Intrarea RADET-ului în faliment și crearea de către Primărie a unui nou serviciu este cea mai bună variantă pentru cetățean, a declarat, luni, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea
Declarația asta plină de har vine pe fondul în care furnizorul de energie ELCEN a cerut să i se plătească nușcâte jdemilioane de euro datorii de către RADET. Bine, probbil înțelegeți că mizeriile astea se petrec la niște companii de stat, finanțate de la buget, gen cum aș soma-o eu pe colega de apartament să îmi plătească energia folosită, culmea, în același pat.
În fine.
Întrebarea e alta.
De ce mizeriile astea se petrec întotdeauna iarna? Rahații ăia de la ELCEN nu simt datoriile decât atunci, în restul verii sunt la plajă? De ce întotdeauna se folosesc fraierii încă racordați la rețeaua municipală drept masă de manevră? Gen lasă că îi amenințăm pe fraieri că rămân fără căldură.
Bine, aceiași întrebare e pentru multe, de exemplu reparațiile din școli și grădinițe, dar deja e obositor.
NOU
scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/19521_469133963242788_7908079900138717844_n.jpg?oh=8dd7b61466fcc90e0601f16153029c78&oe=56930D31
NOU
some ppl will not get that tho.
NOU
I know I didn’t…
NOU
raciiiiiiiiiiiiii *F@CK!
NOU
Scuze, nu voiam sa postez aici 🙂
NOU
Deci d-asta RADET-ul a sapat vreo trei gropi imense la Morarilor si le-a lasat asa in ploaie…
NOU
Sunt convins că e typo, dar nu mă pot abține: “aceeași întrebare“, desigur…
NOU
Sa vezi asta si sa nu vezi “probbil”… pacat.
NOU
R: ca sa nu uiti ca esti roman.
NOU
Arhi, indraznesc pe aceasta tema sa te rog si pe tine si pe colegii de bârfa sa imi dati un sfat. Ma gasesc in situatia de a avea primul meu apartament. E cu trei camere, etaj 7 din 10, neizolat dar cu termopane de buna calitate.
Ce vreau sa va rog: recomandati centrala sau sistemul centralizat de incalzire? In bloc nu mai are nimeni centrala si nu vad ca in viitorul apropiat cineva sa fie dornic sa isi puna, asadar voi plati toata coloana pana la etajul 7.
NOU
centrala. nu se compara cu nimic. merita orice investitie, daca gandesti pe termen lung. din ce stiu eu, investitia ajunge cam la 1000 de euro
NOU
Da, pe termen foarte lung. E prima mea casa, imi place mult zona si nu prea am de gand sa ma mut in viitorul apropiat. Mersi mult de recomandare. As vrea sa te mai intreb ceva daca se poate: cam care sunt costurile lunare ale incalzirii unui astfel de apartament? Nu e mare, 65 de metri patrati.
NOU
la bloc, la pausal, poate ajunge si la 5-600 de lei. la centrala, sub 200
NOU
Aha. Mersi mult de lamuriri.
NOU
pe dreak sub 200 la 65mp la bloc; si ap neizolat
poate cand mc de gaz era sub 1 leu
250-300
sun multi factori, unul din ei fiind obisnuinta de a sta cu geamurile deschise cu orele cand afara sunt -10 grade 🙂
NOU
Capsunaresc de niste ani deci ia ce zic cu un pic de retinere: mare diferenta la costuri nu a fost acolo unde am pus eu centrala. dar a fost o diferenta mare la confort. Problema la tine este coloana de gaze, care te va cam usca daca o platesti singur, si din cate am auzit nu iti mai recuperezi nimic daca pe viitor se conecteaza alti vecini.
Daca imi aduc bine aminte cam 1000E a fost doar centrala…am pus calorifere noi, cine zice ca alea de fonta sunt cele mai bune sa si le bage in fund 🙂
Neaparat cupleaza centrala cu un termostat programabil bun, e maxim 100E unul wireless, face minuni si la consum si la mentinutul unei temoperaturi constante. Zic wireless ca sa-l plimbi din dormitor in sufragerie si invers, daca e cazul.
NOU
supt 200 la 3 camere ?! glumezi cu noi
5-600 la pausal daca te penalizeaza aia care au repartitoare pentru ca tu nu ai. nu mai da bre Arhi cu fumigene
Alex, nu intreba d’ampulea pe net. afla mai intai cat te costa tzeava aia de gaz (ia si un Aspacardin sa fii sigur)
NOU
la 65 mp, celalalt apartament, care a prins iarna, am paltit maxim 200 de lei.
NOU
Arhi, cat te costa in total sederea intr-o luna de iarna ?
incalzire, apa, lift, gunoi, iluminat, paznici, mos craciun etc
NOU
irelevant. gazul ma costa sub 200 de lei. eu poate stau intr-un rezidential unde dau 2000 de lei pe luna ca sa am inclusiv paznic la usa?
NOU
Mai oameni buni, eu nu intreb de bou ci pentru ca am vazut de-a lungul timpului niste discutii destepte pe aici si mai ales stiind ca Arhi a cam schimbat ceva case, ma gandeam ca aflu chestii bune ceea ce vad ca se si intampla. Am locuit pana luna trecuta cu parintii si iarna plateau 600-700 de lei la intretinere pe timp de iarna, cu caldura pornita doar cand era cineva acasa, cu repartitoare din alea pe calorifer sau cum se numeac, asadar suma spusa de Arhi e foarte aproape de realitatea din blocul ala unde am stat.
Am vorbit cu cineva care sta prin zona Matei Basarab, bloc de patru etaje, la trei camere pe timp de iarna, cu apa incalzita tot de centrala, fireste, cam 700 de lei gazele pe luna.
NOU
Radu, de ce alea de fonta nu sunt bune? Intentionam sa cumpar altele noi cu ocazia montarii centralei si as fi vrut tot din fonta.
NOU
sunt bune, pentru ca retin caldura mult mai mult timp. problema e ca nu cred ca se mai gasesc. acum otelul si aluminiul e la putere
NOU
Sunt multe variabile care pot afecta factura: izolatia, temperatura de afara, temperatura de la vecini, temperatura de la tine. Daca esti in bloc neizolat si vrei 28 de grade cand afara sunt -10 si vecinii inchid complet cand pleaca la munca/tara s-ar putea sa dai 200 pe saptamana.
NOU
Alex, ia parerea mea de nespecialist: temperatura in casa o reglezi cu un termostat, care nu se impaca bine cu un sistem cu inertie mare.
Uite de exemplu sa zicem ca vrei 23 de grade. In casa sunt 20. Termostatul zice centralei sa porneasca. Caloriferele de fonta tin caldura cum stim din batrani, dar tin si frigul, deci va dura mai mult pana creste temperatura lor si implicit si temperatura in casa. Bun, a ajuns temperatura in casa la 23, termostatul zice centralei sa se opreasca, caloriferele de fonta au acum 70 de grade, continua sa incalzeasca casa pana la 25 de grade. Deci vei avea variatii de temperatura si consum mare. Plus ca sunt grele si urate.
Cu caloriferele de aluminiu cunosc doua experiente neplacute, respectiv au crapat la propriu. Posibil sa fi fost din cauza presiunii prea mari bagata de radet, posibil sa fi fost un lot prost, nu stiu sigur. Sigur stiu ca a fost inundatie pe multe etaje.
Raman alea de otel, care ruginesc in timp (lung) si care daca fac o gaurica picura apa, nu galgaie.
NOU
dar au avantajul de a fi foarte ieftine si foarte simplu de schimbat, daca esti baiat inteligent si iti pui un robinet la intrarea caloriferelor in casa. pe tur si retur, desigur
NOU
O sa raspund la o singura intrebare, cea legata de caloriferele de fonta. Doua mari motive sa le schimbi cu altele noi din aluminiu sau otel.
1. Anii de folosinta in sistemul de termoficare le-a umplut cu diverse sedimente pe care nici o spalare chimica nu le mai poate scoate in totaliltate. Cu asta ma ocup printre altele si refuz pur si simplu sa ma mai ating de fonta. Intotdeauna ramine ceva coaja de depunere care mai devreme sau ai tirziu ajunge ori in filtrul Y de pe retur si supraincalzeste pompa, ori prin vreun robinet de calorifer si-l blocheaza.
2. Cel mai tare argument e acela ca radiatoarele din fonta au fost dimensionate pentru incapere in functie de puterea termica pe care o au la o temperatura a agentului termic de 90 grade pe tur si 70 grade pe retur. Centrala in mod economic merge cu 60 grade pe tur si 45 pe retur si data la maxim undeva la 80 grade (nerecomandabil decit pe perioade scurte in zilele extrem de geroase) . Exista diagrame pentru cei interesati cum scade puterea unui element de radiator din fonta cu temperatura, io va zic doar ca de la 170 W/element la 90 grade se ajunge la sub jumatate la 60 grade. Mai pe romaneste spus, daca nu dublezi numarul de elementi al radiatorului de fonta cind treci de la termoficare la centrala proprie o sa ai o surpriza neplacuta.
NOU
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Asta a fost ceea ce vroiam sa stiu. Cred ca oricum pana la anul sunt nevoit sa raman la sistemul centralizat pentru ca debransarea de la acesta nu se poate face decat atunci cand nu este apa in instalatii, ceea ce la noi in bloc nu mai este cazul, radet facand deja umplerea instalatiei. Asdar vad la anul si rabdare si Distonocalm.
NOU
@Radu: daca ti se pare mare intertia termica a unui calorifer de fonta, ce te faci cu incalzirea in pardoseala?
NOU
Profita de timp si fa-ti racordul la gaze. Asta costa si bani si timp si macar iti bifezi primul punct.
Verifica datoriile asociatiei la Radet. Si la apa rece.
Verifica citi oameni traiesc in bloc. Apartamentele nelocuite si numarul persoanelor trecute la intretinere. Influenteaza presiunea si la apa rece si la apa calda.
NOU
Mihai, din nefericire in bloc locuim 6 familii sau ma rog, 6 apartamente sunt ocupate, atat. O sa ma ocup din timp de treaba cu tevaraia, macar atat.
NOU
– Iti recomand centrala cu boiler
– daca nu ai peretii izolati, poti sa ai cel mai bun termopan/tripan, vei plati lejer peste 200 de lei la gaze, peretii se vor racii imediat
– sa-ti pui calorifere din otel
– termostat wireless Computherm Q7 RF, foarte bun, folosit de mine si cativa cunoscuti, costa in jur de 150-160 lei
In blocul unde am stat eu, acum ceva ani un nene si-a tras centrala pe cheltuiala lui. Instalatia, manopera, autorizatia + materiale de jos pana sus (7 etaje), fiind platitite din buzunarul propriu. Ulterior, toti care si-au dorit centrala au avut nevoie de seamnatura lui au trebuit sa-i plateasca, astfel a recuperat o parte din investitie. Deci, daca vei fi primul cu centrala, poate vei recupera ceva, candva 🙂
NOU
Pentru că în perioada asta din an e garantat efectul maxim. Alo, primaria, ne e frig! Pula! Primarul e la zdup. Alooo, guvernul, ne e frig! Bagați in morții mă-sii niște bani în Radet. Ce licitații, ce soluții, de asta ne arde nouă acum când tremurăm ca șoarecii…
NOU
Lasa ma ca e bine, sa vezi preturi acum la intretinere, hm.
NOU
Hmmm.
NOU
doi de hmm.
NOU
Bahto delo delo !!! hahahahaha
adevarul.ro/international/in-lume/monument-2000-ani-distrus-isis-teroristii-aruncat-aer-arcul-triumf-palmira-1_5611dc6ef5eaafab2c51a618/index.html
NOU
allahu akbar twitter.com/TooRacist/status/650727012794019840
NOU
acelasi model se aplica in Galati, firma veche e declarata in faliment si una noua ii ia locul; mie asta imi miroase a penal, cum poate prelua firma noua activele celei vechi fara sa fie platiti intai creditorii ???
NOU
well, daca unicul creditor este tot statul…
NOU
@ Gurd: activele firmei vechi au apartinut si apartin Consiliului Local, nu operatorului.
NOU
deci creditorii Apaterm raman cu buza umflata? Aia cu gazul, Electrocentrale? Hahahaha si acum fac contracte cu firma noua hahahaha?
NOU
yeeees:)))
NOU
Am vazut la stiri in vara asta, cum ca din 2017 sunt obligatorii repartitoarele de caldura. Ne impune UE.
Am rude in Severin si imi spun ca nu mai au apa calda de luni bune si ca nu e sigur daca vor avea caldura iarna aceasta fiindca termocentrala de acolo este in faliment. Nu au bani de carbuni nici ca sa opreasa fabrica de apa grea- cica nu se opreste asa, ca la intrerupator, ca explodeaza nu stiu ce pe acolo…
NOU
Acuma au bagat pe gat lege ,locuintele sa fie dotate pe centrale numai pe condens, alea is mai bune dar de 2 ori cel putin mai scumpe.Eu nu am auzit pe nimeni sa zica ca dupa ce a scapat de Radet plateste la fel, din contra mai putin. Si da e importanta izolarea se vede diferenta. Eu personal am ramas la calorifere de fonta.
NOU
E vorba de centralele noi, vandute de acum incolo. Sunt semnificativ mai economice si e un nonsens sa nu-ti iei asa ceva daca tot te apuci de treaba.
NOU
@Radu: dezvolta te rog partea cu “semnificativ” mai economice. La niste calorifere deja montate in apartament, calculate pentru 70 grade (sa zicem ca vechea centrala s-a stricat si trebuie inlocuita). Centrala functioneaza in condensatie doar pina la 55 grade asa ca daca ridici agentul termic la 70 grade functioneaza tot ca una clasica. Economie se face la prepararea apei calde si la incalzire daca ai incalzire in pardoseala sau calorifere de 3 metri lungime. Si lasind Bosch Condens 2000W care e pe la 2700 lei, si care nu-i merita nici pe aia, restul centralelor in condensatie sint sensibil mai scumpe (Un Viessmann Vitodens e de pe la 3800 lei fata de un Vitopend care costa 2400lei), in cit timp amortizezi aia 1500 lei doar din economia de 10 lei pe luna de la prepararea apei calde?
NOU
Producatorii sustin ca eficienta merge de la 70% la 90%. Centrala mea care incalzeste o casa cu etaj si 6 camere scoate abur mereu deci dupa mine asta inseamna ca merge procesul de condensatie 🙂 Fata de cealalta care nu scotea…
Ma rog, nu sunt absolut convins, dar nici 1500 nu e o suma mare fata de totalul investitiei.
NOU
Eficienta sare de la 90% la peste 100% la centralele in condensatie.
Adica la 100W platiti pe factura de gaz centrala iti da 100+ Watti caldura in casa, datorita caldurii recuperate din vaporii de apa din aerul de ardere. Care e gratis… Dar, repet, trebuie indeplinita contitia de temperatura maxima de 55 grade pentru a se face recuperarea prin condensatie. La temperaturi mai mari condensatia nu se mai produce.
NOU
Pai nu e suficient 55 de grade maxim in instalatie?
NOU
Se pare că undeva s-a rupt filmul.
Dacă ai deja centrală clasică și instalația calculată și făcută pentru cca 70 de grade este o investiție destul de babană să treci la centrală în condensație. Caloriferele trebuie schimbate cu unele cu cca 40% mai mari, nu este suficient să schimbi centrala.
NOU
Vecina de sub mine avea incalzire in podea si in tavan. Ea platea la incalzirea centrala 200 iarna in lunile friguroase. Eu, deasupra, cu centrala, 3 camere, ultimul etaj, plateam 400 pe luna, vecinul de sub ea 300 pe luna. Dupa cum spuneti voi ar fi trebuit sa plateasca macar 400 pe luna. Asta inseamna 200% randament.
NOU
Adica se pisa ea pe toate centralele in condensatie.
NOU
Ba mircea cum plm dai tu o centrala setata din fabrica la maxim 60grade ,din motive de siguranta ,sa ajunga la 80? Sau vorbesti de centrala pe lemne?
NOU
Nu, eu vorbesc de incalzire, nu de apa calda…
NOU
Si io vorbesc de incalzirea la centralele clasice pe gaze ,adica astea de la bloc ,spune-mi si mie cum ridici la 80 temperatura apei din calorifere cind 60e maxiim? Si daca la 80de grade iti rezista imstalatia imterioara din pexal ssau polip ?
NOU
Centrale termice Viessmann Vitopend 100 WH1D 24 KW
Centrala termica Viessmann Vitopend 100 WH1D 24 KW :
Viessmann Vitopend 100 WH1D 24 KW
Putere termica centrala termica =24 kW
Consum de combustibil la putere maxima: 3.28 Nmc/h
Debit apa calda (la 35 grd C) = 828 litri/h (13,8 litri/min.)
Temperatura maxima admisa pe tur =76 grd C
Greutate: 33 kg
Suprapresiune de lucru admisa =3 bar
Putere electrica consumata = 128 W; clasa de protectie =IP X4D
Randament normat: pana la 92,8%
Consum maxim gaze = 2,83 m3/h
Racord gaze arse (dublu, coaxial) = 60/100 mm
Dimensiuni: BxLxH = 400x340x725 mm
Racorduri tur/retur = 18 mm;
Racord apa calda/rece = 1/2″;
Racord gaze = 3/4″
Preparare ACM: cu schimbator secundar in placi;
Garantie – 3 ani
KIT-ul si PIF-ul sunt incluse in pret
NOU
Exista si cu 85 grade maxiim* pe tur, dar mi-e lene sa caut…
NOU
Te mai imtreb o data :rezista imstalatiile imterioare din bloc facute din pex sau pp la temperatura mai mare de 60 grade?
NOU
Pexal-ul rezista la maxim 95 de grade (scrie pe el, cu litere mici) si PPR-ul ajunge la maxim 90 de grade
NOU
@vacamar:ppr cu insertie rezista si inca bine.80 C° e teperatura maxima de lucru dar asta nu inseamna ca la aceasta temperatura incepe sa se topeasca in perete.
NOU
Off topic – cred ca cel mai celebru pastafarian. E o știre veche, dar acum am dat peste ea și mi s-a părut interesanta.
www.bbc.com/news/world-europe-14135523
NOU
Da be de aia se recomanda la centralele pe lemne unde temperatura poate ajunge la 90-100 grade sa se foloseasca in imstaltii teava neagra
NOU
Cine recomanda? Ala care ti-a zis ca centrala scoate apa la maxim 60 grade? Sau ala care ti-a zis ca se topeste pexalu?
NOU
Ala care i-a spus ca trava neagra nu rugineste.
NOU
scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12039305_516882681801249_7675590164808653800_n.jpg?oh=9b3a8726103af44b8d7d0454c35c360c&oe=568B124C
NOU
Io mă incalzesc cu aer condiționat. L-am pus la vinclu, la poloboc , și-acum mă doare-n stroboscop. hahahahahahaha!