Un spot publicitar al Romtelecom, în care Smiley şi Pavel Bartoş merg pe un tren aflat în mişcare, a fost interzis de la difuzare printr-o decizie luată de CNA. Decizia a fost luată după ce Consiliul a fost informat că ar fi crescut numărul copiilor care s-au electrocutat încercând să imite imaginile din acest clip.

Am fost și eu copil. Am avut și eu idoli. Adevărat, nu Smiley și Bartoș (salut, Pavele, luv ya), ci Alain Delon, Jean Paul Belmondo, Soby Csech, Gene Hackman, Christopher Reeve, Bruce Lee, Jackie Chan, Cynthia Rothrock, Arnold, Stallone. My feather, o grămadă de eroi de acțiune.

Și ăia nu se urcau doar pe trenuri. Dădeau foc la case, băteau de rupeau dintele-n om și coasta-n femeie, prăvăleau mașini în prăpăstii sau jefuiau magazine. Depinde de film.

Dom’le, niciodată, dar absolut niciodată, nu am simțit nevoia de a face ce făceau oamenii aceia la cinema. Pentru că mintea mea îmi explica singură că acela e doar un film, iar viața reală e puțin diferită și există consecințe pentru orice acțiune pe care o faci.

Nu reușesc să înțeleg, ce s-a schimbat în 20 de ani?
Se urcă copii pe trenuri și mor electrocutați, pentru că îi văd pe Smiley și Bartoș într-o reclamă urcați pe un tren. Se interzic jocuri video, pe motiv că declanșează reacții violente. Se interzic filme erotice, pe motiv că învață copiii despre sex.

Chiar nu cred că generația mea a fost mai inteligentă, dimpotrivă, sunt convins că noile generații de copii ne depășesc cu mult, pentru că sunt expuși la mult mai mulți stimuli, iar această expunere duce la o dezvoltare exponențială a capacităților cognitive.

Prin urmare, nu cred că avem copii proști.
Nu cumva noi, părinții, suntem puțin idioți? Nu cumva copilul ăla, dacă i s-ar fi spus că atunci când te urci pe tren, iei foc din cauza celor 27 000 de volți, nu s-ar fi urcat? Nu cumva educația primară sexuală ar trebui făcută acasă?

Nu cumva așteptăm tot timpul ca educația să o facă altcineva?
Poate ar trebui să ieșim din coconul acesta de părinți cool și hip, care sunt prieteni cu odraslele lor și îi educă recompensatoriu și să devenim ceea ce ar trebui să devenim?

Adică educatori, modele de urmat, prin comportament și exemplu viu. Întâi părinți.

Oameni.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.