la dumneavoastra. Sa va explic: totul porneste din atitudine. La inceput e normal sa fiti umila si gata sa acceptati orice conditii si toate umilintele din lume. Stiu ce spun, fost si eu ca dumneavoastra. Am 40 de ani si 10 ani am fost menajera. Dupa cum observati, vorbesc corect romaneste, folosesc semne de punctuatie atat cat ma pricep, dar de vorbit vorbesc perfect. La inceput a fost un handicap, lumea ma privea cu suspiciune, in general menajerele sunt usor agramate si cu un iq cat numarul meu de la pantofi, hai sa nu ne ascundem dupa deget. In timp am transformat handicapul in avantaj. Vorbind frumos si corect, muncind cat 10, fiind cinstita si corecta, nedandu-ma in laturi de la nici o munca, inclusiv spalat wc-uri pline de cacat, adunand prezervative pline de sperma de sub paturi, spaland canii pe labute, aruncand saci de gunoi cu viermi in ei, schimband lenjerii neschimbate de luni de zile si in general muncind fara frica, am reusit. Ce? Sa imi intretin familia, cei doi copii aflati acum la facultate, baiatul la Politie in anul doi si fata la Medicina anul 1. Sotul a muncit si el, evident. Ce vreau eu sa subliniez: va plangeti de mila. Ce e aia sa plangeti ca era wc-ul infundat ? Al dracu sa fie el daca nu asa il lasam! Pai ce, dvs asa fraiera sunteti? Doamne fereste! Si in plus nici nu i-ati spus aleia vezi fa, ca ti s-a infundat căcăștoarea. In plus un sfat:nu dati voie nimanui sa tipe la dvs. Nu e permis asa ceva. O singura data cineva a tipat la mine, un dobitoc. I-am lasat toate balta in mijlocul casei si am plecat. In ziua aia am mancat o paine mai putin. Ca sa ma fac inteleasa, trebuie aa gasiti un echilibru interior in toata treaba asta, sa stiti cand sa fiti umila si cand sa va aparati spinarea. Din menaj se fac inca bani buni, nu ca in 2005-2008 cand era un asemenea boom incat ceream si 200 de lei pe zi curatenie plus calcat si lumea dadea, ca doar aveau de unde, dar tot se mai fac bani buni. Primei proaste care va mai cere sa veniti pe 4 lei pe zi, urati-i sa vina ma-sa sa slugareasca de banii aia. Exista un site, Cautamenajera.ro, faceti-va un cont acolo, cu poza, cu detalii cat mai multe. Eu prin eu ei am gasit cliente ani de zile. Daca aveti nevoie de ajutor, adresa de mail cu care am comentat aici e de la locul meu de munca si va pot raspunde cu drag la orice intrebare.
NOU
asa? si de ce sa nu mai comentezi? atat de mult il detesti pe tatarul astaaici de fatza??
NOU
Nuuu, cum sa te detest, te iubesc de ani de zile! Dar si cand ii apuca pe colegi pandaliile, te sfasie in comentarii. Prefer sa raman pe margine.
NOU
te apar eu!!!!
NOU
mulţumesc. un răspuns la obiect. m-am gândit adesea că n-am întâlnit eu ce trebuie. nu ştiu de unde s-a scos ideea că am renunţat. dar nici nu vreau să mă duc pe 4 lei/oră, că mi se pare bătaie de joc. am cont pe cautmenajera.ro. nu e demult. aştept. dar tot mai tare mă bate gândul să plec. pentru că nu mi se pare corect tot ce se întâmplă în societate. şi fac şi eu ca cetin, de ce să nu mai comentaţi? numai bine.
NOU
Alina, jur ca mi-ai facut ziua. Sincer. Jos palaria!!
NOU
Liliana, colega, da-mi voie sa iti spun asa. O sa iti las o recenzie pozitiva pe site, acolo. O sa te ajute, o sa vezi. O sa ma uit pe profilul tau si o sa iti spun ce trebuie imbunatatit. Adresa de mail e la Cetin, sefii mei nu se supara deloc daca o folosesc. Te ajut daca vrei sa faci un curs de calcator profesionist. Eu am facut, a fost gratis pt ca am facut practica gratuit la un Nufarul din zona Dristor, in spatele MacDonalds. Nu ai idee cat m-a ajutat. Cand m-a angajat o doamna, m-a intrebat daca stiu sa calc. I-am zis ca stiu, dar o costa pentru ca eu calc ireprosabil si a platit pentru ca avea mare nevoie de o femeie care sa calce cu adevarat profesionist, ca la Nufarul, haine de gala, camasi la doua randuri de mansete, nebunii, balarii. Deci te ajuta. Mai, trebuoe sa fii spirt, sa fii iute, sa nu te lasi intimidata. Nu obraznica, dar nici fraiera satului. Fii zambitoare chiar daca tu le bagi si le scoti prin toate orificiile anatomice. Fii mai motivata. Crede-ma, stiu ce spun.
NOU
Cetin, un domn ca intotdeauna!
NOU
@Alina: tu scrii bine si frumos, e clar ca ai si multe lucruri interesante de povestit. tatarul are blog si hoarda/comunitate insetata de citit/scris/vorbit/barfit/…/ why not?
NOU
Ba, da’ tatarilor nu le-a ajuns ca ne-au luat femeile cu forta, acu’ ni le iau si cu vorba buna? De-aia zic: traiasca Romania Mare si Vive Marine Le Pen, ca nu mai ai loc de veneticii astia!
NOU
Alina ma bucur ca exista oameni ca tine, care lupta in fiecare zi si isi dau seama de valoarea proprie! Bravo!
NOU
Domnilor, va multumesc. Deocamdata stau mai pe margine, mi-e cam frica de voi! :))
NOU
comentatori haini pe aici 😀
NOU
@animale: vezi ca “faini” e corect.
NOU
Calcator profesionist, uau, nu mi-as fi imaginat ca exista asa ceva, dar dupa ce ai detaliat putin cu acel nebunii, balarii, m-ai convins. 😀
NOU
Un domn tatar, Cetin asta! 🙂
NOU
Mario – mai cauti medic veterinar?
NOU
da. suntem in provincie, insa… domnule serif, cum fac sa iau legatura cu pilotul asta de avioane?
NOU
are deja mailul tau
NOU
da’ nu mai luati, fratilor, legatura cu piloti de avioane, ca riscati s-ajungeti sa prestati pe la f’o fabrica de bere!
NOU
Prin ce parte a tarii sunteti?
NOU
@nea_zapada: gresit. aia sunt pilotii de elicoptere.
NOU
@gecko: moldova
@avionaru: avem dimineata “interviu” cu 2 proaspeti absolventi…poate poate…
NOU
Am niste prieteni in zona care ar putea fi interesati. Ei sunt in Neamt.
NOU
Am citit 70 de comentarii si m-am oprit.
Mama are 58 de ani, lucreaza pe 800 de lei, e un fel de croitoreasa. Se plange doar ca nu mai vede asa bine cand trebuie sa bage ata in ac.
In weekenduri mai merge pe la tara sa-si puna cartofi, sa praseasca straturi, ca “e pacat sa stea pamantul asa gol, rad vecinii”
E vaduva de 8 ani si merge inainte.
NOU
din păcate nu mai am nimic nici la ţară. şi, e corectă o leafă de 800 de lei?
NOU
Draga doamna,
Pot sa va gasesc inca 10 argumente neaduse in discutie, cum ca nu e ok sa lucrezi pe 800 de lei, cum ca e greu sa lucrezi manipulant sau menajera.
Concret la intrebarea dumneavoastra, nu vad cum v-ar ajuta insolventa. Dumneavoastra vreti sa va cresteti veniturile, pentru a avea in trai decent. Insolventa nu va ajuta sa aveti venituri mai mari, pentru ca nu va da de munca. Insolventa va ajuta sa va restructurati datoriile pentru o perioada de timp.
Tot 1400 de lei pe familie veti avea venit, bani care nu ca ajung acum, nu va vor ajunge nici daca veti fi in insolventa.
NOU
eu nu imi pot aduce aportul cu nimic la problema asta, imi cer scuze. nici teoretic nici practic.
citesc si invat.
dar machiavelic soptesc: george?
scuze tuturor
NOU
@Liliana: Imi pare rau ca esti in situatia aceasta, mai ales ca deja te consideri “infranta”. A apela la sistem pentru a iti “rezolva” problema, insa, nu cred ca e o solutie.
Cum spui si tu, nu ai apelat la prieteni. De ce? 14.000 nu e o suma atat de mare, incat sa nu o poti da inapoi, cu taraita, intr-un an, doi, trei, unor prieteni. Basca, nu stii cum va fi luna viitoare (darmite anul viitor (si aici ma refer la 2017, ptr. idiotzi). Nu poti sti de unde sare iepurele.
Un amanunt pe care ai omis sa il prezinti: ce calificare ai? Sfatul comunitatii… Poate cineva ar putea sa te propulseze (sanse mici, de ce nu incerci, insa?)
O alta varianta ar fi sa renegociezi cu banca – ai incercat? La ce banca ai overdraftul? Poate sunt experiente avute, deja, de oameni. Personal, am trecut printr-o chestie oarecum similara: mi-a fost clonat cardul si banca (o banca de nisa, ceva mai mica) m-a anuntat ca eu voi suporta paguva, in cazul in care ancheta nu identifica elemente “criminale”. Am spus ca nu voi plati in veci, raspunsul a fost ca, cel mai probabil, voi ajunge in centrala de credite. Mai nou, pt. 14.000 nu stiu cine se mai zbate sa te execute, dar nu bag, totusi, mana in foc.
Ideea cu bona mi se pare salvatoare. La un overdraft dobanda e cam de 5%/luna, adica ai avea de dat 700 de lei. Oricum nu ai de lucru, iar, dupa stiinta mea, o bona silitoare nu ia cat a zis Andrei, ci pe undeva pe la 1500-1700. Eventual, poti incerca sa schimbi cartierul. Intr-un an, desi suna cinic, iesi pe plus.
Cred ca, desi esti intr-o situatie grea, intr-un moment foarte inoportun, nu trebuie sa dramatizezi sau, mai rau, sa disperi. Munca exista, peste tot, intr-adevar, de multe ori pe bani putini. Dar de muncit precis exista. Capul sus si spor la treaba!!
NOU
liliana va recomand ca si multi altii ideea la care v-ati gandit deja anume sa plecati in alta tara pe o perioada determinata. Mentalitatea romaneasca e din pacate putreda.
Numai pe mana la patronul roman sa nu ajungi, sau a romanului de rand pentru care sa prestezi ceva munca indiferent ce. 16 lei pentru 4 ore de munca in 2015 intr-o tara din mirifica UniuneEuropeana????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Eu l-as fi scuipat direct intre ochi, sa stiu ca in ziua aia nu mancam nimic. Exista situatii critice in viata si exista bataia de joc tipica romaneasca. Romanul care isi face o afacere vrea sa isi ia iaht dupa primul an de la deschiderea afacerii iar pentru asta e dispus sa calce in picioare pe oricine si in orice fel. In acelasi timp daca vine o tanti ca doamna de mai sus sa ii faca curatenie prin casa ar vrea sa faca toata treaba, sa spele wc-uri si daca se poate sa il si masturbeze in ziua aia ca bonus, …totul in 20 de lei. Asa, doar pentru ca ai avut nesansa sa fii dat afara din servici si vrei si tu o paine.
Scarba, foarte mare scarba ma cuprinde despre ce inteleg majoritatea romanasilor mei din cum ar trebui tratat un om ajuns in stare financiara critica.
NOU
Am citit o parte din comentarii (cam o treime). La un moment dat nu am mai putut continua. Nu că v-aș dori răul dar tare aș vrea să văd cum v-ați descurca voi în situația Lilianei. Și mai am niște idei: 1. Dacă pot să ajut, ajut; 2. Dacă am sfaturi pertinente, le dau; 3. Când nu știu ce să spun, tac; 4. Nu judec pe nimeni atunci când nu am TOATE datele necesare. În rest să vă meargă bine tuturor.
NOU
Daca Liliana dorea o parere obiectiva fara comentarii pe langa si fara judecati, apela la un avocat. Inteleg ca frecventeaza acest blog de mult, deci stie cum sunt comentatorii pe aici.
NOU
Ca idee, cat ați vrea pt a face menaj (curățenie, aspirat praf, călcat, spălat, etc – are și doua pisici, nu are copii) la cineva în București o data sau de doua ori pe săptămână? Program flexibil, Dvs stabiliți în ce zile aveți timp.
NOU
pentru 8 ore de muncă, în care te asigur că nu stai, între 80 – 100 de lei. nu mă interesează mâncare, cafea, alte atenţii.
NOU
Doamna, sunteti in pic in afara pietei. Nu era pentru mine oferta, dar eu plateam 50 de ron de doua ori pe saptamana pt genul asta de serviciu. Si nu stiu daca erau opt ore, nici nu ma interesa exact cat erau, probabil patru, la un moment dat doamna venea cu fiica probabil ca sa termine mai repede. Pe mine nici nu ma interesa cat timp dura sa faca ce avea de facut, oricum nu eram acasa. Deci nu stiu cum e cu statul, not my prob.
Vorbim despre un apartament cu trei camere, cca 120 mp, fara mari complicatii. 150 ron plateam pentru curatenie generala, de vreo doua ori pe an. Mai puneam in plus costurile materialelor, la alegerea doamnei care imi presta serviciul atunci, adica ea platea, imi aducea chitanta, etc.
Nu s-a pus problema de mancare, cafea, atentii. Daca avea chef de cafea, probabil putea sa isi faca, nu m-am uitat sa vad daca dispar capsule de espressor. Stiu ca mai fuma, fumam si eu atunci, si aveam o terasa pentru asa ceva. Cred ca isi facea si cafea, nu vad care e problema.
Trebuie sa intelegeti un lucru, oamenii nu platesc ca sa va stie 8 ore acolo, platesc ca sa aiba un serviciu facut, atat.
Atentii au fost, de Paste si Craciun. Ocazional i-am mai donat haine si piese de mobilier, nu vad nici o problema cu asta, am facut-o cu toata placerea.
Daca apare ceva, (noi eram un cerc mai mare de amici care apelam la aceeasi persoana), o sa imi permit sa ii trimit un email lui Cetin ca sa cer coordonatele Dvs.
P.S. 1: Probabil ati observat ca eu va vorbesc la persoana a doua plural, cu mine merge la ”per tu”, dar unii posibili clienti nu vor aprecia stilul asta.
P.S. 2: Nu va ajuta foarte mult sa reactionati asa (i.e.: ”in care te asigur ca nu stai”). Chiar nu conteaza asta atat timp cat atingeti obiectivul pt care sunteti platita. Nu a pus nimeni la indoiala faptul ca nu ati munci, deci care e problema?
NOU
e posibil ca acest gen de reactie sa vina ca urmare a experientelor personale avute in ultima perioada. probabil cunosti genul, cel care daca te vede stand, inseamna ca practic nu muncesti, indiferent de jobul pe care il prestezi
NOU
Mda, pnm, dar nu o ajuta asta. Vorba dulce, etc ….
NOU
Hessis, scuze ca ma amestec in vorba, dar chiar vroiam sa ii spun Lilianei ca iar se repede ca rața la stim noi ce. Eu in locul ei as fi intrebat din start daca e vorba despre apartament sau vila si cati metri patrati are locatia respectiva. Pentru 120 de metri patrati tarifele actuale sunt cam de 100 de lei pe ziua de munca, 8,5,2 ore, asta prea putin conteaza. Ca voi ati gasit pe cineva sa va faca treaba asta pe 50 de lei, aia e, treaba femeii aleia daca e asa fraiera. Din nou, poti sa ma crezi, stiu ce mananc aici.
Liliana, ti-am cautat profilul si nu l-am gasit.
NOU
Eu nu contest ca o fi cat spui. Dar noi (si eram vreo sapte insi, fiecare cu apartamentul lui la un mom dat) atat plateam / platim. Daca tu ai decis ca femeia aia e fraiera, ce sa spun? O fi si tampita, nu contest. Sau poate ca suntem noi astia care o platim / plateam mai lejeri asa, eu de exemplu veneam cam doua zile pe saptamana acasa, in rest ma cam plimbam.
Deci doamna avea de spalat doua ture la masina, de calcat vreo cinci camasi, (nu totdeauna ca de obicei le duceam la dry cleaning), cateva tricouri, sters praful, aspirat, spalat pe jos pe unde era gresie / granit, etc si cam aia era. Cred ca mai complicat era la baie de la combinatia de praf de Bucuresti plus fereastra. Ah, unii dintre noi care locuiau mai spre Pipera ii plateau si taxiul.
Da, probabil era tampita femeia, clar era exploatata nemilos 🙂
NOU
alina, trebuie să plec acum, nu lipsesc mult, cam 2 ore şi am să-ţi spun eu site-ul unde am cont. se poate să-l fi încurcat că sunt mai multe.
NOU
cat ai scris comentariul asta puteai sa scrii doar www.situlundesuntinscrisa.ro
NOU
Hessis, my bad. In acest caz da, suma oferita de tine este mai mult decat corecta.
NOU
hessis nu înţeleg unde am greşit. poate în exprimare. tu întrebi ca idee iar eu ţi-am răspuns tot ca idee. poate exprimarea. este adevărat că ai vorbit la persoana a treia şi eu am greşit. recunosc. în rest? da. două camere odată pe săptămână de făcut curat. e plin de asemenea anunţuri. şi? mai ales de la bărbaţi singuri. la vârsta mea nu mai e cazulţ
Alina, dacă vrei să vezi contul meu pe caut menajera dă-i voie domnului Cetin să-mi dea mailul meau. sau să îl dea pe al meau. şi îţi ofer tot ce ai nevoie pe cautmenajera.ro
NOU
80 de lei am dat si eu pentru 6 ore de curatenie, o data pe luna. 180 mp. Restul fac eu dar acuma cu copilul, mai am nevoie si de ajutor. Seems fair, smotruieste casa si o lasa beeec!
NOU
Mare sef de trib, te rog frumos mijloceste aceasta intalnire de amor dintre mine si Liliana si da-mi mie mailul ei sau pe al ei mie. Multumesc anticipat.
NOU
done
NOU
@liliana: you serious? Acum, ca am devenit intimi, te gandeai la ce ma gandesc eu ca te gandeai? Care e problema cu barbatii singuri (ma rog, vorba vine, nu stiu de unde ai inteles asta)? Si ce legatura are cu varsta ta?
Singurul cons in cazul meu era ca mai gaseai dessous / bikini / cercei si altele ratacite prin zona. Aveam un deal cu doamna ca orice ozn-uri gaseste le pune intr-un anume loc din casa, asta e tot. Dar erau multe alte pros cred.
NOU
Si inca ceva, cu scuzele de rigoare ca spamez site-ul. Liliana, tine minte o vorba veche, romaneasca: cine nu mananca bataturica, nu primeste ochisor.
NOU
cat de vierme poti sa fii….
NOU
probabil Liliana ti-a dat thumb up. Eu vierme. tu? “Decat” prost :).
NOU
Mario se referea probabil la bancul cu viermele si ochisorul…te-ai atacat prea repede, desi ar fi trebuit sa cunosti bancul, din moment ce ai folosit expresia…
NOU
Si pentru c-ai vorbit urat ai sa papi gaurica.
NOU
Doamna Liana avea şi un blog. Am citit pe la dânsa anul trecut parcă. Mi-au plăcut unele chestii, dar tot timpul am avut impresia că face trolingul suprem. În comentarii, pe blog, tot ce posta dânsa nu avea cum să fie scris la modul serios (aşa îmi imaginam). Credeam că este o trolăriţă pe la vreo 20 ş-un pic de ani.
Presupunând că articolul postat acum este “pe bune”, recunosc că m-am înşelat. Nu trolează.
Dar are nişte pitici acolo… Cam mulţi.
NOU
Fata la filologie nu poate sa munceasca. Eu am muncit part-time din anul 2 si full-time anii 3 si 4 si eram student la automatica si calculatoare la poli. Deci da.
NOU
Subscriu. Am facut si eu tot Limbi Straine, la UniBuc. La taxa, ca bursa si locuri la buget primeau doar colegele care deja aveau domiciliul in Bucuresti (deci scuze daca oi fi intepatoare). Aveam si cate 12 ore pe zi, uneori in cladiri diferite. Daca nu ajungeai de la o cladire la alta in 10 minute, aveai absenta. La doua absente, nu mai intrai in examen. Cand profesorii lipseau, ne puneau sa venim sambata de la 7 dimineata, sa recuperam.
Spun asta pentru ca nu numai eu, ci si alte colege, am reusit sa lucram in timpul asta (nu vreau sa intru in detalii despre sanatatea fiecareia, dar merita amintita o colega care avea miopie foarte pronuntata si totusi avea note bune). Pe mine m-au mai ajutat si ai mei (alte colege nici macar putinul asta de ajutor nu l-au avut), dar studiile, chiria si utilitatile le plateam din ce castigam si mi-au ramas ceva economii pentru ultimul an, cand am hotarat sa iau o pauza de lucru. In tot timpul asta am fost prezenta la aproape toate cursurile si am si lucrat (dupa cum ziceam, nu numai eu). Nu castigam extraordinar, n-am lucrat continuu si nu gasisem ceva sa ma pasioneze, dar uite ca s-a putut si nu si-a distrus niciuna sanatatea.
Inteleg ca fata e intr-o situatie deosebita, dar deja facultatea poate sa fie foarte solicitanta. Daca poate sa mearga la cursuri fara sa-i cauzeze probleme, sunt sigura ca poate sa faca o munca de traducere, redactare, introducere date, etc. fara sa se suprasolicite fizic/psihic. Are deja mare noroc ca nu trebuie sa-si faca singura mancare, menaj (deci are mai mult timp decat alti colegi) si ca nu trebuie sa stea cu grija care vine cu locuitul singura, stat la cozi etc. Ceva sigur o sa gaseasca. Si te rog, Liliana, sa nu o faci sa se rusineze sau sa renunte daca nu gaseste ceva care sa plateasca extraordinar pentru inceput. Daca nu esti fiu de politician, mai rar gasesti peste mia de euro inca de la primul job (mai ales daca vii de pe uman), oricat de destept, talentat sau muncitor oi fi. Cand o sa termine studiile si o sa poata sa lucreze 8 ore, atunci poate creste asteptarile salariale, dar pana atunci crede-ma ca experienta conteaza enorm la CV si la ce bani poate sa ceara. Nu prea mai angajeaza nimeni doar pe diploma, cu atat mai putin pe posturi bine platite.
Eu o incurajez sa-si caute si, daca doreste, pot sa ma interesez pentru cate ceva project-based, am mai recomandat prieteni. O sfatuiesc in acelasi timp sa fie deschisa si la domenii care poate nu sunt ce-si imagina ea (macar pana termina studiile). Cu 2-3 limbi straine, mai ales daca una e exotica, ti se pot deschide usile pentru joburi interesante, chiar daca nu ai neaparat calificarea pentru domeniul respectiv. Pe langa toate astea, orice venit in plus e un lucru bun. Si o sa se simta foarte bine cu ea insasi, o sa vada bancnotele/suma intrata in cont si o sa creasca inima in ea, stiind ca ea a castigat asta. You can do it!
NOU
Uite, eu caut traducatori pentru un proiect. Numai ca nu pot estima cat am de tradus si cand, dar cand am trebuie sa livrez in 24-48 de ore. Limba target este engleza, limba de tradus este variabila, depinde de ce apare. Totul se realizeaza intr-un sistem live gen website. Deci imi trebuie un pool de traducatori autorizati care sa semneze si un angajament de confidentialitate. Platesc la cuvant tradus. Cati traducatori individuali am gasit in Romania credeti? Pe nimeni. De aceea lucrez cu niste agentii capitaliste care exploateaza bieti angajati.
NOU
iti dau eu traducator autorizat bun, daca vrei. adica sper sa fie disponibila:)
NOU
Hessis, mi-a plăcut cum am ai pus problema în toate comentariile pe care le-ai lăsat la acest articol, chiar am remarcat.
E faină discuția despre traducători, trebe s-o purtăm cândva.
NOU
Liliana, nu am un raspuns la intrebarea ta, dar dupa ce am citit toate comentariile nu ma pot abtine sa nu subliniez si eu ca mai mult te plangi, decat incerci sa faci ceva.
Deja cand am ajuns si la comm cu ceva de genul “pai si ti se pare corect 800 lei?” imi venea sa imi dau palme. Am vrut sa ti-o dau si eu exemplu pe mama cu munca si salariul ei, dar nu cred ca are rost.
Fata nu poate munci, dar poate merge zilnic la facultate, invata si e la buget, dar nu poate munci. Dupa facultate o sa fie la master si nu o sa poata munci si poate merge si la doctorat si exista si postdoc.
Am doar un sfat: nu pleca in afara. O sa cheltui mult cu plecatul, trambalatul si alte chestii de genul, apoi vei spune ca ai incercat, dar e prea greu, e departe, e greu in alta limba, ti-e dor de fata, sot, etc.
Mai bine te apuci de cersit. Munca necalificata, program cum vrei, unde vrei si sigur faci mai multi bani decat daca stai acasa. Bine, e mai greu acum iarna, e frig.
Sau poate apare Blue, ca ea sigur va strange niste bani, va dona un rinichi, niste piele – ceva, orice si va veni cu o solutie.
NOU
Nu mai incanta demoni!!!!!
NOU
sper ca doar ca respectivul care a oferit donatia de 500 de lei s-a razgandit. Sa fim seriosi.
Chiar m-am enervat.
la mate-info am avut 3 joburi in 3 ani de zile. Din care pe unul l-am pastrat si dupa facultate.
Am terminat liceul (tot mate-info), la o saptamana dupa BAC munceam deja intr-un restaurant in timp ce imi depuneam dosarul la facultate.
Parintii tot timpul au avut min / economie. Iar asta vine sa se planga ca nu primeste ajutoare.
NOU
Ai deja email-ul meu, just shoot. Multumesc anticipat.
NOU
stai sa intreb fata si revin
NOU
u got male
NOU
Ce bine că fiica Dvs. și-a ales filologia! Se fac bani buni din asta!!!
NOU
E tanara. Poate sa faca si filoszofia dupa. Daca ar mai prinde si un master in psihologie ar fi exceptional.
NOU
plus un doctorat in asistenta sociala…acolo sunt banii grei:)
NOU
ce fraeri suntetzi
bani vin de la banka nu de la facultate
NOU
Daniela Crudu, banii vin de la banka din contul sponsorului
NOU
am tot citi la comentarii şi am reciti ce am scris. nu am spus niciunde că aş avea nevoie de ajutor financiar. aveam nedumeriri despre o lege şi am zis că aici pe comunitate poate, zic, ar fi cineva de specialitate. pentru că va intra în vigoare o lege de care teoretic aş putea beneficia. doar primele comentarii au fost la subiect. restul … că eu nu fac, nu dreg, nu sunt în stare, etc … da, aşa o fi, dar toţi trebuie să trăim sub soare. chiar şi cel cu munca necalificată. ce importanţă are că dau cu mopul? ar trebui ca din banii ăştia să pot să-mi plătesc cele ale casei, să mănânc , să pot să merg la un film, etc … lucruri normale, fireşti. mă surprinde cu câtă uşurinţă se acceptă un salariu de 1000 de lei ca şi cum ţi l-ar dărui careva şi n-ai munci pentru el.
la fel, nu reiese nicăieri că m-aş considera înfrântă. trebuie să merg mai departe pentru că nu am cum altfel. aşa cum nu am apelat la prieteni ca să-mi plătesc datoriile, tot aşa nu voi apela la comunitate pentru asta. nu mi se pare corect. eu le-am făcut – pentru că e vina mea, eu sunt datoare să le descurc.
am vorbit despre datoriile mele pentru că asta este situaţia pe care o ştiu şi care s-ar încadra în anumite condiţii. de unde să scot altă poveste? până la urmă cui îi este de folos această lege? din primele răspunsuri înţeleg că mie nu. aşa gândeam şi eu. atunci cui? că cei cu credite mici vor găsi cu chiu cu vai o cale să le achite. dar cei cu credite mari? de sute sau milioane de euro? poate că lor le va fi de folos. rămâne de văzut.
şi pentru ca lumea să înceteze cu supoziţiile nu voi da nici un cont iban pentru că nu ăsta a fost scopul. da, poate pe viitor voi avea nevoie de ajutor ca o sponsorizare, asta dacă îmi iese ceea ce fac de ceva timp. dar … mai e mult până acolo şi nu e cazul să vorbesc despre asta acum. da domnule dani corban am piticii mei şi recunosc.
dacă am supărat pe careva – cumva îmi cer scuze,
NOU
@Liliana
Nu comentam dacă nu scriai prostia asta: “mă surprinde cu câtă uşurinţă se acceptă un salariu de 1000 de lei ca şi cum ţi l-ar dărui careva şi n-ai munci pentru el.” Asta vine în contextul în care soțul bugetar câștigă 1400?
Cu o asemenea mentalitate nu vei ajunge niciodată nicăieri (dovadă că n-ai ajuns), chiar și la vârsta ta înaintată. Accepți 1000 de lei azi ca ajutor, mâine mai află cineva de tine și te împarți în două direcții și la ăia 1000 mai adaugi ceva și apoi poimâine nu se știe. Sigur, ție nu o să-ți dea prin cap chestia asta fiindcă e mai simplu să cauți plasa aia de siguranță în care să plonjezi, indiferent că vb de asistență sau insolvență.
N-o lua personal. Mai gândește-te. Tu nu cauți ajutor, chiar dacă ți s-au oferit concret șanse și aici. Pe tine te interesează să-ți driblezi situația nașpa în care te afli, ceea ce e trist.
NOU
” mă surprinde cu câtă uşurinţă se acceptă un salariu de 1000 de lei ca şi cum ţi l-ar dărui careva şi n-ai munci pentru el.” – Daca te duceai in alta tara munceai si pentru astia. Problema este ca ajuns in alta tara trebuie sa te adaptezi tarii pentru ca nimeni nu te gadila in fund sa-ti trimita bani la usa. Nu cred ca vrei sa stii cam cum eram la aproape 40 de ani intr-o tara in care nu stiam limba. Dar dupa 3 luni de bagat scoala de vorbire mi-am gasit job. Am muncit mult, mai mult decat in Romania, mai mult decat am putut munci vrodata. Si dupa 6 ore de muncit cu persoane accidentate, masaj, fizio, nervi, veneam cu mainile taraindu-le ca urangutanul($10/ora in conditiile in care numai chiria era vreo $900/luna dar ma rog mai era sotul la inaintare)…..bagam la trafaleti prin casa. Dap! Acu e bine….dar tot mai sunt datorii. Am zis ca atat cat am doua maini, doua picioare, doi ochi inca nu crosetez cruciulite pe marginea mormantului. Am facut si fac munca voluntara pentru ca asa mi-am creat cunostinte si poti sa-ti deschizi altfel orizonturile in cautarea unui alt loc de munca daca te bate gandul sa-l schimbi sau ti se intampla sa ramai pe dinafara dintr-un motiv sau altul.
Da stiu…esti in Romania….dar si romanii trebuie sa se adapteze vremurilor care vin. Nu poti, nu vrei …iesi in strada si striga-ti drepturile. Dar nu intra in insolventa! Insolventa nu e pentru cei cu datorii mici.
NOU
Bai, ce nu putem noi sa intelegem, si nu vedem asta, e ca 1000 lei, sau 800 lei, este mai mult decit 0 lei, mai ales atunci cind nu ai decit o singura sursa de venit in casa.
NOU
Legea insolventei in Ro e o tampenie prin care multi or sa ramana fara case. Nu este facuta sa te protejeze ci sa te ucida picatura cu picatura. Daca legea e in vigoare, ia-o citeste-o bine si ia un consultant ceva care sa ti-o “traduca”. In 5 ani majoritatea or sa fie cu chirie, Nu intra in insolventa oricat de mult te-ai chinui. Nu in Romania! Gandeste-te ca ai un copil si nu poti sa-i transferi toate greutatile.
Mai bine cauta in continuare un job (prin prieteni, aici pe blog sau pe alte bloguri, forumuri) decat sa te inhami la o lege pe care nimeni nu o stie inca, care este o bariera peste care unii sar, unii o ocolesc iar altii asteapta sa se ridice.
NOU
Nu stiu cum se face ca d-na Liliana tine sa sublinieze apasat niste argumente pe care le-am vazut in ultima luna in dezbaterile cu salariul minim. In 3 randuri, pana acum. Eu credeam ca articolul si discutia sunt despre situatia dansei. Dar poate este comentatoare avida si pe forumuri.
NOU
respect dna Liliana! daca ar fi mai multi ca ea cu demnitate si care se respecta si nu se injosesc sa sclavageasca pe 3 covrigi, piata muncii ar fi reglata mai bine.
din pacate traieste intr-o tara in care ghiortaiala din stomac genereaza acceptarea umila a unor salarii de sub 200 euro
solutia la problema ei este sa tina tare la cerinte si o sa gaseasca pana la urma jobul ala corect. sau nu. intre timp: vinde casa, muta-te in chirie,
NOU
Clar, tineti tare la cerinte, orice potential angajator va fi impresionat de chestia asta. Restul, cum ar fi ce stii exact sa faci si cat de bine / rapid / etc, este secundar, detalii.
NOU
Mi se pare o non problema, un prieten a platit 1 mil ptr 3,5 ore efectiv de lucru in conditiile in care gasesti rar pe cineva disponibil sa-ti faca curatenie. Atatea lamentari, atatea probleme cand e cerere mare pe piata si poti sa-ti gasesti relativ usor ceva care sa-ti convina. Cateva flyere plasate strategic pe langa birourile de corporatisti ar rezolva problema dar hei mai bine cere sfaturi despre insolventa. Nu intereseaza pe nimeni cate ore efectiv muncesti, aia e fix treaba ta, tariful se stabileste per apartament/suprafata iar munca facuta bine atrage cu siguranta alti clienti. Problema e ca nu stie cum sa-si atraga clientii si cum sa se promoveze.
NOU
Intrebare: “Ca să închei, întrebarea adresată comunităţii (poate e cineva printre voi de specialitate) e următoarea: cum mă poate ajuta pe mine aceste lege a insolvenţei personale?”
Raspuns:
LEGE Nr. 151 din 18 iunie 2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, publicata in Monitorul Oficial nr. 464 din 26 iunie 2015
Art. 4 Domeniul de aplicare
(…)
(4) Procedurile prevazute de prezenta lege nu sunt aplicabile debitorului:
(…)
d) care, desi apt de munca si fara un loc de munca sau alte surse de venit, nu a depus diligenta rezonabila necesara pentru a-si gasi un loc de munca sau care a refuzat, in mod nejustificat, un loc de munca propus sau o alta activitate aducatoare de venit;
@Cei care au fost sau pot fi speriati de vreo cateva dintre comentariile de mai sus care vorbesc de-o apocalipsa iminenta cauzata de aceasta lege: Romania este un stat membru al Uniunii Europene, are o constitutie, un cod civil si multe alte legi, printre care si aceasta, a insolventei persoanelor fizice. Fix in ordinea asta.
Ca in majoritatea cazurilor, pentru ambele parti, apelul la aceasta lege poate fi benefic sau nu. Detaliile si contextul fac diferenta.
NOU
Eu stiu ce inseamna sa ai probleme sau sa fii sarac, insa atata timp cat iti permiti sa refuzi niste joburi inseamna ca nu stai chiar rau.
NOU
Am zis ca nu mai comentez dar nu ma pot abtine. Nu ma pronunt vizavi de situatia ta, nu imi permit eu, vreau sa iti spun ca ii faci un mare rau fiicei tale insuflandu-i sa stea acasa si sa invete ca e la facultate. 🙂 Mentalitatea asta proasta cum ca in timpul facultatii esti din sticla si nu ai voie sa muncesti ca sa nu te deconcentrezi a avut-o si o are si maica-mea. Te asigur ca in acest ritm fata ta nu va munci nici dupa ce termina.
In liceu si facultate de fiecare data cand gaseam ceva de facut, si voiam sa fac si pentru experienta si pt bani, ca nu imi convenea sa trebuiasca sa cer pt orice cacat de la ai mei, mama tipa repede ca pentru ce te duci, ai nevoie de bani, ito dau eu mai mult, stai acasa si invata. 🙂 Am avut certuri crunte pe subiectul asta fiindca mereu i s-a parut ca as neglija scoala. Licenta am luat-o cu 9.87 si mi-a folosit fix la nimic, motiv pentru care am renuntat la ideea de master si prefer sa muncesc. Castig mai bine decat toti colegii de generatie si asta fiindca in timp ce ei primeau pachetele de la mama si o lalaiau prin camine cu viata de student, eu bagam promotii, articole platite, am impartit si fluturasi, iar in anul 3 am luat si primul job full time. Cu tot cu scris licenta printre picaturi, si mers din cand im cand la facultate, am scos-o la capat. Asta in Iasi unde jurnalismul meu nu se cauta niciunde. Am facut voluntariat in presa, am vazut ca e o cocina de porci, m-am reprofilat si am venit la Bucuresti unde castig decent pe ceva ce imi place sa fac.
Sunt sub multi de varsta mea, si ca venit si din punctul de vedere al cunostintelor, dar as fi fost si mai jos daca nu stateam cu antenele ridicate non stop ca sa fac ceva si pe langa scoala. Scriam articole pe 3 lei, la propriu, nu imi scoteam nici curentul consumat din banii facuti, dar macar ieseam la un suc din banii mei, iar data fiind sitiatia voastra
NOU
Laura :))
NOU
(Continuare)
Iar data fiind situatia voastra, si asta ar fi de ajuns. Asa ca, incurajeaz-o sa faca ceva, orice. Duduie Bucurestiul de locuri de munca pt studenti. Prost platite, ce e drept, dar cand iti permiti sa fii prost platit, daca nu in facultate? Ca la 50 de ani, dupa cum vezi, e si mai nasol sa ai doar 10 milioane.
NOU
Pe mine ma platit bine din prima nu am aceptat banii putzini si am facut bani de la 14 ani
NOU
Ca necalificat, dacă nu-ți faci propria ta afacere, nu prea știu cum poți să mai schimbi mare lucru (nu știu = n-am eu experiență). Adică toți cunoscuții mei fără facultate care trăiesc cât de cât decent au micul lor business (instalatori, electricieni etc.).
Acum, am o idee pentru fiica ta. Ca absolventă de litere cu bursă de merit, plimbări pe afară și tot tacâmul, îți pot spune cu mâna pe inimă că facultatea aia nu o pregătește decât pentru un post de profesor (presupunând că face modulul pedagogic). Am lucrat part time în timpul facultății timp de 2 ani la un call center. Banii au fost arhisuficienți pentru o studentă săracă cum eram, iar experiența acumulată m-a ajutat destul de mult în cariera ulterioară (care nu mai are absolut nici o legătură cu ce am studiat la facultate).
Ce înveți la facultatea de litere: să tocești (skill care e fix zero barat pe piața muncii), să scrii alambicat și complicat (pentru că ăsta e stilul școlii românești de a scrie academic: cu cât te înțelege mai puțină lume, cu atât mai bine), să te prefaci că știi ceva limbi străine (discutabil, am învățat mai multe lucrând în baruri din Spania și având grijă de copii prin Germania – ambele part time în timp ce eram la bursă pe acolo).
Ce înveți lucrând part time în facultate: diferența între engleza unui scoțian și engleza unui chinez (nimeni nu te învață asta la nici o facultate și e cea mai utilă chestie când lucrezi în multinaționale), punctualitate, simțul răspunderii, cum să navighezi prin mafia de la birou (ok, poate mafia e un termen puțin dur), care sunt joburile unde chiar se câștigă bani, care sunt proiectele mai interesante etc. etc.
Un cv gol la terminarea facultății e mult mai greu de justificat pe piața actuală a muncii. Și nu, companiile nu prea au nevoie de filosofi sau literați.
Și da, poți să-ți ții mediile mari și lucrând part time. Îți organizezi timpul mai bine, o lași mai moale cu petrecerile (deși nu e musai, la 20 de ani chiar aveam energia să mă duc și în club, și apoi la cursuri după 2-3 ore de somn). Eu am făcut-o și nu-s cea mai isteață persoană de prin zonă.
NOU
Stimata doamna Liliana,
Nu va pot ajuta cu informatii despre lege, dar va pot ajuta cu o incurajare.
In 27 iulie am implinit 50 de ani. Sunt de meserie inginer de drumuri, am terminat Constructiile in Timisoara in (promotia 1989/1990).
Am lucrat ca inginer de drumuri la serviciul tehnic pana la mutarea in Bucuresti (de unde este sotia mea). Din 2012 lucrez de acasa, din pacate sotia mea are nevoie de sprijinul meu (are cam 1,35 m inaltime si grave probleme de sanatate).
Am o intreprindere individuala, trebuie sa lucrez legal.
Avand si un copil de 7 ani, trebuie sa muncesc, nu prea am de ales. 🙂 Sunt cateva bloguri care-mi reduc productivitatea
NOU
La multi ani, domnule Farcas! Multa sanatate sotiei si multa bafta si succese copilului. La mai multi ca Dumneavoastra!
NOU
Multumesc, domnule Der. Nu suntem cu nimic deosebiti, nevoia te invata. 🙂
In plus, nu stiu cat castiga acum un inginer (nu mai am legaturi cu domeniul), dar cred ca eu castig cam tot asa sau mai bine.
NOU
am o întrebare. să luăm un om care munceşte în Bucureşti şi câştigă 1000 de lei lunar. cu sau fără bonuri de masă. bonurile sunt, dacă sunt. fără datorii şi fără alte obligaţii – nevastă + copii, mai ales nevastă. sunt şi eu curioasă cum se poate descurca.
1.să punem în primul rând că are nevoie de abonament la transportul în comun – metrou şi ratb 50 de lei metrou şi metrou aleotoriu – să zicem că poate veni acasă şi cu ratb-ul doar că face triplu ca timp. deci. 100 de lei se duce pe transport.
2. să zicem că patronul nu oferă masă, program de lucru 8-18, cu plus sau minus.
3. să zicem că oferă masă şi atunci am scăpat de grijă.
per total omul câştigă 1000 de lei. nici o altă grijă. cum se descurcă. să mănânce, să se îmbrace, să se spele – atât pe el cât şi hainele plus vasele, etc …
4. abonament de telefon 2 sau 3 euro, cum spuneaţi voi că se poate cu 3G
5. are net.
6. are cablu
7. şi da, are nevoie de 3 mese pe zi şi cu carne.
aştept păreri,
NOU
tu cat consideri ca ar avea nevoie?
NOU
spuneţi voi.
NOU
eu intreb din interes propriu.as vrea sa stiu parerea unui om stramtorat.eu traiesc in provincie, castig circa 1700 de lei +bonuri si-s oarecum ok pentru zona asta (mascul, 22 de ani, locuiesc singur) da’ vreau sa o intind si sunt curios cam de cat ar fi nevoie pentru bucuresti.
NOU
Nu conteaza cat are nevoie un om, conteaza ce face el pentru o suma de bani. Conteaza specializarea, experienta, domeniul, pozitia, etc. Vrei mai mult? Inveti ce se cere, faci cursuri, schimbi domeniul, muncesti mai mult.
Hai sa iti dau un contra exemplu – o ruda a iesit acum un an la pensie, ca educatoare. 37 de ani de experienta, grad maxim, comisie metodica, salariu de merit, super punctaj. Salariu maxim 1500 de lei, pensie in jur de 1000. Si face fix chestia care nu o poti face tu, lucreaza cu copii mici, doar ca nu cu unul, cu 20-30, ca asa sunt grupele.
Eu ar trebui sa te compatimesc pe tine, ca ai intrebari filozozice despre inechitatea vietii la 50 de ani, dupa ce nu ai avut inspiratie pana acum si nu te-ai gandit sa avansezi profesional si acum nu ai chef sa lucrezi orice? E o diferenta intre a trai bine si a supravietui, daca te plangi ca nu poti trai eu ma indoiesc de asta. Intri in curatenie, mergi din usa in usa la casele care arata bine si in cateva luni o sa gasesti de lucru, destul sa faci o mie sau 2 mii de lei pe luna, insa de banii aia lucrezi mult si greu.
Insa trebuie sa iti permiti sa pui conditii, sa refuzi. Nu toti au luxul asta in lume, unii sunt nevoiti sa inghita.
NOU
Sa-ti spun exemplul meu? Umblat cu bicicleta cam 16 km pe zi dus intors pana in 15 decembrie (oricum temperatura e mult mai scazuta aici in 15 decembrie asa ca invatasem sa merg inclusiv pe portiuni cu gheata), telefon da, cablu nu. Rucsac mare cu haine si incaltaminte de schimb pentru servici sau/si scoala. Dar ma rog a fost problema mea personala. Nu pot sa povatuiesc pe nimeni sa faca la fel ca mine.
NOU
mare urs nu spun eu ce face omul. face. sapă şanţuri, e vânzător în magazin, e călcătoreasă la nufărul, dă cu mopul, din astea. face ceva. 10 ore se munceşte cam oriunde. inclusiv ca bonă. de luni până vineri. nu mai pun că sunt patroni care vor să vii, pe bani ăştia, şi sâmbăta. deci pe 5 zile de muncă. dar omul ăsta trebuie să ajungă la servici, să mănânce, să se îmbrace şi să-şi plătească un telefon şi-o întreţinere. nu fumează şi nu bea. nu are nici nevastă. e un ascet care are nevoie de bani. aud comentarii?
NOU
mihaela îmi spuneai altceva mai sus. poftim ai 200 de euro. mă rog, 200 şi-un pic. să le faci pe toate din banii ăştia, căldură, apă caldă – că zici că-i frig pe unde eşti. cum e?
NOU
Liliana – eu ti-am spus exemplul meu. Nu pot sa fac o paritate a veniturilor si cheltuielilor. Eu doar ti-am spus ce am scos si ce am ajustat. Nu era munca mea sa fac masaj la oameni bolnavi, nu am facut studii sa dau cu trafaletul sau sa fac manichiuri sau pedichiuri. Am scos cablul pentru ca oricum nu aveam cand sa ma mai uit la tv din motive de venit acasa si cazut ca lemnul direct in pat zob de oboseala. Nu puteam sa-mi iau masina din motive de asigurare mare care trebuie platita pentru incepatori. Si asigurarea e obligatorie aici si e mare. De fumat nici nu putea fi cazul ca un pachet de tigari ajungea cam cat castigam eu pe ora.
De munca poti sa mai gasesti. Nu cred ca nu se poate gasi. Am mancat si eu somaj de Romania ca nu degeaba am plecat. Stiu cum e si cu doua job-uri in Romania. Stiu cum e in ambele parti. Problema e daca vrei tu sa schimbi ceva in mentalitatea ta. Ok, faci babysitting…dar in timpul asta poti sa mai crosetezi, cosi, tesi…puii mei in Ro faceam goblenuri. Acu n-am timp! Am facut felicitari, martisoare, pedichiuri, manichiuri, imi faceam singura stecherele si-mi schimbam mie si vecinilor garniturile de la chiuvete, gateam sarmale si pasca unor persoane care nu mai puteau, nu mai aveau timp……nu stiu sa-ti mai spun…..oricum nu mi-e rusine sa fac o munca!
NOU
Am parerea ca tu ai de postat ceva cu salariul minim. Hai, curaj.
NOU
Ca idee iarasi, nu am mai avut trei mese pe zi de ani de zile, una, maxim doua si merge si fara carne.
Primul meu salariu in Ro a fost de vreo 200 de dolari (vreo 700 de lei la vremea aia sau peacolo). Pe luna. Nu stiu cum faceam, dar stiu ca stateam intr-un apartament cu mai multi, ca nu imi permiteam sa inchiriez singur. Cam nasol, si asa a fost pentru vreo patru sau cinci ani. Sa stai cu alte cupluri intr-un apartament nu e simplu. Aveam telefon mobil, dar la cartela. Beep-uri si vorbit la secunda. Haine .. hmmm … dificil.
Pe langa jobul principal mai vindeam carti, cursuri din facultate, plus un job de noapte cand si cand la un cazino. Mancarea era ok la aia, macar atat.
NOU
@Liliana – omul are nevoie exact cat isi permite. Nu are nevoie sa aiba casa lui, telefon mobil, abonament pe mijloacele de transport, 3 mese pe zi, etc. Daca nu isi permite atunci poate sta in chirie undeva si imparti o camera cu altcineva, poate manca de 2 ori pe zi si poate merge cu bicicleta prin oras. Interesant cum imi spui ca omul are nevoie de telefon. Telefonul nu este o nevoie primara, e un lux.
Comunismul asigura individului o limita de subzistenta, capitalismul nu. Esti liber sa faci ce vrei si poti, inclusiv sa mori de foame.
NOU
Să înţeleg că acum, cînd nu aveţi niciun venit în afara salariului primit de soţ, punctele 1-7 nu se mai aplică? Adică 1400 sînt buni, dar 1400 + 1000 nu mai sînt buni? Sper să nu vă angajaţi nicăieri şi să vă ajungă cuţitul la os, poate vă treziţi la realitate.
NOU
Hello. După primăvară, te pot ajuta cu 1400 lunar, cât are soțul tău salariul, până reușești să achiți toate datoriile. Cred că cea mai bună mulțumire ar fi o masă caldă atunci când se poate.
NOU
ma poti ajuta pe mine cu doar 800 lei lunar? ca atat am rata si uneori e greu. merci.
NOU
diferenta de 600 poate veni la mine. am doi copii, casa grea…
NOU
Aha, mi se parea mie stilul usor sarcastic al Lunei cunoscut de undeva….
NOU
dufu, shhhhht :)))
NOU
dufu, shhhhhh*t:)))))
NOU
Mdah…O marea pacaleala? In ce fel de tara traim? Legea a fost publicata in MO din 26 iunie 2015, urmand sa intre in vigoare pe 26 decembrie 2015. Nu au fost in stare sa emita Normele Metodologice de aplicare in 2 luni (cum era prevazut, pana la 26.08.2015); nu au fost in stare nici in 6 luni! Asta este STAT DE DREPT? Despre ce vorbim? Fara sa mai pun in discutie ca in lege nu se pevedea posibilitatea ca persoana/persoanele care au “concurat” la falimentul unei persoane fizice sa li se angajeze raspunderea (inclusiv penala, daca erau indicii/dovezi). Nu sunt jurist, insa Romania cred ca se remarca intr-un mod inedit, vadit negativ. Tara tuturor posibilitatilor: sa emiti o lege, sa o publici in Monitorul Oficial si apoi sa nu mai o aplici…poate niciodata. Legea salarizarii unice a bugetarilor? Aproape aceeasi poveste, doar ca aceea era un simplu proiect, pentru NAIVI…
NOU
cam asta e problema . nimeni n-a sesizat că de, troll cât cuprinde.
NOU
@Liliana: Eu sunt nedumerita:
– care e problema?
– ce anume n-a sesizat nimeni?
– cine a fost/este troll cat cuprinde?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
NOU
Liliana, citindu-ti situatia descrisa la inceput, jur ca te-am compatimit, mi-a fost mila de tine. Dar toata mila aia s-a disipit dupa ce ti-am citit urmatoarele comentarii ale tale. Da, femeie, esti in Romania. Da, nu e drept, dupa 30-40 de ani sa castigi tot minimul pe economie. Da, 1000 de lei sunt putini. Eu aveam acum 3 ani salar peste 2000 de lei si la cate m-am inhamat sa fac, tot nu-mi ajungeau. Dar nu-i bai, pentru ca peste un an ies din maternitate si voi lucra din nou. Ma rog… My point being? Ai 50 de ani. Daca nu ai probleme grave de sanatate si inca te tii pe picioare, du-te la lucru. Ok, nu vrei sub 1000 de lei salar, cauta ceva de 1200-1400, nu creeeed ca nu gasesti. Mai ales in Bucuresti. Pune-o pe fiica-ta sa lucreze. E penibil la varsta ei, fiind la o facultate de balet, sa stea la toceales dar la lucrat nimic. Practic doua persoane capabile de munca stau pe capul unuia cu 1400 de lei. E penibil, e urat, e rusinos. Nu iti mai zic cati ti-au indrugat altii ca au mame, rude, cunostinte care lucreaza in conditii mai rele decat tine si nu se plang ci se duc sa mai aduca inca 1000 de lei pe luna in casa. Tu stai acasa ca nu iesi la lucru pentru atata, ca e nesimtire cat se da in Romania, ca e bla bla bla. Femeia care imi vine o data pe luna la curatenie, are 4 copii crescuti mari si un sot bolnav. Ea cu diabet si varice la picioare de te crucesti. Si lucreaza femeia de rupe. Ah si face bani cacalau. Pentru asta ma inclin fata de ea si ii acord tot respectul. Din pacate, desi te urmaream de ceva vreme si imi placeai ce scriai, m-ai cam dezamagit. Nivelul de scuze si lamentari din partea ta – too damn high. Si da, nu stiu cat te va ajuta sa te declari in insolventa personala, mai mult ai sa te complici.
NOU
Problema pe care mulți nu o înțeleg este că dacă îți vinzi o oră din viață cu opt euro, nu poți să o mai vinzi după cu douăzeci. Nu e normal să accepți o mie de lei. Nu! Și da, munca înnobilează omul. Am preferat să lucrez gratis decât pe o mie de lei. Nici nu e vorba dacă ai sau nu nevoie de cash ca să muncești. Puțină decență și demnitate. Scopul vieții omului nu e doar să muncească, să fie sclav. E un fail să trăiești cu girja de mâine neștiind dacă ai sau nu cu ce plăti o factură, e un fail să trăiești pentru weekend care e de cele mai multe ori e doar duminca și pentru vacanțe. Unii dintre părinți au murit pe câmp sau mai știu eu în condițiile ostile ale CFR-ului, murind la șaizeci și cinci fericiți că, copiii lor au ce mânca și termină o școală. E normal? Nici măcar la cei o mie de lei nu este al XIII-lea și al XIV-lea salariu. Motivația de muncă să nu ajungi în stradă?! Unii au făcut sute de mii de dolari vânzând mesaje cu marker-ul pe cartofi. Iar românul moare pe câmp.
NOU
Ce-mi place mie la doamna Liliana? Nu cere ajutor financiar. Si-i mare lucru intr-o lume in care sunt destui care o fac. “Nu, nu e vorba de nici un ajutor financiar..”
Doamna doreste doar parerea comunitatii in ceea ce priveste legea insolventei personale, aplicata la cazul expus de da
NOU
(continuare – vorba Laurei): …nsa. Unde se fenteaza dansa? “poate e cineva printre voi de specialitate” Toti suntem specialisti, doamna Liliana, insa parerile noastre in legatura cu legea asta s-ar putea sa nu va ajute in nici un fel.
Eu, una, as apela la un profesionist sa ma descurce cu informatii/lamuriri/indrumari in ceea ce priveste legislatia.
NOU
Liliana,
Din ceea ce ai scris pare ca tu vrei sa iti confirmam neputinta in care te afli si sa te compatimim. Sa iti dovedesti ca situatia in care te afli este ok, ca esti o victima a sistemului care nu mai poate face nimic. Desi afirmi ca nu te plangi, tu faci exact contrariul, esti fatalista. Nu cred ca problema ta e legea insolventei, ci una mai profunda, iar aici defulezi.
uite ce am gasit : Ce este neajutorarea învăţată?
Când un animal este supus în mod repetat unui stimul aversiv de care nu poate scăpa, el învaţă neajutorarea. În cele din urmă, animalul nu va mai încerca să evite stimulul şi se va comporta ca şi când ar fi complet incapabil să schimbe situaţia. Chiar şi atunci când îi sunt prezentate posibilităţile de a scăpa, această neajutorare va preveni orice acţiune. Dacă conceptul este puternic legat de psihologia şi comportamentul animalelor, el se poate aplica, de asemenea, la multe situaţii care implică fiinţele umane. Când oamenii simt că nu au niciun control asupra situaţiei lor, ei pot ajunge să se comporte într-o manieră neajutorată. Această inacțiune poate conduce oamenii să treacă cu vederea oportunităţile de uşurare sau schimbare a situaţiei.
Eu am absolvit psihologia in Tm, (o alta asa zisa facultate de toceala). Cand nu eram la facultate eram la lucru, iar cand nu lucram, dormeam. Cu toate acestea am terminat toti anii cu media de buget, restul nu mai conta. Ca ai 8.50 sau 10 la psihologie sau filologie nu prea mai are importanta.
Dupa facultate am lucrat pe 850 lei intr-un domeniu conex, Timisoara, chirie, copil nou nascut. Pe moment m-am ajustat venitului dar am cautat metode de a-mi spori conditiile de viata, nu de a mi le scadea (precum cauti tu) . Dupa 3 ani am ramas fara lucru si 1 an am lucrat pe unde am putut ca si necalificat , 10-11ore pe zi 1500 lei.
In prezent am revenit in domeniu si pe langa asta ma adaptez cerintelor pietei si invat ceea ce se cere .
Important e ca tu sa stii ce vrei de la viata, sa ai oarecum o linie, un scop de urmat si sa intelegi ca daca tu nu te ajuti pe tine atunci nimeni nu o va face, iar peste 2-5-10 ani daca nu schimbi nimic la tine, te vei afla in aceeasi situatie.
Inceteaza sa te plangi si sa cauti motive pentru care nu ar merge cutare lucru, mai bine cauti solutii, nu “insolvente”
NOU
eu zic sa mai faci un copil sa se micsoreze venitul pe membru de familie. si ajutor, si alocatie…elegant…
NOU
asta îmi place cel mai mult.
NOU
Încerc sa fiu succint.
Situația pare fără ieșire pentru ca așa cum reiese destul de clar din discuțiile anterioare o problema e ca munca e plătită prost la 50 de ani. Cea de calificare modesta. Sub demnitatea dumneavoastră.
Alta ca deja nu va încadrați la ajutor social și e nașpa când statul nu plusează nimic după ce v-a luat banii o viață.
Alta, ca insolvența nu va va aduce bani în plus. Ar fi culmea.
O soluție ar fi sa va sinucideti. Nu mai aveți nevoie de bani, va fi și mai dificil ca datoriile sa va fie executate din masa succesorala, iar celorlalți membri ai familiei le vor reveni mai multi bani din munca soțului.
Este însă ilegal sa instigi pe cineva la sinucidere așa că vă rog să luați asta ca pe o gluma.
NOU
“de când mi-am propus să nu mai accept doar oase rupte şi bani puţini, mi-este al naibii de greu.”
V-ați dat singura soluția. Acceptați oase rupte și bani puțini si nu o sa va mai fie al naibii de greu.
Poate ca sunt eu nesimtit sau dvs ati pierdut contactul cu realitatea, dar sa stiti ca sunt o gramada de oameni care muncesc pt 1000 lei/luna. Stiti cum se descurca cu banii ăștia? Greu. Dar solutia nu e stat acasa.
Altfel, am o impresie ciudata ca povestea nu este reala si asistăm la un experiment social. Cetin, ai legatura!
NOU
n cred ca nu e reala, liliana a mai povestit pe aici despre problemele ei. cat despre ancoratul in realitate, nu stiu…
NOU
La asta ma gandisem si eu, c-ar fi un studiu de caz.
NOU
În primul rând domnul Cetin poate confirma că nu pentru ajutor financiar am postat asta.
În al doilea rând nu ştiu (că am tot recitit textul) de unde a venit ideea că sunt înfrântă, că am renunţat. N-am renunţat la nimic doar mi-am propus să nu mai accept multă muncă şi bani puţini. Că acolo unde te duci nu te pune nimeni în ramă. Mai ales ca menajeră. Nu faci curat ca la tine acasă. Nu calci ca la tine acasă. Doar de gătit găteşti, poate, ca la tine acasă. Acasă faci ce vrei, acolo trebuie să dai socoteală. Mi se pare firesc. Omul îţi dă un ban şi trebuie să-l mulţumeşti. Doar că e muncă fizică şi e grea, că dacă ar fi simplu n-ai mai avea unde să te duci. Chiar azi am intrat pe anunţul.ro şi am ales 3 oferte. Aştept să pot suna, că n-o să deranjez lumea cu noaptea în cap.
Normal că mă simt dezamăgită, După 28 de ani de muncă şi de plată a taxelor parcă nu mai exişti. Eşti trecut pe linie moartă deşi te simţi în putere. Am benefiat doar de şomaj, atât. Şomajul e de 375 lei plus un procent – în funcţie de vechime, din salariul pe ultimul an. Aşa am ajuns la 600 de lei.
În al treilea rând am cerut o părere despre o lege care m-ar putea ajuta. Nu să-mi plătească datoriile ci să-mi ofere un moment de respiro pentru reorganizare. Se pare că legea asta nu-i pentru cei ca mine. Teoretic ar putea fi, practic mă gândesc că cei ca mine vor fi executaţi fără multe discuţii. deci, da, soluţia e tot în mine, fie că plec – am destule exemple în sensul ăsta, fie că rămân şi-mi caut până găsesc. Şi-o să-mi găsesc aşa cum doresc, sunt sigură de asta. Viaţa m-a învăţat că dacă ai suficientă răbdare lucrurile se aşează şi ceea ce azi pare o mare catastrofă poate fi un pas înainte. Da, ştiu cum sunt comentatorii de pe aici şi nu asta m-a supărat , m-a deranjat doar cum un salariu minim pe economie e acceptat ca ceva normal, firesc, ca şi cum ar fi suficient.
În al patrulea rând da, e o poveste, a mea, şi e reală. Ca să vă fac, poate, să zâmbiţi un piculeţ şi să vă treacă năduful pe mine, ei bine, murphy n-a scris legile alea degeaba. mi s-a stricat şi maşina de spălat. a doua în 8 ani. costul reparaţiei ar fi undeva la 150 de lei. ho, nu daţi cu pietre, un amic îşi schimbă maşina de spălat. a lui e funţională doar că vrea el alta mai cu moţ. am ajuns la concluzia că o să i-o dau pe a mea ca să aibă ce să dea la schimb şi să mi-o aducă pe a lui. aştept doar să găsească el un mijloc de transport gratuit şi o aduce. dar de, un necaz nu vine niciodată singur, nu? momentan spăl de mână, îmi aduc aminte de mamele noastre care făceau asta fără să se plângă şi nu mai comentez. că la mine e o situaţie de moment.
Şi în ultimul rând, ca să arăt că sunt o tipă citită îmi place un citat din Pascal “Descrierea omului: dependenţă, dorinţă de independenţă, nevoie.”
NOU
Domnu’ Cetin, ia va rog sa confirmați repejor asta cu dezinteresul pentru un mic ajutor financiar. Ca eu, probabil și alții, voiam sa ajutam. Dar deh, când posmagii nu sunt muiați (muieți?), ne vine un pic cam greu sa o facem. Bun trolling Liliana. Prea bun, prea ca de la țară.
NOU
deci da, i-am dat mail, nu doreste ajutor, era interesata doar de faza cu falimentul personal.
NOU
Pai ajutor nu, munca e grea, oamenii e răi maică, sa plătește prost și are pretenții, legea nu ne apară, Băsescu e de vină, astea sunt toate cunoscute.
Ce a mai rămas? Sa place afară ca acolo e câinii aia cu covrigi în coadă. Și pot confirma că munca necalificată e la mare căutare afară. Dar la fel de prost plătită. Sau și mai prost chiar.
Doamna Liliana, acceptați doamna un mic ajutor financiar și am rezolvat. Noi ne simțim bine că am ajutat, Dvs ați rezolvat problema și ne mai vedem la anul. Și la multi ani.
NOU
chiar nu pricep de ce discuţia a ajuns pe un făgaş debusolant. eu spun una mi se dă peste bot cu alta. orice aş spune nu e bine. mulţumesc celor care mi-au oferit ajutor. dar dacă am gândit că nu o fac pentru asta păi aşa am să fac. un avocat bun costă. o consultaţie de gen e cel puţin 100 de lei. am gândit că se poate discuta pe comunitate. poate că am greşit. da, ştiu, există avocat.net. există alte forumuri dar aici am simţit oamenii mai aproape. nu avem toţi succes în viaţă. am vrea dar nu se poate şi uneori avem nevoie de o altă părere. şi nu, nu e nici o coadă pe sus, aşa am gândit de la început şi aşa voi face.
NOU
Pai a ajuns aici pentru că nimic nu va convine. Singura chestie pe care ați agreat-o la mișto probabil a fost ideea sa aveți un nou urmaș ca sa împărțiți venitul ala minim la mai mulți, atât.
Va ofer eu o opinie legala în scris pe chestiunea aplicabilității legii în cazul Dvs și câteva scenarii dacă doriți asta. Ieftin, vreo 300 de lei (inclusiv discount). Nu va da nimeni peste bot, poate invers.
Ca sa fie clar și să nu mai bateți câmpii cu grație, vă spun că, foarte probabil, în situația Dvs, ipoteza de muncă puțină pe bani mulți nu prea este fezabilă.
Empatie, iarăși, este dificil de găsit. Când probabil că și aia care au reușit și postează pe aici au trecut prin situații de viata similare pană să reușească. Iar alții încă mai încearcă. Fără fițele Dvs.
Ce să mai spun, mult noroc cu atitudinea asta.
NOU
“un avocat bun costă. o consultaţie de gen e cel puţin 100 de lei.”. Am inteles ca aveti probleme, ca si 100 de lei in situatia dumneavoastra conteaza, dar…. Din punctul meu de vedere, daca in urma unei discutii cu un specialist am o directie clara, pot pune la punct un plan care sa duca la rezolvarea problemei, sincer, as privi acei bani ca pe o investitie, si nu ca pe niste bani pierduti.
Sigur, acum depinde si in cel fel ii prezint eu problema specialistului respectiv. Pentru ca daca eu pun problema prost, pe baza informatiilor furnizate de mine si sugestiile lui pot duce catre o rezolvare proasta, sau nefavorabila a problemei.
NOU
@Liliana
Discuția asta, sau cel puțin răspunsurile, reprezintă dovada clară că nu obții mereu ce dorești.
NOU
Din pacate am senzatia ca am fost trolata fin, foarte fin. Am avut o mica discutie cu Liliana pe mail si am ajuns la concluzia ca nu doreste sa fie ajutata. Nu are cont pe site-ul mentionat de mine, dansa sustine ca nu se poate conecta si mi-a trimis un link din care am dedus ca doreste sa o inscriu eu. I-am oferit cateva sfaturi si i-am cerut datele complete pentru a o putea inscrie. Dansa insa mi-a trimis un mail evaziv care nu continea nimic concludent ci doar explicatii despre cum dansa nu se lasa invinsa. Din pacate unii oameni nu pot, nu vor sa fie ajutati. Sincer, daca cineva se oferea sa ma ajute asa, nu financiar, m-as fi tinut de acea persoana. Eu nu ma rog de oameni sa le fac bine cu de-a sila. Mu vrei? Pa si pusi. Si da, unii isi merita soarta. Nu ma refer neaparat la dna. Liliana, zic asa, in general.
NOU
well, nu poti face bine cu forta. mi se pare totusi ca sufera de o gandire foarte, foarte batranicioasa. ma mira si ma sperie, caci practic e diferenta de 9 ani intre noi. sper ca la 50 de ani sa nu ma simt asa, ca inseamna ca undeva am gresit
NOU
Mda, imi pare rau. Nu am venit aici ca sa ma dau mare, nici gand, dar am zis ca daca cineva poate beneficia de pe urma vastei mele experiente in acest domeniu nemernic, hai sa ajut, ca doar nu saracesc din asta. Aia e, mergem mai departe.
NOU
Domnu’ Ametcea, 9 ani diferenta pot reprezenta echivalentul unei prapastii de 9000 de metri adincime. Ma refer la diferente intre generatii.
Sa ajungem noi la 50 de ani (eu mai am 5 pina acolo) si mai discutam.
NOU
#doamneajuta
NOU
domnule Cetin, dădusem un răspuns doamnei Alina. ce se întâmplă? e drept că e mai lung răspunsul dar nu cred să fi făcut ceva care s-o determine pe doamna să reacţioneze aşa.
NOU
raspunsul tau contine mailuri personale dintre tine si ea, ce includ nume complete si adrese. ma indoiesc ca i-ai cerut permisiunea sa o faci, prin urmare, i-am cerut-o eu. pana nu imi raspunde, acel comentariu ramane in moderare
NOU
@Alina, eu iti multumesc pentru interventia ta la articolul acesta. Nu stim niciodata ce ne rezerva viata, insa putem merge mai departe inspirandu-ne din experientele celor care au reusit.
Jos palaria!
NOU
Cetin aşa este, nu-i cerusem permisiunea, era corespondenţa pe mail la care dânsa face referire pentru că nu pricep unde am greşit în raport cu domnia dânsei. sincer. şi nu aş vrea să se creadă că refuz aşa, ca o tâmpită, orice fel de ajutor.
NOU
Cetin, nu, nu vreau ca acele mailuri sa devina publice. Daca tu le-ai vazut mie mi-e de ajuns. Doamna Liliana, raman la parerea mea: mie nu imi place sa pierd timpul aiurea. Eu v-am cerut concret niste date pentru a va putea ajuta. Mai cititi inca o data raspunsul dumneavoastra si aratati-mi unde mi-ati comunicat acele date. Din pacate nu am timp sa stau sa fac conversatie pe mail. Prefer sa stau aici. In comunitate si sa ascult barfele zilei. Imi pare rau daca v-am jignit, dar asta e parerea mea.
NOU
mai dureros din toate ce s-au scris pe aici este ceea ce îmi face dna Alina. la 10.16 am avut ultimul mesaj de la dumneai. pe care nu l-am văzut. am dat un răspuns la un mesaj anterior după care, la ora 11.00, văd această postare ce mă lasă mască şi creează impresia unei femei dacă nu nebune, cel puţin pe jumătate dusă cu pluta. da, am reţinut ora la care a apărut pentru că m-am blocat. nu ştiu dacă va dori să fie publicat dialogul dintre noi (se pot scoate adresele de mail) şi … cumva nici nu mă mai interesează. cert e că era un dialog în desfăşurare şi chiar mă bucuram că voi primi sfaturi de o persoană cu mult mai mult experienţă în treaba asta. asta e.
NOU
V-am.mai dat un raspuns, dar nu a aparut inca. Doamna, eu v-am intrebat ceva si dvs. Mi-ati raspuns altceva. V-am explicat ca eu nu stau sa va rog. Ce e atat de greu de inteles? V-am zis sa imi trimiteti datele sa va inscriu pe site pentru ca dvs. Nu cred ca aveato cont asa cum mi-ati spus. Mi-ati trimis un link pentru inscrierea pe site. V-am intrebat daca vreti sa va inscriu si v-am spus ca dupa ce eu termin, dvs. sa schimbati parola pentru ca eu sa nu mai am acces la acel cont. Acum ma faceti nebuna. Treaba dumneavoastra. Prostia mea ca m-am amestecat. Eram atat de relaxata cand doar priveam de pe margine.
NOU
Liliana, incearca un psihiatru. Poate ai vreun inceput de depresie. Nu fac misto.
NOU
dna Alina eu am recunoscut că nu am răspuns la acel ultim mail al Dvs. dealtfel aveaţi numele meu complet şi adresa de mail, la o simplă completare cu aceste date aţi fi văzut că se genera un răspuns cum că există deja un cont cu datele respective. v-am explicat în primul mail că am o singură parolă cu care intru peste tot unde am cont şi că aici e o problemă. am cerut resetarea parolei şi mi s-a răspuns că voi prim pe mail o alta.
între ultimul Dvs.mail şi postarea din comentarii a trecut o oră. vă repet nu l-am văzut. chiar aşa repede aţi tras concluzia că nu mă interesează?
NOU
Doamna Liliana, daca overdraftul acela nu e girat cu casa/teren/imobil banca nu are ce sa va faca, eventual o poprire de 30% din venituri care momentan oricum nu le aveti. Banca nu poate face poprire pe leafa sotului. Intrebarea asta am formulat-o ieri intr-o sedinta in cadrul unei banci mari in Bucuresti si astea au fost raspunsurile.
(ei mi-au si argumentat cum ca la overdraft banca risca mai mult si de aceea dobanda e mai mare din start)
Da o sa va bage in Biroul de Credit si 5 ani nu o sa mai faceti credite dar dupa aia sigur(din proprie experienta).
Cat despre job sa stiti ca se cauta si bone pentru copii mai mari de 4 ani iar salariul pleaca de la 1200 ron net plus ca se poate si negocia daca faceti putina curatenie, o ciorba etc ajungi la 1500.(fara rupere de oase) iar daca sunteti asa “citita” puteti lucra si la teme cu copiii.
Tot ce aveti nevoie este incredere si determinare.
NOU
Dap, bancile sunt niste institutii de incredere. Cand spun in sedintele interne ca ”nu au ce sa faca”. Despre dreptul de gaj general au mentionat in sedinta aia?
NOU
rar comentez, dar parcă de data asta, Doamna Liliana, ați atins niște limite… am senzația că faceți senzație ”lipindu-vă”. (vezi dojoblog.ro/2013/12/05/ma-simt-ca-n-miorita/ ) sunt de vârsta Dvs și zău că vă percep ca pe un vasile manu, dani corban, doby/doly cum naiba era aia… și zău că mi-e jenă…
NOU
Doamna Gabriela, da. dacă am comentat undeva vreodată a fost la dojo şi aici. nicăieri altundeva. atunci a început povestea şi atunci aş fi putut să mă salvez dar … aş fi tras după mine o persoană care îmi făcuse un oarecare bine. se merita? plus că am pornit la drum cu ideea că nu se poate, nu am cum să nu găsesc eu ceva, că doar sunt în stare, sunt sănătoasă etc … a fost mult mai greu decât am presupus. cu toate astea nici acum n-aş fi în stare să fac altfel. oricât mi-a fost de greu am dorit să apăr nişte principii.
niciodată dar niciodată în cei 50 de ani de viaţă nu am invidiat, nu m-am comparat, nu m-am uitat în curtea vecinului că ăla are şi io nu. fiecare face ce poate, cum poate şi nu e dator să-mi dea mie. bravo lui dacă se descurcă mai bine.
cât despre senzaţie … nu asta am dorit. dar … în fine. nu ştiu ce ar mai fi de spus.
NOU
Imi cer scuze, parca retineam ca ati facut o scoala de constructii.
Incerc sa va ajut, sugerandu-va munci mai usoare.
Nu ati incercat ceva legat de devize? Eu am folosit DOCLIB atunci cand lucram, dar sunt mai multe programe pentru asa ceva si nu mi se pare greu de invatat.
Am vazut ca va pricepeti sa scrieti, stiu ca exista firme sau chiar si persoane fizice care au nevoie de asa ceva (de ala articole de promovare online pana la…diverse, nu-mi vine acum ceva in minte).
Vin iar cu un exemplu legat de nevasta mea: pana sa ne cunoastem a facut multe munci, de la munca de migala pentru o firma care exporta in Franta pana la vanzare de produse Herbalife.
A castigat bani frumosi din asta, desi v-am spus ca sanatatea nu tine cu ea, a avut ghinionul sa aiba o boala rara.
La un loc de joaca si petreceri pentru copii ati incercat? Nu cred ca se plateste prea grozav, dar poate este o solutie. Eu am un site, www.petrecericopii.eu, este un catalog online cu locuri de joaca si firme de organizari petreceri pentru copii. Il rog pe domnul Cetin sa stearga linkul dupa ce vi-l transmite. Este un punct de plecare in cautarea dumneavoastra.
Am citit aici ca aveti sau ati avut un blog. Domnul Cetin face bani recomandand produse pe blog (afiliere), mai scot si eu ceva banuti si din asta, nu este mult, dar se aduna.
Incepeti ceva si spuneti si comunitatii de aici, sunt convins ca vor fi destui aici care va vor ajuta “sa urniti caruta”.
Important este sa aveti moralul ridicat. Daca incercati, puteti sa pierdeti sau sa castigati, dar daca nu incercati inseamna ca ati pierdut deja. Dumneavoastra (ca si noi, tot) nu va permiteti sa pierdeti, infrangerea nu este o optiune, nu aveti de ales, trebuie sa mergeti inainte.
Succes!
NOU
Domnule Farcas, şcoala de construcţii nu am terminat-o. nu ar fi o problemă nici programul în care lucrezi şi nici devizul. dacă ai proiectul sau condiţiile tehnice de calitate vei ştii ce ai de făcut. plus că firmele de construcţii au încheiate contracte cu marile magazine de specific sau făbricuţe pentru un preţ avantajos. problema este că neavând studiile finalizate şi nelucrând în domeniu nu ai ce să-i spui unui angajator.
nu ştiu de unde a apărut ideea asta cu înfrângerea. eu am vorbit de situaţia prezentă. nu am spus că nu caut. şi da, vreau să muncesc dar nu pentru câţiva firfirei pe lună. acum mai vin şi sărbătorile, firmele se cam închid până la anul, oamenii şi-au aranjat treburile şi se pregătesc de concedii, este cam greu să te angajeze cineva zilele astea. în ianuarie aştept 2 răspunsuri. chiar şi zilele astea sun la orice ofertă care mi se pare potrivită fiindcă nu se ştie niciodată. ieri am scos 3 anunţuri şi doar de la unul am primit răspuns, azi am mai văzut 2 şi aştept o oră potrivită, adică pe la 10.00 să pot suna.
NOU
Până la urmă ce tot atâtea 300 de comentarii când femeia a întrebat clar cum poate beneficia de legea insolvenței?
A specificat clar că nu dorește ajutor. Și, mai printre rânduri așa a specificat că nu dorește să muncească nici ea, nici fiica ei pentru că e la Filologie. Cel puțin nu în etapa asta, nu menaj, nu bonă, nu undeva unde patronul nu te ține-n puf etc. Sunt foarte multe variabile-n ecuația asta, credeți c-o rezolvați așa simplu?
PS, întrebare pentru comunitate: de unde mă rog ați dedus voi că nu obții nici un rahat cu Filologia sau că muncești pe salariul minim? Asta se întâmplă doar celor studioși, care merg la toate cursurile, sunt integraliști, fac master în relații publice și comunicare sau ceva care sună la fel de elevat, iar apoi doctorat și nu au timp de muncit.
Ceilalți câștigă și chiar foarte bine 😉
NOU
Nu si-ar dori fata dumneavoastra sa faca videochat ? Plata la zi, munca fina, poate sa stea si pe facebook in acelasi timp. Poate dumneavoastra ? Fara oase rupte, fara sters mocheta in genunchi.
NOU
Ca sa incheiem intr-o nota optimista aceasta postare voi lasa dimenisunea penisului meu: 22.54 cm.
NOU
“si poate mai mult”
pe principiul “am mers cu x km/h si mai aveam pedala”