Un spot publicitar al Romtelecom, în care Smiley şi Pavel Bartoş merg pe un tren aflat în mişcare, a fost interzis de la difuzare printr-o decizie luată de CNA. Decizia a fost luată după ce Consiliul a fost informat că ar fi crescut numărul copiilor care s-au electrocutat încercând să imite imaginile din acest clip.

Am fost și eu copil. Am avut și eu idoli. Adevărat, nu Smiley și Bartoș (salut, Pavele, luv ya), ci Alain Delon, Jean Paul Belmondo, Soby Csech, Gene Hackman, Christopher Reeve, Bruce Lee, Jackie Chan, Cynthia Rothrock, Arnold, Stallone. My feather, o grămadă de eroi de acțiune.

Și ăia nu se urcau doar pe trenuri. Dădeau foc la case, băteau de rupeau dintele-n om și coasta-n femeie, prăvăleau mașini în prăpăstii sau jefuiau magazine. Depinde de film.

Dom’le, niciodată, dar absolut niciodată, nu am simțit nevoia de a face ce făceau oamenii aceia la cinema. Pentru că mintea mea îmi explica singură că acela e doar un film, iar viața reală e puțin diferită și există consecințe pentru orice acțiune pe care o faci.

Nu reușesc să înțeleg, ce s-a schimbat în 20 de ani?
Se urcă copii pe trenuri și mor electrocutați, pentru că îi văd pe Smiley și Bartoș într-o reclamă urcați pe un tren. Se interzic jocuri video, pe motiv că declanșează reacții violente. Se interzic filme erotice, pe motiv că învață copiii despre sex.

Chiar nu cred că generația mea a fost mai inteligentă, dimpotrivă, sunt convins că noile generații de copii ne depășesc cu mult, pentru că sunt expuși la mult mai mulți stimuli, iar această expunere duce la o dezvoltare exponențială a capacităților cognitive.

Prin urmare, nu cred că avem copii proști.
Nu cumva noi, părinții, suntem puțin idioți? Nu cumva copilul ăla, dacă i s-ar fi spus că atunci când te urci pe tren, iei foc din cauza celor 27 000 de volți, nu s-ar fi urcat? Nu cumva educația primară sexuală ar trebui făcută acasă?

Nu cumva așteptăm tot timpul ca educația să o facă altcineva?
Poate ar trebui să ieșim din coconul acesta de părinți cool și hip, care sunt prieteni cu odraslele lor și îi educă recompensatoriu și să devenim ceea ce ar trebui să devenim?

Adică educatori, modele de urmat, prin comportament și exemplu viu. Întâi părinți.

Oameni.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

103 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    te inseli. generatia care vine e sub orice critica. dar e din vina parintilor care cauta pe net cum sa-si creasca odorul.

    • #2

      poate este. ca si comportament sau educatie. NU SUNT PROSTI.

    • #3

      Evident ca nu-s prosti, fiecare generatie se crede mai inteligenta decat urmatoarea. In realitate fiecare generatie se adapteaza evolutiei. Superioritatea demonstreaza ca nu esti tocmai cel mai inteligent exemplar din generatie ta.

    • #4

      @arhi, n-am spus ca-s prosti (am plecat pe o idee si am schimbat in timp ce scriam “te inseli”-ul ala n-avea ce cauta acolo). da-s varza.

      in principiu iti dadeam dreptate.

      @george, asta mi-ai spus-o pe un aer de superioritate?

    • #5

      @Semeket

      De ce intrebi, te simti cu o generatie in plus fata de mine ?

    • #6

      si generatiile trecute care nu aveau net cum aflau cum sa-si creasca copilul? faceau cusrsuri specializate?

    • #7

      @aiurea, se adaptau in functie de copii. acum incearca sa adapteze copii la metode

  2. #8

    Cand merg la liceu la sedintele cu parintii ma ingrozesc cand vad parinti de varsta mea care nu au idee cum functioneaza lumea. Se uita la un aparat de aer conditionat cum se uitau indienii la oglinzi si margele colorate, traversarea strazii este un subiect tabu.
    Sa nu stresam copilul. Il tinem in puf, iar la 23 de ani cand i-a prima palma de la viata se agata de un copac pentru ca nimic din ce vede nu e asa cum i-au zis parintii.
    Copiii lor trebuie sa primeasca totul de-a gata. Nu trebuie sa judece nimic. Ar insemna sa se oboseasca prea mult.
    Un asemenea parinte nu are ce educatie sa ii faca unui copil.

  3. #10

    Ma indoiesc ca plozii aia s-au urcat pe tren pentru ca au vazut reclama. E vorba de teribilismul acela pe care il aveam si noi cand ne urcam in corcodusi si alti pomi (ma rog, la nivel mai scazut) si dorinta lor de a-si impresiona prietenii cu cele mai tari selfie-uri.
    Din ce-am inteles, baiatul acela care a a murit in gara Baneasa nu a atins firul, ci pur si simplu s-a format un arc electric, el fiind conductorul (sunt cam praf la fizica).

    Alt lucru mi s-a parut groaznic si anume ca o sora de-a lui a murit intoxicata cu monoxid de carbon, iar un frate a murit in accident de masina. Nu stiu cat a fost vina parintilor in aceste morti, dar sanatatea lor mentala nu cred ca poate fi recuperata.
    Dac-ar mai avea un copil, ma gandesc ce-ar simti saracul stiind ca fratii lui au murit in tot felul de intamplari.

    • #11

      zona de siguranta pentru 27 000 de volti este de minim 1 metru. sub 1 metru iei foc, pur si simplu

    • #12

      Am vazut ca e acum in mare voga un cacat de sport (eu i-as zice incercare de rupere de oase sau suicid) prin care sar de pe te miri ce cladiri, terase, trepte, inclusiv vagoane de tren. Posibil sa fi incercat sa practice asa ceva.

    • #13

      @baxt, probabil te referi la parkour.

    • #14

      Ala ala…

    • #15

      parkour parkour – pana-ti intra un par in cur… 😛

  4. #16

    Acum inteleg si eu de ce suntem asa agresivi – am fost crescuti cu westernurile lui Clint Eastwood si am invatat ca atunci cand doi barbati se intalnesc musai sa fie o confruntare.
    Asta ca sa nu mai vorbesc de shaolini..

  5. #17

    Cred (ca n0n-parinte) ca tine de parinti intr-o foarte mare masura, dar si de anturaj. Daca deja doi derbedei il iau din stanga si din dreapta si-l fac ghei ca nu-si risca viata, e cam greu sa li se sustraga, dar cred ca daca are cumva niste principii formate si bine infipte pana la varsta aia “cruda”, nu se lasa atat de usor.
    Nu cunosc cazurile respective, dar, din cate-mi amintesc eu tineretile (si din ce “spicuiesc” si acum din alte generatii), n-am cunoscut pe nimeni care sa fi vrut sa faca un gest teribilist doar ca asa i-a venit lui in vis sau ca a vazut la tv/alt mediu extern, ci pentru ca a vazut la un amic sau a fost incurajat/provocat de el.
    Cred ca tine mai mult de a primi incredere in sine si “validare” cat mai multa de acasa. Daca parintii iti baga in cap ca ai un anumit nivel de inteligenta/civilizatie/cultura(?) si ca nu ai nevoie sa te cobori la tampenii extreme, cand poti bine mersi sa te remarci prin ceva bun, atunci nu cred ca mai e la fel de usor sa te lasi convins sau influentat de anturaj pana intr-atat incat sa ajungi in spital (sau mai rau) doar ca sa obtii o acceptare, o integrare de undeva, de oriunde.
    Zic si eu, ca inca n-am copii.

  6. #27

    Recunoaste ca actorul ala al tau preferat care rupea costele femeilor era Ron Jeremy. Hai recunoaste.

  7. #28

    Pe la începutul anilor 90, fără să exagerez, cam o dată la două luni murea câte unul electrocutat în drum spre stadion. Între cartier și stadion era o linie ferată pe care staționau marfare. Plecau 5 copii și se întorceau 4. Pe’atunci până și Smiley ar fi murit în aceleași condiții dacă între el și locul de joacă stătea o linie 20k volți.

  8. copii ăia erau la liceu şi, indiferent de pregătirea părinţilor, ar fi trebuit să ştie că trenul nu mai merge cu cărbune iar firele alea de le vedeau nu erau sârme întinse ca să stea păsările pe ele.

    • #30

      ar fi trebuit? de ce?

    • #31

      Cand eram prin gimnaziu, ni s-a zis (printre altele) cate ceva despre firele electrice (si mijloacele de transport inclusiv pe sine), ca trebuie izolate cu cauciuc, umblat cu manusi, inchis curentul din siguranta etc (cel putin lucruri de baza). Deja se scosese lucrul manual si se facea tehnologie (sau “educatie tehnologica”). Acum, nu stiu ce, cand, daca si cat de serios se mai face.

    • pentru că primele noţiuni de fizică şi chimie le capeţi în clasa a şaptea şi a opta. acolo afli, printre altele, pentru prima dată mai ştiinţific, ce înseamnă curentul electric. tânărul în cauză avea 17 ani şi mai era cu doi colegi. chiar nici unul să nu ştie cum ajunge curentul electric în casele lor şi ce înseamnă curent electric? sau cum merge trenul, sau la ce folosesc acele fire? când o să ai copii la şcoală o să vezi că nu mai fac lecţiile ca pe vremea noastră, acum au din primele clase o oră sau două nu mai reţin, intitulată ştiinţe. în acea oră fac tot felul de proiecte despre lumea din jur cu observaţii zilnice. temele sunt variate de la fenomene meteorologice la cum se creşte o anumită plantă. li se vorbeşte şi de curentul electric la ce ne foloseşte. cum se produce, etc… acum câteva zile alţi doi copii s-au electrocutat identic. dar ăia aveau 4-5 ani şi ăia poţi să spui că nu erau supravegheaţi de părinţi. aşa cum spunea mai sus punKreas, în cazul ăsta parcă a fost ceva ciudat ….

    • #33

      deci parintii aveau voie sa nu stie si practic sa nu ii sfatuiasca, dar ei erau obligati sa cunoasca asta si sa stie ca te poti electrocuta de la distanta, inca din clasa a 8 a. dap, asa e.

    • arhi, orice părinte când are copilul mic şi învaţă să meargă ce face? astupă prizele şi ancorează zdravăn orice obiect mai greu care poate fi tras. oare de ce? indiferent de pregătirea oamenilor există o teamă de curentul electric. de-aia am spus, oricare ar fi fost pregătirea părinţilor. copii ăia la 17 ani ar fi trebuit să aibă o idee cât de vagă despre cât de periculos este acest curent electric de la şcoală, că de acasă repet, cred că orice părinte spune asta. copii ăia aveau 17 ani, 17, la vârsta aia nu mai poţi să stai după el oră de oră să vezi pe unde umblă. pe vagoanele de la tramvai scrie să nu pui mâna pe tabla de la acoperiş pentru că … cu câteva zile înainte se întâmplase cu cei doi copii de 4-5 ani şi se tot vorbise la ştiri de acest pericol. www.argument-cs.ro/content/doi-minori-au-fost-electrocuta%C5%A3i-%C3%AEn-sta%C5%A3ia-cfr-jupa. ba chiar am auzit în treacăt o emisiune pe această temă pe un post de ştiri tocmai ca oamenii să le vorbească copiilor despre acest pericol. dar, la 17 ani … eu am înţeles că ceilalţi doi voiau să-l filmeze pe cel care a murit cum sare de pe un tren aflat în vitează şi-apoi să posteze filmuleţul pe net. ca să arătăm că suntem teribili. şi aici e problema. de ce trebuie să arăt că sunt teribil făcând o grămadă de lucruri idioate? numai prin asta mă pot distinge? şi aici e rolul părinţilor, al psihologilor (a văzut careva psihologul din vreo şcoală?), chiar şi al profesorilor care trebuie să-i lămurească că succesul în viaţă nu vine dacă face tot felul din tâmpenii prin care îşi pun viaţa în pericol. la 17 ani un adolescent e încăpăţânat, i se pare că le ştie pe toate şi că tu, părintele, eşti demodat şi nu te ascultă. adevărul e că îţi trebuie multă răbdare cu un adolescent. şi-apoi, într-o societate unde nu răzbat valorile ci … un copil în formare ce poate înţelege?

    • #35

      @Liliana

      Avertizarea nu are nici o treaba cu cunostintele fizice, pentru ca daca te pun pe loc sa-mi explici ce e aia diferenta de potential sau ce este curentul nu sunt sigur ca o sa te descurci. Deci de ce un copil caruia i s-a predat putina fizica ar trebui sa intuiasca ca diferenta imensa de potential dintre linia de inalta tensiune (ce suporta curenti f mari) si pamant poate sa-i fie fatala atunci cand el este suficient de aproape de pamant si linei, incat sa se inchida circuitul chiar prin el strapungand permitivitatea dielectrica a aerului si a altor materiala dielectricie dintre cele 2 puncte.

      Nu are nici o treaba cu gradul de educatie fizica, are treaba cu gradul de educatie privind supravietuirea si protectia “muncii” oferite de parinti. La orele de atelier nu presupuneau ca stiu fizica, ne invatau cum sa evitam primejdile din preajma aparatelor.

    • @George,nici nu mai ştiu cum să mă exprim ca să mă fac înţeleasă. nu e vorba de răutate sau de dorinţa de a face pe deşteptul, nici nu mă gândesc că noi pe vremea noastră eram … mai cu moţ,dar la naiba, nu e vorba de fizică cuantică. după cum spunea unul dintre comentatorii de aici am făcut şi noi multe tâmpenii dar de curent ne era frică. este adevărat că nu ştiu, dacă mă iei la bani mărunţi, să explic fenomenul în detaliu dar ştiu că prin firele alea trece curent de înaltă tensiune şi că dacă mă aproprii prea mult de acele fire nu are ce să iasă bun. de-asta am pomenit de avertismentul de la tramvai, că la 17 ani te duci şi te întorci de la liceu, ai băut prima bere (dacă nu cumva te-ai şi îmbătat prima dată), ai fost cu prima femeie (presupunem, asta e discutabil, dar de gândit tot te-ai gândit intens), ai acces la informaţii nelimitat, chiar nu poţi să-ţi imaginezi că dacă te urci pe un vagon şi te aproprii prea mult de acele fire îţi rişti viaţa? trebuie să-ţi spună cineva? neapărat? ca să fii muncitor electrician de înaltă, medie sau joasă tensiune, auto sau altă specializare ai nevoie de acele zece clase obligatorii. atât.

  9. #37

    Chiar asa. Altfel, stie cineva de unde se obtine “permisul de viteza” ?

  10. #38

    Amu’ apropo de reclame, cred ca apogeul a fost atins de spoturile la tampoane. Dupa ce apar unele care ies cu chilotii-n vine fericite de la pisetoare ce urmeaza? Tutoriale live de aplicare?

  11. #44

    Oamenii mor din cele mai vechi timpuri din cele mai stupide motive. Acum doar s-a inventat modalitatea de a raspandi stirile despre aceste morti.

  12. La fel ca orice accident din lumea asta se intampla si asta cu trenul. Nu a sporit reclama asta nimic. Sa interzica si reclamele la adoptii pentru caini, ca eu am vazut la televizor ca sunt buni si prietenosi si cand am vrut sa il mangai, m-a muscat. Sa interzica si prezervativele ca de cand am vazut reclama la durex le folosesc si asta duce la scaderea natalitatii. Da sa interzica televizorul sau sa se desfiinteze CNA, ca oricum sunt degeaba si iau numai decizii aiurea.
    Scrisoare deschisa catre doamna Laura Georgescu!
    iciolac.wordpress.com/2014/04/29/un-fel-de-scrisoare-deschisa-pentru-doamna-laura-georgescu-cna/

  13. #46

    Ma, nu stiu tu, da’ la mine erau numai kamikaze la bloc.

    Cand aveam vreo 7-8 ani erau santiere peste tot la mine-n cartier, se construiau ultimele zvacniri ale comunismului.

    Intre blocuri era o termocentrala langa care mai depozitau din cand in cand baietii nisip pentru mortar, de-ala fin, adus cu basculanta. Distractia cartierului era sa ne suim pe termocentala stil Parkour si sa ne aruncam pe nisipul ala, de la vreo 5-6 metri inaltime cum vedeam in filmele cu Cichicean.

    Eram cam 50-60 de pustani care faceau asta de 20 de ori pe zi fiecare…

    Smenul e ca termocentrala fucese la un moment dat inconjurata de un gard din care mai ramasesera doar stalpii ingropati in beton, bare de otel de 4 cm diametru la vreun metru jumate unul de altul. Nisipul le acoperea el, da’ de putin. Practic, daca cineva sarea exact in locul ala se facea frigaruie instantaneu.
    Noi saream INTRE ele.
    Care nu sarea, era batjocorit, pacalit sa vina pana la margine si impins usor…etc.

    CLAR , destepti nu eram.

    Da’ petrecand mai tot timpul afara, cred ca eram mai antrenati la estimatul pericolelor, distantelor, si alte trebuir de gherila de-astea.
    Ca nu-mi explic cu dracu’ n-a mierlit-o nimeni toata copilaria mea. Si numa’ de rahaturi de tipul “commando” vazute prin filme ne tineam: catarat prin santiere parasite, sarit de pe pod in apa de 2 metri in care mai era si cate-un frigider ruginit, care poate sa urce pe burlan pana la etajul 3…. cu toate astea, mai mult de 2 taieturi de cioburi sparte n-am avut.

    E adevarat ca ne feream de curent ca de dracu’, asa dintr-un instinct primordial, ca nu-l vedeam probabil. Sau invatati de parinti cand eram prea mici ca sa ne mai aducem aminte.

    Asta saracu’ a avut ghinion. Probabil ca se putea sui de 150 de ori pe vagonul ala si sa nu pateasca nimic….A tras prost sortii.

    Nu pot insa sa ma intreb ce-ar fi fost daca pustiul asta avea o copilarie mai hardcore expusa la “pericole”. Poate estima mai bine riscul..poate se ferea mai mult.
    Oricum nu cred ca CNA-ul poate preveni natura umana. Poti sa interzici tu orice, copiii tot vor vrea sa incerce tampanii. Asa se creaza anticorpii necesari supravietuirii.

    • #47

      mie imi placea sa sar din copac in copac, prin castanii de la scoala. am abandonat cand s-a rupt o creanga si am cazut pe burta de la vreo 4-5 metri inaltime…

    • #48

      @arhi, acu poti sa te apuci de sarit din nou. daca cazi macar cazi pe moale 😀

    • #49

      funny.

    • #50

      Unii oameni butoneaza mult pe telefon. apoi li se lungesc degetele.
      Alti oameni cad mult pe burta. apoi, burta se adapteaza… :mrgreen:

    • #51

      deci de asta au femeile gura mare….

    • #52

      Unele au… fundul mare…

  14. Mergand pe acest ”fir logic”, ma intreb cum de nu a observat nimeni ca a crescut numarul de curve din tara, de cand televiziunile promoveaza tot felul de papusi Barbie…

  15. #55

    Cred ca tragi concluzia gresita Arhi. S-a schimbat in 20 de ani ca acum avem televiziuni care prezinta cazurile de genul asta. Copii sunt la fel de prosti azi cum erau si acum 20 de ani.

  16. #58

    Eu te contrazic, copiii de azi sunt cu mult mai idioti decat cei de ieri.
    Daca nu pe vremea ta, sigur pe cea a parintilor tai, distractia maxima era cititul. Se imprumutau carti si se ajungea la certuri din cauza ca o persoana tinea un volum prea mult timp si restul asteptau frustrati. Unde mai vezi tu asa ceva? acum distractia suprema e fb-ul si imitatul vedetelor din media.

    • #59

      fi-miu, la 1 an si 8 luni, joaca singur angry birds si cut the rope. si stie ce face. mama zice ca eu, la varsta lui, reusisem sa imi dau seama ca degetele nu stau in gura.

    • #60

      Fiul colegului meu de birou nu stie sa-si sufle nasul si are 5 ani. Parintii lui folosesc aspiratorul, no joke.

    • #61

      ce placuta si deloc enervanta e poezia asta cu “noi nu aveam tv si internet deci citeam”.ar trebui sa fim o natie de culti, da’ daca opresti la intamplare cativa oameni din generatia anterioara si ii intrebi de scriitori in afara de mihai creanga si ion eminescu(*****) nu o sa iti spuna nimic.altfel da, cei mai multi va petreceati serile la lumina lumanarii, mijind ochii in cartulii ponosite.sictir

    • #62

      Sunt de acord, dar partial. Nu cititul era activiatea principala (bine, cu exceptii). Ne jucam in tarana si pe unde mai incapeam si cu ce apucam, dar apoi, prin casa, poate aveai ceva activitati artistice, gen desenat, dar in rest, nu prea prindeai tv-ul, chiar daca aveati, aveati unul, de radio te plictiseai si nici board-game-urile nu erau ce sunt azi.
      Pana la urma, mai ales dupa ce invatai sa citesti… mai si citeai.

    • #63

      ador discutiile in care fiecare trage concluzii general valabile, bazandu-se exclusiv pe experienta proprie, cel mult si pe cea a prietenilor, rudelor. Sunt pur si simplu adorabile

    • #64

      @W: sterge-te la gura ca pute grav. Eu nu m-am inclus in generatia la care faceam referire (50+). Daca intrebi un pusti azi de Eminescu o sa-l confunde cu eminem sau sta pe ganduri sa afle la ce echipa joaca, sau in cel mai fericit caz scoate iphone-ul si cauta pe google.
      sictir poti sa-i zici lu ma-ta daca stii cine e aia, avorton idiot care esti tu bou :))

    • #65

      hei, astept felia aia…

    • #66

      @vlad:faptul ca imi descrii ce facea o generatie din care nu faci parte (cu tot cu emotiile de rigoare) ma convinge ca vorbesti in cunostinta de cauza.faptu’ ca te manifesti ca un copil de 15 ani ma face sa cred ca ……..ai 15 ani si sa ma intreb de ce pierd vremea cu tine.in orice caz, pari un dur.toata lumea stie ca doar smardoii injura pe internet.

    • #67

      p.s. tu esti dovada vie ca, desi nu putem spune cu certitudine ca generatiile noi sunt mai inteligente, cu siguranta alea vechi sunt mai proaste.

    • #68

      Bravo Vlad, prin limbajul tau dovedesti ca esti intr-adevar un om citit si esti o mandrie pentru generatia ta!

    • #69

      de cand intru pe blogul asta si las un comentariu pertinent si cu argumente, aproape de fiecare data tre’ sa se gaseasca un rahat gen w care sa ma ia cu sictir doar pentru ca el are o opinie diferita. Normal ca ma apuca spumele.

    • #71

      Vladut, tata, scuza-ma daca te-ai simtit ofensat de comentariul meu. Nu erai direct vizat.
      Oricum, bine ca ti-ai alocat tu 5 minute sa analizezi toate studiile pro si contra facute pe tema asta si apoi sa il alegi pe cel mai elocvent, publicat in huffingtonpost.
      Bravo Vladut. In ce an esti nascut?

    • #72

      sunt mii de postari pe marginea subiectului, eu am ales link-ul cu artcolul cel mai usor de urmatit.
      Succesuri!

  17. #73

    @vlad: tu din ce generatie faci parte?

    • #74

      born in 86

    • #75

      @vlad: aha, ok! multumesc

    • #76

      @Vlad, sa fii tu exceptia generatiei de acum 20 de ani?

    • #77

      ionut, eu cred ca generetia mea e prins ultimul tren bun, astia din ziua de azi au 2 cai : scoli private sau idiocracy

    • #78

      Generatia ta a fost norocoasa ca a prins ultimul tren bun. Tu se pare insa ca faci parte din generatia asta mai noua si ai ales calea aia mai proasta…

    • #79

      @msrp cand o sa ma intereseze parerea ta, fii sigur c-am sa ti-o cer.

  18. #80

    Ma, in legatura cu cititul, pot sa zic ca exista intotdeauna o evolutie.
    la noi la Kamikaze se citea, da chestii care erau considerate nasoale pe-atunci: Sf-uri de exemplu (traiasca Captain Power).
    Asta nu inseamna ca atunci cand m-a vazut cu Ereticii Dunei sclipind pe banca in Clasa a 7-a diriginta n-ar fi confiscat-o pe motiv de “cititi toate porcariile, pe-un Ciresarii n-ati pune mana”.
    E adevarat ca “valoarea de piata” a cartii aleia era sus printre pustani si pentru ca “moaaaaaa…..ba!!, aici e una care-si schimba temperatura chisdii ca sa …aia mai bine si sa-nnebuneasca barbatii”.

    Si de la aia treceai la altele… tot blamate de unii parinti/profesori. Tin minte ca pe unu’ l-a batut ma-sa ca a imprumutat o carte SF cu una goala pe coperta cu doua tuburi in loc de cap si gheare (copertile Nemira sa traiasca). Acu baiatu e ceva constructor de aeronave.

    Pana la urma cred ca omenirea evolueaza si pentru ca astia mici stiu mai bine decat cei mari ca trebuie facut… Altfel am fi trait patriarhal si linistit asa, demni si cu moralitatea nestramutata, pazind coada vacii.

  19. #81

    Vlade, ce ai patit frate azi, esti irascibil rau. Corban vad ca nu mai e printre noi de multisor, ce te mai supara asa tare? Serios acum, calm mane 😉

  20. #83

    @arhi:
    “My feather, o grămadă de eroi de acțiune.”…Ce inseamna “my feather”? Daca asa ai tradus expresia “pana mea” inseamna ca nu i-ai inteles simbolistica. 😀

  21. Se spune ca noi oamenii percepem tot ceea ce ne inconjoara conform propriilor conceptii despre lume. Astfel, considerand ca domnii de la CNA au o usoara forma de retard, ei ii percep pe ceilalti la fel, ba chiar mai retarzi avand in vedere ca fiecare crede despre el ca este superior celuilalt. Lucrurile sunt simple, CNA a considerat oportuna interzicerea spotului intrucat conform propriilor conceptii cei mici sunt atat de prosti incat vor imita tot ceea ce vad la televizor. CNA-ul nu numai ca se afla in eroare, ba chiar jigneste copiii, facandu-i prosti prin motivatia care a stat la baza interzicerii spotului.

  22. In ’87 mi-a murit un prieten prajit electric in Arad, la un chef. Beat fiind, ca sa se dea mare, s-a catarat pe un stilp cu transformator. S-a carbonizat… Student in anul 2 la Chimie, toba de fizica, nu analfabet.

  23. #88

    Propun sa se scrie pe toate pungile: “Pericol de sufocare. Nu se pune pe cap”

    • #89

      Daca nu ma înșel producătorii sunt deja obligați să mentioneze asta printr-un semn. Am vazut pe multe pungi.

    • #90

      e de mult!

    • #91

      corect: e demult!, sorry!

    • #92

      scrie, dar e formulat cumva sa nu le lasi la dispozitia copiilor.

  24. Asta este rezultatul famiilor care nu vor sa-si vada copiii maturizati cand trebuie. Nu neparat generatia de acum este sub orice critica pentru ca nu poti cere unui copil de 10 ani de acum sa fie ca un copil de 10 ani de acum 2 decenii.

  25. #94

    Ce ma distreaza pe mine faza cu conflictul/intrecerea intre generatii, ca 2 copii in fata blocului care se cearta pe o mandarina :))) Fiecare generatie, pe timpul ei a avut momentele sale bune si rele si bineinteles fiecare cu uscaturile sale, deci discutiile de genul nu-si au rostul. Nu poti sa compari momentele din generatia cu cheia la gat, unde ba erau in fata/spatele blocului ba la bunici cresteau fata de acuma, ca ti-e frica sa-l lasi pana la magazinul din colt, sunt alte vremuri.

    Referitor la ce a zis liliana sunt de acord cu ce a zis, anumite chestii sunt de simt comun si ar trebui sa le inveti de undeva: parinti, scoala, prieteni etc, mai ales de la acea varsta mai mica cand e esential ca sa supravietuiesti (nu pune degetele in priza ca te curentezi, nu trage oala de pe foc ca te arzi, nu pune mana la aragaz ca te arzi, nu sta in spatele calului/vacii etc ca poate primesti o copita si exemplele pot continua la nesfarsit). Nu zic ca se invata minte si neaparat nu baga degetele in priza, dar pericolul in mintea lui trebuie sa existe; e vorba in definitiv, pe langa instinctul de supravietuire care se invata, de niste valori normative si sociale dupa care ne ghidam si traim. Prin urmare, nu stiu ce a cautat pe acolo. Nu vreau sa fiu rea si nici sa para ca zic “Bine a patit-o, i-a trebuit”, dar unii se joaca cu lumanarea, cum e faza asta asta de exemplu: www.youtube.com/watch?v=S0lF56yEfkM . De ce cacat sa faci niste chestii numai ca sa-ti creasca adrenalina si prezinta si un risc extraordinar de mortalitate iminenta, unde sansele de supravietuire sunt minimale sau chiar nule, e prea mult pentru mine sa inteleg. O fi grozav, o fi tare dar totusi, fara franghii fara nimica it’s a whole another level of stupidity attained.

    • asta încerc şi eu să spun. incontenstabil aceşti copii sunt mai inteligenţi ca noi doar că, spre deosebire de noi, sunt dezorientaţi. dacă noi eram prieteni indiferent de posibilităţile financiare ale părinţilor (că şi pe atunci existau asemenea diferenţe) la ei sunt adevărate prăpăstii. nu există empatie. cine nu are bani e prost. şi cine nu are bani încearcă prin teribilisme să fie altfel ca să fie băgat în seamă. sunt sigură că acel copil ştia de potenţialul pericol dar a zis că merge, că nu-i nimic şi că mâine, colegii de şcoală o să-l privească cu admiraţie. şi am să dau un exemplu concret. când fiica mea avea 14 a plecat înt-o tabăra la Costineşti împreună cu verişoara ei, mai mare cu doi ani. am plătit tabăra, aveau asigurate două mese pe zi, mic dejun şi cină, le-am dat bani de bilete separat şi, pentru 7 zile le-am dat câte 4oo de lei, adică aproape 60 de lei pe zi. hai să zic că mai aveau ele 100 şi ceva de lei separat. ei bine, au fost copii care pentru astea 7 zile aveau la ei 3000 de lei. nu glumesc. s-au separat din prima zi, cei cu bani şi cei fără bani. dacă nu stai de vorbă cu copilul tău ca să poată trece peste asemenea momente, şi aici Arhi are dreptate că e obligaţia ta ca părinte, el, singurel ce poate face? teribilisme.

    • #96

      Asta nu-i nimic: clasa a 12-a, 2008, schimb intercultural intre liceul nostru si cel din Zaragoza, Spania. Un copil a primit pe nici 10 zile 2000 de EUROOOO! Eu aveam 250 euro in buzunar, sa-mi ajunga pentru toate, cazarea era suportata la familia spaniola la care eram arondata, deci… A ajuns acasa cu 20 euro in buzunar copilul. Nu ma intreba ce si-a luat ca am vazut prea multe cutii, ipod si alte cadouri in autocar. Si se plangea dupa nici 5 zile ca nu crede ca ii ajung banii. Noi astia mai normali ca sa zic asa, ne uitam la el ca la felu’ treispe gen “cum cacat nu-ti ajunge 2000 de euro?”. Copil care mai incolo de majorat a primit un Audi Q5 si 1 an mai tarziu s-a rasturnat cu ea, facand-o zob, el a avut spitalizare aproape o luna si dosar penal pentru alcoolemie mare. Mda…

  26. #97

    Copiii din generatia asta proaspata, adica pana in 10 ani sunt pur si simplu geniali si-ti dai seama de asta numai de la intrebarile complexe pe care le pun si la care noi nici nu putem sa raspundem. Si acum 20-30 de ani se jucau copiii pe langa caile ferate, dar nu auzeai de vreun copil mort pe acolo, si asta nu pentru ca ei nu existau, ci pentru ca nu erau televiziunile care sa ne transmita informatia. Iar daca mor 100.000 de copii electrocutati si nu afla nimeni, nu se sperie nimeni, dar daca mor 100 si afla toata lumea, atunci toata situatia devine grava.

  27. #98

    “Chiar si-asa” cretinii nostri sunt mai inteligenti decat cretinii altora. Se poate si mai rau – sa ai un copil care sa se pise pe el la 10-15 ani, la propriu, pentru ca nu stiu sa foloseasca toaleta:

    www.independent.co.uk/news/uk/hundreds-of-children-over-the-age-of-5-are-sent-to-school-wearing-nappies–and-teenagers-as-old-as-15-cant-use-the-toilet-on-their-own-9295290.html

    Adolescentii cretini englezi isi dau drumul in scutece si cei cretini romani testeaza conductivitatea electrica. Ai rusilor isi risca viata pe cele mai inalte constructii posibile, ai americanilor mananca pana ii scot cu targa din casa si le taie jumatate de stomac, altii impusca 2-3 profesori, banuiesc ce apucaturi au cretinii nemtilor.
    Oare cretinii japonezilor cu ce isi ocupa timpul?

    Idiocracy incepe din ce in ce mai mult sa nu mai para atat de amuzant.

  28. #99

    Cand eram copil am auzit prima oara ca te electrocutezi daca te sui pe tren tot in urma unui caz de genul asta. Parintii nu mi-au spus pana in acel moment. La fel, nu mi-au spus nici ce este ala cutremur si ce sa fac in caz de cutremur daca sunt singura. In ’90 aveam 7 ani si m-a prins cutremurul singura in casa. Am urlat cat m-au tinut plamanii, crezand in sinea mea ca a venit un tigan de la blocul vecin sa ne fure blocul cu camionul. Nu-i invinovatesc, m-au invatat o gramada de chestii dar nu au cuprins chiar tot. Totusi, daca al tau copil are 17 ani si nu stie ca nu ai voie sa te urci pe tren, tu ca parinte esti primul raspunzator.

  29. #100

    asa e, idiocracy, noi eram niste cerebrali, generatia noastra a facut si a dres, etc

    DAR

    astea sunt masuri de precautie, si daca printr-o masura din asta au reusit sa salveze un singur individ numai, si-a atins scopul.
    nu pentru ca vazand reclama toti pustii sau o mare parte din ei vor face la fel, dar unii care se simt deja spiderman posibil sa incerce.

    astia de aici au inventat alt “sport extrem”, cand merg in vacanta asta, saritul din balconul hotelului direct in piscina, si evident, au fost o gramada de accidente, unii au si murit am impresia.

  30. #102

    Amatorisme…

    Ia uite-aici viata adevarata baaa: [url]http://www.youtube.com/watch?v=uvXBgpLEDvo[/url]

    Pe cat pui pariu ca Urban GRUV asta se-arunca sub tanc cu bricheta daca-i pui pariu?

  31. #103

    selectia naturala.Maine apare alt mort care a murit ca a tras dero pe nas,ca a vazut-o pe catone ca s-a trezit la plaja dupa doo sniffuri.A murit ca un prost,a vrut sa faca un selfie tare,sa vada fetillii ce perecolos e el si sa atraga niste likeuri.